AnasayfaBlogParlak Gelecek İçin Doğru Mülakat
Mülakat Teknikleri

Parlak Gelecek İçin Doğru Mülakat

05 Nisan 2019
Birbirlerine gülümseyen iki kadının yakın plan görüntüsü. Kadınlardan biri açık mor bir tişört giymiş ve saçlarını dağınık bir şekilde topuz yapmışken, diğer kadın beyaz bir tişört giymiş ve saçlarını at kuyruğu yapmış. Her ikisi de parlak bir şekilde gülümsüyor ve doğrudan birbirlerine bakıyorlar. Arka planda kahverengi deri bir kanepe var. Önlerindeki masada bir dizüstü bilgisayar ve yanında bir fincan kahve var. Odadaki ışık sıcak ve davetkâr. İki kadın arasındaki duygu güçlü ve rahatlatıcı. İki arkadaş arasında paylaşılan güzel bir an.
KonuÖneriNeden Önemli
Firmayı araştırmakSorgulayacak soruları hazırlamak.Potansiyel işveren hakkında bilgi sahibi olmak uygunluk ve yeterlilik durumunu belirler.
Belgelerin hazırlığıİstenen belgeleri ve bir özgeçmiş hazırlamakBelgeler mülakat sürecinde şahsi yetenek ve deneyimlerin kanıtıdır.
Zamanında ulaşımMülakat yerine anlaşılan saatten önceden ulaşmakZamanında varmak saygıyı ifade eder ve mülakata odaklanma imkanı sağlar.
Dış görünüşCiddi elbiseler seçmek ve temiz olmak.Profesyonel bir görünüm oluşturur ve olumlu bir ilk izlenim bırakır.
Mülakat esnasındaki tutumKendine güvenerek, pozitif enerjik cevaplar vermekGüvenli ve pozitif bir tutum, mülakat sonucunu olumlu olarak etkileyebilir.
Soru yanıtlamanın hazırlığıOlumlu ve olumsuz yönlerini önceden belirlemekBu sorulara hazırlıksız yakalanmamak için önemlidir.
Mülakat Teknikleri EğitimiEğitim alarak görüşme davranışlarına hazır olmakProfesyonel mülakat teknikleri kullanarak istenilen işi elde etmek için önemlidir.
Adayın durumuMülakat sırasında adayın psikolojik durumunu göz önünde bulundurmakAdayın gerçek yetenek ve becerilerini değerlendirebilme imkanı sağlar.
Mülakatın açılışıMülakat başında adayı gülümseyerek karşılamakAdayın gerginlik seviyesini düşürür ve kendini ifade etmesine yardımcı olur.
Mülakat sürecinde özgeçmiş ele alınmasıMülakat sırasında adayın özgeçmişinden bahsetmekAdaya değer verildiği ve özgeçmişi dikkate alındığı hissi verilir.

Binlerce kişi kariyerini şekillendirmek ve geleceğine yön vermek için iş verenler ile görüşme sağlıyor. Geçmişten günümüze sürekli gelişen kurumsal firmalar artık çok daha fazla detaylara bakıyor.

Mülakat Nedir?

Mülakat, üst düzey bilgili kişiler ile yapılan görüşmelerdir. Yani şirket yönetimi ile iş arayan arasında geçen görüşmelerin tümüdür. Bu görüşmelerde iş arayan kişi tecrübe ve eğitim düzeyi gibi bilgileri iletirken şirketler de aradığı nitelikleri sorarak doğru bir kazanım yapmaya çalışırlar. Firmaların bu görüşmeyi yapmasının asıl amacı uygunluk durumu maksimum kişilerle işe alım sürecini sonlandırmaktır. İş arayanların da kendilerini bu uygunluğa göre yapılandırması gereklidir.

Mülakat Öncesi Yapılması Gerekenler

Birçok insan hayatlarının belli döneminde mülakatlara girmiştir. Okul mülakatı veya iş mülakatı olabilir fark etmez hepimiz farklı konularda bu tecrübeyi bir şekilde ediniyoruz. Mülakatların olmazsa olmazları vardır. İşte bazı mülakat detayları;

  • Firmayı araştır, bilgi edin.

  • Sormak istediğin soruları hazırla.

  • İstenen belgeleri hazır bulundur ve ek bir özgeçmişin mutlaka yanında olsun.

  • Mülakat yerine anlaşılan saatten önceden ulaş

Dış Görünüş Önemli

  • Ciddi ve koyu elbiseler tercih et, gerekirse takım elbise giyin.

  • Temiz ve özenli olmaya dikkat et.

  • Tüm giyim ve kıyafetin birbiriyle uyumlu olsun.

  • Saç ve sakal kurumsal ortama göre şekillendir.

Mülakat Esnasında Dikkat Edilecek Durumlar

  • Kendine güven.

  • Pozitif ve enerjik ol.

  • Samimi ve net cevaplar ver.

  • Daha öncesinde yaşadığın problemlerden bahsetme.

  • Sakız çiğneme

  • İçecek ikramında mutlaka su, çay ya da kahve dışında farklı bir şey isteme. Ama mutlaka bu üçünden birisini iste.

Karşınıza Çıkabilecek Sorular

Bir iş görüşmesine hazırlanmak çıkabilecek soruları ve nasıl cevaplar verilmesi gerektiğini bilmek yani mülakat teknikleri hakkında bilgi sahibi olmak önemli.

  • Hızlı Karar Alabilir misin?

  • Neden seni tercih edelim?

  • Kendini gelecek 5 yıl içerisinde nerede görüyorsun?

  • Öne çıkan yeteneğin veya uzmanlığın nedir?

  • Olumlu ve olumsuz yönlerin nelerdir?

Bu sorular mutlaka karşına gelecektir. Olumsuz ve olumlu yönlerini önceden belirlemelisin. Olumlu yönlerini fazla abartmamakla birlikte olumsuz yönlerinin istendiği soru tuzak sorudur. Bu soruya cevap verirken dikkatli olmasın. Örneğin, çalışırken zamanın nasıl geçtiğini unutuyorum ve yemeğe geç çıkıyor ya da mesai çıkış saatini geciktiriyorum.

Mülakat Teknikleri İçin Eğitim Var Mı?

İstanbul İşletme Enstitüsü bu konuda online eğitimler veriyor. Üstelik başarılı olursanız sertifika sahibi de oluyorsunuz. Mülakatlarda çok sık karşılaşılan sorular ve muhtemel cevaplar nelerdir, duyguları kontrol etme yöntemleri, sözlü ve sözsüz etkili iletişim kurma yöntemleri, görüşme başlangıcı ve sonuna ait davranışsal kalıpları bu eğitimde öğrenebilir ve başarılı bir mülakat geçirebilirsiniz.  

Güçlü bir etki bırakmak için mülakatta heyecan ve sinirini kontrol etme, sesinizi etkili bir tonla kullanma, fikirlerinizi ifade etmede etkinlik, vücudun kullanımı, muhtemel sorular için hazırlıklı olmak, başarıyla kendinizi tanıtmak gerekir. Sertifika alma olanağı tanıyan iienstitu uzaktan eğitim programları aracılığıyla da alabileceğiniz bu Mülakat Teknikleri Eğitimi sizi hak ettiğiniz başarıya ve işe ulaştıracaktır.

Mülakat Sırasında Adayın Durumunu Unutmamak Gerek

Adayların gergin, stresli ve psikolojik baskı altında olduğunu, bu nedenle de gerçek yetenekleri sergilemekte zorlanabileceklerini unutulmamalıdır. Görüşmeci insan psikolojisinden anlamalı ve adayların potansiyellerini yansıtabilecekleri bir mülakat ortamı yaratabilmelidir.

Mülakat başında adayı tebessümle karşılamak, adayın gerginliğini azaltacak ve kendini daha iyi ifade edebilmesine yardımcı olacaktır. Mülakat esnasında adayın özgeçmişinden bahsedilerek, adayla ilgilenildiği ve özgeçmişine dikkat edildiği belli edilebilir. Adayın neden firmayı seçtiği, başvurduğu pozisyonla ilgili düşünceleri ve kariyer hedefleri öğrenilmeye çalışılmalıdır.

Yazar: Hatice Cemre Kıral

Firmayı araştırmak, Sorgulayacak soruları hazırlamak, Potansiyel işveren hakkında bilgi sahibi olmak uygunluk ve yeterlilik durumunu belirler, Belgelerin hazırlığı, İstenen belgeleri ve bir özgeçmiş hazırlamak, Belgeler mülakat sürecinde şahsi yetenek ve deneyimlerin kanıtıdır, Zamanında ulaşım, Mülakat yerine anlaşılan saatten önceden ulaşmak, Zamanında varmak saygıyı ifade eder ve mülakata odaklanma imkanı sağlar, Dış görünüş, Ciddi elbiseler seçmek ve temiz olmak, Profesyonel bir görünüm oluşturur ve olumlu bir ilk izlenim bırakır, Mülakat esnasındaki tutum, Kendine güvenerek, pozitif enerjik cevaplar vermek, Güvenli ve pozitif bir tutum, mülakat sonucunu olumlu olarak etkileyebilir, Soru yanıtlamanın hazırlığı, Olumlu ve olumsuz yönlerini önceden belirlemek, Bu sorulara hazırlıksız yakalanmamak için önemlidir, Mülakat Teknikleri Eğitimi, Eğitim alarak görüşme davranışlarına hazır olmak, Profesyonel mülakat teknikleri kullanarak istenilen işi elde etmek için önemlidir, Adayın durumu, Mülakat sırasında adayın psikolojik durumunu göz önünde bulundurmak, Adayın gerçek yetenek ve becerilerini değerlendirebilme imkanı sağlar, Mülakatın açılışı, Mülakat başında adayı gülümseyerek karşılamak, Adayın gerginlik seviyesini düşürür ve kendini ifade etmesine yardımcı olur, Mülakat sürecinde özgeçmiş ele alınması, Mülakat sırasında adayın özgeçmişinden bahsetmek, Adaya değer verildiği ve özgeçmişi dikkate alındığı hissi verilir
mülakat mülakat teknikleri mülakat teknikleri eğitimi online eğitimler psikolojik baskı stres
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Resmin ön planında takım elbiseli bir kadın ve bir adam konuşmaktadır. Kadının sarı saçları var ve adam kameraya hafifçe arkasını dönmüş, izleyicinin sadece başının arkasını görmesine izin veriyor. Arka planda, ön planda klavyesi olan bir masanın üzerinde bir dizüstü bilgisayar oturuyor. Dizüstü bilgisayarın yanındaki masada bir kağıt parçası görülebiliyor. Görüntü yakın çekimdir ve izleyicinin sahnedeki nesnelerin her ayrıntısını görmesini sağlar. Tüm renkler sessiz ve atmosfer sakin. İki kişi arasındaki sohbet görüntünün odak noktasıdır.
Yetkinlik Bazlı Mülakat

Yetkinlik Bazlı Mülakat İçin İpuçları

19 Ağustos 2016
Resimde beyaz gömlek giyen bir kişi görülüyor, kolunu önüne uzatmış. Parmaklarını birbirine dokunduruyor ve elinin yakın çekimi görülebiliyor. Görüntü hafif bulanık görünmekte, kişinin kolu ve eli çerçevenin büyük bir kısmını kaplamaktadır. Kişinin teni açık renktir ve tırnakları soluk pembe bir renge boyanmıştır. Görüntünün arka planı odak dışıdır ve gri tonları görülebilir. Kişinin saçları kahverengi ve gömleğinde beyaz ve gri çizgilerden oluşan bir desen var gibi görünüyor.
Mülakat Teknikleri

Mülakat Teknikleri Nelerdir?

23 Mart 2018
Parlak mor gömlek giyen bir adam bulanık bir arka planın önünde duruyor. Yana doğru bakıyor, boynu ve kulağı yakından görülebiliyor. Arkasında beyaz metinli parlak kırmızı bir tabela ve görüntünün alt köşesinde bir sandalye var. Yakın çekimde burnu ve bulanık bir görüntüde kolu da görülebiliyor. Elleri iki yanında, yüzünde kendinden emin bir ifadeyle duruyor.
Video

Toplu Mülakat Tüyoları

02 Ağustos 2021
Bir kadın, üzerinde bir adam olan bir tablet tutuyor. Adamın yüzünde kocaman bir gülümseme var ve görüntülü arama yapıyor. Kadın tabletteki adama bakıyor, gözleri neşe dolu. Adamın arkasında, görüntüye neşeli ve eğlenceli bir dokunuş katan parlak, gökkuşağı renginde bir kağıt şeridi var. Yüzü yakın plandadır ve kameraya gülümsemektedir. Kadının yüzü saçlarıyla çerçevelenmiş ve ifadesi memnuniyet dolu. Resmin renkleri canlı ve adamın gülümsemesi bulaşıcı.
Video Mülakat

Video Mülakat Nedir?

03 Şubat 2016