AnasayfaBlogKişisel Başarı ve Gelişim Serüveni
Kişisel Gelişim

Kişisel Başarı ve Gelişim Serüveni

23 Ağustos 2019
Bu görüntü dağa tırmanan bir adam siluetini tasvir etmektedir. Adam bir kayaya tırmanıyor, başı görünüyor ve arkasında duman benzeri bir iz var. Arka planda bulutlarla dolu bir gökyüzü ile bulutlu bir dağın önünde durmaktadır. Adamın yan tarafında, bir kayanın üzerine tünemiş başka bir siluet görülüyor. Resmin genişliği 1145 ve yüksekliği 572'dir. Doğanın görkemini ve dağcının kararlılığını yakalayan güçlü bir görüntüdür.
KonularAyrıntılarÖnem
Kişisel Gelişimin TanımıKişisel gelişim, bireylerin ekonomik, sosyal veya psikolojik sorunlarına kendilerinin çözüm üretmelerini sağlamaya dönük ortaya çıkan kültürel hareket ve ona benzer ürünlerin tümünü kapsayan bir ifadedirKendini tanıma ve kendini geliştirmeyi sağlar.
Kişisel Gelişim SüreciKendini tanıma, diğer insanlardan öğrenme, değişime açık olma ve planlama gibi aşamaları vardır.Bireylerin hayatlarını etkin yönetmelerine yardımcı olur.
Kişisel Gelişim İçin ÖnerilerKonu hakkında kitaplar okuma, seminerlere katılma, filmler izleme ve kişisel analizler yapma gibi öneriler vardır.Bireyin gelişim sürecini hızlandırıp etkinleştirir.
Hedeflere UlaşmaKişisel gelişim, insanların başarıya ulaşmasını ve hedeflerini gerçekleştirmeyi sağlar.İİletişim, karar verme ve problem çözme gibi hayati becerilerin gelişmesine yardımcı olur.
Kişisel Gelişim EğitimleriSosyal ve iş hayatındaki öneminden dolayı kişisel gelişim üzerine çok sayıda eğitim veren kuruluşlar bulunmaktadır.Bireylerin kişisel ve mesleki gelişimlerini ilerletmede büyük önem taşır.
Gelişim MücadelesiKişisel gelişim, kişinin korkularıyla yüzleşmesini ve konfor bölgesinden çıkmayı gerektirir.Kendini aşma ve potansiyelini tamamen kullanmayı sağlar.
Öğrenme İsteğiKişisel gelişim, bireylerin sürekli öğrenme ve kendini geliştirme isteğini tetikler.Bireyin hayata karşı motivasyonunu ve ilgisi artırır.
Kişisel Gelişim KitaplarıKonuya dair yazılmış birçok kitap bulunmakta ve bu kitaplar kişisel gelişime dair bilgi ve değerler sunmaktadır.Bireylere farklı bakış açıları kazandırarak düşünce sürecini geliştirir.
PlanlamaKişisel gelişim aşamalarından biri de hedef belirleme ve bu hedeflere ulaşma yolunda planlama yapmaktır.Bireyin hedeflerine kolaylıkla ulaşmasını ve hayatını açıklıkla yönetmeyi sağlar.
Güçlü ve Zayıf Yönlerin FarkındalığıKişisel gelişim, bireyin kendi güçlü ve zayıf yönlerini anlamasını sağlar.Bireye kendi üzerinde çalışma ve kendini geliştirme konusunda net bir yol gösterir.

Hemen hemen herkes zamanın çoğunu hayatını güzelleştirmek ve hayatını daha güzel koşullarda devam ettirmek için var gücüyle çalışır. Girdiğimiz işlerde başarılı olmak için çaba göstermek insanlar ile iyi iletişim kurmak için uğraşmak, hobiler edinmek ve eğitimler almak hayatımızı güzelleştirme hedefimiz için attığımız adımlardan birkaçıdır. Aslında bu adımların hepsini daha etkili yapabileceğimizi biliyor muydunuz? Kişisel gelişim tüm bu adımları daha etkili ve hızlı hale getirmek mümkün. 

Kişisel Gelişim Nedir?

Kişisel gelişim modern dünya ekonomilerinin geliştirdiği toplumlarda bireylerin ekonomik, sosyal veya psikolojik sorunlarına kendilerinin çözüm üretmelerini sağlamaya dönük ortaya çıkan kültürel hareket ve ona benzer ürünlerin tümünü kapsayan bir ifadedir. 

Bugünkü anlamda kişisel gelişim 19. Yüzyıl başlarında “self-help” başlığı altında bir yanlışı kanuni yollarla ve kişinin kendi inisiyatifini kullanarak çözebilmesi hakkı olarak tanımlanmıştır. 21. yüzyıl başlarında ABD’de kitaplar, seminerler, kişisel koçluk gibi olgular içeren bu endüstrinin yıllık 1.48 milyar dolarlık bir ciroya sahip olduğu söylenmiştir.

Hedeflere Ulaşmak

Kişisel gelişimin çağın bir gerekliliği olduğunu anlamanın en kolay yolu etrafımıza bakmaktır. Artık insanlar yaptıkları iş kollarında daha iyi ve etkin olabilmek için daha fazla beceriye ihtiyaç duymaktadır. Ayrıca insanın kendini tanımasını ve başkaları ile etkili ilişkiler kurmasını sağlayan kişisel gelişim faktörü aynı zamanda günümüz şartlarının hedeflerine ulaşmak açısından bireylerin yüksek derecede motive olmasını sağlayan en önemli faktörlerden biridir.

Kişisel gelişim için öneriler neler?

Tarihte bu kategorideki ilk kitap Samuel Smiles kitabı “self-help” dir. Bu kitapların ana konusu ruh ve vücut sağlığı, başarı, alışkanlıklar, zeka ve yaratıcılık üzerine olabilir. Kişisel gelişim kitapları arasında dünyada en çok satan kitap Napoleon Hill’in “Düşün ve Zengin Ol” adlı kitabıdır. Çok satılan kitaplar listesinde 11. sıradadır. Ayrıca konu hakkında bilgi almak için merak ettikleri konulara dair filmler de izlenebilir.

Kişisel Gelişim Süreci

Kişisel gelişimin kendisi aslında yaşam gibi bir süreçtir ve aşamaları vardır. İlk aşama kişinin kendini bilmesi ve kendisinin güçlü ve zayıf yönlerini düşünmeye başlaması ve sonrasında kişisel analizini yapmasıdır. Yani kişisel gelişim kendini tanımakla başlar. Kişi kendini tanıdıktan sonra ikinci adım sizden daha iyi olanları tanımayı istemektir. Bu sayede başka insanlardan ders alabilir ve motive olarak yeni beceriler üzerine çalışmaya başlayabilirsiniz. 

Kişisel gelişim sürecinde üçüncü adım değişim adımıdır. Bilgi, beceri ve düşüncelerinizi geliştirerek hayatınızı iyi yönde değiştirmeyi düşünmeye başladığınız anda değişimin de ilk adımı atılmış olur. Bir sonraki adım zayıf ve güçlü olduğunuz yönleri kabullenmektir. Neyi iyileştirmek istiyorsanız artık harekete geçme zamanı gelmiştir. Sonraki adım olan planlamada ise kısa ve uzun vadeli hedefler belirlenip bunlar için planlar yapılır. 

Gelişim Mücadele Gerekir

Kişisel gelişim yolculuğu çok çalışmayı ve korkularınıza karşı mücadele etmeyi gerektirir. Konfor bölgenizden çıkmadıkça potansiyelinize asla ulaşamazsınız. Kişisel gelişimin tüm aşamalarını adım adım geçerseniz hedefleri, planları ve gelişmeye devam etme isteği olan bir kişi olarak büyümeye başlar ve devam edersiniz.

Zamanın kötü şartları işsizlik ve açlık, insanların birbirinden farklı olmayan eğitim seviyeleri ve sivrilme çabası gibi konuların çok konuşulduğu standart bir eğitim alma önemini ciddi ölçüde yitirmiştir. 

Bu yüzden bu konu bir lüks olmaktan çıkıp bizim gerekliliğimiz haline gelmiştir. İnsanların kendi hayatlarını doyumlu olarak yaşayabilmeleri için hayatlarında kişisel gelişimin ve değişimin olması esastır. Kişiler kendi kendilerini geliştirmek, daha keyifli bir hayat yaşamak ve sürekli öğrenmek istiyorlarsa kişisel gelişim bu kapıyı onlar için açan bir anahtar görevine sahip olacaktır. Kişisel gelişim eğitimlerinin önemi kişi tarafından iyi idrak edilmelidir.

Kişisel Gelişim Eğitimleri Nereden Alınır?

Gerek sosyal hayatta ve gerekse iş hayatındaki öneminin giderek artmasından dolayı kişisel gelişim üzerine eğitim veren çok sayıda kuruluş bulmak mümkündür. Enstitüde de ücretsiz online eğitimler programları kapsamında kişisel gelişim eğitimleri verilmektedir.

Kişisel Gelişimin Tanımı, Kişisel gelişim, bireylerin ekonomik, sosyal veya psikolojik sorunlarına kendilerinin çözüm üretmelerini sağlamaya dönük ortaya çıkan kültürel hareket ve ona benzer ürünlerin tümünü kapsayan bir ifadedir, Kendini tanıma ve kendini geliştirmeyi sağlar, Kişisel Gelişim Süreci, Kendini tanıma, diğer insanlardan öğrenme, değişime açık olma ve planlama gibi aşamaları vardır, Bireylerin hayatlarını etkin yönetmelerine yardımcı olur, Kişisel Gelişim İçin Öneriler, Konu hakkında kitaplar okuma, seminerlere katılma, filmler izleme ve kişisel analizler yapma gibi öneriler vardır, Bireyin gelişim sürecini hızlandırıp etkinleştirir, Hedeflere Ulaşma, Kişisel gelişim, insanların başarıya ulaşmasını ve hedeflerini gerçekleştirmeyi sağlar, İİletişim, karar verme ve problem çözme gibi hayati becerilerin gelişmesine yardımcı olur, Kişisel Gelişim Eğitimleri, Sosyal ve iş hayatındaki öneminden dolayı kişisel gelişim üzerine çok sayıda eğitim veren kuruluşlar bulunmaktadır, Bireylerin kişisel ve mesleki gelişimlerini ilerletmede büyük önem taşır, Gelişim Mücadelesi, Kişisel gelişim, kişinin korkularıyla yüzleşmesini ve konfor bölgesinden çıkmayı gerektirir, Kendini aşma ve potansiyelini tamamen kullanmayı sağlar, Öğrenme İsteği, Kişisel gelişim, bireylerin sürekli öğrenme ve kendini geliştirme isteğini tetikler, Bireyin hayata karşı motivasyonunu ve ilgisi artırır, Kişisel Gelişim Kitapları, Konuya dair yazılmış birçok kitap bulunmakta ve bu kitaplar kişisel gelişime dair bilgi ve değerler sunmaktadır, Bireylere farklı bakış açıları kazandırarak düşünce sürecini geliştirir, Planlama, Kişisel gelişim aşamalarından biri de hedef belirleme ve bu hedeflere ulaşma yolunda planlama yapmaktır, Bireyin hedeflerine kolaylıkla ulaşmasını ve hayatını açıklıkla yönetmeyi sağlar, Güçlü ve Zayıf Yönlerin Farkındalığı, Kişisel gelişim, bireyin kendi güçlü ve zayıf yönlerini anlamasını sağlar, Bireye kendi üzerinde çalışma ve kendini geliştirme konusunda net bir yol gösterir
kişisel gelişim gelişim online eğitimler kişisel gelişim kitapları kişisel gelişim eğitimleri
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Gri gömlekli bir kadın sağ kolunu uzatmış, parmağıyla gökyüzünü işaret ediyor. Sırtından aşağı dökülen uzun siyah saçları var ve gözleri yukarı bakıyor. Yüzünde ciddi bir ifade var ve ağzı hafifçe açık. Üstündeki göklerden süzülen parlak güneş ışığıyla aydınlanıyor. Sol kolu bükülmüş ve eli dinlenme pozunda kalçasına dayanmış. Kıyafeti rahat, duruşu güçlü ve kendinden emin.
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim Neleri Kapsar?

23 Ekim 2018
Görüntünün ortasında duran ahşap bir tabela, okuyla yan tarafı işaret ediyor. Tabela açık kahverengi renkte ve ok parlak kırmızıya boyanmış. Ön planda, üzerinde kırmızı bir 'E' harfi bulunan beyaz bir yüzey var. Bunun sağında bulanık bir yol görüntüsü, solunda ise bir insan yüzünün yakın çekimi yer alıyor. Arka planda bir tabelanın yakın çekimi, ön planda ise ortasında bir ağaç kütüğü bulunan bir ağaç gövdesinin yakın çekimi yer alıyor. Ağaç gövdesi koyu kahverengi, ağaç kütüğü ise açık kahverengidir. Sağ üst köşede beyaz bir yüzey üzerinde tek bir 'E' harfinin yakın çekimi yer alıyor.
Kişisel Gelişim

Kişisel mi Gelişmeliyiz?

07 Eylül 2018
Parlak sarı kazaklı bir kadın yumrukları havada duruyor. Yüzü kameraya dönük, doğrudan kameraya bakıyor. Kolları dirseklerinden bükülmüş, yumrukları kararlı bir duruşla sıkılmış. Yüz ifadesi sert ve duruşu kendinden emin. Saçları kısa ve koyu renktir ve siyah pantolon giymektedir. Beton bir zemin üzerinde, loş bir alanda duruyor gibi görünüyor. Sarı kazağı karanlık arka planla keskin bir kontrast oluşturuyor ve varlığı hükmedici ve güçlü. Güçlü ve kararlı görünüyor, önündeki her türlü zorluğun üstesinden gelmeye hazır.
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim ve Blog

01 Mayıs 2018