AnasayfaBlogNetworking Nedir? Networking Planlaması Nasıl Olmalı?
İletişim

Networking Nedir? Networking Planlaması Nasıl Olmalı?

09 Ekim 2019
Bir grup genç adam bir odada toplanmış, her birinin elinde bir dizüstü bilgisayar var. Görüntünün odağı en yakındaki dizüstü bilgisayar ve onu kullanan kişi ön planda. Adamın boynunda bir kordon var ve saçları kahverengi. Daha geride, başka bir kişi bir fasulye torbasının üzerinde oturuyor ve dizüstü bilgisayarını kullanıyor. Arka planda yeşil bir ceket hafifçe odak dışında görülebiliyor. Görüntü, bu genç adamların birlikte çalıştıkları ve dizüstü bilgisayarlarını birlikte kullandıkları anı yakalıyor.
Networking Nedir?Networking PlanlamasıEk Bilgi
İyi İş İlişkileri Kurma ve bilgi paylaşma faaliyetiEtkinliklerde doğru yerlerde bulunma ve etiket kullanımıProfesyonel ağ kurma hedefi ile başlayın
Potansiyel ortaklar aramaKonuşma başlatıcı etiketler kullanmaBir konuşma başlatıcı bilgi eklemek dikkat çeker
Bireysel ve profesyonel gelişim sağlarEtkinlikte nerede durulması gerektiğiİnsanlar içeceklerini aldıktan sonra rahatça konuşma yapabilirler
Yeni fırsatlar için beklemeBeden dilinin kullanılmasıBeden diliyle karizmatik bir imaj yaratılabilir
Kendinize özgü bir ağ oluşturmaKartvizit takası ve isim hatırlama stratejileriKendinize ait pratik kurallar oluşturun ve isim hatırlama teknikleri kullanın
Yeni ortam ve fırsatlar yaratmaİlişki kuracağınız kişilere karar vermeAğ oluşturma, herhangi bir amaç kadar önemlidir
Yeni kişilerle tanışma ve arkadaşlık kurmaEtkinlikteki davranış şekilleri ve iletişim stratejileriDinlemek ve dikkat etmek, etkili networking için önemlidir
Yaratıcı ve etkinileştirici becerilerin gelişmesine yardımEtkinlik öncesi ve sonrası detaylara dikkatNetworking planlaması aynı zamanda şahsi gelişim sürecini de hızlandırır
Etkinliklerde konuşma başlatmaİsim etiketi ile ilgi çekici bir konuşma oluşturmaBir konuşma başlatıcı bilgi eklemek dikkat çeker
Kendinizi ve hedeflerinizi tanıtma ve paylaşmaİnsanların dikkatini çekmeye yönelik stratejiler geliştirmeEtkinliğin gidişatına göre stratejilerinizi düzenleyin ve uygulayın

Networking iyi iş ilişkileri kurmak bilgi paylaşmak potansiyel ortaklar aramak için bir araya geldiği sosyoekonomik bir faaliyettir. Networking Türkçemize İlişki Geliştirme Ağı şeklinde çevrilmiştir. Doğru bir ilişki yönetim ağı kurmayı öğrendiğinizde sadece kariyerinizi geliştirmekle kalmaz kişisel yaşamınızı da baştan aşağı geliştirirsiniz. 

En iyi networker’ların sadece büyük iyi gelir getiren işletmeleri ve kariyerleri yoktur. Son derece iyi arkadaşlıkları vardır ve her zaman yeni fırsatlar için çizginin önünde bulunurlar. Becerilerinizi geliştirmek için öncelikle profesyonel bir ağ kurmayı hayal etmeniz gerekmektedir. 

Hayal edin. Bir toplantıya, bir partiye davetlisiniz ve tanıdığınız kimse olmamasına rağmen yabancılarla dolu kalabalık bir odaya giriş yaptınız. Göreviniz yeni insanlarla tanışmak, arkadaş edinmek ve kendinize özgü bir ağ kurmak. En başta bunu gerçekleştirmek zor gibi görünebilir ve Neden buraya geldim diyebilirsiniz. Bu durumu bazı küçük hamlelerle kendi lehinize değiştirebilirsiniz.

Etkinlikte Verilen İsim Etiketi İle Ne Yapılmalı?

Bir networking etkinliğinde yaptığımız ilk şeylerden biri isim etiketimizi almaktır. Bunun amacı kim olduğunuz, şirketinizin adı veya yaptığınız işin kısa açıklaması ile karşı tarafın sizin hakkınızda sizi tanımasa dahi ön bilgi vermesi amaçlıdır. Eğer bir etki sağlamak istiyorsanız isim etiketinize bir konuşma başlatıcı bilgi ekleyebilirsiniz.  “Liderlik Gurusu” gibi bir cümle yazmak dikkat çekip konuşma başlatıcı olabilmektedir. Etkinlikte etiketleri fark ettirmeden kontrol etmek konuşmak istediğin konularda kişilere daha çabuk ulaşmanı sağlayabilir.

İlgili eğitim: Etkili Liderlik Eğitimi

Etkinlikte Nerede Ve Nasıl Olunmalı?

İnsanlar başka insanlarla tanışmak için bir etkinliğe katıldıklarında kendilerini etkinliğin girişine yerleştirirler ve bu onlar için en büyük olumsuzlukları da beraberinde getirebilir. Hatta hiç konuşmadan o etkinlikten ayrılabilirler. İnsanlar bir etkinliğe girdiklerinde onlarla konuşmak için onlara zaman vermelisiniz. İçgüdüsel olarak, yeni insanların etrafında yeni bir yerdeyken iki şey isteriz: Beslenme (bir içecek veya yiyecek) ve odayı araştırmak. Durmak için ise en iyi yer, insanların sadece içecek almak için yöneldikleri yerde durmaktır.

İnsanlar buradan bir şeyler alır ve ayrılmak üzere olurlar ve burada daima durmak istemezler fakat burası her zaman ağ etkinliklerinde kolay ve kısa konuşmaların oluştuğu yerdir. Kendinizi dilediğiniz an burada konumlandırabilir ya da olay yerinden geri çekilebilirsiniz. Ve avantajınızı daima kullanın. Sırada beklerken biriyle tanışma fırsatını asla kaçırmayın. Önünde ve muhtemelen arkanızda bir insanla tanışmanın en kolay yoludur. Eğer onlarla konuşmaktan hoşlanmazsanız içeceğinizi aldıktan sonra konuşmayı kolayca sonlandırabilirsiniz. 

Fakat insanların elinde yemekle çıktığı yerde durmamanız gerekmektedir. Çünkü dolu bir tabak yemeği olan biriyle konuşmaya başlarsanız, el sıkışmak zordur ve onların o an tek istedikleri yemek yemektir! İnsanların yemek büfesinden çıktığı yerde durmak yerine, kokteyl masasında durabilir ya da insanların yemek yediği masalarda oturabilirsiniz. İnsanlar tabağını bırakıp rahatça yediklerinde sohbet edebiliyorlar. 

Beden Dilinizi Kullanın

Networking oluşturma da gerçek bağlantılar kurmak zor olabilir. eğer doğru bir el sıkışma alanından uzakta iseniz bunu kolaylaştırmak amaçlı beden dilinizi kullanabilirsiniz. ayrıca baş eğme hareketi “Dinliyorum” un evrensel bir beden dili işaretidir. Bunu birileri size dikkatini verdiğinde ve onlarla tanışmaktan heyecan duyduğunu göstermek için yapabilirsiniz. Bu sizin daha fazla karizmatik görünmenizi sağlar.

Etkinlikte Networking Oluştururken Kartvizit Takası ve İsim Hatırlama Sorunu ile Başa Çıkma

Etkinlik olaylarında kartvizitlerde genelde iki sorun ortaya çıkar. Öncelikle, birisi sorduğunda garip bir şekilde kartvizit arayabiliriz. Ya da birinin kartvizitini kaybedersiniz ve ertesi gün o kişiye ulaşmak istediğiniz de ulaşamazsınız. Günümüzde her şeyin internette olduğunu farz etsek bile kartvizit alıp vermeyi kendi için önem arz eden kişiler kartvizitleri bulmak için sol cebi ve diğer kişilerin kartvizitleri sağ cebe koymak gibi kendinize özgü pratik kurallar koyabilir ve takas işlemlerini kolaylaştırabilirler. Aynı şey cüzdan çanta bölmelerinde de kişiye hız kazandırabilir.

İsimleri hatırlamak ise özellikle birden çok kez kişiyle tanışıldığında çok yorucu olabilir. Bunun için tanıştığınız kişinin ismine özgü ipuçları eklenebilir. Örnek: İlker- İlk-Er Birinci Asker, Gülay: Gül&Ay gibi hafızaya yerleştirilebilir. Buna benzer teknikler kullanmanız hem isimleri çabuk hatırlamanıza hem de yaratıcılığınızın gelişimine yardımcı olacaktır! 

Networking Oluşturmak İçin Planlama 

Keith Ferrazzi, “Asla Yalnız Yeme” adlı kitabında, insanların yaptığı en büyük hatalardan birinin güçlü bir ağ kurmanın başka herhangi bir amaç gibi olmadığını fark ederek başarısız olduklarını söylüyor. Kimlerle bağlantı kurmak istediğinizi ve bunu nasıl yapmayı planladığınızı gösteren bir plana ihtiyacınız var. Bunun için İki listeniz olmalıdır.

Networking planlaması nasıl olmalı?

Birincisi tanıştığınız ve ilişkinizi güçlendirmek istediğiniz insanlar olmalı. Örnek: meslektaşlar etkinliklerde tanıştığınız ilginizi çeken insanlar. İkinci olarak tanışmak istediğiniz insanları listeleyebilirsiniz. Örnek: Bulunduğunuz sektör liderleri, katılmak istediğiniz bir topluluğun üyeleri veya niş alanınıza etki eden kişiler. 

Bu her iki liste de yer alan her bir kişiyle olan ilişkinizi başlatmak veya güçlendirmek için gerçekleştireceğiniz eylemlere karar verin. Bunu yaparken, her bir bireye bağlanmanın en iyi yollarını değerlendirin. İlk kez buluşuyorsanız harika bir ilk izlenim bırakmaya odaklanın. Kişiyi tanıyorsanız, ay da bir kısa kahve molaları ayarlayarak onlarla daha sık konuşmanın yollarını bulun. İlişkileri geliştirirken planınızı düzenli olarak güncelleyin. 

Ağ oluşturma çalışmalarınızda ne kadar yoğunlaşırsanız, ilişkileri o kadar hızlı kurarsınız. Karşılaştığınız her insan, iç görü, bilgi ve tecrübe zenginliği içerir. İnsanları tanıdıkça, bu zenginliği siz de kendinizde paylaşır ve kendi hayatınızı daha zengin ve daha başarılı hale getirmek için kullanırsınız. Geniş ve çeşitli bir networking için başarı büyük öneme sahiptir. 

Networking Nasıl İnşa Edilmeli?

Bulunduğunuz yere ait bir niş seçin. Sık bulunduğunuz çevreleri düşünün. Örneğin; girişimcilik kulübü, dans salonu, sanat atölyeleri… ve mutlaka LinkedIn’den yararlanın. Bir etkinlik öncesinde ağ oluşturmak istenildiğinde veya çevrimiçi ağ oluşturmanın en iyi yollarından biri, LinkedIn'de bulunmaktır. 

Networking Ağına Yardım Etmek

Her nerede olursa olsun “Size yardımcı olabilir miyim?” sorusunu sormak uzun süreli bağlantılar kurmanın en etkili yollarından biridir. Birine yardım ettikten sonra, onların hayatlarına değer kattığınız için anında kendinizle daha barışık bir hale geliyorsunuz. Yardım teklif etmek, size pozitif bir ün kazandıran bir stratejidir, çünkü kendinize değil diğer insanlara odaklanıyorsunuz.

İnsanlara yardım etmek onları çok zor bir uğraştan kurtarmak için yapılan bir şey olmak zorunda değildir. Yapmanız gereken tek şey bilginizi veya zamanınızı sunmaktır. Yeni bir ilişki kazanmak için de merakınızı kullanarak başkalarına da yardım edebilirsiniz. 

  • Bu kişiyi ne motive ediyor?

  • Neye önem verir?

  • Ne hakkında konuşmayı sever?

Konuştuğunuz her insanla ilgili buna benzer sorular üretebilirsiniz. Kendi sosyal görevinize yardım ederken aslında onlar hakkında edindiğiniz her bilgi karşı tarafı da daha önemli ve değerli hissettirecektir.

Networking Çevrenizi Birbirinize Tanıtın

Herkesi tanıyor gibi görünen insanlar vardır bunlar bağlayıcılar olarak bilinir. Birine yardım edemeseler dahi, sahip olabilecekleri harika arkadaşlarının listesinin kendisinde olduğunu bilirler. Birbirini tanıması gereken kişileri biraz zaman harcayarak ağınıza farklı bir değer ekleyebilirsiniz. 

Bu kişilerin sizin için güçlü yanları ile ilgili bilgileri güncel tutabilir, ihtiyacı olan başka birinin gücüyle eşleştirip tanıştırabilirsiniz. Bu herkes için kazanılan bir stratejidir çünkü bağladığınız insanlar bir araya geldiklerinde istedikleri bilgi ile birbirlerini tanımaktan yararlanır. Her ikisi de kendini size minnettar hisseder.

Katıldığınız her etkinliğinin profesyoneli olabilirsiniz, ancak takip etmezseniz, gerçekten işinize gerekli olan bağlantı kurarken başarısız olursunuz. İnsanların hepsi meşgul ve onlarla sık bağlantı kurmazsak unutulmaya hepimiz mahkumuz. Görüşmeden sonraki 48 saat içinde kendinizi hatırlatan kısa bir mail yeniden iletişimi başlatabilir. Eğer kendi network’ünüz için hızlı bir tanışmadan yararlanmak isterseniz,

  • Siz de çevrenize değer katabilecek bir sohbeti başlatabilir çevrenizin ilgi duyabileceği potansiyel makaleler yazabilirsiniz.

  • bunun için birçok topluluk önünde konuşma kulüpleri (toastmaster) ile içerik editörlüğü, blog yazarlığı gibi online eğitimler size yardım edebilir.

  • İnsanlara doğum günlerinde tebriklerini iletmek onları çok iyi tanımasanız bile mutlu eder ve iletişim sağlar.

  • İnsanları ilgilenebilecekleri fırsatlar hakkında bilgilendirin.

  • Kendi ilişki ağınızı kendiniz yaratın. 

İyi İş İlişkileri Kurma ve bilgi paylaşma faaliyeti, Etkinliklerde doğru yerlerde bulunma ve etiket kullanımı, Profesyonel ağ kurma hedefi ile başlayın, Potansiyel ortaklar arama, Konuşma başlatıcı etiketler kullanma, Bir konuşma başlatıcı bilgi eklemek dikkat çeker, Bireysel ve profesyonel gelişim sağlar, Etkinlikte nerede durulması gerektiği, İnsanlar içeceklerini aldıktan sonra rahatça konuşma yapabilirler, Yeni fırsatlar için bekleme, Beden dilinin kullanılması, Beden diliyle karizmatik bir imaj yaratılabilir, Kendinize özgü bir ağ oluşturma, Kartvizit takası ve isim hatırlama stratejileri, Kendinize ait pratik kurallar oluşturun ve isim hatırlama teknikleri kullanın, Yeni ortam ve fırsatlar yaratma, İlişki kuracağınız kişilere karar verme, Ağ oluşturma, herhangi bir amaç kadar önemlidir, Yeni kişilerle tanışma ve arkadaşlık kurma, Etkinlikteki davranış şekilleri ve iletişim stratejileri, Dinlemek ve dikkat etmek, etkili networking için önemlidir, Yaratıcı ve etkinileştirici becerilerin gelişmesine yardım, Etkinlik öncesi ve sonrası detaylara dikkat, Networking planlaması aynı zamanda şahsi gelişim sürecini de hızlandırır, Etkinliklerde konuşma başlatma, İsim etiketi ile ilgi çekici bir konuşma oluşturma, Bir konuşma başlatıcı bilgi eklemek dikkat çeker, Kendinizi ve hedeflerinizi tanıtma ve paylaşma, İnsanların dikkatini çekmeye yönelik stratejiler geliştirme, Etkinliğin gidişatına göre stratejilerinizi düzenleyin ve uygulayın
beden diliiletişimliderlikmarkanetworking
Bu, yüzünde canlı bir gülümseme olan bir kadının yakın çekim portresidir. Sarı saçları yana ayrılmış ve gevşek dalgalarla şekillendirilmiş. Yumuşak, mavi gözleri parlak ve büyüleyici. Parlayan cildi neredeyse ışıl ışıl ve yanakları gülümsemenin verdiği keyifle hafifçe kızarmış. Üzerinde yüksek yakalı beyaz bir gömlek ve boynunda zarif bir kolye var. Duruşu rahat ve kendinden emin, neşeli bakışları memnuniyet ve huzur yayıyor. Güzelliğin ve neşenin vücut bulmuş hali olan gülümsemesi onu gören herkese ışık ve sıcaklık getiriyor.
Bahar Beşer
Blog Yazarı

Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezundur. Muğla Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümünde eğitim görmüştür. İstanbul İşletme Enstitü blog bölümünde içerik üretmektedir. Online eğitim, markalaşma, kişisel gelişim alanlarında yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü bir grafiğin yakın çekimidir. Siyah beyaz ekranlı beyaz bir dizüstü bilgisayarda görüntülenmektedir. Sağ üst köşede siyah metinli dikdörtgen siyah beyaz bir işaret görülmektedir. Grafik, her birinde bir sayı ve yazı tipi bulunan birkaç paralel çizgiden oluşmaktadır. Sayılar ve yazı tipi beyaz zemin üzerine siyah elle yazılmıştır. Grafik beyaz bir arka plan üzerinde görüntüleniyor ve metin net bir şekilde görülebiliyor. Bu görüntü ekran görüntüsü, metin, sayı, yazı tipi, paralel çizgiler, el yazısı ve belge için harika bir örnektir.
5
(8)

Makro Eğitimi

46 Konu12 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1102607
Kızıl saçlı, sakallı ve beyaz gömlekli bir adam başparmağını kaldırıyor. Yüzü görüntünün odak noktasıdır, arka planda bulanık bir bilezik vardır. Sağında beyaz zemin üzerinde siyah bir yazı ve üstünde içinde beyaz bir tik olan yeşil bir daire var. Adamın geniş bir gülümsemesi var ve yaptığı işten çok memnun görünüyor. Sanki neşesini vurgulamak istercesine etrafı güneşli bir atmosferle çevrili. Gözleri kapalı ve başparmağıyla onay ve pozitiflik ifade eden bir işaret yapıyor. Coşkusu bulaşıcı ve bu resme bakarken iyimserlik hissetmemek mümkün değil.
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
1287524
Bu İş İngilizcesi Kursu resminde bir odada bir erkek ve kadın yer almaktadır. Kadın bir kitap tutuyor ve gözleri kapalı, adam ise takım elbise giymiş ve kravat takmış. Ayrıca bir dizüstü bilgisayar ve beyaz arka plan üzerinde siyah bir metin var. Daha yakından bakıldığında bir kişinin yüzünün ve ağzının yakın çekimi görülmektedir. Bu kurs, katılımcıların İngilizce becerilerini geliştirmelerini sağlayan interaktif bir öğrenme deneyimi sunmaktadır. Dersler, aktiviteler ve değerlendirmelerin bir kombinasyonu aracılığıyla kurs, gramer, telaffuz ve öbek fiiller gibi konuları kapsar. Kurs ayrıca profesyonel bağlamlarda nasıl etkili iletişim kurulacağı konusunda rehberlik sunmaktadır. Bu kursun yardımıyla, öğrenciler iş yerinde İngilizce kullanma becerileri konusunda kendilerine daha fazla güvenebilirler.
5
(4)

İş İngilizcesi Kursu

10 Konu10 Saat
Sakallı ve bıyıklı orta yaşlı bir adam mavi yakalı bir gömlek giyiyor. Dümdüz karşıya bakıyor, yüzü hafifçe yana dönük. Saçları koyu kahverengi ve dalgalı, gözleri koyu kahverengidir. Sakalı ve bıyığı düzgünce kesilmiş ve yüzünde soğukkanlı bir ifade var. Gömleği mavinin açık bir tonu, siyah bir kemer ve koyu renk bir kot pantolon giyiyor. Ellerini önünde kavuşturmuştur ve duruşu kendinden emin ve diktir.Dr. Mustafa Ceylan
913524