AnasayfaBlogSEO Dijital Dünya İçin Neden Önemli?
SEO

SEO Dijital Dünya İçin Neden Önemli?

27 Eylül 2019
Bu görüntüde tablet kullanan bir kişi görülüyor, eli ise ön planda bir cep telefonu tutuyor. Tablet elinde tutulmakta ve kişi ekrana bakmaktadır. Tabletin üzerinde yakın çekim bir kalem ve ekranda bir grafik görülüyor. Arka planda beyaz bir yüzeyin yakın çekimi, sağda bir tabelanın yakın çekimi ve solda bir web sitesinin yakın çekimi görülmektedir. Bir kalem ortadaki bir pasta grafiğini işaret ederek görüntüye bir karmaşıklık katmanı ekliyor. Görüntünün renkleri çoğunlukla nötr, birkaç parlak vurgu var. Genel olarak görüntü, tablet üzerinde not alan veya araştırma yapan biri hissi veriyor.
SEO KonusuDetaylarÖnemi
SEO'nun TanımıSEO (Search Engine Optimization), Türkçe karşılığıyla arama motoru optimizasyonu anlamına gelir.Arama motorlarının web sitesini daha iyi tarayabilmesini ve sitenin indekslenmesini sağlar.
SEO'nun HedefiSEO'nun hedefi, bir web sitesinin arama motorlarındaki sıralamalarını artırmaktır.Bu sayede, daha fazla organik trafik elde edilmesi ve dolayısıyla daha fazla potansiyel müşteriye ulaşılması hedeflenir.
SEO ve Web Sitesinin YapısıSEO, bir web sitesinin yapısını ve içeriğini belirli bir şekilde düzenlemeyi gerektirir.Arama motorları, düzenli ve nitelikli içerik sunan siteleri daha üst sıralarda gösterir.
Anahtar Kelimeler ve SEOSEO süreci, belirlenen hedef anahtar kelimeler üzerine odaklanır.Belirli bir hedef kitleye hitap eden ve arama hacmi yüksek olan anahtar kelimeler, sitenin trafik ve görünürlülüğünü artırır.
SEO ve BacklinkSEO, sitenin otoritesini artırmak için diğer kaliteli sitelerden backlink almayı gerektirir.Arama motorları, backlinkleri bir sitenin otoritesi ve kalitesi için bir gösterge olarak kullanır.
SEO ve Sosyal MedyaSosyal medya platformlarında yapılan paylaşımlar, SEO için önemlidir.Sosyal medya paylaşımları, sitenin bilinirliğini artırma ve organik trafik sağlama açısından etkilidir.
SEO ve Mobil OptimizasyonMobil cihazlarda iyi bir deneyim sağlayan siteler, SEO'da daha iyi performans gösterir.Mobil cihazlardan gelen trafik, genel web trafiğinin büyük bir bölümünü oluşturur.
SEO ve Kullanıcı DeneyimiSEO, kullanıcı deneyimini (UX) optimum seviyede tutmayı gerektirir.Arama motorları, kullanıcı deneyimi yüksek olan siteleri daha üst sıralarda gösterir.
SEO ve Yerel AramaYerel arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmak için SEO önemlidir.Yerel aramalar, özellikle belli bir coğrafyaya hizmet veren işletmeler için kritik öneme sahiptir.
SEO ve E-ticaretE-Ticaret siteleri için SEO, potansiyel müşterilere ulaşmak ve satışları artırmak adına büyük öneme sahiptir.SEO, e-ticaret sitelerinin rekabetçi alanda varlığını sürdürmelerini ve genişlemelerini sağlar.

Online dünyada var olan ya da var olmak isteyen tüm kişi ve firmalar için SEO oldukça önemli. Pek çok farklı platformda SEO kavramı karşımıza çıkıyor ve dijital pazarlama uzmanları tarafından her fırsatta SEO’nun önemi belirtiliyor.

SEO Nedir?

SEO (Search Engine Optimization) kelimesini kısaltmasıdır. Türkçeye çevirecek olursak arama motoru optimizasyonudur. Arama motorlarının web sitesini daha iyi taraması ve sitenin indekslenmesi için yapılan çalışmalardır.
Dijital dünyanın her geçen gün daha fazla gelişiyor olması bu alanın önemini arttırıyor. Belki de en önemli sebep, dijital dünyanın hızla gelişmesi düşünülebilir. Rakamlar da dijital dünyanın büyümesine bağlı olan gerçekleri gözler önüne seriyor.

Dijital Dünya Hızla Büyüyor

Q2 Küresel Dijital 2019 2. Çeyrek raporuna göre küresel internet kullanıcı sayısı yüzde 8,6 büyüyerek 4 milyar 437 milyon kullanıcıya, sosyal medya kullanıcı sayısı 200 milyon fazla büyüyerek 3 milyar 499 milyon kullanıcıya ve akıllı telefon kullanıcı sayısı ise, 2,7 büyüyerek 5 milyar 110 milyon kullanıcıya ulaştı.

İnternet kullanıcı sayılarının her geçen gün artması dijital dünyada var olmanın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Dijital dünya içerisinde var olmak ise SEO’nun önemini ortaya koyuyor. Günümüzde en çok kullanılan arama motoru olan “Google” arama yapanlara her zaman özgün, kaliteli içerikli siteleri ön plana almaktadır. Çünkü Google arama yapan kişinin aradığı anahtar kelime ile çıkan sonucun ne kadar benzediğini bu içeriğin kopya olup olmadığı gibi konulara önem vermektedir.

SEO Neden Önemlidir?

SEO sadece şu siteler için gereklidir diye bir sınıflandırma yapılması da yanlıştır. İnternet üzerinde faaliyet gösteren ve gelişmek isteyen tüm siteler için gereklidir. İnternet sitenizde bulunan içerikler ne kadar kaliteli ve özgün olursa arama motorları tarafından o kadar beğenilir ve içerikleriniz organik aramalar da ücretsiz üst sıralamalara çıkar.

Arama motorları tarafından belirli periyotlarla siteniz incelenir. Hangi zaman aralıkları ile nasıl bir yol almışsınız ziyaretçileriniz sitenizde ne kadar süre geçirmiş, ziyaretçilerinizin siteniz ile olan etkileşimi, etiketlerin doğru şekilde kullanılması, anahtar kelime yoğunluğu, içerik uzunluğu, dil bilgisi ve yazım kuralları gibi inceleme durumu 200 kadar faktörden sadece birkaçı. 

Dijital dünyadaki büyüme SEO’nun önemini arttırıyor, durum böyle olunca dünyaca ünlü markaların da SEO’ya ilişkin yatırımlarını arttırıyor. Çünkü dijital dünyada etkin olarak yer almak karlılığı da arttırıyor.

SEO Nasıl Yapılır?

Teknik olarak SEO, site içi ve site dışı olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Site içi SEO çalışmaları sitenizdeki kontrol edebildiğiniz ve düzenleyebildiğiniz her şeyi kapsar. Bu nedenle çalışmalara ilk olarak site içinden başlamak gerekir. Yapacağınız SEO stratejileri ile web sitenizi üst sıralara taşıyın. 

Sitede SEO İçin Yapılması Gerekenler 

  • Site içinde ziyaretçi hedef planlaması ve 

  • Web sitesi tasarım yazılımının kusursuzluğu

  • Site URL yapısının doğruluğu 

  • Özgün ve kaliteli içerik üretimi

  • Resim alt etiketleri

  • Sitemap.xml ve Robots.txt dosyaları

  • Google Analytics ve Search Console kayıtları 

  • Mobil uyumluluk, site güvenlik durumu, hız kriterleri ve SSL sertifikası

  • Anahtar kelime yoğunluğu

Site Dışında SEO İçin Yapılması Gerekenler 

  • Rakip web siteleri analiz edilmeli

  • Backlink ihtiyaçları aynı sektör ve yakın sektörlerden alınmalı

  • Gereksiz web sitelerinden backlink alınmamalı

  • Rakip sitelerin backlink kaynaklarından link sağlanmalıdır.

Bunları yaparak dijital dünyada sizde var olabilir ve arama motorları tarafından web sitenizi ön plana çıkarabilirsiniz.

SEO çalışmasını geliştirmek için kurs var mı?

İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından ücretsiz online eğitimler veriliyor. SEO Eğitimi adı altında verilen eğitim bu konuda uzmanlaşmak isteyen kişilere muhteşem bir deneyim sunarken sertifika sahibi olmanızı da sağlıyor.

Yazar: Recep İlimsever

SEO'nun Tanımı, SEO (Search Engine Optimization), Türkçe karşılığıyla arama motoru optimizasyonu anlamına gelir, Arama motorlarının web sitesini daha iyi tarayabilmesini ve sitenin indekslenmesini sağlar, SEO'nun Hedefi, SEO'nun hedefi, bir web sitesinin arama motorlarındaki sıralamalarını artırmaktır, Bu sayede, daha fazla organik trafik elde edilmesi ve dolayısıyla daha fazla potansiyel müşteriye ulaşılması hedeflenir, SEO ve Web Sitesinin Yapısı, SEO, bir web sitesinin yapısını ve içeriğini belirli bir şekilde düzenlemeyi gerektirir, Arama motorları, düzenli ve nitelikli içerik sunan siteleri daha üst sıralarda gösterir, Anahtar Kelimeler ve SEO, SEO süreci, belirlenen hedef anahtar kelimeler üzerine odaklanır, Belirli bir hedef kitleye hitap eden ve arama hacmi yüksek olan anahtar kelimeler, sitenin trafik ve görünürlülüğünü artırır, SEO ve Backlink, SEO, sitenin otoritesini artırmak için diğer kaliteli sitelerden backlink almayı gerektirir, Arama motorları, backlinkleri bir sitenin otoritesi ve kalitesi için bir gösterge olarak kullanır, SEO ve Sosyal Medya, Sosyal medya platformlarında yapılan paylaşımlar, SEO için önemlidir, Sosyal medya paylaşımları, sitenin bilinirliğini artırma ve organik trafik sağlama açısından etkilidir, SEO ve Mobil Optimizasyon, Mobil cihazlarda iyi bir deneyim sağlayan siteler, SEO'da daha iyi performans gösterir, Mobil cihazlardan gelen trafik, genel web trafiğinin büyük bir bölümünü oluşturur, SEO ve Kullanıcı Deneyimi, SEO, kullanıcı deneyimini (UX) optimum seviyede tutmayı gerektirir, Arama motorları, kullanıcı deneyimi yüksek olan siteleri daha üst sıralarda gösterir, SEO ve Yerel Arama, Yerel arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmak için SEO önemlidir, Yerel aramalar, özellikle belli bir coğrafyaya hizmet veren işletmeler için kritik öneme sahiptir, SEO ve E-ticaret, E-Ticaret siteleri için SEO, potansiyel müşterilere ulaşmak ve satışları artırmak adına büyük öneme sahiptir, SEO, e-ticaret sitelerinin rekabetçi alanda varlığını sürdürmelerini ve genişlemelerini sağlar
seo anahtar kelime dijital dünya online eğitim seo seo eğitimi sertifika web sitesi
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Şık, koyu renk bir takım elbise giymiş bir adam bir konferans salonunun ortasında durmaktadır. Gözlük takmış ve ciddi bir ifadeyle dosdoğru önüne bakıyor. Elleri iki yanındadır. Görüntünün odağında o var ve arka plan hafifçe bulanık. Bir iş adamı gibi görünüyor ve arkasındaki siyah yazılı dikdörtgen beyaz tabela bunu gösteriyor olabilir. Sağ üst köşede bir sandalye ve sol alt köşede bir masa var, her ikisi de odak dışı.
5
(3)

SEO Uzmanlığı

5 Konu15 Saat
Gözlüklü ve kırmızı ceketli beyaz bir adam mavi bir duvarın önünde durmaktadır. Yüzünde ciddi bir ifadeyle dosdoğru ileriye bakıyor. Saçları kısa ve kahverengidir ve gözleri gözlüklerin arkasında gizlidir. Kırmızı ceketinin altında açık mavi bir gömlek, siyah pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Kollarını önde kavuşturmuş ve ayaklarını hafifçe açarak ayakta duruyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında gibi görünüyor.Yemliha Toker
1403867
Bu görüntü SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) hakkında bir çevrimiçi kursu yansıtıyor. Bir ekranın önünde konuşan takım elbiseli bir adam görülüyor. Adam gözlük ve kahverengi bir gömlek giyiyor ve sağ eliyle bir şeyi işaret ediyor. Arka planda, beyaz metinli bir tabelanın yakın çekimi ve beyaz zemin üzerinde sarı bir sayı var. SEO eğitimi ve kursları, işletmelerin web sitelerini ve içeriklerini arama motorları için nasıl optimize edeceklerini daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir. Doğru SEO teknikleri sayesinde işletmeler arama motoru sonuç sayfalarında daha üst sıralarda yer alarak web sitelerine daha fazla trafik çekebilir ve daha fazla müşteri kazanabilirler. SEO kurslarının yardımıyla işletmeler, anahtar kelimeleri stratejik olarak nasıl kullanacaklarını, arama motoru algoritmalarına hitap eden içerikleri nasıl oluşturacaklarını ve çevrimiçi pazarlamanın nüanslarını nasıl anlayacaklarını öğrenebilirler.
4.9
(28)

SEO Eğitimi

11 Konu5 Saat
Gözlüklü ve kırmızı ceketli beyaz bir adam mavi bir duvarın önünde durmaktadır. Yüzünde ciddi bir ifadeyle dosdoğru ileriye bakıyor. Saçları kısa ve kahverengidir ve gözleri gözlüklerin arkasında gizlidir. Kırmızı ceketinin altında açık mavi bir gömlek, siyah pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Kollarını önde kavuşturmuş ve ayaklarını hafifçe açarak ayakta duruyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında gibi görünüyor.Yemliha Toker
550419
Bu çevrimiçi kurs görselinde elinde bir mektupla gülümseyen takım elbiseli bir adam görülüyor. Bu muhtemelen bir içerik yazma kursu almanın başarısını temsil ediyor ve öğrenilen becerilerin değerini gösteriyor. Adamın etrafı saksıda bir bitki, bir logo ve bir sprey kutusu gibi diğer nesnelerle çevrilidir. Bu unsurlar muhtemelen adamın başarıya ulaşmak için çeşitli içerik yazma stillerini öğrenmesi ve bunlarda ustalaşması gerektiğini ifade ediyor. Bu görsel, içerik yazma kursu almak isteyen herkes için harika bir motivasyon kaynağıdır ve elde edebilecekleri başarıyı hatırlatır.
5
(1377)

İçerik Editörlüğü

10 Konu5 Saat
Takım elbise giymiş bir adam dizüstü bilgisayarının önünde oturuyor. Elleri klavyenin üzerindedir ve gözleri ekrana odaklanmıştır. Kısa, koyu renk saçları vardır ve dizüstü bilgisayarın üzerinde mavi beyaz bir logo görülmektedir. Ellerinden birinin yakın çekimi ve siyah bir gömleğin başka bir yakın çekimi var. Arka planda bir fotoğraf görülmektedir. Adam dikkatle bir şeyler yazmakta, bakışları dizüstü bilgisayar ekranından hiç ayrılmamaktadır. İfadesi ciddi ve odaklanmış, önemli bir işle meşgul olduğunu gösteriyor. Görüntü, adam dizüstü bilgisayarında özenle çalışırken bir konsantrasyon anını yakalıyor.
5
(486)

WordPress Eğitimi

14 Konu5 Saat