Çin’de başlayarak neredeyse dünyanın tamamını etkileyen koronavirüsün yayılmaması adına en etkili yöntemlerden biri evde kalmak. Çünkü kalabalık ortamlarda bu virüsün yayılma hızı oldukça artıyor. Koronavirüs salgını neticesinde artık covid-19 pandemik bir hastalık olarak tarihe geçmiş durumda. Elbette kendi sağlığınıza güveniyor olabilirsiniz. Ve ayakta atlatıp bu virüsten kurtulma şansınız da var. Ama burada söz konusu olan birbirimizi korumamız. Eğer gerekmediği halde dışarıda olursanız, sizin yayılmasına yardımcı olduğunuz bu virüs başka kişilerin sevdiklerini kaybetmesine neden olabilir. Bu nedenle müthiş bir özveri ve farkındalık göstermenin tam zamanı. Peki, koronavirüs karantina günlerinde “Evde nasıl sıkılmadan zaman geçireceğiz? Ben gezmeden duramam.”, diyorsanız cevap hazır; sanal gezi. Eski zamanlara kıyasla en şanslı olduğumuz konulardan biri elbette teknoloji. Sosyal mecralara saplanmaktan kurtularak dijital dünyada neler yapabileceğinize odaklanırsanız inanın müthiş bir bilgi deryasını karşınızda bulacaksınız.
Oturduğunuz yerden merak ettiğiniz ülkeleri, şehirleri araştırabilirsiniz. Saray gibi tarihi mekânları panoramik olarak inceleyebilirsiniz. Sanal dünyaya aktarılan müzeleri internet sayesinde ayrıntılı olarak 3 boyutlu şekilde görebilirsiniz. Bu virüs salgını kontrol altına alındığında, yakından görmek istediğiniz yerler için bir liste hazırlayabilirsiniz. Teknolojinin kölesi değil efendisi olduğunuzda dijital dönüşüm ile ufkunuzu genişletmeniz her zaman mümkün. Evinizde oturarak hayata açılan bir pencere olan dijital dünyayı, etkili kullanmak sizin elinizde. Sanal gezi dünyasını merak edenler için işte öneriler.
Sanal gezi önerilerine geçmeden önce sanal gezi ya da sanal tur ne anlama geliyor önce bunu açıklayalım. Sanal turlar panoramik olarak çekilen fotoğrafların birbirine eklenmesiyle oluşturulmaktadır. Dilerseniz mouse ya da klavye yardımıyla sahneyi yakınlaştırabiliyor, sağa sola hareket ederek gördüğünüz alanı ayrıntılı inceleyebiliyorsunuz. Günümüzde sanal tur; çok çeşitli uygulamalara imkan vermektedir. Sadece sanal seyahat için değil ürün ve hizmet tanıtımları için de hayli rağbet görmeye başlamış bir sanal gerçeklik sistemdir. Sanal gerçeklik teknolojisi online oyunlar, sağlık, mimarlik gibi eğlence ve mesleki alanların yanısıra özellikle online eğitimler içinde kullanımına başlanmış giderek gelişen bir teknolojidir.
Sanal tur sayesinde pasaport, kimlik gerekmeksizin sınır ötesi diyarları keşfe çıkmanız mümkün. Örneğin Mısır Piramitlerine dijital ortamlar ve internet sayesinde gidebilirsiniz. Birçok ünlü mekanın panoramik görüntüsü artık internette mevcut. Bu sayede tek tıkla birçok şehir hatta ülke hakkında gerçekçi görüntüler izleyerek eşsiz bir deneyim yaşabilirsiniz. Bir anda kendinizi Hindistan’da bulabilir güzelliği ve hikayesi dillere destan TAC Mahal’i inceleyebilirsiniz. Aynı şekilde Türkiye’nin birçok şehrinin gezilecek yerlerini de panoramik olarak inceleyip gezmeniz mümkün. Kaliteli çekimler sayesinde dilerseniz mekanlarda yaklaştırma yapabiliyor ve daha yakından inceleyebiliyorsunuz. Dünya üzerinde merak ettiğiniz doğal güzellikleri, şehirleri, yapıları hatta tekne ve yatları internetten 360 derece görüntüleriyle sanal olarak gezebilirsiniz.
Sanal tur uygulamalarından bahsedip sanal gezi uygulamalarının gerçekçiliğini katlayarak artıran giyilebilir teknoloji ürünü sanal gerçeklik gözlüğü yani VR gözlüklerden bahsetmemek olmaz. VR gözlüklerin sanal görüntülere ne kadar seviye atlatabileceğini düşünüyorsanız size şöyle bir örnek sunabilirim. Tokyo’da hizmet veren bir tur firması, tatile gitme imkânı olmayanlar için 360 derece görüş açısına sahip sanal gerçeklik gözlüğü kullanarak ücretli turlar düzenliyor.
İlk hizmeti 2016 yılına vermeye başlayan firma, dünyanın birçok turistik mekanlarını bu sanal tur ile müşterilerine gezdiriyor. Uçak konseptinde hazırlanan bir mekânda, sanal gerçeklik gözlüğü sayesinde Roma, Hawaii, New York, Paris gibi ünlü şehirler sizin ayağınıza getirilmiş oluyor. Yaklaşık 2 saat süren bu gerçeğe yakın seyahat deneyimi için bilet bulmanın ise epey zor olduğu söyleniyor. Yani insanlar vr gözlüklerle 2 saatte dünya turu yapmış kadar oluyorlar. Eğer imkanınız varsa sanal gözlük temin ederek sanal turlardan beklediğiniz sonucu daha çarpıcı olarak alabilirsiniz.
Sanal tur konusunda ülkemizde özellikle müzeler konusunda büyük adımlar atılmıştır. Sanal müze konusunda Kültür ve Turizm bakanlığı Türkiye’de başı çekmektedir. Gerçekleştireceğiniz sanal turlarda, müzelerin panoramik görüntüleriyle gerçek etkisi yakalamanız mümkün. Kültür ve Turizm Bakanlığı sitesinden Ayasofya Müzesi, Konya Mevlana Müzesi, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, Kapadokya Açıkhava Müzesi, Uşak Atatürk ve Etnografya Müzesi başta olmak üzere 20’yi aşkın müzeyi sanal olarak gezebilirsiniz. Müzeler dışında site üzerinden Dolmabahçe ve Topkapı Sarayları, İshak Paşa Sarayı, Sümela Manastırı ve tarihi camilerin panoramik görüntülerine erişim sağlayabilirsiniz. Tüm bunların yanında bazı illerin de panoramik görüntülerine sitede yer verilmiştir. Bu sayede Urfa Balıklı Göl, Pierreloti Tepesi gibi mekânları sanal olarak görmeniz mümkün hale getirilmiştir.
Elbette sadece bu siteye bağlı kalmak zorunda değilsiniz. İnternet üzerinde birçok sitede sanal tur için çalışmalar yayınlanmaktadır. Ayrıca internetten Panorama 1453 Tarih Müzesi’ni de sanal olarak gezmeniz mümkün. Hem iç mekan hem dış mekan olmak üzere hazırlanan panoramik görüntüler ile tarihe tanıklık edebilirsiniz. Yine Anıtkabir’de sanal olarak gezebileceğiniz mekanlar arasında. Ayrıca sanal müzecilik konusunda ilginizi çekecek bir müze daha var; Sanal Müzik Müzesi. Sanal Müzik Müzesi; Anadolu’nun müzik zenginliğini sergileyen bir müze çeşididir. Dünyada benzeri olmayan 12 bin yıllık Raspa dahil olmak üzere Türk kültürüne ait birçok tarihi çalgı burada sergileniyor. Bu çalgılara özgü ses kayıtlarına da elektronik ortamda erişmeniz mümkün. Karantina günlerini sanal turlarla dünyayı keşfederek daha verimli bir hale getirmek için dilediğiniz yerden başlayıp, müze ve popüler mekanların evinizden tadını çıkarabilirsiniz.
Sanal tur ne demek?
Sanal turlar panoramik olarak çekilen fotoğrafların birbirine eklenmesiyle oluşturulmaktadır. Dilerseniz mouse ya da klavye yardımıyla sahneyi yakınlaştırabiliyor, sağa sola hareket ederek gördüğünüz alanı ayrıntılı inceleyebiliyorsunuz. Koronavirüs karantina günleri sanal geziler ile evde geçen zaman için iyi bir alternatif olabilir.
Sanal olarak gezilebilecek en popüler mekanlar neresidir?
Dünyada ve ülkemizde sanal turlarda en çok müzeler ön plana çıkmaktadır. Tarihi yapılar da müzelerden sonra sanal gezilebilen popüler mekanlardandır. Son dönemlerde şehirlerin gezilebilecek turistik yerleri de sanal tur dünyası için uyarlanmaya başlamıştır.
Sanal tur ve VR gözlük ilişkisi nedir?
Sanal gözlük teknik olarak ekran görüntüsünü daha gerçekçi algılatmak için tasarlanmış teknolojik bir gözlüktür, diyebiliriz. Sanal turların amacı dijital ortamda size, gerçek ortamdaymışsınız deneyimi yaşatmaktır. Bu nedenle VR gözlük ve sanal turlar birbirini tamamlayan teknolojilerdir diyebiliriz.