AnasayfaBlogİktisat Bölümü Mezunu Ne Yapmalı?
Yeni Mezun

İktisat Bölümü Mezunu Ne Yapmalı?

24 Haziran 2019
Bu görüntü, bir direğe asılı parlak sarı bir kumaşın önünde duran mezuniyet cübbesi giymiş bir kişiyi göstermektedir. Kişi, siyah zemin üzerine beyaz harflerle süslenmiş bir mezuniyet kepi ve cübbesi giymektedir. Gözleri, önlerinde tuttukları beyaz harfli yeşil bir tabelaya odaklanmıştır. Ellerini önünde kavuşturmuş bir şekilde ayakta durmaktadır. Kişinin yüzünde ciddi ve kararlı bir ifade vardır. Arka planda bulanık bir park ya da bahçe manzarası var. Görüntü yakın bir açıdan çekilmiştir ve kişi fotoğrafın ana konusudur.
Konu BaşlıklarıDetaylarıÖnemi
İktisat BölümüMal ve hizmetlerin üretimi, dağıtımı ve tüketimi, kaynak yönetimi, ekonomi politikaları üzerine eğitim verir.Sınırlı kaynaklarla sınırsız ihtiyaçların karşılanmasını yönetmek ve ekonomik sistemleri analiz edebilmek için gereklidir.
Eğitim Süresi ve İçeriği4 yıllık bir bölüm olup, mikro iktisat, makro iktisat, finans, muhasebe vb. dersleri içerir.Çok yönlü bir bilgi birikimi sağlar ve mezunlarının birçok farklı sektörde çalışabilme yeteneği kazanır.
İş İmkanlarıBankacılık, finans, danışmanlık, yöneticilik gibi geniş bir yelpazede iş imkanları sunar.İktisat mezunları, çeşitli sektörlerde geniş bir iş imkanına sahiptir.
Başlangıç MaaşlarıKamu sektöründe çalışan mezunlar için başlangıç maaşı genellikle 2000 ile 5000₺ arasındadır.Maaşlar, eğitim ve deneyim ile birlikte artmaktadır.
KPSS ile Kamu Sektörüne GirmeKPSS sınavı ile kamu sektöründeki memurluk ve benzeri pozisyonlara giriş yapılabilir.Stabil bir iş imkanı ve avantajları dolayısıyla birçok mezun KPSS'ye girer.
İş Hayatına Aktif OlmaÜniversite döneminde aktif rol almak, becerileri geliştirmek ve sosyal alanda kendini göstermek.Bu aktiviteler, mezun olunduktan sonra güçlü bir başlangıç yapmayı sağlar.
Online EğitimlerÜcretiz online eğitimlerle iş hayatında kendini geliştirme fırsatı.Bilgi ve yetenekleri arttırmak için önemli bir araçtır.
İktisat Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?Bankacı, analist, satış-pazarlama , ekonomist, muhasebeci, danışman, finans-muhasebe, reklamcı, yönetici gibi pozisyonlarda çalışabilirler.Kapsamlı bir çalışma pozisyonuna sahiptir.
İktisat Bölümü Mezunu Nasıl Aktif Olur?Üniversite döneminde katıldığı etkinlikler, yer aldığı staj programları ve yabancı dil bilgisi ile aktif olur.İşe alım sırasında bu alanlarda deneyim kazanmak önem taşır.
İktisat Bölümü Mezunu Kamu Sektörüne GirmeKPSS sınavına girerek kamu sektöründe çalışabilir.Kamu sektöründe istihdam, stabil bir kariyer imkanı sağlar.

İktisat, mal ve hizmetlerin üretimi, dağıtımı ve tüketimi ile ilgilenen bilim dalıdır. Sınırlı kaynaklarla sınırsız ihtiyaçların karşılanmasını ifade eder. Başka bir deyişle, iktisat birçok düşünce ve ideoloji biçimine dayanır. İktisadın temel amacı, insanların ihtiyaç duydukları ve istedikleri şeylere sahip olabilmeleri için kaynakları verimli bir şekilde kullanmanın yollarını bulmaktır. İki tür iktisadi sistem vardır: planlı ve piyasa.

Planlı bir ekonomide, hükümet neyin üretileceği, nasıl üretileceği ve kimin alacağı ile ilgili tüm kararları verir. Piyasa ekonomisinde ise insanlar ne alıp satacakları konusunda kendi kararlarını kendileri verirler. Mal ve hizmetlerin fiyatları piyasadaki arz ve talebe göre belirlenir. İktisat genellikle mikro iktisat ve makro iktisat olarak ikiye ayrılır.

Mikro iktisat bireysel tüketicilere, işletmelere ve piyasalara odaklanır. Makro iktisat ise tüm ekonomiye odaklanır.

İktisat Bölümü Hakkında

Günümüzde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde yer alan, eşit ağırlık alanında en çok tercih edilen ve her yıl çok sayıda mezun veren iktisat bölümü 4 yıllık eğitim süresine sahiptir.

İktisat bölümü içeriğine bakıldığında çoğunlukta sayısal kapsamlı olduğu görülür. Makro ve mikro iktisat, uluslararası iktisat, işletme, pazarlama, politika, finans, muhasebe, istatistik ve ekonomi gibi birçok bilgi donanımına yer vermektedir. 

İktisat bölümü tercih edilmeden önce o bölümün bizden ne istediği ve bizim o sektöre katabileceğimiz nitelik/donanımlar göz önünde bulundurulmalı. İktisat bölümü analitik düşünmeyi ve araştırma yapmayı seven birçok kişiye hitap etmektedir.

İktisat Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Merak edilen en önemli konulardan birisi mezun olduktan sonra ne tür bir iş alanında ve ne kadar maaş ile çalışacağımızdır. İktisat bölümü mezunu aslında çok kapsamlı bir çalışma pozisyonuna sahip. Çeşitli kamu ve özel kuruluşlarda birçok çalışma imkanı var.

Bankacı, analist, satış-pazarlama , ekonomist, muhasebeci, danışman, finans-muhasebe, reklamcı, yönetici gibi farklı birçok departmanda çalışmak mümkün.

Bir diğer önemli konu da çalışma sürecimiz boyunca alacağımız maaş. Kamu sektöründe 2000 ile 5000₺ arası başlangıç maaşları fakat terfi aldıkça maaşın yükselme sınırı yok. İktisat bölümündeki eğitim sürenizi ne kadar verimli geçirirseniz alacağınız maaş da o kadar hızlı yükselir.

Sonrasında 6 haneli rakamlara bile ulaşmak bile mümkün. Ancak bu maaş durumu özel sektöre bakıldığında fiyat farklılaşmaları, çalışacağımız departman ve kendi bilgi/beceri doğrultusunda farklılık gösterebilir.

İktisat Bölümü Mezunu İş Hayatında Nasıl Aktif Olur?

Ülkemizde üniversite okuyup mezun olan ve diplomasını aldıktan sonra iş arayışına giren birçok öğrenci yer almakta. Ne yazık ki yaşam şartları neticesi ve verilen mezun sayısı gereği de birçok kişi işsiz. Bunun başlıca sebeplerinden birisi verilen mezunlar arasındaki tercih sıralaması.

Çünkü mezun olduktan sonra bu yarışa binlerce insan katılmakta. Şirketler veya firmalar işe alım sırasında tercih yaparken kişinin eğitim hayatı boyunca katıldığı etkinlikler, yer aldığı staj programları ve en önemlisi sahip olduğu yabancı dil seçeneklerini dikkate alır.

Bu alanlarda deneyim kazanmak için üniversite döneminde aktif rol oynamak, becerileri geliştirmek ve sosyal alanda kendini göstermek gibi eylemler büyük önem taşıyor. Bu sayede mezun olduktan sonra kazanımlarımız ile iyi bir çalışma başlangıcı yapmak kaçınılmaz olur.

Her yıl İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde binlerce kişi bu iktisat bölümünden mezun olmakta. Yani bu da demek oluyor ki, aynı sektöre iş başvurusunda bulunacak binlerce rakip var ortada. Sizin bu seçim aşamasında onlar arasından sıyrılabilmeniz için bu bahsetmiş olduğumuz donanımların var olması gerekmektedir.

Zaten bu donanımlar çalışma hayatına bir adım daha yaklaşabilmek ve şirketlerin sizi seçme olasılığını arttırmak için gerekli.

İktisat Bölümü Mezunu Kamu Sektörüne Nasıl Girer?

Herkesin aklına gelen ilk şey KPSS imkanıdır. KPSS kamu alanında kendimizi ispat etmenin başlıca koşulu. Kamu sektöründe yer alabilmek için KPSS sınavına girip ilgili olduğumuz alan için yeterli bir puan almak sektörde yer almanızı sağlar.

Eğer ki A grubu dediğimiz müfettişlik, uzmanlık, denetmenlik gibi kariyer meslekleri istemiyorsanız ve sadece düz memurluk kadrolarına da hazırlanabilirsiniz. Bunun için de B grubu KPSS’ye girmelisiniz. Yani sadece genel kültür ve genel yetenek oturumuna girmeniz yeterli. Buradan elde edeceğiniz P3 puan türü ile düz memurluk kadrolarını tercih etmeniz mümkün.

Yeni mezun olduktan sonra veya öğrencilik dönemizde iş hayatına yönelik ücretsiz online eğitimler alabilir kendinizi istediğiniz alanda geliştirebilirsiniz. İş hayatı Eğitimleri veya Finans - Muhasebe Eğitimleri almanızın size büyük faydası olacaktır.

Yazar: Göksu Duman

İktisat Bölümü, Mal ve hizmetlerin üretimi, dağıtımı ve tüketimi, kaynak yönetimi, ekonomi politikaları üzerine eğitim verir, Sınırlı kaynaklarla sınırsız ihtiyaçların karşılanmasını yönetmek ve ekonomik sistemleri analiz edebilmek için gereklidir, Eğitim Süresi ve İçeriği, 4 yıllık bir bölüm olup, mikro iktisat, makro iktisat, finans, muhasebe vb dersleri içerir, Çok yönlü bir bilgi birikimi sağlar ve mezunlarının birçok farklı sektörde çalışabilme yeteneği kazanır, İş İmkanları, Bankacılık, finans, danışmanlık, yöneticilik gibi geniş bir yelpazede iş imkanları sunar, İktisat mezunları, çeşitli sektörlerde geniş bir iş imkanına sahiptir, Başlangıç Maaşları, Kamu sektöründe çalışan mezunlar için başlangıç maaşı genellikle 2000 ile 5000₺ arasındadır, Maaşlar, eğitim ve deneyim ile birlikte artmaktadır, KPSS ile Kamu Sektörüne Girme, KPSS sınavı ile kamu sektöründeki memurluk ve benzeri pozisyonlara giriş yapılabilir, Stabil bir iş imkanı ve avantajları dolayısıyla birçok mezun KPSS'ye girer, İş Hayatına Aktif Olma, Üniversite döneminde aktif rol almak, becerileri geliştirmek ve sosyal alanda kendini göstermek, Bu aktiviteler, mezun olunduktan sonra güçlü bir başlangıç yapmayı sağlar, Online Eğitimler, Ücretiz online eğitimlerle iş hayatında kendini geliştirme fırsatı, Bilgi ve yetenekleri arttırmak için önemli bir araçtır, İktisat Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?, Bankacı, analist, satış-pazarlama , ekonomist, muhasebeci, danışman, finans-muhasebe, reklamcı, yönetici gibi pozisyonlarda çalışabilirler, Kapsamlı bir çalışma pozisyonuna sahiptir, İktisat Bölümü Mezunu Nasıl Aktif Olur?, Üniversite döneminde katıldığı etkinlikler, yer aldığı staj programları ve yabancı dil bilgisi ile aktif olur, İşe alım sırasında bu alanlarda deneyim kazanmak önem taşır, İktisat Bölümü Mezunu Kamu Sektörüne Girme, KPSS sınavına girerek kamu sektöründe çalışabilir, Kamu sektöründe istihdam, stabil bir kariyer imkanı sağlar
iktisat bölümü yeni mezun online eğitimler iktisat bölümü mezunları
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.