AnasayfaBlogGoogle Stadia Nedir?
Teknoloji

Google Stadia Nedir?

07 Ocak 2020
Siyah bir oyun kumandası, siyah ve turuncu düğmeli bir cep telefonunun yanına yerleştirilmiştir. Kumandanın yüzeyinde dairesel bir nesne bulunmaktadır. Telefon ekranında siyah ve turuncu bir çarpı işareti olan bir oyun görüntülenmektedir. Görüntü, oyunu ve kumandayı ayrıntılı bir şekilde gösteren cihazın yakın çekimidir. Kumanda, yön düğmeleri, bir joystick ve haç şeklinde bir düğme ile gri ve beyaz bir gövdeye sahiptir. Telefonun siyah bir gövdesi ve devam etmekte olan bir oyunu gösteren bir ekranı var. Sahne siyah oyun kumandası, cep telefonu ve ekrandaki oyundan oluşuyor.
ÖzellikAçıklamaİlgili Notlar
Service ProviderGoogleStadia 19 Kasım 2019'da piyasaya sürüldü.
Bulut TeknolojisiEvetDisklere, indirmelere veya oyun konsollarına gerek kalmadan oyunları oynamanıza imkan tanır.
GüvenlikYüksekSatın aldığınız oyunları güvenle yayınlayabilirsiniz.
Gerekli Ekipmanlarİyi bir internet bağlantısı, iyi bir wi-fi yönlendirici ve Google’ın Chromecast Ultra, bir akıllı telefon veya Chrome web tarayıcısı.Sunucular tüm işlem gücünü yönetir.
Müşteri DesteğiGoogle Pixel ve Mac tabletlerin yanı sıra, bazı cep telefonları ve Chrome tarayıcısı desteklenmektedir.iOS için uyumluluk hala belirsiz.
Kullanım SorunlarıWi-fi bağlantılarında ciddi performans sorunları olabilir.Google Stadia'nın iPhone'a uyumlu hale geleceği konusunda bir açıklama yok.
Oyun ÇeşitliliğiÇok ÇeşitliStadia'da çoğu modern oyunu oynayabilirsiniz.
Çoklu Oyuncu SeçeneğiEvetÇoğu oyun platformunda olduğu gibi, birden fazla oyuncuyla oynayabilirsiniz.
Oyun Kaydetme ÖzelliğiEvetAkıllı telefon, televizyon ve tablet üzerinden oynanacak oyunları her an kaydedebilirsiniz.
Donanım GereklilikleriYokDonanım ihtiyacı olmadan, uzak bir sunucuda oyunlar oluşturabilme.

Google Stadia 19 Kasım 2019’da piyasaya sunuldu ve sunulmasıyla beraber kafalarda birçok soru da oluşmaya başladı. Diskler, online indirmeler, oyun konsolları veya oyun bilgisayarlarına gerek kalmadan büyük bütçeli oyunlar oynamanıza izin veren Google Stadia bulut teknolojisi kullanılan bir hizmet olarak hayatımıza girdi. Teknoloji içeren tüm hizmetlerden çok daha güvenli olan Google Stadia, satın aldığınız oyunları sunucularda yayınlamanıza izin verir. Tek ihtiyacınız olan iyi bir internet bağlantısı, iyi bir wi-fi yönlendirici ve Google’ın Chromecast Ultra, akıllı telefon veya bilgisayarınızda bulunan Chrome web tarayıcısı.

Gerçekte, Google Stadia'nın lansmanı, Google Pixels ve Mac tabletlerle sınırlı cep telefonu desteği ve 4K, HDR veya surround sistemini desteklemeyen Chrome tarayıcı oyunu ile başlangıçta beklediğimizden biraz farklıydı. Google Stadia'nın ne zaman iPhone'a uyumlu hale geleceği konusunda hala herhangi bir açıklama yok. Bunun yanı sıra, Google Stadia hizmetinin wi-fi bağlantılarında ciddi performans sorunları olduğunu bildiren raporlar da var.

Bir Google Stadia Premiere Edition paketi satın almadan veya önümüzdeki yıl Stadia Base seçeneği kullanılabilir olduğunda, hizmeti satın almak için biraz para ayırmadan önce, muhtemelen bu devrimci online oyun hizmetini detaylarıyla öğrenmenizde yarar var. Google Stadia nedir? Nasıl çalışır? Hangi oyunlar mevcuttur? Aşağıda Google Stadia hakkında ihtiyaç duyabileceğiniz tüm yanıtları bulabileceğinizi umuyoruz.

Google Stadia Genel Özellikleri

Google Stadia, sahip olduğunuz hemen hemen her ekranda modern oyunları oynamanıza izin veren bir online oyun platformudur. Project Stream adı ile piyasaya sürülmesine karar verilen bu oyun platformu 2019 yılında gerçekleşen Game Developers Conference (GDC) etkinliğinde Google Stadia ismi ile yerini almıştır. Google'ın sunucuları tüm işlem gücünü yönetir ve bulut tabanlı servisler aracılığıyla size ulaştırır. Oyun platformlarında genelde karşılaştığınız, endişelenmenize neden olan indirme veya yükleme sorunları ile karşılaşmazsınız. Cihazınızın bir Google Chrome tarayıcısını çalıştırabiliyor olması yeterlidir. İnternetiniz bunu başarabiliyorsa, Google Stadia, tümü en az 35 Mbps hızda bir internet bağlantısı üzerinden HDR ve 60fps'de 5.1 surround ses ile 4K çözünürlükte oyunlar oynatabilir. İnternetiniz bu kadar hızlı olmasa bile, Google Stadia birçok internet hızını destekler. 10 Mbps önerilen minimum hızdır.

Bulut tabanlı yeni oyun platformu, Google Stadia, Google’da yıllardır süren çalışmaların sonucudur. Geçen yılın sonunda, Google katılımcıların Chrome tarayıcılarında Assassin's Creed Odyssey oynamasına izin veren kapalı bir beta testi sundu. GDC 2019'da Google Stadia, gösteri katında oynanabilir demolarla birlikte tam olarak kullanıcılara sunuldu. Böylece Google Stadia uzun zaman alan yükleme problemlerinin çözümü olarak online oyun dünyasında yerini aldı. Bundan yola çıkarak, yüksek maliyetli oyun konsolları ve oyun bilgisayarlarının yakın gelecekte Google Stadia nedeniyle geri plana itileceği de oldukça muhtemel görünüyor.

Google Stadia, kullanıcılara çoğu oyun platformunda olduğu gibi çoklu oyuncu seçeneği sunuyor. Bunun yanı sıra diğer bir özellik olarak, akıllı telefon, televizyon ve tablet üzerinden oynanacak her oyun Google Stadia sayesinde her an kaydedilebilecek ve böylece bir dahaki girişte kaldığınız yerden oyuna devam edebileceksiniz.

Google Stadia Nasıl Çalışıyor?

Google Stadia kullanmak için ekran kartı gibi bilgisayar parçalarına gerek yoktur. Fiziksel kopyalara ihtiyacınız olmadan bireysel cihazınız yerine uzak bir sunucuda oyun oluşturur. Bu oyun daha sonra kumandanız, fareniz veya klavyeniz ile sunucu üzerinden cihazınıza aktarılır. Kısaca Google Stadia, belli bir ücret karşılığında kiralanan fakat oynadığınız cihazda yer etmeyen bir online oyun platformudur.

Herhangi bir donanıma gerek kalmaması kolaylık olsa da internet bağlantısı sorunu belki Google Stadia deneyiminizi sekteye uğratabilir. Çünkü Google Stadia oyunları için oldukça güçlü ve stabil bir internet bağlantısına ihtiyacınız vardır. 4K çözünürlüğe yetecek güce sahip bir internetinizin olup olmadığını Google’ın sunduğu internet sitesi üzerinden öğrenmeniz mümkündür. Ayrıca şunu unutmamalısınız ki limitsiz bir internet bağlantısı olmadan 4K çözünürlüklü bu oyunları oynamanız size biraz pahalıya patlayabilir. Örnek vermek gerekirse, 1 saatlik Google Stadia kullanımı boyunca 720p 60fps oyun deneyimi 4,5 GB internet kotasına mal olmaktadır. 1080p 60fps için bu değer 9 GB, 4K 60pfs için ise 15,75 GB internet demektir.

2018 yılında yapılan araştırmalar, yaklaşık 200 milyon insanın günde 50 milyar saatten fazla zamanını YouTube’da oyun videoları izleyerek geçirdiğini gösteriyor. YouTube ile entegre olan Google Stadia sayesinde oynanan oyunlar videoya dönüştürülebilecek. Böylece Google Stadia üzerinden yayınlanan videolar sayesinde popülerliği artmış ve reklam geliri sağlamış bir oyun platformu haline gelebilecek.

Stadia state share, yani durum paylaşımı, Google Stadia’nın en ilginç ve orijinal özelliklerinden biridir. Bu özellik ile YouTube kanalı ile canlı oyun videolarını izleyen kullanıcılar, oyunda o an bulunulan yerden oyuna devam edebilecek. Bu sayede oyun sırasında karşılaşabileceği herhangi bir durumu deneyimleyerek öğrenebilecek. Bu özellik izleyici, oyuncu ve yayıncı ile sürekli olarak bir etkileşim ağı kurulmasını sağlayacak.

Google Stadia Fiyatı

Google Stadia farklı fiyat paketleriyle kullanıcıların karşısına çıkmakta. Stadia Premiere Edition paketi, 129 $ karşılığında televizyonunuzda oynamak için bir Chromecast Ultra, bir Stadia kontrolcüsü ve üç aylık Stadia Pro üyeliği ile birlikte geliyor. En düşük ücretli Google Stadia paketi Stadia Pro’dur. Chromecast Ultra ve Stadia kontrolcüsü bu pakete dahil değildir. Fakat Google Stadia ile oyun oynamanın keyfine varmak için bu üyeliğe ihtiyaç vardır. Zaman içerisinde çeşitlenecek ücretsiz oyun içerikleri ile aylık olarak 9,99 $ ödemeniz gerekiyor. Ama tüm oyunların ücretsiz olmadığını da hatırlatmamız gerek. Şimdilik ücretsiz deneme sunumu bulunmasa da Google bu durumun değişeceği hakkındaki yaptığı açıklama ile oyun severleri mutlu etti.

Google Stadia İle Hangi Oyunları Oynayabilirsiniz?

Özellikle bir oyun konsoluna ya da güçlü bir oyun bilgisayarına ihtiyacınız olmadığını düşündüğünüzde, Google Stadia oyunlarının gittikçe büyüyen kütüphanesi oldukça etkileyicidir. İlk deneme için Assassin's Creed Odyssey oyun severlerin kullanımına açılmıştır. Ücretsiz olarak sunulan Assassin's Creed Odyssey’nin yanı sıra şu an için Google Stadia listesindeki en popüler oyunlar şunlardır;

  • Attack on Titan 2: Final Battle

  • Destiny 2: The Collection

  • Farming Simulator 2019

  • Final Fantasy XV

  • Football Manager 2020

  • Grid 2019

  • Gylt

  • Just Dance 2020

  • Kine

  • Metro Exodus

  • Mortal Kombat 11

  • NBA 2K20

  • Rage 2

  • Red Dead Redemption 2

  • Rise of the Tomb Raider

  • Samurai Showdown

  • Shadow of the Tomb Raider: Definitive Edition

  • Thumper

  • Tomb Raider: Definitive Edition

  • Trials Rising

  • Wolfenstein: Youngblood

ABD, Kanada, İngiltere, Almanya, İsveç, Fransa, İtalya, Belçika, Finlandiya, İrlanda, Hollanda, Norveç, İspanya ve Danimarka 19 Kasım 2019’da Google Stadia ile tanıştı. Şu an için kullanıcı deneyimleri oyunların akıcı olduğundan bahsetmekte ve genellikle memnun oldukları sonucunu vermekte.

14 ülkede kullanıma açılmasına rağmen Google Stadia’yı Türkiye’de kaldırabilecek alt yapı hizmeti oluşturma çalışmaları sürdüğünden zamanı tam olarak bilinmese de yakın zamanda Türk kullanıcılar ile de buluşması beklenmekte. Gelecekte 200 ülkede kullanıcılara sunulmasının planlandığı Google Stadia’nın 8K görüntü kalitesine de ulaşması hedefleniyor.

Google Stadia fiyatı nedir?

Stadia Premiere Edition paketi, 129 $ karşılığında televizyonunuzda oynamak için bir Chromecast Ultra, bir Stadia kontrolcüsü ve üç aylık Stadia Pro üyeliği ile birlikte geliyor. En düşük ücretli Google Stadia paketi Stadia Pro’dur. Chromecast Ultra ve Stadia kontrolcüsü bu pakete dahil değildir. Zaman içerisinde çeşitlenecek ücretsiz oyun içerikleri ile aylık olarak 9,99 $ ödemeniz gerekiyor.

Google Stadia oyunları nelerdir?

İlk deneme için Assassin's Creed Odyssey oyun severlerin kullanımına açılmıştır. Ücretsiz olarak sunulan Assassin's Creed Odyssey’nin yanı sıra şu an için Google Stadia listesindeki en popüler oyunlar; Attack on Titan 2: Final Battle, Destiny 2: The Collection, Farming Simulator 2019, Final Fantasy XV, Football Manager 2020 sayılabilir.

Google Stadia Türkiye’ye gelecek mi?

ABD, Kanada, İngiltere, Almanya, İsveç, Fransa, İtalya, Belçika, Finlandiya, İrlanda, Hollanda, Norveç, İspanya ve Danimarka 19 Kasım 2019’da Google Stadia ile tanıştı. 14 ülkede kullanıma açılmasına rağmen Google Stadia’yı Türkiye’de kaldırabilecek alt yapı hizmeti oluşturma çalışmaları sürdüğünden zamanı tam olarak bilinmese de yakın zamanda Türk kullanıcılar ile de buluşması beklenmekte. Gelecekte 200 ülkede kullanıcılara sunulmasının planlandığı Google Stadia’nın 8K görüntü kalitesine de ulaşması hedefleniyor.

Service Provider, Google, Stadia 19 Kasım 2019'da piyasaya sürüldü, Bulut Teknolojisi, Evet, Disklere, indirmelere veya oyun konsollarına gerek kalmadan oyunları oynamanıza imkan tanır, Güvenlik, Yüksek, Satın aldığınız oyunları güvenle yayınlayabilirsiniz, Gerekli Ekipmanlar, İyi bir internet bağlantısı, iyi bir wi-fi yönlendirici ve Google’ın Chromecast Ultra, bir akıllı telefon veya Chrome web tarayıcısı, Sunucular tüm işlem gücünü yönetir, Müşteri Desteği, Google Pixel ve Mac tabletlerin yanı sıra, bazı cep telefonları ve Chrome tarayıcısı desteklenmektedir, iOS için uyumluluk hala belirsiz, Kullanım Sorunları, Wi-fi bağlantılarında ciddi performans sorunları olabilir, Google Stadia'nın iPhone'a uyumlu hale geleceği konusunda bir açıklama yok, Oyun Çeşitliliği, Çok Çeşitli, Stadia'da çoğu modern oyunu oynayabilirsiniz, Çoklu Oyuncu Seçeneği, Evet, Çoğu oyun platformunda olduğu gibi, birden fazla oyuncuyla oynayabilirsiniz, Oyun Kaydetme Özelliği, Evet, Akıllı telefon, televizyon ve tablet üzerinden oynanacak oyunları her an kaydedebilirsiniz, Donanım Gereklilikleri, Yok, Donanım ihtiyacı olmadan, uzak bir sunucuda oyunlar oluşturabilme
Google Stadia oyun online oyun bulut internet
Uzun, koyu kahverengi saçları sırtının ortasına kadar uzanan genç bir kadın. Saçları hafif dalgalı ve ortadan ayrılmış. Memnun bir ifadesi var ve beyaz yakalı açık mavi bir bluz giyiyor. Kollarını göğsünün önünde kavuşturmuş, parlak, sarı bir duvarın önünde duruyor. Odanın ışığı yumuşak ve yüz hatlarını vurgulayarak ona neredeyse ruhani bir görünüm veriyor. Gözleri koyu kahverengi ve dudakları hafifçe ayrılmış, gülümsüyor.
İrem Elitez
Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü kırmızı ve siyah ekose pazen gömlekli bir adamı gösteriyor. Tam sakallı ve saçları yüzünün yanlarından görünüyor. Gömlek yakasına kadar düğmeli ve kırmızı renk gömleğe hakim. Gömleğin kumaşı dokulu ve küçük siyah ve beyaz karelerle dokunmuş. Adam düz beyaz bir arka plan üzerinde durmaktadır. Hafifçe sola bakıyor ve ifadesi nötr. Kolları yanında dik durmaktadır ve elleri görüntüde görünmemektedir.
4.7
(26)

Ads (Adwords) Eğitimi

27 Konu5 Saat
Genç bir adam, parlak kırmızı ve siyah ekose bir gömlek giymiş, düz bir arka planın önünde duruyor. Kısa siyah saçları var ve kollarını kavuşturmuş hafifçe gülümsüyor. Siyah kot pantolon ve siyah ayakkabı giyiyor. Duruşu kendinden emin ve rahat. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında, genç ve sağlıklı bir ten rengine sahip gibi görünüyor. Dörtte üçlük bir pozda duruyor ve doğrudan kameraya bakıyor. Yüzünde dostça bir ifadeyle anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor.Oğuzhan Yılmaz
1286464
Bu görüntü SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) hakkında bir çevrimiçi kursu yansıtıyor. Bir ekranın önünde konuşan takım elbiseli bir adam görülüyor. Adam gözlük ve kahverengi bir gömlek giyiyor ve sağ eliyle bir şeyi işaret ediyor. Arka planda, beyaz metinli bir tabelanın yakın çekimi ve beyaz zemin üzerinde sarı bir sayı var. SEO eğitimi ve kursları, işletmelerin web sitelerini ve içeriklerini arama motorları için nasıl optimize edeceklerini daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir. Doğru SEO teknikleri sayesinde işletmeler arama motoru sonuç sayfalarında daha üst sıralarda yer alarak web sitelerine daha fazla trafik çekebilir ve daha fazla müşteri kazanabilirler. SEO kurslarının yardımıyla işletmeler, anahtar kelimeleri stratejik olarak nasıl kullanacaklarını, arama motoru algoritmalarına hitap eden içerikleri nasıl oluşturacaklarını ve çevrimiçi pazarlamanın nüanslarını nasıl anlayacaklarını öğrenebilirler.
4.9
(28)

SEO Eğitimi

11 Konu5 Saat
Gözlüklü ve kırmızı ceketli beyaz bir adam mavi bir duvarın önünde durmaktadır. Yüzünde ciddi bir ifadeyle dosdoğru ileriye bakıyor. Saçları kısa ve kahverengidir ve gözleri gözlüklerin arkasında gizlidir. Kırmızı ceketinin altında açık mavi bir gömlek, siyah pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Kollarını önde kavuşturmuş ve ayaklarını hafifçe açarak ayakta duruyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında gibi görünüyor.Yemliha Toker
550419
Şık, koyu renk bir takım elbise giymiş bir adam bir konferans salonunun ortasında durmaktadır. Gözlük takmış ve ciddi bir ifadeyle dosdoğru önüne bakıyor. Elleri iki yanındadır. Görüntünün odağında o var ve arka plan hafifçe bulanık. Bir iş adamı gibi görünüyor ve arkasındaki siyah yazılı dikdörtgen beyaz tabela bunu gösteriyor olabilir. Sağ üst köşede bir sandalye ve sol alt köşede bir masa var, her ikisi de odak dışı.
5
(3)

SEO Uzmanlığı

5 Konu15 Saat
Gözlüklü ve kırmızı ceketli beyaz bir adam mavi bir duvarın önünde durmaktadır. Yüzünde ciddi bir ifadeyle dosdoğru ileriye bakıyor. Saçları kısa ve kahverengidir ve gözleri gözlüklerin arkasında gizlidir. Kırmızı ceketinin altında açık mavi bir gömlek, siyah pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Kollarını önde kavuşturmuş ve ayaklarını hafifçe açarak ayakta duruyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında gibi görünüyor.Yemliha Toker
1403867