AnasayfaBlogÖn Yazı ve İş Başvurusu
Özgeçmiş Hazırlama

Ön Yazı ve İş Başvurusu

01 Mart 2016
Puantiyeli gömlek giymiş bir kadın, önünde bir dizüstü bilgisayarla masada oturuyor. Kahverengi saçları var ve ağzında bir kalem tutuyor. Yanındaki masanın üzerinde bir dizüstü bilgisayar var. Resmin köşesinde beyaz bir fincanın bulanık görüntüsü görülüyor. Resmin alt kısmında da bir kâğıdın yakın çekimi yer alıyor. Sağ üst köşede siyah bir nesnenin bulanık bir görüntüsü ve ortaya doğru bir kasenin bulanık bir görüntüsü var. Kadın yüzünde kararlı bir ifadeyle dizüstü bilgisayara odaklanmış görünüyor.
Ön Yazı ve Özgeçmişin ÖnemiNe Yapmalı?Aksiyon Adımları
Ön yazı ve özgeçmiş, işe alınmaya değer olduğunuzu insan kaynaklarına gösteren belgelerdir.Aktif fiiller kullanılmalıdır. Öğrendiğiniz becerileri pasif bir şekilde değil, farkında ve uygulayıcı olmanızı göstermeli.Kendiniz, tecrübeniz ve yetenekleriniz üzerine güçlü bir hikaye oluşturun. İşvereninize değer katabileceğinizi gösterin.
Özgeçmiş ve ön yazılar uyumlu ve bilgi verici olmalıdır.Özgeçmiş ve ön yazınızda tutarlı ve net bilgi verin.Özgeçmişin ve ön yazının düzeni, içeriği ve bilgi verme biçimine dikkat edin.
Özgeçmiş ve ön yazılar, satış unsurları içermelidir.Özgeçmiş ve ön yazınızda, kazandırabileceğiniz beceri ve bilgiyi göstermelisiniz.Kendinizin söz konusu iş için gerekli eğitime, beceri ve deneyime sahip olduğunu gösterin.
Ön yazı mektupları ve özgeçmişlerde risk alınmalıdır.Potansiyel işverenlerinizi kendinizin risk almaya değer olduğunuza ikna etmelisiniz.Size ayrılan kısıtlı alanda en ikna edici ve etkileyici ifadeleri kullanın.
Özgeçmiş ve ön yazılar ilgi çekici olmalıdır.Seyirciyi etkilemek ve hikayenizi anlatmak için tutku ve ilgi çekici unsurlar kullanın.Kişiye özgü hikayenizi kullanarak işvereni etkileyin.

Ön yazı nedir? Ön yazılar ve özgeçmişlerle alakalı söylenmesi gereken bir şey var: Ön yazı ve özgeçmişler mayın tarlası gibidir. Ön yazı; işe alınmaya değer olduğunuza dair insan kaynakları ofisindeki insanları ikna etmeye çalışan bir belgedir. Bu aslında kahve veya soda gibi şeyleri pazarlamaktansa kendinizi pazarlamak daha kolaydır. Ama bir kişi bazı risklerin farkında değilse bunu nasıl yapabilir? Birçok iş sitesine göre ön yazı ve özgeçmiş yazmanın bazı kuralları vardır. Aldığınız risk kurallara itaat etmek değildir? Ben bu kuralların farkına üniversiteden sonra iş arayana başlayana kadar varamadım. Birçok hata yaptım, bazıları aptalcaydı. Örneğin okuldan mezun olmadan kim özgeçmiş gönderir? İş tanımı olmadan kim özgeçmiş gönderir?  Evet o benim!

Ön Yazı ve Özgeçmiş

Ön yazı nasıl olmalı? Öncelikle aktif fiiller kullanmalısınız. Pasif fiillerin ön yazıda yeri yok. Siz yeni becerileri pasif bir şekilde öğrenmiyorsunuz, onların aktif olarak farkındasınız ve onları gerçekleştiriyorsunuz. Hiç kimse düşünmeden telefona cevap vermez. Amacınızın ne olduğunu belli eden bir cevap geliştirebilirsiniz. Örneğin, "Merhaba ben muhasebe ofisindeki kişi’’ size nasıl yardımcı olabilirim? ‘’Merhaba, dosya odası, size yardımcı olabilir miyim?" Tabii ki bir süre sonra otopilota bağlayabilirsiniz. Ama yine de aktif olarak işinizi yapıyor olursunuz. Kendinizi "iş zombisi" olarak görseniz bile bir şeyler yapıyorsunuz. Telefonlarınıza cevap veriyor veya dosyalama yapıyorsanız, bir şeyler YAPIYORSUNUZ. Sonuç olarak ya kafanızı çalıştırarak ya da bedeninizi çalıştırarak bir şeyler yapacaksınız. Yine de bir şeyler yapıyorsunuz...

İlgili yazı: Kısa Ön Yazı Örnekleri

İkincisi, ön yazı ve özgeçmişlerin güzel görünmesine gerek yok ama uyumlu ve de bilgi verici olmalılar.

Potansiyel işverenlerinizi sizin risk almaya değer olduğunuza ikna etmelisiniz. Ama yine de ön yazı mektupları ve özgeçmişler eğlenceli ve de ilgi çekici olmalı mı bilmiyorum. Şimdi tahayyül edin; bir sonraki Hollywood rekortmeni olmaya adaysınız. Seyirciyi etkilemek için harika bir hikayeniz olduğunu göstermelisiniz. Bildiğiniz hilelerden birkaçını yapmalısınız. Sözel efektleriniz var mı? Dinozorlar? Araba kazaları? Farklılar mı? Genel olarak sizin herhangi bir Hollywood rekortmeninden farkınız nedir ve seyirci neden sizin anlatacağınız hikayeye yatırım yapsın ki?

Üçüncüsü ise; satış, satış, satış.

İş için gereken eğitime sahip misiniz? Gerekli olan beceri ve deneyime sahip misiniz? Eğer sadece minimuma sahipseniz, kuruma kazandırabileceğiniz beceri ve bilgi nedir? Daha önceden söylediğim gibi ön yazı ve özgeçmişler mayın tarlasıdır. Eğer yanlış mayına basarsanız işinizi veya en azından mülakatı mahvedebilirsiniz.  İşte bu iş ararken karşılaştığımız zorluklardan biri. Ön yazı hayatınızı kurtarabillir ya da mahvedebilir. Şimdi size daha zor birşey soracağım! Değerimin çok daha fazla olduğunu biliyorum. Ama insan kaynakları uzmanlarına ya da işe alım uzmanlarına bunu nasıl anlatacağım? Hatta onları nasıl ikna edeceğim? Bunu da bir sonraki yazı da tartışırız.

Ön yazı ve özgeçmiş, işe alınmaya değer olduğunuzu insan kaynaklarına gösteren belgelerdir, Aktif fiiller kullanılmalıdır Öğrendiğiniz becerileri pasif bir şekilde değil, farkında ve uygulayıcı olmanızı göstermeli, Kendiniz, tecrübeniz ve yetenekleriniz üzerine güçlü bir hikaye oluşturun İşvereninize değer katabileceğinizi gösterin, Özgeçmiş ve ön yazılar uyumlu ve bilgi verici olmalıdır, Özgeçmiş ve ön yazınızda tutarlı ve net bilgi verin, Özgeçmişin ve ön yazının düzeni, içeriği ve bilgi verme biçimine dikkat edin, Özgeçmiş ve ön yazılar, satış unsurları içermelidir, Özgeçmiş ve ön yazınızda, kazandırabileceğiniz beceri ve bilgiyi göstermelisiniz, Kendinizin söz konusu iş için gerekli eğitime, beceri ve deneyime sahip olduğunu gösterin, Ön yazı mektupları ve özgeçmişlerde risk alınmalıdır, Potansiyel işverenlerinizi kendinizin risk almaya değer olduğunuza ikna etmelisiniz, Size ayrılan kısıtlı alanda en ikna edici ve etkileyici ifadeleri kullanın, Özgeçmiş ve ön yazılar ilgi çekici olmalıdır, Seyirciyi etkilemek ve hikayenizi anlatmak için tutku ve ilgi çekici unsurlar kullanın, Kişiye özgü hikayenizi kullanarak işvereni etkileyin
Ön Yazı ve İş Başvurusucv ön yazı iş başvurusu ön yazı önyazı ön yazı nasıl yazılır ön yazı örnekleri ön yazı örneği
Sarı saçlı bir kadın, beyaz arka plan, renkli gözlü
Beyza Keskin
Sosyolog, Blog Yazarı

Dokuz Eylül Üniversitesi Psikoloji bölümünden sonra Ege Üniversitesi'nde Sosyal Psikoloji bölümünden de mezun olmuştur. Sonrasında Marmara Üniversitesi'nde Sosyal Psikoloji bölümünü bitirmiştir. 

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Oyunculuk eğitimi, sahne veya ekran için performans sanatını öğreten çevrimiçi bir kurstur. Bu kurs sayesinde, hareket ve yüz ifadelerinin temellerinden karakter geliştirme ve sahne çalışması gibi daha karmaşık tekniklere kadar oyunculuğun temellerini öğrenebilirsiniz. Kurs, kendi benzersiz tarzınızı ve zanaata yaklaşımınızı geliştirmenize yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Metinleri nasıl analiz edeceğinizi, inandırıcı karakterler yaratacağınızı ve bir sahneye kendi yorumunuzu nasıl geliştireceğinizi öğreneceksiniz. Deneyimli profesyonellerin yardımıyla zanaatınızı geliştirebilir, kendinize güvenen ve başarılı bir oyuncu olabilirsiniz. Oyunculuk eğitimi size becerilerinizi geliştirme, özgüveninizi bulma ve kendi benzersiz tarzınızı geliştirme fırsatı da verebilir. Bu online kurs sayesinde başarılı bir oyuncu olabilir ve oyunculuk kariyerinizi bir üst seviyeye taşıyabilirsiniz.
4.9
(12)

Oyunculuk Eğitimi

12 Konu5 Saat
Genç bir kadın ışıl ışıl gülümsüyor ve doğrudan kameraya bakıyor. Kısmen kulaklarının arkasında toplanmış uzun, koyu kahverengi saçları var. Gözleri hayat dolu ve dudakları yumuşak, içten bir gülümseme şeklinde kıvrılmış. Beyaz bir tişört, açık mavi kot pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Yüz ifadesi neşeli ve duruşu rahat. Güven ve neşe saçıyor, bu da onu güzel ve canlandırıcı bir manzara haline getiriyor. Parlak, güneşli bir ortamda duruyor ve sıcak ışıltısı güneş ışınlarıyla vurgulanıyor.Sibel Curciali
1257464