AnasayfaBlogHızlı Yazma Teknikleri
Kişisel Gelişim

Hızlı Yazma Teknikleri

21 Ocak 2021
Bir adam masa başında oturmuş, dizüstü bilgisayarının önünde bir şeyler yazıyor. Bir gözlük takıyor ve önündeki defterin üzerinde bir kalem tutuyor. Başının yakın çekiminde saçları görünüyor. Dizüstü bilgisayarın yanındaki yüzeyde siyah bir kapak ve üzerinde başka bir gözlük bulunan beyaz bir bez var. Tüm dikkatini dizüstü bilgisayara vermiş ve önemli bir şeyler yazıyor gibi görünüyor. Yüzünde odaklanmış bir ifade var ve elleri klavyenin üzerinde hızla hareket ediyor.
Teknikler ve TaktiklerAmaçlarıEk Bilgi
Uygun Oturma PozisyonuYazma esnasında verimliliği arttırmak ve sağlık sorunlarını engellemekYanlış oturuş sebebiyle bel, boyun ve sırt ağrısı yaşanabilir
Klavyeyi TanımakKlavyedeki tuşların yerini bilerek hızlı yazmayı sağlamakEn çok kullanılan kısayolları ve karakterleri bilmek önemlidir
Gözler Klavyede Değil Ekranda OlmalıTuşlara bakmadan daha hızlı yazmayı öğrenmekTuşlara bakarak yazı yazmak hızı yavaşlatır
10 Parmak Yazmayı DenemekKlavyedeki tüm tuşlara daha hızlı erişmek ve yazma hızını arttırmak10 parmak kullanmak için ücretsiz alıştırma programları vardır
Kısayolları KullanmakBilgisayar üzerindeki işlemleri hızlandırmakEn çok kullanılan kısayolları öğrenmek zaman kazandırır
Pratik YapmakÖğrenilenleri pekiştirmek ve hızlı yazmayı geliştirmekPratik yapmak için çeşitli oyunlar ve uygulamalar kullanılabilir
Dinleyerek YazmakNe yazacağını bilmediği durumlarda pratik yapmakBu pratiği online ders, e-kitap ya da YouTube yayınını dinleyerek yapabilirsin
Yanlış Alışkanlıkları BırakmakDaha verimli ve hızlı yazmayı öğrenmekYanlış tuşlara basma ve klavyeyi yanlış kullanma gibi alışkanlıklar hızı düşürür
Zaman Tutarak Deneme YapmakKendini sürekli olarak geliştirmek ve hızını test etmekBelirli bir sürede ne kadar yazabildiğinizi ölçerek hızınızı arttırabilirsiniz
Kendi Klavye Düzeninizi OluşturmakKendi konforunuzu sağlamak ve yazma hızınızı artırmakKlavyedeki tuşları kendi kullanım şeklinize göre düzenlemek yararlı olabilir

Yazmak, birkaç satır karalamak… Günlük tutmak, şiir yazmak, öykü yazmak, hikaye yazmak, blog yazmak, makale yazmak, sunum hazırlarken yazmak, iş için yazışmalar yapmak… Sanki bize çok uzak ancak bir o kadar da hayatımızın içindeki eylem.

Bazıları aklına gelen fikirle kağıt kaleme sarılır, bazıları için kağıt kalem eskilerde kalmıştır. Hemen bilgisayar başına oturur. Çoğu kere bilgisayar başına oturmaya da gerek kalmaz. Telefonun notlar bölümü açılır ve yazmaya başlanır. 

Yazma araçları ve amaçları değişse de eylem hep aynı. Yazarken bazı durumlarda hızlı yazmak gerekir. Özellikle işle ilgili yazışmalar söz konusuysa. Hızlı yazmanın da ustaları var: Daktilo ya da klavye ustaları. Ustaları gördüğümüzde “keşke ben de o kadar hızlı yazsam” diye iç geçirmişliğimiz de çoktur. Ustalar da sonradan öğrendi hızlı yazmayı. Hızlı yazmak öğrenilebilecek bir alışkanlık. Pek çok öğrenilen şey gibi emek istiyor. 

Emekle birlikte hızlı yazmanın da püf noktaları, ipuçları ve teknikleri var. Nedir onlar? Yani hızlı yazma teknikleri? Yazının devamında teknikleri birlikte öğrenelim. Öğrendiklerimiz teoride kalmasın, pratiğe de dökelim, uygulayalım. Uygulamak için çalışmalar yapalım. 

Klavyede Hızlı Yazma Teknikleri

Klavyede hızlı yazmayı öğrenmenin ilk adımı alışkanlıkları değiştirmek. Pek çoğumuzun klavyede yazarken yanlış teknikler kullandığımız bir gerçek. Hemen şöyle ilk öğrendiğimiz günleri hatırlayalım. İki parmakla, harflere baka baka yazdığımız günleri. İşte o dönemden kalma alışkanlıklarımız pek çoğumuzda hala mevcut. Bu sebeple de hızlı yazma tekniklerinin ilk adımı öğrendiğimiz yanlış davranışları bırakmak.

  • Oturma Pozisyonunu Düzeltin 

Yanlış yazı yazma alışkanlıklarımızı bıraktığımızı ya da bırakma kararı aldığımızı var sayarak devam edelim. İlk adım oturma pozisyonunu yani duruşu düzeltmekle başlıyor. Masa başında, sandalyede oturun. Ayaklar yerde ve duruşunuz dik olsun. Bilekleri ve parmakları klavyeyi kapatacak şekilde konumlandırın. Başınızı ekranı tam görebilecek şekilde ayarlayın. Şimdi yazma pratiklerine hazırsınız.

Hemen buraya dipnotumuzu da düşelim. Oturma pozisyonunun doğruluğu sağlık için de önemli. Özellikle masa başında çalışanlar için. Yanlış oturuş sebebiyle bel, boyun ve sırt ağrısı yaşayanların sayısı azımsanmayacak kadar fazla.

  • Klavyeyi Tanıyın

Dijital çağdayız ve işlerimizin çoğu bilgisayar başında. Haliyle bilgisayar ve klavye de iş araçlarımız. Klavyedeki harfler, sayılar, kısayollar, en çok kullanılan noktalama işaretleri ve diğer karakterler hakkında bilgi sahibi olmak önemli. Zira bu bilgiler pratikte fazlasıyla işe yarayacak. 

  • Gözler Klavyede Değil Ekranda Olsun

Gözleriniz "acaba yanlış harfe mi bastım" düşüncesiyle sürekli klavyede mi? Evet diyorsanız bu alışkanlık da yanlış. Hızlı yazmanın önemli noktası, gözlerin klavyede değil ekranda olması. Tuşlara bakarak yazmak yavaşlatır. Gözler ekranda ve tuşlara bakmadan yazmayı denemek de çok uzun sürebilir.

Klavyeye bakmadan yazmanın da birkaç adımı var. Yavaş yavaş tuşlara bakmadan yazmayı dene. Klavyeyi tanıma adımına burada ihtiyaç duyacaksın. Bastığın tuşu sesli söyle, hafızada kalması kolaylaşsın. Deneme amaçlı klavyeye bakmadan tuşların yerini hatırlamaya çalışın. Zorlanacaksınız ancak biraz emekle üstesinden geleceğinize eminim.

  • 10 Parmak Yazmayı Deneyin

Neden 10 parmakla yaratıldık? Parmakların da bir fonksiyonu var. 10 parmağı sadece başka işlerde kullanmak gerekmiyor. Yazarken de 10 parmağa ihtiyaç duyuluyor. Sıkça kullanılan deyimi hatırlatmakta fayda var: 10 parmağında 10 marifet. Çok haklısınız ilk denemede hatta demelerde zorlayacak, zor gelecektir. Ancak klavyede 10 parmağı kullanmak da hızlı yazmanın önünü açacak. Hem Q hem de F klavyede 10 parmak yazmakla ilgili pek çok ücretsiz alıştırma programları var internette. Deneyin derim, o alıştırmalar fazlasıyla işe yarıyor. 

  • Kısayolları Kullanın

Hayatta pek çok şeyde olduğu gibi klavyede de kısayollar var. İşletim sistemi fark etmeksizin bu kısayollar boşuna değil elbette. Hepsini öğrenmek mümkün olmayabilir ancak işiniz gereği en çok ihtiyaç duyduklarınızı öğrenmek yazma hızınızı epey artıracaktır. Mesela benim için Ctrl+ bazı tuşlarla yapılan kısayollar olmazsa olmaz.

  • Pratik Yapın

Teorikte öğrenilen pek çok bilgi pratik de istiyor. Çünkü öğrenilenlerin hayatta kullanılabilir olması gerekiyor. Hızlı yazma teknikleri de öyle. Öğrenmek için pratik yapmalısınız, yapmalıyız. Pes etmek yok, günlük pratiklerle hızlı ve doğru yazacaksınız. 

Pratik yapmanın bir başka yolu da dinleyerek yazmaktır. Özellikle ne yazacağını bilmediğin durumlarda bu yöntem fazlasıyla işe yarayacak. Bu pratiği online dersle, e-kitap aracılığıyla ya da YouTube yayınını, televizyon programını dinleyerek yapabilirsin.

Pratik yapmanın eğlenceli hali olan uygulama ve oyunlar da mevcut: TypeRacer, Typingmaniac, Touchtypingstudy. Bu oyun ve uygulamalar sıklıkla kullanılıyor. 

  • Zaman Tutarak Deneme Yapın

Hayatta öğrenilen pek çok şey gibi hızlı yazmak da küçük adımlarla başlıyor. Önce şöyle bir soru sorun kendinize; “Ne kadar hızlı yazmalıyım?” aldığınız cevapla da pratiklerinizi yapın. Dakika tutarak yazmayı deneyin. Hemen hızlı yazamayabilirsiniz, peş etmeyin. Dikkatiniz mi dağıldı? Kalkın bilgisayarın başından, mola verin. Sonra tekrar dönüp denemeye devam edebilirsiniz.

Kendi kendine öğrenme konusunda zorluk yaşıyor olabilirsin. Yazma yeteneğini geliştirecek pek çok workshop ve online eğitimler var. O eğitimlerden uygun olanı alabilirsin.

  • Taslak Oluşturun

Makale, hikaye, anı ya da rapor yazıyor olabilirsiniz. Yazıyı tek seferde yazıp bitirmeniz de mümkün değildir haliyle. Saatlerinizi, günlerinizi hatta aylarınızı alabilir. Hızlı yazı yazıyor olmanız da de işe yaramaz. Böyle durumlarda süreci hızlandıracak olan taslak hazırlamaktır. Konuyla ilgili ilk hatırladıklarınızı yazın ve ilk taslağınız olsun. Taslağın üzerinden bir de hedef belirleyin. Sonrasında hedefiniz doğrultusunda hazırladığınız taslağın madde madde ya da konu konu geliştirin. En son tekrar gözden geçirin.

Hızlı Yazma Teknikleri Neden Önemli?

Hayatımız bir yarış gibi, her yere koşturarak gidiyoruz. Kiminle yarışıyoruz peki? Kendimizle, zamanla. Aslında zamanla yarışıyoruz. Zamanın hızına yetişemiyoruz. Bu sebeple de hayatı kolaylaştıracak pratiklere ihtiyaç duyuyoruz. Hızlı yazma teknikleri de bunlardan biri.

Özellikle masa başında çalışan, masa başında olmasa da yazmak ve not tutmak zorunluluğu bulunanlar için, gazeteciler gibi bu teknikler vazgeçilmezdir. Katiplik gibi bu alanda kariyer planlayanlar da hızlı yazmayı öğrenmeli. Bütün hızlı yazma teknikleri önemli ancak tek başına teknikleri bilmek yetmiyor. Yazının başında muhakkak ifade etmişimdir. Pek çok şey gibi emek istiyor. Pes etmeden, adım adım devam edin, pratikler yapın. Sabırla çalışın, sonra da hızlı yazmanın tadını çıkarın.

Uygun Oturma Pozisyonu, Yazma esnasında verimliliği arttırmak ve sağlık sorunlarını engellemek, Yanlış oturuş sebebiyle bel, boyun ve sırt ağrısı yaşanabilir, Klavyeyi Tanımak, Klavyedeki tuşların yerini bilerek hızlı yazmayı sağlamak, En çok kullanılan kısayolları ve karakterleri bilmek önemlidir, Gözler Klavyede Değil Ekranda Olmalı, Tuşlara bakmadan daha hızlı yazmayı öğrenmek, Tuşlara bakarak yazı yazmak hızı yavaşlatır, 10 Parmak Yazmayı Denemek, Klavyedeki tüm tuşlara daha hızlı erişmek ve yazma hızını arttırmak, 10 parmak kullanmak için ücretsiz alıştırma programları vardır, Kısayolları Kullanmak, Bilgisayar üzerindeki işlemleri hızlandırmak, En çok kullanılan kısayolları öğrenmek zaman kazandırır, Pratik Yapmak, Öğrenilenleri pekiştirmek ve hızlı yazmayı geliştirmek, Pratik yapmak için çeşitli oyunlar ve uygulamalar kullanılabilir, Dinleyerek Yazmak, Ne yazacağını bilmediği durumlarda pratik yapmak, Bu pratiği online ders, e-kitap ya da YouTube yayınını dinleyerek yapabilirsin, Yanlış Alışkanlıkları Bırakmak, Daha verimli ve hızlı yazmayı öğrenmek, Yanlış tuşlara basma ve klavyeyi yanlış kullanma gibi alışkanlıklar hızı düşürür, Zaman Tutarak Deneme Yapmak, Kendini sürekli olarak geliştirmek ve hızını test etmek, Belirli bir sürede ne kadar yazabildiğinizi ölçerek hızınızı arttırabilirsiniz, Kendi Klavye Düzeninizi Oluşturmak, Kendi  konforunuzu sağlamak ve yazma hızınızı artırmak, Klavyedeki tuşları kendi kullanım şeklinize göre düzenlemek yararlı olabilir
hızlı yazma teknikleri klavyede hızlı yazma teknikleri yazı yazma hızlı yazı yazma hızlı yazma
Boynuna parlak kırmızı bir başörtüsü bağlamış bir kadın kameraya bakıyor. Koyu renk gözleri uzun siyah kirpikleriyle çerçevelenmiş ve yüzünde ciddi bir ifade var. Hafif bir kumaştan yapılmış olan eşarp omuzlarından ve göğsünden aşağıya yumuşak bir şekilde düşüyor. Saçları yüzünden geriye doğru toplanmış ve kollarını önünde kavuşturmuş bir şekilde duruyor. Kendinden emin ve kararlı görünüyor, karşısına ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır.
Neşe Polat
Blog Yazarı

Bayburt'ta doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. Medya sektöründe çalıştı. Yayınevlerinde editörlük yaptı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Parmakları kalemin gövdesine sarılmış siyah bir kalem tutan bir el görülüyor. Kalem çerçevenin ortasına yerleştirilmiş, el ise ön planda görülüyor. El sanki bir kağıda yazıyormuş gibi uzanıyor. Elin tırnakları hafifçe görünüyor ve elin ten rengi açık bir tonda. Görüntünün arka planı odak dışıdır ve beyaz bir duvar olarak görülebilir. Kalemin kendisi parlak bir yüzeye sahip ve bir tükenmez kalem gibi görünüyor. El sabittir ve kalemi sıkıca kavramıştır.
Kişisel Gelişim

Öykü Yazma Teknikleri

18 Şubat 2021
Bir kişi ellerinde beyaz bir sonsuzluk sembolü tutmaktadır. Sembol izleyiciye dönüktür ve kişinin avuç içleri dışa dönüktür. Kişinin elleri birbirine oldukça yakın ve sembol görüntüdeki görünür alanın çoğunu kaplıyor. Sembol, ortasında sonsuzluk işareti bulunan birbirine kenetlenmiş iki daireden oluşuyor. Kişinin elleri hafifçe bulanıklaştırılmış ve sembol, izleyicinin detayları net bir şekilde görmesini sağlayacak şekilde odaklanmış. Kişinin teni sıcak bir tona sahiptir ve arka plan odak dışıdır.
Nasıl Yapılır?

Klavyede Sonsuzluk İşareti Nasıl Yapılır?

10 Kasım 2020
Beyaz gömlek giyen bir adamın yakın çekimi. Başı hafifçe yana eğiktir ve boynu görünmektedir. Kısa siyah saçları ve kirli sakalı vardır. Gözleri kapalı ve dudakları hafifçe ayrık. Çenesi ve çene çizgisi belirgin ve sağ yanağında birkaç küçük çil görülebiliyor. Arka planda, üzerinde beyaz yazılar olan mavi bir tabela görülüyor. Yazıya yakından bakıldığında tek bir kelime görülüyor: Hoş geldiniz. Adamın gömleği düz beyazdır, üzerinde birkaç kırışıklık vardır ve kolları hafifçe bükülmüştür.
Başarılı İnsanlar

F Klavye Mucidiyle Tanışın

20 Şubat 2020