AnasayfaBlogPolimer Teknolojisi Bölümü (MYO)
Bölümler

Polimer Teknolojisi Bölümü (MYO)

14 Aralık 2020
Bir yığın renkli plastik boncuk düz beyaz bir yüzeye serpiştirilmiş. Boncuklar çeşitli boyut ve şekillerde olup renkleri parlak maviden sarı, kırmızı ve beyaza kadar değişmektedir. Renklerin canlı ve boncukların parlak olması görüntüye neşeli ve eğlenceli bir his veriyor. Arka planda kalp gibi görünen kırmızı bir nesne yer alırken, ön planda kırmızı ve mavi bir şeker, kırmızı arka plana sahip sarı bir nesne ve sarı ve kırmızı bir şekerin yakın çekimleri bulunmaktadır. Ayrıca mavi ve sarı bir nesne ve arka planda beyaz bir nesne var. Genel görüntü parlak ve eğlenceli bir atmosfere sahiptir ve renkli boncuklar eğlence patlaması sağlar.
Konu BaşlıklarıAçıklamaEk Bilgi
Polimer Teknolojisi Nedir?Polimer malzemelerin tasarımından üretimine ve son halinin alması için gerekli işleme aşamalarına odaklanan bir bilim dalıdır.19. yüzyıldan itibaren organik kimya alanında çalışmalar yürütülmüştür.
Polimer Teknolojisi Bölümü Nedir?Polimer malzemelerin üretimi, tasarlanması ve işlenmesinde görev alabilecek kişileri yetiştiren bir bölümBölüm, alanıyla ilgili teorik bilgileri pratikte uygulayabilme yeteneği sağlar.
Bölümün Eğitim Süresi ve Eğitim Dili2 yıllık bir bölüm olup ön lisans derecesi verir. Eğitim dili Türkçedir.Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 120 AKTS’lik dersi başarıyla tamamlamaları ve staj yapmaları gerekir.
Polimer Teknolojisi İş İmkanlarıKamu ve özel sektörde birçok farklı alanda çalışma olanağı sağlar.Beyaz eşya, gıda, otomotiv ve inşaat gibi plastik malzeme kullanılan sektörlerde iş bulma potansiyeli vardır.
Polimer Teknolojisi Mezunlarının İş AlanlarıPlastik hammadde ve plastik parça üretimi, plastik malzeme kalite kontrolü ve pazarlama alanlarında çalışabilir.Mezunlar, kendi iş yerlerini açma ve farklı sektörlerde çalışma imkanına sahip olabilirler.
Bölümden Mezun Olabilecek Kişilerin NitelikleriPolimer teknolojisi alanında teorik bilgi ve pratik uygulama becerisi, sektörün ihtiyaç duyduğu bilgi ve beceriyi özümseyebilme.Sosyal sorumluluk, etik değerler ve sosyal güvenlik konularında yeterli bilgiye sahip olmah gerekmektedir.
DGS SınavıPolimer teknolojisi bölümü mezunları, DGS sınavına girerek 4 yıllık bölümlere dikey geçiş yapabilirler.Kimya mühendisliği, polimer mühendisliği gibi farklı bölümler bu imkanı sunmaktadır.
Lastik Fabrikalarında ÇalışmaPolimer teknolojisi bölümü mezunlarının lastik fabrikalarında çalışma imkanları yüksektir.Lastik fabrikalarında çalışma, mezunlar için büyük bir avantajdır.
Polimer Teknolojisi Bölümünün AmacıBölümün amacı, bilim ve teknik bilgileri toplum yararına dönüştürebilecek nitelikli elemanlar yetiştirmektir.Aynı zamanda, polimer malzemeler alanında tasarımdan kalite kontrol aşamasına kadar görev yapabilecek elemanlar yetiştirir.
Polimer Nedir?Kimyasal bağlarla bağlanan birçok molekülün oluşturduğu yüksek molekül ağırlıklı maddelerdir.19. yüzyıldan bu yana polimer üzerine çalışmalar sürdürülmekte ve yeni polimer türleri geliştirilmektedir.

Son yıllarda dünyada üretim alanında büyük bir artış gözlemlenmiştir. Üretim artışına paralel olarak polimer malzemeler yaşamlarımızın içine girmiş durumdadır. Plastikten kauçuğa kadar birçok hammadde tasarım, üretim, işlenme, geliştirme vb. aşamalarından geçirilerek son halini almaktadır. Gündelik yaşamda kullandığımız nesnelerin malzemeleri polimer malzemeler ile elde edilmektedir. Polimer malzemeler, son halini alana kadar bir süreçten geçmektedir. Bu süreç tasarım aşamasıyla başlamakta kalite kontrol ile bitmektedir. Bu süreçler ile ilgilenen alana ise polimer teknolojisi denilmektedir.

Peki, yazının başından beri bahsettiğimiz bu polimer nedir? Polimer, birçok molekülün kimyasal bağlarla düzenli bir şekilde bağlanarak oluşturdukları yüksek molekül ağırlıklı maddelerdir. 19. yüzyıldan itibaren organik kimya alanındaki uzmanlar polimer alanında çalışmalar yürütmüştür. Yaptıkları araştırmalar sonucunda yeni polimer türleri geliştirilmiştir. İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana polimer, laboratuvarlarda üretilmiş ve endüstriyel ölçekte üretilmeye başlanmıştır. Geçmişten günümüze sayısız polimer türü geniş bir uygulama alanında çeşitli amaçlar için kullanılmaktadır.

Geçmişten bu yana yapılan çalışmalar polimer teknolojisi alanını genişletmiştir. Polimer teknolojisi, kullanım alanı gittikçe artan lastik, plastik, kauçuk gibi maddelerin üretildiği sektörün ihtiyaç duyduğu donanımlı elemanları yetiştirmektedir. Polimer malzemeler üzerine araştırma ve inceleme yapan bir disiplindir. Polimer teknolojisi, bu sektörde karşılaşılacak sorunların tanımlanması ve çözüm üretilmesinde rol oynayacak kişilerin yetiştirilmesini sağlamaktadır. Yazıya giriş yaptıktan sonra akademik boyutu olan polimer teknolojisi bölümü hakkında bilgi sahibi olalım.

Polimer Teknolojisi Bölümü Nedir?

Polimer teknolojisi, polimer malzemeler üretimi, tasarlanması, işlenmesi, vb. aşamalarında görev yapabilecek kişilerin yetişmesini sağlayan bir bölümdür. Polimer teknolojisi bölümü, lastik, plastik gibi polimer malzemeler üretiminde kullanılan makinelerin bakımını yapabilecek, temel elektrik bilgisine sahip olacak ve temel kimya bilgisine sahip olacak nitelikli kişiler yetiştiren bir bölümdür. Polimer teknolojisi bölümü, polimer teknolojisi alanında öğrenilen teorik bilgilerin pratik olarak uygulanmasını sağlayan bir bölümdür.

Polimer teknolojisi bölümü, alanıyla ilgili kavram ve terminolojiyi öğrenebilecek, sektörün ihtiyaç duyduğu bilgiyi ve beceriyi özümseyecek ve yenilikleri yakından takip edecek sorumluluk sahibi elemanlar yetiştirir. Polimer teknolojisi bölümü, bilim ve tekniği insanlık ve toplum yararına dönüştürmeyi hedefleyen, sosyal sorumluluk, etik değerler ve sosyal güvenlik alanında yeterli bilgiye sahip olacak donanımlı elemanlar yetiştiren bir bölümdür. Polimer teknolojisi bölümü, genel anlamıyla polimer malzemeler alanında tasarımdan kalite kontrol alanında görev yapacak nitelikli elemanlar yetiştirmektedir.

Polimer teknolojisi bölümü, üniversitelerin Meslek Yüksek Okullarında yer alan bir bölümdür. Ön lisans derecesine sahip olduğu için 2 yıllık bir bölümdür. Yani 4 eğitim yarıyılından oluşmaktadır. Öğrenciler mezun olabilmek için 120 AKTS’lik ders almaları ve bu dersleri başarı ile vermeleri gerekmektedir. Ayrıca öğrencilerin mezun olabilmesi için zorunlu olan stajı yapmaları gerekmektedir. Bölümün öğretim dili ise Türkçedir. Devlet üniversitelerinde yer almaktadır. Bölüm hakkında bilgi sahibi olduktan sonra şimdi de polimer teknolojisi bölümü iş imkanları hakkında bilgi sahibi olalım.

Polimer Teknolojisi İş İmkanları Nelerdir?

Polimer teknolojisi bölümü iş imkanları arasında kamu ve özel sektör bulunaktadır. Polimer teknolojisi bölümü iş imkanları arasında plastik hammadde ve plastik parça üretimi yapan işletmelerde çalışmak yer alır. Polimer teknolojisi bölümü iş imkanları arasında plastik pazarlaması yapan firmalarda çalışmak yer alır. Polimer teknolojisi bölümü iş imkanları arasında plastik malzeme üretim ve kalite kontrol elemanı olarak çalışmak yer alır. Polimer teknolojisi bölümü iş imkanları arasında mezunların kendi iş yerlerini kurup çalışması yer alır. Plastiğin kullanıldığı beyaz eşya, gıda, otomotiv, inşaat gibi farklı sektörlerde çalışmak polimer teknolojisi bölümü iş imkanları arasında yer alır.

Genel anlamda fabrikaların hepsinde çalışabilirler. Özellikle lastik fabrikalarında çalışmak en büyük avantajlarından birisi olarak kabul edilir. Polimer teknolojisi bölümü iş imkanları arasında DGS sınavına girmek yer alır. Bu sayede öğrenciler, imalat mühendisliği bölümü, kimya bölümü, kimya mühendisliği bölümü, kimya mühendisliği ve uygulamalı kimya bölümü, polimer mühendisliği bölümü, lif ve polimer mühendisliği bölümü okuyabilirler. Bu sayede öğrencilerin sahip olacakları iş imkanları da genişlemektedir. Bölümün sağladığı iş imkanlarını öğrendikten sonra şimdi de polimer teknolojisi bölümü mezunları ne iş yapar başlığını inceleyelim.

Polimer Teknolojisi Mezunları Ne İş Yapar?

Polimer teknolojisi bölümü mezunları, ön lisans diploma derecesi ve “polimer teknolojisi teknikeri” unvanı elde ederek mezun olurlar. Mezunların yaptıkları işler;

  • Polimer teknolojisi bölümü mezunları, polimer malzemeler yani plastik ve lastiğin olduğu tüm ortamlarda işlerini yaparlar.

  • Polimer teknolojisi bölümü mezunları, polimer malzemeler üretimi, tasarlanması, işlenmesi, uygulanması ve kalite kontrol aşamalarında görev alırlar.

  • Polimer teknolojisi bölümü mezunları, plastik ve lastik üretimi yapılan makinelerin bakımını yaparlar.

  • Polimer teknolojisi bölümü mezunları, plastik ürünlerin üretim aşaması için gerekli Ar-Ge çalışmalarını yaparlar.

  • Polimer teknolojisi bölümü mezunları, ürün geliştirmek için gerekli araştırmaların ve projelerin yapılmasını sağlarlar. Aynı zamanda bu projelerin sürdürülmesi için çalışırlar.

  • Polimer teknolojisi bölümü mezunları, polimer malzemeler yani plastik vb. üretimi yapılan işletmelerde oluşan sorunlara çözüm önerileri getirirler.

  • Polimer teknolojisi bölümü mezunları, üretimi yapılan lastik, plastik vb. maddelerin pazarlanmasını sağlarlar. 

Polimer Teknolojisi Dersleri Nelerdir?

  • Polimer

  • Polimer Kimyası Laboratuvarı

  • Genel Kimya

  • Genel Matematik

  • Analitik Kimya

  • Malzeme Yönetimi ve Satın Alma

  • Elastomer Teknolojisi

  • Polimer Katkı Maddeleri

  • İş Sağlığı ve Güvenliği

  • Organik Kimya

  • Fiziko Kimya

  • Polimer Kimyası

  • Polimer İşleme ve Kalıplama Teknikleri

  • Polimer Karakterizasyonu

  • Enstrümental Analiz

  • Plastik Ambalaj ve Geri Dönüşüm

  • Biyopolimerler

  • Polimer Filmler, Köpükler ve Kaplamalar

  • İş Yeri Eğitimi

  • Üretim Planlama

  • Mesleki Etik

  • Ürün Geliştirme ve Pazarlama Teknikleri

  • Kalite Güvencesi ve Standartlar

  • Plastik İşletmeciliği

  • Ambalaj Teknolojisi

Yukarıda belirtilen dersler genel olarak verilmiştir. Dersler üniversiteden üniversiteye göre değişiklik gösterebilir. Dersler hakkında detaylı bilgi almak isteyen kişiler üniversitelerin sitelerini ziyaret edebilir.

Polimer Teknolojisi Taban Puanları ve Sıralama

Bu bölümün taban puanları ve başarı sıralaması hakkında bilgi vermeden önce sizlere birkaç şeyden bahsetmek isterim. İlk önce bu bölümü okumak isteyen arkadaşlar TYT sınavına girmek zorundadırlar. Ardından aldıkları taban puan ve başarı sıralamalarına göre tercih işlemlerini yapabilirler. Tercih yaparken dikkat etmeleri gereken önemli bir nokta vardır. Tercihi belirleyen asıl etmenin taban puan değil başarı sıralaması olduğunun bilinmesi gerekmektedir. Sizlere hazırlamış olduğum liste en iyi üniversiteler polimer teknolojisi bölümü hakkında bilgi vermektedir. Liste, en güncel bilgilere sahiptir.

ÜniversiteBölümTaban PuanıBaşarı Sıralaması
Gazi ÜniversitesiPolimer Teknolojisi234,533161.111.441
Ege ÜniversitesiPolimer Teknolojisi232,417301.137.707
İstanbul Üniversitesi-CerrahpaşaPolimer Teknolojisi231,780121.145.666
Yalova ÜniversitesiPolimer Teknolojisi224,687781.237.868
Kocaeli ÜniversitesiPolimer Teknolojisi202,892941.537.880
Polimer Teknolojisi Nedir?, Polimer malzemelerin tasarımından üretimine ve son halinin alması için gerekli işleme aşamalarına odaklanan bir bilim dalıdır, 19 yüzyıldan itibaren organik kimya alanında çalışmalar yürütülmüştür, Polimer Teknolojisi Bölümü Nedir?, Polimer malzemelerin üretimi, tasarlanması ve işlenmesinde görev alabilecek kişileri yetiştiren bir bölüm, Bölüm, alanıyla ilgili teorik bilgileri pratikte uygulayabilme yeteneği sağlar, Bölümün Eğitim Süresi ve Eğitim Dili, 2 yıllık bir bölüm olup ön lisans derecesi verir Eğitim dili Türkçedir, Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 120 AKTS’lik dersi başarıyla tamamlamaları ve staj yapmaları gerekir, Polimer Teknolojisi İş İmkanları, Kamu ve özel sektörde birçok farklı alanda çalışma olanağı sağlar, Beyaz eşya, gıda, otomotiv ve inşaat gibi plastik malzeme kullanılan sektörlerde iş bulma potansiyeli vardır, Polimer Teknolojisi Mezunlarının İş Alanları, Plastik hammadde ve plastik parça üretimi, plastik malzeme kalite kontrolü ve pazarlama alanlarında çalışabilir, Mezunlar, kendi iş yerlerini açma ve farklı sektörlerde çalışma imkanına sahip olabilirler, Bölümden Mezun Olabilecek Kişilerin Nitelikleri, Polimer teknolojisi alanında teorik bilgi ve pratik uygulama becerisi, sektörün ihtiyaç duyduğu bilgi ve beceriyi özümseyebilme, Sosyal sorumluluk, etik değerler ve sosyal güvenlik konularında yeterli bilgiye sahip olmah gerekmektedir, DGS Sınavı, Polimer teknolojisi bölümü mezunları, DGS sınavına girerek 4 yıllık bölümlere dikey geçiş yapabilirler, Kimya mühendisliği, polimer mühendisliği gibi farklı bölümler bu imkanı sunmaktadır, Lastik Fabrikalarında Çalışma, Polimer teknolojisi bölümü mezunlarının lastik fabrikalarında çalışma imkanları yüksektir, Lastik fabrikalarında çalışma, mezunlar için büyük bir avantajdır, Polimer Teknolojisi Bölümünün Amacı, Bölümün amacı, bilim ve teknik bilgileri toplum yararına dönüştürebilecek nitelikli elemanlar yetiştirmektir, Aynı zamanda, polimer malzemeler alanında tasarımdan kalite kontrol aşamasına kadar görev yapabilecek elemanlar yetiştirir, Polimer Nedir?, Kimyasal bağlarla bağlanan birçok molekülün oluşturduğu yüksek molekül ağırlıklı maddelerdir, 19 yüzyıldan bu yana polimer üzerine çalışmalar sürdürülmekte ve yeni polimer türleri geliştirilmektedir
polimer teknolojisi bölümü polimer malzemeler polimer teknolojisi bölümü mezunları kimya polimer teknolojisi polimer teknolojisi bölümü iş imkanları lastik
Kalın, koyu renk sakallı bir adam beyaz bir duvara yaslanmış duruyor. Otuzlu yaşlarında görünüyor ve yüzünde ciddi bir ifade var. Sakalları dolgun ve gür, yüzünün ve boynunun büyük bir kısmını kaplıyor. Üzerinde açık gri desenli siyah bir tişört ve mavi bir kot pantolon var. Adamın kısa, koyu renk saçları var ve gözleri koyu kahverengi. Sert bir ifadeyle dosdoğru karşıya bakıyor. Arka plan beyaz bir duvar ve ışık görüntünün sol tarafından geliyor.
Sezer Açiler
Blog Yazarı

Sezer AÇİLER, 19 Haziran 1995 tarihinde Sakarya’da dünyaya geldi. 2018 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Gayrimenkul danışmanı, stajyer sosyolog ve Felsefe Grubu öğretmeni olarak çalıştı. Sertifika programlarına katıldı. 2019 yılında İstanbul İşletme Enstitüsünde blog yazarı olarak çalışmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.