AnasayfaBlogSağlıklı Yaşam için Neler Yapılmalı?
Kişisel Gelişim

Sağlıklı Yaşam için Neler Yapılmalı?

10 Ocak 2020
Siyah beyaz gömlek giyen bir kadın çerçevenin ortasında duruyor. Koyu renk saçları var ve siyah çerçeveli bir gözlük takıyor. Doğrudan kameraya bakmaktadır. Arkasında beyaz bir arka plan var ve görüntünün sol tarafında siyah bir Y harfi görülebiliyor. Ayrıca görüntünün sağ alt tarafında siyah ve mavi bir logo, sol üst tarafında ise siyah ve mavi bir grafik yer alıyor. Tüm bu unsurlar fotoğrafın genel kompozisyonuna katkıda bulunuyor.
Sağlıklı Yaşam AlanlarıÖnemli BilgilerÖneriler
BeslenmeDengeli ve düzenli beslenme, vücudun normal işleyişi için önemlidir.Çeşitli besin grupları tüketmeli, hazır gıdalardan ve aşırı karbonhidrattan kaçınmalıyız.
Duruş BozukluklarıUzun süreli masa başında oturmanın duruş bozukluklarına sebep olduğunu unutmayın.Bel düzgünlüğünü koruyacak şekilde oturma ve aşırı kilodan kaçınma oldukça önemlidir.
Göz SağlığıSürekli ekran başında olmak göz sağlığını olumsuz etkilemektedir.Periyodik molalar vermek ve çocukların ekran kullanım süresinin düzenlenmesi gerekmektedir.
HijyenHijyen, sağlığı korumak ve sürdürmek için temel faktörlerden biridir.El yıkama, kişisel hijyen ve besinlerin temizliğine dikkat edilmelidir.
Hareketsiz YaşamHareketsiz yaşam, obezite ve diyabet gibi sağlık sorunlarına yol açan faktörlerden biridir.Yürüyüşler yapmalı, bisiklete binmeli ve uzun süre oturmamaya özen göstermeliyiz.
UykuYeterli ve düzenli uyku, sağlıklı bir yaşamın önemli bileşenlerinden biridir.Uyku düzeninizi gözden geçirin ve yeterli uyku alıp almadığınızı kontrol edin.
StresAşırı stres, genel sağlık durumu üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir.Stres azaltma tekniklerini öğrenin, hobiler edinin ve günlük tutun.
Alkol ve SigaraAlkol ve sigara kullanımı, sağlığı ciddi şekilde tehdit etmektedir.Bu tür zararlı alışkanlıklardan kaçınmalıyız.
Sağlık KontrolleriDüzenli sağlık kontrolleri, olası sağlık sorunlarının erken tesbiti açısından önemlidir.Kendinize özen gösterin ve düzenli olarak kontrol edin.
Spor ve Fiziksel AktiviteSpor ve fiziksel aktivite , genel sağlık ve esenlik üzerinde birçok olumlu etkiye sahiptir.Düzenli olarak egzersiz yapmalı, hobiler bulmalı ve aktif bir yaşam tarzı sürdürmeye çalışmalıyız.

"Her şeyin başı sağlık" diye yaygın kullandığımız bir tabir vardır. Peki nedir bu tabirin anlamı? Bu tabir hedeflediğimiz, yapacağımız her iş sağlığımıza bağlı olduğu anlamına geliyor. Peki sağlığımızı sürdürmek için gerekli önlemleri alıyor muyuz? Sağlığımızı korumak, sürdürmek ve geliştirmek için dikkat etmemiz gereken 5 önemli hususu aşağıda sıraladık.

Beslenme

Şüphesiz en sık yaptığımız hatalardan biri dengesiz beslenmedir. Sık sık tükettiğimiz fastfoodlar, kızartmaların sağlığımız için ne kadar zararlı olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki sağlıklı beslenme nedir? Vücudun işlevlerini düzenli olarak sağlaması için vücudun gereksinimi olan besin öğelerinin yeterli miktarda alınmasıdır. Tek tip beslenilmemeli bunun yerine çeşitlenmiş besinler tüketilmeli.

Yani sadece karbonhidrat tüketip protein yağ, vitamin ve minerallerden kaçınmak sağlıklı bir beslenme şekli değildir. Taze sebze ve meyveler tüketilmeli. Günlük su ihtiyacı karşılanmalıdır. Öğünleri atlamamak da önemli. Sağlıklı beslenme kişilerin zihinsel ve bedensel gelişimini de etkiler.

Duruş Bozuklukları 

Duruşunuz, dışardaki insanlar tarafından ilk fark edilen hem beden hem de psikolojik sağlığı olumsuz etkileyen önemli bir etkendir. Saatlerce masa başında çalışmak ve aynı pozisyonda kalmak duruş bozukluğuna sebep olmaktadır. Duruş bozukluklarını engellemek için Oturduğunuz sandalye bel eğriliğinizi koruyacak şekilde ve yeterli yükseklikte olmalı. Uzun süre oturmak zorunda kaldığınız bir işte çalışıyorsanız kalkın ve yürüyün. Aşırı kilodan sakının. Duruş bozuklukları daha çok ergenlik döneminde görüldüğü için bu dönemde çocuklar dik durmaya teşvik edilmelidir.

Göz Sağlığı

Çoğumuz günümüzün önemli bir kısmını bilgisayar, telefon, tablet gibi teknolojik aletler kullanarak geçiriyoruz. Uzun süre bilgisayar ve telefon ekranına bakmak göz sağlığını olumsuz etkiliyor. Bu açıdan eğer sürekli bilgisayar kullanmak durumunda olduğunuz bir işte çalışıyorsanız periyodik molalar vermeniz göz sağlığınız açısından önemli ve gereklidir. Özellikle çocukların tablet ve telefonlarla saatlerce oyun oynaması göz sağlığını nasıl etkiliyor hiç düşündünüz mü? Gözlerde kızarıklık, kuruma ve sulanmaya sebep oluyor. Bu nedenle çocukların oyun saatlerinin ebeveynler tarafından düzenlenmesi gerekmektedir.

Hijyen

Sağlığımızı korumak ve sürdürmek için hijyen önemli bir faktördür. Sağlık ve hijyen akışkanlık edinilmesi gereken önemli bir husustur. Hastalığa sebep olan bakteriler vücuda kolayca yerleşip sağlık problemlerine sebep olmaktadır. Bu açıdan hijyen dikkat edinmesi gereken önemli bir husustur. Tırnaklar kesilmeli. Dişler günde en az 2 kere fırçalanmalı ve 6 ayda bir diş muayenesi yaptırılmalıdır. Ebeveynler çocuklarını el yıkama, kişisel hijyen, çevre hijyeni ve besinlerin yenilmeden yıkanması gerektiği hakkında eğitmelidir.

Hareketsiz Yaşam 

Günümüzde önemli sorunlardan biri de hareketsiz yaşamdır. Hareketsiz yaşam obezite ve diyabet gibi sağlık sorunları riskini artırıyor. Bu nedenle yürüyüşler yapma, bisiklete binme, germe egzersizleri, bilgisayar başında uzun süre kalınmaması gerekiyor. Özellikle masa başında uzun süre oturmak bel ve sırt ağrılarına sebep olmaktadır.

Bunların dışında;

  • Yeterli ve düzenli uyku oldukça önemlidir.

  • Hayatınızda stresi azaltın, adresle başa çıkmayı öğrenin.

  • Sigara ve alkolden uzak durun.

  • Düzenli olarak sağlık kontrollerinizi yaptırın. Erken teşhis hayat kurtarır.

  • Düzenli olarak spor yapın 

  • Hobiler edinin. Hobilerle uğraşmak, stresin azalmasına katkıda bulunur.

  • Stresi azaltmanın diğer bir yolu da yazmaktır. Günlük tutabilirsiniz. 

  • Kendinize vakit ayırın.

Sağlığımızın korunması, sürdürülmesi ve geliştirilmesi için ilk öncelikle sağlığın öneminin bilincinde olmalıyız ve sağlıklı yaşamın gerektirdiği sağlıklı beslenme, hijyen, egzersiz gibi davranışların alışkanlık haline getirmeliyiz.

Beslenme, Dengeli ve düzenli beslenme, vücudun normal işleyişi için önemlidir, Çeşitli besin grupları tüketmeli, hazır gıdalardan ve aşırı karbonhidrattan kaçınmalıyız, Duruş Bozuklukları, Uzun süreli masa başında oturmanın duruş bozukluklarına sebep olduğunu unutmayın, Bel düzgünlüğünü koruyacak şekilde oturma ve aşırı kilodan kaçınma oldukça önemlidir, Göz Sağlığı, Sürekli ekran başında olmak göz sağlığını olumsuz etkilemektedir, Periyodik molalar vermek ve çocukların ekran kullanım süresinin düzenlenmesi gerekmektedir, Hijyen, Hijyen, sağlığı korumak ve sürdürmek için temel faktörlerden biridir, El yıkama, kişisel hijyen ve besinlerin temizliğine dikkat edilmelidir, Hareketsiz Yaşam, Hareketsiz yaşam, obezite ve diyabet gibi sağlık sorunlarına yol açan faktörlerden biridir, Yürüyüşler yapmalı, bisiklete binmeli ve uzun süre oturmamaya özen göstermeliyiz, Uyku, Yeterli ve düzenli uyku, sağlıklı bir yaşamın önemli bileşenlerinden biridir, Uyku düzeninizi gözden geçirin ve yeterli uyku alıp almadığınızı kontrol edin, Stres, Aşırı stres, genel sağlık durumu üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir, Stres azaltma tekniklerini öğrenin, hobiler edinin ve günlük tutun, Alkol ve Sigara, Alkol ve sigara kullanımı, sağlığı ciddi şekilde tehdit etmektedir, Bu tür zararlı alışkanlıklardan kaçınmalıyız, Sağlık Kontrolleri, Düzenli sağlık kontrolleri, olası sağlık sorunlarının erken tesbiti açısından önemlidir, Kendinize özen gösterin ve düzenli olarak kontrol edin, Spor ve Fiziksel Aktivite, Spor ve fiziksel aktivite , genel sağlık ve esenlik üzerinde birçok olumlu etkiye sahiptir, Düzenli olarak egzersiz yapmalı, hobiler bulmalı ve aktif bir yaşam tarzı sürdürmeye çalışmalıyız
beslenmeegzersizhijyensağlıksağlıklı yaşam
Rüya Naz
Rüya Naz
Blog Yazarı

Bitlis Eren Üniversitesi Hemşirelik Bölümü mezunudur. İstanbul İşletme Enstitüsünden aldığı birçok sertifikası bulunmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
İki kadın dağlarla çevrili çimenlik bir alanda yürüyor. Daha uzun boylu olan kadının sırtında mavi bir sırt çantası ve yanında bir su şişesi var. Diğer kadın biraz daha kısa boylu ve saçlarını arkadan bağlamış. İkisi de dağlara doğru bakıyor ve beyaz, kabarık bulutlarla dolu güzel mavi gökyüzünü hayranlıkla seyrediyorlar. Bölge aynı zamanda yaprakları derin, canlı bir yeşil olan ağaçlarla dolu. Kadınlar huzurlu, pitoresk bir manzaranın tadını çıkarıyor, yüzleri memnuniyetle dolu. Temiz havayı ve etraflarını saran doğanın güzelliğini içlerine çekiyorlar.
Kişisel Gelişim

Sağlıklı Yaşam İçin Günlük Rutinler

30 Ocak 2019
Bir kadın mutfakta durmuş, çeşitli meyve ve sebzeleri kesiyor. Yeşil bir spor kıyafet giyiyor ve solunda bir kase yemek var. Sağ elinde bir muz tutuyor ve onu parçalara ayırmak üzere. Arka planda yeşil bir şemsiye ve beyaz bir fincanın bulanık bir görüntüsü var. Sağ alt köşede de bir muzun yakın çekimi var. Arka planda odak dışında bir kişinin eli de görülebiliyor. Kadın işine odaklanmış, sol elindeki armudu hassasiyetle kesiyor.
Popüler Yazılar

Sağlıklı Yaşam İçin Doğru Beslenme

26 Nisan 2019
Ön planda çeşitli renkli meyve ve sebzelerle dolu kalp şeklinde bir kase sergileniyor. Kase nar taneleri, muz dilimleri, çilek, bir portakal, bir dilim portakal, bir domates, kuşkonmaz ve kırmızı bir elma ile doldurulmuştur. Kase görüntünün merkezine yerleştirilmiş ve meyve ve sebzelerin parlak renkleriyle çerçevelenmiştir. Arka plan bulanıklaştırılarak kasenin görüntünün odak noktası olması sağlanmıştır. Yiyeceklerin canlı renkleri ve şekilleri güzel ve göz alıcı bir kompozisyon oluşturuyor.
Kişisel Gelişim

4 Köşeli Sağlıkla Kalın

06 Ocak 2021