AnasayfaBlogMobbing Nedir ve Nasıl Mücadele Edilir?
Video

Mobbing Nedir ve Nasıl Mücadele Edilir?

01 Mart 2021
Bir kadın kollarını önünde kavuşturmuş gülümsüyor, yüzü güneşin ılık ışığıyla aydınlanıyor. Yüzünde hoş bir ifade var, dudakları yumuşak bir gülümsemeyle kıvrılmış ve gözleri memnuniyetle kapalı. Uzun, koyu renk saçları yüzünden geriye doğru toplanmış, kolları rahatlama jestiyle kavuşturulmuş. Üzerinde beyaz bir bluz ve mavi desenli bir etek var, vücudu rahat ve gevşek bir duruş sergiliyor. Anın basit zevkini takdir etmek için bir an ayırırken duruşu güven ve huzurdan bahsediyor.
KonuAçıklamaÖneriler
Mobbingİş yerinde psikolojik şiddet ve psikolojik taciz olarak tanımlanır.Yazılı belgeleri saklamak, seyircilerden destek istemek gibi önlemler alınabilir.
Mobbing BelirtileriEziyet eden davranışlar, sağlığa veya itibara saldırı, asılsız söylentilerin yayılması.Farkındalık önemlidir. Tecrübe edildiği düşünülürse, bu belirtiler dikkate alınmalıdır.
Mobbing TürleriDikey mobbing (üst-ast arası), yatay mobbing (eşitler arası).Mobbingin hangi tür olduğunu tanımlayabilmek, doğru önlemleri almayı sağlar.
Mobbing UygulayıcılarAntipatik, ben merkezci, ilgi çekici karakterler öncelikli olabilir.Bu tür bireylerle karşılaşıldığında dikkatli ve bilinçli olunmalıdır.
Mobbing Davranış Şartlarıİş yerinde, en az 6 ay sürekli, sistematik ve kişiyi yıpratmaya yönelik.
Bu şartlar yerine geldiğinde, hukuki koruma ve destek alınabilir.
Firmaların ÖnlemiAdaletli, objektif yöneticiler, her çalışana eşit davranma gerekliliği.Firmaların bu kuralları iş politikalarına dahil etmeleri gereklidir.
Dedikodu ve MobbingAsılsız söylentilerin yayılması da bir mobbing türüdür.Profesyonel iş ortamlarında bu tür dedikodulara yer verilmemelidir.
Mobbing ve Evden ÇalışmaYıpratıcı, sistemik tacizler mobbing; iş yükü artışı mobbing değildir.Evden çalışma sürecinde de mobbinge karşı bilinçli olunmalıdır.
Destek AlişkanlıklarıAlo 170 gibi hatlar veya iş hukuku danışmanları ile iletişim.Bu gibi desteklerin bilincinde olmalı ve gerektiğinde kullanılmalıdır.
Mobbing ve Hitap ŞekilleriAbi, abla gibi hitaplar mobbinge sebebiyet verebilir.İş ortamında profesyonel ve resmi hitaplar kullanılmalıdır.

Mobbing Eğitimi Eğitmeni Dr. Burcu Yiğit ile iş yaşamında sıklıkla karşılaşılan mobbingi konuştuk. Mobbingle mücadele etme süreçleri hakkında bilgiler aldık.

Dr. Burcu Yiğit Kimdir?

i̇şletme doktoruyum. bireylere ve kurumlara danışmanlık hizmeti veriyorum. i̇ş yaşamının pozitif ve negatif davranış alanında diğer yandan da diksiyon, beden dili, etkili iletişim teknikleri gibi pek çok kişisel gelişim başlığında eğitimler veriyorum. 

İlgili eğitim: Diksiyon Kursu

Bir yıldır enstitü ailesindeyim. 4 eğitimim bulunmakta. Mobbing Eğitimi, Tükenmişlik Sendromu, İş-Yaşam ve İş-Aile Dengesi ve İş Yaşamında Kuşaklar Arası İletişim Eğitimi. Yazı yazmayı seviyorum. Kitap yazıyorum bu aralar. Blog yazıyorum. 

Mobbing Nedir? Ne Değildir?

Mobing sözcüğünü öğrendik, her davranışı mobbinge yormaya müsaitiz. Tek bir sefere mahsus davranışlar, küçük anlaşmazlıklar mobbing değil. Mobbingi iş yerinde psikolojik şiddet ve psikolojik taciz olarak yorumluyor. Kişi ya da kişiler hedef alınıyor. Bu kişilere doğru yöneltilen, eziyet, saldırgan, baskı kurma veya etrafı kuşatılmış gibi hissettirme. 

Mobbinge Maruz Kaldığımı Nasıl Anlayabilirim?

İş hayatında bir takım belirtileri var. Mobbing maruz kalan yoğun strese de maruz kalıyor. Bu stres yönetilecek seviyeyi geçiyor. Optimal seviyeyi geçen stres de kişilerde fizyolojik rahatsızlıklara yol açıyor. Davranışsal olarak nasıl anlarız? Eziyet eden davranışlar olabilir, sağlığa saldırı olabilir, kurum içerisindeki itibarına saldırı olabilir veya asılsız söylentilerin yayılması olabilir. Bunlara maruz kalıyorsak mobbinge uğradığımızı anlarız. 

Sadece İş Verenler Mi Mobbing Yapar?

İşveren ya da müdürler mobbing uygular gibi anlaşılıyor. Mobbingin türleri var. Biri dikeyde mobbing, yatayda mobbing. Dikeyde mobbing üstten asta gerçekleşen mobbing. Asttan üste gerçekleşen mobbinge de dikeyde mobbing diyoruz. Yatayda mobbing de eşitler arası mobbing. Sizile aynı konumda çalışanların size uyguladıkları mobbing. 

Mobbing Uygulayıcılar Nasıl Kişilerdir? 

Mobbing uygulayan kişiler normal kişilik yapısında birey olması beklenemez. Daha antipatik, ben merkezci, ilgi çekmeye çalışan bireyler oldukları bilinmekte. Psikopati karakterlerde de olabiliyor. 

Yapılan Bir Davranış Veya Hareketin Mobbing Sayılması İçin Gerekli Şartlar Nedir?

İş yerinde gerçekleşmesi gerekiyor. Sosyal hayatımızda yapılan baskılı hareketlere mobbing adını vermiyoruz. En az 6 ay gibi süre zarfında davranışın gerçekleşmesi gerekiyor. Sistematik ve sürekli oluşu. Davranış sıklığı, süre gelişi, sistematik oluşu ve mağdurun sağlığında zararın meydana gelmesi. Ek olarak bile isteye, kasıtlı şekilde kişiyi yıpratmaya yönelik davranışlar. 

Dedikodu Mobbinge Girer Mi? 

Aslı astarı olmayan pek çok şeyin kuruma yayılması da mobbing olarak sayılıyor. 

Mobbingi Görüp Susmak Ya Da Mobbing Yapmaya Sürüklenmek Ne Kadar Etik?

Kişinin işini kaybetme korkusu olabilir, insani davranış. Ama etik mi hayır. Uygulayıcı kadar olmasa da suçlu sayılırsınız. 

Münevver Birol: Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın verilerine göre; kamu sektöründe en fazla Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve üniversitelerde görülen mobbing, özel sektörde mağaza, market ve hizmet alanlarında kendisini gösteriyor.

Mobbing İle Nasıl Mücadele Edebiliriz?

Mobbingin farkında olmamız gerekiyor. Yazılı her türlü belgeleri saklamak olabilir. Süreci gözlemleyen, seyirciler de varsa onlardan destek istemek, şahitlik yapması gerekebilir. 

Abi Abla Hitapları Mobbinge Açık Hale Getirir Mi?

İş yaşamında kuşaklar arası iletişim eğitiminde değiniyorum buna. Bu bir saygı göstergesi de değil. Kurum kültürüne de bağlı. Organizasyon yapısına göre değişiklik gösterebilir. Yatay organizasyon ise mobbing olmaz. Dikey organizasyonda ise adı mobbing olmaz, çatışma olur. 

Firmalar Mobbingi Önlemek İçin Nasıl Önlem Almalılar?

Olmazsa olmaz kurum içerisinde güven duyulan yöneticinin olması şart. Adaletli objektif şekilde çalışanı değerlendirmek gerekiyor. Hiyerarşik kültürün hakim olduğu yönetim anlayışında mobbing olmaya müsait yönetim yapışı. Bir çalışanı diğerinden ayırmamak gerekiyor. En üst yönetiminde böyle bir durumla karşı karşıya ise problemleri ve çalışmaları duyunca görmezden gelmek yerine, iyi bir şekilde gözlemleyip ona göre yol haritası bulması gerekiyor. 

Münevver Birol: Pandemi döneminde homeoffice çalışma sürecinde kontroller daha sıklaştı. Bu birçok çalışan tarafından mobbing olarak algılanmaya da başlandı.

Mobbing Olup Olmadığının Ayrımı Nasıl Yapabiliriz?

Home office çalışırken ende sizden bir şey istenmesi mobbing değil. İşleri yaptığım halde işleri yap seni göreyim deniliyor, bu mobbing değil. Sizi yıldırmaya, yıpratmaya yönelik ve sistematik davranışlara maruz kalıyorsanız bu mobbingdir.

Mobbinge Maruz Kaldığımı Düşündüğümde Koşa Koşa İlk Kime Gitmeliyim? Nerelere Başvuru Yapabiliriz?

Alo 170 mobbing hattı var. Oradan destek alabilirler. İş hukukçusuna başvurup ona destek alabilirler. Yazılı her türlü belge, epostalar whatsapp mesajları olabilir, Sms’ler olabilir. Yazılı kanıt oluşturabilecek her türlü kanıttan bahsediyorum. Yazılı belgeleri saklamak önemli. Çalışma arkadaşlarınızdan destek olabilecek kişiler vardır belki. İş hukukçusuna gittiğinizde şahitlik edebilecek bireyler varsa bu çok kıymetli bir hale geliyor. İlgili sendikadan destek alanlar da var. 

Kadınlar İş Hayatında Daha Mı Çok Mobbinge Maruz Kalıyor?

Genelde böyle bir algı var ancak doğru değil. Bir çalışmada karşımıza erkekler daha çok mobbinge maruz kalırken bir diğer çalışmada kadınlar kalıyor. Genel kanı eğitim durumu arttıkça ve yaş arttıkça. Ancak bunu da genellememek lazım. Her sektörden her bireyin karşılaşabileceği bir davranış. İş yaşamının kabusu. 

Mobbing, İş yerinde psikolojik şiddet ve psikolojik taciz olarak tanımlanır, Yazılı belgeleri saklamak, seyircilerden destek istemek gibi önlemler alınabilir, Mobbing Belirtileri, Eziyet eden davranışlar, sağlığa veya itibara saldırı, asılsız söylentilerin yayılması, Farkındalık önemlidir Tecrübe edildiği düşünülürse, bu belirtiler dikkate alınmalıdır, Mobbing Türleri, Dikey mobbing (üst-ast arası), yatay mobbing (eşitler arası), Mobbingin hangi tür olduğunu tanımlayabilmek, doğru önlemleri almayı sağlar, Mobbing Uygulayıcılar, Antipatik, ben merkezci, ilgi çekici karakterler öncelikli olabilir, Bu tür bireylerle karşılaşıldığında dikkatli ve bilinçli olunmalıdır, Mobbing Davranış Şartları, İş yerinde, en az 6 ay sürekli, sistematik ve kişiyi yıpratmaya yönelik, Bu şartlar yerine geldiğinde, hukuki koruma ve destek alınabilir, Firmaların Önlemi, Adaletli, objektif yöneticiler, her çalışana eşit davranma gerekliliği, Firmaların bu kuralları iş politikalarına dahil etmeleri gereklidir, Dedikodu ve Mobbing, Asılsız söylentilerin yayılması da bir mobbing türüdür, Profesyonel iş ortamlarında bu tür dedikodulara yer verilmemelidir, Mobbing ve Evden Çalışma, Yıpratıcı, sistemik tacizler mobbing; iş yükü artışı mobbing değildir, Evden çalışma sürecinde de mobbinge karşı bilinçli olunmalıdır, Destek Alişkanlıkları, Alo 170 gibi hatlar veya iş hukuku danışmanları ile iletişim, Bu gibi desteklerin bilincinde olmalı ve gerektiğinde kullanılmalıdır, Mobbing ve Hitap Şekilleri, Abi, abla gibi hitaplar mobbinge sebebiyet verebilir, İş ortamında profesyonel ve resmi hitaplar kullanılmalıdır
mobbing
Uzun dalgalı siyah saçlı genç bir kadın beyaz bir arka plan üzerinde duruyor. Üzerinde ince siyah beyaz çizgili bir gömlek ve mavi bir kot pantolon var. Ellerini kalçalarına koymuş, kendinden emin ve kararlı bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor. Gözlerinin kenarları kırışan sıcak bir gülümsemesi var. Saçları geriye doğru toplanmış ve birkaç tutam yüzünü çerçeveliyor. Duruşu rahat ama kendinden emin, güçlü ve bağımsız bir varlık sergiliyor.
Dr. Burcu Yiğit
Eğitmen - Yazar

Yıldız Teknik Üniversitesi'nde İşletme Yönetimi doktora eğitimini tamamladı. İşletme, insan kaynakları ve kişisel gelişim üzerine yazıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kadın kara tahtanın önünde duruyor. Kollarını kavuşturmuş ve yüzünde şaşırtıcı derecede sıcak bir gülümseme var. Uzun, siyah saçları arkaya toplanmış ve üzerinde rahat, açık renkli bir gömlek var. Kara tahtanın üzerinde beyaz bir metin ve farklı renklerde birkaç şekil ve diyagram yazılı. Kadın kendinden emin ve memnun görünüyor, önündeki tahtada yazılı olan bilgileri bir an için kavrıyor. Görüntü kara tahtanın yakın çekimidir ve metnin ve diyagramların karmaşık ayrıntılarını göstermektedir. Kadının varlığıyla çerçevelenen genel kompozisyon, çevreye benzersiz bir bakış açısı sağlıyor.
4.9
(33)

Mobbing Eğitimi

15 Konu5 Saat
Uzun dalgalı siyah saçlı genç bir kadın beyaz bir arka plan üzerinde duruyor. Üzerinde ince siyah beyaz çizgili bir gömlek ve mavi bir kot pantolon var. Ellerini kalçalarına koymuş, kendinden emin ve kararlı bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor. Gözlerinin kenarları kırışan sıcak bir gülümsemesi var. Saçları geriye doğru toplanmış ve birkaç tutam yüzünü çerçeveliyor. Duruşu rahat ama kendinden emin, güçlü ve bağımsız bir varlık sergiliyor.Dr. Burcu Yiğit
1028464
Bu görüntü stres yönetimi üzerine çevrimiçi bir kursa ait. Bir yığın siyah beyaz tabelanın önünde gülümseyen bir kadın. Kadın bir kolye takıyor ve görüntüde ağzının yakın çekimi yer alıyor. Ayrıca bazı beyaz metinlerin yakın çekimi de var. Arka plandaki işaretler bunun stresle başa çıkma konusunda bir online kurs olduğunu düşündürüyor. Kadının ifadesi ve tabelalardaki metin, bunun insanların stresi azaltmayı ve daha mutlu olmayı öğrenmelerine yardımcı olacak bir kurs olduğunu ima ediyor. Bu kurs muhtemelen stresle sağlıklı bir şekilde nasıl başa çıkılacağı ve yaşamda daha fazla denge yaratılacağı konusunda ipuçları ve stratejiler sağlayacaktır. İşaretler ayrıca kursun insanların strese karşı daha dirençli olmalarına ve daha olumlu bir bakış açısı oluşturmalarına yardımcı olacağını göstermektedir. Bu online kurs, insanların stresi nasıl azaltacaklarını ve genel sağlık durumlarını nasıl iyileştireceklerini öğrenmeleri için mükemmel bir yol gibi görünüyor.
4.5
(21)

Stres Yönetimi Eğitimi

6 Konu5 Saat
Bir kadın çerçevenin ortasındaki büyük beyaz bir beynin önünde duruyor. Açık renkli bir bluz ve koyu renk bir pantolon giymiş olan kadın ellerini göğsünün önünde kavuşturmuş. Geniş gülümsemesi ve parlak gözleri rahat ve mutlu olduğunu gösteriyor. Uzun siyah saçları yüzünden geriye doğru toplanmış ve siyah bir fonun önünde duruyor. Beyin beyaz ve ebruli bir dokuya sahip. Çerçevenin büyük bir kısmını kaplıyor ve ince siyah bir kenarlıkla çevreleniyor. Beynin detayları çok net ve kadın ön planda hayranlık dolu bir bakışla duruyor.
4.9
(73)

Duygusal Zeka Eğitimi

36 Konu5 Saat
Bu, koyu siyah saçlarını topuz yapmış bir kadının görüntüsüdür. Kollarını göğsünün üzerinde kavuşturmuş ve kameradan uzağa bakıyor. Uzun kollu siyah bir üst ve beyaz bir alt giymiştir. Yüz ifadesi ciddidir ve gözleri görünmemektedir. Görüntüde başka hiçbir şey olmayan beyaz bir duvarın önünde duruyor. Derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor ve beden dili düşünceli olduğunu gösteriyor.Burcu Topçu Ekelik
1102779