AnasayfaBlogGörsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Bölümü
Bölümler

Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Bölümü

12 Temmuz 2020
Bu resimde düz bir yüzey üzerine yerleştirilmiş bir grup renkli kalem ve bir kitap görülmektedir. Kalemler kırmızı, yeşil, turuncu ve mor dahil olmak üzere çeşitli renklere sahiptir. Kitap açık görünmektedir ve kalemler kitabın üzerine yerleştirilmiştir. Sol üst köşede yeşil ve turuncu kılları olan bir boya fırçası var. Ön planda, sarı ve yeşil bir yüzeyin yakın çekimi var. Kitabın sağında, kırmızı dikdörtgen bir nesnenin bulanık bir görüntüsü var. Arka planda bir boya fırçası ve çeşitli boya kalemleri var. Sağ alt köşede, renkli bir kumaşın yakın çekimi var. Son olarak, resmin ortasında renkli kalemlerin yakın çekimi yer alıyor.
Bölüm adıBölüm hakkındaİş imkanları
Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı4 yıllık SÖZ alanında yer alan ve Güzel Sanatlara bağlı bir bölüm. Grafik tasarım, fotoğrafçılık, radyo, televizyon ve halkla ilişkiler gibi alanlara yoğunlaşır.Web tasarım, grafik tasarım, sinema yeni medya ile fotoğraf ve video alanlarında çalışabilirler.
Reklamcılıkİletişim ve medya desteği ile geniş iş olanakları sağlar. Kitle iletişim araçları ve medya organları ile yakından çalışılır.Reklam ajansları, marka danışmanlık firmaları, medya kanalları, dijital pazarlama alanlarında iş olanakları bulunmaktadır.
Grafik TasarımGörsel İletişim Tasarımı bölümünün yan dallarından biri. Görsel materyallerin oluşturulması ve düzenlenmesi üzerine yoğunlaşır.Arayüz tasarımcısı, medya tasarımcısı, logo tasarımcısı, araştırmacı- tasarımcı, gibi pozisyonlarda iş bulabilirler.
FotoğrafçılıkGörsel İletişim Tasarım bölümüne bağlıdır. Görsel hikayecilik ve kompozisyon tekniklerinde uzmanlaşmaya olanak sağlar.Fotoğrafçı, fotoğraf editörü, foto muhabiri, fotoğraf stüdyosu yöneticisi gibi alanlarda çalışabilirler.
Radyo ve TelevizyonGörsel İletişim Tasarım bölümü kapsamında yer alır. Yayın yapma ve içerik oluşturma mekanizmaları üzerine eğilimlidir.Radyo ve televizyon kanallarında, prodüksiyon şirketlerinde, belgesel yapım firmalarında çalışabilirler.
Halkla İlişkilerGörsel İletişim Tasarım bölümünde yer alır. Kurum ve kuruluşların halkla ilişkiler stratejilerinin geliştirilmesi üzerine yoğunlaşır.Halkla ilişkiler danışmanı, sosyal medya yöneticisi, içerik stratejisti gibi alanlarda iş bulabilirler.
Dijital PazarlamaÇeşitli dijital platformlar aracılığıyla markaların ve ürünlerin tanıtımı üzerine yoğunlaşılmaktadır.Dijital pazarlama stratejisti, sosyal medya yöneticisi, içerik yöneticisi gibi alanlarda iş imkanı sağlar.
Metin YazarıGörsel İletişim Tasarımı bölümünde yer alır. Markalar için etkili ve ikna edici metinler oluşturma üzerine eğitim verir.Reklam ajansları, markaların iletişim ve pazarlama departmanları, dergi ve gazetelerde iş bulabilirler.
Art DirectorGörsel İletişim Tasarımı bölümünde yer alır. Görsel materyallerin ve genel sanatsal yönün yönetimini sağlar.Reklam ajansları, film ve televizyon prodüksiyonları, dergi ve gazetelerde iş bulabilirler.
Video EditörüVideo ve film içeriklerinin düzenlenmesi ve geliştirilmesi üzerine eğitim verir.Film ve televizyon prodüksiyonları, reklam ajansları, video prodüksiyon şirketlerinde iş bulabilirler.

Güzel Sanatlar bölümleri ve meslekleri, yaratıcılığın en ilgi çekici hâlini besleyen işleri meydana getirmektedir. Dünyada ve ülkemizde de bu alanda çalışan yaratıcı insanların çeşitli işleri, ilham ve yaratıcı fikirler için destekleyici olmaktadır. Bununla birlikte Güzel Sanatlar Fakültesinin varlığı, yeteneklerini göstermek ve profesyonel işlere giriş yapmak isteyenler için farklı fikir ve yetkinliklere ev sahipliği yapmaktadır. Böylesine ilgi çekici ve yaratıcı işlerin merkezde olabildiği bölümlerin tercih edilme sıklığı ise maalesef yüksek düzeyde değil.

Görsel Sanatlar ve görsel iletişim tasarımı gibi bölümler, gelecek kaygısı ve çeşitli baskılar nedeniyle hep tereddütte kalınarak düşünülmüştür. Tabii ki bu kaygı ve baskılar, ülkemizdeki görsel sanatların durumuna göre de şekillenmektedir. Yine de sanatın varlığı ve sanatçının ilgisi, bu iş bölümlerini her zaman besleyecek güce sahiptir. Bilhassa görsel sanatlar ve görsel iletişim tasarım bölümü, yeni nesil iş olanaklarını barındırmasıyla öne çıkmaktadır. 

Görsel sanatlar ve görsel iletişim; dijital ve geleneksel medya ve iletişim araçlarıyla uygulanan içerikleri kapsar. Bu içerikler  tasarım ve görsel ağırlıklı olmakla birlikte fikir, yaratıcı metin ve iletişim uygulamalarını içerir. Geniş kapsama sahip bölüm, farklı yetkinlik ve becerileri barındırmasıyla yönelebileceğiniz alan kapsamını da genişletmektedir. Bu yazımızda da görsel iletişim tasarım bölümünü ve hangi yetkinlikleri öğrencilere kazandırdığını sizlerle paylaşacağız. 

Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Nedir?

Görsel Sanatlar ve görsel iletişim tasarımı, SÖZ alanından öğrenci alan 4 yıllık Güzel Sanatlara bağlı bölümlerden biridir. Bölüm, 4 yıllık eğitim sürecinde iletişim ve medya alanlarında çalışacak yetenekli ve becerikli insan yetiştirme amacı taşımaktadır. Görsel iletişim tasarımı, kitle iletişim araçları ve medya araçları vasıtasıyla çeşitli uygulama içerikleri meydana getiren bir alandır. Bölüm; grafik tasarım, fotoğrafçılık, radyo, televizyon ve halkla ilişkiler ile yakından ilişkilidir. Bu alanlardaki temel bilgi ve uygulamalar, 4 yıllık eğitim boyunca öğretilir. 

Şunu da belirtmeden geçmemek lazım, görsel iletişim tasarım bölümü, birkaç yıl önce yetenek sınavı ile öğrenci alıyordu. Şu an ise çoğu üniversitede ÖSYM puanı esas alınmaktadır. Yine de bölüm için önceden bu alanlardaki yeteneğiniz ve ilginiz sizin yararınıza olacak etkenlerdir. Görsel iletişim tasarım alanı geniş iş bölümlerini yaratmasına rağmen bölüme ilgisiz dahil olmak ve 4 yıllık süreçte farklı yetkinlikleri edinememek, yeni mezun işsizliğini de körükleyebilmektedir.

Birçok sebebi olan işsizliğin bu bölüm dahilinde bir nedeni de öğrencinin kendini yetiştirememesidir. Bölümü okurken tasarım programlarını öğrenmek, staj yapmak, farklı iş deneyimleri edinmek ve iletişim ağınızı kuvvetlendirmek, iş arama sürecinde size avantaj sağlamaktadır. Özellikle ajanslarda çalışmak için ajans stajı yaparak mevcut kurumda tam zamanlı çalışma imkânını yaratabilirsiniz. 

Görsel iletişim tasarımı, Güzel Sanatlar Fakültesine bağlı olarak diğer bölümler ile ilişkili eğitime sahiptir. Aynı zamanda 4 yıllık iletişim tasarımı bölümü de görsel iletişim tasarımı ile aynı eğitimi vermektedir. Kısacası görsel iletişim tasarımı, diğer alanlardaki eğitimi de kapsayan geniş ders içeriği ve iş anlayışına sahiptir. Şunu da söyleyelim, bölümde çoğu ders uygulamalı olduğundan ve mezun olduktan sonra da iş yapabilmeniz adına kaliteli bir bilgisayarınız olması gerekir. Her ne kadar okulların kendi bilgisayarları olsa da ödev, proje ve iş hayatınızda kullanmak için kişisel bilgisayarınız olması şart. 

Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Bölümü İş İmkânları Nelerdir?

Tercih döneminde bir bölümün en çok iş imkânları derinlemesine araştırılır, incelenir. Görsel Sanatlar ve görsel iletişim tasarımı için söz açacak olursak da iş imkânlarının genişliğinden rahatlıkla bahsedebiliriz. Genel olarak iletişim ve medyayı kapsayan bölüm; web tasarım, grafik tasarım, sinema yeni medya ile fotoğraf ve video alanlarında çalışma imkânı sunuyor.

Reklamcılık, dijital pazarlama, medya kanalları ile post-prodüksiyon alanlarında mezunlar kendi yetkinliklerine göre iş bulabiliyor. Özellikle grafik tasarım alanındaki becerinize göre asgari ücretin üzerinde maaşlarla işe başlayabiliyorsunuz. Tabii ki bu sizin eğitiminize, deneyimlerinize ve çalışma düzeninize bağlıdır.

Görsel iletişim tasarım bölümü mezunları, aldıkları tasarım, fotoğrafçılık, bilişim dersleri neticesinde farklı alanlarda iş yapabilme olanağına sahipler. Bu avantaj öğrencilik yıllarında kullanıldığında, kişiye iş yaşamında büyük katkı sunacaktır. Alınan dersler ve edinilen beceriler kapsamında, isteğinize de bağlı olarak tasarımcı, fotoğrafçı, Art Director, metin yazarı, haber editörü ya da video editörü alanlarında uzmanlaşabilirsiniz. Ayrıca kurumsal kimlik, logo ve yayıncılık sektörü için de çeşitli ve kapsamlı işler yapılabiliyor. Gerçekten çok fazla alana ev sahipliği yapan bölüm, öğrencilerin ilgisine ve kendilerini geliştirmelerine bağlı olarak geleceğin gözde mesleklerini de oluşturuyor. 

Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Dersleri Nelerdir?

Görsel Sanatlar ve görsel iletişim tasarım, eğitim içeriklerinin genişliğiyle de dikkat çeken bölümlerden biridir. Daha önce bahsettiğimiz üzere bölümde; iletişim odaklı uygulamalara yer veriliyor. Buradaki iletişim kavramı ise kapsayıcı bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Dijital iletişim uygulamaları, geleneksel medya içerikleri ve diğer iletişim alanlarındaki bilgiler, temel ve uygulamalı düzeyde olarak öğretilir.

İlgili yazı: Kapsayıcı Eğitim Nedir?

Eğitim; Görsel iletişim tasarım bölümü mezunlarını, iletişimin olduğu her yerde çalışabilecek şekilde yetiştirir. Tabii ki üniversitenin kalitesi, iş ağı, verilen ders içeriği de eğitim kapsamı kadar önemlidir. Görsel iletişim tasarımı dersleri, üniversiteden üniversiteye göre değişse de genel itibariyle aşağıdaki gibidir.

  • Medya ve Kültürel Çalışmalar

  • Görsel Kültür

  • Sanat Tarihi

  • Temel Tasarım

  • Desen 1

  • Fotoğraf Tekniği

  • İllüstrasyon

  • Görüntü İşleme Teknikleri

  • Proje

  • İleri Fotoğraf

  • Tipografi

  • Görsel Tasarım Tarihi

  • Özgün Baskı

  • İletişim Kuramları

  • Üç Boyutlu Modelleme ve Animasyon

  • Metin Yazımı

  • Web Tasarımı

  • Kurgu Teknikleri

  • Sinema Tarihi

Görüldüğü üzere dersler uygulamalı ve teorik ağırlıklı içeriklere sahiptir. Ayrıca çoğu üniversitede zorunlu staj ve proje sunma uygulaması da yer almaktadır. Pek çok alana dair bilgi ve uygulamalı barındıran görsel iletişim tasarım dersleri, yönelmek istediğiniz uzmanlık alanına dair de size aşinalık sunacaktır. 

Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

Görsel iletişim tasarımı bölümü, Sözel bölümler arasında nispeten daha az bilinen alanlardan biridir. Az tanınma ve bilinmenin etkisiyle de tercih edilme sıklığı düşük olabilmektedir. Yine bu bölümü tercih eden bazı öğrenciler de  grafik tasarım alanı ile Güzel Sanatlar Lisesinde okumuş oluyorlar. Üniversiteler yetenek sınavı ile öğrenci almamalarına rağmen bölümü tercih edebilmek için yüksek bir sıralama ve puan aralığına sahip olmak gerekiyor. Tabii ki bu durum her üniversite için geçerli olmamakla birlikte kaliteli ve yetkin bir eğitim anlayışı için iyi üniversitelerde okumak, büyük bir avantajdır.

Görsel iletişim tasarımı taban puanları ve sıralamalarına geçecek olursak bölüm, hem devlet hem de özel üniversitelerde vardır. Özel üniversitelerin taban puanları ve sıralaması daha yüksek gözükürken devlet üniversitelerinde ise gitgide daha düşük puan aralıkları göze çarpıyor. Sayısal olarak ifade edersek en yüksek sıralamaya sahip ilk 5 üniversite şöyledir:

ÜniversitePuanSıralama
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Burslu463937
Yeditepe Üniversitesi  Burslu4541348
İstanbul Bilgi Üniversitesi Burslu4491693
Kadir Has Üniversitesi Burslu4461891
İzmir Ekonomi Üniversitesi  Burslu4412463

Görüldüğü üzere ilk 5 üniversitede özel üniversiteler yer almaktadır. Devlet üniversitelerinde ise ilk 5'te yer alan üniversiteler şu şekildedir: 

ÜniversiteSıralama
Ege Üniversitesi53.947
İstanbul Medeniyet Üniversitesi90.054
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi91.835
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi101.986
Ondokuz Mayıs Üniversitesi144. 323

Görsel sanatlar ve görsel iletişim tasarımı adıyla eğitim sunan tek üniversite olan Doğu Akdeniz Üniversitesi'nin puan ve sıralaması da aşağıda bulabilirsiniz. 

ÜniversitePuanSıralama
Doğu Akdeniz Üniversitesi Burslu272419.800
Doğu Akdeniz Üniversitesi % 75 Burslu209855.518

Tercih etme noktasında üniversitenin eğitim tarihi ile bölümün ders içeriklerine kesinlikle bakmanız gerekiyor. Sektörün bugünü ve geleceği İstanbul, Ankara ve İzmir odaklı olduğundan buralardaki üniversiteleri tercih edemesiniz bile bu şehirlerde çalışmayı göze almanız gerekebilir. Bilhassa sektör içi tanıdıklarınız olması ve iş ağınızı genişletmek adına bu şehirlerdeki staj, etkinlik ve eğitimlere göz atabilirsiniz. Yine bölümü tercih etmek için üstün yetenek şart olmasa da ilginizin olması ve belli becerileri geliştirmeniz sektörün kalabalık kitlesi tarafından tercih edilmenizi kolaylaştıracaktır. 

Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı, 4 yıllık SÖZ alanında yer alan ve Güzel Sanatlara bağlı bir bölüm Grafik tasarım, fotoğrafçılık, radyo, televizyon ve halkla ilişkiler gibi alanlara yoğunlaşır, Web tasarım, grafik tasarım, sinema yeni medya ile fotoğraf ve video alanlarında çalışabilirler, Reklamcılık, İletişim ve medya desteği ile geniş iş olanakları sağlar Kitle iletişim araçları ve medya organları ile yakından çalışılır, Reklam ajansları, marka danışmanlık firmaları, medya kanalları, dijital pazarlama alanlarında iş olanakları bulunmaktadır, Grafik Tasarım, Görsel İletişim Tasarımı bölümünün yan dallarından biri Görsel materyallerin oluşturulması ve düzenlenmesi üzerine yoğunlaşır, Arayüz tasarımcısı, medya tasarımcısı, logo tasarımcısı, araştırmacı- tasarımcı, gibi pozisyonlarda iş bulabilirler, Fotoğrafçılık, Görsel İletişim Tasarım bölümüne bağlıdır Görsel hikayecilik ve kompozisyon tekniklerinde uzmanlaşmaya olanak sağlar, Fotoğrafçı, fotoğraf editörü, foto muhabiri, fotoğraf stüdyosu yöneticisi gibi alanlarda çalışabilirler, Radyo ve Televizyon, Görsel İletişim Tasarım bölümü kapsamında yer alır Yayın yapma ve içerik oluşturma mekanizmaları üzerine eğilimlidir, Radyo ve televizyon kanallarında, prodüksiyon şirketlerinde, belgesel yapım firmalarında çalışabilirler, Halkla İlişkiler, Görsel İletişim Tasarım bölümünde yer alır Kurum ve kuruluşların halkla ilişkiler stratejilerinin geliştirilmesi üzerine yoğunlaşır, Halkla ilişkiler danışmanı, sosyal medya yöneticisi, içerik stratejisti gibi alanlarda iş bulabilirler, Dijital Pazarlama, Çeşitli dijital platformlar aracılığıyla markaların ve ürünlerin tanıtımı üzerine yoğunlaşılmaktadır, Dijital pazarlama stratejisti, sosyal medya yöneticisi, içerik yöneticisi gibi alanlarda iş imkanı sağlar, Metin Yazarı, Görsel İletişim Tasarımı bölümünde yer alır Markalar için etkili ve ikna edici metinler oluşturma üzerine eğitim verir, Reklam ajansları, markaların iletişim ve pazarlama departmanları, dergi ve gazetelerde iş bulabilirler, Art Director, Görsel İletişim Tasarımı bölümünde yer alır Görsel materyallerin ve genel sanatsal yönün yönetimini sağlar, Reklam ajansları, film ve televizyon prodüksiyonları, dergi ve gazetelerde iş bulabilirler, Video Editörü, Video ve film içeriklerinin düzenlenmesi ve geliştirilmesi üzerine eğitim verir, Film ve televizyon prodüksiyonları, reklam ajansları, video prodüksiyon şirketlerinde iş bulabilirler
görsel sanatlar ve görsel iletişim tasarımı görsel iletişim tasarımı görsel iletişim tasarımı dersleri görsel iletişim tasarımı taban puanları görsel iletişim tasarım bölümü mezunları
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.