AnasayfaBlogOrtodonti Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Ortodonti Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?

23 Haziran 2021
Mor önlük giymiş bir kadın sandalyede oturan genç bir çocuğa bakmaktadır. Çocuk beyaz bir tişört giymiş ve başını kaldırmış kadına bakıyor. Kadın kollarını kavuşturmuş, doğrudan çocuğa bakıyor ve yüz ifadesi ciddi. Arka planda, çerçevenin sol tarafında bir çivinin yakın çekimi görülüyor. Odak noktası kadın ve çocuk arasındaki etkileşimdir, çivi ise arka planda ilginç bir ayrıntı olarak yer almaktadır.
Ortodonti Uzmanının GörevleriOrtodonti HastalıklarıOrtodonti Uzmanı Maaş Bilgisi
Sorunlu dişlerin röntgen çekimini gerçekleştirmeTavşan Diş9.800 – 19.000 TL
Hastaların muayenesini yaparak uygun tedavi yöntemini belirlemeÇene Eklemi BozukluklarıKamu ortalaması 13.000 TL
Diş yapılarında meydana gelen bozulmalara yönelik diş teli takma ve kontrol etmeDudak YarığıÖzel sağlık kuruluşlarında maaşlar daha yüksek olabilir
Gerçekleştirdiği tedaviler hakkında hastayı bilgilendirmeDamak YarığıTecrübe yılına göre maaş artışı olabilir
Ağız ve diş bakımı konusunda önerilerde bulunmaKırık DişKamu ağız diş sağlığı hastanelerindeki maaş alımları, hastanenin bulunduğu coğrafi bölgeye göre değişir
Sağlanan tedaviye yönelik her türlü önlemi alma20'lik diş çekimlerini yapabilirlerNöbet durumlarına göre maaş alımları değişebilir
Kulak Burun Boğaz Polikliniği tarafından kendisine gönderilecek hastaların muayenelerini gerçekleştirmeÇene ve ağız yolunda solunumu etkileyebilecek alanına giren sağlık sorunlarıyla ilgilenebilirGerçekleştirilen operasyon sayısına göre maaş alımları değişebilir
Görev yapmış olduğu kurumun sağlık politikaları çerçevesinde hareket etmeFarklı diş yapı bozulmalarını tedavi etme3. bölgede, 4 yıllık deneyimle çalışan ortodonti uzmanının maaşı 15.000 TL civarındadır
Meleğin getirmiş olduğu özveri ve disiplin kurallarına dikkate ederek tüzük, yasa ve yönetmeliklere dikkat etmeDiş, çene ve ağız düzensizliklerini tedavi etmeÖzel sağlık kuruluşlarında maaşlar tecrübe ve kalabalık müşteri portföyüne bağlı olarak daha yüksek olabilir
Sorunlu olan dişlerin röntgen çekimini gerçekleştirerek ilgili röntgen filmini incelemeİskeletsel sorunları da tedavi edebilmeHekim aynı zamanda özel muayenesi varsa oradan da ayrıca gelir elde eder

Değişen ve gelişen teknolojiden dolayı 21. yüzyılda diş tedavisinde farklı teknikler kullanılabilmekte. Diş tellerinden en çok kullanılan ise porselen braketlerdir. Bunun dışında metal, şeffaf ve lingual braketler de sıklıkla hastalar veya kullanıcılar tarafından tercih edildiğini belirtebiliriz. Travmatik veya genetik sebeplerden dolayı dişlerin yapısında bozulmalar meydana gelmektedir. Ortodonti uzman hekimi, dişlerin röntgen çekimini gerçekleştirerek sorunun kaynağını ortaya koyar. Bu yazımızda ortodonti uzmanlarına, ne iş yaptıklarına ve maaş bilgilerine yer verdik.

Ortodonti Uzmanı Nedir?

Ortodontist veya ortodonti uzmanı; hem diş hekimliği hem de ortodonti alanında eğitim almış, diş, çene, ağız düzensizlikleri konularında muayene, teşhis ve tedavileri gerçekleştiren tıbbi sağlık personeli olarak tanımlanabilir. Fakat diş hekimlerinden ayrı olarak çok önemli bir görevi olan yüz ve çenedeki iskelet sorunları tedavi etmeye çalışır.

Birçok zaman hastalar genel diş hekimi tarafından bir ortodontiste gönderebilmektedir. Ortodontisler hastalar üzerinde bazı değerlendirmelerde bulunur. Örneğin hastaların mevcut durumunu değerlendirir, X-ışınlarını alır, diş telleri ve tutucularını uygulayarak, diş taşlama problemlerine yönelik ağız koruyucularını oluşturur. Alanında başarılı olan ortodontisler güçlü analatik, sorun çözme ve kişilerarası becerileri kullanmaya odaklanır.

Travmatik veya genetik sebeplerden dolayı dişlerin yapısında bozulmalar meydana gelmektedir. Ortodonti uzman hekimi, dişlerin röntgen çekimini gerçekleştirerek sorunun kaynağını ortaya koyar. Diğer dişlerin mevcut durumunu ve çene yapısına bağlı olarak hastaya diş teli takımını gerçekleştirebilir. Değişen ve gelişen teknolojiden dolayı 21. Yüzyılda farklı teknikler kullanılabilmektedir. Diş tellerinden en çok kullanılan ise porselen braketlerdir. Bunun dışında metal, şeffaf ve lingual braketler de sıklıkla hastalar veya kullanıcılar tarafından tercih edildiğini belirtebiliriz.

Ortodonti uzmanları üst çene darlığını düzeltmek için hareketli ya da sabit apayerler ve yukarıda ifade edilen diş tellerinden birini bir arada kullanmaktadırlar. Alt çenesi geride veya önde olan hastaları muayene ederek, olabilecek en iyi tedavi yöntemini ortaya koyacaktır. Diş hekimlerinin de baktığı birçok hastalığa ortodonti uzmanları da gerçekleştirmektedir. Örneğin diş etlerinin çürümesine ve yanak yarasına da neden olabilecek 20’lik diş çekimlerini yapabilmektedirler. Ortodonti uzmanları tarafından bakılan bazı hastalıkları şu şekildedir; Tavşan Diş (üst dişlerin alt dişlere göre önde olması), Çene Eklemi Bozuklukları, Dudak Yarığı, Damak Yarığı, Kırık Diş hastalıklarıdır. Ortodonti kapsamında yapılan tedaviler ağırlıklı olarak 1.5- 2 yıl arasında sürebileceğini belirtebiliriz. Tedavinin en kısa sürede başarıyla sonuçlanabilmesi için ortodonti-hasta iletişimin iyi olması beklenmektedir.

Ortodonti Uzmanı Ne İş Yapar?

Ortodonti uzmanlarının çene, diş ve yüzde yer alan düzensizlikleri gidererek tedavi çalışmalarını uygular. Bununla beraber aşağıda yer alan görevleri yerine getirmektedir:

  • Sorunlu olan dişlerin röntgen çekimini gerçekleştirerek ilgili röntgen filmini inceleyerek hastalığın sebeplerini ortaya çıkarır.

  • Kendisine müracaat eden hastaların muayenesini yaparak uygun olabilecek en iyi tedavi yöntemini belirler.

  • Diş yapılarında meydana gelen bozulmalara yönelik diş teli takarak yılın belirli dönemlerin sıkımlarını gerçekleştirerek düzelip düzelmediğini kontrol eder.

  • Kendi sorumluluğu altında yapmış olduğu tedavilere yönelik hastaya bilgilendirmede bulunur.

  • Diş hekimlerinin de gerçekleştirdiği dolgu tedavilerini yapar.

  • Ağzı bakımı konusunda hastanın dikkat etmesi gerek konuları hastayla paylaşır.

  • Gerçekleştirmiş olduğu diş teli tedavilerinde olası herhangi bir zararın yaşanmaması için hastaya tavsiyelerde bulunur.

  • Sağlamış olduğu tedaviye yönelik herhangi bir dişeti sorununda gerek duyulan her türlü önlemi almaya çalışır.

  • Kulak Burun Boğaz Polikliniği tarafından kendisine gönderilecek olası hastaların muayenelerini gerçekleştirir. Özellikle çene ağız yolunda solunumu etkileyebilecek alanına giren sağlık sorunlarıyla ilgilenir.

  • Görev yapmış olduğu kurumun sağlık politikaları çerçevesinde hareket eder.

  • Meleğin getirmiş olduğu özveri ve disiplin kurallarına dikkate ederek tüzük, yasa ve yönetmelikleri dikkat ederek mesleğin icrasını gerçekleştirir.

Ortodonti Uzmanı Maaşları

Ortodonti uzmanlarının maaş alımlarını ikiye ayırabiliriz. Bunlardan birincisi kamu diğeri ise özel sağlık tesisleri şeklindedir. Kamu ağız diş sağlığı hastanelerindeki maaş alımları, hastanenin bulunduğu coğrafi bölge, gerçekleştirilen operasyon sayısı, nöbete kalınması, mesleki tecrübe yılı gibi sebeplerle değişmektedir. Kamudaki ortalama maaş alımları 13.000 TL, en düşük 9.800 en yüksek ise 19.000 TL kadar çıkmaktadır. Örneğin 3. bölge bir ağız diş sağlığı merkezinde, 4 yıllık bir deneyimle çalışan ortodonti uzmanının alabileceği maaş 15.000 civarındadır.

Özel sağlık tesislerinde maaş alımları daha da yüksek olabilmektedir. Burada gerçekleştirilen operasyon sayısı, mesleki tecrübe yılı ve özel ağız diş sağlığı merkezinin kurumsal kimliği etkili olabilmektedir. En düşük maaş alımları 10.000 TL en yüksek 23.000 TL ortalama maaş alımları ise 15.000 TL civarındadır. Örneğin 20 yıllık bir hizmet geçmişi olan özel sağlık tesisinde, 5 yıllık bir hizmet geçmişi olan bir uzman ortodontinin alabileceği maaş 21.000 TL seviyelerindedir. Maaş alımının bu denli yüksek olmasının en temel sebebi, hastaların kamu sağlık tesislerinde istemiş oldukları tedavi süreçlerini gerçekleştirememeleri ve buna bağlı olarak özel sağlık tesislerinde tedavi olmalarına, bunun sonucunda da uzman ortodonti hekimlerine ihtiyaç duyulması şeklinde açıklanabilir.

Ortodonti Uzmanı Nasıl olunur?

Ortodonti Uzmanı olabilmek için iyi bir eğitim sürecini tamamlamak gereklidir. Bu eğitim süreci liseden itibaren başlanabileceğini özellikle belirtmemiz gerekir. Lise olarak Fen, Anadolu veya dengi olabilecek özel bir liseden mezun olunmalıdır. Yalnız mezun olmak yeterli olmayıp sayısal bölümden iyi bir ortalamayla mezun olunması üniversitede tercihinde kolaylık sağlayacaktır. Lise eğitimi sonrasında 2021 yılı itibariyle her yıl düzenlenen Temel Yeterlilik Testi (TYT) sınavına girerek çok iyi bir puan elde edilmelidir. Bu sınavın akabinde aynı yıl düzenlenen Alan Yeterlilik Testi (AYT) sınavına girerek buradan da iyi bir skor elde edilmelidir. Her iki sınavdan sonra üniversitelerin Diş Hekimliği Fakültesini tercih edilerek başarıyla mezun olunmalıdır.

Lisans eğitimi sonrasında ise Dişte Uzmanlık Sınavına (DUS) girerek bu alanda da 4 yıllık bir eğitimi geride bırakmaları beklenir. Bu eğitim sürecini başarıyla tamamlayan kişiler Ortodonti Uzmanı olarak görevlerini sürdürebilirler. Kamuda ve özel sağlık tesislerinde geniş bir çalışma alanı bulunmaktadır. Özellikle insan sağlığını ilgilendiren dişlerin önemli anlaşıldığından dolayı bu mesleğin bir ihtiyaç bir gereklilik olduğunu belirmemiz gerekir.

Sorunlu dişlerin röntgen çekimini gerçekleştirme, Tavşan Diş, 9800 – 19000 TL, Hastaların muayenesini yaparak uygun tedavi yöntemini belirleme, Çene Eklemi Bozuklukları, Kamu ortalaması 13000 TL, Diş yapılarında meydana gelen bozulmalara yönelik diş teli takma ve kontrol etme, Dudak Yarığı, Özel sağlık kuruluşlarında maaşlar daha yüksek olabilir, Gerçekleştirdiği tedaviler hakkında hastayı bilgilendirme, Damak Yarığı, Tecrübe yılına göre maaş artışı olabilir, Ağız ve diş bakımı konusunda önerilerde bulunma, Kırık Diş, Kamu ağız diş sağlığı hastanelerindeki maaş alımları, hastanenin bulunduğu coğrafi bölgeye göre değişir, Sağlanan tedaviye yönelik her türlü önlemi alma, 20'lik diş çekimlerini yapabilirler, Nöbet durumlarına göre maaş alımları değişebilir, Kulak Burun Boğaz Polikliniği tarafından kendisine gönderilecek hastaların muayenelerini gerçekleştirme, Çene ve ağız yolunda solunumu etkileyebilecek alanına giren sağlık sorunlarıyla ilgilenebilir, Gerçekleştirilen operasyon sayısına göre maaş alımları değişebilir, Görev yapmış olduğu kurumun sağlık politikaları çerçevesinde hareket etme, Farklı diş yapı bozulmalarını tedavi etme, 3 bölgede, 4 yıllık deneyimle çalışan ortodonti uzmanının maaşı 15000 TL civarındadır, Meleğin getirmiş olduğu özveri ve disiplin kurallarına dikkate ederek tüzük, yasa ve yönetmeliklere dikkat etme, Diş, çene ve ağız düzensizliklerini tedavi etme, Özel sağlık kuruluşlarında maaşlar tecrübe ve kalabalık müşteri portföyüne bağlı olarak daha yüksek olabilir, Sorunlu olan dişlerin röntgen çekimini gerçekleştirerek ilgili röntgen filmini inceleme, İskeletsel sorunları da tedavi edebilme, Hekim aynı zamanda özel muayenesi varsa oradan da ayrıca gelir elde eder
Ortodonti Uzmanı Ortodonti Uzmanı nedir Ortodonti Uzmanı ne iş yapar Ortodonti Uzmanı maaşları Ortodonti Uzmanı nasıl olunur
Özel dikim siyah takım elbiseli yakışıklı bir adam gri bir arka planın önünde kendinden emin bir şekilde duruyor. Kısa, koyu renk saçları ve hafif bir sakalı var ve gözleri uzaklara bakıyor. Duruşu rahat, elleri rahatça ceplerinde ve dudaklarında hafif bir gülümseme var. Zarif ve sofistike görünüyor ve hayatın sunacağı her şeyi üstlenmeye hazır. Beyaz gömleği ve siyah kravatıyla kıyafetini tamamlıyor ve görünümüne sofistike bir hava katıyor.
Nevzat Yüksel
Blog Yazarı

Sağlık Yönetimi bölümünde öğretim görevlisi. Sağlık hukuku, Türk sağlık sistemi ve sağlık kuruluşlarında teknoloji yönetimi alanında dersler vermektedir. Birçok uluslararası dergi, kitap ve bildirilerde yazı ve bölümleri vardır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.