AnasayfaBlogPedodonti Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Pedodonti Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?

28 Haziran 2021
Beyaz önlüklü genç bir kadın, yanında sandalyede oturan genç bir kızla birlikte bir hastane odasında durmaktadır. Kız elinde iki diş fırçası tutmakta ve uzaklara bakmaktadır. Bu sırada kadın kararlı bir ifadeyle kameraya bakmaktadır. Arka planda bir dişçi koltuğu kısmen görülebiliyor ama odak dışında kalıyor. Oda aydınlıktır ve duvarlar beyaza boyanmıştır. Sahne huzurlu ve sakinleştiricidir.
Pedodonti Uzmanı GörevleriPedodonti Uzmanı NitelikleriPedodonti Uzmanı Maaşları
Çocukların diş hekimi korkusu yaşamamasını ve tedavilerin keyifli bir oyun haline gelmesini sağlamakÇocuklarla işbirliği yapabilme, pedodonti konusunda uzmanlaşmış bir diş hekimi olmaKamu: 8.000-15.000 TL, Özel: 9.000-18.000 TL
Çocuğun çürük risk kategorisini belirleyerek kendisine yönelik koruyucu programlar düzenlemekDiş çürüğünü önleyici uygulamalar konusunda bilgi sahibi olmaFarklı kriterlere bağlı olarak değişkenlik göstermektedir
Çene ve diş gelişimlerinin düzenli bir şekilde kontrol etmekÇene ve diş gelişim konusunda bilgili olmaBölgesel faktörlerle değişebilmekte
Çocuklarda meydana gelen kötü ağız alışkanlıklarının durdurulmasına yönelik tedaviler gerçekleştirmekÇocukların ağız-diş sağlığı konusunda bilinçlendirme yeteneğiTecrübeye ve uzmanlık alanına bağlı olarak değişiklik gösterir
Özel ilgi gerektiren çocuklarda ise diş tedavilerini ameliyat şartlarında genel anestezi veya sedasyon altında gerçekleştirirlerOperasyonlarda kullanılan anestezi ve sedasyon yöntemleri konusunda bilgili olmaOrtalamaların üzerinde maaş alabilmektedirler

Pedodonti veya pediatrik diş hekimliği olarak bilinen çocuk ağız diş sağlığı dönemleri, bebeklerden itibaren başlanarak, çocuklar ve genç yetişkinlerde oluşabilecek ağız ve diş sorunlarını çözmeye çalışan bir diş hekimliği alanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Pedodonti uzmanları hem özel hem de kamuya ait sağlık tesislerinde muayene ve poliklinik hizmeti sunabilmektedir. Bu alanda çalışan diş hekimleri kendilerini çocukların ağız diş sağlığına adamış diş hekimleri olarak faaliyette bulunurlar. Sadece çocuklarla ilgili bir diş hekimliği alanın olması oldukça önemlidir.

Bu yazımızda pedodonti uzmanlarına yer verdik.

Pedodonti Uzmanı Nedir?

Anne babalar tıpkı diğer alanlarda olduğu gibi ağız diş sağlığı kapsamında da kendi çocuklarının her zaman sağlıklı olmalarını ve herhangi bir sorun yaşamamalarını arzu ederler. Çocuklarda ağız ve diş sağlığı, yalnız çocukluk dönemi boyunca problemsiz bir diş yapısına sahip olmalarına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda yetişkin birer birey haline geldiklerinde de dişçi muayenesini nadiren ziyaret etmelerine yardımcı olacaktır. Bu nedenle çocuk diş sağlığında pedodontinin önemi oldukça büyüktür. Çocuk yaşta herkesin mutlaka pedodonti uzmanına görünmesinde yarar vardır.

Pedodonti uzmanı ya da diğer bir ismi çocuk diş hekimi olan uzmanın, 0 ile 12 yaş arasında yer alan çocukların ağız ve diş sağlığını korumaya çalışan, diş hekimliğinin yetişkinlerde uygulanma yöntemlerini çocuklarda uygun bir hale getirmeye çalışan diş hekimi uzmanı olarak tanımlanabilir. Ya da diğer bir tanımı, pedodonti veya pediatrik diş hekimliği olarak bilinen çocuk ağız diş sağlığı dönemleri, bebeklerden itibaren başlanarak, çocuklar ve genç yetişkinlerde oluşabilecek ağız ve diş sorunlarını çözmeye çalışan bir diş hekimliği alanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Pedodonti uzmanları hem özel hem de kamuya ait sağlık tesislerinde muayene ve poliklinik hizmeti sunabilmektedir.

Bu alanda çalışan diş hekimleri kendilerini çocukların ağız diş sağlığına adamış diş hekimleri olarak faaliyette bulunurlar. Sadece çocuklarla ilgili bir diş hekimliği alanın olması oldukça önemlidir. Çünkü çocuklar yetişkin olan kişilere göre çok daha farklı diş dinamiklerine ve ağız yapılarına sahiptir. Süt ve kalıcı dişler olmak üzere çocuk diş tedavilerinde bütün süreçleri pedodonti uzmanları yapmaktadır. Bu nedendir ki pedodonti uzmanlarının önemi oldukça büyüktür.

İlgili yazı: Pediatri Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?

Pedodonti Uzmanı Ne İş Yapar?

Pedodonti uzman diş hekimlerinin birçok görev ve sorumluluğu bulunmaktadır. Her şeyden önce çocuklara karşı göstermiş olduğu davranış ve tavırların da önemli olduğunu söylememiz gerekir. Çocuklarda meydana gelebilecek diş ağrıları, acı ve rahatsızlıklar ancak güler yüzlü ve yapıcı yaklaşımı olan sıcak bir diş kliniği ortamında daha kolay çözülebilir. Bu yapıcı yaklaşımlara herhangi bir pedodontistin manevi yaklaşımları arasında yer aldığını söyleyebiliriz. Diğer görevleri şöyledir;

  • Diş problemi yaşayan ve kendi sorumluluğu altında bulunan bütün çocukların diş hekimi korkusu olarak ifade edilen ‘dental fobi’ meydana gelmemesini sağlamak. Çocuklar için diş tedavileri keyifli birere oyun haline getirilmelidir.

  • Çocuğun çürük risk kategorsini belirleyerek kendisine yönelik koruyucu programlar düzenler.

  • Ağız diş sağlığı bakımı kapsamında hem aileyi hem de çocuğu bilgilendirir.

  • Beslenme alışkanlığı kapsamında çocuğa yardımcı olur.

  • Çocukta diş çürüğü meydana gelmeden uygulanabilecek koruyucu uygulamaları düzenler ve bunları uygular. Özellikle klor uygulamaları önemlidir.

  • Süt dişleri ve genç daimi dişlerin endodontik ve restoratif tedavilerini gerçekleştirir. Bunlar kanal tedavileri, dolgular ve ampütasyonlardır.

  • Çocuklarda çene ve diş gelişimlerinin düzenli bir şekilde kontrol eder.

  • Dişleri koruyucu ortodontik tedavileri gerçekleştirir.

  • Çocuklarda meydana gelen kötü ağız alışkanlıklarının durdurulmasına yönelik tedaviler gerçekleştirir. Bunlar ise tırnak yeme, parmak emme ve tırnak ısırma gibi gösterilebilir.

  • Çocuklardaki süt dişlerinin çekimlerini ve gerek duyulması halinde ise çocuk protezi ve yer tutucu yapar.

  • Şayet çocuk dental bir travma yaşadıysa bununla ilgili olarak takipleri ve tedavileri gerçekleştirir.

  • Özel ilgi gerektiren çocuklarda ise diş tedavilerini ameliyat şartlarında genel anestezi veya sedasyon altında gerçekleştirirler.

Pedodonti Uzmanı Maaşları

Pedodonti uzmanlarının maaş alımlarını kamu ve özel sağlık tesisleri olarak iki farklı başlık altında değerlendirebiliriz. Kamu sağlık tesislerindeki maaş alımları, bakılan hasta sayısı, mesleki tecrübe yılı, ağız diş sağlığı merkezin bulunmuş olduğu coğrafi bölge gibi kriterler açısından değişmektedir. Kamuda ortalama maaş alımları 9.000 TL en düşük 8.000 en yüksek ise 15.000 TL kadar maaş alabilmektedirler. Özel ağız diş sağlığı merkezlerinde ise maaş alımları en düşük 9.000 TL en yüksek 18.000 TL ortalama ise 10.000 TL civarındadır. 

Özel sağlık tesislerindeki maaş alımları kamuya göre yüksektir. Bunun en önemli nedeni tedavi olma imkanının daha kısa ve imkanlı hale gelmesidir. Diğer nedenleri ise özel sağlık tesisinin kurumsal kimliği, mesleki tecrübe yılı, bakılan hasta sayısı ve gerçekleştirilen ameliyat olarak gösterilebilir. Örneğin 20 yıllık bir kurumsal geçmişi, 5 yıllık mesleki tecrübe yılı ve haftada 2 oprasyon geçiren pedodonti uzmanının alabileceği maaş 17.000 TL seviyelerindedir. Aynı özelliklere sahip olan bir başka pedodonti uzmanının kamu ağız diş sağlığı merkezinde alabileceği maaş ise ( 4. bölgede) yaklaşık 13.000 TL’dir.

Pedodonti Uzmanı Nasıl Olunur?

Pedodonti uzmanı olabilmek için iyi bir eğitim geçmişine sahip olmak gerekir. Bu eğitim geçmişi ise liseden itibaren başlamaktadır. Lise olarak fen veya dengi olabilecek bir lisenin sayısal bölümü olmalıdır. Lise eğitimi sonrasında ise Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından her yıl yapılan Temel Yeterlilik Testi (TYT) sınavına ve sonrasında ise Alan Yeterlilik Testi (AYT) sınavına girilmelidir. Her iki sınavın akabinde ise lise ağırlıklı not ortalaması da eklenerek üniversitelerin diş hekimliği bölümleri tercih edilmelidir. Bu bölüm hemen hemen birçok kamu ve vakıf üniversitesinde mevcuttur. Toplamda 5 yıllık bir eğitimin akabinde ise diş hekimi olarak mezun olunmaktadır.

Daha sonra ise Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavına (DUS) girerek pedodonti alanında ihsas eğitimi tamamlanmalıdır. Bu eğitim de toplamda 3 yıl sürmektedir. Daha sonra özel sağlık tesislerinde görev yapılabilir. Fakat kamudaki zorunlu hizmeti yılının tamamlanması gerekmektedir. Sırasıyla TYT ve AYT sınavlarına girerek 5 yıllık lisans eğitimi alınmalı ve sonrasında ise DUS sınavına girdikten sonra ise 3 yıllık bir eğitim, toplamda 8 yıllık bir eğitimi tamamlamak gerekiyor.

Çocukların diş hekimi korkusu yaşamamasını ve tedavilerin keyifli bir oyun haline gelmesini sağlamak, Çocuklarla işbirliği yapabilme, pedodonti konusunda uzmanlaşmış bir diş hekimi olma, Kamu: 8000-15000 TL, Özel: 9000-18000 TL, Çocuğun çürük risk kategorisini belirleyerek kendisine yönelik koruyucu programlar düzenlemek, Diş çürüğünü önleyici uygulamalar konusunda bilgi sahibi olma, Farklı kriterlere bağlı olarak değişkenlik göstermektedir, Çene ve diş gelişimlerinin düzenli bir şekilde kontrol etmek, Çene ve diş gelişim konusunda bilgili olma, Bölgesel faktörlerle değişebilmekte, Çocuklarda meydana gelen kötü ağız alışkanlıklarının durdurulmasına yönelik tedaviler gerçekleştirmek, Çocukların ağız-diş sağlığı konusunda bilinçlendirme yeteneği, Tecrübeye ve uzmanlık alanına bağlı olarak değişiklik gösterir, Özel ilgi gerektiren çocuklarda ise diş tedavilerini ameliyat şartlarında genel anestezi veya sedasyon altında gerçekleştirirler, Operasyonlarda kullanılan anestezi ve sedasyon yöntemleri konusunda bilgili olma, Ortalamaların üzerinde maaş alabilmektedirler
Pedodonti Uzmanı Pedodonti Uzmanı nedir Pedodonti Uzmanı ne iş yapar Pedodonti Uzmanı maaşları Pedodonti Uzmanı nasıl olunur
Özel dikim siyah takım elbiseli yakışıklı bir adam gri bir arka planın önünde kendinden emin bir şekilde duruyor. Kısa, koyu renk saçları ve hafif bir sakalı var ve gözleri uzaklara bakıyor. Duruşu rahat, elleri rahatça ceplerinde ve dudaklarında hafif bir gülümseme var. Zarif ve sofistike görünüyor ve hayatın sunacağı her şeyi üstlenmeye hazır. Beyaz gömleği ve siyah kravatıyla kıyafetini tamamlıyor ve görünümüne sofistike bir hava katıyor.
Nevzat Yüksel
Blog Yazarı

Sağlık Yönetimi bölümünde öğretim görevlisi. Sağlık hukuku, Türk sağlık sistemi ve sağlık kuruluşlarında teknoloji yönetimi alanında dersler vermektedir. Birçok uluslararası dergi, kitap ve bildirilerde yazı ve bölümleri vardır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.