Karantina sürecinde mutlu kalabilmek hem fiziksel hem de psikolojik olarak önemlidir. Peki ne demekti karantina? Evde kalmak. Zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamak. Peki ama bunu başarmak o kadar kolay mı? Artan vaka ve ölüm sayıları bizleri derinden etkilerken bunu nasıl başaracağız? Nasıl psikolojimizi koruyacağız? Evde olup, misafir kabul etmeden, sosyalleşmeden nasıl mutlu olacağız?
Dünyaca zor ve anlaşılması güç bir dönemden geçiyoruz. Çin kaynaklı bir virüs bizleri her anlamda etkiledi. Özellikle de psikolojik olarak. Artık sayıca milyonları bulan vakalar bizi endişe çıkmazına sürükledi. Yine milyonlarca insan hayatını bu virüs nedeniyle kaybetti. Bizler sayıları takip ettikçe daha da etkilendik. Psikolojik olarak sağlıklı kalabilmek güçleşmeye başladı. Fakat milyonlarca insan da bu virüse yakalanıp iyileşebildi. Bu bizlere umut verirken, bunu nasıl başardıklarını da sorgulamamıza neden oldu. Cevap şimdilik karantina olarak verildi.
Karantina yani kendimizi mümkün olduğunca sosyal hayattan soyutlamak. Virüs bulaşsa da bulaşmasa da bunu bir süre devam ettirebilmek en önemlisi. Virüs bulaşışında zaten devletlerin, sağlık çalışanlarının önerisi 14 gün zorunlu karantina. Bulaşmayanlar içinse bulaşı ihtimalini ortadan kaldırmak için yine karantina önerildi. Ülkeler vatandaşlarına ‘’Evde Kal’’ çağrısında bulundu. Ve geçirmiş olduğumuz 6 aylık bir süreçte karantinanın gerçekten işe yaradığını gözlemledik. Tüm dünya evde kalarak virüsün yayılmasını yavaşlattı. Artık yayılmanın tekrar sıklaştığı bu dönemde ne yapmamız gerektiğini hepimiz biliyoruz.
Öncelikle bu sürecin kendimiz ve sevdiklerimiz için en önemlisi olduğunun bilincinde olmalıyız. Başkalarına zarar vermediğimizi kendimize sık sık hatırlatmalıyız. Ve bu virüsten korunmanın şimdilik bilinen en iyi çözümünün bu olduğunu unutmamalıyız. Bunları sık sık hatırlamak bizi bir nebze de olsa rahatlatacaktır. Tabi ki bu düşünceler bizi rahatlatsa da mutlu etmeye yetmiyor.
Yapılan araştırmalara göre mutluluk sürekli olarak sürdürülebilen bir kavram değil. Zaman zaman azalabilen ya da artabilen bir kavram. Yani sürekli mutluluk diye bir şey yok. ‘’Hep mutlu olmalıyım’’ algısına girmeyin. Bu algıyla kendinizi zorlayıp daha da mutsuz olabilirsiniz.
Mutluluk bilimsel olarak serotonin hormonun salgılanmasıdır. Bu da bağışıklık sistemini olumlu yönden etkileyen önemli bir hormondur. Sağlığımıza dikkat etmemiz gereken bu süreçte bağışıklık sisteminin önemini hepimiz biliyoruz. Ayrıca son dönemlerde yapılan bilimsel araştırmalara göre bağırsaklarımızın sağlığı psikolojimizi doğrudan etkiliyor. Yani psikolojik olarak sağlıklı kalmak, sağlıklı bir bağırsaktan geçiyor. Bu da mutluluk için çok önemli bir etken durumunda. Bu süreçte bağışıklık sistemimizi güçlendirmek adına serotonin salgılamasını kolaylaştırabiliriz. Peki ama nasıl?
Yaşadığımız sürecin alışılmadık olması nedeniyle mutsuz hissetmemiz çok normal. Sürecin ne zaman biteceğine bilgimizin olmaması da bizi böyle hissettirebilir. Unutmayın ki bu süreci ve psikolojik yaklaşımları dünyaca yaşıyoruz. Bu konuda yalnız olmadığınızı bilmelisiniz.Şimdi mutlu olmanıza yardımcı olabilecek birkaç örneği hep beraber inceleyelim.
Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek bizi psikolojik olarak daha sağlıklı bireyler haline getiriyor. Psikolojik olarak daha sağlıklı olmak demek mutluluğa daha yakınız demektir. Peki bağışıklık sistemimizi nasıl güçlendirebiliriz? Buna şu gıdaları tüketmekle başlayabiliriz:
Eğer çalışmıyorsanız boş vakitlerinizi değerlendirebilmek için çeşitli yollara başvurabilirsiniz. Bu sayede gündemden uzaklaşarak kaygılarınızı durdurabilirsiniz. Bu amaçla şunları yapabilirsiniz
Bütün bu çabalarınıza rağmen kendinizi iyi hissetmiyorsanız destek alabilirsiniz. Evet bu süreçte mutlu kalabilmek kolay değil. Zaman zaman mutsuz hissetmenizin de doğal olduğunu söylemiştik. Bahsettiğimiz aktiviteleri hayata geçirmek istemeyebilir, kendinizle kalmak da isteyebilirsiniz. Size eğer kendinizi iyi hissettirecek şey buysa, günü hiçbir şey yapmadan da bitirebilirsiniz. Fakat sizi hiçbir şey mutlu etmiyor ve iyi hissettirmiyorsa destek almalısınız. Bu destek yakınlarınızdan ya da her şeyinizi paylaşabildiğiniz birisinden de olabilir. Ancak bu yeterli gelmeyebilir. Bu durumda da bir uzmandan psikolojik destek alabilirsiniz. Bunun için sokağa çıkmanıza gerek yok. Hemen hemen her konuda olduğu gibi bunda da online hizmetler mevcut. İnternette yapacağınız güzel bir araştırmayla doğru hizmeti online olarak alabilirsiniz. Uzman bir kişi bu süreçte size en iyi yardımı sunacak olan kişidir. Bu nedenle bu gibi destekleri almaktan çekinmeyin.
Karantinada Olmak Neden Gerekli?
Şu an bu süreçten korunmak için bilinen en iyi çözüm yolu karantinada kalmak. Bunun için illa ki virüs kapmış olmaya gerek yok. Virüs kapmış olmasak da virüsü taşımamak ve yaymamak için karantina kurallarına uymak gerekiyor.
Karantinada Neden Mutlu Olamıyoruz?
Zor ve anlaşılması güç bir dönemden geçiyoruz. Çok fazla ölüm ve vaka sayısı duyuyoruz, bu bizi endişelendiriyor. Sosyal hayatımızdan ve alışık olduğumuz düzenimizden vazgeçmek zor geliyor.
Bu Süreçte Mutlu Kalabilmek İçin Neler Yapabiliriz?
Sağlıklı olmak bunun en büyük şartı, bunun için kendinize günlük rutinler oluşturabilirsiniz. Ardından vakit geçirirken eğlenmeyi tercih edebiliriz. Sevdiğimiz insanlarla ya da uzman kişilerle bu süreçte yaşadıklarımızı paylaşmak iyi gelecektir.
Sağlıklı günler!