Sermaye piyasaları her geçen gün değişmeye devam etmektedir. Bu alanda yer almak isteyenler; sermaye piyasasının yapısını, sermaye piyasasının araçlarını ve finansal kurumlarının önemi hakkında güçlü bilgilere ihtiyaçları olur. Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası ön lisans eğitiminin temel hedefi finansal aracı kurumlarında veya organize menkul kıymetler borsasında çalışmaya yönelik özgüven sahibi olacak sermaye piyasaları ve menkul kıymetler hakkında bilgi sahibi ve donanımlı mezunlar yetiştirmektir.
Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası meslek yüksekokulu Programında öğrencilerin; sermaye piyasaları ve menkul kıymetlerin matematiksel, hukuki ve ekonomik, yönetimsel olarak işleyişi hakkında detaylı bilgi edinmesi amaçlanır. Bölüm çok tercih edilen ön lisans bölümleri arasında yer almasa da, mezunların iş olanakları az değildir. Özellikle özel sektörde pek çok finansal alanda meslek mensupları ile karşılaşmak mümkündür.
Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası bölümü ekonomi ve bankacılık alanında çalışmaları sağlanacak meslek elemanları yetiştiren bir meslek yüksekokulu programıdır. Eğim 4 dönem sürer. Bölüm Açık öğretim fakültesi kapsamında da yer aldığı için açıktan okunabilir.
Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası eğitimi veren örgün üniversiteler öğrenci kabulünü TYT puan türüne göre yapmaktadır. Bu sebeple YKS’ye katılmak ve bu puan türüne göre en az 150 puan almak gerekmektedir. 170-180 puan aralığında da bölüme yerleşmenin mümkün olduğu görülüyor.
Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda ne yazık ki bölüm mezunlarına kontenjan verilmemesi sebebiyle atama yapılamamıştır. KPSS ile devlet kurumlarına atanan bölüm mezunları olmamıştır. Bunun yanı sıra 3001 kodlu kadrolara her programdan mezun olanlar gibi Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası mezunları da başvurabilir. Bu kadroların puanları ise genellikle 90 puan üzerindedir.
Bölümü tercih edecek öğrencilerin özellikle sayısal alana ilgi olmaları gerekir. Dinamik bir çalışma hayataları olacağı için gelişmeleri yakından takip edecek beceriye sahip olmalıdır. Takım çalışması gerektiren durumlarda, iyi ilişkiler içerisinde olmaya özen göstermelidir. Dikkatli ve disiplinli olması diğer önemli özelliklerdendir.
Dikey Geçiş Sınavı’na katılıp yeterli puanı alan Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası mezunları ise lisans eğitimine devam edebilir. Aşağıda listelediğimiz ve daha birçok 4 yıllık lisans bölümlerden birine istedikleri ve puanları yetmesi halinde dikey geçiş yapabilirler.
Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası bölümü mezunlarının çalışacağı kamu kurumları bulunmasına rağmen, KPSS atamalarında bu programdan mezun olanlara kontenjan ayrılmadığı için bölüm mezunları özel sektörde çalışmalarına devam ediyor. Bu durum hep bu şekilde devam edeceği anlamına gelmez kontenjan belirlenmesi halinde mezunlar puanları ile kamu kurumlarına başvuru yapabilir.
Geçtiğimiz her gün yatırıma ve borsaya olan ilginin çoğalması da sektör içerisinde birçok iş imkanı meydana getirmektedir. Bölüm mezunları özel sektörde şirketlerin finans, yatırım, ekonomi ile alakalı departmanlarında kendilerine yer bulabilirler. Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası iş olanakları aşağıdaki gibi listelenebilir.
Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası bölümünden mezun olanlar finans ve yatırım kurumlarında danışmanlık başta olacak şekilde ekonomi üzerine çalışmalar yapabilirler. Şirketlerin yatırım kararlarını analiz etmede yardımcı olur ve bu analizler üzerine rapor hazırlama görevlerini üstlenebilirler. Menkul Kıymetler ve Sermaye bölümü mezunlarının temel görevleri aşağıda sıraladığımız şekildedir.
Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası bölümü öğrencilerine eğitim yaşamları boyunca tüm konulara hakim olabilecekleri bir eğitim programı sunar. Dersler alanında uzman öğretim personeli tarafından verilir. Bölüm alınan eğitimi daha iyi bir seviyeye taşımak için zorunlu staj uygular. Staj süreleri üniversite kuralları çerçevesinde belirlenir.
Her eğitimde olduğu gibi bu programı tercih edecek öğrenciler de 4 dönem boyunca karşılaşacakları dersleri öğrenmek ister. Bölümü başarıyla tamamlayan öğrenciler Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası ön lisans diploması almaya hak kazanır. Her bir mezun iş yaşamı için hazırdır. Aşağıda Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası bölümünde karşınıza çıkacak temel dersleri listeledik.
2020 Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları aşağıda bilgilerinize sunuldu. Hazırlanan listedeki puanlar ve sıralamaların tamamı bu yıl yerleşen adayların bilgilerini içermektedir. Puanlar ve sıralamalar ilk 2 eğitim kurumuna aittir. Yazımızda listelenen verilerin tamamı ÖSYM-YÖK tarafından yapılmış açıklamaya ait bilgilerdir.
Üniversite | Bölüm | Taban Puan | Sıralama |
GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ | Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası | 204,18104 | 1509902 |
ANADOLU ÜNİVERSİTESİ | Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası (Açık Öğretim) | 185,71647 | 1735443 |
Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası Bölümü Nedir?
Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası bölümü sermaye piyasaları ve menkul kıymetlerin matematiksel, hukuki ve ekonomik, yönetimsel düzeni hakkında tüm ayrıntıları öğretmeyi hedefler. Bölüm 2 yıllık meslek yüksekokulu programıdır. Bölümden mezun olan adaylar iş yaşamında başarılı olabilecek donanıma ve bilgiye sahip olur.
Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası Bölümü İş İmkanları Nelerdir?
Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası kamu alanında olmasa da özel sektörde geniş bir iş imkanına sahiptir. Bölüm mezunları özel sektörde yer alan kurumların; finans, yatırım, ekonomi ile alakalı bölümlerinde çalışabilirler. Özel Bankalar, Sigorta Şirketleri, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) çalışma alanlarına örnektir.
Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası mezunları var olan şirket sermayesi için en doğru olan yatırım şeklini belirler. Yatırımcı kurumu, yatırım araçları ile tanıştırmaya yardımcı olur. Kurumun uzun vadede daha çok kazanç elde etmesinin yollarını araştırır ve bilgilendirir.