AnasayfaBlogOrganizasyonlarda İnsan Kaynakları Yönetiminin Önemi
İnsan Kaynakları Yönetimi

Organizasyonlarda İnsan Kaynakları Yönetiminin Önemi

03 Mart 2015
Takım elbiseli bir kadın ve bir adam karşı karşıya durmuş el sıkışmaktadır. Adam gri bir takım elbise giymiş ve mavi bir kravat takmıştır. Kadın sol elini sağ kolunun üzerine koymuş. Her ikisinin de yüzü odaklanmış ve iletişim kuruyor gibi görünüyorlar. Arka plan net değil ama sağ alt köşede siyah bir nesnenin bulanık bir görüntüsü var. Kadın ayrıca sol elinde bir kitap tutuyor. Elleri, saygı ve güveni simgeleyen sıkı bir tokalaşma ile kenetlenmiş.
İnsan Kaynakları Yönetimi GörevleriÖnemiDetaylar
İşgücü Planlamasıİhtiyaca uygun nitelikte çalışanların işe alınmasını sağlar.İK yönetimi, işgücü ihtiyaçlarını tespit eder ve bu ihtiyaçları karşılamak için planlar yapar.
Çalışan İlişkilerinin DüzenlenmesiÇalışanlar arası ve çalışan-yönetim arasındaki sürtüşmeyi önler.İK yönetimi, çalışanların işe uyum sürecini, işteki verimliliğini artırmak ve sürtüşmeyi önlemek için düzenler.
Şirket Kültürünün YönetilmesiŞirketin benzersiz kültürünü korur ve aktarır.İK, çalışanları şirketin değer sistemi ve davranış kuralları konusunda eğitir.
Performans YönetimiÇalışanların performansını belirler ve ödüllendirir.İK yönetimi, çalışanların performansı ve potansiyeli hakkında geri bildirimler sağlar.
Şirkete HizmetTüm konularda tarafsızlık ilkesi ile şirketi korur ve yönetir.İK yönetimi, işverenlerin hukuki sorunlarla karşılaşmaması için önlemler alır.
Eğitim ve Gelişim DüzenlemesiÇalışanların gelişimini destekler ve sürekli iyileştirmeyi hedefler.İK yönetimi, hizmet içi eğitim ve gelişim programları düzenler.
Kurumsal Kaynak PlanlamasıStrateji oluşturmadan kaynak dağılımına kadar firmanın tüm işleyişini düzenler.İK yönetimi, işgücü piyasasını anlamak ve örgütün varlığını sürdürmesi için planlar yapar.
İş Sözleşmelerinin Feshiİş sözleşmelerinin sonlandırılma süreçlerini yönetir.İK yönetimi, ayrılık ve fesih işlemleri hakkında gerekli prosedürleri gerçekleştirir.
İK Yönetim Programlarıİnsan kaynakları yönetiminin profesyonelleşmesini sağlar.İnsan kaynakları yönetim programlarından mezun olanlar, donanımlı bir biçimde iş hayatına başlarlar.

İş fonksiyonları herkesin çok fazla zamanı kapsar ve yöneticilerin çalışan üzerindeki denetimi gittikçe zayıflar. Çalışanların denetimi ve çalışanla iletişim işlerini yürütebilmek için insan kaynakları yönetimine ihtiyaç vardır. Alanında uzman kişilerden oluşan bir insan kaynakları yönetimi çalışanların motivasyonunu artırmak, karmaşık iş ilişkilerini düzene sokmak için gereklidir.

Her ülkenin hatta her şirketin kendi benzersiz kültürü ve birden fazla kendini tanımladığı, kendini ifade ettiği değerleri vardır. Birlikte çalışmayı tanımlayan grup değerleri ve vizyonları iyi anlaşılmalıdır. Firmanın çalışma sistemleri ve alışkanlıkları bu benzersiz kültür ve değerin parçasıdır. Nitelikli insan kaynakları yönetimi doğru işgücü planlaması yaparak, ihtiyaç olan pozisyonlara gerekli nitelikte çalışanları alır, çalışanını geliştirir, şirket kültürünü yönetir ve aktarır. Ayrıca çalışan alımları konusundaki başarıları şirketin başarısının temelidir. İnsan kaynakları yönetiminin görevi sadece bordo oluşturmak değildir, çalışanlar arası ya da çalışanlarla yöneticiler arasındaki sürtüşmeyi engeller, çalışanların eğitimi ve gelişimi ile ilgili planlamaları düzenlerler. Ayrılık veya iş sözleşmenin feshine ilişkin işlemleri gerçekleştirir

İnsan kaynakları yönetimi işlevi

İnsan kaynakları yönetiminin işlevi şirkete hizmet etmektir. Yani insan kaynaklarının sadakat ve sorumlulukları sadece şirketidir. Bu nedenle şirket çalışanları ve yönetimi ile ilgili her türlü konuda tarafsızdır. Çalışanları korurken ve kötü yönetim durumunda işverenleri karşılaşabilecekleri hukuki sorunlar hakkında uyarmak bilgi vermek durumundadır.

İnsan kaynakları yönetimi organizasyonun gelişimini destekleyen bir konuma sahiptir. Çalışanlardan performans beklentilerini belirler, çalışanların ödüllendirilmesi, özel hedeflere ulaşmada yenilik yaratma ve destekleme için gerekli çalışmaları yapar.

Çalışanların gelişimi, hizmet içi eğitimi ve iş süreçlerinin sürekli iyileştirilmesi çalışmalarını yürütür. Kurumsal kaynak planlaması için gerekli bilgi ve becerileri strateji bölümüyle birlikte sağlar. İnsan kaynakları uzmanları işgücü piyasasını daha iyi anlar ve örgütün daha geniş sosyal, ekonomik ve siyasal ortamda var olmasını sağlarlar.

İnsan kaynakları yönetimi alanında açılan programlara katılanlar eğitim sonrasında herhangi bir organizasyonun insan kaynakları biriminde yeterli donanıma sahip olarak işe başlayabilirler. Ayrıca çalıştıkları kurumlarda insan kaynakları birimi kurulmasında ve yapılandırılmasında görev alabileceklerdir. Eğitim programına katılanlara bu alanda yetkinliklerini kanıtlayabilmeleri için eğitimde başarılı olan adaylara e-sertifika verilir.

İşgücü Planlaması, İhtiyaca uygun nitelikte çalışanların işe alınmasını sağlar, İK yönetimi, işgücü ihtiyaçlarını tespit eder ve bu ihtiyaçları karşılamak için planlar yapar, Çalışan İlişkilerinin Düzenlenmesi, Çalışanlar arası ve çalışan-yönetim arasındaki sürtüşmeyi önler, İK yönetimi, çalışanların işe uyum sürecini, işteki verimliliğini artırmak ve sürtüşmeyi önlemek için düzenler, Şirket Kültürünün Yönetilmesi, Şirketin benzersiz kültürünü korur ve aktarır, İK, çalışanları şirketin değer sistemi ve davranış kuralları konusunda eğitir, Performans Yönetimi, Çalışanların performansını belirler ve ödüllendirir, İK yönetimi, çalışanların performansı ve potansiyeli hakkında geri bildirimler sağlar, Şirkete Hizmet, Tüm konularda tarafsızlık ilkesi ile şirketi korur ve yönetir, İK yönetimi, işverenlerin hukuki sorunlarla karşılaşmaması için önlemler alır, Eğitim ve Gelişim Düzenlemesi, Çalışanların gelişimini destekler ve sürekli iyileştirmeyi hedefler, İK yönetimi, hizmet içi eğitim ve gelişim programları düzenler, Kurumsal Kaynak Planlaması, Strateji oluşturmadan kaynak dağılımına kadar firmanın tüm işleyişini düzenler, İK yönetimi, işgücü piyasasını anlamak ve örgütün varlığını sürdürmesi için planlar yapar, İş Sözleşmelerinin Feshi, İş sözleşmelerinin sonlandırılma süreçlerini yönetir, İK yönetimi, ayrılık ve fesih işlemleri hakkında gerekli prosedürleri gerçekleştirir, İK Yönetim Programları, İnsan kaynakları yönetiminin profesyonelleşmesini sağlar, İnsan kaynakları yönetim programlarından mezun olanlar, donanımlı bir biçimde iş hayatına başlarlar
Organizasyonlarda İnsan Kaynakları Yönetiminin Önemiik yönetimiinsan kaynakları organizasyonlarda insan kaynakları insan kaynakları yönetimi
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.