AnasayfaBlogİş Hayatında Kadın Olmanın Ağırlığı
İş Hayatında Kadınlar

İş Hayatında Kadın Olmanın Ağırlığı

27 Mayıs 2019
Yüzünde kocaman bir gülümseme olan bir kadının yakın çekimi. Gözlük takmakta ve doğrudan kameraya bakmaktadır. Saçları arkaya toplanmıştır ve beyaz bir bluz giymektedir. Arka plan bulanıklaştırılmıştır ve elleri yanlarındadır. Mutlu ve memnun görünüyor. Fotoğrafın derinliği var ve ilginç bir şekilde çerçevelenmiş. Çok fazla detayı olan parlak ve canlı bir görüntü. Kadın fotoğrafın ana odağıdır ve renkler dengeli ve hoştur. Görüntü, hayatından memnun ve mutlu bir insanı gösteriyor.
KonularSorunlarÇözüm Önerileri
Cinsiyet RolleriCinsiyetlere roller yüklenmesi, kadınların genellikle eğitim hayatında çocukların bakımlarını aksatmayacak mesleklere yönlendirilmeleriEşit haklar ve görevlerle toplumsal cinsiyet rollerini kırmak
İş Hayatında Kadın Olmakİş hayatında kadın ve anne olmanın zorlukları, ötekileştirilme, fiziksel ve sözlü tacizler gibi sıkıntılarEşit haklar, adaletli tavır ve düşüncelerle iş hayatında cinsiyet ayrımcılığının önüne geçmek
Ücret EşitsizliğiKadın ve erkeğin aynı işi yapmasına karşın, kadınların daha az maaş almasıdır.Eşit emeğe eşit ücret ilkesini benimsemek ve uygulamaları sağlamak
Kadınlar ve Yönetici PozisyonlarıKadınların yönetici pozisyonlarında fazlasıyla yer alması bazı durumlarda erkek egemenliği tarafından kabul edilmemesiErkek egemenliğinin hüküm sürdüğü iş hayatında kadınların başarısını kabul etmek ve desteklemek
Kadın Gücü ve İstihdamıKadınların iş hayatında aktif olarak yer almaları bazen tehdit olarak algılanabilirKadınların da iş hayatında aktif olduğunu kabul ederek, onları desteklemek ve eşit koşullarda çalışmalarını sağlamak
Hamile Kadınlar ve İş HayatıHamile kadınların işlerinde karşılaştıkları zorluklarHamile ve anne kadınların da çalışabileceği koşulların sağlanması ve destek sağlanması
İşten ÇıkarılmaKriz durumlarında veya işçi çıkarılma durumlarında genellikle kadınların işten çıkarılmasıEşit haklar ve adaletli politikalarla işten çıkarılma durumlarının yönetilmesi
Kadınların Ekonomik ÖzgürlüğüKadınların ekonomik özgürlüklerini kazanmaları zordurKadınların ekonomik özgürlüklerini kazanmalarını desteklemek ve onlara eşit fırsatlar sunmak
Aile ve İş Hayatı DengesiKadınların hem ailede hem de iş hayatında aktif olmalarının zorluklarıAile ve iş hayatının dengelenmesi için destekleyici politikaların ve uygulamaların geliştirilmesi
Toplumsal Cinsiyetçilikİş hayatında toplumların ürettiği cinsiyetçilikToplumsal cinsiyetçilik konusunda bilinçlendirme ve eğitim

İnsanlar var olduğu günden itibaren cinsiyet ayrımıyla birlikte cinsiyetlere roller yüklenmekte. Doğdukları andan başlayarak kız çocukları anneliğe uygun vasıflarla donatılıyor ve eğitim hayatlarında çocuklarının bakımlarını aksatmayacakları mesleklere yönlendiriliyor. 

Oysa ki aile her iki tarafında eşit şartlarda çabalamasını gerektiren bir kurumdur. Çocukluktan başlayarak dayatılan baskılar, kadınları iş hayatında da bulmaktadır.

Ne yazık ki, iş hayatında kadın ve anne olmak zordur.

Kadınların Karşılaştığı Sorunlar

Toplumlar tarafından yüklenen rollerle birlikte kadınlar işgücü piyasasında hem geri kalmakta hem de iş hayatında ötekileştirilmekte.

Bundan dolayı iş hayatında kadın olmak ilk olarak evdeki işlerin devamı şeklinde oluyor. Genelde bakım, öğretme veya temizlik gibi işler karşılarına çıkıyor.

Oysa ki işlerin cinsiyeti olmamakla birlikte günümüzde kadınların tamir işlerinden otobüs şoförlüğüne kadar birçok işi sırtlandığı ve başarılı oldukları bir gerçek. 

Erkeklerin yaptığı birçok işi kadınlar da yapabilmektedir. İş hayatında kadın işi veya erkek işi şeklindeki kategoriler maalesef ülkelerin ilerlemesine katkısı olmaz. 

İş hayatında kadınların karşılaştıkları sıkıntılara örnek olarak, fiziksel ya da sözlü taciz, mobbing, ayrımcılık ve ücret eşitsizliği verilebilir. Tacize ses çıkardığında taciz edene yaptırım uygulanması gerekirken, tacize sesini çıkaran kadın işinden olmakta. 

Bunun yanı sıra kadınlar hamile olmalarından kaynaklı işlerinde bezdirici kuvvetlerle karşılaşabiliyor. Herhangi bir kriz anında ya da bir işçinin işine son verilme durumunda işten çıkarılacak kişiler genellikle kadınlar oluyor. 

Kadınlarda Ücret Sıkıntısı

Kadın ve erkeğin aynı işi yapıp kadınların daha az maaş aldığı da gözlemlenmiş bir durumdur. Ama kadınlar her alanda olduğu gibi iş hayatında da tabuları yıkarak günden güne güçlenerek ilerliyor. Tabi bu başarıyı destekleyen olduğu kadar köstekleyen de vardır elbet. 

Son zamanlarda kadınların iş hayatına katılım oranlarının artmasıyla birlikte yönetici pozisyonlarını doldurmaları da onları güçlü kılan diğer bir noktadır. 

Tam da burada erkek egemenliğinin hüküm sürdüğü iş hayatında kadınların basamakları çıkması onların o basamakları kırmasına neden olmaktadır. Daha fazla ücret ya da daha üst mevki erkeklerin toplumlar tarafından onlara biçilmiş gücü elinde bulundurma durumunu tetikliyor. 

Kadının Gücü

İş hayatında kadınlar yıllardır yönetici pozisyonlarını dolduruyor. Erkeklerin bu durumu kabul etmemesinin en büyük sebebi ise, kadınların bu vasıftan uzak olduklarını düşünmeleri. 

Kadınların itaat eden bir varlık olarak kendine evine ve çocuklarına adamış olması beklenirken onlar kendilerini her alanda göstermeye başlamışlardır. 

Günümüzde artık kadın istihdamı artıyor. Kadınlar itaat etmek yerine kendi ekonomik özgürlüğünü kazandıkça daha da güçlenmekte ve özgüven sahibi olarak kendini donatmaktadır.

Kadınların Sorunlarına Çözüm

İş hayatında toplumların ürettiği cinsiyetçiliği değiştirmek bizim elimizdedir. Erkeklerin iktidar olma hırslarını bir kenara bırakıp kendilerinden üste olan herhangi bir insanı tökezletmeye hakları yoktur. 

Bu durumda işini iyi yapan insanlar kadın ya da erkek olmaktan ziyade o işi iyi yaptıkları için iş hayatında barınmalı ve hak ettikleri ücretleri alabilmelidir. Kadınların çalışma hayatında aktif rol almaları ülkelerin kalkınması açısından önemli bir durumdur. 

Kadınlar iş hayatlarında kendilerini gösterdikçe özgürlüklerine ulaşmaktadır. Kadınların özgürlüğe gidişi de ancak hep beraber desteklersek mümkündür. 

Çalışma koşulları herkes için eşit konuma getirilmeli ve eşitsiz ücretlendirmenin önüne geçilmeli. Bütün bunların sağlandığı zaman gerek kadınlar gerekse erkekler topluma daha yararlı işler üretebilirler. 

Böylece kadınlar işgücü piyasasında varlıklarını göstererek ekonomik özgürlüklerine ulaşmakla kalmayıp, hem evde hem iş hayatında görevlerin paylaşılması gerektiği bilinciyle hareket etmeye biraz daha yaklaşabilmektedir.

Yazar: Selin Biçer

Cinsiyet Rolleri, Cinsiyetlere roller yüklenmesi, kadınların genellikle eğitim hayatında çocukların bakımlarını aksatmayacak mesleklere yönlendirilmeleri, Eşit haklar ve görevlerle toplumsal cinsiyet rollerini kırmak, İş Hayatında Kadın Olmak, İş hayatında kadın ve anne olmanın zorlukları, ötekileştirilme, fiziksel ve sözlü tacizler gibi sıkıntılar, Eşit haklar, adaletli tavır ve düşüncelerle iş hayatında cinsiyet ayrımcılığının önüne geçmek, Ücret Eşitsizliği, Kadın ve erkeğin aynı işi yapmasına karşın, kadınların daha az maaş almasıdır, Eşit emeğe eşit ücret ilkesini benimsemek ve uygulamaları sağlamak, Kadınlar ve Yönetici Pozisyonları, Kadınların yönetici pozisyonlarında fazlasıyla yer alması bazı durumlarda erkek egemenliği tarafından kabul edilmemesi, Erkek egemenliğinin hüküm sürdüğü iş hayatında kadınların başarısını kabul etmek ve desteklemek, Kadın Gücü ve İstihdamı, Kadınların iş hayatında aktif olarak yer almaları bazen tehdit olarak algılanabilir, Kadınların da iş hayatında aktif olduğunu kabul ederek, onları desteklemek ve eşit koşullarda çalışmalarını sağlamak, Hamile Kadınlar ve İş Hayatı, Hamile kadınların işlerinde karşılaştıkları zorluklar, Hamile ve anne kadınların da çalışabileceği koşulların sağlanması ve destek sağlanması, İşten Çıkarılma, Kriz durumlarında veya işçi çıkarılma durumlarında genellikle kadınların işten çıkarılması, Eşit haklar ve adaletli politikalarla işten çıkarılma durumlarının yönetilmesi, Kadınların Ekonomik Özgürlüğü, Kadınların ekonomik özgürlüklerini kazanmaları zordur, Kadınların ekonomik özgürlüklerini kazanmalarını desteklemek ve onlara eşit fırsatlar sunmak, Aile ve İş Hayatı Dengesi, Kadınların hem ailede hem de iş hayatında aktif olmalarının zorlukları, Aile ve iş hayatının dengelenmesi için destekleyici politikaların ve uygulamaların geliştirilmesi, Toplumsal Cinsiyetçilik, İş hayatında toplumların ürettiği cinsiyetçilik, Toplumsal cinsiyetçilik konusunda bilinçlendirme ve eğitim
iş hayatında kadın iş hayatında kadınlar iş hayatı kadın iş kadını özgürlük
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Koruyucu gözlük ve eldiven giyen bir kadın daire testere kullanıyor. Kulağında kulaklık var ve testerenin önünde durarak bıçağı dikkatle yönlendiriyor. Testere sarı renktedir ve kadın bir şef önlüğü giymektedir. Yüzü yakın plandadır ve dikkatle işine odaklanmaktadır. Kadının arkasında, arka planda bir makine görülüyor. Kadın testereyi kullanırken tüm güvenlik önlemlerini alıyor ve yaptığı işe güveniyor.
İş Hayatında Kadınlar

Kadın İstihdamı Artıyor

28 Mart 2019
Parlak sarı bir başörtüsü takmış genç bir kadın beyaz bir duvarın önünde duruyor. Eşarp başının etrafına bağlanmış, saçlarını örtüyor ve yüzünü çerçeveliyor. Ciddi bir ifadeyle yana doğru bakıyor. Koyu kahverengi teni gibi açık kahverengi gözleri de görülebiliyor. Dudakları hafifçe ayrılmış ve yanakları hafifçe kızarmış. Eşarbı, görüntüye doku ve detay katan beyaz ve siyah işlemelerle süslenmiş. Kendinden emin bir şekilde duruyor, kolları iki yanında ve çenesi hafifçe yukarı eğik. Resim, yüz hatlarını ve ifadesini vurgulayacak şekilde sıkıca çerçevelenmiş.
İş Hayatında Kadınlar

Kadına Karşı Ayrımcılık Yapan Ülkeler Daha Fakir

15 Mayıs 2016
Bir kişi cam bir merdivenden yukarı doğru yürüyor, gölgesi merdivenlere vuruyor. Ayakları görünüyor, her adım özenle atılmış. Merdivenler metalden yapılmıştır ve bir tarafında beyaz bir korkuluk vardır. Merdivenin tepesinde, çerçevede bulanık bir figürün yer aldığı bir pencere görülebiliyor. Korkuluklara yakından bakıldığında, yapımındaki karmaşık ayrıntılar ortaya çıkıyor. Arka planda, ekranının renkleri bulanıklaşmış bir bilgisayar ekranı görülebiliyor. Üst köşede beyaz bir ışık görülüyor, parlak ışınları karanlığın içinden parlıyor. Merdivenin dibinde, camın üzerinde gölgeleri yayılan küçük bir kedi figürü görülebiliyor.
İş Hayatında Kadınlar

İş Hayatındaki Kadınların Görünmez Engeli

10 Ekim 2019
Uzun kahverengi saçlı bir kadın dikkatle elindeki cihaza bakıyor. Üzerinde beyaz bir ceket var ve saçları arkaya doğru toplanmış. Parmakları cihazın kenarlarını kavradığı için elinde bir tablet tutuyor gibi görünüyor. Kadın bir mağazada duruyor ve arka planda başka bir kadın görülüyor. Görüntü biraz bulanık, ancak elinde tablet olan kişinin ayrıntılarını seçmek mümkün. Kadın bir kitap okuyor gibi görünüyor, gözleri elindeki cihaza odaklanmış.
İş Hayatında Kadınlar

Kadın Girişimci Olmak

02 Temmuz 2019