AnasayfaBlogMimarların Takip Etmesi Gereken 5 Yönetmen 
Kişisel Gelişim

Mimarların Takip Etmesi Gereken 5 Yönetmen 

26 Ağustos 2021
Bu görüntü, beyaz bir yüzü ve önünde bir tabelası olan pembe bir binaya aittir. Bina kubbeye benzer bir şekle sahip, tepesinde bir çan kulesi ve alt kısmına yakın beyaz çerçeveli bir pencere var. Arka planda dağlar ve parlak mavi bir gökyüzü var. Binanın önü sıcak bir ışıkla aydınlatılmış ve pembe tonu vurgulanmıştır. Binanın üzerindeki tabelada parlak beyaz bir yazı tipiyle Hoş geldiniz yazıyor. Görüntü, doğanın güzelliğini ve ihtişamını ve binanın sağladığı sıcak atmosferin önemini hatırlatıyor.
YönetmenStil ve ÖzellikleriÖne Çıkan Filmler
David LynchBilinçaltını ve sorgulayıcı formu filmlerine yansıtan. Karamsar atmosferiyle bilinir.Eraserhead, The Elephant Man, Blue Velvet, Twin Peaks, Mulholland Dr.
Wes AndersonRenk paletiyle hikayelerini anlatır. Canlı renklerle pozitif bir evren yaratır.The Royal Tenenbaums, The Darjeeling Limited, Moonrise Kingdom, The Grand Budapest Hotel, The French Dispatch
Christopher NolanBilim kurgu ve üç boyutlu mimari kullanımıyla bilinir. Sade ve modern mimari filmlerini betimler.The Prestige, The Dark Knight, Inception, Interstellar, Tenet
Pedro AlmodóvarKırmızı rengi ve güçlü kadın karakterler ile anlatılan İspanyol kültürünü yansıtır. İç mekan ve kırmızının kullanımıyla dekorasyon tercihlerine yönelik ilham verir.Mujeres al Borde de un Ataque de Nervios, Todo Sobre mi Madre,Hable con Ella, La piel que Habito, Dolor y Gloria
Paolo Sorrentinoİtalya'nın tarihi ve sanatsal zenginliğini filmlerine yansıtır.Il Divo, La Grande Bellezza, Youth, The Young Pope, The New Pope

Sinema farklı disiplinleri ortak çatısı altında buluşturarak nesillerdir insanları keşfetmenin gizemiyle tanıştırıyor. Filmleri var kılan bu temel disiplinler arasında mimarlığın yeri tartışılmaz. Mevcut kent yapılarıyla örtülü filmlerde yaşam düzenimizden izler bulurken geleceği öngören mimari formların oluşturduğu yapımlarla da sonraki yüzyılların görünümünü hayal etmeye çalışıyoruz. Özünde her film mekan ve insan ilişkilerinin seyirciye aktarımından oluşuyor. Sinemaya mimari perspektiften bakmak ise bir başlangıç. 

Mimarlık bilindiği üzere en eski mesleklerden bir tanesi ve çalışma ağı kişinin hayal gücü kadar geniş. Sinemanın insanı geliştiren evrensel gücü mimarlar için güncel bir ilham kaynağı. Size rehberlik edecek olan başlıca yönetmeni belirlemek ise size kalıyor. Yönetmenin ele aldığı sosyolojik konular, oluşturulan mimari evren, set dekorasyonunun parçaları, renk paleti seçimleri ve birçok katman oluşturulan filmlerde saklı.

David Lynch: Farklı Bir Bakış Açısı 

Hakkında en çok akademik tezin yazıldığı yönetmen David Lynch. Filmlerindeki sahneler anlaşılması kolay olmayan sorgulayıcı formu ile Francis Bacon tablolarını anımsatıyor. Sinemaya resim yaparak başlayan Lynch, resimlerindeki bilinçaltını filmleri ile ekrana dökerken anlamlandırılmasını seyircinin hayal gücüne bırakıyor. İsmi duyulduğunda akla gelen ilk görüntü ise Twin Peaks dizisinde yer alan kırmızı oda. Karamsar atmosferiyle filmleri sonrasında içgüdüsel olarak ne anlatıldığını anlamaya dair okumalar yapmaya hazır olun. 

  • Eraserhead 

  • The Elephant Man 

  • Blue Velvet 

  • Twin Peaks 

  • Mulholland Dr.

Wes Anderson: Renklerin Oluşumu 

Hikayelerini oluşturduğu renk paletiyle anlatan Wes Anderson bizim için pozitif bir evren yaratıyor. Güncel hayatın monotonluğundan filmlerini izleyerek uzaklaşabilirsiniz. Arkasında bıraktığı canlı renkler mimaride kullanılan bir ilhama dönüşmüş durumda. Hayatınızda karşılaştığınız renklere aynı Wes Anderson filmlerinden çıkmış gibi diyebilirsiniz! 

  • The Royal Tenenbaums 

  • The Darjeeling Limited 

  • Moonrise Kingdom 

  • The Grand Budapest Hotel 

  • The French Dispatch

Christopher Nolan: Mimaride Üç Boyut 

Bilim kurgunun takip edilen başlıca yönetmenlerinden olan Christopher Nolan, özellikle Inception filmiyle mimarinin kırılabilen üçüncü boyutunu bize gösteriyor. Rüyaların tasarımı kavramında da mimariyi bulduğumuzu söyleyebiliriz. Aynı senaryolarındaki çizgi gibi sade ve modern mimari filmlerini betimliyor. 

  • The Prestige 

  • The Dark Knight 

  • Inception 

  • Interstellar 

  • Tenet 

Pedro Almodóvar: İç Mekanda Kırmızı 

Kırmızı renginin temsilcisi Pedro Almodóvar, İspanyol kültürünü güçlü kadın karakterler ile anlatıyor. Madrid başta olmak üzere İspanyol şehirlerini bir de onun bakış açısından ziyaret edin. Filmleri iç mekan ve kırmızının kullanımıyla özellikle dekorasyon tercihleri ve konut tasarımına yön veriyor. Kırmızıdan korkmayın! 

  • Mujeres al Borde de un Ataque de "Nervios" 

  • Todo Sobre mi Madre 

  • Hable con Ella 

  • La piel que Habito 

  • Dolor y Gloria

Paolo Sorrentino: Sanat Tarihi 

İtalya’nın tarihi, sanatsal zenginliğini filmlerine taşıyan Paolo Sorrentino bu geçişi günümüz yaşantısı ile birleştiriyor. Özellikle Oscar kazandığı filmi La Grande Bellezza ile Roma’yı tekrar keşfedebilirsiniz. The Young Pope dizisinde ise bolca Vatican’a, Sistina Şapeline ve sanat eserlerine göz gezdiriyor oluyoruz. 

  • Il Divo 

  • La Grande Bellezza 

  • Youth 

  • The Young Pope 

  • The New Pope 

David Lynch, Bilinçaltını ve sorgulayıcı formu filmlerine yansıtan Karamsar atmosferiyle bilinir, Eraserhead, The Elephant Man, Blue Velvet, Twin Peaks, Mulholland Dr, Wes Anderson, Renk paletiyle hikayelerini anlatır Canlı renklerle pozitif bir evren yaratır, The Royal Tenenbaums, The Darjeeling Limited, Moonrise Kingdom, The Grand Budapest Hotel, The French Dispatch, Christopher Nolan, Bilim kurgu ve üç boyutlu mimari kullanımıyla bilinir Sade ve modern mimari filmlerini betimler, The Prestige, The Dark Knight, Inception, Interstellar, Tenet, Pedro Almodóvar, Kırmızı rengi ve güçlü kadın karakterler ile anlatılan İspanyol kültürünü yansıtır İç mekan ve kırmızının kullanımıyla dekorasyon tercihlerine yönelik ilham verir, Mujeres al Borde de un Ataque de Nervios, Todo Sobre mi Madre,Hable con Ella, La piel que Habito, Dolor y Gloria, Paolo Sorrentino, İtalya'nın tarihi ve sanatsal zenginliğini filmlerine yansıtır, Il Divo, La Grande Bellezza, Youth, The Young Pope, The New Pope
Mimarların Takip Etmesi Gereken 5 Yönetmen Mimarların İzlemesi Gereken 5 Yönetmen Sinema ve mimarlık Sinema Mimari Yönetmen David Lynch Wes Anderson Christopher Nolan Pedro Almodóvar Paolo Sorrentino
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.