AnasayfaBlogOrganizatör Nedir? Ne İş Yapar? Maaşı Ne Kadar?
Meslekler

Organizatör Nedir? Ne İş Yapar? Maaşı Ne Kadar?

19 Mayıs 2021
Bir grup insan bir odada toplanmıştır. Işık loştur ve tepedeki ışıklardan gelen yumuşak sarı bir ton vardır. Odanın ortasında mavi gömlekli bir adam durmaktadır. Yüzü kameradan uzağa dönüktür ve sırtı objektife dönüktür. Görüntünün odağı adamın sırtıdır ve arka plan bulanıktır. Adamın boynu hafifçe görünmekte, omzunun hemen altındaki gömlekte bir logo bulunmaktadır. Adamın sağında, başı suyun altında olan bir kişi görülüyor. Kamera hafifçe odak dışı olduğundan bu kişiler bulanık görünüyor. Görüntü, havadaki durgunluk ve sakinlik hissiyle huzurlu bir atmosfer yansıtıyor.
Organizatör GörevleriOrganizatör GereklilikleriOrganizatör Maaşı
Organizasyonun tüm ayrıntılarını yönetmekSürekli gelişim ve sektördeki gelişmeleri takip etme iş yerinde çalışma deneyimiYıllık 38.000 TL - 42.000 TL (işe yeni başlayan)
Organizasyonun basılı ve dijital ortamda tanıtılmasını sağlamakReklam ve pazarlama konusunda işbirliği yapabilme yeteneğiKazanç, organizasyonun büyüklüğüne ve başarısına bağlı değişkenlik gösterir
Bütçe planlaması ve onayını almakBütçe yönetimi yeteneğiKendi işini yapan organizatörlerin kazançları genellikle daha yüksek
En uygun mekan ve zamanları seçmekMekan ve zaman yönetimi yeteneğiDeneyim kazanan bir organizatörün maaşı genellikle artar
Personel koordinasyonu ve kontrolünü sağlamakPersonel yönetimi yeteneğiMaaşlar, sektöre ve organizasyon kapasitesine bağlı olarak değişir
Organizasyon öncesi sorunları tespit ve çözüm sağlamakProblem çözme ve kriz yönetimi yeteneğiBaşarılı organizasyonlar daha yüksek maaşa yol açabilir
Müşteri istek ve beklentilerini yerine getirmekMüşteri hizmetleri ve beklenti yönetimi yeteneğiMüşteri memnuniyeti, maaş artışına katkı sağlar
Gerekli mal ve hizmet alımlarını yapmakTedarik yönetimi yeteneğiYetenek ve deneyime bağlı olarak maaşlar değişir
Etkinliğin tanıtım ve pazarlamasını yapmakTanıtım ve pazarlama yeteneğiEtkili pazarlama ve tanıtım, maaşı olumlu etkiler
Davetli listesi ve özel misafir yerleştirmesini yönetmekDetaylara dikkat ve organizasyon yeteneğiEtkili davet yönetimi, maaşı olumlu etkileyebilir

Organizatör, sınırlı zaman dilimi içinde organizasyonun toplamını oluşturan; casting, dekor, lokasyon, ulaşım, eğlence, ekipman ve davetli listesi gibi ayrıntıları yönetmekten sorumlu olan kişilerdir. Organizatör, konser, sergi, seminer, festival, konferans gibi çeşitli etkinliklerin tüm detayları ile ilgilenen kişidir. Organizatörler tüm işleyişten sorumlu olduğu gibi aynı zamanda organizasyonun basılı yayın ve dijital ortamda tanıtılmasını sağlamaktadır.

Tüm bunları yaşama geçirirken, müşteriden belirlenen bütçe için onay almak zorundadır. Kararlaştırılan bütçe çerçevesinde organizasyonun tamamlanmasını sağlamaktadır. Yapılacak etkinlikle ile ilgili doğru mekanı önermeli ve müşterilerin beklentilerini karşılayacak çalışmalar yapmalıdır. Hareketli ve saha çalışması gerektiren görev dağılımı olsa da masa başı çalışılan zamanlar da oldukça fazladır. Bu durum yapılan organizasyonun türüne göre değişiklik gösterir.

Yazımızda organizatör nedir? Organizatör ne iş yapar? Organizatör olma şartları nelerdir? Sorularına yanıt aradık.

Organizatör Nedir?

Organizatör; konser, sergi, seminer, konferans, festival gibi çeşitli etkinlikleri planlamaktan ve organize etmekten sorumlu kişidir. Kamu ve özel sektör alanında faaliyet gösterebilir ya da bireysel hizmet verebilir. Kısıtlı süreler içinde organizasyonun tüm ihtiyaçlarını karşılamak üzere çalışmalar yürütür. Bunlar; dekor hazırlamak, catering, eğlence, ulaşım, lokasyon, davetli listesi çıkarmak ve ekipman gibi ayrıntılar olarak sıralanabilir.

Tüm bunları hazırlarken organizasyonun basılı yayın ve dijital ortamda tanıtımının yapılmasında da rol üstlenir. Müşteriden belirlenen bütçe dahilinde onay alır ve kararlaştırılan bütçe çerçevesinde organizasyonun tamamlanmasını sağlar. Etkinlik planı için en uygun mekanı belirleyerek tahsis eder. Çalışmaları sırasında işi ile ilgili diğer meslek mensupları ile birlikte çalışmalar yürütür. Bunlar içinde en önemlisi reklam ve pazarlama çalışanlarıdır. İş birliği içinde; organizasyonun tanıtımı için bilet, etkinlik takvimi, broşür, bilet ve sosyal medya tanıtımı gibi işleyişi yürütürler.

Çalışacak tüm personeli koordine ve kontrol etmekten ve personelin denetimini sağlamaktan sorumlu olan organizatörlük mesleğinde yer alabilmek için herhangi bir resmi eğitim zorunluluğu bulunmaz. Çeşitli enstitü ve akademiler tarafından verilen eğitimlerden yararlanılabilir. Etkinlik ve Organizasyon Yönetimi sertifika programları sayesinde bu alanda kariyer yolculuğuna çıkabilirsiniz. Ayrıca kendinizi sürekli geliştirerek, sektörde yaşanan gelişmeleri yakından takip ederek ve etkinlik, organizasyon alanında çeşitli işlerde çalışmak bu alanda hızlı başarı yakalamanıza yardımcı olur.

Organizatör Ne İş Yapar?

oldukça keyifli bir meslek tercihi olan organizasyon çalışmaları pek çok kişi tarafından ilgi görmektedir. meslek oldukça dinamik olmasının yanında çeşitli sorumluluklar almayı gerektirir. organizatörlerin görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibidir.



  • Planlanacak etkinlikle ilgili özel istek ve ihtiyaçları tespit etmek üzere organizasyon sahibi ile görüşmeler düzenlemek.

  • Müşterinin isteklerine göre organizasyonun planlamasını yapar.

  • Organizasyon için bütçe planı hazırlar.

  • Müşteriden bütçe onayı almak ve kararlaştırılan bütçe çerçevesinde organizasyonun tamamlanmasını sağlar.

  • Yapılacak etkinlik için en uygun mekanı belirler ve tahsis eder.

  • Reklam ve pazarlama çalışanlarının vasıtasıyla etkinliğin tanıtımı için, etkinlik rehberi, bilet, broşür, ilan ve sosyal medya üzerinden yayınlanamak için görseller hazırlar.

  • Organizasyonda yer alması gereken personel ve gönüllülerin işe alımlarını gerçekleştirir.

  • Çalışacak personeli koordine eder ve denetimini sağlar.

  • Güvenlik, ışık, ses ekipmanı, ekran, sahne, yiyecek ve içecek organizasyonu gibi çeşitli mal ve hizmetlerin satın alım ya da kiralama işlemlerini yapar.

  • Davetli listesi, özel misafir yerleştirmesi ve ulaşım gibi ayrıntıları yönetir.

  • Organizasyon öncesi ortaya çıkabilecek tüm sorunları tespit eder ve giderir.

  • Müşteriler tarafından talep edilebilecek diğer tüm beklentileri yerine getirmeye çalışır.

Organizatör Maaşları

Organizatör, kamu alanında ve özel sektörde çalışma imkanına sahiptir. Bu kişiler genellikle ofis ortamında faaliyet gösteriyor olsa da müşterileri, tedarikçileri, sponsorları, mekanları ve ortakları ziyaret etmeleri de gerekir. Organizatör; konser, seminer, eğlence gibi pek çok farklı etkinlik hazırlığı yapabilir. Organizatör kamu ve kar amacı gütmeyen tüm kuruluşlarda görev alabilir. Organizatörlerin ne kadar maaş kazanacakları tamamen kendi yetenek ve becerilerine bağlıdır. Yaptıkları organizasyonların büyüklüğüne ve ortaya çıkan başarıya göre kazançları da değişiklik gösterir. Kendi işini yapan organizatörlerin de kazançları bir kuruma bağlı olan çalışanlara göre farklılık göstermektedir.

  • İşe yeni başlayan bir organizatör, yaklaşık olarak yıllık; 38.000 TL ile 42.000 TL arasında maaş elde eder.

  • İşinde deneyim kazanan bir organizatörün ise yıllık maaşı, 42.000 TL ile 55.000 TL arasında değişir.

  • İşinde tecrübeli ve başarılı bir organizatörün alacağı maaş ise, 63.000 TL ile 80.000 TL arasında değişiklik gösterir.

Etkinlik yöneticisi olmak isteyen kişiler; otel yönetimi, iş yeri yönetimi gibi alanlarda çalışmakla işe başlayabilir. Bu alanda deneyim kazanmak, çeşitli etkinliklerde görev almayı gerektirir. Alanında hızlı ilerleyen kişiler, kariyer yapma ve daha büyük etkinliklerde yer alma fırsatına sahip oluyor.

Organizatör Nasıl Olunur?

Organizatör olabilmek için, herhangi bir resmî eğitim almanıza gerek yoktur. Fakat işinizde uzman ve profesyonel bir şekilde çalışabilmek için çeşitli etkinliklerin sertifikalarını almanız faydalı olur. Etkinlik ve yönetim sertifikaları almak bu alanda daha profesyonel adımlar atmanızı sağlar. Bu alanda çalışacak kişilerin hızlı düşünebilme, sorunlara kolay çözüm yöntemleri geliştirme ve pratik davranma gibi özelliklere sahip olması gerekir. Organizatör olmak isteyen kişilerin aynı zamanda esnek, hedef odaklı bir yöntem ile çalışmalarını sürdürmesi beklenir. Bu kişiler organizasyonu yönetebilme beceri ve yeteneğe sahip olmalıdır. Gerekli durumlarda diğer kurum çalışanları ile iletişim halinde olacakları için güçlü bir iletişim becerisi de sergilemeleri gerekir. Diğer önemli nitelikler aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Etkin planlama ve organizasyon becerisine sahip olmaları gerekir.

  • Zaman yönetimi bakımından başarılı olmalı ve iş planı yapabilme becerisi göstermelidir.

  • Ekip çalışmasına yatkın olmalı ve gerekli durumlarda liderlik becerileri göstermelidir.

  • Olumlu tutum ve yüksek motivasyona sahip olmaları gerekir.

  • Kriz anlarında sakin kalmalı, doğru karar verebilme özelliğine sahip olmalı ve insiyatif kullanabilmelidir.

  • Yeniliklere açık olmalı, sektörel gelişmeleri yakından takip etmelidir.

  • Yabancı dil bilgisine sahip olması özellikle iyi derecede İngilizce bilmesi gerekir.

İlgili eğitim: Etkili Zaman Yönetimi Eğitimi

İlgili eğitim: Liderlik Kursu

Organizasyonun tüm ayrıntılarını yönetmek, Sürekli gelişim ve sektördeki gelişmeleri takip etme iş yerinde çalışma deneyimi, Yıllık 38000 TL - 42000 TL (işe yeni başlayan), Organizasyonun basılı ve dijital ortamda tanıtılmasını sağlamak, Reklam ve pazarlama konusunda işbirliği yapabilme yeteneği, Kazanç, organizasyonun büyüklüğüne ve başarısına bağlı değişkenlik gösterir, Bütçe planlaması ve onayını almak, Bütçe yönetimi yeteneği, Kendi işini yapan organizatörlerin kazançları genellikle daha yüksek, En uygun mekan ve zamanları seçmek, Mekan ve zaman yönetimi yeteneği, Deneyim kazanan bir organizatörün maaşı genellikle artar, Personel koordinasyonu ve kontrolünü sağlamak, Personel yönetimi yeteneği, Maaşlar, sektöre ve organizasyon kapasitesine bağlı olarak değişir, Organizasyon öncesi sorunları tespit ve çözüm sağlamak, Problem çözme ve kriz yönetimi yeteneği, Başarılı organizasyonlar daha yüksek maaşa yol açabilir, Müşteri istek ve beklentilerini yerine getirmek, Müşteri hizmetleri ve beklenti yönetimi yeteneği, Müşteri memnuniyeti, maaş artışına katkı sağlar, Gerekli mal ve hizmet alımlarını yapmak, Tedarik yönetimi yeteneği, Yetenek ve deneyime bağlı olarak maaşlar değişir, Etkinliğin tanıtım ve pazarlamasını yapmak, Tanıtım ve pazarlama yeteneği, Etkili pazarlama ve tanıtım, maaşı olumlu etkiler, Davetli listesi ve özel misafir yerleştirmesini yönetmek, Detaylara dikkat ve organizasyon yeteneği, Etkili davet yönetimi, maaşı olumlu etkileyebilir
organizatör organizasyon konser festival bilet organizatör nedir organizatör ne iş yapar organizatör maaşları organizatör nasıl olunur
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.