AnasayfaBlogKurumsal Mailing Nedir? Nasıl Yapılır?
İletişim

Kurumsal Mailing Nedir? Nasıl Yapılır?

07 Ekim 2021
Kahverengi takım elbiseli ve gözlüklü bir kadın, üzerinde bir harf bulunan siyah ve turuncu bir tabelanın önünde durmaktadır. Yüzünde hafif bir gülümsemeyle doğrudan kameraya bakmaktadır. Boynuna yapılan yakın çekim makyajını ve takılarını ortaya çıkarıyor. Tabelanın sarı arka planında siyah yazılar var. Kadının kahverengi gömleği takım elbisenin altından görülebiliyor. Gözleri parlak ve uyanık görünüyor.
Kurumsal Mailing KomponentleriAçıklamalarÖnemli Notlar
Hedef Kitle BelirlemeÜrün ya da hizmet ilgisi olan kişileri müşteri mail listesine eklemek.Kişisel bilgi olmaksızın reklam, pazarlama mailleri gönderilemez.
Mail PlanlamaNe zaman ve kimlere mail gönderileceğinin planlanması.Mail sıklığından kaçınmak ve olası kullanıcı bunalımını önlemek için bir rutin oluşturulmalıdır.
İçerik TasarımıMail içeriğinin hedef kitleye uygun bir şekilde düzenlenmesi.Az ama öz metinler ve görsellerle içerik dikkat çekici hale getirilmelidir.
İlgi Çekici GörsellerMail içerisinde kullanıcıları çekecek görsellerin bulunması.Görseller hem dikkat çekmelı hem de marka kimliğine hitap etmelidir.
Mail İçeriği KişiselleştirmeMailin kişiye özel hitap şekli ile kişiselleştirilmesi.Kişiye özel hitaplar, kullanıcı tarafından pozitif bir algı yaratır.
Mailing StratejisiBelirli bir plan ve zamanlama içinde mailing çalışmalarının yürütülmesi.Strateji, mailingin başarısında büyük rol oynar.
Hatalı Maillerin TemizlenmesiKullanılmayan, teslim edilemeyen maillerin sistemden kaldırılması.Verimlilik artırımı ve yanıltıcı istatistiklerin önlenmesi adına dikkatle yapılmalıdır.
Hoş Geldiniz MailiMail listesine yeni eklenen kullanıcılara hoş geldiniz maili göndermek.Bu, kullanıcı ile ilk iletişim kurma ve bağ kurma fırsatıdır.
MarkalaşmaMail içeriğinin ve tasarımının, marka kimliği ile uyumlu olması.Kurumsal mailing, aynı zamanda markanın kimliğini ve prestijini de temsil eder.
Doğru İletişimMail içeriği ile kullanıcıya doğru ve açık bir şekilde iletişim kurma.Doğru iletişim, hedef kitlenin maili okuması ve etkinlikten faydalanmasını sağlar.

Kurumsal mailing bir ürün ya da hizmet için belirlenen hedef kitle içindeki kişilere yazılımlar ya da sistemler kullanılarak, toplu halde mail gönderim yapma işlemine verilen addır. Özellikle belirli bir ürün ya da hizmet ile ilgilenen kişileri haberdar etmektir. Bunlar yapılan kampanyaları, yeni ürün ve hizmetleri, önemli gelişmeler ya da güncellemeleri içerir.

Mailing uygulamasının temel amacı fayda sağlamaktır. Kurumun imajı için önemlidir. Adeta bir vitrin görevi görür. Belirli bir strateji ve zamanlama ile yapılmalıdır. Doğru hedef kitleye hitap etmelidir. Kurumsal mailing yapabilmek için ilk olarak müşterilere ait mail listesi oluşturmalıdır. Ardından mailin planlaması yapılmalı, görsel düzenlemeleri tamamlanmalıdır.

Mailing planlaması yaparken tasarım önemlidir. İçerik müşterilere göre kişiselleştirmelidir ve konu doğru seçilmelidir. İçerik ile görsel dengesi iyi yapılmalıdır. Mutlaka ilgi çekici görseller kullanılmalıdır. Birçok detayın bir araya gelmesi ile kaliteli bir mailing yapılması sağlanmalıdır. Yazımızda kurumsal mailing ile ilgili merak edilen sorulara yanıtlar aradık. Birlikte inceleyelim.

Kurumsal Mailing Ne İşe Yarar?

Kurumsal mailing, web sitenizden bilgilerini topladığınız kullanıcılarınıza ait bilgiler içinde yer alan e-mail bilgileri ayırarak, kullanıcılarınıza markanız, ürünleriniz, hizmetleriniz ya da işletmeniz hakkında yazılım ya da sistem aracılığı ile bilgilendirici toplu mailler atmanız anlamına gelir. Dijital pazarlamada ise E-mail Marketing olarak da adlandırılır.

Oldukça kolay ve hemen hemen maliyetsiz bir yöntemdir. Potansiyel müşterilerin müşteriniz olmasını sağlamak, onları kampanyalarınızdan, yeni ürün ya da hizmetlerinizden haberdar olmaları için mükemmel bir yöntemdir. Markayı temsil eder.

Kurumsal Mailing Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Her ikisinde de en önemli kavramlar zaman ve oluşturulan stratejidir. Kurum müşteri listesinde belli bir sayıya ulaşmak, uygun zamanlarda amaca uygun içerik ve görsellerle düzenli olarak mail atmak çok önemli bir uygulamadır. Etkili bir strateji geliştirmenin olmazsa olmazları şu şekilde sıralanabilir.

Doğru kitlenin belirlenmesi



Hedef kitlenin doğru seçilebilmesi çok önemlidir. Bunun için çeşitli araçlar kullanılabilirken, en kolay ve kestirme yol sitenize gelen trafikten lead elde etmektir. Yani kullanıcılar, sizin markanızdan, ürünlerinizden ya da hizmetlerinizden haberdar olmak ya da kampanyalarınızdan haberdar olmak için kendi isteğiyle kişisel bilgilerini eklemelidir.

Web sitenize yerleştireceğiniz bir form ile bunu kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Eklenen bilgiler sayesinde ürününüze uygun olan hedef kitleyi oluşturmaya başlarsınız.

Mail sıklığı

Doğru zamanlama ve doğru içerik yerleştirmesi geliştirildikten sonra listenizde yer alan kişilere çok sık mail göndermemeniz gerekir. Bu durumdan bunalabilir ve kullanıcı olmaktan çıkabilirler. Böyle bir durum da maalesef listenizin gitgide küçülmesine neden olur.

Mail listenize eklenen yeni kullanıcılara bir "hoş geldiniz" maili göndermek ile başlamalısınız. Sonrasında kampanya, güncelleme ya da yeni bilgi sunumunu çok sık olmamak kaydıyla düzenli olarak göndermelisiniz. Kullanıcıların ilgisini çekecek içerik ve görseller oluşturmanız oldukça önemlidir.

İlgi çekici olmalı

E-postaların tasarımı büyük öneme sahiptir. Kullanıcıların merak edip maili açması için iyi bir tasarım dikkatini çeker. Göndereceğiniz maillerde tasarımınıza özen göstermelisiniz. Bunun için HTML ve gösterişli grafikleri bir araya getirebilir ya da infografikler kullanabilirsiniz. İçerik, görsel ve renkler bir bütünü temsil etmelidir.

Bounce maillerin temizliği

Bounce mailler, kullanıcı tarafından ortaya çıkan nedenlerden dolayı mailin kullanıcıya ulaştırılamaması durumuna verilen addır. Bu sıkıntılar ise şu şekilde sıralanabilir. Kullanıcının mailini kapatması ilk seçenektir. Kullanıcının gelen kutusunun dolu olması da çok karşılaşılan bir durumdur.

Server’ın geçici olarak kullanılmaması ya da gönderdiğiniz mailin çok büyük boyutta olması gibi durumlarla da karşılaşılır. Bunlar, e-mail marketing için kalitenin düşmesine neden olan durumlardır. Kurum mail listesinde bu çeşit kullanılamayan, eski mailleri temizlemek için bazı programlardan destek alabilirsiniz.

Özelleştirilmiş mail içeriği oluşturmak

Listenizdeki kişilere atacağınız maillerin, her bir kullanıcı için özelleştirilebilmesi önemli bir taktiktir. Böylece maillerin kullanıcılar için sürdürülebilir olması mümkün olur. Örnek verecek olursak; Zeynep Hanım bu maili okumalısınız!’ gibi kişiye özel hitap şekli kullanılması dikkat çekici olacaktır. Böylece kullanıcının ilgisini çekecek ve mail ile ilgilenecektir.

Ayrıca özelleştirilmiş maillerinizde yarı samimi bir dil kullanmak ve kullanıcıyı şaşırtmak ilgi çekici olacaktır.

Kurumsal Mailing Tasarımında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Mailing tasarımı kurumsal kimliğe sahip firmalar için etkili bir pazarlama yöntemidir. Kaliteli ve profesyonel olmalıdır ve kitle doğru tespit edilmelidir. Bu nedenle tasarım aşamasında birçok detaya dikkat etmek gerekir. Mailing tasarımında renk kullanımı oldukça önemlidir. Görseller ve renkler metinle bütünlük arz etmelidir. Gönderim zamanı diğer bir önemli konudur. Hedef kitle seçimi doğru yapılmazsa eğer giden mailler profesyonel olsa da geri dönüşü çok kısıtlı kalacaktır. Kurumsal mailing tasarımında önemli olan noktaları adım adım inceleyelim.

Kurumsal mailing için renk kullanımı

Tasarımın en önemli konularından biri renk kullanımıdır. Renk seçimleri ne kadar doğru olursa dönüşlerde o kadar başarılı olur. Kurumsal mailing tasarımı yapılırken çok karışık ve renkli tasarımlardan uzak durulmalıdır. Markayı öne çıkarmak için marka logosunda çarpıcı bir renk kullanmak önemlidir. Keskin ve kaliteli renkler tercih edilmelidir. Kullanıcını ilgisini çekecek daha sade ve dikkat uyandıran renkler seçilmelidir.

Görsel bütünlük

Kurumsal mailing için bir diğer önemli konu görsel bütünlük sağlamaktır. Öncelikle doğru görsellerin seçildiğinden emin olmak gerekir. JPEG ve PNG resim formatı içeren görseller seçilmelidir. Bunun yanında mailing tasarımında PDF kullanılmamalıdır. PDF dosya içinde kaldığında kullanıcıya ulaşmaz.

Hatta mailin güvenliğine bile zarar verebilir. Boyutlarda oldukça önemlidir. Boyutların birbiri ile bütünlük sağlaması için doğru boyutlara sahip görseller seçilmelidir. Tasarımda kullanılacak görseller 600 px, 700 px boyutlarında olmalıdır.

Call to action adımı

Önemli tasarım aşamalarından biridir. Call to action yani eylem çağrısı aşaması, mailin gönderildiği hedef kitlenin harekete geçmesini sağlamaktır. Böylece mailin ulaştığı hedef kitle harekete geçer maille gönderilen ürün ve hizmetlere karşı ilgi duymaya başlar ve geri dönüş yapar.

Örnek olarak mailde hemen bizimle iletişime geçip, size özel hazırlanan fırsatlardan yararlanabilirsiniz gibi cümlelere yer verilebilir. Ayrıca vaadlerde bulunmak, indirim imkanlarından yararlanabileceklerini de eklemek etkileyici olacaktır.

Mailin boyut tasarımı

Mailin boyutu doğru tasarlanmalıdır. Aksi durumda gönderilen mailler tüm kullanıcılara ulaşmayabilir. Ya da alıcılar bu maili açamayabilir. Kurumsal mailing tasarımında aşırı büyük boyutta görsel ve dosyalar yer almamalıdır. Küçük boyutlu ve net görseller kullanılmalıdır.

Gönderim zamanı

En önemli aşamalardan biridir. Hedef kitlenin hangi saatlerde daha aktif olduğunu tespit etmek gerekir. Gece giden bir mail ile gündüz giden maile dönüş oranları değişir. Gece gönderilerinde dönüş oranı daha düşüktür. Sabah erken saatlerde gönderilen maillerde dönüş oranı çok daha yüksektir. En yoğun dönüş alınan mailler ise günün ortasında öğle saatlerinde gönderilen maillerdir.

Hedef kitle seçimi

Hedef kitle seçiminde titizlikle çalışmak önemlidir. Çünkü hedef kitle seçimi ne kadar doğru ya da doğruya yakın olursa geri dönüşlerde o kadar yüksek olur. Dijital olarak pazarlanan ürün ya da hizmetin hedeflediği kitlenin yaş ve cinsiyet belirlemesi doğru yapılmalıdır. Örnek olarak gençler için tasarlanan bir ürün ya da hizmetin mutlaka o yaş grubunda bulunan kişilere ulaşması sağlanmalıdır.

Kurumsal mailing tasarımı nasıl yapılır?

Kurumsal mailing kartvizitiniz gibidir; insanların siz ve şirketiniz hakkında daha fazla bilgi edinmesinin hızlı ve kolay bir yoludur. Bu nedenle, emailin iyi tasarlanmış ve güncel olduğundan emin olmanız önemlidir. İşte iyi bir izlenim bırakacak kurumsal mailing tasarlamak için birkaç ipucu.

Logonuzu Ekleyin

E-posta imzanız şirket logonuzu içermelidir. Bu, insanların kim olduğunuzu ve hangi şirket için çalıştığınızı anlamaları için hızlı bir yoldur. Logonuz yoksa şirketinizin adını basit bir yazı tipiyle kullanabilirsiniz. Sadece okunmasının kolay olduğundan emin olun.

İletişim Bilgilerinizi Ekleyin

Kurumsal mailing şablonunda telefon numaranız, e-posta adresiniz ve web siteniz gibi iletişim bilgileriniz de yer almalıdır. Bu, insanların ihtiyaç duyduklarında sizinle iletişime geçmelerini kolaylaştırır.

Basit Tutun

Mailing basit ve anlaşılır olmalıdır. İçine çok fazla bilgi sıkıştırmaya çalışmayın; sadece temel bilgileri ekleyin. Amaç, insanların ihtiyaç duydukları bilgileri bulmalarını kolaylaştırmaktır, onları ayrıntılara boğmak değil.

İyi tasarlanmış bir kurumsal mailing, işletmenizi tanıtmanın hızlı ve kolay bir yoludur. Şirket logonuzu, iletişim bilgilerinizi ve web sitenizi içermelidir. İnsanların ihtiyaç duydukları bilgileri kolayca bulabilmeleri için basit tutun. Bu ipuçlarını aklınızda tutarak iyi bir izlenim bırakan mailing tasarlayabilirsiniz.

Hedef Kitle Belirleme, Ürün ya da hizmet ilgisi olan kişileri müşteri mail listesine eklemek, Kişisel bilgi olmaksızın reklam, pazarlama mailleri gönderilemez, Mail Planlama, Ne zaman ve kimlere mail gönderileceğinin planlanması, Mail sıklığından kaçınmak ve olası kullanıcı bunalımını önlemek için bir rutin oluşturulmalıdır, İçerik Tasarımı, Mail içeriğinin hedef kitleye uygun bir şekilde düzenlenmesi, Az ama öz metinler ve görsellerle içerik dikkat çekici hale getirilmelidir, İlgi Çekici Görseller, Mail içerisinde kullanıcıları çekecek görsellerin bulunması, Görseller hem dikkat çekmelı hem de marka kimliğine hitap etmelidir, Mail İçeriği Kişiselleştirme, Mailin kişiye özel hitap şekli ile kişiselleştirilmesi, Kişiye özel hitaplar, kullanıcı tarafından pozitif bir algı yaratır, Mailing Stratejisi, Belirli bir plan ve zamanlama içinde mailing çalışmalarının yürütülmesi, Strateji, mailingin başarısında büyük rol oynar, Hatalı Maillerin Temizlenmesi, Kullanılmayan, teslim edilemeyen maillerin sistemden kaldırılması, Verimlilik artırımı ve yanıltıcı istatistiklerin önlenmesi adına dikkatle yapılmalıdır, Hoş Geldiniz Maili, Mail listesine yeni eklenen kullanıcılara hoş geldiniz maili göndermek, Bu, kullanıcı ile ilk iletişim kurma ve bağ kurma fırsatıdır, Markalaşma, Mail içeriğinin ve tasarımının, marka kimliği ile uyumlu olması, Kurumsal mailing, aynı zamanda markanın kimliğini ve prestijini de temsil eder, Doğru İletişim, Mail içeriği ile kullanıcıya doğru ve açık bir şekilde iletişim kurma, Doğru iletişim, hedef kitlenin maili okuması ve etkinlikten faydalanmasını sağlar
hedef kitle kurumsal mailing mailing pazarlama
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Omuz hizasında sarı saçlı bir kadın kameraya gülümsüyor. Omzunda siyah ve mavi bir fiyonk bulunan mavi bir elbise giyiyor. Beyaz bir arka planın önünde duruyor ve geniş ve samimi bir gülümsemeyle doğrudan kameraya bakıyor. Gözleri parlak ve dudakları hafifçe ayrılmış. Görüntü, köprücük kemiğini ve yakasını gösteren göğsünün yakın çekimidir. Arka plandaki metin siyah ve mavidir ve görüntünün sol tarafında görülebilir. Kadın mutlu ve memnun görünüyor, yüzü sıcaklık ve neşe saçıyor. Rahat ve kendinden emin görünüyor, gerçek güzelliğin mükemmel bir temsili.
İş Hayatı

Kurumsal E-mail Nasıl Yazılır?

24 Ekim 2018
Bir adam sağ elinde beyaz bir kağıt tutuyor. Sol elinde siyah bir kalem tutuyor. Yere bakıyor ve önündeki kâğıda konsantre olmuş durumda. Açık kahverengi saçları geriye taranmış ve yüzü ciddi. Üzerinde açık mavi bir gömlek ve koyu mavi bir kot pantolon var. Düz beyaz bir duvarın karşısında duruyor. Sağ tarafındaki pencereden içeri giren güneş, kâğıdı ve adamın yüzünü aydınlatıyor. Derin düşüncelere dalmış, önemli bir şeyler yazıyor gibi görünüyor.
CV - Özgeçmiş

Dikkat Çekici CV Nasıl Hazırlanır?

09 Aralık 2019
Bir dizüstü bilgisayar beyaz bir masanın üzerinde durmakta ve ekranında mavi ve beyaz bir zarf görüntülenmektedir. Dizüstü bilgisayarın beyaz tuşları olan siyah bir klavyesi vardır ve dizüstü bilgisayarın sağ tarafına beyaz bir fincan yerleştirilmiştir. Ön planda, tuşları hafifçe kaldırılmış klavyenin yakın çekimi görülüyor. Dizüstü bilgisayarın sol tarafında küçük mavi ve beyaz bir zarf görülüyor. Daha arka planda, içinde birkaç eşya bulunan bir kasenin yakın çekimi görülebiliyor. Kase beyaz bir yüzeyle çevrilidir ve arka planda bir pencere hafifçe açıktır.
Dijital Pazarlama

E-Mail Marketing Nedir? Nasıl Yapılır?

28 Aralık 2020