AnasayfaBlogİş Hayatında Başarılı Olmanın Yolları
Başarı

İş Hayatında Başarılı Olmanın Yolları

09 Mart 2018
Takım elbiseli ve kravatlı bir adam, bir tomar parayı havaya atarken yakın plandan çekilmiştir. Para açılmış ve kağıt beyazdır. Şık bir takım elbise giymiş ve kravat takmış olan adam otuzlu yaşlarının ortalarında görünüyor. Yüz ifadesi odaklanmış ve konsantredir ve parayı fırlatırken gözleri kapalıdır. Kolunu uzatmış ve eli açık, sanki parayı tuttuğu yerden bırakıyormuş gibi. Görüntünün arka planı bulanık, ancak arka planda halılı bir odaya dair bir ipucu var. Görüntü canlı ve dinamiktir ve bir enerji ve heyecan hissi uyandırmaktadır.
Başarı KültürüÖneri ve UygulamalarSonuç
Hayatta ne işi yapıyorsanız yapın en iyisini yapmakYaptığınız işi severek yapmak ve bunu için gayret göstermekBu durum sizi öne çıkartacaktır
Başarıya giden yol uzun ve yorucudurKariyer basamaklarını tırmanırken çok çalışmalı ve tutkularınızın peşinden koşmalısınızEmek harcamadan başarıya ulaşılamaz
Hedefe OdaklanmaKendinize bir hedef belirleyin ve ona ulaşmak için sürekli olarak çaışınHedef belirlemek başarıya giden yolda önemli bir kilometre taşıdır
YenilikçilikSürekli yeni bir şeyler üreterek kendinizi geliştirinYenilikçi olmak, iş hayatında başarıyı getiren önemli faktörlerden biridir
İkna KabiliyetiPatronlarınızı ve çalışma arkadaşlarınızı etkilemenin yollarını bulunEtkili iletişim ve ikna kabiliyeti, iş hayatında size avantaj sağlar

İş hayatında başarılı olmanın yolları, keşke sihirli bir değnek gibi hayatımıza değse de hepimizin mükemmel iş hayatı olsa değil mi? Ancak hayatımızda ki hiç bir şey çaba ve emek harcamadan mükemmele dönüşmüyor. Başarısız olma korkusu hemen hemen hepimizde var. Kendi kurduğumuz bir işte, çalıştığımız şirkette veya hayatımızın her hangi bir alanında bu korku karşımıza çıkıveriyor. Başarılı olmayı herkes ister. Ancak bunun için de hayatımızda bir düzen oturtmamız gerekir.

“Ne iş yaparsan yap, en iyisin yap” yaşam felsefesi ile yola çıkalım. Yaptığınız işi severek yapmak sizi öne çıkartacaktır. Büyük veya küçük, basit veya zor hayatta ne işi yapıyorsanız yapın en iyisini yapmak için gayret gösterin. 

i̇ş hayatında başarıya giden yol uzun ve yorucu olabilir. kariyer basamaklarını tırmanırken çok çalışmalı ve tutkularınızın peşinden koşmalısınız. hedefinize odaklanın. sürekli yeni bir şeyler üretin. patronlarınızı ve çalışma arkadaşlarınızı etkilemenin yollarını bulun. 
i̇ş hayatında başarılı olmak için size yardımcı olacak bir düzen oluşturmayla işe başlayabilirsiniz.

İş Hayatında Başarılı Olmak İçin Yapılması Gerekenler

Hedef belirle ve ilerle: Hayatınızda ulaşmak istediğiniz ve bulunmak istediğiniz yeri net olarak belirleyin. Kendi olumlu ve olumsuz yönlerinizi bilerek, neleri yapıp, yapamayacağınızı belirleyerek başlayabilirsiniz. Gerçekçi ve ulaşmak için çabalayabileceğiniz bir hedef olmalı. Yakın zamanda gerçekleşecek, kısa vadeli hedefleri belirleyerek ilerleyin. Bunların gerçekleştiğini görmek sizi daha çok teşvik edecektir. Büyük hedefe ulaşmak için adım adım ilerlemelisiniz. Kısa vadede gerçekleştirecekleriniz, uzun vadede gerçekleştireceklerinizin teminatı olacaktır.

Karşınıza çıkan engelleri kaldırın: Hedefinize ulaşmak için karşınıza çıkan engelleri belirleyin. Önünüzdeki engelleri tek tek ortadan kaldırın. Amacınıza ulaşmaktan sizi alıkoyan ne varsa bunları belirleyip elediğinizde yolunuz açılacak ve sağlam adımlarla ilerleyeceksiniz.

Asla pes etmeyin: Önünüze çıkan engellerin sizi yıldırmasına izin vermeyin. Kendi motivasyonunuzu kendiniz yaratın.

Güçlü yönlerinize odaklanın: Başarıya ulaşmak için kendi güçlü yönlerinizi bilmeniz, zayıf olduğunuz yönleri de belirleyip eksiklerinizi gidermeniz gerekir. Güçlü yanlarınızı ortaya koyarak iş hayatında yapacağınız işler güven kazanmanızı sağlayacaktır. Hedefimize ulaşmak için hangi yönümüzü geliştirmemiz gerekiyorsa o yöne odaklanmalıyız.

Zamanı verimli kullanın: Biran evvel harekete geçin. Başarı durup bekleyenlerin harekete geçenlerindir. Zaman çok değerlidir. Ve geçip giden zamanı geri getiremezsiniz. Zamanınızı verimli kullanmak için doğru planlayın. İçinde bulunduğunuz zamanda günlük, haftalık, aylık iş akışları planlayın.



İş ve özel yaşam arasındaki dengeyi kurun: İş hayatında başarılı olmak için bu dengeyi çok iyi kurmalısınız. Her bireyin kendine vakit ayırmaya, dinlenmeye, eğlenmeye ailesi ile vakit geçirmeye ihtiyacı vardır. Bu denge iyi kurulduğunda hayat zevk alınmaya başlar. Bu da iş yerinde kendinizi sadece işinize vermenizi sağlar.

Güven verin: İş yerinde çalıştığınız kişilere karşı güvenilir olmalısınız. Özü sözü bir, dürüst ve güvenilir insanlar hem iş çevresinde hem de sosyal çevrelerinde saygı görürler ve sözleri dinlenir.

Bireysel bir imajınız olsun: Giyim tarzınızdan, konuşma stilinize kadar sizi diğerlerinden farklı gösterecek sizinle bütünleşmiş bir imajınız olsun. Tabi ki yaptığınız işe uyumlu bir imaj yaratmanız beklenir. Çalıştığınız firmada sizin duruşunuz, tarzınız hatta iş yapma tarzınız bile fark yaratmalı. Dış görünüşüne özen gösteren, disiplinli, çalışkan, sorumluluk sahibi, güvenilir bir imaj gösteren bireyler iş ortamlarında aranılan ve örnek gösterilen kişilerdir.

Çevrenizle iyi ilişkiler kurun: Çevrenizdeki insanlarla iyi ilişkiler kurmanız sizin sosyal ve iletişim yönünüzün kuvvetli olduğunu gösterir. Daha önce çalıştığınız işyerindeki arkadaşlarınızla da bağınızı koparmayın. Kimin nerede, ne zaman faydası dokunacağı belli olmaz!

İşinizi severek yapın: Sevdiği işte çalışmak herkesin hayalidir. Sevdiğiniz işi yapıyorsanız çok şanslısınız. Ancak ne şekilde olursa olsun çalıştığınız işten para kazanıyor ve geçiminizi sağlıyorsanız yaptığınız işi sevmeye çalışın. İşini severek yapan insanların çok başarılı oldukları görülmüştür.

Ne iş yaparsan yap en iyisini yap: İster limon satın, ister bir firma da yönetici olun. Ama her ne yapıyorsanız yapın en iyisini yapın. İşini hakkıyla iyi yapan insanlar hayatlarının hiçbir evresinde içsiz kalmazlar. Düzgün, temiz ve disiplinli çalışan ve bunu kanıtlayan kişilere herkes iş verir.

Tecrübelerinizden yararlanın: İşinizle ilgili vereceğiniz kararlarda mutlaka sezgilerinden ve tecrübelerinizden yararlanın. İnanın size doğru yolu gösterecektir.

Çevrenizden sizi olumsuz etkileyen insanlardan uzak durun: Çevrenizde sizin başarınızı engellemeye çalışan enerji vampirlerinden uzak durun. Sizi negatif olarak etkileyecek insanlar çıkacaktır. Tabi ki bu demek değil ki eleştiri kabul etmeyin. Yapıcı olan her türlü eleştiriye açık olun.

Hata yapmaktan korkmayın: Her insan hata yapar. Önemli olan hatalardan ders çıkartmaktır. İş hayatında hataları bir daha tekrarlamayın, hata yapmaktan korkmayın. Her hata size tecrübe olarak geri dönecektir.

Yenilikleri yakından takip edin: Her türlü teknolojiyi ve gündemi yakından takip edin. Sosyal medyayı takip edin. Trend olan her türlü bilgiden haberdar olun. Zamanın gerisinde kalmadan daima kendinizi ve bilginizi güncelleyin.

Kişisel gelişiminize önem verin: İş hayatında kişisel gelişimin önemi tartışılmaz. Artık birçok şirket kendine yatırım yapan personellere önem veriyor. Her fırsatta İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından verilen online eğitimlerden kişisel gelişim eğitimlerine katılın.

İş Hayatında Başarılı İnsanların Ortak Özellikleri 

İş hayatında başarılı olan birçok kişi tanımışsınızdır. Bu insanlar başarılarını şanslarına borçlu değildir. Başarmak ve adından söz ettirmek için çok uzun ve çetrefilli bir yoldan geçmiştir. Çok çalışıp, sorumluluk alıp görevlerini titizlikle yaparlar. Her başarılı insanın ortak özellikleri hemen hemen aynıdır. Bunlar:

Mutlaka bir hedefleri vardır: Başarılı olmak için önlerine mutlaka bir hedef koyarlar. Yaptıkları iş büyük veya küçük olsun mutlaka koydukları hedefe adım adım ilerlerler. İlerledikleri yolda hedeflerine ulaşmak için sürekli çabaları vardır.

Hayatlarını planlayıp zamanı verimli kullanırlar: Saatlerce çalışmak yerine, hayatlarını planlayıp zamanı etkin ve verimli kullanırlar. Doğru zamanlama ile sürekli üretirler.

Az konuşup çok iş yaparlar: Sürekli yapacaklarını anlatmak yerine, zaman kaybetmeden işe koyulurlar. Harekete geçerek biran önce tutkuyla işlerini yaparlar.

Özel ve İş hayatlarında denge sağlarlar: İş, aile ve özel hayatlarına özen gösterirler. Hayatlarını planladıkları için hepsine zaman ayırırlar. Başarının en önemli kriterlerinden biride iş, aile ve özel hayat üçgenine dengeli zaman ayırarak her alanda mutluluğu yakalamaktır. Mutlu olan bireyler işlerine daha iyi konsantre olurlar.

Gereksiz saplantıları yoktur: İşlerini titizlikle yaparlar. Ancak saplantı haline getirmezler. Yapacaklarının en iyisini yaparlar. İşlerin raydan çıkmasına izin vermezler.

Risk almayı severler: Gerektiği zaman risk alırlar. Yetenekleri ve yapabilecekleri ölçüsünde riskler alırlar.

En büyük rakipleri kendileridir: Kendileriyle yarışırlar. Kişisel gelişimlerine önem verirler. Sürekli yeni şeyler öğrenip daha üretken olurlar.

İş Hayatında Başarılı Olmanın Stratejileri

İş hayatında rekabet hiç bir yerde olmadığı kadar yoğundur. Bir amerikan futbolu kadar sert bir rekabet olmasa da fikirlerin ve maddi olmayan şeylerin yarıştığı bir mücadeledir. İş hayatında başarılı olmak için yapmanız gerekenlerle ilgili eminim daha önce birşeyler okudunuz. Peki sizce bütün bu rekabet ile birlikte diğerlerinin arasından nasıl sıyrılırsınız ve istediğiniz maaşı alabileceğiniz bir pozisyona nasıl yükselebilirsiniz?

Geçen yıl yaz tatilinde bir kişisel gelişim kitabı okudum. Adı: Stand Out: How to Find Your Breakthrough Idea and Build a Following Around It.

Bu kitapta İş hayatında nasıl başarılı olabileceğinizi anlatan bazı stratejiler var. Ben size en önemli beş kilit noktayı özetledim.

1 - Sizi diğerlerinden ayıran şey nedir?

Eğer gerçekten göze çarpmak istiyor ve başarılı olmak istiyorsanız kendinizi bir kurabiye kalıbına dönüştürmeyin. Onun yerine sizi farklı kılan şeyi öğrenin. Şimdi kendinize şu soruyu sorun. Beni diğerlerinden farklı kılan şey nedir? Bu kültürler arası bir geçmiş, belirli bir hobinin tutku dolu bilgisi veya size birçok alana bakış sağlayan bir kariyer değişimi olabilir. Bu bakış açısı dünyayı farklı görmenizi sağlar ve size önemli iç görüler kazandırır.

2 - İlişkilerinizi güçlendirin.

Psikolojideki en güçlü etkenlerden biri sosyal kanıttır. Yani insanların bir şeye nasıl tepki vereceğini ölçmek için dışarıda ipucu aramaktır. Eğer kendinizi sosyal kanıtlarla çevirirseniz (bu bilinen bir üniversiteye gitmek olsun, birinci sınıf bir şirketle çalışmak olsun veya hatta LinkedIn’da sizin hakkınızda yazılan onlarca öneri olsun) diğerleri sizi not düşecek ve pozitif değerlendirecektir.

3 - İtibarınızı koruyun.

Hayırseverliğe girişmek sadece yapması güzel olan bir şey değildir. Aynı zamanda profesyonel olan becerilerinizi geliştirmek ve güçlü ilişkiler yaratmak için mükemmel bir yoldur. Çünkü gönüllü olduğunuz zaman daha çok şans bulmaya ve yeni şeyler denemeye yeteneğiniz olur. Çünkü ilham veren insanlarla paylaşılan değerler üzerinden bağ kuruyorsunuz. Eğer gerçekten kendinizi verirseniz, hayırseverlik sizi diğer insanların nasıl tanıdığına dair bir bütünleyici bölüm ve kendi kişisel markanızın bir parçası olur. Bu şekilde sizi öncü yapacak profesyonel bir itibar ve güçlü bir çevre elde edebilirsiniz.

4 - Çevrenizi genişletin.

Her profesyonelin tanışmak istediği ama o an için ulaşılır gözükmeyen insanlar vardır. Posta yoluyla klasik bir kahve daveti veya benzeri bir olay muhtemelen bu işi çözümlemez. Ama Dorie’nin Stand Out kitabında tanımladığı şaşırtıcı bir stratejisi var- şöyle ki, o blog veya podcast görüşmeleri çevre yapmanın bir formülü olabilir. Meşgul bir lider bir yabancıya bire bir tavsiye vermek için bir saat harcamaktan çekinebilir ama eğer sizin o görüşleri binlerce kişiyle paylaşacağınızı bilirse, değerler değişir ve evet alma cevabınız daha muhtemeldir.

5 - İçerik oluşturun (Blog, makale vb ).

Düşüncelerinizi herkese açık bir şekilde paylaşmak göze çarpmanın en iyi yollarından biridir. "Bilgi çalışanları" olarak, potansiyel işverenler için sizin ne bildiğinizi ve işi ne kadar iyi yaptığınızı değerlendirmek zordur. Bu yüzden düşüncelerinizi LinkedIn veya başka bir bloga yazarak onlar için görünür hale getirin. Eğer çok da yazabilen birisi değilseniz, podcastler ve videolar da aynı işi görür. Önemli olan bir şekilde içerik yaratmaktır. Eğer çalıştığınız sektör içindeki trendler hakkında eşsiz bir bakış açısı sağlayabilirseniz harika bir iş yapmış olursunuz. Hepimizin bildiği zorlu işler için bir "nasıl yapılır" bilgileri verir veya yanlış anlamaları düzeltirseniz- dünyaya, kendi markanıza harika bir şekilde tanıtmış olursunuz.

Bu yazımızı beğendiyseniz 12 Adımda Kendinizi Geliştirin başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.

Hayatta ne işi yapıyorsanız yapın en iyisini yapmak, Yaptığınız işi severek yapmak ve bunu için gayret göstermek, Bu durum sizi öne çıkartacaktır, Başarıya giden yol uzun ve yorucudur, Kariyer basamaklarını tırmanırken çok çalışmalı ve tutkularınızın peşinden koşmalısınız, Emek harcamadan başarıya ulaşılamaz, Hedefe Odaklanma, Kendinize bir hedef belirleyin ve ona ulaşmak için sürekli olarak çaışın, Hedef belirlemek başarıya giden yolda önemli bir kilometre taşıdır, Yenilikçilik, Sürekli yeni bir şeyler üreterek kendinizi geliştirin, Yenilikçi olmak, iş hayatında başarıyı getiren önemli faktörlerden biridir, İkna Kabiliyeti, Patronlarınızı ve çalışma arkadaşlarınızı etkilemenin yollarını bulun, Etkili iletişim ve ikna kabiliyeti, iş hayatında size avantaj sağlar
iş hayatında başarılı olmanın yolları iş hayatında başarılı olmak için yapılması gerekenler iş hayatında başarılı insanların ortak özellikleri başarı
Genç bir kadın yakın plan bir portrede görülüyor. Açık tenli, yüksek elmacık kemikli ve belirgin bir çene hattına sahip. Gözleri parlak ve büyüleyici, uzun kirpikleri ve kapakların etrafındaki hafif gölgesi var. Dudakları dolgun ve açık pembe bir renge boyanmış. Saçları koyu kahverengi ve yüzünün etrafına yumuşak dalgalar halinde dökülüyor. Güzelliği yayan kendinden emin ama nazik bir ifadesi var.
Meryem Winstead
Blog Yazarı

Hacettepe Üniversitesi Aile ve Tüketim Bilimleri Bölümü mezunuyum. Blog yazarlığı ve insan kaynakları yönetimi sertifikalarım var. İngilizce dilinde yüksek lisans derecem var ve 3 yıl ABD'de yaşadım.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.