AnasayfaBlogSıfırdan Mobil Uygulama Geliştirme Basamakları
Teknoloji

Sıfırdan Mobil Uygulama Geliştirme Basamakları

18 Ocak 2021
Bir grup insan bir ekranın etrafında toplanmış, gösterilen şeye dikkatle bakmaktadır. Bir kadın sağ elinde kalemle bir kağıt parçası tutarken, kalem tutan bir başka kişinin yakın çekimi görülüyor. Daha ileride, bir elin cep telefonu tuttuğu ve bir kişinin de üzerinde çizimler olan bir kağıt parçası tuttuğu görülüyor. Bir kişinin bacağının bulanık bir görüntüsünün yanı sıra beyaz bir kutunun yakın çekimi görülüyor. Ayrıca, bir kişi akıllı telefon kullanırken görülüyor ve sağ alt köşede bir dizüstü bilgisayarın bulanık klavyesi görülüyor. Grup açıkça meşgul ve ekrana odaklanmış durumda.
Mobil Uygulama Geliştirme BasamaklarıAçıklamaEk Bilgiler
Uygulama Fikrinizi OluşturunBir uygulamanın yapım süreci, her zaman bir fikirle başlar. Fikirlerin çığır açan olması gerekmez ama somut ve uygulanabilir olmalıdır.Kalem ve kağıda çizerek, uygulamanın çalışma şeklini, hedef kitlenin kim olduğunu ve uygulamanın özelliklerini belirlemeniz gerekmektedir.
Pazar Araştırması YapınUygulama yapım sürecinde atlanmaması gereken önemli bir adımdır. Pazar araştırması yapmak, hata yapmanın önüne geçer ve uygulama fikrinizin uygulanabilir olup olmadığını anlamanızı sağlar.Bu safhada, rakipler ve hedef kitlenin beklentileri, uygulamanın ücretlendirilmesi ve iş modeli gibi konulara dikkat edilmelidir.
Uygulamanın Maketlerini OluşturunFikrinizin kabaca bir maketini yapmak, uygulamanın taslak halini görmenizi sağlar ve gereksiz ayrıntılardan sizi uzak tutar. Maketin, uygulamanın akışını ve etkileşimlerini de açıklaması gerekmektedir. Bu sayede, uygulamanın kullanıcı arayüzünü ve gezinme akışını belirleyebilirsiniz.
Gereksinimleri BelirleyinUygulamanın teknik gereksinimlerinin belirlenmesi ve yazılım mimarisinin planlanmasıBu aşamada üzerinde durulması gerekenler; platform seçimi, veri tabanı yapısı, uygulamanın genel mimarisi, kullanılacak teknolojiler ve uygulama için gerekli sunucu kaynaklarıdır.
Tasarım ve KullanılabilirlikUygulamanın kullanıcı deneyimi ve arayüz tasarımının belirlenmesiBu aşamada kullanıcı dostu bir tasarım ve kullanım kolaylığı sağlama hedeflenir. Kullanıcıların uygulamayı anlaması ve rahatça kullanabilmesi için tasarım ve kullanılabilirliğe önem verilir.
Kodlama ve EntegrasyonBu aşamada uygulamanın kodlanması ve geliştirilmesi yapılır.Uygulama içerisindeki ayrılıkların birleştirilmesi ve birimlerin uyumlu bir şekilde çalışması sağlanır.
Test EtmeUygulamanın çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için yapılan işlemlerHataların, aksiliklerin ve düzeltilecek diğer konuların belirlenmesi bu aşamada gerçekleşir.
Piyasaya SürmeUygulamanın, hedef kitlenin kullanımına sunulduğu aşamadır.Bu noktada uygulamanın tanıtımı ve pazarlaması büyük önem taşır.
Uygulama Takibi ve GüncellemeUygulamanın piyasaya sürüldüğü ilk an hala bir çok aksilik ve hata olabilir bu nedenle uygulamanın izlenmesi gerekmektedir.Bu aşama, uygulamanın hatalarının tespit edilip çözülmesinin yanında uygulamanın güncellenerek yeni özellikler eklenmesi ve kullanıcı deneyiminin arttırılması açısından da kritiktir.

Mobil internet erişimi, masaüstü internet kullanımını büyük ölçüde geride bıraktı. 2017'de yüzde 57 olan tüm web trafiği günümüzde yüzde 80 in üzerinde bir yükselişle mobil cihazlardan gelmeye devam ediyor. Ancak gerçek şu ki, her gün geliştirilen onlarca mobil uygulamanın çoğu başarısız oluyor. Bu nedenle, mobil bir uygulama oluşturmak için zaman, para ve kaynak ayırmadan önce strateji, plan ve uygulama konusunda da net olmak çok önem kazanmış durumda. 

Mobil Uygulama Geliştirme 

Mobil uygulama geliştirme, mobil bir cihaz üzerinde çalışan yazılım uygulamaların oluşturulma sürecini ifade eder. Mobil cihazlar için bir uygulama geliştirmeye başladığınızda kendinize sormanız gereken ilk sorular; uygulamanızın amaçları nelerdir, hangi işlevlere sahip olmalıdır ve uygulamanızın hedef kitlesi hakkında olmalıdır. Bu konuda seçim yapmak zorsa, en basit çözüm; uygulama geliştirme konusunda hangi eğilimlerin oluştuğunu görmektir. 

2019-2020'de talep edilen bazı uygulamalar vardır. Bu uygulamalar; blockchain teknolojisine dayalı, yapay zeka ve makine öğrenimine dayalı, sohbet robotlu, artırılmış ve sanal gerçeklik içeren, nesnelerin interneti için, mobil ödemeler için, para depolama amaçlı uygulamadır. Uygulamaların işlevsel kısımlarına geliştirme eğilimlerine bakacak olursak kullanıcı arayüzü tasarımındaki yeni trendlerden etkilendiklerini de görebiliriz.

Mobil Uygulama Geliştirme Basamakları

Mobil uygulamaların hızla yükselişi ile birçok şirket bu mobil trendden yararlanmak istemektedir. Ancak bunu hedefleyen bir çok girişimci bunu nasıl başarılı bir uygulamaya dönüştüreceğini bilmiyor. Etkili ve kullanılabilir uygulama geliştirme sürecinde temelde altı aşamadan yararlanılır.

Bu yazıda uygulama geliştirme adımlarına detaylı bir şekilde yakından bakacağız. Uygulama projenizin boyutu büyük veya küçük ölçekli olsun, bu süreci sırasıyla takip etmeniz sizi başarıya ulaştırmada önemli bir adım olacaktır. 

  • Uygulama Fikrinizi Oluşturun

Her uygulama bir fikirle başlar. Bu fikirlerin çok parlak ve çığır açan fikirler olması gerekmez. Öncelikle bir fikrinizin olması gerekir. İlk adım, fikrinizin somut hale gelmesi için fikrinizi kalem kağıda çizmektir. Uygulamayı geliştirmeye başlamadan önce uygulamanızın nasıl çalıştığını, kimlere hitap ettiğini ve özelliklerinin neler olduğunu belirleyecek olan sizsiniz.

Uygulama fikrinizi çizmek için herhangi bir özel araca ihtiyacınız yok. Bir fikrin kağıt üzerinde hayata geçip geçmediğine bakmak için kağıt ve kalem kullanmak yeterlidir.

  • Biraz Pazar Araştırması Yapın

pazar araştırması, bir uygulama yapmanın önemli bir adımı olmasına rağmen, uygulama geliştiricileri tarafından genellikle atlanılan bir adımdır. önceden araştırma yapmak, zaman ve emekten tasarruf etmek için en uygun başlangıçtır. bir uygulama oluşturmadan önce, uygulama fikrinizin uygulanabilir olup olmadığını bilmek istersiniz. 

Pazar araştırması yaparak bir çok hata yapmanın önüne geçebilirsiniz.

  • Pazar Araştırması için hangi soruları sormak gerekir? 

  • Pazar araştırması için aşağıdaki soruları sormak önemlidir. 

  • Pazardaki alternatif uygulamalar ve rakipler nelerdir?

  • Potansiyel müşteriler ne ister? İhtiyaçları ve arzuları nelerdir?

  • Uygulamam için ne kadar ücret almalıyım? 

  • İyi bir iş modeli nedir? gibi sorularla pazar araştırmasına başlamanız uygun olur. 

İki tür pazar araştırması özellikle yararlıdır:

  1. Rakiplerinizin ne gibi hatalar yaptığını öğrenmek

  2. İnsanların sizinki gibi bir uygulama arayıp aramadıklarını öğrenme yani talebi önceden tahmin etme.

İç görüler bulmak başka bir amaca da hizmet eder. Örneğin;

  • Uygulamanız kimin için? 

  • Neye benziyorlar?

  • Uygulamanız, kullanıcıların hangi sorununa nasıl bir çözüm getiriyor? 

  • Şu anda bu sorunu nasıl çözüyorlar? 

  • Uygulamanızda ne gibi bir değişiklik yapmaya çalışıyorsunuz?

Bu araştırma sorularına aldığınız cevaplara dayanarak uygulamanızın çözdüğü sorunu ve bu sorunu kimin için çözdüğünüzü net bir şekilde tanımlayabilirsiniz.

  • Uygulamanızın Maketlerini Oluşturun

Uygulamayı oluşturmaya başlamadan önce fikrinizin kabaca bir maketini yapmak en doğrusudur. Bu maket, uygulamanızın düzeninin, kullanıcı arayüzlerinin (UI tasarımının) ve akışının kaba bir taslağıdır. Bu maket, gereksiz ayrıntılarla dikkatinizi dağıtmadan size bir uygulamanın neye benzediğini gösterir. Uygulamanızın tasarımına estetik değil işlevsel bir yaklaşımla bakmanızı sağlar. 

Bir maket (mockup), uygulamanızın akışını ve etkileşimlerini de açıklamalıdır. O düğmeye dokunduğunuzda ne olur? A ekranından B ekranına nasıl geçersiniz? Uygulamanızın gezinme akışı nedir? Sorularına cevap almanın en pratik yoludur. 

Bir müşteri veya işveren için bir uygulama hazırlarken, bir model oluşturmak, uygulamayı oluşturmadan önce onlara nihai sonucu göstermek için de iyi bir fırsattır. Maketleri kullanarak kullanıcı arayüzünde onlara rehberlik edebilir ve uygulamanın tamamını görmelerine ve hayal etmelerine yardımcı olabilirsiniz. 

Hazırlayacak olduğunuz bu maket, temel kullanıcı arayüzü ve kullanıcı deneyimi (UX/UI) sorunlarını erkenden çözmenize yardımcı olur ve ekibinizi, müşterinizi veya işvereninizi uygulama projenize kaydetmenin harika bir yoludur.

  • Uygulamanızın Grafik Tasarımını Yapın

Proje, adım adım şekillendiğine göre uygulamanız için bir grafik tasarım yani arayüzünü geliştirmenin zamanı gelmiştir. Uygulamanızın grafiklerini oluşturmak için hazır grafik şablonlarından yararlanabilir veya profesyonel bir grafik tasarım desteği alabilirsiniz. 

  • Uygulama Açılış Sayfanızı Oluşturun

Uygulama geliştiricilerinin uygulama tasarımı süreci içinde atladığı bir detay vardır; uygulama pazarlaması. Harika bir uygulama yapmış olabilirsiniz ama hedef kitlenizin uygulamanızı keşfetmesini sağlamak için uygulamayı kısaca anlatan özet bir açılış sayfası yapmanız gerekir.

Uygulama açılış sayfası, uygulamanın ne yaptığını, kimin için olduğunu ve neden yararlı bir uygulama olduğunu kısaca açıklar. Henüz insanlara gösterilecek bir uygulama sayfanız yok, bu nedenle bir açılış sayfası web sitesine sahip olmak çok önemlidir.

  • Uygulamanızı Geliştirin

uygulama projenizin en önemli temelleri atıldığına göre uygulamayı oluşturmanın zamanı geldi. uygulamanın tüm tasarım sayfaları, akış şemaları, kullanıcı akışları, açılış sayfası harekete geçme zamanı. uygulama geliştirmeyi iki kategoriye ayırabilirsiniz:

Ön uç: Bu, uygulamanın görebileceğiniz bölümüdür. Düzen, gezinme, grafikler, kullanıcı etkileşimi, animasyon ve veri işlemeyi içerir.

Arka uç: Bu, uygulamanın göremediğiniz kısmıdır. Veritabanları, ağ oluşturma, veri depolama ve kullanıcı yönetimini içerir.

Uygulamanızın ön ucunu oluşturduğunuzda, uygulamanın kullanıcı arayüzlerini oluşturursunuz ve kullanıcılar uygulamanızla etkileşime geçtiğinde ne olması gerektiğini belirlersiniz. Uygulamanızın navigasyonunu ayarlarsınız ve uygulamanın özelliklerini oluşturursunuz.

Uygulamanızın arka ucu çoğunlukla verileri depolar. Bugünlerde birçok uygulama bulut tabanlı arka uçlardan yararlanmaktadır. 

Çok sayıda araç, uygulama geliştirme sürecini, kodlama ve test etme sürecini hızlandırabilir. Her şeyi kendi başınıza kodlamak zorunda değilsiniz. Bağlı bir açık kaynak topluluğu ve ticari geliştirme araçlarının yaygınlaşması sayesinde, aralarından seçim yapabileceğiniz birçok araç ve kaynaklara ulaşabilirsiniz. 

  • Uygulamanızı Mağazalara Kaydedin

Artık uygulamanızın hazır olduğunu düşünüyorsanız uygulama mağazasında kaydetmenin zamanı gelmiş demektir. Kaydetmek için apple, android gibi mobil işletim sistemlerine kaydolmanız gerekir. Uygulamanın yayınlanması sürecin bittiği anlamına gelmez, hatta yeni başlıyor diyebiliriz. Uygulamayı ilk kullananalardan gelen geri dönüşler önemlidir. Süreç ilerleyip uygulamanız güncellendikçe sürüm yenileneme ile uygulamanın yaşam döngüsü devam eder. 

Ayrıca uygulamanızı da tanıtmanız gerekiyor. Başlatmadan önce uygulamanızı tanıtmaya başlamanızı tavsiye ederim. İşte bazı fikirler:

  • Kullanıcılara uygulamanızdan bahsetmek için bir blog başlatın ve içerik pazarlamasını kullanın.

  • Yerel tanıtım yapın ve alanınızdaki etkileyicilerle bağlantı kurun.

  • Yeni uygulama kullanıcıları için bir ilk katılım kampanyası oluşturun.

  • Uygulamanızın anahtar kelimelerini optimize edin.

  • Yolun başındayken binlerce insanı etkilemeye çalışmayın, emin adımlarla ilerleyin.

  • İnsanların uygulamanızı başkalarıyla paylaşmasına yardımcı olun.

  • Facebook'ta bir uygulama yükleme kampanyası oluşturun veya arama ağı reklamlarını kullanın.

Uygulamanızın meta verilerini ve ekran görüntülerini iyileştirin ve insanlara uygulamanızı kullanmanın avantajlarından bahsedin.

Mobil Uygulamanın Pazarlamasının Yapılması

 Bir uygulama geliştiricisi olarak pazarlamaya ihtiyacınız elbette olacaktır. Çünkü uygulamanızı ne kadar doğru insan kullanırsa ürününüz o kadar iyi hale gelmiş olur. Pazarlama, bu insanlara ulaşmanın bir yoludur. İlerlemenin tek yolu kişisel bir bağlantı kurmaktır.

Bir uygulama oluşturmak için gerçek kullanıcı geri bildirimi önemlidir. Uygulamanızı geliştirmek için bir kullanıcının deneyimini ve geri bildirimlerini kullanırsınız. Peki, bunu başarılı bir şekilde nasıl yapabilirsiniz?

  • Nicel verileri toplamak için uygulama analizini kullanın.

  • Niteliksel veriler elde etmek için anketleri ve görüşmeleri kullanın.

  • Kullanıcılarınızla düzenli olarak konuşun ve kişisel bir bağlantı kurun.

Uygulamanızın kullanıcılarından geri bildirim almanın en kolay yolu, onlara nasıl yaptıklarını ve uygulamanızı nasıl kullandıklarını sormak için kişisel bir e-posta göndermektir. "Uygulamamı nasıl kullanıyorsunuz?” Sorusunu sormak doğru olabilir.

Uygulama Fikrinizi Oluşturun, Bir uygulamanın yapım süreci, her zaman bir fikirle başlar Fikirlerin çığır açan olması gerekmez ama somut ve uygulanabilir olmalıdır, Kalem ve kağıda çizerek, uygulamanın çalışma şeklini, hedef kitlenin kim olduğunu ve uygulamanın özelliklerini belirlemeniz gerekmektedir, Pazar Araştırması Yapın, Uygulama yapım sürecinde atlanmaması gereken önemli bir adımdır Pazar araştırması yapmak, hata yapmanın önüne geçer ve uygulama fikrinizin uygulanabilir olup olmadığını anlamanızı sağlar, Bu safhada, rakipler ve hedef kitlenin beklentileri, uygulamanın ücretlendirilmesi ve iş modeli gibi konulara dikkat edilmelidir, Uygulamanın Maketlerini Oluşturun, Fikrinizin kabaca bir maketini yapmak, uygulamanın taslak halini görmenizi sağlar ve gereksiz ayrıntılardan sizi uzak tutar , Maketin, uygulamanın akışını ve etkileşimlerini de açıklaması gerekmektedir Bu sayede, uygulamanın kullanıcı arayüzünü ve gezinme akışını belirleyebilirsiniz, Gereksinimleri Belirleyin, Uygulamanın teknik gereksinimlerinin belirlenmesi ve yazılım mimarisinin planlanması, Bu aşamada üzerinde durulması gerekenler; platform seçimi, veri tabanı yapısı, uygulamanın genel mimarisi, kullanılacak teknolojiler ve uygulama için gerekli sunucu kaynaklarıdır, Tasarım ve Kullanılabilirlik, Uygulamanın kullanıcı deneyimi ve arayüz tasarımının belirlenmesi, Bu aşamada kullanıcı dostu bir tasarım ve kullanım kolaylığı sağlama hedeflenir Kullanıcıların uygulamayı anlaması ve rahatça kullanabilmesi için tasarım ve kullanılabilirliğe önem verilir, Kodlama ve Entegrasyon, Bu aşamada uygulamanın kodlanması ve geliştirilmesi yapılır, Uygulama içerisindeki ayrılıkların birleştirilmesi ve birimlerin uyumlu bir şekilde çalışması sağlanır, Test Etme, Uygulamanın çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için yapılan işlemler, Hataların, aksiliklerin ve düzeltilecek diğer konuların belirlenmesi bu aşamada gerçekleşir, Piyasaya Sürme, Uygulamanın, hedef kitlenin kullanımına sunulduğu aşamadır, Bu noktada uygulamanın tanıtımı ve pazarlaması büyük önem taşır, Uygulama Takibi ve Güncelleme, Uygulamanın piyasaya sürüldüğü ilk an hala bir çok aksilik ve hata olabilir bu nedenle uygulamanın izlenmesi gerekmektedir, Bu aşama, uygulamanın hatalarının tespit edilip çözülmesinin yanında uygulamanın güncellenerek yeni özellikler eklenmesi ve kullanıcı deneyiminin arttırılması açısından da kritiktir
mobil uygulama internet pazarlama hedef kitle Mobil Uygulama Geliştirme Mobil Uygulama Geliştirme Basamakları Sıfırdan Mobil Uygulama Geliştirme Basamakları
Bu, elini çenesine doğru kaldırmış, düşünceli bir ifadeyle uzaklara bakan bir kadının görüntüsüdür. Uzun, koyu renk saçları yüzünden geriye doğru toplanmış. Gözleri odaklanmış ve dudakları derin düşüncelere dalmış gibi hafifçe ayrılmış. Üzerinde beyaz bir bluz, siyah bir hırka ve ince altın bir kolye var. Beden dili rahat ve duruşu kendinden emin. Dikkatli ve düşünceli bir şekilde bir şeyler düşünüyor gibi görünüyor. Bakışları mesafeli ve yüzü sıcak, doğal bir ışıkla aydınlatılmış.
Aysun Şahin Besci
Blog Yazarı

Çocukluk hayallerini gerçekleştirmek adına Endüstri Ürünleri Tasarımı ve Marka İletişimi bölümlerini bitirdikten sonra tasarım bilgisiyle yeteneklerini buluşturduğu Noipaper Art&Craft'ı kurdu. 2009'dan bu yana çeşitli ürün tasarımı projelerine danışmanlık yapmakta bir yandan da Noipaper ile el yapımı ürünlerin değerini artırmak adına yetişkin ve çocuklara özel kağıt atölyeleri düzenlemektedir.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.