AnasayfaBlogİş Hayatında Başarı İçin Reçeteniz
İş Hayatı

İş Hayatında Başarı İçin Reçeteniz

01 Kasım 2019
Beyaz gömlekli bir adamın yakın plan görüntüsü bilgisayar başında gülümsemektedir. Elleri klavyenin üzerindedir ve yakın çekimde sağ eli tuşların üzerindedir. Arka planda beyaz bir tahtanın yakın çekimi de görülüyor. Adam sakallıdır ve gözlük takmaktadır. Görüntünün sağ alt köşesinde bir bilgisayar ekranının yakın çekimi görülüyor ve klavye üzerinde bir kişinin elinin bulanık görüntüsü de görülebiliyor. Ayrıca, arka planda siyah bir duvarın yakın çekimi görülmektedir. Tüm bu unsurlar bir araya gelerek mutlu bir şekilde bilgisayar kullanan bir adamın detaylı görüntüsünü oluşturuyor.
BaşlıkMetinÖneriler
Hedeflemeİş hayatında başarılı olmak için öncelikle ne istediğinizi ve hedeflerinizi belirlemenin önemi büyük.Ulaşılabilir ve ölçülebilir hedefler koymak.
SıradanlıkBir problem karşısında çözüm üretmek ya da kendinizi geliştirmek gibi önemli konularda farklı çözüm yolları denemeniz gerekir.Herkesin baktığı şeyde farklı şeyler görebilmek.
NezaketÇalışma arkadaşınızdan ya da bir görevliden ricada bulunurken bunu nazik bir biçimde gerçekleştirmekte fayda var.Sağlıklı insan iş ilişkilerinin temeli, sağlıklı insan ilişkilerinden geçer.
NetworkingGerek iş hayatında gerekse sosyal hayatta dahi çevremizin geniş olması, yeni fikir ve görüşler, fırsatlar açısından önemlidir.Çevre kurma ve sürdürme, farklı insanlarla bir araya gelme.
Çözüm ÜretmeBir konuda memnuniyetsizliğiniz ya da şikayetiniz varsa bunun hakkında bir çözüm önerinizin olması, mevcut sorunun çözümünde iyi bir yol gösterici olabilir.Negatif şeylere odaklanmaktansa pozitifte kalmak, iyimser ve yapıcı bir yaklaşım içerisinde olmak.
En İyi OlunÇalıştığınız sektör ne olursa olsun o işte en iyisi olmayı hedeflemek önemlidir.Kendinizi sürekli geliştirin ve deneyim edinme.
Takım ÇalışmasıGrup çalışmalarında iyi bir takım arkadaşı olmak, iyi bir sinerji yakalamak önemlidir.Grup içerisinde uyumlu olun ve etkin bir dinleyici olun.
İletişimİş hayatında doğru iletişim kurabilmek gerekir.Uygun yazışma ve mailleşme tekniklerini öğrenin.
Zaman Yönetimiİş hayatında zamanı etkili kullanmak başarıyı getirir.Etkili bir zaman yönetim tekniği öğrenin ve bunu uygulayın.
Kişisel GelişimKendinizi sürekli geliştirmelisiniz.Online eğitimler sayesinde bilgi birikiminizi artırın ve bu alandaki sertifikaları edinin.

İş hayatı, gerek okul yıllarımızda aldığımız eğitimlerin gerekse okul dışında kendimizi geliştirdiğimiz senelerin meyvesini alma dönemidir. Bazılarımız çalışmak için eğitim hayatının bitmesini beklerken bazılarımız ise iş hayatına daha erken atılır.

İyi çalışma stilleri, yaptığı işte başarılı olmak isteyen herkes için önemli bir esastır. Bunun sonucunda verimliliğiniz, iş memnuniyetiniz artar. Patronunuz ile, iş arkadaşlarınız ile daha iyi ilişkiler geliştirmenize yardımcı olur. İş hayatı ve başarı, birbirini tamamlayan ve birbirine ihtiyaç duyan iki önemli bileşendir. İş hayatı varsa başarı olmalı, başarı varsa da daha iyi bir kariyerin kapıları aralanır.

Psikologların ve bu alanda uzmanların ortak ifadelerine göre; iş yaşamında başarılı olan ve yaptığı işten tatmin olan insanlar günlük hayatta da mutlu olmaktadır. 

İş Hayatında Nasıl Başarılı Olunur?

İş hayatında başarılı olmak için öncelikle ne istediğinizi ve hedeflerinizi belirlemenin önemi büyük. Ulaşılabilir ve ölçülebilir hedefler koymak gerekir. 

Sıradanlığı unutun

Bir problem karşısında çözüm üretmek ya da kendinizi geliştirmek gibi önemli konularda farklı çözüm yolları denemeniz gerekir. Herkesin baktığı şeyde farklı şeyler görebilmelisiniz. 

İş yerinde nezakete dikkat edin

İş yerinde görgü ve etik, günlük hayatınızdaki ilişkilerinizde ne kadar önemliyse, iş yerinde de aynı şekilde önem arz eder. Çalışma arkadaşınızdan ya da bir görevliden ricada bulunurken bunu nazik bir biçimde gerçekleştirmekte fayda var. İnsanlar yaptığınız işten ziyade, iş dışında insanlara olan davranış şeklinize de son derece dikkat eder. Sağlıklı insan iş ilişkilerinin temeli, sağlıklı insan ilişkilerinden geçer.

Networkleri ihmal etmeyin

Gerek iş hayatında gerekse sosyal hayatta dahi çevremizin geniş olması, farklı insanlarla bir araya gelmek, yeni fikir ve görüşler, fırsatlar açısından son derece önemlidir. 

Problem yaratan değil çözüm üretici olun

Bir konuda memnuniyetsizliğiniz ya da şikayetiniz varsa bunun hakkında bir çözüm önerinizin olması, mevcut sorunun çözümünde iyi bir yol gösterici olabilir. Negatif şeylere odaklanmaktansa pozitifte kalmakta, iyimser ve yapıcı bir yaklaşım içerisinde olmakta fayda var.

İşinizde en iyisi olmaya bakın

Çalıştığınız sektör ne olursa olsun o işte en iyisi olmayı hedefleyin. Yeni mezunsanız başta biraz zor gelebilir. Çünkü öncesinde edinmeniz gereken çok fazla deneyim gerekir. Bu da iş hayatında daha fazla zaman geçirmeye ihtiyacınız olması demektir. Ancak ilerleyen zamanlarda kendinizi daha iyi geliştirmiş ve daha iyi yerlere gelmiş bulabilirsiniz. Bunun için de daima kendinizi geliştirin. 

İyi bir takım arkadaşı olun

grup çalışmalarında iyi bir takım arkadaşı olmak, iyi bir sinerji yakalamak açısından önemlidir. grup içerisinde uyumlu olmanız, ekip arkadaşlarınızı etkin dinlemeniz, ilişkilerinizi daha sağlıklı yürütmeniz ve bu konuda özverili olmanız ekip ruhu açısından gereklidir.

İş hayatı ve iletişim 

İş hayatında başarılı olmak için doğru iletişim kurabilmek gerekir. İş hayatı, resmi ve özel yazışmaların yoğun olduğu bir süreçtir. Bu süreç içerisinde yazışmaların uygun biçimde yapılması hem kurum açısından hem de birey açısından önemlidir. İş hayatında yazışma-mailleşme teknikleri muhatabımıza göre farklılık gösterir. Kurum içi ve kurum dışı yazışmalarında kullanılan dil ve üslup farklı olabilir. Öte yandan resmi ve yüksek makamlarla yazışmalarda kullanılan dil de farklılık arz eder.

İyi yazışma dili, gerek kişisel imajınız gerekse kurumunuzun algısı açısından son derece önemlidir. İş hayatı içerisinde hangi departmanda olursanız olun resmi yazıları, iş yazıları, özel yazıları öğrenmek gerekir. Yazışma teknikleri ile ilgili doğru bilinen yanlışları, hataları öğrenerek iş hayatında zorunluluk gerektiren teknik ve dilin kullanımı ile bilgileri öğreneceksiniz.

Her şey yerinde ve vaktinde güzel

Nasıl ki eve iş götürmek ve daha fazla meşgul olmak istemiyorsanız, iş yerinize de evi getirmeyin. Nasıl mı? Gerek evinizde gerek özel hayatınızda ne gibi sorunlar olursa olsun bunları iş yerinize girdiğiniz anda kapıda bırakın. Kafanızı yoran bu tarz problemlerin işinizi sabote etmesine ve modunuzu düşürmesine izin vermeyin.

Ertelemeyin

İş hayatında en büyük mod düşüren şey hiç şüphesiz uzayan mesailerdir. Etkili bir zaman yönetimi size bu konuda yardımcı olacaktır.

İlgili eğitim: Etkili Zaman Yönetimi Eğitimi

Gelişimi sürdürün

İş hayatı, sürekli yeniliklerin ve rekabetin olduğu bir alandır. Siz de bu yeniliklerden geride kalmamak için gerek kişisel gerekse iş alanınızda kendinizi daima geliştirmelisiniz. Peki, kendimi nasıl geliştirebilirim? Online eğitimler sayesinde siz de bilgi birikiminizi arttırabilirsiniz. Eğitimlerin sonundaki sınavdan başarı elde ederek almaya hak kazanacağınız sertifikalar ile CV’nize katkı sağlayabilirsiniz. 

Sertifikaların İş Hayatındaki Önemi Nedir?

İçinde bulunduğumuz teknoloji çağında insanlar, kendilerini geliştirmek ve iş yaşamlarında fark yaratmak için bir takım eğitimler almaktadırlar. Bu eğitimler sonunda sınavda gösterdikleri başarı sonucunda hak ettikleri belgeye de "sertifika" denilmektedir. Günümüzde sertifika programı ve eğitimi veren şirketler her geçen gün artmaktadır. Hatta yoğun hayat temposu içinde koşuşturan, zamandan ve paradan tasarruf ederek kendini geliştirmek isteyen kişiler için de E-Sertifika programları oldukça yaygınlaşmıştır. Bu durum teknolojinin hayatımıza etkileri ve nimetlerinden yararlanarak, kısıtlı zamanı olan kişiler için çok talep görmektedir.

Sertifika ne işimize yarar? Sertifika bir nevi, kariyerinize ve kişisel özelliklerinize katkı sağlamak için, aldığınız eğitimlerin, edindiğiniz tecrübelerin, bildiğiniz konuların belgelenmiş halidir. Düşünün kötü niyetli biri cv’sini zenginleştirmek adına birçok eğitimleri bildiğini iddia ediyor ve bunlara işverenin gözünü boyamak adına cv’sinde yer veriyor. Örnek olarak; aranan özelliklerinde, çok iyi İngilizce bilgisi olan, satış teknik eğitim bilgisi olan bir firmaya bu özellikleri var diye belirten biri, aslında az seviyede İngilizce bilen, satış teknikle alakalı hiçbir bilgisi olamayan biri olabilir. Bu durum ancak mülakat aşamasında ortaya çıkacaktır. Veya iyi niyetle düşünürsek bu özelliklere sahip biri bu özelliklere ait durumunu sertifika ile belgelendirmediğinden kendisini işverene kanıtlamada sıkıntı çekecektir. İşte bu durumda eğitimini aldığımız sertifika hayatımızı kolaylaştırmakta ve bizim adımıza bildiklerimizi belgelemektedir.

Yeni bir işe başvururken bütün özgeçmişlerde "Alınan Sertifikalar" alanının olduğunu hepimiz biliyoruz. Hatta bazı kariyer sitelerinde CV doldururken "sertifikanın alındığı kurum ve sertifikanın alındığı tarih" bilgilerinin de istendiğini görüyoruz. Sertifika bilgilerini çalıştığımız sektör ve kişisel özelliklerimize uygun eğitimlerle belgelendirdiğimizde işveren gözünde fark yaratıp, aynı işi isteyen birçok rakibimizin önüne geçeriz. Aldığımız sertifikalar bizim ne kadar donanımlı olduğumuzu, işverene aktarmanın en önemli yoludur. Kendimizi eğitmek, ilgi duyduğumuz alanda eğitim alarak kişisel gelişime katkıda bulunmak içinde sertifika eğitimlerinin önemli bir payı vardır. Günümüz iş dünyasında artık "ekmek aslanın ağzında değil, midesindedir."

Çok değil bundan beş on sene öncesine kadar sadece üniversite mezunu olmak işe alımda fark yaratıyorken, günümüzde nereye dönsen işsiz üniversite mezununa rastlıyorsunuz. Bu durumda işverenler bu kadar mezun arasından seçim yapacak başka kriter arayışına yöneldiler. Dil bilmek, master, doktora yapmak vs. derken bunlarda da aynı şekilde artış olunca, işinde en iyi, en donanımlı, en profesyonel olanı seçip, işgücünü arttırmayı hedeflediler. İşte tam da bu sırada sertifika ve sertifika programları önem kazandı. İşe alımlarda fark yaratıp işe alındınız diyelim. Ancak, içinde bulunduğumuz iş dünyasının kurtlar sofrasında, bulunduğunuz yeri korumak ve daha ileri taşımak, işyerinde terfi almak ve öne çıkmak için de eğitime devam etmek zorundasınız.

Öyle ki birçok kurumsal şirket çalışanlarına sertifika eğitimleri düzenleyip, bu konuda destek vermektedir. İşverenler teknik eğitimlerin yanı sıra, kişisel gelişim ve psikolojik sertifika eğitimlerine de destek vermektedir. Aslında sertifika bir nevi kişinin kendine yatırım yapmasıdır. Gelişen eğitim ve teknoloji dünyasına ayak uydurmak ve bireysel gelişimimize katkıda bulunmak için sertifika eğitimlerinin önemi gün geçtikçe artmaktadır.

Sertifika Programları

Sertifika Programları günümüzde teknolojinin sağladığı tüm imkanlar kullanılarak, online eğitim ve örgün eğitim olarak eğitim gönüllülerine hizmet vermektedir.

Bazı ücretsiz sertifika programları sadece internet bağlantısı ve bilgisayarla kişiye evinin konforunda, zamandan, ulaşımdan ve paradan tasarruf ederek hizmet vermektedir. Sertifika Programı veren yetkili firma, ilgili eğitimi sisteme yükleyerek, öğrenciye verdiği kullanıcı adı ve şifre ile sisteme bağlanmasını talep eder. İçerik, eğitim veren firmadan firmaya değişiklikler göstermektedir. Öyle ki, alanında uzmanlaşmış eğitim veren birtakım kaliteli firmalar, online eğitimde daha da ileriye giderek alanında uzman eğitici ile eğitim alan öğrencisini canlı yayın ile karşı karşıya getirip anında iletişim sağlamaktadır. Bu sayede öğrenciler ve öğretmen eş zamanlı olarak karşı karşıya gelmekte ve öğrenci canlı yayın sırasında aynı örgün öğretimdeymiş gibi eğitimciye sorular sorabilmekte ve cevabını anında alabilmektedir. Yapılan bu canlı yayın eğitimleri ilgili firmanın sistemine kaydedilmekte ve öğrenci eğitim süresinde sisteme dilediği kadar girip bu eğitimi tekrar tekrar izleyebilme imkanına sahiptir. Öğrenci, verilen ödevlerle ve deneme sınavlarıyla öğrendiği bilgilerini pekiştirmekte ve sertifika sınavına hazırlanmaktadır. Eğitimin sonunda belirtilen gün ve belli saatler arasında öğrencinin sisteme girip sertifika sınavına katılması istenmektedir. Sınavda baraj puanını geçen öğrenciler sertifika almaya hak kazanmaktadır.

İlgili eğitim: Ücretsiz Sertifika Programları

Örgün eğitimdeki sertifika programlarında ise; 15-20 kişilik sınıflarda, alanında uzman eğitmenler eşliğinde dersler anlatılmakta ve program bitiminde öğrenciler sınava tabi tutulmaktadır. Sınavı başarıyla geçen öğrenciler sertifika almaya hak kazanmaktadırlar.

Yazar: Şule Mikdan

Hedefleme, İş hayatında başarılı olmak için öncelikle ne istediğinizi ve hedeflerinizi belirlemenin önemi büyük, Ulaşılabilir ve ölçülebilir hedefler koymak, Sıradanlık, Bir problem karşısında çözüm üretmek ya da kendinizi geliştirmek gibi önemli konularda farklı çözüm yolları denemeniz gerekir, Herkesin baktığı şeyde farklı şeyler görebilmek, Nezaket, Çalışma arkadaşınızdan ya da bir görevliden ricada bulunurken bunu nazik bir biçimde gerçekleştirmekte fayda var, Sağlıklı insan iş ilişkilerinin temeli, sağlıklı insan ilişkilerinden geçer, Networking, Gerek iş hayatında gerekse sosyal hayatta dahi çevremizin geniş olması, yeni fikir ve görüşler, fırsatlar açısından önemlidir, Çevre kurma ve sürdürme, farklı insanlarla bir araya gelme, Çözüm Üretme, Bir konuda memnuniyetsizliğiniz ya da şikayetiniz varsa bunun hakkında bir çözüm önerinizin olması, mevcut sorunun çözümünde iyi bir yol gösterici olabilir, Negatif şeylere odaklanmaktansa pozitifte kalmak, iyimser ve yapıcı bir yaklaşım içerisinde olmak, En İyi Olun, Çalıştığınız sektör ne olursa olsun o işte en iyisi olmayı hedeflemek önemlidir, Kendinizi sürekli geliştirin ve deneyim edinme, Takım Çalışması, Grup çalışmalarında iyi bir takım arkadaşı olmak, iyi bir sinerji yakalamak önemlidir, Grup içerisinde uyumlu olun ve etkin bir dinleyici olun, İletişim, İş hayatında doğru iletişim kurabilmek gerekir, Uygun yazışma ve mailleşme tekniklerini öğrenin, Zaman Yönetimi, İş hayatında zamanı etkili kullanmak başarıyı getirir, Etkili bir zaman yönetim tekniği öğrenin ve bunu uygulayın, Kişisel Gelişim, Kendinizi sürekli geliştirmelisiniz, Online eğitimler sayesinde bilgi birikiminizi artırın ve bu alandaki sertifikaları edinin
İş Hayatı ve Sertifikalar iş hayatı kariyer online eğitim sertifika
Koyu kıvırcık saçlı, olgun bir kadın aydınlık bir odada duruyor. Karmaşık beyaz işlemeleri olan kırmızı bir başörtüsü takıyor. Başörtüsü başının etrafına sarılmış ve çenesinin altına sıkıştırılarak yüzünü çerçeveliyor. Hafif bir gülümsemeyle önüne bakıyor, ifadesi nazik ve düşünceli. Elleri önünde kenetlenmiş, krem rengi bir üst ve uzun, desenli bir etek giyiyor. Otuzlu yaşlarının sonunda ya da kırklı yaşlarının başında gibi görünüyor.
Merve Nur Cengiz
İçerik Editörü

Kişisel gelişimle ilgili blog içerikleri ve tanıtım yazıları yazıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.