AnasayfaBlogHızlı Okuma Programları
Hızlı Okuma

Hızlı Okuma Programları

14 Şubat 2021
Masanın üzerinde duran bir çift gözlüğün camlarında bir kitap resmi ve bir çizgi film karakteri bulunmaktadır. Çizgi film karakteri dikenli saçlara sahip ve elinde bir kitap tutuyor, resimdeki kitap ise siyah bir okla işaret ediliyor. Arka planda, yeşil bir daire ile yeşil bir roket görülebilir. Gözlük resmin odak noktasıdır, kitabın ve gözlüğün yakın çekimi ön planın çoğunu kaplar. Fotoğrafın köşesinde küçük bir metal nesne de var. Görüntü, çizgi film karakteri ve gözlükteki kitapla birlikte okuma keyfinin bir temsilidir ve eğlence hissi verir.
Hızlı Okuma ProgramlarıÖzellikleriDetaylar
ReaderPro-Hızlı Okuma ve Beyin Geliştirme Çalışma periyotlarını seçme, okuma hızını ayarlama, beyin egzersizleriÜcretsiz, dil seçeneği, aylık 17,99 tl tam sürüm
Zeybox Hızlı Okuma ProgramıInteraktif ortam, hızlı okuma egzersizleri, seviyenize göre ölçüm Üye olma şartı, 189 tl bir defalık ücret
Hızlıgo-turktelekom 50 saatlik eğitim, çeşitli okuma egzersizleri, serbest okuma alanıAyda 21.90tl ücret, sınırsız erişim
Hızlı Okuma-Ilyas Dırın Türkçe ve diğer dillerde okuma egzersizleri, oyunlarÜcretsiz, premium üyelik seçeneği
Speed Readingİngilizce hızlı okuma egzersizleriİngilizce dil seçeneği
Hızlı Okuma ve Beyin EgzersizleriGöz egzersizleri, odaklanma egzersizleriÜcretsiz, yetişkinler ve çocuklar için uygun
Hızlı ve Anlayarak Okuma Eğitim SetiAnlama kapasitesini artırma, okuma hızını hızlandırmaÜcretsiz demo, tam sürüm 49.99 tl
SlickReaderKişiselleştirilebilir RSS okuyucu, okuma hızını artırmaÜcretsiz, premium sürüm 29.99 dolar/yıl
QuickReaderKişiselleştirilebilir okuma hızı, binlerce ücretsiz kitapÜcretsiz, premium sürüm 4.99 dolar
Fluent UDil öğrenimini ve okuma hızını artıran interaktif video dersleri 15 günlük ücretsiz deneme, sonrasında aylık 30 dolar

Hızlı okuma teknikleri ve hızlı okumanın yararlarına dair birçok bilgi veriyoruz. Hızlı okuma kursları hakkında "Hızlı okuma kursu ne öğretiyor?" yazımda bu konulara değindim. Bu yazımda ise hızlı okuma programları neler? Hızlı okuma neden gerekli? Hızlı okuma programlarının faydaları neler? Bunları inceleyelim.

Hızlı Okuma Neden Gerekli?

Okuma alışkanlığı, her bireyin farklı bakış açılarına sahip olmasını ve geniş bir bilgi birikimine sahip olmasını sağlar. Günün her saati okuyacak bir dergi, gazete, kitap, makale, blog yazısı buluyoruz. Eskiden elimizde sabah kahvaltısında okuduğumuz gazetenin kokuları kalırdı. Artık her şey dijital ortamda ve rahatlıkla istediği her şeye ulaşabiliyoruz. Yani çok daha fazla okumaya olanak ve imkanlar var.

Okumayı bazen sadece göz gezdirerek, bazen aradığımız bir bilgiye ulaşmak için, bazen de sadece dinlenmek için yapıyoruz. Bu eylemi sürekli tekrarlamamız çevremizdeki insanlarla olan iletişimimizi şekillendiriyor aslında. İnternetin yaygınlaşması ve her yıl daha farklı boyutlara evirilmesi ve gelişmesi sonucu bugün artık herkes istediği her bilgiye erişebilir durumdadır.

Pandemi süreci ile birlikte online eğitimler konusu Türkiye’de çok daha gündemde olan bir konu oldu. Birçok gencin derslerini yapabilmesine, eksik kaldığı eğitimleri alabilmesine, çalışanların ise evlerinden toplantılarını online olarak yapabilmesine olanak sağladı online sistem. Dijital dünyanın hızla geliştiği ve genişlediği günümüzde hızlı okuma kavramı da birçok öğrenci ve yetişkinin ilgisini çekmeye başladı.

Hızlı okuma kavramı ile online sistemin iç içe olduğunu söyleyebiliriz. Anlayarak hızlı okuma gibi online birçok eğitim sunan platformlar bulunuyor. Okuma hızımızı ne kadar arttırabilirsek o kadar fazla bilgiye erişebiliriz. Bunun da hem sağlık açısından hem de hayatımızdaki rutinlerimize etkisini görebiliriz. Öncelikle göz sağlığımız açısından okumak çok önemlidir. Göz kaslarının zayıflamaması ve görüş açımızı genişletmek açısından hızlı okumanın faydaları vardır.

Öğrencilerin eğitim hayatlarında ödev yapmaları veya sınav stresinden uzak olabilmeleri için hızlı okuma egzersizleri yapmaları, okuduklarını hemen anlayabilmeleri ve daha fazla soru çözebilmeleri demektir. Yani bir nevi zaman tasarrufu yapmak diyebiliriz. İş hayatında ise daha dikkatli olmanızı sağlayacaktır. Bu da konuları kısa sürede anlayabilmeyi ve çözümleyebilmeyi getirecektir. İş dünyasında yeni fırsatlar yaratabilmek için de önemlidir.

Hızlı Okuma Programları Neler?

Hızlı okumada yapmamız gereken bazı egzersizler var. Bunları zamanla edinebilir veya hızlı okuma eğitimlerine katılarak kendinizi geliştirebilirsiniz. Bunun yanında gelişiminizi hızlandırmak için bazı programlar mevcut. Bunların birkaçından size bahsetmek isterim.



  • ReaderPro-Hızlı Okuma ve Beyin Geliştirme (uygulama)

Bu programda istediğiniz gibi çalışma periyotlarını seçebilir ve hangi zamanlarda yapmak isterseniz kendinize hatırlatıcılar koyabilirsiniz. Okuma hızınızı istediğiniz şekilde 5 dakika, 10 dakika, 30 dakika ve yoğun 60 dakika boyunca egzersizleri yapabilirsiniz. Bu uygulamanın içerisinde aynı zamanda farklı beyin egzersizleri de bulunuyor. Schulte tablosu, harfleri bul, numarayı bul, çift/tek, numarayı aklında tut, benzer kelimeleri bul, görüş alanı gibi çeşitli egzersiz türleri bulunuyor.

Bu uygulamanın bir güzel yanı birçok dilde uygulamayı kullanabilir ve egzersizlerini o dilde yapabilirsiniz. İngilizce yada Almanca gibi dillerin yanında İtalyanca veya Fransızca gibi birçok dil seçeneği bulunuyor. Uygulamada yapmak istediğiniz egzersizin üzerine tıkladığınız zaman kısa bir açıklama metni çıkmaktadır. Orada nasıl yapacağınız konusunda size bilgi veriliyor ve sonrasında egzersize başlayabilirsiniz. Uygulama tamamen ücretsizdir. Ancak siz uygulamanın tam sürümünü ve farklı egzersizlerinde olduğu uygulamayı isterseniz aylık 17,99 gibi bir rakama sahip olabilirsiniz.

  • Zeybox Hızlı Okuma Programı (program)

Bu program interaktif ortamda okuma programıdır. Bilgisayar üzerinden erişimi sağlanıyor. Üye olma şartı vardır. 189tl civarında bir rakama sahip. Bu uygulamada da çocuklara veya yetişkinlere göre hızlı okuma egzersizleri veya seviyenize göre ölçüm yapılarak size uygun eğitim takvimi çizilmektedir. Uygulamada haftalık hızlı okuma ve anlama raporunuzu grafikler halinde görebilirsiniz.

  • Hızlıgo-turktelekom (program)

Bu program türktelekom ait bir hızlı okuma programıdır. Bu program da 50 saatlik eğitim, çeşitli okuma egzersizleri ve serbest okuma alanı bulunuyor. Program ücretlidir. Ayda 21.90tl aboneliği olanlara sınırsız erişim sağlanıyor.

  • Hızlı Okuma-Ilyas dırın (uygulama)

Bu uygulama Türkçe ve diğer tüm dillerde bir hızlı okuma uygulamasıdır. Ücretsizdir. Ancak premium üyelikleri de vardır. Birçok okuma egzersizleri ve oyunları bulunuyor. Bu uygulama bana uzun vadede pek verimli gelmedi ancak bilginiz olması için örneğini vermek istedim.

  • Speed Reading (uygulama)

İngilizce hızlı okuma egzersizleri yapmak isteyenler için güzel bir uygulamadır. Ücretsiz erişimi mevcut. Almanca, İtalyanca, Fransızca, İspanyolca, Rusça gibi birkaç dil mevcut ancak Türkçe maalesef yok. Okuma hızını ölçme için çeşitli metinler yer alıyor. İngilizce okuma yapmak isteyenler için deneyebilecekleri bir uygulama.

Bu uygulama ve programları hızlı okuma pratiğiniz için mutlaka denemelisiniz. Tavsiyem; mutlaka ilk olarak hızlı okuma konusunda eğitim almanız ve eğitiminizin yanında bu programlar çok destekleyici olacaktır.

Hızlı Okuma Programları Faydalı Mı?

bu programlar okuma hızını geliştirmede sadece öğrencilere değil, yetişkinlere de fayda sağlıyor. özellikle insan ilişkileri gerektiren birçok iş dalında hızlı okuma yapabilmek, birçok konuda pratik düşünebilmeyi ve çok yönlülüğü getiriyor. hızlı okuma programlarında genellikle göz egzersizleri şu şekildedir;

  • Görme alanını genişletme: Genellikle be egzersizde karşınıza beyaz bir sayfanın orasında renkli bir nokta görürsünüz. Bu noktanın sağ ve solunda bulunan yazıları aynı anda görmeye çalışarak yazıyı okumaya başlarsınız. Bu egzersizle gözünüz daha geniş alana odaklanır ve siz de dikkatinizi toplayarak yazıyı hızlı okumaya çalışırsınız.

  • Sayıları tahmin edebilme: Bu egzersizde yine ortada renkli bir nokta görürsünüz. Bu noktanın çevresinde sayılar hızlı bir şekilde yanıp sönmektedir. Burada sayıları doğru tahmin etmeniz gerekir. Beyniniz ve gözleriniz aynı hızda gördüğünü algılar ve bir süre sonra sezgileriniz kuvvetlenir ve tahmin gücünüz artacaktır. Çünkü süre geçtikçe artık sayıları görmek güçleşecek ve olay tamamen sizin tahmininize kalacaktır. Bir diğer egzersizde ise karışık bazı sayılar verilir ve bu sayılar içerisinden istenen sayıları kısa bir sürede bulmanız beklenir. Bu sayede beyniniz çok daha hızlı algılamaya geçecektir ve dikkatinizi toplamanız daha hızlı olacaktır.

  • Kelimeleri yakalayabilme: Beyaz bir sayfa üzerine siyah yazılmış gelimeler ekranın herhangi bir köşesinde çıkıp yok olurlar. Burada sağ, sol köşeler ve ekranın altında, üstünde kelimeleri yakalamanız gerekir. Bu egzersizde gözlerinizi hızlandıracaksınız.

Hızlı okuma programlarında bu ve bunun gibi egzersizler, sanki bir ders alıyormuşsunuz gibi değil de oyun oynuyormuşsunuz hissi verecektir. Böylelikle sıkılmadan her gün okumanızı geliştirebilirsiniz.

ReaderPro-Hızlı Okuma ve Beyin Geliştirme , Çalışma periyotlarını seçme, okuma hızını ayarlama, beyin egzersizleri, Ücretsiz, dil seçeneği, aylık 17,99 tl tam sürüm, Zeybox Hızlı Okuma Programı, Interaktif ortam, hızlı okuma egzersizleri, seviyenize göre ölçüm , Üye olma şartı, 189 tl bir defalık ücret, Hızlıgo-turktelekom , 50 saatlik eğitim, çeşitli okuma egzersizleri, serbest okuma alanı, Ayda 2190tl ücret, sınırsız erişim, Hızlı Okuma-Ilyas Dırın , Türkçe ve diğer dillerde okuma egzersizleri, oyunlar, Ücretsiz, premium üyelik seçeneği , Speed Reading, İngilizce hızlı okuma egzersizleri, İngilizce dil seçeneği, Hızlı Okuma ve Beyin Egzersizleri, Göz egzersizleri, odaklanma egzersizleri, Ücretsiz, yetişkinler ve çocuklar için uygun, Hızlı ve Anlayarak Okuma Eğitim Seti, Anlama kapasitesini artırma, okuma hızını hızlandırma, Ücretsiz demo, tam sürüm 4999 tl, SlickReader, Kişiselleştirilebilir RSS okuyucu, okuma hızını artırma, Ücretsiz, premium sürüm 2999 dolar/yıl, QuickReader, Kişiselleştirilebilir okuma hızı, binlerce ücretsiz kitap, Ücretsiz, premium sürüm 499 dolar, Fluent U, Dil öğrenimini ve okuma hızını artıran interaktif video dersleri , 15 günlük ücretsiz deneme, sonrasında aylık 30 dolar
hızlı okuma programları hızlı okuma okuma programları ReaderPro Zeybox Hızlıgo Hızlı okuma-Ilyas dırın Speed reading
Parlak bir gülümsemeye sahip genç bir kadın doğrudan kameraya bakıyor. Omuz hizasında, koyu kahverengi saçları ve açık bir teni var. Gözleri kapalı, dudakları hafifçe ayrık ve yanakları sevinçten yuvarlak. Beyaz bir tişört ve mavi bir kot pantolon giyiyor ve elleri kalçalarının üzerinde duruyor. Mutluluk ve memnuniyet hissi yayıyor ve ifadesi davetkâr ve davetkâr. Yirmili yaşlarının ortalarında görünüyor ve neşeli, kaygısız bir tavır yayıyor.
Burcu Ayan
Blog Yazarı

Halkla İlişkiler mezunu. Uzun yıllar yurt dışı eğitim sektöründe eğitim danışmanı olarak çalıştı. Özellikle Lisans ve Master öğrencilerinin yurt dışı başvuru süreçleri, dil okulu ve üniversite yerleşimi, vize işlemleri gibi konularla ilgili tecrübe sahibi. Eğitim danışmanlığı dışında içerik üretiyor ve blog yazarlığı yapıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.