AnasayfaBlogPopüler Podcast Konuları
Nedir?

Popüler Podcast Konuları

24 Nisan 2021
Bu resim siyah bir stand üzerindeki gümüş mikrofonun yakın çekimini göstermektedir. Gümüş bir üst kısmı ve alt kısmında küçük bir logo bulunan siyah bir ızgarası vardır. Mikrofon, başı hafifçe yana eğik olacak şekilde açılı olarak konumlandırılmıştır. Stand uzun ve incedir, yuvarlak bir tabanı vardır. Arka plan parlak beyaz bir duvardır. Mikrofon görüntünün ön planında yer alıyor ve arka plandan sıyrılıyor. Mikrofonun sağ tarafında hafif bir gölge var, bu da ışık kaynağının görüntünün solunda olduğunu gösteriyor. Mikrofon parlak ve yeni görünüyor ve görüntünün genel estetiği modern ve profesyonel.
Podcast TürüÖzellikleriÖrnekler
EğitimAlgılarınızın genişlemesi ve vizyonunuzun gelişmesi için ideal. Her konuda eğitim içerikli podcast bulma imkanı var.TEDx İstanbul
Kültür-SanatAraştırmacıların sunduğu yayınlar ve deneyimlerin paylaşıldığı rehber niteliğindeki içeriklerle geniş bir yelpazeye sahip. Sanat galerilerinden müzelere, kitaplardan biyografilere kadar çeşitli konularda bilgi edinme imkanı sunuyor.Yedinci Kıta, İlk Sayfası
MüzikMüzik tarihinden kültürüne kadar geniş bir yelpazede bilgi edinme imkanı sunuyor. Yerli ve yabancı birçok başarılı podcast mevcut.Yerli Müzik, Ayak Kaydıran Şarkılar
KomediGünlük hayatın ironisini ve komedisini içeren podcastler ile eğlenceli zaman geçirebilirsiniz.O Tarz Mı, Olumlu Dünya
HaberGündemi takip etmekten hoşlananlar için ideal. Haberlerin yanı sıra keyifli kültür ve tarih sohbetlerini de içeriyor.Medyascope.tv
SporSpor hakkındaki analizler, yorumlar ve haberler bu türdeki podcastlerde bulunabilir.Fanatik Spor Podcast, HoopCast
Bilim ve TeknolojiBilim ve teknoloji dünyasından son gelişmeleri, ilginç buluşları ve teknolojik yenilikleri içerir.Bilim Teknik, Dinazor Teknoloji
SeyahatFarklı kültürler, bölgeler, ülkeler ve seyahat hikayeleri bu türdeki podcastlerde bulunabilir.Gezgin, Şehir ve İnsan
GirişimcilikGirişimcilikle ilgili ipuçları, öneriler ve başarı hikayeleri bu türdeki podcastlerde bulunabilir.Girişimcilik Rehberi, Start-up Hikayeleri
PsikolojiPsikoloji bilimi, insan davranışları, duygular, düşünceler ve bu alanda yapılan son araştırmalar bu türdeki podcastlerde bulunabilir.Bilinçaltını Keşfet, İnsan Üzerine

Son zamanlarda isminden ve popülaritesinden söz ettiren bir yayınla başlıyoruz: podcast. Enstitümüzde de yer verdiğimiz podcast yayınları hayatımıza yaklaşık yirmi yıl önce girmiş olsa da son yıllarda adından daha çok söz ettirir oldu. Lafı açılmışken biraz da biz söz edelim. Envaiçeşit içerik zenginliğiyle çok şey öğrenip çok da eğlenebileceğimiz podcast yayınlarındaki en popüler konulara yer vereceğiz. Konuya ısındıysak yavaş yavaş başlayalım. Nedir bu ‘podcast’?

Podcast Nedir?

‘Broadcast’ yani canlı yayın ve ‘pod’ kelimelerinin birleşimiyle isimlendirilen Apple’nin çıkardığı iPod ile hayatımıza girmiş bir terim. Her ne kadar Apple ile başlamış olsa da günümüzde birçok uygulamadan podcast indirebiliyor, dinleyebiliyoruz. Podcast radyoyla birçok ortak noktası olan hatta internet radyosu olarak tanımlayabileceğimiz bir yayın türü. Fakat en önemli ayrım noktası daha spesifik bir kitleye hitap etmesi.

Belli konu kategorilerinde yayınlanan podcastler elbette ki o kategoriye ilgi duyan bireylere hitap ediyor. Konu çeşitliliği sayesinde her bireye hitap eden podcastlere ulaşmak mümkün. Ve yine diğer bir farkı istenildiği zaman açılabilir, duraklatılabilir ve tekrar dinlenebilir olması. Podcastin bir diğer güzel özelliği de hayal gücümüzü kullanma imkanı sağlaması. Dinlenilen yayınlarda anlatılan, betimlenen konuları, hikayeleri kafamızda canlandırabiliyor olmamız hayal gücümüz açısından hoş bir hal alıyor. 

Podcastin konu sınırlaması yok, dilenilen konuda podcast çekilebiliyor. Genelde bölümler şeklinde sunulan podcastlerde her bölüm farklı konularla ilgili olabildiği gibi birbirinin devamı şeklinde de olabiliyor. Dizi kültüründen de aşina olduğumuz üzere birbirinin devamı olduğunda izlenme sayısı da daha yüksek oluyor. Merak duygusu önemli bir kriter tabi. Ayrıca konuların çeşitliliği ile çok zengin içeriklerle birçok bilgi edinebiliyoruz. Okumak yerine dinlemeyi tercih edenler veya işitsel hafızası ağır basanlar için ideal bir kişisel gelişim aracı.

Popüler Podcast Konuları

Dilediğimiz konuda podcast dinleyebiliyorsak siz hangi konuları tercih ederdiniz? Biz sizler için araştırdık ve popülerler listemizi yaptık, işte karşınızda popüler podcast konuları!

  • Eğitim

Algılarınızın olabildiğince açılacağı vizyonunuzun genişleyeceği bir türle karşınızdayız. Aklınıza gelebilecek hemen hemen her konuda eğitim içerikli podcast bulma imkanı mevcut. ‘Mitolojiye ilgi duyuyorum’ diyorsanız takın kulaklığı ve mitlerle ilgili podcastlerle merakınızı doyurun. Felsefeyle ilgili mi bilgilenmek istiyorsunuz, peki psikolojiye ne dersiniz? Hepsi hakkında birçok podcaste erişim sağlayabilirsiniz. Eğitim içerikli podcastlere en güzel örneklerden biri TEDx İstanbul. TEDx yayınlarının podcast versiyonuyla bizlere yolda yürürken dahi çok şey katacak içerikler bir uygulama kadar uzağınızda.

  • Kültür-Sanat

Popüler podcast konularımızdan bir diğeri de kültür ve sanat içerikli yayınlar. İlginin yoğun olduğu bu podcast türümüzde araştırmacıların sunduğu yayınlar olsun rehber niteliğinde deneyimlerin paylaşıldığı içerikler olsun geniş bir anlatıcı yelpazesine sahip. Ve tabi anlatılan konular da bir o kadar çeşitli. Sanat galerilerinden müzelere, kitaplardan biyografilere öğreneceğiniz birçok bilgi deposuyla kültür sanat içerikli podcastler oldukça rağbet görüyor.

İstanbul Bienalini takip edenler için kültür sanat içerikli podcast örneğimizden biri Yedinci Kıta. Birçok uzmanın yer aldığı program serisi zengin içeriğiyle kendini fark ettiren cinsten. Diğer bir örneğimiz ise yazarlarla yaptığı söyleşilerle İlk Sayfası adlı podcast. Sunucular yayınlarında yazarlara yazdıkları kitapların ilk sayfaları hakkında konuşup sorular yöneltiyor. Biz konsepti çok beğendik, takdir sizin.

  • Müzik

Her şey hakkında konuşulur da müzik hakkında konuşulmaz mı? Tabi ki popüler podcast konuları listemizin içinde müzik olmazsa olmaz. Müzik tarihinden kültürüne, yerli veya yabancı birçok başarılı podcast mevcut. Örneğin Yerli Müzik adlı podcastte Murat Meriç bizlerle dönemler boyunca değişen müzik kültürümüz hakkında değerlendirmelerini paylaşıyor. Diğer bir örneğimiz ise Ayak Kaydıran Şarkılar. İsmi her ne kadar karamsar olsa da birçok ünlü konuk ile keyifli sohbetlerin yapıldığı podcast yine çok dinlenenler arasında.

  • Komedi

Eğlence arayanlar burada mı? Birbirinden eğlenceli çok fazla seçeneğin mevcut olduğu podcast konumuz kesinlikle listede olması gerekenlerden. O Tarz Mı ile her telden konular üzerinde kahkaha tufanı yaratacak sohbetlere konuk olabilir; günlük hayatın olumsuzluklarına rağmen Olumlu Dünya serisini dinleyerek hayata kocaman gülebilirsiniz. 

  • Haber

Gündemi takip etmeden gözüne uyku girmeyenlerden misiniz? Öyleyse bu konu başlıklı podcastler tam size göre. Dinlerken öğrendiğiniz, öğrenirken zevk aldığınız podcastler ile haberleri dinleyebiliyorsunuz. Sadece haberle sınırlı kalmayıp keyifli kültür ve tarih sohbetleriyle de kendini sevdiren Medyascope.tv tavsiye edebileceğimiz bir podcast serisi.

  • Bilim

Eğlendik, güldük, gündemde kaldık şimdi sıra bilimde. Sonsuz bilgi kapasitesine sahip konumuz merak duygusunun ön planda olduğu kişilikler için listemizde. Yerli veya yabancı birçok kaliteli podcast mevcut biraz araştırıp derinlerine inmek gerek. Türkiye’de ilk bağımsız bilim podcasti unvanına sahip Açık Bilim ile algılarımızı sonuna kadar açıyor ve bilimin mucizelerinde kayboluyoruz. Aklınıza gelebilecek birçok bilimsel konunun keyifle işlendiği bir podcast serisi.

  • Teknoloji

Teknolojinin sıkı takipçisi olanlar ve kulaklığını takıp geleceğe ışınlanmak isteyenler için bu türümüz de listemizde yerini alıyor. Gündemi takip etmek isteyip de okuyacak veya izleyecek vakti bulamayanlar için iş yaparken, yolda yürürken hatta yemek yaparken dinleyebileceği bir podcast türü. Bir örnek de verecek olursak; Ha Geldi Ha Gelecek adlı teknolojide aklınıza gelecek birçok konu hakkında sohbetler gerçekleştiren yayını keyifle dinleyebilirsiniz.

Podcast Dinlemek Ne Kazandırır?

Hayatın maratonunda sabit bir yerde durup bir şeyler izleyememekten yakınanlar üzülmesin, podcast hem televizyona hem radyoya çok iyi bir alternatif olarak hayatlarımıza girdi. Yolda toplu taşıma araçlarında kitap okuyacak bir alan bile bulamadığımız zamanlar oluyor. Yine podcast sayesinde yolculuğumuzu öğretici, eğlendirici ve keyifli hale getirebiliyoruz.

Öğrenmenin yaşı olmadığı gibi zamanı da yok. İstediğiniz an kulaklığınızı takıp başka dünyalarda bulabilirsiniz kendinizi. Öğrenmek isteyip de vakit yaratamadığınız ve zamanla hevesinizin kaçtığı konuları podcastte aratın derim, eminim bir şeyler bulacaksınız. 

Podcastin somut bir yararı da video içermediği için internet kotası dostu bir araç olması. Dilerseniz wifi bağlantısına sahipken yayınları indirebilir daha sonra çevrimdışı da dinleyebilirsiniz. 

Eğitim, Algılarınızın genişlemesi ve vizyonunuzun gelişmesi için ideal Her konuda eğitim içerikli podcast bulma imkanı var, TEDx İstanbul, Kültür-Sanat, Araştırmacıların sunduğu yayınlar ve deneyimlerin paylaşıldığı rehber niteliğindeki içeriklerle geniş bir yelpazeye sahip Sanat galerilerinden müzelere, kitaplardan biyografilere kadar çeşitli konularda bilgi edinme imkanı sunuyor, Yedinci Kıta, İlk Sayfası, Müzik, Müzik tarihinden kültürüne kadar geniş bir yelpazede bilgi edinme imkanı sunuyor Yerli ve yabancı birçok başarılı podcast mevcut, Yerli Müzik, Ayak Kaydıran Şarkılar, Komedi, Günlük hayatın ironisini ve komedisini içeren podcastler ile eğlenceli zaman geçirebilirsiniz, O Tarz Mı, Olumlu Dünya, Haber, Gündemi takip etmekten hoşlananlar için ideal Haberlerin yanı sıra keyifli kültür ve tarih sohbetlerini de içeriyor, Medyascopetv, Spor, Spor hakkındaki analizler, yorumlar ve haberler bu türdeki podcastlerde bulunabilir, Fanatik Spor Podcast, HoopCast, Bilim ve Teknoloji, Bilim ve teknoloji dünyasından son gelişmeleri, ilginç buluşları ve teknolojik yenilikleri içerir, Bilim Teknik, Dinazor Teknoloji, Seyahat, Farklı kültürler, bölgeler, ülkeler ve seyahat hikayeleri bu türdeki podcastlerde bulunabilir, Gezgin, Şehir ve İnsan, Girişimcilik, Girişimcilikle ilgili ipuçları, öneriler ve başarı hikayeleri bu türdeki podcastlerde bulunabilir, Girişimcilik Rehberi, Start-up Hikayeleri, Psikoloji, Psikoloji bilimi, insan davranışları, duygular, düşünceler ve bu alanda yapılan son araştırmalar bu türdeki podcastlerde bulunabilir, Bilinçaltını Keşfet, İnsan Üzerine
Popüler Podcast Konuları Podcast Podcast nedir Podcast yayınları Podcast Dinlemek Ne Kazandırır
Bu fotoğraf bir tarlada oturan bir kadını gösteriyor. Beyaz uzun kollu bir gömlek, mavi kot pantolon ve kahverengi botlar giyiyor. Saçları düşük bir at kuyruğu şeklinde geriye toplanmış ve gözlük takıyor. İki eli kucağında ve uzaklara bakıyor. Tarla yemyeşil, uzun otlar ve arka planda birkaç ağaç var. Gökyüzü güzel bir mavidir ve birkaç beyaz bulut etrafa dağılmıştır. Kadın huzurlu ve çevresinden memnun görünüyor. Görüntü boyunca yayılan sakin bir özgüveni var.
Beyda Çalışkan
Blog Yazarı

Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği 4. sınıf öğrencisidir. Okumak, yazmak, araştırmak dışında müzikle ilgilenmeyi seviyor. Fakülte sosyal kulüplerinden birinin de kurucuları arasında. 

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Mavi gömlek ve siyah pantolon giyen bir adam, çeşitli logo ve işaretlerle kaplı bir duvarın önünde duruyor. Ellerini kalçalarına dayamış, duvarı kaplayan farklı tarzdaki tasarımlara bakmaktadır. En göze çarpanı beyaz yazılı mavi oval bir logo, ardından beyaz harfli mor dikdörtgen bir işaret geliyor. Ayrıca biri dikdörtgen diğeri kavisli iki yeşil ve beyaz tabelanın yanı sıra beyaz metinli mavi bir leke de var. Sol alt köşede adamın ellerini ceplerine soktuğu görülüyor.
Nedir?

Popüler Yazı Stilleri

07 Ocak 2021
Bu görsel, merkezinde insanların bulunduğu labirent benzeri bir desende düzenlenmiş farklı logolardan oluşan bir kolajdır. Sağ üst köşede beyaz arka planlı mavi bir figür var. Sağ alt köşede, üzerinde mavi bir nesne bulunan bir kağıt parçası yer almaktadır. Kağıdın yanındaki beyaz yüzeyin üzerinde mavi bir silindir duruyor. Son olarak, sol üst köşede beyaz harflerle mavi ve beyaz bir işaret yer almaktadır. Tüm logolar ve nesneler parlak, canlı renklere sahip ve arka plan düz beyaz.
İş Bulmak

Popüler İş Bulma Siteleri

26 Şubat 2020
Bir masanın üzerinde duran bir daktilo ve bir fincan kahvenin yakın çekimi. Daktilo, yuvarlak, siyah tuşları ve siyah kasasıyla klasik görünüyor. Kahve fincanının üstünde köpüklü bir köpük var ve yeni yapılmış gibi görünüyor. Masanın üzerinde buruşturulmuş bir kağıt parçası, bir kalem ve birkaç polaroid fotoğraf var. Yan tarafta spiral ciltli bir defter ve spiral ciltli bir sayfa var. Oda beyazdır ve arka planda bir kişi durmaktadır. Ayrıca içinde kartlar olan siyah bir kutu var. Görüntüdeki her şey hareketsiz ve sessiz, huzurlu bir atmosfer yaratıyor.
Nedir?

Popüler Roman Nedir? 

07 Temmuz 2021
Bu resim siyah bir stand üzerindeki gümüş mikrofonun yakın çekimini göstermektedir. Gümüş bir üst kısmı ve alt kısmında küçük bir logo bulunan siyah bir ızgarası vardır. Mikrofon, başı hafifçe yana eğik olacak şekilde açılı olarak konumlandırılmıştır. Stand uzun ve incedir, yuvarlak bir tabanı vardır. Arka plan parlak beyaz bir duvardır. Mikrofon görüntünün ön planında yer alıyor ve arka plandan sıyrılıyor. Mikrofonun sağ tarafında hafif bir gölge var, bu da ışık kaynağının görüntünün solunda olduğunu gösteriyor. Mikrofon parlak ve yeni görünüyor ve görüntünün genel estetiği modern ve profesyonel.
Nedir?

Popüler Podcast Konuları

24 Nisan 2021
Bu görsel çevrimiçi bir Python kursuna ait. Kollarını kavuşturmuş, kendine güven ve kararlılık sergileyen bir adam görülüyor. Yüzünün yakın çekimi, odaklanmasını ve öğrenmeye olan bağlılığını ortaya koyuyor. Bir saatin yakın çekimi zaman yönetiminin önemini vurguluyor. Siyah arka plana karşı beyaz harfler, kursun profesyonelliği ve adanmışlığı hakkında bir fikir veriyor. Kıllı kolun yakın çekimi, gerekli olacak sıkı çalışmayı ve çabayı sembolize ediyor. Siyah takım elbiseli adam otorite ve güvenilirlik havası veriyor. Tüm bu unsurlar bir araya gelerek bu kursu olağanüstü bir çevrimiçi Python kursu haline getiriyor. Öğrenciye başarılı olması için gereken bilgi ve becerileri sağlayacağından emin olabilirsiniz.
4.9
(65)

Python Eğitimi

10 Konu5 Saat
Kameranın önünde siyah tişörtlü ve koyu renk saçlı bir adam durmaktadır. Yüz ifadesi ciddi ve duruşu kendinden emin. Gözleri kameraya odaklanmıştır ve kolları iki yanındadır. Güçlü, kaslı bir yapısı var ve siyah tişörtü soluk teniyle tezat oluşturuyor. Koyu renk saçları kısa, düzgün bir kesimle şekillendirilmiş ve yüzünü güzel bir şekilde çerçeveliyor. Kararlı görünüyor ve kararlı ifadesi onu öne çıkarıyor. Karşısına ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.Hanifi Çetinkaya
1411881
Bu görüntü, düz beyaz bir arka plana sahip bir bilgisayar ekranını ve üzerinde görüntülenen metni göstermektedir. Metin siyah renkte görünmekte ve çeşitli boyut ve yazı tiplerinden oluşmaktadır. Metin düzgün, düzenli bir şekilde düzenlenmiş ve ekran boyunca organize bir desen oluşturuyor. Metin oldukça net ve keskin görünüyor ve kolayca okunabiliyor. Metin ve beyaz arka plan arasındaki kontrast temiz ve görsel olarak çekici bir görünüm yaratıyor. Metnin genel tasarımı estetik açıdan hoş ve bilgisayar ekranının profesyonel ve modern görünmesini sağlıyor.
5
(3)

Bootstrap Eğitimi

40 Konu10 Saat
Beyaz, yakalı düğmeli gömlek giyen ve gözlük takan orta yaşlı bir adam doğrudan kameraya bakıyor. Koyu renk, kısa saçları, güçlü bir çene hattı ve kendinden emin bir ifadesi vardır. Gömleğinin üst düğmeleri açık ve kolları dirseklerine kadar kıvrılmış. Çenesinde ve yanaklarında hafif bir kirli sakal var. Geniş bir alnı vardır ve kaşları hafifçe kalkıktır. Gözlükleri siyah ve dikdörtgen şeklindedir ve çerçeveleri biraz büyüktür. Genel olarak akıllı ve yetkin görünüyor.Volkan Asildeveci
808464