AnasayfaBlogOyun Nedir? Neden Önemlidir? 
Nedir?

Oyun Nedir? Neden Önemlidir? 

15 Ocak 2021
Bir grup çocuk çeşitli giyim eşyaları giyiyor. Görüntünün ortasında genç bir oğlan mor bir maske ve çizgili bir gömlek giyiyor. Solunda genç bir kız kartondan bir kask takıyor. Görüntünün en sağında, kollarını kavuşturmuş bir kızın yakın çekimi görülüyor. Görüntünün alt kısmına doğru, kafasına karton bir kutu geçirmiş bir çocuk görülüyor. Görüntünün ortasında, bir kot pantolonun yakın çekimi görülüyor. En sağda ise gözlük takan bir kişi görülüyor. Resimdeki tüm çocuklar farklı kişiliklerini yansıtan farklı giyim eşyaları giymektedir.
KonuAçıklamaÖnem
Oyunun Çocuklar Üzerindeki EtkisiOyun, çocukların duygu ve düşüncelerini ifade ettikleri, hayal dünyalarını genişlettikleri ve sosyal beceriler geliştirdikleri bir etkinliktir.Duygu, düşünce ve isteklerini ifade edebilme ve keşfedebilme, yaşadıklarını aktarabilme ve doyum sağlama çocuk için oyun ile sağlanır.
Oyun TerapisiOyun terapisi, çocukların duygusal ve psikolojik sorunlarını çözmelerine yardımcı olan bir tür psikolojik yardım yöntemidir.Çocukta var olan problemlerin ve duyguların dışavurumlarına, kendisine yönelik pek çok konuda farkındalık kazandırmaya yardım eder.
Oyun Terapisi SüreciTerapidir; çocuğun liderliğinde ve sorumluluğunda gerçekleşen non-direktif oyun terapisidir ve terapistin önderliğinde ve sorumluluğunda gerçekleşen direktif oyun terapisidir.Daha çabuk uyum sağlar ve kendini düzenleyebilir. Çocukta var olan bağlanma, uyku, beslenme, öz bakım becerileri, korku ve kaygılar, tikler ve fobiler, içe kapanma, kıskançlık, düşük benlik saygısı gibi problemlerde azalma ve ortadan kalkma görülür.
Duygusal DışavurumlarÇocuklar duygu ve düşüncelerini oyun sayesinde dışa vurabilir, böylece psikolojik sorunlarını çözme konusunda yardım alabilirler.Çocuğun yaşamında kendini gösteren olumsuz duygusal durumların ve çatışmaların oyuna ve oyuncaklara aktarımıyla çözümlenebilir.
Terapi Bitiminde Çocuklarda Görülen DeğişikliklerÇocuklar terapi sonucunda duygusal ve düşünsel ifade kabiliyetlerini artırabilirler, özgüvenlerini geliştirebilirler ve travmatik yaşantıların izlerini ve yarattığı anksiyete durumu azaltabilirler.Çocuklar, terapi bitiminde çevresiyle olan iletişiminde, etkileşiminde yani tüm ilişkilerinde sağlıklı bağlar kurar ve bunları arttırır.
Yaşanılan Sorunların Oyun Terapisi ile ÇözülmesiOyun terapisi, çocukların içsel sorunlarını ve travmalarını oyun aracılığıyla çözme imkanı sunar.Oyun terapisi ile çocukların yaşadıkları korkular, endişeler, engellenmeler ve toplumsal çatışmaların üstesinden gelinebilir.
Oyun Terapisi YöntemleriOyun terapisinde direktif ve non-direktif olmak üzere iki farklı yöntem kullanılır. Her iki yöntem de çocuğun iç dünyasına ulaşmayı ve çocuğun duygu ve düşüncelerini yorumlama fırsatı sunar.Çocuklar, bu terapi yoluyla kendi iç dünyalarını keşfederek, duygu ve düşüncelerini yorumlama fırsatına sahip olur. Bu, travmatik süreçlerin daha kolay atlatılmasını sağlar.
Oyun Terapisi ve FarkındalıkOyun terapisi, çocuklara kişilik ve davranışlarının bilincine varmaları için bir platform sunar.Oyun terapisi, çocukların kişiliklerin ve davranışların aynasıdır. Çocuğun oynadığı oyunu gözlemleyerek çocuğun ruhsal durumunu ve zihinsel yapısını anlamak mümkündür.
Oyunun Çocuk Psikolojisi Üzerindeki YansımasıOyun, çocukların zihinsel ve duygusal yapısının bir yansımasıdır.Çocukların oyunları, bize onların dünya görüşünü, içsel çatışmalarını ve duygusal durumlarını anlama şansı sunar.
Oyun Terapisi ve Ebeveyn RolüEbeveynler, oyun terapisi sürecinde çocuklarına destek olabilir ve terapistlerle işbirliği yaparak çocuklarının gelişimini izleyebilirler.Ebeveynlerin bu süreçte çocuklarına destek olmaları, çocuğun duygusal refahını artırabilir ve terapi sürecini daha etkili hale getirebilir.

Çocuk ile iletişim ve etkileşim kurabilmenin, onun yaşamını paylaşmanın pek çok yolu bulunmaktadır. Oyun, bu yollardan en çok kullanılanı, en iyi sonuçlar vereni, en doğal ve en güvenilir olanıdır. Adeta çocuğun akıl kapısını açan bir anahtar gibidir. Yani ruhsal durum bileşenlerini, zihnin yapısını ve sosyal olayları değerlendirmeyi oyunla birlikte incelemek ve gözlemlemek mümkündür.

Oyun, çocukta var olan kişiliğin ve davranışların birer aynasıdır. Çocuğun oynadığı oyunu gözlemleyerek pek çok yönüyle onu tanımak mümkündür. Örneğin; oyun oynayan bir çocuğu gözleyerek çocukta var olan ruhsal çatışmaları görebiliriz. Çünkü, çocuğun oyun dünyası sinirsel yansımalar, duygu ve düşünceler gibi anlamı olan davranışlara sahiptir.

Oyun yardımı ile çocuğun korkularının, endişelerinin, engellenmelerinin ve toplumsal çatışmalarının üstesinden gelinebilir. Duygu ve düşünceleri ifade edebilme konusunda yetişkinler çocuklara kıyasla daha iyidir. Çocuklar yaşantılar noktasında bazı durumları anlamlandıramayabilir, kendisinin veya çevresindekilerin duygu ve düşünceleriyle ilgili farkındalık kazanamamış olabilir. Dolayısıyla, bu konuda güçlük yaşayabilirler. 

Duygu, düşünce ve isteklerini ifade edebilme ve keşfedebilme, yaşadıklarını aktarabilme ve doyum sağlama çocuk için oyun ile sağlanır. Oyun, çocuğun dile getirmek istediği her şey, oyuncaklar ise bunu sağlayan sözcükleridir. Bu noktada oyun terapisi muhteşem sonuçlar ortaya koyan yöntemler arasında yer almaktadır.

Oyun Terapisi Nedir?

Çoğunlukla, 2-11 yaşlar arasında olan ve oyun terapisini almak isteyen her ailenin çocuğu bu terapiden yararlanabilir. Terapi, çocukta var olan herhangi bir problemin bu alanda uzmanlaşmış birey tarafından oyun oynama ve oyuncakları kullanma aracılığıyla tedavi edilerek iyileşmeyi sağlayan bir yöntemdir.

Çocukta var olan problemlerin ve duyguların dışavurumlarına, kendisine yönelik pek çok konuda farkındalık kazandırmaya yardım eder. Çocuğun yaşamında kendini gösteren korku, hayal kırıklığı, öfke, kıskançlık gibi olumsuz duygu durumlarının ve çatışmaların oyuna ve oyuncaklara aktarımıyla gerçekleşir. 

Çocuk, terapi yoluyla kendi iç dünyasını keşfederek duygu ve düşüncelerini yorumlama fırsatına sahip olur. Böylece, onun için sanrılı geçen bu süreç daha kolay atlatılabilir olmaktadır. 

Oyun Terapisi Nasıl Gerçekleştirilir?

Oyun terapisi, terapistin önderliğinde ve sorumluluğunda gerçekleşen direktif oyun; çocuğun liderliğinde ve sorumluluğunda gerçekleşen non-direktif oyun olarak iki şekilde gerçekleştirilir.

Oyun Terapisi Süreci Nasıl İlerler?

  • Çocuk dilediği gibi oynayabileceği, içerisinde farklı oyuncak türleri bulunan bir odaya konur. 

  • Çocuk, bilinç dışından kaynaklanan öfkeleri, kıskançlıkları, korkuları, endişeleri ve tüm problemleri oyun araç gereçlerine yansıtarak gerçekleştirir. 

  • Çocuk ve ebeveynle görüşülüp ayrıntılı öykü alınır.

  • Bu bilgiler doğrultusunda çocuğun bireysel farklılıkları göz önünde bulundurularak ona uygun tedavi yöntemi belirlenir. 

  • Çocukta var olan problemlere göre terapinin süresi uzun veya kısa olabilir. 

  • Terapist çocuk ile oyun oynarken devamlı müdahalede bulunmaktan kaçınır ve onu gözlemler. 

  • Oyun araç gereçlerinin seçimi çocuğun isteğine bırakılır.

  • Terapi, çocuğun olduğu gibi kabul edildiği ve her yönüyle anlaşıldığını hissettiği, kontrol hissinin çocukta olduğu, zorlu anların farkına varabilmesini sağlayan bir süreci kapsamaktadır.

Terapi bitiminde çocuk duygu ve düşüncelerini daha rahatça ifade edebilir. Özgüveni ve duygusal alandaki yetkinliği artar. Travmatik yaşantıların izleri ve yarattığı anksiyete durumu azalır. Çevresiyle olan iletişiminde, etkileşiminde yani tüm ilişkilerinde sağlıklı bağlar kurar ve bunları arttırır. Daha çabuk uyum sağlar ve kendini düzenleyebilir. Çocukta var olan bağlanma, uyku, beslenme, öz bakım becerileri, korku ve kaygılar, tikler ve fobiler, içe kapanma, kıskançlık, düşük benlik saygısı gibi problemlerde azalma ve ortadan kalkma görülür. 

YAZAR: ALEYNA MEHTAP ALTUN

Oyunun Çocuklar Üzerindeki Etkisi, Oyun, çocukların duygu ve düşüncelerini ifade ettikleri, hayal dünyalarını genişlettikleri ve sosyal beceriler geliştirdikleri bir etkinliktir, Duygu, düşünce ve isteklerini ifade edebilme ve keşfedebilme, yaşadıklarını aktarabilme ve doyum sağlama çocuk için oyun ile sağlanır, Oyun Terapisi, Oyun terapisi, çocukların duygusal ve psikolojik sorunlarını çözmelerine yardımcı olan bir tür psikolojik yardım yöntemidir, Çocukta var olan problemlerin ve duyguların dışavurumlarına, kendisine yönelik pek çok konuda farkındalık kazandırmaya yardım eder, Oyun Terapisi Süreci, Terapidir; çocuğun liderliğinde ve sorumluluğunda gerçekleşen non-direktif oyun terapisidir ve terapistin önderliğinde ve sorumluluğunda gerçekleşen direktif oyun terapisidir, Daha çabuk uyum sağlar ve kendini düzenleyebilir Çocukta var olan bağlanma, uyku, beslenme, öz bakım becerileri, korku ve kaygılar, tikler ve fobiler, içe kapanma, kıskançlık, düşük benlik saygısı gibi problemlerde azalma ve ortadan kalkma görülür, Duygusal Dışavurumlar, Çocuklar duygu ve düşüncelerini oyun sayesinde dışa vurabilir, böylece psikolojik sorunlarını çözme konusunda yardım alabilirler, Çocuğun yaşamında kendini gösteren olumsuz duygusal durumların ve çatışmaların oyuna ve oyuncaklara aktarımıyla çözümlenebilir, Terapi Bitiminde Çocuklarda Görülen Değişiklikler, Çocuklar terapi sonucunda duygusal ve düşünsel ifade kabiliyetlerini artırabilirler, özgüvenlerini geliştirebilirler ve travmatik yaşantıların izlerini ve yarattığı anksiyete durumu azaltabilirler, Çocuklar, terapi bitiminde çevresiyle olan iletişiminde, etkileşiminde yani tüm ilişkilerinde sağlıklı bağlar kurar ve bunları arttırır, Yaşanılan Sorunların Oyun Terapisi ile Çözülmesi, Oyun terapisi, çocukların içsel sorunlarını ve travmalarını oyun aracılığıyla çözme imkanı sunar, Oyun terapisi ile çocukların yaşadıkları korkular, endişeler, engellenmeler ve toplumsal çatışmaların üstesinden gelinebilir, Oyun Terapisi Yöntemleri, Oyun terapisinde direktif ve non-direktif olmak üzere iki farklı yöntem kullanılır Her iki yöntem de çocuğun iç dünyasına ulaşmayı ve çocuğun duygu ve düşüncelerini yorumlama fırsatı sunar, Çocuklar, bu terapi yoluyla kendi iç dünyalarını keşfederek, duygu ve düşüncelerini yorumlama fırsatına sahip olur Bu, travmatik süreçlerin daha kolay atlatılmasını sağlar, Oyun Terapisi ve Farkındalık, Oyun terapisi, çocuklara kişilik ve davranışlarının bilincine varmaları için bir platform sunar, Oyun terapisi, çocukların kişiliklerin ve davranışların aynasıdır Çocuğun oynadığı oyunu gözlemleyerek çocuğun ruhsal durumunu ve zihinsel yapısını anlamak mümkündür, Oyunun Çocuk Psikolojisi Üzerindeki Yansıması, Oyun, çocukların zihinsel ve duygusal yapısının bir yansımasıdır, Çocukların oyunları, bize onların dünya görüşünü, içsel çatışmalarını ve duygusal durumlarını anlama şansı sunar, Oyun Terapisi ve Ebeveyn Rolü, Ebeveynler, oyun terapisi sürecinde çocuklarına destek olabilir ve terapistlerle işbirliği yaparak çocuklarının gelişimini izleyebilirler, Ebeveynlerin bu süreçte çocuklarına destek olmaları, çocuğun duygusal refahını artırabilir ve terapi sürecini daha etkili hale getirebilir
Çocuk Oyun Oyun Terapisi oyun terapisi nedir oyun nedir
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Görüntüde beyaz bir satranç taşı tutan bir kişinin elinin yakın çekimi görülüyor. El bir hamle yapıyor ve tahtanın etrafına dağılmış birkaç satranç taşı daha görülebiliyor. Görüntü biraz bulanık ve satranç taşlarının detayları tam olarak görünmüyor. Tahta siyah beyaz dama desenli açık kahverengi renktedir ve taşlar siyah detaylı beyazdır. Arka plan karanlıktır ve net bir şekilde tanımlanmamıştır.
Online Eğitim

Satrançta Açılışlar Nasıl Yapılır?

19 Aralık 2019
Resimde bir çift beyaz video oyun kumandası görülüyor. Kumandalar dikdörtgen şeklinde siyah beyaz bir tasarıma ve üstte iki düğmeye sahip. Kumandalardan biri bütünüyle görülebilirken, diğeri bulanık bir kedi görüntüsüyle kısmen gizlenmiş durumda. Görüntünün arka planında, uzakta bir çift beyaz ve siyah video oyun kumandası görülebiliyor. Görüntünün sağ tarafında, bir masanın üzerinde bir grup seramik figürün yanı sıra mavi rakamlı dijital bir saat görülüyor. Görüntünün sol tarafında ise beyaz bir yüzey üzerinde altın bir haçın yanı sıra bir çanın yakın çekimi ve ahşap bir yüzeyin yakın çekimi görülüyor. Resim bütünüyle modern bir oyun düzenini yansıtıyor.
Teknoloji

Online Oyunlar Nelerdir?

07 Ocak 2020