AnasayfaBlogProfesyonel CV Nasıl Hazırlanmalı?
CV - Özgeçmiş

Profesyonel CV Nasıl Hazırlanmalı?

26 Haziran 2019
Elinde kalem tutan bir kişinin yakın çekimi. Kişi dikkatle bir kâğıt parçasına bakmakta, kolları ve kolu görüntüde görünmektedir. Kağıt kişinin yüzüne o kadar yakın tutulmuştur ki hafifçe bulanıktır. Arka planda, her ikisi de hafifçe odak dışında kalan bir klavye ve bir silah görülebiliyor. Kalem, kağıtta ne varsa yazmaya hazırmış gibi sabit tutuluyor. Kişinin gözleri odaklanmıştır ve ifadesi yoğundur. Odayı, eldeki görevi ima eden bir konsantrasyon havası dolduruyor.
CV BölümüAçıklamaÖnemli Notlar
İletişim BilgileriAd, soyad, adres, telefon numarası, email adresi yazmalıyız. Ayrıca resmi bir vesikalık fotoğraf koymalıyız.Fotoğrafın resmi ve vesikalık tarzda olmasına özen gösterin.
Kendinizi Açıklayan Bir Cümle50-200 kelime içinde kim olduğunuzu, kim olduğunuzu, neler yapabildiğinizi ve kariyer hedeflerinizi belirten kısa bir yazıya yer verin.Üçüncü tekil şahıs kullanımı daha profesyonel etki yaratır.
DeneyimlerÇalıştığınız yerleti ve staj yapma deneyimlerinizi ters kronolojik sıraya göre listelemeniz gerekir.En güncel ve başvuracağınız iş alanıyla ilişkin deneyimlerinizi öne çıkarın.
EğitimEğitim geçmişinizi ters kronolojik sırayla tarihleriyle listelemelisiniz.Yükseköğretim bilgisi, lise mezuniyeti bilgisine nazaran daha önemlidir.
Sertifika/EğitimlerBaşvurduğunuz iş alanına ilişkin eğitim ve sertifikalarınıza yer vermeniz önerilir.Göz yormayacak ve görünürlüğü bozmayacak şekilde sade ve öz bir listeleme yapın.
Başarılar/YeteneklerGurur duyduğunuz başarıları ve önemli yeteneklere bu bölümde yer verebilirsiniz.Bu bölmüe iş alabilirlik açısından bakın, genel başarılardan çok iş hayatıyla ilgili başarılar önemlidir.
Hobiler/İlgi Alanlarıİşle veya çalışma alanıyla ilgili hobilerinizi listelemekten kaçınmayın.Genel ve yaygın aktiviteler yerine spesifik ve ilgi çekici hobilerinizi belirtin.
ReferansÖnceki işyerleriniz veya okulunuzdaki öğretmenlerinizden alabileceğiniz referansları ekleyin.Refrans gösterilecek kişileri önceden bilgilendirmeniz profesyonellik açısından önemlidir.
LinkedIn HesabıProfesyonel ağlarda varlığınızı göstermek için LinkedIn hesabınıza CV'nizde yer verin.LinkedIn profilinizin düzenli, güncel ve profesyonel olmasına özen gösterin.
Yazı Tipi ve PuntoCV oluştururken genellikle 'Times New Roman' yazı tipli ve 12 punto veya 'Arial' yazı tipinde 11 punto kullanılır.Yazı tipi ve punto büyüklüğünün okunabilir olmasına ve resmi bir görüntüye sahip olmasına özen gösterin.

CV yani özgeçmiş, iş başvurularında kişilerin ilgili alandaki eğitimini, deneyimlerini, başarılarını ve becerilerini yansıtır. İşverenin gözünde ilk izlenim oluşturması sebebiyle kritik öneme sahip bir belgedir. Bu yüzden belgeyi hazırlarken belgenin profesyonel durması için dikkat edilmesi gereken noktalara özellikle önem verilmeli.

Dikkatli ve planlı hazırlanmalı, ince eleyip sık dokunmalıdır. Yapılan araştırmalara göre işverenler, bir kişinin CV’sini değerlendirmek için ortalama 6 saniye harcar. Bu kısa sürede iyi bir izlenim bırakmak yani sizi en iyi yansıtan profesyonel CV sahibi olmak düşünülenden daha çok etkiye sahiptir.

Profesyonel CV Hazırlarken Hangi Sıra İzlenmeli?

Öncelikle CV’nin iki sayfadan fazla olmasının size zararı olabilir. CV'nin kısa, öz, sizi en iyi yansıtan ve kolay anlaşılır olması her zaman bir avantajdır. Yazılan her cümlede de bu niteliklere dikkat edilmelidir.

Sırasıyla; 

İletişim Bilgileri

Tam ad-soyad, adres, telefon numarası, email adresi yazmak, vesikalık tarzda ve resmi bir fotoğraf kullanmak mühimdir.

Kendinizi Açıklayan Bir Cümle   

Kendiniz hakkında 50-200 kelime arasında kısa, akıcı ve anlaşılabilir bir dilde kim olduğunuzu, şirket için neler yapabileceklerinizi, kariyer hedeflerinizi belirten, sizi en iyi yansıtan bir yazı yazın. Bu yazıya bir başlık vermenize gerek yok. Üçüncü tekil şahıs kullanımı daha uygundur. Örneğin; "Ses ekipmanları kullanımı ve bakımında tecrübeli 5 yıl iş deneyimine sahip ses mühendisi. Canlı yayın yapımında yeteneklerini, ses hakkındaki teknik bilgilerini, yaratıcılığını kullanıp geliştirebileceği zorlu ve dinamik bir iş ortamı arıyor."

Deneyimler

Bu bölüm çalışma geçmişinizi veya öğrenci iseniz nerelerde staj yaptığınızı yazdığınız bölümdür. Ters kronolojik sıraya göre deneyimlerinizi yazın. Yani en son çalıştığınız iş en başta yer almalı. Geçmişe doğru gittikçe işiniz hakkında daha az detay vermeye çalışın. Burada önemli olan en güncel ve başvuracağınız iş alanıyla ilişkin deneyimlerinizi belirtmeniz. Her iş için şirketin adını, lokasyonunu, çalıştığınız tarihleri, pozisyonunuzu belirtin. İsterseniz sorumluluklarınızı da belirtebilirsiniz. Asla maaşınızı yazmayın. Cümleleri kısa tutmaya özen gösterin.

Eğitim

Yeni mezunsanız bu bölümü deneyimlerden önce yazabilirsiniz. Eğitimlerinizi yine ters kronolojik sıraya göre tarihleriyle listelemelisiniz. Eğer üniversite mezunuysanız hangi liseden mezun olduğunuzu yazmanıza gerek yok. Üniversite öğrenim bilgilerinizi vermeniz yeterli olacaktır.

Sertifika/Eğitimler

Başvurduğunuz iş alanıyla ilgili almış olduğunuz katılım sertifikaları veya eğitimleriniz Cv’nizde mutlaka bulunsun. Fakat belirtmekte fayda var. Katıldığınız konferans ve sempozyumlardan aldığınız her katılım sertifikasını eklemek size pek avantaj sağlamayabilir. Profesyonel CV hazırlamak isterken görüntü kirliliğine sebep olabilirsiniz.

Başarılar/Yetenekler

Bu bölüm kendiniz hakkında gurur duyduğunuz başarıları veya yeteneklerinizi yazmanız için büyük bir fırsat. Bu aldığınız bir ödül, kişisel veya profesyonel olarak başarmış olduğunuz bir hedef olabilir. Ek olarak bildiğiniz dilleri, dil seviyenizi, varsa IELTS veya TOEFL gibi sınavlardan aldığınız notları, ehliyetiniz varsa sınıfını, mühendisseniz hangi bilgisayar yazılımlarını veya programlarını kullanmayı bildiğinizi, sağlık alanında çalışıyorsanız hangi tedavi tekniklerinde deneyiminizin olduğunu belirtebilirsiniz.

Hobiler/İlgi Alanları

Başvuracağınız işle ya da bu çalışma alanıyla ilgili hobilerinizi listelemeye çalışın. Kitap okumak, sinemaya gitmek, arkadaşlarımla vakit geçirmek gibi genel aktiviteler yazmaktan kaçının.

Referans

Referans göstereceğiniz kişiler daha önce çalıştığınız yerlerden veya okulunuzdaki öğretmenlerinizden olmalı. Kişinin ad-soyad, adres, telefon numarası ve email adresini varsa gönderdiği referans mektubunu eklemelisiniz. Ya da kısaca CV’nizin sonuna  istek üzerine referans temin edilebilir cümlesini ekleyebilirsiniz.

Profesyonel CV Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?

  • Yazı tipi ve punto resmiyete uygun olmalıdır. “Times New Roman” yazı tipinde 12 punto veya “Arial” yazı tipinde 11 punto kullanılmalıdır.

  • Belge mail atılacaksa PDF formatında kaydedilip gönderilmelidir.

  • CV’niz hazırlandıktan sonra tekrar tekrar okuyup kontrol edilmeli. Özen gösterilmemiş bir CV işe alımınızı etkileyecektir.

  • Asla yalan söylemeyin ya da kendiniz hakkında bilgileri abartarak yazmayın.

  • LinkedIn hesabına sahip olmak sizin için bir avantaj olacaktır.

  • Profesyonel CV güncel olmalı ve her zaman güncel sizi yansıtmalıdır.

  • Farklı bir alandaki işe başvuracaksanız CV’nizi ona göre tekrar düzenleyin ve sadece o alana ilişkin deneyimlerinizi eklemelisiniz.

CV Hazırlamayı Nasıl Öğrenebilirim?

Profesyonel Cv hazırlama konusunda alacağınız i̇stanbul i̇şletme enstitüsü’nün ücretsiz online eğitimler programlarında yer alan cv hazırlama ve i̇ş görüşmesine hazırlık eğitimi mutlaka size fayda sağlar. ayrıca yine blog sayfalarında yer alan cv'de olması gereken bilgisayar programları ve beceriler cv’ye nasıl yazılmalı? yazılarına göz atabilirsiniz.

İletişim Bilgileri, Ad, soyad, adres, telefon numarası, email adresi yazmalıyız Ayrıca resmi bir vesikalık fotoğraf koymalıyız, Fotoğrafın resmi ve vesikalık tarzda olmasına özen gösterin, Kendinizi Açıklayan Bir Cümle, 50-200 kelime içinde kim olduğunuzu, kim olduğunuzu, neler yapabildiğinizi ve kariyer hedeflerinizi belirten kısa bir yazıya yer verin, Üçüncü tekil şahıs kullanımı daha profesyonel etki yaratır, Deneyimler, Çalıştığınız yerleti ve staj yapma deneyimlerinizi ters kronolojik sıraya göre listelemeniz gerekir, En güncel ve başvuracağınız iş alanıyla ilişkin deneyimlerinizi öne çıkarın, Eğitim, Eğitim geçmişinizi ters kronolojik sırayla tarihleriyle listelemelisiniz, Yükseköğretim bilgisi, lise mezuniyeti bilgisine nazaran daha önemlidir, Sertifika/Eğitimler, Başvurduğunuz iş alanına ilişkin eğitim ve sertifikalarınıza yer vermeniz önerilir, Göz yormayacak ve görünürlüğü bozmayacak şekilde sade ve öz bir listeleme yapın, Başarılar/Yetenekler, Gurur duyduğunuz başarıları ve önemli yeteneklere bu bölümde yer verebilirsiniz, Bu bölmüe iş alabilirlik açısından bakın, genel başarılardan çok iş hayatıyla ilgili başarılar önemlidir, Hobiler/İlgi Alanları, İşle veya çalışma alanıyla ilgili hobilerinizi listelemekten kaçınmayın, Genel ve yaygın aktiviteler yerine spesifik ve ilgi çekici hobilerinizi belirtin, Referans, Önceki işyerleriniz veya okulunuzdaki öğretmenlerinizden alabileceğiniz referansları ekleyin, Refrans gösterilecek kişileri önceden bilgilendirmeniz profesyonellik açısından önemlidir, LinkedIn Hesabı, Profesyonel ağlarda varlığınızı göstermek için LinkedIn hesabınıza CV'nizde yer verin, LinkedIn profilinizin düzenli, güncel ve profesyonel olmasına özen gösterin, Yazı Tipi ve Punto, CV oluştururken genellikle 'Times New Roman' yazı tipli ve 12 punto veya 'Arial' yazı tipinde 11 punto kullanılır, Yazı tipi ve punto büyüklüğünün okunabilir olmasına ve resmi bir görüntüye sahip olmasına özen gösterin
profesyonel cv özgeçmiş cv hazırlama
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kadın kameraya gülümsüyor, gözleri kapalı ve ağzı açık, neşeli bir ifade içinde. Önünde logosu olan beyaz bir tişört giyiyor ve yumuşak kahverengi saçları yüzünü çerçeveliyor. Arkasında, arka planda bir tabela görülüyor. Kadın, sıcak renk paletine sahip bulanık bir arka planın önünde duruyor. Kolları hafifçe bükülmüş, elleri kot pantolonunun ceplerinde duruyor. Görüntü yumuşak, davetkâr bir havaya sahip ve rahatlık ve memnuniyet hissi uyandırıyor.
CV - Özgeçmiş

Ücretsiz CV Hazırlama Siteleri

04 Şubat 2020
Üzerinde siyah yazılar olan beyaz bir kâğıt parçasını tutan iki elin yakın çekimi. Eller avuç içleri aşağı bakacak şekilde konumlandırılmış ve kağıt ellerin arasında tutulmaktadır. Kâğıt hafifçe kırışmış ve metin en üstte görülebiliyor. Sol el kısmen görünmekte, başparmak ve işaret parmağı görünmektedir. Sağ el tam olarak görülmekte, başparmak ve işaret parmağı kağıdın kenarına bastırmaktadır. Metin ortalanmıştır ve arka plan odak dışıdır.
CV - Özgeçmiş

CV Hazırlama Sitesi (En Popüler)

05 Şubat 2020