AnasayfaBlogGoogle Trends Nedir? Nasıl Kullanılır?
Nedir?

Google Trends Nedir? Nasıl Kullanılır?

23 Ocak 2020
Bu, ön yüzüne logo basılmış beyaz dikdörtgen bir kutu resmidir. Kutu açık mavi bir arka plan üzerine yerleştirilmiştir ve beyaz bir kenarlığa sahiptir. Logo dairesel şekildedir ve ortasında açık mavi bir harf bulunan açık mavi ve beyaz bir tasarıma sahiptir. Kutunun üst kenarı yuvarlatılmış kenarlara sahiptir ve alt kenarı düzdür. Kutu hafifçe sağa doğru eğiktir. Harf bir 'S' harfi gibi göründüğü için logo bir arama motoru gibi görünmektedir.
Google Trends ÖzellikleriGoogle Trends Kullanım AlanlarıGoogle Trends'in Avantajları
Anahtar kelime popülerliği ölçümüAnahtar kelime araştırmasıEn popüler anahtar kelimeleri belirleme
Geçmiş ve güncel trendleri gözlemleyebilmeBlog yazısı konu seçimiSite trafiğini artırabilme
Veri filtrelemeDijital pazarlama stratejileri belirlemeVeri araştırmalarında karışıklıkları giderebilme
Bölgesel arama verileriBölgesel alışverişlerin tespitiÜrün satışını artırmak için etkili
Excel çıktı alabilmeReklam çalışmaları için hedef anahtar kelime belirlemeEtkili reklam kampanyaları oluşturma
Marka bilinirliği ölçümüRakip analizi ve strateji belirlemeÜst sıralara çıkmak için strateji geliştirmek
Görsel ve istatistiksel veriler oluşturabilmeTrendlere göre karşılaştırmalar yapmaDaha isabetli seçimler yapabilme
Kullanıcı davranışlarını göz önüne alabilmeSEO çalışmalarıDijital pazarlama stratejileri belirleme
Gündem takibiHaber sektöründe popüler konular seçmeEn çok okunan haberlerle ilgili veri elde etme
Pazar araştırmalarıÜrünler için pazar araştırmasıMarkanın bilinirliğini ölçme ve karşılaştırma yapabilme

Google Trends ya da Türkçe adıyla Google Trendler, 11 Mayıs 2006 tarihinde Google tarafından ortaya çıkarılan ücretsiz bir hizmettir. Google Trends nedir dediğimizde ise, arama motorunda yapılan arama sorguları üzerinden oluşturulan verilere ulaşabilmemizi sağlayan bir kaynak olarak görebileceğimiz bu hizmet bize internet ortamında doğru içerik ve ürünler için bir yol haritası niteliğindedir şeklinde ifade edebiliriz. Google Trends ile anahtar kelimelerin popülerliğini ölçebilir, hangi zamanlarda daha çok aratıldığını bulabilir ya da Google arama motorunda en çok aranan konu başlıklarına göre yeni içerikler oluşturabilirsiniz.

Örneğin turistik şehirlerde turistlerin en çok ne zaman bu şehirlere geldiğini araştırdığınızda elde ettiğiniz sonuçlara göre günümüz trendinde turistleri daha çok çekmek amacıyla çalışmalar yapabilirsiniz. Google Trends, verilerini yalnızca Google arama motorundan alır, başka arama motorlarından veri alamaz. Ancak Google’ın kullanıcı potansiyelini düşündüğümüzde dünya trendlerini yakalamak için oldukça belirleyici bir kaynak olduğunu söyleyebiliriz.

Google Trends’in en önemli özelliği sadece günümüz trendlerini değil geçmiş tarihlerdeki trendleri ve metrikleri de keşfedebilir olmanızdır. Google Trends’teki filtreleme özelliği sayesinde veri araştırmaları yaparken karışıklıkları giderebilirsiniz. Dijital pazarlamadan, SEO çalışmalarına kadar çok geniş bir alanda kullanımı olan bu ücretsiz hizmetten faydalanabilirsiniz.

Bir e-ticaret sitenizin olduğunu düşünün. Önümüzdeki tarihlere bakacak olursak en yakın ve en özel gün 14 Şubat Sevgililer Günü diyebiliriz. Sevgililer günü için çiçek, aksesuar satışı yapıyorsanız 14 Şubat öncesi hangi zamanlarda reklam çalışmaları yapabileceğinizi Google Trends sayesinde net bir şekilde görebilirsiniz.

Ya da eğer bir blog siteniz varsa blog yazılarınız için en popüler anahtar kelimelerini de Google Trends’ten yararlanarak bulabilirsiniz. Bir haber sitesine sahipseniz, yazacağınız bir sağlık haberinin popüleritesini haberin Google News üzerinde kayıtlı olan sitelerdeki haberler ile arama sonuçlarının eşleşmesiyle görebilirsiniz. Şimdi biraz daha bu örnekleri ve Google Trends ile neler yapabileceğinizi yazının devamında detaylandıralım.

  • Google Trends sunduğu kapsamlı verilerle internet ortamında yapabileceğiniz pek çok çalışmada size öngörü sağlar ve isabetli seçimler yapmanız için yardımcı olur.

  • Google Trends,  ülkelere ve bölgelere göre gün içindeki aramalara göre gündemi takip etmenizi sağlar.

  • Anahtar kelime web sitelerinin kullanıcılara hizmet ve ürünlerini internet ortamında tanıtmak için en belirgin kriterlerden birini oluşturuyor. Kullanıcıların arama sorgularında en sık kullandığı kelimeler ya da kelime öbekleri üzerinden oluşturacağınız anahtar kelimeler ise sizi onlara daha çabuk ulaştırıyor. Google Trends anahtar kelime belirlemede size iyi bir kaynak sağlıyor.

  • Web siteniz için blog yazısı yazarken yapacağınız analize göre konu seçiminde belirleyici olarak Google Trend kullanabilir, site trafiğinizi artırabilirsiniz.

  • Google Trends’te yaptığınız sorguları Excel olarak çıktı alabilirsiniz.

  • Google’da reklam verecekseniz bu sistem ile hedef anahtar kelimenizi daha net bir şekilde belirleyebilirsiniz. Google Ads(Adwords) reklam çalışması için Google Trends verilerinden faydalanarak daha etkili bir reklam çalışması yapabilirsiniz.

  • Trendlere göre istatistiksel ve görsel veriler oluşturarak karşılaştırma yapabilirsiniz.

  • E-ticaret açısından bölgesel alışverişlerin nerelerde olduğunu keşfedebilirsiniz. Ayrıca ürün satışını artırmada oldukça etkilidir.

  • Google Trends ile birlikte marka bilinirliği ve tanınırlığınızı ölçebileceğiniz gibi rakiplerinizin de ortaya koyduğu çalışmaları ölçerek taktik geliştirebilirsiniz.

  • Google Trends’te araştırdığınız bir kelimenin günlük, haftalık, aylık ve yıllık aranma zamanını gözlemleyerek bu verileri rapor halinde çıktı olarak görebilirsiniz.

  • Google Trends verileri ile SEO çalışmalarınızda iyileştirme yapabilirsiniz.

  • Kullanıcı davranışlarını göz önüne alarak dijital pazarlama stratejilerinizi trendlere göre belirleyebilirsiniz.

  • Haber sektöründe en çok okunan haberler ile ilgili elde edeceğiniz veriler ile internet haber siteniz için belirleyici konular seçebilirsiniz.

  • Ürünleriniz için pazar araştırmaları yapabilirsiniz.

  • Markanızın bilinirliğini ölçebilir, rakipleriniz ile karşılaştırma yapabilir ve üst sıralara çıkmak için neler yapabileceğiniz hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Yukarıda saydığımız tüm bu başlıkları uygulamak için bu hizmeti nasıl kullanmanız gerektiğiyle devam edelim. Google Trends sayfasına girerek işe başlıyorsunuz. Kullanımı son derece kolay olan bu hizmet için önemli olan doğru kriterleri girebilmek, bir anlamda buradaki verileri en verimli şekilde kendiniz için özelleştirerek kullanabilmek.



Google Trends sayfasını açtıktan sonra arama yapmak istediğiniz lokasyonu belirleyin. Dünya genelinde, belirli ülkelerde ya da sadece Türkiye üzerinde arama yapabilirsiniz. Ayrıca aramalarınızı bölgesel bazda da yapabilirsiniz. İkinci olarak tarih aralığı seçimlerini yapmanız.

Dilerseniz son 1 saat içerisinde olan trendleri dahi tespit edebileceğiniz kadar kapsamlı bir veri analizi yapabilirsiniz. Yıl, ay, hafta, gün bazında farklı aramalar ile dilediğiniz konuda en popüler aramaları bulabilirsiniz.

Kategori seçimi ile çok daha spesifik aramalar yapabilirsiniz. Farklı sektörler üzerinden yapabileceğiniz aramalar için bu alanı kullanabilirsiniz. Sadece kelime ya da kelime öbekleri üzerinden değil resim, haber ve videolar üzerinden de arama yapabilmeniz Google’ın sağladığı avantajlardan bir tanesi.

Kelime araması yaparken noktalama işaretlerinden faydalanarak arama hacminizi de belirleyebilirsiniz. Örneğin arattığınız kelime veya kelime grubunun farklı yazım şekillerini bir arada aratmak için, her birim yazım şekli arasına + işareti koyarak hepsi ile ilgili sonuçları bir arada görebilirsiniz. Ya da – işareti ile aramada çıkmasını istemediğiniz bir kelimeyi de belirtebilirsiniz.

Google Trends ile elde ettiğiniz verileri karşılaştırma imkanınız da var. Rakipleriniz ve kendiniz ile ilgili verileri aratarak, bunlar üzerinden bir değerlendirme yapabilirsiniz. Elde ettiğiniz tüm verileri sosyal medya üzerinden doğrudan paylaşabilir, kendinizle ilgili çıkan başarılı trend sonuçlarını bir reklam çalışması gibi kullanabilirsiniz. Ayrıca tüm verileri bilgisayarınıza indirebilir ve kendiniz için bir arşiv oluşturabilirsiniz.

Google Trends SEO 

Google Trends ile SEO ilişkisine geçmeden önce SEO’yu tanımlamakta yarar var. SEO (Search Engine Optimization) yani Türkçe adıyla “Arama Motoru Optimizasyonu”, Google gibi arama motorlarında görünebilmeniz için yaptığınız çalışmalardır.

SEO’yu biraz daha açacak olursak; kendinize ait bir web sitenizin arama motorlarına uygun bir şekilde görünmesini ve arama motorlarında üst sıralarda yer almasını sağlamaktır.

Google Trends, SEO verileri ve pazar araştırmalarının sentezlenmesi için kullanılır. Tek başına optimizasyon için yeterli değildir, ancak SEO için verimli bir kaynaktır. Anahtar kelime belirleme, konu başlığı belirmeme gibi konularda yardımcı bir araçtır. Google Trends üzerinde araştırma yapacağımız zaman çoğuldan tekile gitmeliyiz.

Yani geniş kapsamlı bir araştırma yaparak trende göre konu araştırmasını daraltmalıyız. Bunun yanı sıra Google Trends’i SEO’ya uyarlamak için SEO’daki yani Google’daki algoritma değişikliklerini takip ederek sürekli SEO konusunda kendimizi geliştirmeliyiz.

Google’da yapılan aramalara göre popüleritesi yüksek olan konularda her zaman bilgi sahibi olmalıyız. Hedeflediğimiz bir konu hakkında içerik hazırlamak için seçtiğimiz anahtar kelime web aramasında farklı, arama motorunun haberler, YouTube, alışveriş gibi kısımlarında farklı trend değerine sahip olabilir.

Buna göre içeriğimizi hangi arama kısmında daha iyi trend alıyorsa o kısma göre hazırlamalıyız. Yani bir anahtar kelimenin trendi eğer “Haberler” kısmında daha iyiyse içeriğimizi haber şeklinde yazmalıyız. Sitenin yapısal tasarımında da en çok trafik alan siteler üzerinden yapacağınız karşılaştırmalarla tasarımı da optimize  hale getirmek için veriler toplayabilirsiniz.

Google Trends’te geriye dönük aramalar yapmamız bizim için yararlı olacaktır. Bu konuda dönemsel trendler son derece önemlidir. Bu şekilde Google Trends’te yaptığımız aramalar, e-ticaret formatındaki bir sitemizde ürün pazarlama için hazırlayacağımız ürün içerikleri sayesinde ürünün satılmasını da kolaylaştırır.

Sonuç olarak Google Trends nedir dediğimizde tek bir tanımdan söz etmek çok da mümkün değil. Anahtar kelime aramalarından popüler haberler yapmaya, blog siteleriniz için konu tespitinden dijital pazarlamada etkin bir strateji oluşturmaya, Google reklamlarından SEO çalışmalarına, rakip analizlerine ve kendi sitenizin analizlerine kadar geniş kapsamlı bir kullanım ile Google Trends size pek çok konuda yol gösterir.

Anahtar kelime popülerliği ölçümü, Anahtar kelime araştırması, En popüler anahtar kelimeleri belirleme, Geçmiş ve güncel trendleri gözlemleyebilme, Blog yazısı konu seçimi, Site trafiğini artırabilme, Veri filtreleme, Dijital pazarlama stratejileri belirleme, Veri araştırmalarında karışıklıkları giderebilme, Bölgesel arama verileri, Bölgesel alışverişlerin tespiti, Ürün satışını artırmak için etkili, Excel çıktı alabilme, Reklam çalışmaları için hedef anahtar kelime belirleme, Etkili reklam kampanyaları oluşturma, Marka bilinirliği ölçümü, Rakip analizi ve strateji belirleme, Üst sıralara çıkmak için strateji geliştirmek, Görsel ve istatistiksel veriler oluşturabilme, Trendlere göre karşılaştırmalar yapma, Daha isabetli seçimler yapabilme, Kullanıcı davranışlarını göz önüne alabilme, SEO çalışmaları, Dijital pazarlama stratejileri belirleme, Gündem takibi, Haber sektöründe popüler konular seçme, En çok okunan haberlerle ilgili veri elde etme, Pazar araştırmaları, Ürünler için pazar araştırması, Markanın bilinirliğini ölçme ve karşılaştırma yapabilme
google trends google trends nedir trend google ads dijital pazarlama anahtar kelime seo
Omuz hizasında kahverengi saçları olan genç bir kadın, yüzünün önünde tuttuğu beyaz bir akıllı telefonla selfie çekiyor. Parlak, neşeli bir gülümsemesi var ve gözleri tamamen açık. Sağ eli telefonu desteklerken sol eli yüzünün yan tarafında duruyor. Mavi beyaz çizgili bir tişört ve bir çift kot şort giymektedir. Saçları hafifçe dağılmış ve rahat, kaygısız bir pozu var. Gri bir duvarın önünde duruyor ve etrafı parlak, güneşli bir atmosferle çevrili. Bu neşeli an, anı yaşamanın sevincini yakalıyor.
Banu Cantekin
İçerik Editörü

İstanbul İşletme Enstitüsünde içerik editörü olarak görev almaktadır. Kişisel gelişim ve eğitimlerle ilgili içerik hazırlıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu, içinde daha küçük beyaz kareler bulunan yeşil ve beyaz bir kareden oluşan bir logo görüntüsüdür. Karmaşık detaylar ve iki renk arasında keskin bir kontrast içeren logonun yakından görünümüdür. Logo görüntünün merkezinde, beyaz bir arka plan üzerinde yer alıyor. Logo bir şirkete ait gibi görünüyor ve modern, sofistike bir görünüme sahip. İnce beyaz bir kenarlıkla çevrelenerek logoya belirgin bir dış hat kazandırılmış. Logo profesyonel ve çekici bir görünüme sahip ve çeşitli ortamlarda kullanılabilir.
Nedir?

Google Sheets Nedir?

01 Mayıs 2020
Bir binanın yakın plan görüntüsünde beyaz çerçeveli ve raflı bir pencere görülüyor. Altında gökkuşağı renginde, dairesel bir tabela asılı, üstündeki pencereyi ise beyaz bir tente örtüyor. Binanın solunda, dalları gökyüzüne uzanan bir ağaç yükseliyor. Ön planda, binanın cephesine karşı kalın harflerle yazılmış bir tabela görülüyor.
Bilişim

Google My Business Nedir?

26 Şubat 2020
Google News Nedir? Ne İşe Yarar?
Meslekler

Google News Nedir? Ne İşe Yarar?

24 Aralık 2019
Bu görüntü kırmızı ve siyah ekose pazen gömlekli bir adamı gösteriyor. Tam sakallı ve saçları yüzünün yanlarından görünüyor. Gömlek yakasına kadar düğmeli ve kırmızı renk gömleğe hakim. Gömleğin kumaşı dokulu ve küçük siyah ve beyaz karelerle dokunmuş. Adam düz beyaz bir arka plan üzerinde durmaktadır. Hafifçe sola bakıyor ve ifadesi nötr. Kolları yanında dik durmaktadır ve elleri görüntüde görünmemektedir.
4.7
(26)

Ads (Adwords) Eğitimi

27 Konu5 Saat
Genç bir adam, parlak kırmızı ve siyah ekose bir gömlek giymiş, düz bir arka planın önünde duruyor. Kısa siyah saçları var ve kollarını kavuşturmuş hafifçe gülümsüyor. Siyah kot pantolon ve siyah ayakkabı giyiyor. Duruşu kendinden emin ve rahat. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında, genç ve sağlıklı bir ten rengine sahip gibi görünüyor. Dörtte üçlük bir pozda duruyor ve doğrudan kameraya bakıyor. Yüzünde dostça bir ifadeyle anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor.Oğuzhan Yılmaz
1286464
Bu görüntü SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) hakkında bir çevrimiçi kursu yansıtıyor. Bir ekranın önünde konuşan takım elbiseli bir adam görülüyor. Adam gözlük ve kahverengi bir gömlek giyiyor ve sağ eliyle bir şeyi işaret ediyor. Arka planda, beyaz metinli bir tabelanın yakın çekimi ve beyaz zemin üzerinde sarı bir sayı var. SEO eğitimi ve kursları, işletmelerin web sitelerini ve içeriklerini arama motorları için nasıl optimize edeceklerini daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir. Doğru SEO teknikleri sayesinde işletmeler arama motoru sonuç sayfalarında daha üst sıralarda yer alarak web sitelerine daha fazla trafik çekebilir ve daha fazla müşteri kazanabilirler. SEO kurslarının yardımıyla işletmeler, anahtar kelimeleri stratejik olarak nasıl kullanacaklarını, arama motoru algoritmalarına hitap eden içerikleri nasıl oluşturacaklarını ve çevrimiçi pazarlamanın nüanslarını nasıl anlayacaklarını öğrenebilirler.
4.9
(28)

SEO Eğitimi

11 Konu5 Saat
Gözlüklü ve kırmızı ceketli beyaz bir adam mavi bir duvarın önünde durmaktadır. Yüzünde ciddi bir ifadeyle dosdoğru ileriye bakıyor. Saçları kısa ve kahverengidir ve gözleri gözlüklerin arkasında gizlidir. Kırmızı ceketinin altında açık mavi bir gömlek, siyah pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Kollarını önde kavuşturmuş ve ayaklarını hafifçe açarak ayakta duruyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında gibi görünüyor.Yemliha Toker
550419
Şık, koyu renk bir takım elbise giymiş bir adam bir konferans salonunun ortasında durmaktadır. Gözlük takmış ve ciddi bir ifadeyle dosdoğru önüne bakıyor. Elleri iki yanındadır. Görüntünün odağında o var ve arka plan hafifçe bulanık. Bir iş adamı gibi görünüyor ve arkasındaki siyah yazılı dikdörtgen beyaz tabela bunu gösteriyor olabilir. Sağ üst köşede bir sandalye ve sol alt köşede bir masa var, her ikisi de odak dışı.
5
(3)

SEO Uzmanlığı

5 Konu15 Saat
Gözlüklü ve kırmızı ceketli beyaz bir adam mavi bir duvarın önünde durmaktadır. Yüzünde ciddi bir ifadeyle dosdoğru ileriye bakıyor. Saçları kısa ve kahverengidir ve gözleri gözlüklerin arkasında gizlidir. Kırmızı ceketinin altında açık mavi bir gömlek, siyah pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Kollarını önde kavuşturmuş ve ayaklarını hafifçe açarak ayakta duruyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında gibi görünüyor.Yemliha Toker
1403867