AnasayfaBlogİş Başvurularında Nasıl Öne Çıkılır?
Mülakat Tavsiyeleri

İş Başvurularında Nasıl Öne Çıkılır?

01 Haziran 2022
 Bu kadar az iş ilanı için bu kadar çok nitelikli adayın başvurduğu ve bu sürecin ne kadar çekişmeli olabileceğini düşünürsek, iş başvurunuzun diğer adaylardan öne çıkması için ek yardıma ihtiyacınız var.

Bir işe başvururken, rakiplerinizin arasından sıyrılmanız gerekir. Bu kadar az iş ilanı için bu kadar çok nitelikli adayın başvurduğu ve bu sürecin ne kadar çekişmeli olabileceğini düşünürsek, iş başvurunuzun diğer adaylardan öne çıkması için ek yardıma ihtiyacınız var. İş başvuru sürecinin ne kadar stresli olduğunu da düşünürseniz bu süreç can sıkıcı olabilir. Peki ne yapacağız? Önümüze gelen tüm ilanlara başvurup bize dönüş yapmalarını mı bekleyeceğiz? Elbette hayır! Bunu yaparsak aslında herkes gibi yapmış oluruz. Biraz farklılık katarak işe girmenin kilidini açacağız. Nasıl yapabileceğinize gelin birlikte bakalım.

İş başvurusunda öne çıkmak gerekli midir? Zaten adil bir yarış yok mu?

Rekabetin yoğun olduğu bir iş ortamında iş başvurunuzda öne çıkmak çok önemlidir. Başvuranlar arasında adil bir yarış olsa da, işverenler yapılacak iş için en iyi adayı aramaktadır. En iyi aday olmak için, sahip olduğunuz becerileri ve nitelikleri ön plana çıkarmanız gerekir. 

Rekabette öne çıkmanın en iyi yolu araştırma yapmak ve önceden hazırlıklı olmaktır. Şirketin ne aradığını bilin ve becerilerinizi ve deneyiminizi onların ihtiyaçlarıyla eşleştirin. Ne istediklerini bilirseniz, başvurunuzda neden bu iş için en iyi kişi olduğunuzu gösterebilirsiniz.

İş başvurunuzun diğer adaylardan farklı olmasını sağlamak için yapabileceğiniz birkaç şey var:

Başvuru dosyanızda iş ilanında yer alan anahtar kelimeleri kullanın.

Bir işe başvururken başvuru dosyanızda iş ilanında yer alan anahtar kelimeleri kullanmanız çok önemlidir. Böylece başvurunuz başvuru takip sistemi (ATS) tarafından filtrelenmemiş olur. Bu sistemler, özgeçmişleri ve kapak mektuplarını belirli anahtar kelimeler için taramak üzere tasarlanmıştır ve bu anahtar kelimeler mevcut değilse, başvurunuz işe alım yöneticisi tarafından görülmeyebilir. Doğru anahtar kelimeleri eklemek, iş ilanında belirtilen niteliklerle eşleşmenizi sağlayacaktır. Sonuç olarak, başvuru dosyanızı başvurduğunuz her iş için özelleştirmek size zaman kazandıracak ve mülakata girme şansınızı artıracaktır.

Özgeçmişinizi ve kapak mektubunuzu her pozisyona göre uyarlayın.

Özgeçmişiniz ve kapak mektubunuz iş arama sürecinde iki önemli araçtır. Genellikle potansiyel işverenlerin ilk gördükleri şeylerdir, bu sebeple iyi bir izlenim bırakmalısınız. Bunu yapmanın en iyi yolu, elinizdeki belgeleri her pozisyona uyarlamaktır. Bu, şirketi ve işi derinlemesine araştırdığınızı ve ekibin bir parçası olmak istediğinizi gösterir. Ayrıca, özelleştirilmiş materyaller rekabette öne çıkmanıza yardımcı olur. Her iş ilanı için bu kadar çok nitelikli adayın başvurduğu bir ortamda, başvurunuzu öne çıkarmak için her şeyi yapmanız gerekir.

Özgeçmişinize bir sertifika ekleyin.

Özgeçmişinizi rekabette öne çıkarmanın bir yolu da sertifika örneğini eklemektir. Böylece potansiyel işverenlere gerekli bilgi ve becerilere sahip olduğunuzu göstermiş olursunuz. Birden fazla sertifikanız varsa, hepsini öz geçmişinize ekleyin. Sertifikanızı özgeçmişinize eklerken, görülebilir ve kolay bulunabilir olduğundan emin olun. Ayrıca sertifikanın ne olduğuna dair kısa bir açıklama da eklemelisiniz. Örneğin, SEO sertifikanız varsa, kaç saat eğitim aldığınızı ve ne tür bir SEO sertifikasına sahip olduğunuzu belirtmelisiniz. Bu bilgileri özgeçmişinize ekleyerek potansiyel işverenlerin niteliklerinizi daha iyi anlamasını sağlayabilirsiniz.

İlgili Eğitim: SEO Kursu

Başarılarınızı vurgulayın.

Eğer şirkete katabileceğiniz değeri işverenlerin görmesini istiyorsanız, özgeçmişinizde sadece yaptığınız işleri sıralamak yerine başarılarınızı da sergileyin. Çalıştığınız her görevde neler başardınız? Öncülük ettiğiniz önemli projeler var mı? Aldığınız herhangi bir ödül veya takdir var mı? İşverenlere nasıl bir çalışan olduğunuz ve neler yapabileceğiniz konusunda daha iyi bir fikir vereceği için bu bilgileri mutlaka ekleyin. Bu bilgilerle, sadece işe uygun olduğunuzu değil, aynı zamanda başarılı olmak için her şeyin ötesine geçecek biri olduğunuzu da göreceklerdir.

Modern bir özgeçmiş formatı kullanın.

Özgeçmişiniz, işveren nezdinde iyi bir izlenim bırakmak için ilk fırsattır. Açık, özlü ve okunması kolay olmalıdır. Ne yazık ki, birçok özgeçmiş eski format ve kafa karıştırıcı bir dille yazılmış durumda. Özgeçmişinizin diğerlerinden farklı olmasını istiyorsanız, modern bir özgeçmiş şablonu kullanmanız şarttır.

Modern özgeçmiş şablonlarının çoğu sadelik dikkate alınarak tasarlanmıştır. Niteliklerinizi etkili bir şekilde ifade edebilmek için sade tasarımlar ve anlaşılır yazı tiplerini kullanırlar. Buna ek olarak, isminiz, iletişim bilgileriniz ve eğitiminiz gibi kritik bilgileri öne çıkarırlar. Sonuç olarak, işverenler özgeçmişinizi hızlı bir şekilde gözden geçirebilir ve deneyim ve becerileriniz hakkında bir fikir edinebilir.

Özgeçmişinizi nasıl biçimlendireceğinizi bilmiyorsanız, çok sayıda online kaynak bulabilirsiniz. İhtiyaçlarınıza uygun bir şablon bulmak için "modern özgeçmiş şablonları" araması yapabilirsiniz. Beğendiğiniz bir şablonu bulunca, lütfen bilgilerinizi ekleyin ve göndermeden önce belgeyi dikkatlice gözden geçirin. Biraz çaba göstererek özgeçmişinizin harika bir ilk izlenim bırakmasını sağlayabilirsiniz.

Belgelerinizi gözden geçirin.

Günümüzün rekabetçi iş piyasasında, başvuru materyallerinizin hatasız olması her zamankinden daha önemlidir. Yazım ve dilbilgisi hataları sizi dikkatsiz ve profesyonel olmayan biri gibi gösterebilir ve potansiyel işvereninize detay odaklı olmadığınız veya iş konusunda ciddi olmadığınız izlenimini verebilir. Herhangi bir materyal göndermeden önce, bunları dikkatlice okuyarak düzeltin. Her belgeyi yavaşça okuyun, her kelimeye ve cümleye dikkat edin. Mümkünse, bir arkadaşınızdan veya aile üyenizden başvuru belgelerinizi okumasını isteyin; sizin gözden kaçırdığınız hataları onlar fark edebilir. Dikkatli bir şekilde okuyarak başvurunuzun mümkün olan en iyi izlenimi bırakmasını sağlayın.

Başvuru yaptıktan sonra takip edin.

İş başvurunuzu gönderdikten sonra şirketle irtibata geçmeniz çok önemlidir. Bu, pozisyona olan ilginizi gösterir ve elinizden gelenin fazlasını yapmaya istekli olduğunuzu gösterir. İş görüşmesinden sonra bir teşekkür notu göndererek, işe alım müdürüyle görüşerek veya başvuru durumunuzu sorarak bu konuyu gündemde tutabilirsiniz. Bu ekstra adımları atarak iş başvurunuzun diğer başvurular arasında öne çıkmasını sağlayabilirsiniz. Biraz çaba göstererek mülakata girme ve istediğiniz işi alma şansınızı artırabilirsiniz.

Günümüzün fazlasıyla rekabet dolu iş dünyasında, CV'nizi öne çıkarmak için her şeyi yapmanız şart. Yukarıda bahsedilen ipuçları bunu başarmanıza yardımcı olacaktır. Bununla birlikte, göz önünde bulundurmanız gereken bir diğer şey de profesyonel bir sertifika almaktır. Birçok işveren sürekli eğitime inanan adayları tercih ediyor. Başvurduğunuz pozisyonla ilgili sertifika alırsanız iş başvurularında öne çıkmak için çok güçlü bir silahınız olur. Yukarıdaki maddeleri yapacak zamanım yok diyorsanız özgeçmişinize sertifika eklemek işinizi kolaylaştırır. Bugün bir programa katılmak için eğitimlerimizi inceleyin. İş başvurularında sizi öne çıkaracak birçok sertifikamız var.

mülakat iş başvurusu iş başvurusu yapmak
Ellerini dua veya tefekkür için bir araya getirmiş, gözleri kapalı ve başı hafifçe eğik bir adam. Yüzünde huzurlu ve dingin bir ifade, nazik ve kibar bir tavır var. Teni açık kahverengi, saçları siyah, üzerinde beyaz bir gömlek ve koyu renk bir pantolon var. Huzurlu bir atmosferle çevrili düz beyaz bir arka planın önünde duruyor. Derin düşüncelere dalmış, anlamlı bir konu üzerinde kafa yoruyor gibi görünüyor. Duruşu alçakgönüllülük ve saygı hissi uyandırıyor.
Bilal Şentürk
Blog Yazarı

Celal Bayar Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesinde Lisans eğitimleri, Yıldız Teknik Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi ve Beykent Üniversitesinde İşletme Yönetimi üzerine Tezli Yüksek Lisans yapmıştır. Halen insan kaynakları üzerine doktora tezi yazmakta ve işletmelere insan kaynakları üzerine danışmanlık yapmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Gözlüklü ve mavi gömlekli bir kadın, beyaz metinli siyah bir arka plana karşı belden yukarısı görülüyor. Kadının gözleri kapalı ve gömleğinin üzerinde siyah beyaz bir logo var. Ağzı hafifçe açık ve yakın çekimde boynu görünüyor. Arka plan hafif bulanıktır ve bir kedinin bulanık görüntüsü görülebilmektedir. Kadının ağzının yakın çekiminde dudakları ve çenesi görülüyor.
Mülakat Teknikleri

Mülakat Nedir? Teknikleri Nelerdir?

16 Ocak 2020
Kulaklık takmış bir adam, ekranı aydınlatılmış bir dizüstü bilgisayarın önünde oturuyor. Dikkati yoğun ve kendisine sunulan bilgileri dikkatle inceliyor gibi görünüyor. Dizüstü bilgisayarın klavyesi ekranın altında görülebiliyor. Dizüstü bilgisayarın sağında, masanın karanlık yüzeyine karşı kabuğu parlak sarı bir elma var. Solda mavi bir fincan, yüzeyi hafifçe bulanık. Arka plandaki duvarda nokta ve çizgilerden oluşan siyah beyaz bir ağacın yanı sıra siyah zemin üzerine beyaz metinli bir logo var. Uzakta bir televizyon var, görüntüsü hafifçe odak dışı. Adamın kulaklığı siyah ve kulaklarının etrafına sarılmış.
Video Mülakat

Online Mülakat Nasıl Yapılır?

06 Şubat 2020
Bir kadın elinde bir kalem ve bir parça kağıt tutuyor. Yüzünde, elindeki işe konsantre olduğunu gösteren ciddi bir ifade var. Beyaz bir bluz giymiş ve saçlarını at kuyruğu şeklinde arkadan bağlamış. Gözleri kâğıda bakıyor, kaşları hafifçe çatılmış. Sağ eli kâğıdı tutarken sol eli kalemi tutmaktadır. Kâğıt beyaz bir sayfa ve üzerinde bazı metinler yazılı. Kullandığı kalem siyah ve ucunda gümüş bir klips var. Arka planda, sol üst köşede siyah ve beyaz çizgili bir kravat var.
Mülakat Soruları

Sinir Bozucu Mülakat Soruları

21 Nisan 2020
Bir kadın, üzerinde bir adam olan bir tablet tutuyor. Adamın yüzünde kocaman bir gülümseme var ve görüntülü arama yapıyor. Kadın tabletteki adama bakıyor, gözleri neşe dolu. Adamın arkasında, görüntüye neşeli ve eğlenceli bir dokunuş katan parlak, gökkuşağı renginde bir kağıt şeridi var. Yüzü yakın plandadır ve kameraya gülümsemektedir. Kadının yüzü saçlarıyla çerçevelenmiş ve ifadesi memnuniyet dolu. Resmin renkleri canlı ve adamın gülümsemesi bulaşıcı.
Video Mülakat

Video Mülakat Nedir?

03 Şubat 2016