SEO Dijital Dünya İçin Neden Önemli?

Online dünyada var olan ya da var olmak isteyen tüm kişi ve firmalar için SEO oldukça önemli. Pek çok farklı platformda SEO kavramı karşımıza çıkıyor ve dijital pazarlama uzmanları tarafından her fırsatta SEO’nun önemi belirtiliyor.
SEO Nedir?
SEO (Search Engine Optimization) kelimesini kısaltmasıdır. Türkçeye çevirecek olursak arama motoru optimizasyonudur. Arama motorlarının web sitesini daha iyi taraması ve sitenin indekslenmesi için yapılan çalışmalardır.
Dijital dünyanın her geçen gün daha fazla gelişiyor olması bu alanın önemini arttırıyor. Belki de en önemli sebep, dijital dünyanın hızla gelişmesi düşünülebilir. Rakamlar da dijital dünyanın büyümesine bağlı olan gerçekleri gözler önüne seriyor.
Dijital Dünya Hızla Büyüyor
Q2 Küresel Dijital 2019 2. Çeyrek raporuna göre küresel internet kullanıcı sayısı yüzde 8,6 büyüyerek 4 milyar 437 milyon kullanıcıya, sosyal medya kullanıcı sayısı 200 milyon fazla büyüyerek 3 milyar 499 milyon kullanıcıya ve akıllı telefon kullanıcı sayısı ise, 2,7 büyüyerek 5 milyar 110 milyon kullanıcıya ulaştı.
İnternet kullanıcı sayılarının her geçen gün artması dijital dünyada var olmanın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Dijital dünya içerisinde var olmak ise SEO’nun önemini ortaya koyuyor. Günümüzde en çok kullanılan arama motoru olan “Google” arama yapanlara her zaman özgün, kaliteli içerikli siteleri ön plana almaktadır. Çünkü Google arama yapan kişinin aradığı anahtar kelime ile çıkan sonucun ne kadar benzediğini bu içeriğin kopya olup olmadığı gibi konulara önem vermektedir.
SEO Neden Önemlidir?
SEO sadece şu siteler için gereklidir diye bir sınıflandırma yapılması da yanlıştır. İnternet üzerinde faaliyet gösteren ve gelişmek isteyen tüm siteler için gereklidir. İnternet sitenizde bulunan içerikler ne kadar kaliteli ve özgün olursa arama motorları tarafından o kadar beğenilir ve içerikleriniz organik aramalar da ücretsiz üst sıralamalara çıkar.
Arama motorları tarafından belirli periyotlarla siteniz incelenir. Hangi zaman aralıkları ile nasıl bir yol almışsınız ziyaretçileriniz sitenizde ne kadar süre geçirmiş, ziyaretçilerinizin siteniz ile olan etkileşimi, etiketlerin doğru şekilde kullanılması, anahtar kelime yoğunluğu, içerik uzunluğu, dil bilgisi ve yazım kuralları gibi inceleme durumu 200 kadar faktörden sadece birkaçı.
Dijital dünyadaki büyüme SEO’nun önemini arttırıyor, durum böyle olunca dünyaca ünlü markaların da SEO’ya ilişkin yatırımlarını arttırıyor. Çünkü dijital dünyada etkin olarak yer almak karlılığı da arttırıyor.
SEO Nasıl Yapılır?
Teknik olarak SEO, site içi ve site dışı olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Site içi SEO çalışmaları sitenizdeki kontrol edebildiğiniz ve düzenleyebildiğiniz her şeyi kapsar. Bu nedenle çalışmalara ilk olarak site içinden başlamak gerekir. Yapacağınız SEO stratejileri ile web sitenizi üst sıralara taşıyın.
Sitede SEO İçin Yapılması Gerekenler
Site içinde ziyaretçi hedef planlaması ve
Web sitesi tasarım yazılımının kusursuzluğu
Site URL yapısının doğruluğu
Özgün ve kaliteli içerik üretimi
Resim alt etiketleri
Sitemap.xml ve Robots.txt dosyaları
Google Analytics ve Search Console kayıtları
Mobil uyumluluk, site güvenlik durumu, hız kriterleri ve SSL sertifikası
Anahtar kelime yoğunluğu
Site Dışında SEO İçin Yapılması Gerekenler
Rakip web siteleri analiz edilmeli
Backlink ihtiyaçları aynı sektör ve yakın sektörlerden alınmalı
Gereksiz web sitelerinden backlink alınmamalı
Rakip sitelerin backlink kaynaklarından link sağlanmalıdır.
Bunları yaparak dijital dünyada sizde var olabilir ve arama motorları tarafından web sitenizi ön plana çıkarabilirsiniz.
SEO çalışmasını geliştirmek için kurs var mı?
İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından ücretsiz online eğitimler veriliyor. SEO Eğitimi adı altında verilen eğitim bu konuda uzmanlaşmak isteyen kişilere muhteşem bir deneyim sunarken sertifika sahibi olmanızı da sağlıyor.
Yazar: Recep İlimsever

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.