AnasayfaBlogGitmedim Görmedim Online Eğitim Aldım
Online Eğitim

Gitmedim Görmedim Online Eğitim Aldım

29 Ağustos 2018
Bir kadın dizüstü bilgisayarına bakıyor, yüzü ekran tarafından aydınlatılmış. Elindeki işe konsantre olurken ağzı hafifçe açık. Sağ elinde kırmızı bir kahve fincanı tutmaktadır. Yüzü yakından çekildiğinde burnu ve ağzı ortaya çıkıyor, gözleri dikkatle dizüstü bilgisayara bakıyor. Yüzünü çerçeveleyen kısa saçları görünür. Elinin yakın çekiminde kahve fincanını tutan narin parmakları görülüyor. Eli dizüstü bilgisayara yakın, ekranın yanında konumlanmış. Genel olarak, kadın dizüstü bilgisayara odaklanmış ve onunla ilgileniyor.
Blog BaşlıklarıÖzet BilgiDaha Fazla Bilgi
Neden Online EğitimBlog yazarı genel olarak online eğitimin önemini vurgulamaktadır.Oturduğunuz yerden dünyanın her yerine erişim imkanı sağlar.
Online Eğitimin ArtılarıOnline eğitimin birçok avantajı bulunmaktadır.Zaman ve mekan bağımsızlığı, maliyetlerin düşmesi gibi.
Gitmedim Görmedim KonseptiGitmeden ve görmeden de bir çok bilgiye ulaşılabileceğini vurgulamakta.Online platformlar aracılığıyla dünyanın her yerinden bilgiye ulaşmayı anlatır.
Eğitim TipleriÇeşitli online eğitim türlerinden bahseder.Webinarlar, online kurslar, e-kitaplar gibi.
Öğrenme TeknikleriOnline eğitimlerde kullanılan çeşitli öğrenme tekniklerinden bahseder.Görsel ve işitsel öğrenme gibi.
Paylaşımın ÖnemiBilginin paylaşılmasının önemine değinir.Bilgi paylaştıkça artar prensibini anlatır.
Eğitimin KarakteriGünümüzde eğitimin nasıl bir karakter kazandığından bahseder.Dijital ve global bir karaktere sahip olduğunu anlatır.
Online Eğitim PlatformlarıÇeşitli online eğitim platformlarından bahseder.Udemy, Coursera, Khan Academy gibi.
Eğitimde Dijital DönüşümEğitim sektöründe yaşanan dijital dönüşümü ele alır.Dijital platformlarda sunulan eğitimlerin artışı gibi.
Geleceğin EğitimiEğitimin geleceğinin ne olacağı hakkında tahminde bulunur.Dijitalleşmenin artarak devam edeceğini ve eğitimin her alanda online hale geleceğini belirtir.

Merhabalar sevgili okurum öncelikle burada bahsedeceğimiz konu çok mühim bundan dolayı kesinlikle aramızda kalmamalı, sonuçta paylaşmak güzeldir :) öyle değil mi ?

Sahiden, paylaşmak güzel midir? Her bilgi paylaşılmalı mı? Bilgiler kulaktan kulağa mı sosyal ortamlarda mı paylaşılmalı? Asıl soru bilgi edinmek istediğimiz her konu için illa fiili olarak gidip, öğrenip, dönmeli miyiz yoksa sosyal ortamlar fayda sağlar mı? Aslına bakarsak bahsettiğimiz gidip gelmeler baştan sona zaman kaybı ve masraftır. Ayrıca sen istediğini, istediğin zaman öğrenmekte özgürsün kendini kısıtlama. Bazı şeylerin zorunda değilsin öyle değil mi? Değişimlerin ise farkına varmalıyız, yenilikleri ve imkanlarımızı görmeliyiz. Hayatımızda olan ve bize hayalimiz kadar sınırsız olan interneti sadece '' like'' almak için kullanmak imkan varken kocaman gemi yerine kayıkla denize açılmak gibi birşey! Örnek enteresan olabilir takılma... İçeriğe odaklanalım şimdi. Herkes çatır çatır bir şeyler hakkında konuşuyor. İnternette milyonlarca bilgi dolaşıyor ve artık çoğu bilgiyi bir çatı altına toplamışlar ve adına Online Eğitim demişler. Evet eğitim için sabah erken kalkmalar, onca yol gitmeler, zaman sınırlaması ve diğerleri hiçbiri yok.

Neredeyse her konuda web tabanlı eğitimler düzenlenmekte. Bunların faydası ise kanıksanamaz zira bilgilere ansiklopedilerden edindiğimiz çağlardan tek tuşla milyonlarca bilgiye eriştiğimiz sosyal medya çağına çoktan girmiş bulunmaktayız. İstatistiki verilere bakarsak kişisel gelişime katkısından dolayı da hızla bu eğitimlere talepler artmış durumda. Tabii ki bilgiye ulaşmanın kolay olmasının yanı sıra ''doğru bilgiye'' ulaşmak ise bizim elimizdedir. İşte Online Eğitimler bize bunu sağlar farklı web tabanlardan, kişilerden aldığımız eğitimler ilgili konuyla alakalı bize doğru bilgi kavramı için bir çerçeve çizecektir minimum maliyetle maksimum kar sağlamak bizim elimizde.

Doğru bilgi diyoruz ama neredeyse her paylaşımı çoğu kez noksansız kabul ediyoruz. Bunu yapmasak, biraz araştırsak mı? Araştırsak dedik o zaman gel birlikte Online Eğitim nedir ne değildir bir bakalım...

Online Eğitim Nedir?

Online Eğitim: ''İnternet kullanılarak" sunulan ve yönetilen bir eğitim şeklidir. Yirmi yıl önce, online olarak verilen yüksek kaliteli eğitimi hayal etmek bile zordu. Ama bugün, dijital çağda, bir gerçeklik haline geldi. Online eğitim kurslarına kayıtlı 6 milyondan fazla öğrenci var. Ve bu sayı büyümeye devam ediyor. Artık online eğitim veya uzaktan eğitim geniş bir kavramdır.'' (1)

Elektronik araç ve gereçler yardımıyla desteklenmiş eğitim biçimi olan Online eğitimler “e-eğitim” veya “uzaktan eğitim” diye de adlandırılabilir. Online eğitimler için gerekli teknik altyapı benzer özelliklere sahip olsa da bir uygulamadan diğerine değişiklik gösterebilir.'' (2) Online eğitimler ses dosyası, görüntülü olarak ve yazılı, görsel veri eklenmesi şeklinde verilebilmektedir. En basit olarak online eğitimler bu şekilde tanımlanabilmektedir. İstersen biraz da örgün öğretimle online eğitim arasındaki farklara, online eğitimin faydalarına ve sınırlılıklarına değinelim bu sende bir fikir oluşması açısından güzel olacaktır.

Online Eğitimin Örgün Eğitimden Farkları

1- Standartlaşma: Online eğitimle, öğretmenden öğretmene değişen eğitim standart hale gelmiştir. Aynı eğitim herkese, her yerde aynı nitelikte eğitim fırsatı sunarak bir standart sağlamıştır.

2 - Zaman: Örgün eğitimde sınıf ortamında oluşan zaman kayıpları uzaktan eğitimle en aza indirilmiş olur.

3 - Maliyet: Örgün eğitimde aynı mekanda bulunma zorunluluğu uzaktan eğitimde olmadığından öğrenen için maliyeti azaltmış olur.

4 - Kalıcılık: Öğrencinin kendini öğrenmeye hazır hissettiği ve ihtiyaç duyduğu zamanda öğrenmesi, öğrenmenin kalıcı olmasını sağlar.

5 - Çok yönlülük: İhtiyaca göre şekillendirilmiş, göreve özel eğitim verilebilmesini sağlar.

6 - Esneklik: beklenmedik durumlarda ihtiyaca göre eğitim imkânı sağlar.

7 - İletişim: Sınıf ortamındaki disiplin ve öğrencilerin kendilerini ifade etmelerindeki çekinceleri forumlar aracılığıyla en aza indirgenir. Böylece öğrenciler kendilerini en rahat bir şekilde ifade ederler.

8 - Eşitlik: Sağlıksız tüm kişiler de eğitim görebileceğinden halk arasında eşitlik sağlanır. Kırsal yerlerdeki okullar da bu imkânlardan yararlanma imkânı sağlanır. (3)

Uzaktan Eğitimin Sınırlılıkları ve Dezavantajları

1 - Atölye ve uygulama gibi bazı derslerin öğrenme ortamlarında önemli görülen yüz yüze etkileşim ortam ve olanaklarının sınırlı olması

2 - Öğrenenin sosyalleşmesinin engellenmesi

3 - Anında yardım görememe ve sorunun giderilmemesinden kaynaklanan davranışların gelişimi.

4 - Motivasyon eksikliği, kendi kendine çalışma alışkanlığı olmayan ve bu yeteneğini geliştirmemiş bireyler için çalışma zorluğu.

5 - Çalışan bireylerin kendine ayıracakları zamanda ders çalışma zorunluluğu

6 - Öğrenci sayısındaki fazlalık nedeni ile iletişimdeki sınırlılıklar.

7 - Teknolojiye yabancı bireylerin problem yaşaması. (4)

Evet cilalı sosyal medya çağımız bizi sadece (anti)sosyalleştirmiyor aynı zamanda daha kolay eğitim almamızın kapılarını da aralıyor. Şu an bunu okurken aynı zamanda varolan eğitimleri araştırmaya başlamak da geçiyor olabilir içinden ''yok artık amaaan canım'' da diyor olabilirsin. Önemli olan bilgiyi paylaşmaktı ve biz bunu yaptık sana faydalı mı değil mi sen karar vereceksin. Kendin için en doğru olanı bul ve yap :) Çünkü "bir bakmışsın saat üç bir bakmışsın saat hiç" demiş üstad Asaf :) Ne demek mi istiyorum sonraki yazımı kaçırma :)

Zaman çok değerli tıpkı senin gibi...

Kaynakça:

1 - İstanbul İşletme Enstitüsü

2 - Univerist

3 - Uzaktan Eğitim Uygulamalarının Etkililiği Üzerine Bir Araştırma, KILINÇ,Murat (2015), İnönü Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü

Yazar: Funda Yeşilöz

Neden Online Eğitim, Blog yazarı genel olarak online eğitimin önemini vurgulamaktadır, Oturduğunuz yerden dünyanın her yerine erişim imkanı sağlar, Online Eğitimin Artıları, Online eğitimin birçok avantajı bulunmaktadır, Zaman ve mekan bağımsızlığı, maliyetlerin düşmesi gibi, Gitmedim Görmedim Konsepti, Gitmeden ve görmeden de bir çok bilgiye ulaşılabileceğini vurgulamakta, Online platformlar aracılığıyla dünyanın her yerinden bilgiye ulaşmayı anlatır, Eğitim Tipleri, Çeşitli online eğitim türlerinden bahseder, Webinarlar, online kurslar, e-kitaplar gibi, Öğrenme Teknikleri, Online eğitimlerde kullanılan çeşitli öğrenme tekniklerinden bahseder, Görsel ve işitsel öğrenme gibi, Paylaşımın Önemi, Bilginin paylaşılmasının önemine değinir, Bilgi paylaştıkça artar prensibini anlatır, Eğitimin Karakteri, Günümüzde eğitimin nasıl bir karakter kazandığından bahseder, Dijital ve global bir karaktere sahip olduğunu anlatır, Online Eğitim Platformları, Çeşitli online eğitim platformlarından bahseder, Udemy, Coursera, Khan Academy gibi, Eğitimde Dijital Dönüşüm, Eğitim sektöründe yaşanan dijital dönüşümü ele alır, Dijital platformlarda sunulan eğitimlerin artışı gibi, Geleceğin Eğitimi, Eğitimin geleceğinin ne olacağı hakkında tahminde bulunur, Dijitalleşmenin artarak devam edeceğini ve eğitimin her alanda online hale geleceğini belirtir
online eğitim nedir avantajları dezavantajları uzaktan eğitim sertifika enstitü
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir adam mavi ve beyaz desenli bir sandalyede oturmuş, ellerini kalçalarına dayamış. Üzerinde desenli bir cebi olan açık mavi bir gömlek ve koyu renk bir kot pantolon var. Bakışları dosdoğru ileriye odaklanmış, ifadesi soğukkanlı. Arka planda bir adamın kolunun yakın çekimi ve içinde bulanık bir bitki görüntüsü olan bir saksı var. Genel olarak, sandalyede oturmuş, derin düşüncelere dalmış gibi görünen bir adamın resmi bu.
Online Eğitim

Online Eğitim Nedir?

16 Mart 2018
Bir kadın masada oturmuş, ellerini önündeki dizüstü bilgisayar ve kitabın üzerine koymuş. Beyaz bir bluz ve gözlük takmış, siyah saçlarını arkaya toplamış. Başını hafifçe eğmiş, dizüstü bilgisayarda bir şeyler yazıyor ya da daktilo ediyor gibi görünüyor. Yanındaki masada kahverengi kapaklı siyah bir kitap ve üzerinde siyah bir daire olan beyaz bir kulaklık vardır. Sol elinde, ucu dizüstü bilgisayarın kenarına dayalı bir kalem var. Fotoğrafın odağında kadın, dizüstü bilgisayarı ve yazdığı kitap var.
Online Eğitim

Türkiye'de Online Eğitim

07 Ağustos 2018
Bir kadın dizüstü bilgisayarına bakıyor, yüzü ekran tarafından aydınlatılmış. Elindeki işe konsantre olurken ağzı hafifçe açık. Sağ elinde kırmızı bir kahve fincanı tutmaktadır. Yüzü yakından çekildiğinde burnu ve ağzı ortaya çıkıyor, gözleri dikkatle dizüstü bilgisayara bakıyor. Yüzünü çerçeveleyen kısa saçları görünür. Elinin yakın çekiminde kahve fincanını tutan narin parmakları görülüyor. Eli dizüstü bilgisayara yakın, ekranın yanında konumlanmış. Genel olarak, kadın dizüstü bilgisayara odaklanmış ve onunla ilgileniyor.
Online Eğitim

Gitmedim Görmedim Online Eğitim Aldım

29 Ağustos 2018