AnasayfaBlogKişisel Yeteneğin Anahtarı: Başarı
Başarı

Kişisel Yeteneğin Anahtarı: Başarı

30 Mayıs 2019
Bir grup insan kaotik bir şekilde havaya kâğıt atarken görülüyor. Grubun en önünde takım elbiseli bir adam var, kollarını açmış, havaya kağıt atıyor. Onun arkasında duran bir kadın da ellerini havaya kaldırmış, kâğıtları fırlatıyor. Önlerindeki masanın üzerinde beyaz bir kupa var. Daha geride bir kadın elinde kâğıtlar tutarken, bir adam da elinde kâğıtlarla ayakta durmaktadır. Arka planda bir dizüstü bilgisayar ve bir kâğıt yakın çekim olarak görülmektedir.
Başarı StratejisiAçıklamaÖrnekler/Fayda
Bahane Üretme Ve Asla VazgeçmeBaşarılı kişiler genellikle hatalarından ders çıkarır, bahane bulmaz ve asla vazgeçmezler.Bir işi bir kez başaramadığınızda üzerinde çalışıp hatamızı düzeltmek ve eleştirilere açık olmak başarının yolunu açar.
Hedef BelirlemekHedef belirlemek hem motivasyonu artırır hem de yaptığımız işin anlam kazanmasına yardımcı olur.Üniversiteye hazırlanan bir öğrenci için bölüm ve üniversite seçimi önemli bir hedeftir.
Etkin PlanlamaHedeflere ulaşmak için doğru planlama yapılmalıdır.Bir işte başarılı olabilmek için hangi yolu izlemek gerektiği üzerinde düşünmek ve bir plan oluşturmak önemlidir.
Kendini TanımakKendi yeteneklerimizi, artılarımızı ve eksiklerimizi bilmek bizi başarıya götüren stratejileri belirlemede yardımcı olur.Eğer çizim yeteneğimiz yoksa ressam olmayı düşünmek gibi yanıltıcı hedeflerden kaçınırız.
İstikrarBirkaç denemede başarısız olursak bile istikrarlı olmak ve denemeye devam etmek önemlidir.Sıkılmadan ve vazgeçmeden çalışma, zamanla başarıyı getirir.
Mükemmeliyetçilikten KaçınmakTüm işlerde başarılı olmaya çalışmak yerine yeteneklerimizi ve beklentilerimizi göz önünde bulundurmak daha sağlıklıdır.Kişinin gerçek yeteneklerini ve isteklerini ön planda tutması daha sağlıklı sonuçlar ve başarı getirir.
Ruh Sağlığına Dikkat EtmeBaşarıyı ararken ruh sağlığını koruyacak dengeli bir yaşam tarzı benimsemek önemlidir.Sevdiklerimizle zaman geçirme ve hobilerimize zaman ayırma gibi aktiviteler ruh sağlığımızı koruyarak daha verimli bir çalışma süreci sağlar.
Başarının Farklı TanımlarıBaşarı, genel bir kavram olup, kişiye göre değişir. Yani başarılı olmak istiyorsak kendi tanımlarımızı belirlememiz gerekir.Örneğin, bir yüzücü için yüzme yarışlarını kazanmak başarılı olmak iken bir ressam için güzel bir tablo çizmek başarı kabul edilebilir.
Online Eğitimlerİş hayatındaki başarınızı arttırmak için farklı online eğitimlere katılmak faydalı olabilir.Etkili Konuşma ve Dinleme, İş Hayatında Başarı, Kariyer Hayatınızda Başarı İçin 10 Tavsiye gibi online eğitimler ve yazılar size faydalı olabilir.
Keyif Aldığımız İşlerKeyif aldığımız işlerde çalışmak başarı oranımızı arttırabilir.Severek yaptığınız işlerde stres düzeyiniz düşer ve bu da sizin daha verimli çalışmanızı sağlar.

Başarı, kişinin yeteneğine bağlı olarak gösterdiği eylemlerin olumlu ürünüdür. Aynı zamanda bir işi istenilen biçimde tamamlamak ve elde etmektir. Bu tanım başarı kelimesinin en genel tanımıdır. 

Aslında bu tanım kişiden kişiye değişir. Herkesin el becerisi veya bir işe olan yatkınlığı farklıdır. 

Başarı farklı hikayeler yaratır. Örneğin, kurtarmak bir başarı sayılırken bir futbolcu için gol atmak da başarı sayılabilir.

Diğer yandan bir öğrenci için sınavdan iyi not almak başarı kabul edilirken bir avukatın davayı kazanması da başarı olarak görülür.

Bahane Üretme Ve Asla Vazgeçme

Belli bir başarı seviyesine gelmiş kişilerin geçmişlerine baktığımızda hiçbirinin vazgeçmediğini, bahane üretmediğini ve hatalarından ders çıkarttığını görürüz.

Bir işi bir başaramadığımız zaman bahane üretmek yerine üstüne gidip hatamızın olup olmadığına bakmalıyız. 

eleştiriye açık olmalıyız. dikkate almalı dönüp hatamızı düzeltmeliyiz. bu hareketi yaşam biçimi haline getirmeliyiz.

Eğer bu yaklaşımı devam ettirirsek işte o zaman başarılı olmanın ilk basamağını oluşturmuş oluruz.



Hedef Belirlemek Gerek

Hedefler, kişinin motivasyonunu arttırmasına ve yaptığı işin anlam kazanmasına yardımcı olur.

Kısa veya uzun vadede fark etmeden kendimize hedefler belirlemeliyiz. Hedeflerimizde tarih belirlemek de çok önemlidir. 

Başarı olasılığımızı yükseltmek istiyorsak hedeflerimize sadık kalmalı ve çalışmayı asla bırakmamalıyız.

Örneğin, üniversiteye hazırlanan bir öğrenci gideceği üniversiteyi ve bölümü kendine hedef olarak seçer ve o yönde çalışırsa başarı kaçınılmaz olur. 

Bu başarı sonucunda öğrencinin motivasyonu da aniden yükselir. Kendini işinde ispatlamak isteyen biri ona verilen işi en iyi şekilde yerine getirmek için uğraşır.

Bu sayede hedefindeki fazla iş teklifi ve gelir potansiyelini yükseltebilir. 

Etkin Bir Planlama Yapılmalı

Kafamızda sürekli bilinçli ya da bilinçsiz planlar yaparız. Yarın ne giysem? diye düşünmek bile bir plandır. Bir arkadaşımızla buluşma ayarlamak ve bu buluşma için nasıl bir yol izlesem başarılı olabilirim? diye düşünmek bile aslında bir plan yapmaktır.

Ama işin önemli kısmı ise, doğru planlama yapmak. Çünkü doğru planlama yapıldığı zaman başarı da kendinden gelir.

Kendimizi İyi Tanımak Lazım

Kendi yeteneklerimizin farkında olmak neleri iyi yapabileceğimizi bilmek önemlidir.

Başarılı biri olmak istiyorsak kendi eksiklerimizi, artılarımızı ve becerilerimizi çok iyi bilmeli seçimlerimizi ona göre yapmalıyız. 

Bunları doğru tespitlersek izleyeceğimiz yolda ona göre düzgün şekillenir.

Örneğin, çizim yeteneğimiz yoksa ressam olmak istememiz ya da sesimiz kötüyse şarkıcı olmayı istememiz başarısızlıkla sonuçlanabilir. 

Doğru tercihler yapmak önemlidir. Kişi eğer kendini iyi tanırsa tercih hatasına düşmez ve başarısız olmaz.

İstikrarlı Olmak Çok Önemli

Yaptığımız işte birkaç denemede başarısız olmamız o işi yapamayacağımız anlamına gelmez. Çabuk sıkılır vazgeçersek asla başarılı olamayız. Bu yüzden asla vazgeçmemeli istikrarımızı sürdürmeliyiz.

Fazla Mükemmeliyetçi Olmamak Gerek

Her işte başarılı olacağız diye bir kural yoktur. Esas konu yeteneğimizin olması. Önemli olan insanların sizden beklediği şeyler değil, sizin kendinizden neler beklediğinizdir.

Hiç kimse mükemmel değildir. Bunu asla unutmayın ve umutsuzluğa kapılmayın.

Ruh Sağlığına Dikkat Edilmeli

Başarı çok genel bir kavram. Hayatta başarılı olmak isterken farkına varmadan ruh sağlığımızdan da olabiliriz.

Hedef belirleme, başarılı olmayı istemek ve yapacağınız işe odaklanmak iyi bir şey fakat bunları yaparken sevdiklerinizden veya zamanımızdan fedakârlık ederek başarılı olmaya çalışmak iyi değil.

Bir süre sonra bunalıma bile girmek mümkün. Hatta bu durum asıl başarılı olduğumuz işlerden bile uzaklaşmamıza yani ve başarısız olmamıza neden olur. 

Keyif aldığımız bir işte çalışmak başarı oranımızı arttırır. Başarılı olmak uğruna kendimizi yıpratmamalı her şeyi ayarında yapmalıyız.

İş hayatınızda başarılı olmak için farklı online eğitimler alabilirsiniz. Ayrıca İş Hayatında Başarı ve Etkili Konuşma – Dinleme ve Kariyer Hayatınızda Başarı İçin 10 Tavsiye gibi yazıları okumak da size fayda sağlar.

Bahane Üretme Ve Asla Vazgeçme, Başarılı kişiler genellikle hatalarından ders çıkarır, bahane bulmaz ve asla vazgeçmezler, Bir işi bir kez başaramadığınızda üzerinde çalışıp hatamızı düzeltmek ve eleştirilere açık olmak başarının yolunu açar, Hedef Belirlemek, Hedef belirlemek hem motivasyonu artırır hem de yaptığımız işin anlam kazanmasına yardımcı olur, Üniversiteye hazırlanan bir öğrenci için bölüm ve üniversite seçimi önemli bir hedeftir, Etkin Planlama, Hedeflere ulaşmak için doğru planlama yapılmalıdır, Bir işte başarılı olabilmek için hangi yolu izlemek gerektiği üzerinde düşünmek ve bir plan oluşturmak önemlidir, Kendini Tanımak, Kendi yeteneklerimizi, artılarımızı ve eksiklerimizi bilmek bizi başarıya götüren stratejileri belirlemede yardımcı olur, Eğer çizim yeteneğimiz yoksa ressam olmayı düşünmek gibi yanıltıcı hedeflerden kaçınırız, İstikrar, Birkaç denemede başarısız olursak bile istikrarlı olmak ve denemeye devam etmek önemlidir, Sıkılmadan ve vazgeçmeden çalışma, zamanla başarıyı getirir, Mükemmeliyetçilikten Kaçınmak, Tüm işlerde başarılı olmaya çalışmak yerine yeteneklerimizi ve beklentilerimizi göz önünde bulundurmak daha sağlıklıdır, Kişinin gerçek yeteneklerini ve isteklerini ön planda tutması daha sağlıklı sonuçlar ve başarı getirir, Ruh Sağlığına Dikkat Etme, Başarıyı ararken ruh sağlığını koruyacak dengeli bir yaşam tarzı benimsemek önemlidir, Sevdiklerimizle zaman geçirme ve hobilerimize zaman ayırma gibi aktiviteler ruh sağlığımızı koruyarak daha verimli bir çalışma süreci sağlar, Başarının Farklı Tanımları, Başarı, genel bir kavram olup, kişiye göre değişir Yani başarılı olmak istiyorsak kendi tanımlarımızı belirlememiz gerekir, Örneğin, bir yüzücü için yüzme yarışlarını kazanmak başarılı olmak iken bir ressam için güzel bir tablo çizmek başarı kabul edilebilir, Online Eğitimler, İş hayatındaki başarınızı arttırmak için farklı online eğitimlere katılmak faydalı olabilir, Etkili Konuşma ve Dinleme, İş Hayatında Başarı, Kariyer Hayatınızda Başarı İçin 10 Tavsiye gibi online eğitimler ve yazılar size faydalı olabilir, Keyif Aldığımız İşler, Keyif aldığımız işlerde çalışmak başarı oranımızı arttırabilir, Severek yaptığınız işlerde stres düzeyiniz düşer ve bu da sizin daha verimli çalışmanızı sağlar
kişisel yetenek kişisel yetenek için başarı başarı nedir
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.