AnasayfaBlogKişisel Gelişim ve Farkındalık
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim ve Farkındalık

24 Ekim 2019
Pembe elbiseli bir kadın pencere kenarında oturmuş, kucağında beyaz ve gri bir kedi tutuyor. Yüzünde küçük bir gülümsemeyle kediye sevgiyle bakarken, kedi de yanındaki oyuncağı kokluyor. Pencere kırmızı bir perdeyle örtülüdür ve dışarıyı görmektedir. Kadın yakın planda görülüyor, eli görünüyor, diğer eliyle kediyi besliyor. Parlak güneş ışığı odanın içine süzülmekte ve sıcak bir parıltı yaymaktadır. Kadının etrafı beyaz ve mavi boyalı bir duvarla çevrilidir; ahşap zemin ve mobilyalar da bu rahat atmosfere katkıda bulunmaktadır.
KonularAçıklamalarÖneriler
Kişisel Gelişim Nedir?Bireyin ilgi alanları ya da geliştirmek istediği yönleri doğrultusunda kendini eğitme, yeni şeyler öğrenme süreci.Kendinizi öğrenmeye ve geliştirmeye açık tutun.
Farkındalık Nedir?Kişinin, içinde bulunduğu duygu durum karşısında neler hissettiğine, nasıl hissettiğine, ne görüp ne işittiğine ve bedenin ne gibi tepkiler verdiğine dair odaklanma.Gözlem yaparak ve meditasyon yaparak farkındalık becerilerinizi geliştirebilirsiniz.
Kişisel Gelişim ve Farkındalık İlişkisiKişisel gelişime giden yolda farkındalık sahibi olmak önemli bir unsurdur.Bireysel olarak farkındalık bilincinizin olduğunu tanımlayın ve geliştirme alanlarına odaklanın.
Hedef BelirlemeHedefler kişinin hayatındaki motivasyon kaynaklarıdır.Hayattaki amacınızı belirleyin ve bu hedefe ulaşmak için neler yapmanız gerektiğini çıkarın.
Hata ve EksikliklerHatalarımızın ardından yaşadığımız pişmanlıklar, aldığımız dersler en iyi öğretmenlerdir.Hatalarınızın ve eksikliklerinizin farkına varmak için kendinizi sürekli bir değerlendirmeye tabi tutun.
Değişim ve GelişimGelişim için değişim şarttır.Değişime açık olun, bu kişisel gelişim için olağan bir süreçtir.
Zaman YönetimiZamanı etkin kullanabilmek, hedeflere ulaşabilmenin görünmez kahramanıdır.Zamanı etkin kullanmak için planlama yapın ve önceliklendirmeyi öğrenin.
Eğitimlerin ÖnemiKişisel gelişim, hayatta bir iz bırakabilmenin yolu olan bir unsurdur.Ömür boyu öğrenmeye devam edin, online ve ücretsiz eğitimlerden faydalanın.
Hayat ile İlgili Felsefi DüşüncelerHayat temiz, boş bir defterdir.Hayatınızın her döneminde kendinizi geliştirmeye devam ederek, hayat defterinizi en iyi şekilde doldurma yolunda ilerleyin.
Bireysel Gelişimin YararlarıKişisel Gelişim Eğitimleri ile kendini daha iyi tanıyan, kendine güvenen ve daha iyi insan ilişkileri kurabilen bir birey oluruz.Kişisel gelişim eğitimlerinin geniş yelpazesinde gezinmek ve kendinizi her yönüyle geliştirmek için zaman yaratın.

Kişisel gelişim nedir? Kişisel gelişim, bireyin ilgi alanları ya da geliştirmek istediği yönleri doğrultusunda kendini eğitme, yeni şeyler öğrenme sürecidir. Kişisel gelişim, son zamanlarda  her ne kadar dillere pelesenk olmuş olsa da herkes tarafından tam manasıyla anlaşılmadığı kanısındayım. Kişisel gelişimi gerçekten anlayıp hayatımıza geçirdiğimiz zaman pek çok şey daha farklı olabilir. Kendimize olan tutumumuz, düşüncelerimiz dahi değişime uğrar. Çevreye olan duyarlılığımızın daha olumlu yönde gelişimine katkı sağlar.

Kişisel gelişim ve farkındalık kavramlarının birbirini tamamlayan iki özel kavram olduğunu düşünüyorum. Farkındalık, kendini tanımaktır. Kişinin, içinde bulunduğu duygu durum karşısında neler hissettiğine, nasıl hissettiğine, ne görüp ne işittiğine ve bedenin ne gibi tepkiler verdiğine dair odaklanma, dikkatini vermek, farkındalık halidir. 

Kişisel gelişime giden yolda farkındalık sahibi olmak önemli bir unsurdur. Nelere nasıl tepki vereceğinizi bilmek, kendinizi bilmek ve ona göre kendinizi geliştirmede farkındalık önemli bir araçtır.

Kişisel Gelişim Yöntemleri Neler?

Farkındalık Geliştirme

Kişisel gelişim konusundan bahsetmişken yöntemlerine de değinmemek olmazdı elbette. Kişisel gelişimde yaşam boyu öğrenme esastır. Farkındalık sayesinde; geliştirilmesi gereken yönlerimizi, hatalarımızı, eksiklerimizi, olmak istediğimiz kişilik özelliklerinin farkında varır, kendimizi nasıl geliştireceğimizi daha iyi idrak ederiz. Bu yüzden farkındalığımızı geliştirmemiz, önerebileceğim ilk yöntemler arasında. Peki, farkındalığımızı nasıl geliştiririz? 

  • Birden fazla iş ile aynı anda uğraşmayın. 

  • Yaptığınız işleri tam konsantrasyon ile yapmaya çalışın. 

  • Bir işi bitirdikten sonra diğerine hemen başlamayın. Kısa bir mola vermek hem zihninizi hem de bedeninizi rahatlatacak. 

  • Günlük en az 5 dakika hiçbir şey düşünmeden, sessiz bir ortamda gözlerinizi kapatıp yalnızca nefes alışverişlerinize odaklanın. Bu mini terapinin ne kadar iyi geldiğini gördüğünüzde siz de şaşıracaksınız.

Hedeflerinizi Netleştirin

İyi bir üniversite kazanmak, iyi bir meslek sahibi olmak, iyi bir anne-baba olabilmek hemen hemen çoğumuzun ortak hedefleridir. Biraz daha derine inmekten ve nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini keşfetmekten çekinmeyin. Hayata bir kere geliyorsunuz. Bu hayatı daha anlamlı ve yaşanabilir kılmak sizin elinizde. Bunu iyi değerlendirin.

Hayata geliş amacınız nedir? Bu hayatta neleri başarmak, nasıl anılmak istiyorsunuz? Bu gibi uzun vadeli hedefler, hayat boyu motive edecek gücü sunar size. Yolunuzu şaşırdığınızda ya da yörüngenizi kaybedecek gibi olduğunuzda yol göstericiniz, bu sorulara verdiğiniz yanıtlar olacaktır. 

Eksiklikleriniz ya da Hatalarınız Olabilir…

“Hata yapmayan insan yoktur, kişinin insanlıktaki derecesi, hatalarını kabul edip düzeltmek için gösterdiği gayret ve titizlikle ölçülmelidir.” - Albert Einstein

Hangimiz kusursuzuz ki? Hatalarımızın ardından yaşadığımız pişmanlıklar, aldığımız dersler en iyi öğretmenlerdir. Önemli olan bunların farkına varmak, gereken dersleri öğrenmek ve hayatımıza devam edebilmek… Çünkü kendimizi suçlamanın hiçbir faydası yok. 

Değişmekten Korkma

Gelişim için değişim şarttır. Seni daha iyi yerlere taşıyacak, daha başarılı ve mutlu olmanı sağlayacak şeyleri göz ardı etme.

“Tek değiştirebileceğiniz kendinizsiniz; ama bazen bu, her şeyi değiştirir.” - Gary Wolff Goldstein

Zaman Yönetimi

Zaman yönetimi konusunda hepimizin zorlandığı anlar vardır. Zamanı etkin kullanabilmek, planlama yapabilmenin, hedefleri gerçekleştirebilmenin görünmez kahramanıdır. Sorumlulukları zamanında yerine getirebilmek, hedeflere ulaşarak tatmini ve başarıyı sağlamanın anahtarıdır. Zaman Yönetimi Eğitimi ile en kıymetli hazineniz olan zamanı kontrol edebilmeyi ve en iyi şekilde değerlendirebilmeyi öğrenebilirsiniz.

Eğitimlerin Gücünü Küçümsemeyin

“İlim beşikte başlar, mezarda biter.” - Hacı Bektaş Veli

Hayata geldiğimiz andan itibaren sürekli bir şeyler öğreniriz. Önce nesneleri tutabilmeyi, sonra emeklemeyi, yürümeyi, konuşabilmeyi… Büyüdükçe ve aklımız bir şeylere ermeye başlayınca okul hayatına başladık. Biraz daha büyüyünce eğitim hayatımızın son düzlüğüne, meslek hayatımızın eşiğine geldiğimizi gördük. Geriye dönüp baktığımızda ne çok şey öğrendik bunu anladık… 

Üniversite hayatının bitmesi, eğitim hayatımızın bittiği anlamına gelmez. Daha iyi ve farkındalık sahibi bir birey olmanın, hayatta bir iz bırakabilmenin yolu kişisel gelişimden geçer. Bunun için de ömür boyu öğrenmeye, kendimizi geliştirmeye devam etmeliyiz.

Kişisel Gelişim Eğitimleri ile kendini daha iyi tanıyan, kendine güvenen ve daha iyi insan ilişkileri kurabilen bir birey oluruz. Üstelik online ve ücretsiz şekilde faydalanabileceğiniz eğitimlerden başarılı olarak kendinize en iyi yatırımı yapabilirsiniz.

Hayat; sana sunulmuş temiz, boş bir defterdir. Defterin beyaz sayfalarını nasıl dolduracağın senin elinde. O halde kendin için en iyisini yap!

Kişisel Gelişim Nedir?, Bireyin ilgi alanları ya da geliştirmek istediği yönleri doğrultusunda kendini eğitme, yeni şeyler öğrenme süreci, Kendinizi öğrenmeye ve geliştirmeye açık tutun, Farkındalık Nedir?, Kişinin, içinde bulunduğu duygu durum karşısında neler hissettiğine, nasıl hissettiğine, ne görüp ne işittiğine ve bedenin ne gibi tepkiler verdiğine dair odaklanma, Gözlem yaparak ve meditasyon yaparak farkındalık becerilerinizi geliştirebilirsiniz, Kişisel Gelişim ve Farkındalık İlişkisi, Kişisel gelişime giden yolda farkındalık sahibi olmak önemli bir unsurdur, Bireysel olarak farkındalık bilincinizin olduğunu tanımlayın ve geliştirme alanlarına odaklanın, Hedef Belirleme, Hedefler kişinin hayatındaki motivasyon kaynaklarıdır, Hayattaki amacınızı belirleyin ve bu hedefe ulaşmak için neler yapmanız gerektiğini çıkarın, Hata ve Eksiklikler, Hatalarımızın ardından yaşadığımız pişmanlıklar, aldığımız dersler en iyi öğretmenlerdir, Hatalarınızın ve eksikliklerinizin farkına varmak için kendinizi sürekli bir değerlendirmeye tabi tutun, Değişim ve Gelişim, Gelişim için değişim şarttır, Değişime açık olun, bu kişisel gelişim için olağan bir süreçtir, Zaman Yönetimi, Zamanı etkin kullanabilmek, hedeflere ulaşabilmenin görünmez kahramanıdır, Zamanı etkin kullanmak için planlama yapın ve önceliklendirmeyi öğrenin, Eğitimlerin Önemi, Kişisel gelişim, hayatta bir iz bırakabilmenin yolu olan bir unsurdur, Ömür boyu öğrenmeye devam edin, online ve ücretsiz eğitimlerden faydalanın, Hayat ile İlgili Felsefi Düşünceler, Hayat temiz, boş bir defterdir, Hayatınızın her döneminde kendinizi geliştirmeye devam ederek, hayat defterinizi en iyi şekilde doldurma yolunda ilerleyin, Bireysel Gelişimin Yararları, Kişisel Gelişim Eğitimleri ile kendini daha iyi tanıyan, kendine güvenen ve daha iyi insan ilişkileri kurabilen bir birey oluruz, Kişisel gelişim eğitimlerinin geniş yelpazesinde gezinmek ve kendinizi her yönüyle geliştirmek için zaman yaratın
kişisel gelişim kişisel gelişim eğitimleri farkındalık online eğitim ücretsiz eğitim sertifika
Koyu kıvırcık saçlı, olgun bir kadın aydınlık bir odada duruyor. Karmaşık beyaz işlemeleri olan kırmızı bir başörtüsü takıyor. Başörtüsü başının etrafına sarılmış ve çenesinin altına sıkıştırılarak yüzünü çerçeveliyor. Hafif bir gülümsemeyle önüne bakıyor, ifadesi nazik ve düşünceli. Elleri önünde kenetlenmiş, krem rengi bir üst ve uzun, desenli bir etek giyiyor. Otuzlu yaşlarının sonunda ya da kırklı yaşlarının başında gibi görünüyor.
Merve Nur Cengiz
İçerik Editörü

Kişisel gelişimle ilgili blog içerikleri ve tanıtım yazıları yazıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.