AnasayfaBlogLastik ve Plastik Teknolojisi Bölümü (MYO)
Bölümler

Lastik ve Plastik Teknolojisi Bölümü (MYO)

16 Ocak 2021
Bu görüntü plastikten yapılmış bir grup nesneye aittir. Nesneler renkli ve beyaz bir yüzey üzerine dizilmiş. Görüntünün merkezinde, farklı boyut ve şekillerdeki nesnelerle çevrili parlak konfeti benzeri bir renk deseni var. Plastik nesnelerin renkleri koyu kırmızıdan açık sarıya kadar değişiyor, arada bazı maviler ve yeşiller de var. Nesneler çeşitli desenlerde düzenlenmiş, bazıları üst üste binmiş ve diğerleri bir çizgi halinde yerleştirilmiş gibi görünüyor. Beyaz yüzey, renkli nesnelerle güzel bir kontrast oluşturarak güzel bir görsel etki sağlıyor. Nesneler ilginç bir görsel kompozisyon oluşturacak şekilde düzenlenmiştir.
KonuAçıklamaEk Bilgi
Bölümün TanımıLastik ve plastik teknolojisi; lastik ve plastik sanayinde üretim ve şekillendirme sürecini ifade eder.Bu bölüm, lastik ve plastik teknikeri unvanına sahip mezunların yetiştirildiği bir bölüm
Eğitim SüresiBölüm eğitimini 2 yıl içerisinde tamamlar.Mezun olan öğrenciler iki yıllık ön lisans mezunu olur.
Çalışma OrtamıÇalışmalar kapalı alanlarda yürütülür. Çalışma ortamı sıcak, gürültülü ve rahatsız edici boyutta koku içerir.Bu durumlar göz önünde bulundurulduğunda herkesin tercih edeceği alanlardan değildir.
KPSS KontenjanıKamu kurumları KPSS puanı ile öğrenci kabul etmekte ancak bu bölüm için son 5 yılda kamuda bir kontenjan ayrılmamıştır.Öğrencilerin diğer seçeneklere yönelmeleri tavsiye edilir.
Önemli ÖzelliklerAyrıntılara dikkat etmek ve verilen yönergeleri izleyebilme kabiliyeti, fen bilimlerine ilgi ve görme keskinliğiİşbirliğine yatkın olması ve ekip çalışmasına uyumlu olması da önemlidir.
ÜniversitelerBölüm ülkemizde Yalova Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi'nde eğitim vermektedir.Adayların bu iki üniversiteyi tercih etmeleri gerekmektedir.
Dikey GeçişLastik ve Plastik Teknolojisi mezunları DGS ile bazı 4 yıllık lisans bölümlerine geçiş yapabilir.Tercih edilebilecek lisans bölümleri arasında İmalat Mühendisliği ve Kimya mühendisliği bulunmaktadır.
İş İmkanlarıLastik ve Plastik Teknolojisi mezunları için özel sektör ve kısıtlı da olsa kamu alanında çalışma imkanı bulunmakta.Talep her geçen gün artmaktadır.
Bölüm DersleriBölüm dersleri arasında Kimya, Makine Bilimi ve Laboratuvar Uygulamaları yer alır.Ayrıca Lastik ve plastik teknolojisi öğrencileri sektörde karşılaşacakları teknik konularla ilgili bilgi sahibi olur.
Bölüm Mezunlarının GörevleriBölüm mezunları, lastik ve plastik üretimi yapan kurum ve kuruluşlarda çok çeşitli görevler üstlenir.Üretilen ürünlerin standartlara uygun olup olmadığını kontrol etmek ve aksaklık varsa gidermek gibi önemli sorumlulukları vardır.

Lastik ve plastik teknolojisi; lastik ve plastik sanayinde üretim ve şekillendirme sürecini ifade eder. Çalışmalar kapalı alanlarda yürütülür. Çalışma ortamı sıcak, gürültülü ve rahatsız edici boyutta koku içerir. Yapılan işlemler tehlikeli olmamakla birlikte kullanılan aletler sebebi ile dikkatli olmak gerekir. Bu durumlar göz önünde bulundurulduğunda herkesin tercih edeceği alanlardan değildir.

Bölüm bu sektöre ilgi duyan bu alanda kendini geliştirmek isteyen nitelikli uzmanları yetiştirmeyi hedefler. Bölüm eğitimini 2 yıl içerisinde tamamlar. Mezun olan öğrenciler iki yıllık ön lisans mezunu olur. Mezunlar çalışma alanında kimya ve makine mühendisleri ile işbirliği içinde çalışır.

Kamu kurumları KPSS puanı ile öğrenci kabul etmekte ancak bu bölüm için son 5 yılda kamuda bir kontenjan ayrılmamıştır. Bölümü tercih edecek öğrenciler; dikkatli, sabırlı ve işbirliği ile çalışma becerisi gösterebilecekse eğitimi seçmelidir.

Lastik ve Plastik Teknolojisi Bölümü Nedir?

Lastik ve Plastik Teknolojisi bölümü; lastik, plastik teknikeri unvanına sahip mezunların yetiştirildiği bir bölümdür. Lastik ve plastik alanında faaliyetler yürütün kurum ve kuruluşlarda her çeşit lastik ve plastik ürün üreten ve şekillendirmesini sağlayan kişilerin yetiştiği meslek yüksekokulu bölümüdür.

Lastik ve plastik teknolojisi 2 yıllık eğitim veren ön lisans programıdır. Bu bölümü tercih etmeyi düşünen adaylar TYT’ye katılmalıdır. TYT puan türü ile öğrenci kabul eden bölümün baraj puanı 150’dir.

Bölüm öğrencileri bazı özelliklere sahip olmalıdır. Bunlardan en önemlisi ayrıntılara dikkat etmeleri ve verilen yönergeleri izleyebilme kabiliyetidir. Fen bilimlerine ilgi duymalı özellikle kimya alanında başarı göstermelidir. Görme keskinliği ve renk algısı yüksekliğine sahip olması alanında başarı göstermesini sağlar. İşbirliğine yatkın olması ve ekip çalışmasında yer alabilmesi de diğer önemli özelliklerdir.

Bölüm ülkemizde Yalova Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi'nde eğitim vermektedir. Bölümü tamamlayan öğrencilerin büyük bir bölümü 4 yıllık lisans bölümüne devam etmek ister. Dikey Geçiş Sınavı ile gerçekleşen geçişler sayesinde, yeterli puan almaları durumunda aşağıda belirttiğimiz lisans bölümlerine devam edebilirler.

  • İmalat mühendisliği

  • Kimya

  • Kimya mühendisliği

  • Kimya mühendisliği ve uygulamalı kimya

  • Lif ve Polimer mühendisliği

  • Polimer mühendisliği

Lastik ve Plastik Teknolojisi Bölümü İş İmkanları Nelerdir?

Lastik ve Plastik Teknolojisi mezunları için kamu alanında çalışma çok kısıtlı olsa da özel sektörde ve kamuda iş imkanı bulunur. Dünya ekonomisinde yeri oldukça önemli olan ve ülkemizde de hızla gelişimini devam ettiren bölüm, iş olanakları açısından zengindir.

Plastik ve lastik ürünler özellikle ambalaj ve inşaat sektöründe yaygın olarak kullanılır. Ülkemizde üretimi yoğun plastik ambalaj ürünleri; torba, poşet, ip, yiyecek ve içecek kapları gibi sıralanabilir. Modern yöntemler kullanılarak üretimi yapılan ürünler iç piyasanın taleplerine cevap verdiği gibi aynı zamanda ihracatta da önemli bir hareket oluşturur. İyi yetişmiş, bilgili teknikerlere talep her geçen gün artmaktadır. Bu alanda çalışmalarını yürüten bölüm mezunlarının çalışma alanları aşağıdaki gibidir.

  • Otomotiv sanayii

  • Ambalaj firmaları

  • Lastik ve plastik üreten kurum ve kuruluşlar

  • Laboratuvarlar

Lastik ve Plastik Teknolojisi Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Lastik plastik teknikeri, lastik ve plastik üretimi yapan kurum ve kuruluşlarda lastik hamurundan ortaya çıkan motorlu araç lastiği ve plastik imali için planlanan tüm işlerde rol oynayabilir. Lastik plastik teknikeri özellikle kimya mühendisinin kendisine verdiği tüm görevleri aldığı teknik bilgileri de kullanarak uygular. Lastik ve Plastik Teknolojisi bölümü mezunları farklı alanlarda görevlerine devam edebilir. Mühendisler ile işbirliği içinde çalışmalarını yürüten mezunların başlıca sorumlulukları aşağıdaki gibi sırlanabilir.

  • Lastik üretiminde kullanımına ihtiyaç duyulan makineleri, üretim programlarına uygun olarak ve yönergeleri takip ederek, hazırlar.

  • Gerekli laboratuvar çalışmalarını yapar.

  • Lastik ham maddelerini, reçetede uygun görülen miktarlara göre hazırlar.

  • Üretim bandında faaliyetini devam ettiren işlemleri kumanda ve kontrol eden makine sistemini işletmekten sorumludur.

  • Lastik ve plastik ürünlerin yönergelere uygun olarak pişirme ve presleme işlemini devam ettirir.

  • Üretilen ürünlerin standartlara uygun olup olmadığını kontrol eder. Bir aksaklık varsa giderir ve yetkilileri haberdar eder.

  • Plastik makinelerin üretimi esnasında kullanılacak makineleri, üretim programlarına uyacak şekilde hazır eder.

  • Plastik ve lastik ürünlerin şekillendirme işlemleri ile projelendirme kısmını tamamlar veya tamamlanmasını sağlar.

Lastik ve Plastik Teknolojisi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Lastik ve Plastik teknolojisi bölümünü tercih etmeyi düşünen aday öğrenciler ilk iş olarak eğitim yaşamı boyunca karşılaşacakları derslerle ilgili detaylı bilgi edinmek ister. Sektöre donanımlı ve bilgili teknikerler yetiştirmeyi hedefleyen bölüm, bu alana ilgi duyan, gelişmeleri yakından takip etmeyi benimsemiş adaylar için kariyerlerine istedikleri ölçüde devam etme imkanı sağlar. Üniversitede

Lastik ve Plastik teknolojisi bölümünde eğitim görmeyi hedefleyen ve tercih listelerinde bu bölüme yer vermeyi düşünen adaylar beklentileri doğrultusunda teknik ve mesleki bilgi veren bir ders çizelgesi görür. Aynı zamanda edindikleri teknik bilgiyi meslek hayatlarında uygulamak üzere üniversitelere göre değişiklik gösteren staj süresi zorunluluğu bulunur.

Öğrenciler 2 yıllık ön lisans eğitimini başarı ile tamamladıktan sonra Lastik ve Plastik Teknolojisi ön lisans diploması alarak, meslek yaşamına başlamak üzere mezun olur. Eğitim süresince aldıkları temel dersler aşağıdaki gibidir.

  • Teknolojinin bilimsel ilkeleri

  • Teknik resim

  • Makine bilgisi

  • Ekstrüzyon teknoloji

  • Organik kimya

  • Laboratuvar teknikleri

  • Plastik malzemeler ve kullanımı

  • Lastik malzemeler ve kullanımı

  • Temel elektrik ve elektronik bilgisi

  • Lastik plastik işleme teknolojileri

  • Polimer kimyası

Lastik ve Plastik Teknolojisi Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

2020 Lastik ve Plastik Teknolojisi Taban Puan ve 2020 Lastik ve Plastik Teknolojisi Başarı Sıralaması aşağıda listelediğimiz şekildedir. 2020 yılına ait 2 eğitim kurumuna ait bilgileri içerir. Bu puanlar 2020 yılı yerleştirme puanlarına göre çıkartılmış olup, listelediğimiz verilerin tamamı ÖSYM ve YÖK tarafından açıklanan bilgilerdir.

ÜniversiteFakülteTaban PuanSıralama
YALOVA ÜNİVERSİTESİYalova Meslek YüksekokuluLastik ve Plastik Teknolojisi204,02656
İSTANBUL ÜNİ-CERRAHPAŞATeknik Bilimler Meslek YüksekokuluLastik ve Plastik Teknolojisi193,15958
Bölümün Tanımı, Lastik ve plastik teknolojisi; lastik ve plastik sanayinde üretim ve şekillendirme sürecini ifade eder, Bu bölüm, lastik ve plastik teknikeri unvanına sahip mezunların yetiştirildiği bir bölüm, Eğitim Süresi, Bölüm eğitimini 2 yıl içerisinde tamamlar, Mezun olan öğrenciler iki yıllık ön lisans mezunu olur, Çalışma Ortamı, Çalışmalar kapalı alanlarda yürütülür Çalışma ortamı sıcak, gürültülü ve rahatsız edici boyutta koku içerir, Bu durumlar göz önünde bulundurulduğunda herkesin tercih edeceği alanlardan değildir, KPSS Kontenjanı, Kamu kurumları KPSS puanı ile öğrenci kabul etmekte ancak bu bölüm için son 5 yılda kamuda bir kontenjan ayrılmamıştır, Öğrencilerin diğer seçeneklere yönelmeleri tavsiye edilir, Önemli Özellikler, Ayrıntılara dikkat etmek ve verilen yönergeleri izleyebilme kabiliyeti, fen bilimlerine ilgi ve görme keskinliği, İşbirliğine yatkın olması ve ekip çalışmasına uyumlu olması da önemlidir, Üniversiteler, Bölüm ülkemizde Yalova Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi'nde eğitim vermektedir, Adayların bu iki üniversiteyi tercih etmeleri gerekmektedir, Dikey Geçiş, Lastik ve Plastik Teknolojisi mezunları DGS ile bazı 4 yıllık lisans bölümlerine geçiş yapabilir, Tercih edilebilecek lisans bölümleri arasında İmalat Mühendisliği ve Kimya mühendisliği bulunmaktadır, İş İmkanları, Lastik ve Plastik Teknolojisi mezunları için özel sektör ve kısıtlı da olsa kamu alanında çalışma imkanı bulunmakta, Talep her geçen gün artmaktadır, Bölüm Dersleri, Bölüm dersleri arasında Kimya, Makine Bilimi ve Laboratuvar Uygulamaları yer alır, Ayrıca Lastik ve plastik teknolojisi öğrencileri sektörde karşılaşacakları teknik konularla ilgili bilgi sahibi olur, Bölüm Mezunlarının Görevleri, Bölüm mezunları, lastik ve plastik üretimi yapan kurum ve kuruluşlarda çok çeşitli görevler üstlenir, Üretilen ürünlerin standartlara uygun olup olmadığını kontrol etmek ve aksaklık varsa gidermek gibi önemli sorumlulukları vardır
Lastik ve Plastik Teknolojisi Lastik ve Plastik Teknikeri TYT dikey geçiş sınavı ön lisans Lastik ve Plastik Teknolojisi bölümü Lastik ve Plastik Teknolojisi bölümü (MYO)
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Çeşitli renk ve şekillerde plastik granüllerden oluşan renkli bir düzenleme gösteriliyor. Ön planda mavi bir kabın yakın çekimi ve yanında yeşil bir plastik şişe kapağı var. Arka planda mavi bir dairenin bulanık görüntüsü görülüyor. Daha ön planda, merkezi siyah olan yeşil bir daire ve yakınında beyaz bir çizgi olan yeşil bir nesne görülüyor. Ayrıca mavi bir arka plan üzerinde kırmızı bir B harfi ve bir yığın mavi şeker görülebiliyor. Genel görünüm, çok sayıda renk ve şekle sahip parlak ve neşeli bir granül grubudur.
Bölümler

Polimer Mühendisliği Bölümü

17 Kasım 2020
Bir yığın renkli plastik boncuk düz beyaz bir yüzeye serpiştirilmiş. Boncuklar çeşitli boyut ve şekillerde olup renkleri parlak maviden sarı, kırmızı ve beyaza kadar değişmektedir. Renklerin canlı ve boncukların parlak olması görüntüye neşeli ve eğlenceli bir his veriyor. Arka planda kalp gibi görünen kırmızı bir nesne yer alırken, ön planda kırmızı ve mavi bir şeker, kırmızı arka plana sahip sarı bir nesne ve sarı ve kırmızı bir şekerin yakın çekimleri bulunmaktadır. Ayrıca mavi ve sarı bir nesne ve arka planda beyaz bir nesne var. Genel görüntü parlak ve eğlenceli bir atmosfere sahiptir ve renkli boncuklar eğlence patlaması sağlar.
Bölümler

Polimer Teknolojisi Bölümü (MYO)

14 Aralık 2020
Bu resim, çeşitli renklerde küçük uçucu yağ şişelerinin yakın çekimini göstermektedir. Şişelerin boyutları küçük ile orta boy arasında değişmekte ve camdan yapılmış gibi görünmektedir; bazılarında mantar tıpa, bazılarında ise metal veya plastik kapak bulunmaktadır. Ön planda, siyah kapaklı kahverengi bir cam kavanoz var. Sağ tarafta siyah kapaklı beyaz bir şişe ve altın bir tüp var. Arka planda, bir çuvalın yakın çekimi ve görüntünün sol tarafında bir bitkinin yakın çekimi var. Şişeler, kavanoz, tüp, çuval ve bitki hep birlikte canlı ve ilginç bir sahne oluşturuyor.
Bölümler

Kozmetik Teknolojisi Bölümü (MYO)

24 Aralık 2020