AnasayfaBlogKobi'ler Dijitalleşiyor
Dijital Pazarlama

Kobi'ler Dijitalleşiyor

18 Mart 2019
Beyaz şapkalı bir adam dikkatle cep telefonuna bakıyor. Omzunda kahverengi askılı mavi bir çanta var. Elindeki cihaza odaklanırken yüzünde hafif bir gülümseme var. Ön planda, çantanın yakın plan çekimi pembe kumaşı ve kahverengi askılarını gösteriyor. Çantayı, aynı kayışlara sahip bir sırt çantasının yakın çekimi takip eder. Bir elin bir çanta tuttuğu görülüyor ve bu da sahneye ekleniyor. Adam tamamen telefonuna odaklanmış ve kendisine sağladığı tüm bilgileri alıyor gibi görünüyor.
KOBİ'lerin ÖnemiDijitalleşme SüreciEkonomiye Katkıları
Ülke ekonomisi için hayati rolDijitalleşme ile rekabet güçlerini arttırmaİstihdam yaratma ve yerel ekonomiyi destekleme
Küçük ve orta boy işletmelerin sayısının çokluğuDijital dönüşüm ile iş süreçlerinde verimliliği arttırmaYenilikçi ürün ve hizmetlerle ekonomik çeşitliliği destekleme
Üretim ve hizmet sektörlerinde çeşitlilikDijital teknolojilerin kullanımı ile pazarlama ve satış kanallarını genişletmeÜlke içi ve dışı ticaretin geliştirilmesi
Yerel kalkınmada ve bölgesel dengesizliklerin giderilmesinde anahtar rolE-ticaret ve online hizmetlerle geniş bir müşteri tabanına ulaşmaBölgesel kalkınmayı destekleyerek ekonomik dengesizlikleri azaltma
Ülke ekonomisinin sürdürülebilirliğini sağlamaDijitalleşme ile operasyonel maliyetleri düşürme ve karlılığı arttırmaVergi gelirlerinin artmasıyla devlet bütçesine katkı
Sosyal faydaya katkıSosyal medya ve dijital platformlar aracılığıyla toplumla etkili iletişim kurmaYerel toplulukların ekonomik ve sosyal kalkınmasına yardımcı olma
Özel sektördeki dinamizmi artırmaYeni teknolojileri benimseme ve adaptasyon süreçlerini hızlandırmaÖzel sektöre yeniliklerle büyüme dinamizmi kazandırma
İş ve yatırım fırsatları yaratmaDijitalleşme ile yeni iş ve yatırım fırsatları keşfetmeYatırım çeşitliliği ve ekonomik büyüme
Niteliğe dayalı rekabeti güçlendirmeDijital eğitim ve yetenek geliştirmeyle nitelikli iş gücü oluşturmaRekabetçi bir iş gücü ile ekonomik alanda daha güçlü bir konuma geçiş
Yenilikçi ve girişimci kültürü yaymaDijital inovasyon ve yeni girişimlerle büyüme hızını arttırmaYenilikçi ve girişimci ekosistemle ekonomik değer oluşturma

Küçük ve orta boy işletmeler olarak bilinen KOBİ'ler her ülkede olduğu gibi bizim ülke ekonomimiz içerisinde büyük ve önemli bir rol oynamaktadır.

Küçük ve orta ölçekli işletmeler diğer büyük işletmeler gibi sadece mal ve hizmet üretmez, rekabetçi ortam içinde büyük işletmelerin kullandıkları mamul ve yarı mamül girdileri de üretir. Kendi içinde rekabet halindeyken ürün ve hizmet üreterek ekonomik kalkınmaya destek olur, büyük işletmelerin yan sanayisini oluşturur.

Elindeki kısıtlı imkânlarla büyüme gösteren KOBİ’lerin karşılaşabilecekleri fırsatları dönüştürmeleri için uygun dijital pazarlama stratejilerinin geliştirilmesi gerekmektedir. 

KOBİ’lerin Dijitalleşmesi hangi Yollarla olur?

Dijital Pazarlama hizmetleri içinde yer alan Web tasarımı, Sosyal Medya Reklamları, SEO Çalışmaları, Google Reklamları KOBİ’lerin dijitalleşmesi için de hizmet vermektedir.

1 - Web Tasarımı

Dijital Bir platformda kurumsal bir kimlik kazanabilmeniz web siteniz üzerinden ulaşılabilirliğiniz ile sağlanabilmektedir. Web siteniz üzerinden tüketiciye ve müşterilerinize yapacağınız her bilgilendirme sizinle daha kolay iletişime geçmenizi sağlar. Yaptığınız işe uygun site tasarımı ile site ziyaretçileriniz üzerinde iyi bir etki bırakmanız web tasarımı ile mümkündür. Bu şekilde potansiyel müşteri kitlenizi de arttırmış olacaksınız.

2 - Sosyal Medya Reklamları

Sosyal medya reklamlarının daha küçük miktarlar ve uygun bütçelerle hareket edildiği gözlemlendiğinde KOBİ’ler için bulunmaz bir fırsat olarak durmaktadır. Klasik Reklam mecralarından farklı olarak burada öne çıkan ya da arka planda kalan her şeyin ölçümlenmesi KOBİ’leri yüksek tutarlı reklam bütçelerinden kurtarmaktadır. KOBİ’nize uygun bir sosyal medya platformunda bulunarak, hedef kitlenize uygun Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, Youtube, gibi birçok mecra da reklam verebilirsiniz.

Facebook Reklamları nedir?

Facebook halen kullanıcı yüzdesiyle en aktif platormlardan biridir. Haber kaynağı reklamları, sağ sütun reklamları, sponsor yayınları, mobil reklamlar gibi birçok farklı çeşidi bulunmaktadır.

Bu reklamlar ile kullanıcıları sayfanıza ve web sitenize çekebilir, işletmenizin yakınında bulunan diğer işletmelere konum aracılığı ile ulaşabilirsiniz. Ele geçen düzenli aylık veriler ile dönüşüm oranınızı arttırabilirsiniz.

Twitter Reklamları Nedir?

Karakter sayısının 140 ile belirlendiği çoğunlukla gündem’in takip edildiği mikro blog sitesidir. Genelde kullanıcılar firmaların müşteri temsilcilerine buradan ulaşmayı tercih ederler. Sponsorlu Gündem, Sponsorlu Tweet, Videolu reklamlar aracılığı ile Twitter reklam verme modellerinden birini seçebilirsiniz.

Instagram Reklamları Nedir?

Fotoğraflar dışında, anlık hikaye paylaşımları, canlı yayınlar, video görüntüleri günümüzde en çok kullandığımız Instagram üzerinden sıklıkla gerçekleştirdiğimiz bilgi paylaşımlarını oluşturmaktadır. KOBİ’ler bu platform içerisinde bulunduğu alanı iyi belirlerse buradaki reklamlar yoluyla da hedef kitlesine ulaşabilmektedir.

*Dikkat çekici bir görsel ile fotoğraf paylaşımı, ürün ve hizmetleri anlatan en fazla 1 dakikayı geçmeyecek kısa videolar ve Carousel adı verilen daha detaylı bilgilerin sunulduğu birden fazla görselin reklama hakimiyet verdiği modeller kullanılabilir. Bu reklamlar içinde belli uygun bir yere buton ekleyip sayfanıza veya web sitenize yönlendirmeler yapılabilirsiniz..

Youtube Reklamları Nedir?

Video paylaşım siteleri arasında en çok kullanılan platform Youtube’dır. İzlenilen bir video veya bir film arasında, başlangıcında Youtube’nin sunduğu belli yöntemlerle KOBİ’nizin marka bilinirliliğini sağlayacak akılda kalıcı video reklamlar verilebilir. Burada birçok reklam modeli vardır. Videonun neresinde yayınlanacağı ile ilgili kullanıcıya bilgi verir.

  • Trueview Masthead Video Reklamlar: Youtube anasayfanın üst kısmında yer alır.

  • Yer Paylaşımlı Video Reklamlar: Video izlenirken alt alanda yüzde 20’lik kısmı kaplayan ve izleyiciye kapatma imkanı veren reklamlardır. Bu reklam modeli sadece masaüstü bilgisayarlarda görülmektedir.

  • Sponsorlu Reklamlar verilebilir. Bunlar video seyrederken atlanabilen, atlanamayan, 5sn için süren ve izleyiciye kapatma veya devam seçeneği sunan çeşitlendirmeler verir. Atlanamayan reklamlar en fazla 30 saniye olmalı bu süreyi geçmemelidir.

  • Tampon Reklamlar: Sıklıkla karşılaşılan reklam türüdür. İzleyicinin 6asn boyunca atlatamadığı reklam modelini oluşturur. Sonrasında otomatik olarak izlenen video devreye girer.

LinkedIn Reklamları Nedir?

linkedin profesyonel iş hayatının sıklıkla kullanıldığı bir platformdur. kobi̇’lerin iş hayatının aktifliği bu kulvarda da kendini yoğun olarak göstermesine teşvik eder, bağlantı, tanıtımlar, bilgilendirme üzerinden yapılan her şey ile işletmeye dolaylı yoldan büyüme sağlar. linkedin de kişiler ve firmalar vardır. bir işletme sahibinin kendi hesabı dışında şirket adı ile orada bulunması daha doğru bir yöntemdir. herhangi bir personel ihtiyacı sırasında linkedin üzerinden iş ilanı verilebilmektedir. sponsorlu reklamlar, banner reklamlar, şirket takip reklamları sıklıkla kullanılan reklam modelleri arasındadır.

3 - SEO Çalışmaları

SEO, Google Arama motorunda üst sıralarda çıkmayı sağlayan bir çalışmalar bütünüdür. Bu çalışmalarla Web siteniz üst sıralara taşınır.  Hedef kitleniz arama motorunda sizi aradığında ve çabuk bulmak istediğinde sistemde daha iyi bir görünürlülük, daha hızlı ulaşılabilinirlilik sağlanır. Üst sıralarda yer almak için web sitenizin SEO uyumlu olması gerekmektedir. Daima güncel bir web siteniz markanızın tanınmasını kolaylaştıracaktır. Link düzenlemleri, içerik oluşturma, etiket düzenlemeleri hepsi SEO’nun bir parçasıdır ve KOBİ’lerin kullanması gereken dijital çalışmaların bir koludur. SEO uyumlu içerik paylaşımları güncel bilgilerle ziyaretçilerin sitenizi sıklıkla sitenize gelmesini sağlar. Sektörünüz ile ilgili bilgileri daima sizden öğrenen kitle var olduğu sürece adınızı bir adım öne çıkartır.

4 - Google Reklamları

Google Ads adını verdiği reklam ve kampanyalarla dijital dünyada reklamın başlangıcını oluşturmaktadır. Eski adıyla Adwords satışa yönelik hızlı, pratik, ölçümlenebilen reklam hizmetleridir. KOBİ’ler içinde yapılacak reklam çalışması için de belirlenecek hedef kitle, demografik durum, yaş, cinsiyet, konum bilgileri ile reklam bütçenizin efektif kullanılmasını yönelik sağlayıcı çözümleri sunar. Metin ve görselin bir arada bulunduğu görüntülü reklam modeline izin verir. E-Ticaret yapan KOBİ’ler için alışveriş reklamları yayınları ile satışların arttırılmasına yardımcı olur. Yeniden pazarlama yöntemiyle ziyaret eden fakat alıcı olmayan kullanıcıların belirlenerek siteyi belli aralıklarla yeniden ziyaret etmesini gerektirecek CRM çalışmalarına yön verir.

Tüm bu çalışmaların hepsi KOBİ’ler için uygun danışmanlarla artık sağlanabilmektedir. Günümüzde dijital dünyada yer edinme, gelişme ve büyüme için birer fırsattır.

Ülke ekonomisi için hayati rol, Dijitalleşme ile rekabet güçlerini arttırma, İstihdam yaratma ve yerel ekonomiyi destekleme, Küçük ve orta boy işletmelerin sayısının çokluğu, Dijital dönüşüm ile iş süreçlerinde verimliliği arttırma, Yenilikçi ürün ve hizmetlerle ekonomik çeşitliliği destekleme, Üretim ve hizmet sektörlerinde çeşitlilik, Dijital teknolojilerin kullanımı ile pazarlama ve satış kanallarını genişletme, Ülke içi ve dışı ticaretin geliştirilmesi, Yerel kalkınmada ve bölgesel dengesizliklerin giderilmesinde anahtar rol, E-ticaret ve online hizmetlerle geniş bir müşteri tabanına ulaşma, Bölgesel kalkınmayı destekleyerek ekonomik dengesizlikleri azaltma, Ülke ekonomisinin sürdürülebilirliğini sağlama, Dijitalleşme ile operasyonel maliyetleri düşürme ve karlılığı arttırma, Vergi gelirlerinin artmasıyla devlet bütçesine katkı, Sosyal faydaya katkı, Sosyal medya ve dijital platformlar aracılığıyla toplumla etkili iletişim kurma, Yerel toplulukların ekonomik ve sosyal kalkınmasına yardımcı olma, Özel sektördeki dinamizmi artırma, Yeni teknolojileri benimseme ve adaptasyon süreçlerini hızlandırma, Özel sektöre yeniliklerle büyüme dinamizmi kazandırma, İş ve yatırım fırsatları yaratma, Dijitalleşme ile yeni iş ve yatırım fırsatları keşfetme, Yatırım çeşitliliği ve ekonomik büyüme, Niteliğe dayalı rekabeti güçlendirme, Dijital eğitim ve yetenek geliştirmeyle nitelikli iş gücü oluşturma, Rekabetçi bir iş gücü ile ekonomik alanda daha güçlü bir konuma geçiş, Yenilikçi ve girişimci kültürü yayma, Dijital inovasyon ve yeni girişimlerle büyüme hızını arttırma, Yenilikçi ve girişimci ekosistemle ekonomik değer oluşturma
kobiler dijitalleşiyordijital pazarlamainternetişletmekobireklam
Bu, yüzünde canlı bir gülümseme olan bir kadının yakın çekim portresidir. Sarı saçları yana ayrılmış ve gevşek dalgalarla şekillendirilmiş. Yumuşak, mavi gözleri parlak ve büyüleyici. Parlayan cildi neredeyse ışıl ışıl ve yanakları gülümsemenin verdiği keyifle hafifçe kızarmış. Üzerinde yüksek yakalı beyaz bir gömlek ve boynunda zarif bir kolye var. Duruşu rahat ve kendinden emin, neşeli bakışları memnuniyet ve huzur yayıyor. Güzelliğin ve neşenin vücut bulmuş hali olan gülümsemesi onu gören herkese ışık ve sıcaklık getiriyor.
Bahar Beşer
Blog Yazarı

Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezundur. Muğla Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümünde eğitim görmüştür. İstanbul İşletme Enstitü blog bölümünde içerik üretmektedir. Online eğitim, markalaşma, kişisel gelişim alanlarında yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü bir logonun yakın çekimini göstermektedir. Logo, mavinin birkaç farklı tonuyla doldurulmuş mavi bir ızgara deseninden oluşuyor. Logo resmin ortasına yerleştirilmiş ve alanın çoğunu kaplıyor. Logo, uyumlu bir bütün oluşturan birkaç farklı şekilden oluşuyor. Logo, mavi ızgara desenini vurgulamaya ve genel görünümü geliştirmeye yardımcı olan beyaz bir kenarlıkla çevreleniyor. Logo görselde öne çıkıyor ve güçlü bir görsel etkiye sahip.
Girişimcilik

KOSGEB Ne Anlama Gelir?

01 Kasım 2019
Biri erkek biri kadın iki kişi birbirlerine yakın durmakta, birbirlerine bakmakta ve gülümsemektedirler. Adamın üzerinde mavi düğmeli bir gömlek var ve elleri önündeki masanın üzerinde. Kadın saçlarını at kuyruğu yapmış ve beyaz bir gömlek giymiş. Adam sağ elinde bir kalem tutmaktadır. Görüntünün odağı gülümseyen yüzleri ve adamın gömleğinin yakın çekimidir. Mutlu ve rahat bir an yaşıyor gibi görünüyorlar. Görüntünün renkleri parlak ve neşeli. Arka plan bulanık ve ışık doğal.
İnsan Kaynakları Yönetimi

İşveren Markası, İnsan Kaynakları ve Dijitalleşme

10 Ocak 2019
Lacivert takım elbise giyen orta yaşlı bir adam beyaz bir arka planın önünde duruyor. Sakallı ve kalın çerçeveli bir gözlük takıyor. Başı hafifçe eğiktir ve bakışları yukarı doğru yönelmiştir. Kendinden emin bir ifadesi var ve ellerini iki yanında tutuyor. Lacivert takım elbisesinin tek düğmeli, iki düğmeli ve sivri yakalı bir ceketi vardır. Beyaz gömleği ceketin altından görünmektedir ve şal desenli bir kravatla süslenmiştir. Adamın kol saati ve altın bir yüzüğü var. Sonuç olarak, dünyaya meydan okumaya hazır görünüyor.
4.9
(9)

Dijital İK Eğitimi

8 Konu10 Saat
Bu, koyu mavi takım elbise giyen bir adamın fotoğrafı. Arkasında beyaz bir duvar olan parlak ışıklı bir odada durmaktadır. Adamın kısa siyah saçları var ve yüzünde ciddi bir ifadeyle önüne bakıyor. Beyaz bir elbise gömleği, mavi çizgili bir kravat ve koyu mavi bir takım elbise ceketi giymektedir. Ayrıca siyah elbise pantolonu ve siyah elbise ayakkabıları giymektedir. Elleri yanındadır ve sol bileğinde bir saat takılıdır. Adam kendinden emin ve sakin görünüyor.Dr. Bilal Şentürk
1110464
Bu, beyaz metinli mor bir kare içeren bir After Effects kursu görüntüsüdür. Metin, mor ve siyahın birleşiminden oluşan, mor bir 'A' ve mor bir 'E' harfi içeren bir logodur. Görselde ayrıca logonun yakın çekiminin yanı sıra mavi ve siyah bir arka plan da yer alıyor. Bu görsel After Effects üzerine odaklanan bir kursun konusunu belirtmek için mükemmeldir. Net, görsel olarak çekici ve göze hitap ediyor. Görsel, profesyonellik hissi yaratmaya yardımcı olur ve insanları kursla daha fazla ilgilenmeye teşvik eder. Bu görsel sayesinde insanlar kursun konusunu kolayca tanıyacak ve After Effects hakkında daha fazla bilgi edinmeye başlayacaktır.
Bu fotoğrafta koyu renk, omuz hizasında saçları olan bir kadın görülüyor. Kameradan uzağa bakıyor ve yüzünde hafif ciddi bir ifade var. Düz beyaz bir gömlek giymiş ve ellerini önünde kavuşturmuş. Arka plan açık gri renktedir ve kadrajda başka hiçbir nesne yoktur. Ayaklarını hafifçe açmış ve kollarını aşağı sarkıtmış bir şekilde nötr bir pozda duruyor. Fotoğrafın genel atmosferi sakin ve huzurlu.Esmanur Bayar
1245464