AnasayfaBlogPandemide Sanat: Online Tiyatro
Kişisel Gelişim

Pandemide Sanat: Online Tiyatro

01 Mart 2021
Bir dizüstü bilgisayar ve bir telefon ahşap bir masanın üzerinde duruyor. Dizüstü bilgisayar açık ve ekranı yukarı bakıyor, ekranda bir grup insan görünüyor. Yanında ekranı çatlamış bir telefon var. Dizüstü bilgisayarın yan tarafında yakın çekim bir klavye ve masanın üzerinde duran siyah bir saat var. Ayrıca beyaz ve kırmızı çizgili tasarıma sahip bir hoparlör ve kapaklı mavi bir kap var. Tüm bu öğeler nötr bir arka plana sahip iyi aydınlatılmış bir ortamdadır.
KonuDetayÖnem
Pandemide sanatPandemi dönemi, sanatın icra edilme biçimlerini de değiştirdi, online tiyatro popüler bir alternatif haline geldi. Online tiyatro, sanatı evlere taşıyarak sanatseverlerin izolasyonda geçirdikleri bu dönemde ruhlarını ferahlatmalarına yardımcı oluyor.
Tiyatro tanımıShakespeare, tiyatroyu 'İnsanı, insana, insanla, insanca anlatma sanatı' olarak tanımlar.Karşılıklı etkileşim üzerine kurulu olan tiyatro, kişiyi geliştirici bir sosyalleşme sağlar.
Çevrimiçi TiyatroPandemi nedeniyle hız kazanan çevrimiçi tiyatro, hem üretmek hem de paylaşmak isteyen tiyatro ekipleri için ekonomik zorlukların üstesinden gelmek adına önemli bir alternatif oldu.Çevrimiçi tiyatro, sanatın daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlar ve sanatçıların çalışmalarını pandemi dönemi de dahil olmak üzere paylaşmalarına fırsat tanır.
Çevrimiçi Tiyatro deneyimiOyunun evden canlı izlenebilir olması, online tiyatro üzerine yeni bir perspektif ekliyor. Bu format, sanat uygulamasının hem eksilerini hem de artılarını gösteriyor.Online tiyatro deneyiminde görüntünün kalitesi ve etkileşimin miktarı, seyircinin tatminini belirler.
Babamı Kim Öldürdü oyunuOnline izlenebilen 'Babamı Kim Öldürdü' oyunu, seyircinin sanat deneyimini çeşitlendirir.Seyircinin ev rahatlığından sanatın etkileyici dünyasına adım atmasını sağlar, online tiyatronun olanaklarını gösterir.

Vakit geçmiyor demeyin, kendiniz için bir şeyler yapın-Günümüz çevrimiçi tiyatro gerçeği

Pandemi nedeniyle sıra dışı bir dönem yaşıyoruz. Hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağının sinyallerini hayatımızın her alanında deneyimliyoruz. Sanat da bu dönüşümden nasibini alıyor. İyice eve kapanıp yalnızlaştığımız bu günlerde ruhlarımızı ferahlatmak adına çıkış yolları arıyoruz. Bu noktada imdadımıza yetişenlerden biri çevrimiçi tiyatro oluyor. 

İnsanı, insana, insanla, insanca anlatma sanatı.

Shakespeare

İnsanı, insana, insanla, insanca anlatma sanatı diyor Shakespeare tiyatro için. Bu tanımı detaylandırmak elbette mümkün. Mesela mekansallık unsuru. Sanatın icra edildiği, bir araya geldiğimiz kamusal yerler. Bu, eşzamanlılığı da beraberinde getiriyor. Sanatçı ve seyircinin o an orada oluşu gibi. Ve belki de işin en güzel yanı karşılıklı etkileşim. İyileştirici, kişiyi geliştirici bir tür sosyalleşme diyebiliriz buna.

Gözünüzün önüne MÖ. 6. yüzyıl Antik Yunan amfitiyatrolarını getirin. Ya da Rönesans etkisi ile canlanan 15. yüzyıl Avrupa salonlarını. Muhtelif dönem ve akımlarla beraber pek çok şey değişti. Günümüzde cep salonları diye adlandırılan 50 kişiden az kapasiteli yerler de var. Nicelik ne olursa olsun değişmeyen tek şey canlı performansın yarattığı etkileşim.

Çevrimiçi Tiyatro

İrili ufaklı tiyatro ekipleri üretmek ve paylaşmak istiyor. Diğer yandan ekonomik zorlukların üstesinden gelmek için de proje üretme peşindeler. Pandemi dönemi hız kazanan çevrimiçi tiyatro da işte tam burada devreye giriyor. Bazı topluluklar daha önceden sahnelenen oyunların bant yayınlarını izleyiciye sunuyor. Bazıları ise "Sahneden Naklen" uygulama ile etkileşimi maksimumda tutma gayreti içinde. Yazıda güzel bir örneği ile değineceğim konu da bu naklen yayın ile evimizden izlediğimiz oyunlar. 

Bir oyun incelemesi: Babamı Kim Öldürdü

Hadi gelin ufak bir canlandırma yapalım.

Evinizde, muhtemelen kendiniz için yarattığınız en konforlu alandasınız. Mümkünse ışıkları kapatıyorsunuz. Çayınızı, kahvenizi yanınıza aldınız. Mobil cihazlarınızdan, bilgisayarınızdan ya da görüntüyü aktardığınız televizyon, projeksiyon perdesi gibi bir platformdan oyunu izlemeye hazırsınız.

Yayın saati geldi. Size e-posta aracılığı ile ulaştırılan bağlantıya tıkladınız ve karşınızda sahne. O an tüm ekibin orada, canlı olarak sizin için var olduğunu biliyorsunuz. Salonda olup yan koltuğunuzdaki seyirci ile aynı şeye gülemiyorsunuz. Oyuncu ile göz göze gelemiyorsunuz. O bir arada olmanın enerjisini yaşayamıyorsunuz. Ancak mikrofon nedeniyle mesela oyuncunun kalp atışlarını duyuyorsunuz. Yakın plan çekimler ile salonda olsanız göremeyeceğiniz jest ve mimiklere vakıf oluyorsunuz. Yani bu yeni sanat uygulamasının eksileri kadar artıları da var.

Peki bu noktada eksileri artıya çeviren, seyir tatminini yükselten nedir? Teknik açıdan sorunsuz bir yayın. İyi metin ve oyuncu birlikteliği. Değineceğimiz oyunu başarılı kılan ekibi anmak istiyorum öncelikle:

Yazar: Edouard Louis
Çevirmen: Ayberk Erkay
Yönetmen: Kemal Ayoğan
Oyuncu: Onur Ünsal
Müzik: Dengin Ceyhan
Sahne Tasımı: Cansu Aslan
Görsel Efekt Tasarımı: Fidel Kılıç
Işık Tasarımı: İrfan Varlı

İzlediğimiz, özünde bir baba-oğul hikayesi. Anlatıcı baş karakter Louis ve babasının yüzleşmesi. Başlarken bize babanın yetiştiği aile ve toplum kültürünü anlatıyor. Zira bugünkü çatışmaların nedenini anlamak için geçmiş yaşantıları bilmek önemli.

Yoksulluk ve şiddetin hakim olduğu baskıcı, zorba, ataerkil ailede büyümüş bir baba. Küçük yaşta okulu bırakıp fabrikada çalışmak durumunda kalmış. Kendi ailesini kurunca, 'kendisi gibi olmayan' oğluna karşı tutumu üzerinden doğan çatışmalar anlatılıyor. Yazar zaten işin bu kısmında, Louis üzerinden global bir egemen eleştirisi yapıyor. Irkçılık, şiddet, cinsel ayrımcılık, sömürü düzeni gibi konular güzel göndermelerle işlenmiş.

İnsanın bir konuya odaklanma süresinin ortalama 20 dakika olduğu söylenir. Oyun süresi uzun (yaklaşık iki saat, tek perde), konular düşündürücü. Ancak pandemi izolasyonu bu durumda olumlu bir katkı sağlıyor adeta. Sahne geçişlerindeki kısa aralarla da odağınızı kaybetmeden oyunda kalabiliyorsunuz.

Kapsamlı konu için sade bir dekor tercih edilmiş. Sahnenin bir yarısında son günlerini yaşayan babayı temsilen hasta yatağı. Diğer yarısında ise yazar olan karakter Louise'in çalışma odası. Bu, oyuna odaklanmayı sağlayan bilinçli bir tercih olarak düşünülebilir. Metnin görseli fona yansıtılmış. O an anlatılan konuya göre değişiyor, algınız pekişiyor. Seyre hoş bir dinamizm katmış.

Olayın Fransa'da geçmesi, bizleri bu konulardan muaf kılmıyor elbette. Her ülkede kendine has ötekileştirmeler, benzer sorunlar yaşanmakta. Yani oyun her daim güncelliğini koruyacak yapıda.

Online Tiyatroda Alternatif Oyun Önerileri

Sanat, tiyatro insanları sadece eğlendirme aracı değildir. İzleyen olarak bize katabileceklerinin farkında olursak, tercihlerimizde de öncelikli olacaktır: 

  • Kendimizi tanımamızı kolaylaştırır.

  • İçinde yaşadığımız toplumu, dünyayı daha iyi algılamamızda etkilidir.

  • Sorunlar üzerinde düşünmeyi, sorgulamayı, eleştiri getirebilmeyi sağlar.

  • Düşünce özgürlüğünü öğretir

  • Kişisel ve toplumsal duyarlılığımızı arttırır.

  • Estetik bilincimizi geliştirir.

Bu gibi pek çok fayda sağlanacağı bilinciyle, madem evlerde izole olmamız gereken günlerdeyiz, bunu fırsata çevirelim. Kurumlar ücretsiz ya da cüzi bedeller karşılığında başarılı işler sergiliyorlar. Mevcut alternatifler sürekli güncelleniyor. İçlerinden bazıları şu şekilde:

Biletix üzerinden ulaşım ile:

  • Bir Delinin Hatıra Defteri

  • Kürk Mantolu Madonna

Dasdasonline üzerinden ulaşım ile:

  • Yalnızlar İçin Özel Bir Hizmet

  • Güle Güle Diva!

Mobilet üzerinden ulaşım ile:

  • Kibarlık Budalası

  • Aşk ve Komedi

Modasahnesi üzerinden ulaşım ile:

  • Bütün Çılgınlar Sever Beni

  • Balerin

Tiyatrolartv üzerinden ulaşım ile:

  • Şatonun Altında

  • Nihayet Makamı

Zorlu PSM'nin Youtube kanalı üzerinden ulaşım ile (ücretsiz):

  • Hamlet

  • Martı

Devlet Tiyatroları Youtube kanalı üzerinden ulaşım ile (ücretsiz):

  • Bir Nefes Dede Korkut

  • Kahvede Şenlik Var

Şimdiden iyi seyirler.

Pandemide sanat, Pandemi dönemi, sanatın icra edilme biçimlerini de değiştirdi, online tiyatro popüler bir alternatif haline geldi , Online tiyatro, sanatı evlere taşıyarak sanatseverlerin izolasyonda geçirdikleri bu dönemde ruhlarını ferahlatmalarına yardımcı oluyor, Tiyatro tanımı, Shakespeare, tiyatroyu 'İnsanı, insana, insanla, insanca anlatma sanatı' olarak tanımlar, Karşılıklı etkileşim üzerine kurulu olan tiyatro, kişiyi geliştirici bir sosyalleşme sağlar, Çevrimiçi Tiyatro, Pandemi nedeniyle hız kazanan çevrimiçi tiyatro, hem üretmek hem de paylaşmak isteyen tiyatro ekipleri için ekonomik zorlukların üstesinden gelmek adına önemli bir alternatif oldu, Çevrimiçi tiyatro, sanatın daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlar ve sanatçıların çalışmalarını pandemi dönemi de dahil olmak üzere paylaşmalarına fırsat tanır, Çevrimiçi Tiyatro deneyimi, Oyunun evden canlı izlenebilir olması, online tiyatro üzerine yeni bir perspektif ekliyor Bu format, sanat uygulamasının hem eksilerini hem de artılarını gösteriyor, Online tiyatro deneyiminde görüntünün kalitesi ve etkileşimin miktarı, seyircinin tatminini belirler, Babamı Kim Öldürdü oyunu, Online izlenebilen 'Babamı Kim Öldürdü' oyunu, seyircinin sanat deneyimini çeşitlendirir, Seyircinin ev rahatlığından sanatın etkileyici dünyasına adım atmasını sağlar, online tiyatronun olanaklarını gösterir
online tiyatro pandemide sanat çevrimiçi tiyatro tiyatro sahnesi devlet tiyatroları kürk mantolu madonna bütün çılgınlar sever beni babamı kim öldürdü pandemide sanat: online tiyatro
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu fotoğrafta şövale üzerinde bir tablo, yakın planda bir çekmece, siyah dikdörtgen bir nesne ve arka planda üzerinde beyaz bir örtü olan beyaz bir masa görülüyor. Portakal çarkının altındaki bir insanın resmedildiği tablonun yakın planında ahşap bir kalas ve şövalenin yanında beyaz bir bez var. Resim yakın plan ve detaylı, parlak renk ve şekillere sahip ve şövale üzerinde belirgin bir şekilde sergileniyor. Resmin arka planı sessiz renklerdedir ve beyaz masa ile beyaz bez keskin bir kontrast oluşturmaktadır. Ahşap kalas ve çekmecenin dokusu yakından görülebiliyor. Genel olarak bu, şövale üzerindeki tablonun güzelliğini yakalayan ilginç ve iyi kompozisyonlu bir görüntü.
Bölümler

Sanat Yönetimi Bölümü

05 Eylül 2020
Lens takılı bir fotoğraf makinesi merceğinin yakın çekimi. Objektif kameraya odaklanmıştır ve hafifçe odak dışında kalarak bulanık bir etki yaratmaktadır. Kamera siyah bir muhafaza ve metal bir çerçeve ile çevrelenmiştir. Lens merkezdedir ve küçük bir diyafram açıklığı ile dairesel bir şekle sahiptir. Objektifin üzerinde birkaç küçük toz zerresi görülüyor ve odak halkası hafifçe seçilebiliyor. Arka plan karanlık ve odak dışıdır. Bu görüntü, görüntü altyazısı için bir veri kümesi hazırlamak amacıyla kullanılabilir.
Fotoğrafçılık

Fotoğrafçılık Bir Sanat Mıdır?

18 Kasım 2019
Bu resim, bir su kütlesindeki kayıklarda birkaç kişiyi tasvir ediyor. Ortada, mor giysili bir adam kürek tutarken, bıyıklı bir adam önünde bir çanta tutmaktadır. Sağda, bir adamın yüzünün yakın çekiminde belirgin bir çene hattı ve gözler görülüyor. Arka planda, renkli tonlara sahip bulanık bir kare görülebiliyor. Resmin sağ tarafında bir adam başka bir adamı tutarken, sol köşede mor bir perdenin yakın çekimi görülüyor. Tüm figürler uçsuz bucaksız bir suyla çevrilidir. Bu resim, teknelerdeki bu bireylerin anını yakalayarak macera ve keşif duygusunu aktarıyor.
Bölümler

Sanat Tarihi Bölümü

04 Mayıs 2020
Beyaz bir arka plana karşı mavi bir nesnenin yakın çekimi görülüyor. Beyaz bir çizgi ve mavi bir A harfi, mavi bir E harfi ve mavi bir S harfi de dahil olmak üzere çeşitli renklerde çeşitli semboller içeren mor bir zarflı bir kalpten oluşur. Renkler canlı ve detaylar keskin. Kuş doğrudan izleyiciye bakıyor gibi görünmektedir, gagası hafifçe açıktır.
Sosyal Medya

Sosyal Medya Müzesini Gördünüz mü?

01 Mayıs 2021
Bu, beyaz metinli mor bir kare içeren bir After Effects kursu görüntüsüdür. Metin, mor ve siyahın birleşiminden oluşan, mor bir 'A' ve mor bir 'E' harfi içeren bir logodur. Görselde ayrıca logonun yakın çekiminin yanı sıra mavi ve siyah bir arka plan da yer alıyor. Bu görsel After Effects üzerine odaklanan bir kursun konusunu belirtmek için mükemmeldir. Net, görsel olarak çekici ve göze hitap ediyor. Görsel, profesyonellik hissi yaratmaya yardımcı olur ve insanları kursla daha fazla ilgilenmeye teşvik eder. Bu görsel sayesinde insanlar kursun konusunu kolayca tanıyacak ve After Effects hakkında daha fazla bilgi edinmeye başlayacaktır.
Bu fotoğrafta koyu renk, omuz hizasında saçları olan bir kadın görülüyor. Kameradan uzağa bakıyor ve yüzünde hafif ciddi bir ifade var. Düz beyaz bir gömlek giymiş ve ellerini önünde kavuşturmuş. Arka plan açık gri renktedir ve kadrajda başka hiçbir nesne yoktur. Ayaklarını hafifçe açmış ve kollarını aşağı sarkıtmış bir şekilde nötr bir pozda duruyor. Fotoğrafın genel atmosferi sakin ve huzurlu.Esmanur Bayar
1245464
Oyunculuk eğitimi, sahne veya ekran için performans sanatını öğreten çevrimiçi bir kurstur. Bu kurs sayesinde, hareket ve yüz ifadelerinin temellerinden karakter geliştirme ve sahne çalışması gibi daha karmaşık tekniklere kadar oyunculuğun temellerini öğrenebilirsiniz. Kurs, kendi benzersiz tarzınızı ve zanaata yaklaşımınızı geliştirmenize yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Metinleri nasıl analiz edeceğinizi, inandırıcı karakterler yaratacağınızı ve bir sahneye kendi yorumunuzu nasıl geliştireceğinizi öğreneceksiniz. Deneyimli profesyonellerin yardımıyla zanaatınızı geliştirebilir, kendinize güvenen ve başarılı bir oyuncu olabilirsiniz. Oyunculuk eğitimi size becerilerinizi geliştirme, özgüveninizi bulma ve kendi benzersiz tarzınızı geliştirme fırsatı da verebilir. Bu online kurs sayesinde başarılı bir oyuncu olabilir ve oyunculuk kariyerinizi bir üst seviyeye taşıyabilirsiniz.
4.9
(12)

Oyunculuk Eğitimi

12 Konu5 Saat
Genç bir kadın ışıl ışıl gülümsüyor ve doğrudan kameraya bakıyor. Kısmen kulaklarının arkasında toplanmış uzun, koyu kahverengi saçları var. Gözleri hayat dolu ve dudakları yumuşak, içten bir gülümseme şeklinde kıvrılmış. Beyaz bir tişört, açık mavi kot pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Yüz ifadesi neşeli ve duruşu rahat. Güven ve neşe saçıyor, bu da onu güzel ve canlandırıcı bir manzara haline getiriyor. Parlak, güneşli bir ortamda duruyor ve sıcak ışıltısı güneş ışınlarıyla vurgulanıyor.Sibel Curciali
1257464