AnasayfaBlogİngiliz ve Rus Dilleri ve Edebiyatları Bölümü
Bölümler

İngiliz ve Rus Dilleri ve Edebiyatları Bölümü

15 Ekim 2020
Bu resim bir masa üzerinde bir grup bayrağı göstermektedir. Bayraklar kırmızı, beyaz ve mavi desenlerden oluşmaktadır. Resmin ortasında, bir bayrak diğerlerinden daha büyük ve daha belirgindir. Bu bayrağın tasarımı üstte kırmızı bir şerit, ortada beyaz bir şerit ve altta mavi bir şeritten oluşuyor. Tablonun solunda, farklı bir tasarıma sahip, üstte beyaz, ortada mavi ve altta kırmızı bir şerit bulunan daha küçük bir bayrak var. Sağ tarafta ise kırmızı, beyaz ve mavi renklerde yıldızlardan oluşan bir alan var. Bayraklar düzgün ve düzenli bir şekilde dizilmiştir ve kumaştan yapılmış gibi görünmektedirler. Bayrakların her birinin üzerinde metin basılı, ancak metnin ayrıntıları görüntüde net değil. Arka planın odak dışı olması, bayrakların görüntüde daha belirgin görünmesini sağlıyor.
KonuDetaylarEkstra Bilgi
Bölümün İsmiİngiliz ve Rus Dilleri ve Edebiyatları BölümüBu bölüm, Moldova'daki Komrat Devlet Üniversitesi'nde eğitim veriyor.
Bölümün Amacıİngilizce ve Rusça öğretmeni yetiştirmekAynı zamanda İngiliz ve Rus edebiyat eserlerini de öğretmeyi hedefler.
Bölümün Oluşturuluş Sebebiİki ülke arasındaki soğuk savaş sonrası ihtiyaçBölüm, Türk öğrencilerine yurtdışında eğitim imkanı sağlar.
Diplomaİngilizce ve Rusça öğretmenlik diplomasıAvrupa Birliği, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından tanınıyor.
İş İmkânlarıÖğretmenlik, tercümanlık, çevirmenlikBölüm mezunları hem yurtdışında hem de ülkemizde iş bulabilmekte.
Dil EğitimiÜniversitede İngilizce ve Rusça eğitimi verilirDersler İngilizce ve Rusça olarak yapılıyor.
Edebiyat Eğitimiİngiliz ve Rus edebiyat eserleri incelenirAynı zamanda bu dillerdeki edebi eserlerin çevirileri de öğretildiğini.
Akademik KariyerGerekli şartları tamamladıktan sonra, akademisyen olarak çalışabilirlerÖzel üniversiteler için yüksek lisans mezuniyeti ve ALES puanı şartı bulunuyor.
Burs İmkanlarıDönem sonlarındaki başarı derecelerine göre, Türk öğrencilere Moldova devlet bursu veriliyorBurslar özellikle başarılı ve maddi durumu iyi olmayan öğrencilere verilmekte.
Anlaşmalı Üniversite!Süleyman Demirel Üniversitesi ile anlaşması bulunan bölümBu anlaşma çerçevesinde, öğrencilere çeşitli imkanlar sunuluyor.

İngiliz ve Rus dilleri ve edebiyatları bölümü, ülkemizde eğitimi yapılmayan bir akademik disiplin. Bu iki ülkenin dilleri ve edebiyatlarının eğitimi, sadece Moldova’daki bir üniversitede veriliyor. Moldova’daki Gagavuz Özerk Bölgesinde Gagavuz Türkleri yaşamakta. Bu bölgenin başkenti de Komrat’tır. Eski cumhurbaşkanlarımızdan Süleyman Demirel’in, başkentteki Komrat Devlet Üniversitesi’nin kuruluşunda destek verdiği de bilinmekte. Bu üniversitenin eski adının Gagavuz Üniversitesi olarak geçtiğini de eklemeliyiz.

Üniversitenin Milli Kültür Fakültesi bünyesinde bulunan İngiliz ve Rus Dilleri ve Edebiyatları bölümü, sadece ücretli seçeneğiyle eğitim vermekte. Bu bölümün, öğretmen yetiştirme amacıyla kurulmuş olduğunu söylememiz gerekir. Komrat Devlet Üniversitesi kampüsünde, Türk öğrenciler için kurulmuş merkezler bulunuyor. Bu merkezlerde, teknolojik ve sportif imkânlar da öğrencilerimize sunulmakta. Ayrıca öğrencilerimiz için 5 kişilik yurt kontenjanı da bu üniversitenin imkânları arasında sayılıyor. Bölümü seçen adayların yabancılık çekmeyecekleri ve rahatlıkla eğitimlerini göreceklerini söylemek yanlış olmaz. Ayrıca bu sayede, Gagavuz Türklerinin yaşamlarını ve kültürlerini yakından tanımaları da mümkün olacaktır.

Çoğu üniversitemizde olan Erasmus ve çift ana dal uygulamalarının toplamı, bu bölümü okumakla elde edilebiliyor. Bir taşla iki kuş vurmak diye de buna denir. Düşünürsek; Erasmus uygulaması, öğrencilere yurtdışındaki çalışmaları takip etme ve yabancı dil pratiği yapma imkânı veriyor. Çift ana dal uygulaması ise, öğrencilere çift diploma ve iki dalda uzmanlık veren bir imkân. Türkiye’deki sınavla yurtdışında okuma imkânı veren bu bölüm ise, Erasmus ve çift ana dal avantajlarını kapsıyor.

İngiliz ve Rus Dilleri ve Edebiyatları bölümü sayesinde, ülkemiz öğrencileri yurtdışında bu imkânları elde edebileceklerdir. İngilizce ve Rusça öğretmenliğinin yanı sıra, yurtdışındaki önemli devlet kurumlarımızda (konsolosluklar, elçilikler gibi) da çalışabileceklerdir. Mezunların, hem ulusal hem de uluslararası kariyer olanakları bu bölüm sayesinde geniş olacaktır. Şimdi gelin, adaylarımıza başarı kapısını açabilecek bu bölümü biraz daha yakından tanıyalım… 

İngiliz ve Rus Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Nedir? 

İngiliz ve Rus Dilleri ve Edebiyatları bölümü, İngilizce ve Rusça öğretmeni yetiştirmeyi hedefleyen bir lisans programıdır. Ayrıca bölümde, İngiliz ve Rus kültürü ile edebî eserleri de inceleniyor. Bölüm, 2020 itibarıyla yurtdışında sadece bir üniversitede mevcuttur. Komrat Devlet Üniversitesi (Moldova) bünyesinde eğitim veren bu bölüme, Dil puanıyla öğrenci kabul ediliyor. Ülkemiz öğrencileri de merkezî yerleştirme sınavındaki dil puanlarıyla bu bölümü tercih edebiliyorlar. Sadece ücretli seçeneği bulunan bu bölüm için, 2020 yılında 10 kişilik kontenjan açılmıştır.

İngiliz ve Rus Dilleri ve Edebiyatları bölümü mezunlarına bu iki dilde de öğretmenlik diploması veriliyor. Ayrıca üniversitenin verdiği diploma, Avrupa Birliği ülkeleri, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından tanınıyor. Üniversitenin, ülkemizde Süleyman Demirel Üniversitesi ile anlaşması bulunmakta.

Bölümün öncelikli amacı; İngilizce ve Rusça alanında öğretmenlik yapacak donanımlı uzmanlar yetiştirmektir. Hazırlık sınıfı da bulunan bölümün dersleri, İngilizce ve Rusça olarak yapılıyor. Ayrıca dönem sonlarındaki başarı derecelerine göre, Türk öğrencilere Moldova devlet bursu da verilmekte.

İngiliz ve Rus Dilleri ve Edebiyatları Bölümünün İş İmkânları Nelerdir?

İngiliz ve Rus Dilleri ve Edebiyatları bölümü mezunları, hem yurtdışındaki ülkelerde hem de ülkemizde iş bulabilmekte. Mezunlar özellikle; bu dillerin öğretmenliği, çeviri ve tercümanlık gibi mesleklerde çalışabilmekteler.

Mezunlar için uygun işyerleri şunlardır:

  • Üniversiteler

  • Dil eğitim merkezleri,

  • Kamu okulları ve özel okullar

  • Dışişleri Bakanlığı

  • Turizm ve Kültür Bakanlığı

  • Büyükelçilik

  • Konsolosluklar

  • Gümrük kurumları

  • Turizm işletmeleri 

  • Dış ticaret kuruluşları

  • Tercüme ve çeviri ofisleri

Kamu kurumlarında çalışmak isteyen mezunların, KPSS puanıyla tercih yapmaları gerekiyor. Özel üniversiteler içinse, yüksek lisans mezuniyeti ve ALES puanı şartı bulunuyor. 

akademik kariyer yapmak isteyen mezunlar, gerekli şartları tamamladıktan sonra, üniversitelerde akademisyen olarak çalışabilmekteler. 

İngiliz ve Rus Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

İngiliz ve Rus Dilleri ve Edebiyatları bölümü mezunlarının yapabilecekleri işler; öğretmenlik çevirmenlik ve tercümanlıktır. 

Mezunların çalıştıkları kurumlarda yaptıkları işler şunlardır:

  • Yabancı dil eğitim platformlarında İngilizce ve Rusça dilinin eğitimini vermek,

  • Üniversitelerde ve diğer okullarda bu dilleri ve edebiyatları öğretmek, 

  • Devlete bağlı ilgili kurumlarda, çeviri ve tercümanlık işlerini yapmak,

  • İngiliz ve Rus edebiyatına ait edebî eserleri Türkçeye çevirmek, 

  • Araştırma merkezlerinde, İngiliz ve Rus edebiyatı üzerine araştırmalar yapmak, 

  • Medya sektöründe, bu dillerdeki haberleri ve metinleri çevirmek, tercümanlık yapmak,

  • Dış Ticaret şirketlerinde İngilizce ve Rusça metin çevirileri ve tercümanlık yapmaktır.

İngiliz ve Rus Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Dersleri Nelerdir?

İngiliz ve Rus Dilleri ve Edebiyatları bölümü ders plânında, ilk yıl Rusça hazırlık sınıfı okunmakta. Rusça için yeterlilik sınavında başarılı olan öğrenciler, birinci sınıfa başlayabilmekteler. Ders plânlarında, İngiliz ve Rus dilinin gramer yapılarına, bu kültürlerin tarih ve edebiyatlarına ait dersler bulunmakta.

Bölümün ilk döneminde, sadece Rusça eğitimi üzerine yoğunlaşan bir ders plânı bulunuyor. İkinci dönem ise İngilizce ağırlıklıdır. İkinci dönemde, Gagavuz tarihi ve kültürü ile Moldova tarihi ve kültürü üzerine dersler mevcuttur. Bölümün diğer dönemlerinde ise İngilizce ağırlıklı dersler bulunuyor. 

İngiliz ve Rus Dilleri ve Edebiyatları bölümünde verilen derslerden bazıları şunlardır: 

  • Dilbilgisine Giriş

  • Temel Dilbilgisi

  • Temel Sesbilgisi

  • Temel Sözdizimi

  • Tümce Kalıpları

  • Sözdizimine Giriş

  • Bilgi ve İletişim Teknolojileri

  • Yazılı Anlatım

İngiliz ve Rus Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları 

İngiliz ve Rus Dilleri ve Edebiyatları bölümü; ülkemizdeki üniversitelerde bulunmayan bir akademik programdır. Bu bölüm sadece Komrat Devlet Üniversitesi’nde bulunmakta. 2017-2020 yılları arasında bu bölümün kontenjanları dolmamış, dolayısıyla 2020-2021 eğitim-öğretim yılı öncesinde taban puanları oluşmamıştır.

2020 yılında bölümün tek taban puanı Komrat Devlet Üniversitesi’nin 10 kontenjanlı ve ücretli seçeneğine aittir. Bu seçeneğin taban puanı 274,01605 ve başarı sıralaması da 78900 olarak açıklanmıştır.

Bölümün İsmi, İngiliz ve Rus Dilleri ve Edebiyatları Bölümü, Bu bölüm, Moldova'daki Komrat Devlet Üniversitesi'nde eğitim veriyor, Bölümün Amacı, İngilizce ve Rusça öğretmeni yetiştirmek, Aynı zamanda İngiliz ve Rus edebiyat eserlerini de öğretmeyi hedefler, Bölümün Oluşturuluş Sebebi, İki ülke arasındaki soğuk savaş sonrası ihtiyaç, Bölüm, Türk öğrencilerine yurtdışında eğitim imkanı sağlar, Diploma, İngilizce ve Rusça öğretmenlik diploması, Avrupa Birliği, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından tanınıyor, İş İmkânları, Öğretmenlik, tercümanlık, çevirmenlik, Bölüm mezunları hem yurtdışında hem de ülkemizde iş bulabilmekte, Dil Eğitimi, Üniversitede İngilizce ve Rusça eğitimi verilir, Dersler İngilizce ve Rusça olarak yapılıyor, Edebiyat Eğitimi, İngiliz ve Rus edebiyat eserleri incelenir, Aynı zamanda bu dillerdeki edebi eserlerin çevirileri de öğretildiğini, Akademik Kariyer, Gerekli şartları tamamladıktan sonra, akademisyen olarak çalışabilirler, Özel üniversiteler için yüksek lisans mezuniyeti ve ALES puanı şartı bulunuyor, Burs İmkanları, Dönem sonlarındaki başarı derecelerine göre, Türk öğrencilere Moldova devlet bursu veriliyor, Burslar özellikle başarılı ve maddi durumu iyi olmayan öğrencilere verilmekte, Anlaşmalı Üniversite!, Süleyman Demirel Üniversitesi ile anlaşması bulunan bölüm, Bu anlaşma çerçevesinde, öğrencilere çeşitli imkanlar sunuluyor
İngiliz Rus İngiliz ve Rus İngilizce ve Rusça İngiliz ve Rus dilleri İngiliz ve Rus dilleri ve edebiyatları İngiliz ve Rus dilleri ve edebiyatları bölümü.
Bu, uzun siyah saçlı genç bir kadının görüntüsüdür. Üzerinde hafif bol parlak kırmızı bir gömlek var. Gözleri kapalı ve dudakları hafifçe ayrık, sanki rahatlamak için bir an ayırıyormuş gibi. Başı hafifçe eğik ve kollarını göğsünün üzerinde kavuşturmuş. Kendinden emin ve rahat bir duruşu var. Saçları omuzlarına dökülen yumuşak, doğal dalgalarla şekillendirilmiş. Yirmili yaşlarında olduğu anlaşılıyor ve yüzünde sıcak ve davetkâr bir ifade var. Bu anda dingin ve mutlu görünüyor.
Emel Keskin
Blog Yazarı

1998-1999 yılları arasında, Yalova'da bulunan bir reklam ajansının Koleksiyon adlı dergisinde; reklam koordinatörü ve köşe yazarı olarak çalıştı. 2003’te Mimar Sinan Üniversitesi, Sanat Tarihi Bölümü'nden mezun oldu. Halen İstanbul Üniversitesi, Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencisi.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu yakın çekim görüntü, kırmızı renkli arka planı ve beyaz ve mavi şeritleri olan bir bayrağı gösteriyor. Bayrak diyagonal bir konumda tutulmakta ve sol üst köşeden parlak bir ışıkla aydınlatılmaktadır. Bayrağın sağ üst köşesinde içinde beyaz noktalar bulunan siyah bir daire vardır. Sağ alt köşede ise mavi zemin üzerinde siyah bir harf görülmektedir. Bayrağın renkleri canlıdır ve şeritler eşit aralıklı ve net bir şekilde görülebilir. Bayrağın kenarları hafifçe yıpranmış ve görüntüye doku katıyor. Resmin genel atmosferi vatanseverlik ve gurur dolu.
Bölümler

Rus Dili Öğretmenliği Bölümü

30 Kasım 2020
Yüzünde bayrak resmi olan bir kadın yakın çekimde gösteriliyor. Kadının üzerinde mavi bir gömlek ve arkasında siyah bir arka plan vardır. Yüzünün ortasında kırmızı ve mavi bir bayrak ve bayrağın mavi yazısı ortada. Sağ alt köşede gözleri, sol alt köşede ise göğsünün yakın çekimi görülüyor. Dudakları hafifçe ayrılmış ve kaşları hafifçe çatılmış. Kararlı ve odaklanmış görünüyor, sanki önündeki her türlü zorluğu üstlenmeye hazır gibi. Bayrağın dokusu net ve renkleri canlı. Arka plan çoğunlukla siyah, ancak gömleğinin mavisi karanlığa karşı göze çarpıyor. Görüntü, hem kadının kararlılığını hem de taşıdığı bayrağın gücünü yakalayan inanılmaz güçlü bir görüntü.
Rusça Dil Öğrenimi

Rusça Günler ve Aylar

25 Eylül 2021
Bir grup insan kırmızı ve mavi tonlardan oluşan büyük bir bayrağın arkasında durmaktadır. Bayrak, ellerini birleştirmiş bir grup insan tarafından havada tutulmaktadır. Bayrağa yakından bakıldığında ortasında beyaz bir ok görülmektedir. Ayrıca mavi ve kırmızı renkte siyah harflerle yazılmış bir tabela da görülüyor. Arka planda, siyah metinli sarı bir arka plan var. Siyah harflerle kırmızı ve sarı bir işaret de görülebiliyor. Ön planda beyaz piyano tuşlarının yakın çekimi var. Son olarak, görüntünün alt kısmında bir harfin yakın çekimi görülmektedir. Tüm bu unsurlar bir araya gelerek canlı ve ilgi çekici bir görüntü oluşturuyor.
Rusça Dil Öğrenimi

Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü

09 Kasım 2020
Bu görüntüde gözlüklü, kalın sakallı ve bıyıklı bir adam görülüyor. Doğrudan kameraya bakıyor ve ciddi bir ifadesi var. Gözlükleri yuvarlaktır ve sakalı düzgünce kesilmiştir. Işık görüntünün sol tarafından geliyor ve gözleri, burnu ve ağzı dahil olmak üzere yüz hatlarını vurguluyor. Koyu renk saçları geriye taranmış ve kulakları görünüyor. Adamın güçlü bir çene hattı ve belirgin bir çenesi var. Açık renkli bir gömlek giyiyor ve yüzü kameraya dönük.
Tarihte Bugün

Usta Yazar Anton Çehov Bugün Doğdu

28 Ocak 2020
Bu çevrimiçi kurs görüntüsünde bir kadın beyaz tahtaya yazı yazıyor. Sarı saçları var ve odaklanmış ve kararlı görünüyor. Bu, öğretilen bir ders ya da bir beyin fırtınası oturumu olabilir. Arka planda kırmızı, beyaz ve mavi bir bayrak olması muhtemeldir, bu da konunun vatanseverlik veya ulusal gururla ilgili olduğunu düşündürebilir. Resimde ayrıca bir miktar bulanıklık var, bu da kişinin hareket halinde olduğunu gösteriyor olabilir. Genel olarak resim bir öğrenme ve faaliyet hissi uyandırıyor.
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
913464
Arkasında kırmızı ve sarı bir bayrak bulunan oyuncak bir uçak, siyah ve kırmızı kumaş bir yüzey üzerinde durmaktadır. Oyuncak uçak beyazdır, kanatlarında ve kuyruğunda kırmızı bir şerit vardır ve gövdenin ortasında bir logo bulunmaktadır. Ön planda, sol üst köşede bir numara görülüyor. Güneş parlak bir şekilde parlıyor, sahneyi aydınlatıyor ve uçağa canlı bir parlaklık veriyor. Uçağın arkasında, üzerinde beyaz yazılar bulunan parlak sarı ve kırmızı bir bayrak vardır. Sahne arka planda mavi bir gökyüzü ile çerçevelenmiş ve tüm görüntü neşe ve macera duygusu ile doludur.
4.8
(189)

Almanca Kursu (A1-A2)

4 Konu5 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1102606
Bu, Korece odaklı bir çevrimiçi kursun görüntüsüdür. Bir kadın elinde bir kahve fincanı ve bir not defteri tutarken, doğrudan kameraya bakarken ve gülümserken görülüyor. Arka planda siyah metinli beyaz bir tabelanın yanı sıra kırmızı daire ve siyah çizgileri olan bir bayrak görülüyor. Ön planda bir kahve fincanı ve kalem tutan bir elin yanı sıra kırmızı ve mavi bir daire görülüyor. Bir kişinin gözlerinin yakın çekimi de görülebilir. Bu online kursa katılarak öğrenciler Kore dili ve kültürü hakkında daha fazla bilgi edinebilecekler. Kurs, öğrencilerin dili öğrenmelerine yardımcı olmak için çeşitli dersler, kaynaklar ve etkinlikler sağlayacaktır. Ayrıca Kore yaşamının farklı yönlerinin yanı sıra nüanslarını ve inceliklerini anlamalarına da yardımcı olacaktır. Kurs ilgi çekici ve bilgilendirici olacak, öğrencilere Güney Kore'nin dili ve kültürü hakkında bilgi verecektir. Bu online kurs sayesinde öğrenciler Güney Kore'nin dilini ve kültürünü kendi yaşamlarında kullanmaya hazır olacaklardır.
5
(35)

Korece Eğitimi

7 Konu5 Saat
Resimdeki kadının omuzlarına dökülen uzun, siyah saçları var. Yakalı ve kolları üç çeyrek uzunlukta beyaz bir gömlek giyiyor. Yüz ifadesi nötrdür. Beyaz bir duvarın önünde durmaktadır. Doğrudan kameraya bakıyor, gözleri konsantrasyon içinde hafifçe kısılmış. Dudakları hafifçe ayrılmış ve kaşları hafifçe kalkmıştır. Elleri önündedir, avuç içleri yukarı bakmaktadır. Kendinden emin ve sakin görünüyor. Duruşu rahat ve kendinden emin. Yüz hatları belirgin ve cilt tonu açık bronz.Asuhan Turhal
1102464