AnasayfaBlogPing Nedir? Neden Olur?
Nedir?

Ping Nedir? Neden Olur?

14 Kasım 2020
Bir kişi oyun kumandası olan bir cihaza dokunuyor, parmağını uzatmış ve kumandaya doğru tutuyor. Oyun kumandası beyazdır, gri düğmeleri ve ortasında siyah bir joystick vardır. Cihaz mavi arka plana sahip dikdörtgen bir şekildedir. Kişinin gözleri kapalı ve dikkatle dokunduğu cihaza odaklanmış durumda. Yüzü cihazdan gelen ışıkla aydınlanmış olan kişinin ifadesi yoğun bir konsantrasyondan ibarettir. Sahne, kişinin cihazın yanında duran diğer eli tarafından çerçevelenmiştir.
KonuAçıklamaEk Bilgi
PingVerilerin karşı sunucuya iletilme süresi1983 yılında Mike Muuss tarafından yazılmıştır.
Ping süresiSunucunun uzaklığı ile ilgilidirUzaklık arttıkça süre de artar
Ping'in kökeni2. Dünya Savaşı denizaltı mürettebatının mesafe ölçümünde kullanılmasıSonar sinyallerinin dönüş süresine ping deniyordu
Ping'in kullanımıBilgisayardan alınan verilerin bir sunucuya iletim süresiPing değeri düşük olmalıdır
Ping değeri yükselmesiInternet paketi ve altyapı nedeniyle oluşurADSL ve 3G ping seviyesini yükseltir
Ping değeri düşürmeInternet altyapısını veya bağlantı tipini değiştirmek gereklidirBilgisayardaki aktif programları durdurmak ve indirme işlemi yapmamak da yardımcı olur
Ping testiBağlantı hızını ve veri iletim süresini ölçerWindows'un CMD komut penceresinde 'ping' yazarak test yapılır
Ping'in önemiOnline oyun oynayanlar için önemlidirPing süresi oyun performansını doğrudan etkiler
Ping'in Türkçe karşılığıİnternet Paketi ya da Şebekeler Arası YoklayıcıSunucuların ulaşılır durumda olup olmadığı kontrolünün yanı sıra geri dönüş süresini ölçer
Fiber bağlantı ve PingEn az ping sorunu yaşanan bağlantı tipidirFiber optik bağlantı, en hızlı bağlantı türlerinden birisidir

Ping, 1983 yılında Mike Muuss tarafında yazılmış bir programdır. Bilgisayarınızdan çıkan verilerin karşıda sunucuya iletilme süresini göstermektedir. Bu program bir makineye 32 baytlık bir ICMP paketi gönderir. Aynı paketin geri gelmesini bekler. Bu basit görünümlü program birçok işe yaramaktadır. Sunucunun uzaklığı ile alakalı olan program ne kadar uzaksa o kadar sürede o kadar artmaktadır.

Örneğin Türkiye’de herhangi bir sunucuya 40 Ms ile bağlanırken başka bir ülkedeki sunucuya bağlanma süresi mesafe ile orantılı olarak artacaktır. Yeni nesil bir örnek vermek gerekirse de silahlı online bir oyun oynadığınız zaman silahınızdan çıkan merminin veri haline dönüşüp sunucuya iletilmesini sağlar.

Bu iletilme süresine de Ping denilmektedir. Ping süreniz 50 Ms ise merminiz 50 mili saniye sonra ateş ettiğiniz yerde olacaktır.

Bu veri süreniz 150 Ms’ye çıkarsa sunucuya ulaşma süreside 150 mili saniye olarak hesaplanmaktadır. Ping kelimesi, 2. Dünya Savaşı’na kadar uzamaktadır. 2. Dünya Savaşı sırasında denizaltına ait mürettebatların, okyanusta bulunan başka bir gemiye olan mesafeleri ölçmek için gönderdikleri sonar sinyallerinin geri dönme süresine ping demektelerdi.

2. Dünya Savaşı’ndan birkaç yıl sonrasında ping terimi herhangi bir bilgisayarın çevrimiçi olup olmadığını anlamak için başka bir bilgisayarı tanımlamak için kullanılmıştır. 

Ping Ne Demek?

Günümüzde gitgide büyümekte olan online oyun dünyasına girmiş olanların büyük çoğunluğunun merak ettiği bir sorudur. Ping ne demek? Ping Türkçe karşılık olarak İnternet Paketi ya da Şebekeler Arası Yoklayıcı anlamına gelmektedir. Sunucuya yollanan ve cevap beklenen sinyallerdir. Ping’in iki amacı vardır.

Bunlardan ilki sunucuların ulaşılır durumlarda olup olmadığının kontrolünün sağlanması, ikincisi ise cevap yani geri dönüş süresinin ne kadar olduğunu ölçmektir. Sürenin kısa olması alacağınız cevabın kısa olması demektir. Ping, herhangi bir bilgisayardan alınan veri paketinin ilgili sunucuya iletilmesi anında geçen süre olarak tanımlanır.

Ping Neden Olur?

Ping bir bağlantı tipidir. ADSL, 3G ve fiber bağlantılarının hepsi farklı ping değerlerine sahiptir. Bu bağlantı türlerinin arasında en az ping sorunu yaşayan fiber bağlantılardır. Çünkü fiber en hızlı bağlantı türlerinden birisidir. Ülkemizde internet altyapısının yetersiz olmasından kaynaklı olarak her yere fiber bağlantılar yapılamamaktadır. Bu yüzden fiber bağlantı kullanamayan kişiler bu hizmetten çok faydalanamazlar. Ping testi yapmak için şu adımları uygulayabilirsiniz.

  1. Windows’un arama kutucuğuna CMD yazıp enter’a basın.

  2. Komut penceresine ‘ping’ ve enter’a basın.

  3. Çıkan sonucunuza ‘time

Ping Neden Yükselir?

Ping yükselmesinin en önemli nedenleri, internet paketi ve internetin altyapısıdır. ADSL ve 3G ping seviyesinin yükselmesine neden olurlar. Fakat fiber optik bağlantı tiplerinde ping seviyesinin yükselme sorunları görülmemektedir. Bağlantı ve altyapı özellikleri ping seviyesinin değerlerini yükselten önemli nedenler arasındadır. Ancak ping değerini arttıran daha farklı nedenlerde mevcuttur. Ping seviyesini arttıran unsurlar içerisinde şunlara rastlanmaktadır.

  • Aynı bağlantı üzerinden birden fazla bilgisayarın veri indirmesi,

  • Netflix ve Youtube gibi sosyal medya platformlarında izlenilen videoların çözünürlüklerinin yüksek olması,

  • Herhangi bir internet sitesinden veri ve dosya indiriliyor olması,

  • Bilgisayarda internete bağlı uygulama sayısının çok fazla olması,

  • Eski internet altyapısının kullanılması gibi unsurlar ping seviyesini yükseltmektedir.

Ping Seviyesi Nasıl Düşürülür?

Eski ve yetersiz bir internet altyapısı kullanıyorsanız ping sorunları yaşamanız kaçınılmaz olacaktır. Ping seviyesini düşürmek için internet altyapınızı yad a bağlantı tipini değiştirmeniz gerekmektedir. Ancak böyle bir imkana sahip değilseniz farklı yöntemler deneyerek de ping değerinizi düşürebilirsiniz. Alternatif ping düşürme yöntemleri şunlardır:

  • Bilgisayarınızdaki aktif programları durdurmanız gerekir.

  • İndirme işlemini hiçbir şekilde yapmamalısınız.

  • Video izleme platformlarını kapatmanız gerekir.

  • Tablet, laptop veya telefon kullanıyorsanız, router veya modeminizin yanında internete bağlanmanız gerekir.

  • Cihazınızda ethernet girişi varsa ethernet kablosu ile bağlamanız bu yöntemler arasında yer almaktadır.

Bu yöntemlerle ping sorununuza çözüm bulabilirsiniz. Sizden kaynaklı olan ping değerinin yükselmesi durumu bu yöntemlerle sorununuzu azaltabilirsiniz. Eğer bu çözüm yöntemleri işe yaramazsa farklı metotlar izleyebilirsiniz. Bunlar;

İşletme sisteminizi, bağlantı yazılımlarınızı ve donanım yazılımlarını güncelleştirebilirsiniz. Bilgisayarınızda kullandığınız işletim sistemi ve ağ bağlantılarınızın güncel olması oldukça önemlidir. Ana kart, ekran kartı gibi donanımsal bağlantılarınızın da güncel olması gereklidir. Bu yazılımlarınız şimdiki çağın teknolojisine ayak uyduramıyorsa, ping süresinizi olumsuz bir şekilde etkilemektedir. 

Çevrimiçi oyun oynuyorsanız ve önemli marka (ASUS, Gigabyte vs.) oyuncu ana kartı kullanıyorsanız, bu kullandığınız ana kartların Intel Gigabit Ethernet ve Killler Network gibi yongalar kullandığını da bilmelisiniz. Bu kullanılan yongalarda ping sürenizi olumlu etkileyecek yazılımlar kullanılmaktadır. Bu yazılımlar da arka planda çalışmakta olan uygulamalarınızın veri miktarlarını tespit eder ve kontrol altına alınmasını sağlar. Ping sürenizde %10 oranında azalma görülür.

Bilgisayarınızın konum özelliğini kapatarak ping seviyesini düşürebilirsiniz. Ayrıca online oyun oynarken ping süresinin en düşük ve konum olarak size yakın sunucuyu seçebilirsiniz. Oynadığınız oyunun lokasyon sunucu coğrafi konumunuzda bulunuyorsa bu sunucuyu tercih ettiğiniz zaman ping süreniz azalır.

Ping Süresi Değeri Kaç Olmalıdır?

En ideal ping süresi 10 milisaniye ile 40 milisaniye arasında değişmektedir. Ölçümleri gerçekleştirdikten sonra online oyun oynarken ping süresiniz 10 ile 40 milisaniye arasında ise internetinizde hiçbir sorun yaşamazsınız. Ping değeri aralığı ile veri iletim kalitesini ölçümlemek şu şekildedir;

0,1 – 10 milisaniye - Çok kaliteli veri iletim ölçümüdür. Kullanıcılar bütün çevrimiçi oyunları oynayabilirler.
10 – 30 milisaniye – Kaliteli veri iletim ölçümüdür. Kullanıcılar bütün çevrimiçi oyunları oynayabilmektedir.
30 – 40 milisaniye – İdeal bir veri iletim ölçümüdür. Kullanıcılar bütün çevrimiçi oyunları oynayabilirler.
40 – 60 milisaniye – Ortalama bir sonuç göstermektedir. Kullanıcılar sunucudan kaynaklı herhangi bir yoğunluk yoksa çevrimiçi oyunlar oynayabilirler. Ayrıca video izlenmesinde de herhangi bir sorun teşkil etmemektedir.
60 – 80 milisaniye - Ortalamanın altında veri iletim ölçümüdür. Kullanıcılar sunucu kaynaklı yoğunluk olmazsa çevrimiçi oyunlar oynanabilmektedirler. Ayrıca video izlenmesinde de herhangi bir sorun yaşanmamaktadır.
80 – 100 milisaniye – Kötü bir veri iletim ölçümüdür. Kullanıcılar için çevrimiçi oyunları oynamak neredeyse imkânsız hale gelmektedir. Ayrıca kullanıcılar video izlerken zaman zaman donmalar yaşayabilmektedirler.
+100 milisaniye – Çok kötü bir veri iletim ölçümüdür. Kullanıcılar çevrimiçi oyunları oynayamamaktadır. Video izlerken ses açma – kapatma ve diğer komutlar da sunucuya oldukça geç iletilmektedir.

Ping değerinin yükselmesinin oldukça çok nedenleri bulunmaktadır. Bu nedenler sizden de kaynaklı olabilir, karşı taraftaki sunucundan da kaynaklı olabilmektedir. Sizden kaynaklı olan sorunların birçoğunu, basit olan birkaç yöntemle çözebilirsiniz. Eğer sorununuz bağlanmak istediğiniz sunucudan kaynaklı ise yapılabilecek pek bir şey maalesef yoktur. Sizin tarafınızdan kaynaklı ping sorunları genelde şunlardır;

  • Bağlantı Hızı

  • Bağlantı Türü

  • Ağınıza Bağlı Olan Cihazlardan Kaynaklı Sorunlar

  • Modem

  • Kablolar

  • Kullanılan Uygulamalardır.

Genelde ping değerinin yükselmesini sağlayan sorunlar bu maddelerden kaynaklı olabilmektedir. Fakat bazen İnternet Servis Sağlayıcısı firmalarından kaynaklanan ping sorunları da yaşanmaktadır. Oyun sunucularına bağlandığınız zaman görüntülemek istediğiniz ping değeri, normalde herhangi bir siteyi ziyaret ettiğiniz zamanki görüntülenen ping değerinden daha yüksek olabilmektedir. Bu sorunun ana nedeni ise, oyun sunucularındaki yoğunluktan kaynaklanmaktadır.

Ping Süresini Etkileyen Unsurlar Nelerdir?

Online oyun sektörünün gelişmesiyle birlikte ping diye bir kavramla tanışmış olduk. Online oyunlara bağlı olarak bilinen bir anlam olsa da ping aslında internet dünyasında uzun süresi varlığını sürdürmektedir. İnternet bağlantısı ile ilgili bir kavram olan ping sadece online oyunları değil, internet üzerindeki tüm yapılan işlemleri etkileyen bir kelimedir. Bir bağlantıya tepki verme süresi olarak tanımlanan ping kavramının süresini etkileyen unsurlar da bulunmaktadır.

Her bağlantının ve internette yapılan her işlemin bir ping değeri vardır. En ideal ping değeri 50 ms olarak tanımlanmıştır. Online oyunlarda veya internette yapılan işlemlerde ping değeri 150 ms ve üstüne çıktığı zaman internet bağlantılarında bir sorun oluşmaktadır. Online oyunlarda genelde ping değeri sürekli değişkenlik göstermektedir.

Oynadığınız bir online oyunda 70 ms olan ping değeri herhangi bir sorun yaşamanıza neden olmazken, başka bir oyunda sorun teşkil edebilmektedir. Bu sorunlar genellikle donma ya da takılma sorunlarıdır.

Aynı bağlantı üzerinden birden fazla işlem yapmakta ping sürenizi etkileyen unsurlar arasındadır. Aynı bağlantıdan birden fazla cihaz ile veri indirmek süresinizi oldukça çok etkilemektedir. Netflix ve Youtube gibi platformlardan görüntü kalitesi yüksek içerikleri izlemekte size sorun yaşatabilmektedir. Herhangi bir internet sitesinden dosya ve veriler indirme işlemleri de etkileyebilmektedir. Bilgisayarınızda birden fazla uygulamanın açık olması da bu sürenizi etkileyen en önemli nedenler arasında yer almaktadır.Özellikle eski internet alt yapınızın olması ping sürenizi fazla etkileyecektir.

Ping Sorununa Karşı Nasıl Çözümler Geliştirilebilir?

Eski internet altyapısı, online oyunların yüksek veriler kullanması, yüksek çözünürlüklü videolar izlemek, çok fazla veri indirmek gibi unsurlar ping sorununa yol açmaktadır. Ping süresinin düşürülmesi ve herhangi bir sorun yaşamadan internette işlerinizi kolayca halletmek için bazı çözümler gerekmektedir. Bu sorunların çözümü için yapmanız gereken birden fazla işlem olabilmektedir.

  • Bilgisayarınızdaki aktif uygulamaları durdurmak,

  • İndirme işlemi yapmamak,

  • Video izleme platformlarına girmemek,

  • Bilgisayarınızı eğer Ethernet girişi varsa Ethernet kablosu ile bağlamak,

  • Telefon, tablet ya da laptop gibi kablosuz çalışan cihazlarınız ile modemin veya router’ın yanına giderek bağlanmak.

Yukarıda verilen önerileri uyguladığınızda ping sorununuzun büyük ölçüde azaldığına şahit olacaksınız. Ping süreniz bağlantı kalitenizi de etkilediği için süreniz ne kadar düşük olursa bağlantı kaliteniz de o kadar çok artacaktır. Online oyunlar genellikle sizin ping süreniz ile diğer kullanıcıların ping süresini de göstermektedir. Sizler de 1000 ms üzerinde bir ping süresi sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Yüksek ping sürenizin olması internet üzerindeki diğer işlemlerinizi de olumsuz etkilemektedir.

Bundan dolayı ping sürenizin düşürülmesi gerekmektedir. Bu da ping sürenizin iyileştirilmesi anlamına gelmektedir. Bunun için o an bilgisayarınızdaki fazladan uygulamaları ve tarayıcınızı kapatmanız gerekmektedir. Hatta varsa indirme işleminizi de durdurmanız gerekebilir. Video izleme platformları da doğrudan ping sürenizi olumsuz etkileyeceğinden dolayı onları da durdurmalısınız. Birden fazla kullanıcının oyun sırasında internete bağlanmaması gerekmektedir. Veri transferleri de daha güçlü gerçekleştiği için kablolu bağlantılar da ping süresini etkilemektedir.

  • Örnek verecek olursak herhangi bir online oyunda ping düşürme yöntemleri şu şekildedir:

  • İnternet hızınızı mutlaka test etmelisiniz.

  • İnternetiniz ile bağlantı kurduğunuz tüm programları kapatabilirsiniz.

  • İnternetinizi kullanan tek kişi olmaya özen göstermelisiniz. Daha fazla kullanıcı demek ping sürenizi etkilemesi demektir.

  • İnternet bağlantınızı eğer varsa Ethernet kablosu ile bağlamalısınız.

  • Modeminize reset atabilirsiniz. Arada açıp kapatmak ping sürenizi olumlu etkileyecektir.

  • İnternet sağlayıcınız ile görüşüp bu sorunu ortak olarak çözebilirsiniz.

  • En son çözüm olarak yeni bir modem almayı deneyebilirsiniz.

Eğer bu sorunlarınız ping sürenizi olumlu anlamda etkilemiyorsa, üzerine düşünüp ortak bir çözüm geliştirmelisiniz. Modeminiz ile bilgisayarınız arasındaki mesafe fazla ise kablosuz bağlantılarla çözüm yolu bulabilirsiniz. Yeni bir kablo almadan önce mutlaka modeminize yakın olarak internete girmeyi deneyebilirsiniz.

Yabancı uzmanlarına verdiği cevaba göre en ideal ping süresi 20 ms ile 150 ms değer aralıklarıdır. Ancak ülkemizdeki sunucularla alakalı olarak ping süremiz oldukça alt seviyelerde. Ping sorunlarını genellikle online oyun kullanıcıları yaşadığı için bu sorunu yukarıda belirttiğimiz yöntemlerle çözebilirsiniz.

Ping Konusundaki Yanılgılar Nelerdir?

Bazı kaynaklara göre ping internet paketi ya da şebekeler arası yoklayıcı olarak tanımlanmaktadır. Ping aslında bağlantınızın tepki süresidir. Ping bir bilgisayardan başka bir bilgisayara sinyal gönderir ve milisaniye (ms) içinde yanıt almanızın ne kadar sürdüğünü göstermektedir.

Eğer diğer bilgisayar çok uzakta ise ya da ağı meşgulse yanıt almanız oldukça uzun sürmektedir. İşte böyle durumlarda ping süreniz yüksektir. Milisaniye cinsinden ölçümü yapılan bu sinyal sunucu ile bilgisayarınız arasındaki gecikme olarak bilinmektedir.

Düşük ping, gerçek zamanlı online oyunlarda ve çok oyunculu oyunlarda veri aktarımının ve sunucunun yanıtını alma hızını artırmaktadır. Daha akıcı ve takılmayan bir oyun deneyimi yaşatmaktadır. Bundan dolayı pozisyonların ve zamanlamanın önemli olduğu oyunlarda genel olarak düşük ping değeri tercih edilmektedir.

Yüksek ping, online oyunlarda genellikle gecikmelere neden olmaktadır. Bu tarz oyunlarda bir saniyelik bir gecikme yaşanması bile sonucu önemli oranda etkilemektedir. Hem kullanıcıyı hem de oyundaki performansı olumsuz olarak etkilemektedir.

İnternet kullanımlarında düzenli olarak bir veri alışverişi olmaktadır. Ping de bu alışveriş sayesinde ortaya çıkan bir kavramdır. İnternetin bağlantısının türü bu konuda en büyük etkenlerden biri halini almıştır.

ADSL, Fiber ve 4G gibi bağlantı türlerinin hepsinin birbirinden çok farklı bağlantı değerleri bulunmaktadır. Fakat içlerindeki en sağlıklı bağlantı türü Fiber bağlantı çeşididir. Hem hızlı hem de altyapısı güçlü olduğu için en az sorun yaşanan bağlantı türleri arasında birinci sırada yer almaktadır.

Bağlantı türü haricindeki ping süresini en çok etkileyen konulardan bir diğeri ise aynı bağlantı üzerinden farklı cihazların bağlanmasıdır. Bu paylaşım iyi niyet göstergesi olarak adlandırılsa da sizin ping sürenizi çok fazla olumsuz olarak etkilemektedir.
Ayrıca aynı cihazdan birden fazla işlem yapmakta ping sürenizi uzatabilmektedir.

Ping sürenizi düşürmek internet tecrübenizi doruklara çıkaraktır. Bu yüzden yapacağınız küçük hamleler bile ping sürenizi düşürebilmektedir. Gereksiz tüm programları kapatarak ping değerinizi düşürebilirsiniz. Amaç ping sürenizi düşürüp rahatça işlemlerinizi halledip, online oyunun keyfini çıkartmanızdır. 

Ping değerinizin yüksek ya da düşük olup olmadığını görmek için internet hız testinden faydalanabilirsiniz. Tarayıcınızdan ping testi yazarak çıkan sayfalar bu testi gerçekleştirebilirsiniz.

İnternet hızı hepimiz için çok önemli bir konudur. Sürekli internet başında iş yapıyorsanız ve online oyunlara eğiliminiz yüksekse internet hızı olmazsa olmazların başındadır. Ping konusundaki en büyük yanılgılardan biri bilgisayarınızın hızının ping süresini etkilediğidir. Fakat bu yanlış bir tabirdir. Ping internetinizin hızı ile alakalı bir konudur.

Bilgisayarınızın kalitesinden bağımsız olarak çalışmaktadır. Ping süresini en önemli etkileyen etken aslında internet hızınızdan daha çok bağlantı türünüzdür. Bu konuya örnek olarak, Fiber bağlantı türünü kullanan birinin ping seviyesi her zaman daha düşük değerdedir.

Ping, Verilerin karşı sunucuya iletilme süresi, 1983 yılında Mike Muuss tarafından yazılmıştır, Ping süresi, Sunucunun uzaklığı ile ilgilidir, Uzaklık arttıkça süre de artar, Ping'in kökeni, 2 Dünya Savaşı denizaltı mürettebatının mesafe ölçümünde kullanılması, Sonar sinyallerinin dönüş süresine ping deniyordu, Ping'in kullanımı, Bilgisayardan alınan verilerin bir sunucuya iletim süresi, Ping değeri düşük olmalıdır, Ping değeri yükselmesi, Internet paketi ve altyapı nedeniyle oluşur, ADSL ve 3G ping seviyesini yükseltir, Ping değeri düşürme, Internet altyapısını veya bağlantı tipini değiştirmek gereklidir, Bilgisayardaki aktif programları durdurmak ve indirme işlemi yapmamak da yardımcı olur, Ping testi, Bağlantı hızını ve veri iletim süresini ölçer, Windows'un CMD komut penceresinde 'ping' yazarak test yapılır, Ping'in önemi, Online oyun oynayanlar için önemlidir, Ping süresi oyun performansını doğrudan etkiler, Ping'in Türkçe karşılığı, İnternet Paketi ya da Şebekeler Arası Yoklayıcı, Sunucuların ulaşılır durumda olup olmadığı kontrolünün yanı sıra geri dönüş süresini ölçer, Fiber bağlantı ve Ping, En az ping sorunu yaşanan bağlantı tipidir, Fiber optik bağlantı, en hızlı bağlantı türlerinden birisidir
ping ping seviyesi ping süresi ping düşürme adsl ethernet ping değeri düşürme
Açık tenli ve açık kahverengi saçlı genç bir kadın doğrudan kameraya bakmaktadır. Üzerinde siyah desenli beyaz bir tişört var. Gözleri hafifçe kapalı ve dudakları rahat bir ifadeyle hafifçe ayrılmış. Boynuna altın bir kolye ve bir çift küçük halka küpe takıyor. Saçları düzgün bir şekilde toplanmış ve yüzü güneşin ışığıyla çerçevelenmiş. Yüz ifadesi sakin ve huzurlu, duruşu kendinden emin ve rahat. Bakışları hem davetkâr hem de esrarengiz.
Fatma Aykut
Blog Yazarı

Süleyman Demirel Üniversitesi Radyo Televizyon bölümü mezunu olan Fatma Aykut, 7.5 yıl yerel bir televizyonda Yayın Operatörlüğü ve Muhabirlik yaptı. Şu an Atatürk Üniversitesi Reklamcılık bölümünü okuyor ve İstanbul İşletme Enstitüsü’nde içerik editörlüğü yapıyor.    

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kişi önünde bir dijital fotoğraf makinesi tutmaktadır. Fotoğraf makinesinin yan tarafında mavi beyaz bir logo vardır ve objektif çerçevenin ortasındadır, yakın plan bir görüntüye sahiptir. Kişi işaret parmağını deklanşör düğmesine koymuş, fotoğraf çekmeye hazır. Siyah bir gömlek ve kot pantolon giymekte, kahverengi bir kemer ve kahverengi bir sırt çantası taşımaktadır. Arka plan açık mavi bir duvar ve çerçevenin sol üst köşesinde bir pencere görülüyor. Arka planda üzerinde çeşitli eşyalar bulunan beyaz bir raf var ve odada birkaç bitki var.
Teknoloji

Fiber İnternet Nedir?

03 Ocak 2020
Bu görüntü, farklı renklerde kareler ve şekiller içeren bir bilgisayar ekranını göstermektedir. Ekranın ortasında beyaz çizgileri ve noktaları olan mavi bir küre ve içinde beyaz bir nokta olan daha küçük mavi bir daire var. Görüntünün tamamı, arka planda birkaç küçük beyaz çizgi bulunan siyah bir kenarlıkla çerçevelenmiştir. Bilgisayar ekranında çeşitli görseller gösterilirken, merkezdeki küre görüntünün odak noktasını oluşturuyor. Küre, çeşitli beyaz çizgiler ve noktalarla çok çeşitli şekil ve renklere sahiptir ve benzersiz ve ilginç bir illüstrasyon oluşturur.
Bilişim

IP Nedir? IP Adresi Nedir?

14 Ocak 2020