AnasayfaBlogNeden İş Bulamıyorum?
İş Arama

Neden İş Bulamıyorum?

25 Kasım 2015
Bir kadın, iki kahve fincanı ve bir dizüstü bilgisayarla çevrili bir masanın üzerine başını koymuş uzanıyor. Yorgun görünüyor, gözleri kapalı ve yüzü rahatlamış. Sol kolu masanın üzerinde dururken, sağ eli saçlarının arasında, parmakları birbirine dolanmış. Masanın üzerinde siyah kapaklı beyaz bir fincan, kapaklı bir kahve fincanı ve bir akıllı telefon var. Dizüstü bilgisayar açık ve ekranında boş bir sayfa var. Görüntünün arka planı odak dışıdır, bir pencere ve dışarı bakan bir kişi vardır.
SorunNedeniÇözüm
İş bulamama durumuŞirketlerin realist olmayan istekleriRealist, uygun ve kabul edilebilir isteklerde bulunmak
İş bulamama durumuKorkutucu iş pazarıDestek veren bir iş arama stratejisi oluşturmak
İş bulamama durumuSert işe alım uzmanlarıİşe alım sürecinde adaylara daha anlayışlı yaklaşmak
İş bulamama durumuİyi tavsiyelere rağmen sağlam tavsiyelerden kaçınmaAdayların tavsiyelere uygun hareket etmesi
İş bulamama durumuHatalı iş arama sistemleriEtkili ve işlevsel iş arama sistemleri oluşturmak
İş bulamama durumuYetersiz deneyim veya beceriDeneyim veya beceri geliştirme olanakları sağlamak
İş bulamama durumuYetersiz ağ kurma becerileriEtkili ağ kurma stratejileri öğrenmek
İş bulamama durumuYetersiz iletişim becerileriİyi iletişim becerileri geliştirmek
İş bulamama durumuYetersiz mülakat becerileriEtkili mülakat becerileri/kendini ifade etme teknikleri öğrenmek
İş bulamama durumuGenel olumsuz ekonomik koşullarİş bulma stratejilerini ekonomik koşullara göre ayarlamak

İş bulamıyorum başlıklı yazılar yazarken hep bir  tedirginlik yaşıyorum. İş bulamıyorum diyen adayların profilini çizerken beni iş bulamayan kişileri küçümsediğim şeklinde azarlayan yorumcular oluyor. Yorumlarda "Bu işçinin değil, işverenin hatası", "hatalı olan iş arama sistemi" diye yapıştırıyorlar yorumu. Benim de buna eleştirilerim var ama aslında bu doğru. Şirketlerin istekleri realist olmayabilir. İş pazarı çok korkunç olabilir ve bazı işe alım uzmanları en sertimizi bile gözyaşları içerisinde bırakabilir. (evet, ben de!) Birçok iş bulamıyorum diyen aday, her şeyi doğru yapar ve bu onların yeni bir iş edinmek için boşa uğraştıkları anlamına gelir. Bütün bu gerçeklere rağmen sağlam tavsiyelerden kaçınan adaylar genelde kendilerini topuklarından vururlar.

Ama bu bugünün konusu değil.

2013 yılında İnsan Kaynakları alanında doktorası olan John Sullivan işe alınmanın neden acı verici bir şekilde zor olabileceğini açıklamak için veri analizi kullandı. Onun düşüncesi İş bulamıyorum adayları eğer rakamlardan biraz anlıyorsa iş aramanın gerçekleriyle başa çıkmaya daha hazırlıklı olacakları konusundaydı. Bunu takdir ediyorum, inanıyorum ki bir kariyer koçunun sunabileceği en iyi hizmet büyük dozajda gerçekliktir. Çünkü sistemin adaletli olmadığına yorum yapmak yeterli olmadığı gibi iş bulma amacınızı da çözmez. Kariyer tavsiyesinin amacı aracıyı vurmak değil, onun yerine gerçekliğin nasıl işinize yarayacağını bulmak.

İş bulamıyorum diyenler! Bunları deneyin!

İşte Sullivan’ın değindiği noktalardan birkaçı: (Evet, birçoğunu kendim için yaptım ama bilgim sistematiktir ve onunki ise bilimseldir.)

  • Birçok özgeçmiş ortalama olarak aynı rol için 250 özgeçmişle yarışır, yani kalifiye olduğunuzdan gerçekten emin olmanız lazım.

  • Siteler aracılığıyla verilen özgeçmişlerin %75’i işe alım sistemi tarafından reddedilir. Eğer bir mülakata girmek istiyorsanız özgeçmişinizi insanların gözleri önüne koyun. ( Ya çevre! Ya çevre!)

  • Özgeçmişiniz sadece 3-6 saniye arası gözden geçirilecek. Bu yüzden etkili olan bilgi en başta olmalıdır. Genelde "amacınız" en başta oluyor. ( 22 yıl sonra kendimi Miami de yüksek katlı binaların en üstünde görüyorum) Bu değil! Asla değil! Sakın!

  • Profesyonel olmayan bir mail adresi sizi diskalifiye edebilir. Gerçek bir hikaye dinlemek istermisiniz? Bir keresinde bana partikiziayca@......com mail adresiyle özgeçmiş gönderildi. Hatta daha da kötüsü, kız alanında lider bir şirket için mühendislik rolü için başvuruyordu. Eminim o sistemler senin tarafından güzel test edilirdi!

  • Sizin LinkedIn profiliniz önemli. Sullivan işe alım uzmanlarının zamanlarının ortalama olarak %19’unu basit bir şekilde profil fotoğrafınıza bakarak harcadığını gösteren veriler ortaya koyuyor. Bu yeterli bence.

  • ‘’Özgeçmişiniz iş ilanına uysa bile reddedilebileceğinizin farkında olun. Bir de bu yetmezmiş gibi, adayların başvurduğu kurum pozisyonu tanımlarının çoğu zayıf bir şekilde yazılmış oluyor veya iş ilanı verildiğinde tarihi geçmiş oluyor. Bu yüzden bir aday bütün iş ilanını okumak için gerekli olan zamanı harcasa dahi reddedilebilirler, çünkü tam onlar başvurduktan sonra işe alım uzmanı tamamen farklı özellikler istemeye karar verdi. (Sullivan 2013)."

  • Kimse sizin özgeçmişinizi dosyada tutmuyor İşe alım uzmanına göre pozisyon uygun değil ama o sizin özgeçmişinizi dosyada tutacak ve daha uygun bir fırsat geldiğinde size haber verecek. Hadi canım sende :) Hiç ihtimali yok :)

Bütün gariplikler hepimize karşı yığıldığından dolayı iş arayanlar için kabul etmesi zor olabilecek gerçekleri göz ardı etmemek bir yükümlülüktür. Akıllı bir şekilde direnin ve işi alırsınız. Eğer bir koçun tavsiyesi işe yaramadıysa, bir başkasınınkini deneyin. Eğer her iş arama uzmanı aynı şeyi söylüyorsa, o zaman belki de o şeyi dinlemelisiniz. Profilinde hiç fotoğraf olmayanlar.... siz ne yapacağınızı biliyorsunuz!  

İş bulamama durumu, Şirketlerin realist olmayan istekleri, Realist, uygun ve kabul edilebilir isteklerde bulunmak, İş bulamama durumu, Korkutucu iş pazarı, Destek veren bir iş arama stratejisi oluşturmak, İş bulamama durumu, Sert işe alım uzmanları, İşe alım sürecinde adaylara daha anlayışlı yaklaşmak, İş bulamama durumu, İyi tavsiyelere rağmen sağlam tavsiyelerden kaçınma, Adayların tavsiyelere uygun hareket etmesi, İş bulamama durumu, Hatalı iş arama sistemleri, Etkili ve işlevsel iş arama sistemleri oluşturmak, İş bulamama durumu, Yetersiz deneyim veya beceri, Deneyim veya beceri geliştirme olanakları sağlamak, İş bulamama durumu, Yetersiz ağ kurma becerileri, Etkili ağ kurma stratejileri öğrenmek, İş bulamama durumu, Yetersiz iletişim becerileri, İyi iletişim becerileri geliştirmek, İş bulamama durumu, Yetersiz mülakat becerileri, Etkili mülakat becerileri/kendini ifade etme teknikleri öğrenmek, İş bulamama durumu, Genel olumsuz ekonomik koşullar, İş bulma stratejilerini ekonomik koşullara göre ayarlamak
Neden İş Bulamıyorum?iş bulamamak iş bulamıyorumiş bulamıyoruzneden iş bulamıyorumneden iş bulamıyorsunuzneden iş bulamıyorum
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.