AnasayfaBlogKişisel Gelişim ve Eğitimde Temel Prensipler
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim ve Eğitimde Temel Prensipler

22 Nisan 2021
Bu resim dijital bir cihaz tutan bir elin yakın çekimini göstermektedir. Cihazın beyaz çizgileri olan mavi bir küresi ve daire şeklinde gri bir dişlisi var. Arka planda, dişli içinde bir küre ve üzerinde çizgi olan bir ampul var. Beyaz çizgileri olan siyah beyaz bir daire de görülüyor. Ortadaki kişinin eli, ortasında bir insan olan beyaz bir daire tutmaktadır. Görüntü 1200x630 çözünürlüğe sahiptir.
Kişisel Gelişim ve Eğitim PrensipleriKısa TanımNeden Önemli?
Kendini BilmeKişinin kendi yeteneklerini, sınırlarını ve potansiyelini bilmesi durumudur.Kişi neyi yapabileceğini ve ne zaman yardıma ihtiyaç duyacağını bilir.
İrade-İstikrarBir hedefe ulaşmak için sürekli çabalamak ve emek harcamak.Başarılı olmak için sürekli ve yönlendirilmiş bir çaba gereklidir.
Fikir Değiştirebilme Becerisiİnsanın düşüncelerinde esneklik gösterebilme yeteneği.Yeni fikirlere açık olmak kişinin öğrenme yeteneklerini geliştirir.
MotivasyonBir görevi yapmak veya hedefe ulaşmak için gereken itici güç.Motivasyon, kişinin hedeflerine ulaşmasını sağlar.
Erken KalkmakGüne erken başlamak, daha verimli olmak için bir strateji.Hem zihnen hem bedenen dinç olunmasını sağlar ve öğrenmeye olan açıklığı artırır.
Olumsuz Alışkanlıklardan KurtulmakKötü alışkanlıkları bırakma süreci.Kötü alışkanlıklar hem kişisel sağlığa hem de genel yaşam kalitesine zarar verir.
Not TutmakÖğrenme sürecini hızlandırmak ve bilgiyi taze tutmak için yapılan bir teknik.Yazılmayan bilgi kolayca unutulabilir.
Pozitif İnsanlarla OlmakPozitif düşünen ve öğrenmeye hevesli kişilerle etkileşimde bulunma.Çevremizdeki kişilerden etkileniriz ve bu kişilerin olumlu olması bizi de olumlu yönde etkiler.
Yaşam Koçu-Mentör ile ÇalışmakKişisel gelişimde hedeflere ulaşmayı kolaylaştırmak için bir uzmana danışma.Doğru adımları atarak hedeflerimize ulaşmamızı sağlar.
FarkındalıkKendini ve çevresini tam olarak anlama yeteneği.Kendimize ve çevremize karşı daha anlayışlı ve hassas olmamızı sağlar.

Hepimiz belli bir potansiyel ile dünyaya geliyoruz. Hangi alanlarda yeterli hangi alanlarda yetersiz ve kendimizi geliştirmemiz gerektiğine karar verme noktası ile başlayan uzun bir yolculuk kişisel gelişim. 

Kişisel Gelişimin Tarihte Yeri

Kişisel gelişimin temel maddesini irdeleyecek olursak, her şey önce kişinin kendisini bilmesi ile başlıyor. "Kendini bil" her yolda her yolcuya nasihat verilen bir öğüt aslında. Apollon Tapınağının girişinde antik Yunanca "gnothi seauton" yani "kendini bil" yazıyor. Kendini bilmek bir nevi sınırlarını bilmek demek. Sınırlarını bilen insan neyi yapıp yapamayacağının da farkında olan kişidir. 

Öyle ki bu öğüt, sadece Apollon Tapınağına altın harflerle yazılmakla kalmayıp, şaman öğretilerinde, Anadolu'da tasavvuf ilminde, uzak doğu felsefelerinde hatta Sokrat'ın öğretisinde de karşımıza çıkıyor. Kendini bilmek, kişisel gelişim ve eğitimde mutlak değer taşıyan temel prensip haline gelmiştir.

Kişisel Gelişimde Etkin ve Verimli Olmak İçin Öğrenilebilecek Prensipler 

Hiçbir şey üzerine çabalamadan, emek göstermeden değere dönüşmüyor. Kişisel gelişim yolculuğunda kişinin başarısına ivme kazandıracak bazı prensipler söz konusudur. 

  • İrade-İstikrar

Nasıl ki iyi bir varoluş halini sürekli hale getirmek için çabalamak, ona yatırım yapmak gerekiyorsa, kişisel gelişimde de öğrenmeye ve eğitimlere açık olmak, bilgiyi değerli kılıyor. Bir şeyi öğrenmeye olan istikrarımız ve gösterdiğimiz çaba mutlaka olumlu sonuç doğuruyor.

  • Fikir Değiştirebilme Becerisi

Kişi ne kadar sabit düşüncede kalıyorsa tekamülün gerçeklemesi o kadar zorlaşır. İnandığın şeyin aksinin de mümkün olduğunu düşünme becerisi kişiye yeni öğrenme becerileri ekler. Ancak bir şeye körü körüne inanmak, inandığında ısrar etmek ve yeni fikirlere kapalı olmak farklı yolları keşfetmemize en büyük engeldir.

  • Motivasyon

Öğrenmeye istekli olma dürtüsünü hep canlı tutmak, kişisel gelişim yolunda en önemli maddelerden bir tanesi. Kendinizi motive edecek araçlarınız olsun. İster meditasyon ister sabah rutinleri, spor veya yürüyüş. Kendinizi iyi hissettirecek alışkanlıklar edinin.

  • Erken Kalkmak

Güne erken uyanarak başlamak hem zihnen hem bedenen dinç olmamızı, öğrenmeye daha açık hale gelmemize ve öğrendiklerimizden maksimum fayda sağlamamıza neden olur. 

  • Olumsuz Alışkanlıklardan Kurtulmak

Kötü alışkanlıkların fazlalığı arttıkça etki dereceleri de o kadar artar ve hayatımızı olumsuz şekillendirir. Sigara içmek, alkol kullanımı, düzensiz beslenme, hareketsiz bir yaşam, düzensiz uyku saatleri gibi alışkanlıklardan kurtulmak hem motive edici hem de hayatımızın daha düzenli hale gelmesine etki edecek önemli maddelerdir. 

  • Not Tutmak

Yazmak yazarak çalışmak hem bilginin taze kalmasını hem de öğrenmeyi pekiştirme hususunda yardımcı olur. Yazılmamış kaydedilmemiş her bilgi kaybolmaya mahkumdur. Yazarak hem daha planlı ve programlı olmuş oluruz hem de yazma alışkanlığı bilincimizi daima uyanık tutmaya yardımcı olur.

  • Pozitif İnsanlarla Olmak

Yazar Jim Rohn "insan etrafında sık görüştüğü 5 insanın ortalamasıdır" derken, sürekli görüştüğümüz insanlardan etkilendiğimizi ve onların ruh hali veya düşüncelerinin bizi de etkilediğinden bahsetmiştir. Bu bağlamda pozitif düşünen, öğrenmeye hevesli ve sizin de kişisel gelişiminize katkıda bulunabilecek insanlarla arkadaşlık kurmanız önemlidir. 

  • Yaşam Koçu-Mentör ile Çalışmak

Kişisel gelişim ve eğitimde hedef belirlemek kadar hedefe ilerlerken doğru adımları attığınızdan emin olmalısınız. Bu aşamada bir yaşam koçu veya mentor ile çalışmak size kolaylık sağlar. Bu yolda ilham aldığınız kişiler mutlaka olsun. Onların fikirleri, alışkanlıkları ve felsefeleri size rehberlik edecektir.

Kişisel gelişim ve eğitim insanlık tarihi boyunca çok çeşitli öğretilerde karşımıza çıkan ucu bucağı olmayan sonsuz bir derya. Yeter ki önce kendimizi bilelim. Farkındalık, aydınlanma noktasında en önemli prensipdir.

Kendini Bilme, Kişinin kendi yeteneklerini, sınırlarını ve potansiyelini bilmesi durumudur, Kişi neyi yapabileceğini ve ne zaman yardıma ihtiyaç duyacağını bilir, İrade-İstikrar, Bir hedefe ulaşmak için sürekli çabalamak ve emek harcamak, Başarılı olmak için sürekli ve yönlendirilmiş bir çaba gereklidir, Fikir Değiştirebilme Becerisi, İnsanın düşüncelerinde esneklik gösterebilme yeteneği, Yeni fikirlere açık olmak kişinin öğrenme yeteneklerini geliştirir, Motivasyon, Bir görevi yapmak veya hedefe ulaşmak için gereken itici güç, Motivasyon, kişinin hedeflerine ulaşmasını sağlar, Erken Kalkmak, Güne erken başlamak, daha verimli olmak için bir strateji, Hem zihnen hem bedenen dinç olunmasını sağlar ve öğrenmeye olan açıklığı artırır, Olumsuz Alışkanlıklardan Kurtulmak, Kötü alışkanlıkları bırakma süreci, Kötü alışkanlıklar hem kişisel sağlığa hem de genel yaşam kalitesine zarar verir, Not Tutmak, Öğrenme sürecini hızlandırmak ve bilgiyi taze tutmak için yapılan bir teknik, Yazılmayan bilgi kolayca unutulabilir, Pozitif İnsanlarla Olmak, Pozitif düşünen ve öğrenmeye hevesli kişilerle etkileşimde bulunma, Çevremizdeki kişilerden etkileniriz ve bu kişilerin olumlu olması bizi de olumlu yönde etkiler, Yaşam Koçu-Mentör ile Çalışmak, Kişisel gelişimde hedeflere ulaşmayı kolaylaştırmak için bir uzmana danışma, Doğru adımları atarak hedeflerimize ulaşmamızı sağlar, Farkındalık, Kendini ve çevresini tam olarak anlama yeteneği, Kendimize ve çevremize karşı daha anlayışlı ve hassas olmamızı sağlar
Kişisel Gelişim ve Eğitimde Temel Prensipler Kişisel Gelişim Kişisel Gelişimde temel prensipler
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir adam sağ elinde bir evrak çantası tutarak bir dizi merdivenden yukarı doğru yürüyor. Siyah beyaz kareli bir gömlek, lacivert bir pantolon ve bir çift siyah ayakkabı giymektedir. Merdivenlerin her iki yanında ahşap korkuluklar ve arka planda açık gri bir duvar vardır. Adam her adımını güvenle atarken dikkatle ileriye bakmaktadır. Uzun adımları emin ve istikrarlı ve evrak çantası o yükselirken bacağına hafifçe çarpıyor. Pencerelerden giren güneş merdivenleri ve adamın yüzünü aydınlatıyor. Merdivenleri çıkmaya devam ederken yüzünde kararlı ve odaklanmış bir ifade var.
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim Yolculuğu

03 Ocak 2019
Parlak sarı bir kazak giyen bir kadın başını arkaya eğmiş yukarı bakıyor. Gözleri faltaşı gibi açık ve ağzı hafifçe ayrık, sanki bir şeye hayranlık duyuyormuş gibi. Uzun siyah saçları at kuyruğu şeklinde geriye doğru toplanmış ve elleri kucağında duruyor. Arkasında açık gri bir duvar olan ahşap bir zeminde oturuyor. Kazağının sarısı, arka plandaki sessiz tonlarla güzel bir tezat oluşturuyor. Sanki anın tadını çıkarıyormuş gibi memnun ve huzurlu görünüyor.
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim Yolunda Kendini Tanımak

03 Ekim 2018