AnasayfaBlogFreelance Kitap Editörlüğü Nasıl Yapılır?
Video

Freelance Kitap Editörlüğü Nasıl Yapılır?

01 Mayıs 2021
Bu resim uzun dalgalı saçlı ve siyah beyaz puantiyeli gömlekli bir kadını gösteriyor. Gülümsüyor ve saçlarını topuz yapmış. Arka planda başları daire şeklinde bir grup insan, beyaz harflerle siyah beyaz bir tabela ve siyah harflerle beyaz siyah bir tabela var. Kadın sağ eliyle bir top tutmaktadır. Yüzünün yakın çekimi var ve sıcak ve samimi bir ifadesi var. Resmin sağ alt köşesinde beyaz zemin üzerine siyah bir yazı var. Kadın memnun ve mutlu görünüyor ve elindeki top neşe ve eğlencenin sembolü.
KonuAçıklamaİlgili Tavsiye
Yasemin Nasır Erbek Kimdir?1973 doğumlu, Uludağ Üniversitesi iktisat mezunu ve 5 kitap yazarı. 100'e yakın kitap editörlüğünde çalıştı. N/A
Editörlük MesleğiTürkiye'de editörlük bölümü bulunmuyor. Gazetecilik ve Türk Dili-Edebiyat bölümleri alanındaki bilgiler editörlük için çıktı noktası olabilir.İyi ve meraklı bir okuyucu olmak, kurmaca yapıları anlama yeteneği bu meslekte çok önemlidir.
Kitap Okuma ve Not AlmaOkunan her kitabın özeti çıkarılmalı, hikaye ve karakterler üzerine düşünülmelidir.Sevilen hikayelerle ilgili notlar alınmalı, kurgu bütünlüğü değerlendirilmelidir.
Türk Dili BilgisiEditörlükte dil bilgisi oldukça önemlidir.Herkesin kolay erişim için bir imla kılavuzunun olması gereklidir.
Yayınevine Kitap GöndermeHikayenin dil bilgisi ve kurgu eksiklikleri giderildikten sonra yayınevine gönderilir.Yayınevleri dosya elemesi yaparken kurgu ve dil bilgisi eksikliklerine dikkat eder.
Freelance EditörlükFreelance çalışan editörler, belirli bir şirkete bağlı olarak değil bağımsız olarak çalışır.Freelance çalışmayı düşünen editörlerin iş bulma ve müşteri ilişkileri yönetme konusunda da yetkin olması önemlidir.
Yazarlara TavsiyelerErbek, hikayelerinin açıklarını ve kurgudaki eksikliklerini gidererek yayınevine göndermeleri konusunda yazarlara öneride bulunur.Hikaye yazanlar üzerinden defalarca geçmeli ve en iyi hale getirmeli.
Kitap Editörlüğü İçin EğitimTürkiye'de editörlük bölümü olmasa da, gazetecilik ve Türk Dili ve edebiyatı bölümü bu mesleğe hazırlayabilir.Akademik eğitim almanın yanı sıra çok okuyarak ve içinde bulunulan dilde usta olarak da editörlük mesleğinde başarı sağlanabilir.
Editörlük Mesleğinin ZorluklarıEditörler, yazarların çalışmalarındaki hataları düzeltirken kendi üsluplarını korumalarını sağlamalıdır.Farklı yazarlar ve türlerle çalışabilmek, meslekte çeşitliliği ve zorlukları getirir, ancak bu aynı zamanda gelişim için de bir fırsattır.
Yayınevi İşbirliğiBir kitabın yayınlanması, yazar, editör ve yayınevi arasındaki işbirliği ile gerçekleştirilir.Bütün süreç boyunca açık iletişim ve profesyonellik önemlidir.

Editör - Yazar Yasemin Nasır Erbek ile kitap editörlüğünü konuştuk. Editör olma aşamaları, ferelance çalışma imkanları ve mesleğin püf noktaları hakkında bilgi aldık. 

Yasemin Nasır Erbek kimdir?

1973 doğumluyum. Uludağ Üniversitesi İktisat bölümü mezunuyum. Basılı 5 kitabım var 100’e yakın kitabın editörlüğünde çalıştım. Para kazandığım iş editörlük. Kendimi anlatma yolum yazmak. 

Kitap editörü olmak isteyenler ve editörlüğü meslek olarak seçmeyi düşünenler ne yapmalı?

Türkiye’de editörlük bölümü yok. Türk dili ve edebiyatı bölümü ya da gazetecilik bölümü okuyabiliyorsanız artı bir. Kurmacanın kurgunun nasıl yapıldığını bilmenin en iyi yolu iyi ve meraklı bir okuyucu olmak. Ben ortaokul liseden beri okuduğum her kitabın özetini çıkarıyordum. Yazarın karakteri nasıl anlattığını anlamaya çalışıyorum. Okuduğum kitapların benim için kalıcı olmasını ve kurmacanın nasıl yapıldığını anlamamı sağladı. 

Editörlük yapmak isteyen arkadaşlara ilk tavsiyem iyi bir okuyucu olsunlar. Sevdikleri hikayeyle ilgili not alsınlar. Kurmacayı öncelikle kurgu bütünlüğü içerisinde değerlendirsinler. Sonraki aşamada Türk dili bilgisini bilmek gerekiyor. Herkesin elinde bir imla kılavuzu olmalı. Takıldığında açık bakmalı.

Yayınevine basılması için nasıl kitap gönderilir? Süreç nasıl olur?

Hikaye yazdık, basılmasını istiyoruz. Defalarca üzerinden geçip, hikâyenin öncelikle açıklarını kurgudaki eksiklerini gideriyoruz. Dil bilgisi eksiklerini gideriyoruz. Yayınevleri dosya elemesi yaparken bunlara dikkat ediyor. 
Yazar kendini tanıtan bir yazı yazsın. Neden hikaye yazdığın anlatsın. Hikayesinin özetini yapsın. Ana karakteri ve etkili karakterlerin tanıtımını kısa kısa yapsın. Bunu yaparsanız bu kadar uğraşmış ben de bir okuyayım deniyor. 

Bugüne kadar editörlüğünü yaparken zorlandığınız bir kitap oldu mu? Olduysa neden oldu?

Serbest editör olarak çalışıyorum. Yazar koçluğu yapıyorum. Serbest editör olarak birçok yayıneviyle çalışıyorum. Yayınevi beni ben yayınevini seçebiliyorum. En çok zorlandığım ve çok emek harcadığım dosyalar güzel bir konu yakalamış ama dili oturtamamış yazarlarla oluyor. Sosyal medyada paylaşmış ve fazla tıklanmış bir kitabın yazarına hataları düzeltmek zorluyor.

Editör ve redaktör arasındaki fark nedir?

Editör özellikle yen çıkacak kitaplardaki kurguya da düzenleme yapıp karışabilen kişi. Editör metni yayına hazırlayan kişi. Redaktör de editör; fark şu: kurguya müdahale etmeyeceksiniz, imla hatalarını bulup dil uyumunu sağlayacaksınız. 

Kitaplarınızdan, yazma süresinde yaşadıklarınızdan ilham olması açısından bahsedebilir misiniz?

Kafede oturmak ve insanların içinde çalışmak çok keyifli. Yazarken gözlem çok önemli, insanları rahatsız etmeden gözlemlemeyi seviyorum. Dünden Kalanlar ilk kitabım. Çalışırken kafede idim. Liseli bir grup geldi. İki sınıf futbol maçı yapmış daha sora hikayelerimden birinin ana karakteri olan kişi karşı tarafa gol atmış, öğretmen saymamış. Ben oradan yakaladıklarımla bir hikaye yazdım. İlham almak, etkilenmek bu işe yarıyor. Yazarken her yerden her şeyden etkilenebiliriz. İlham alabiliriz. Parça parça yazıyorum ve çok uzun bir yazma süreci yaşıyorum. 

Kitap editörlüğünü freelance olarak yapabilir miyiz?

Hayata yeni atılırken ücretsiz kısmı ters kalabilir. İş ararken evde oturuyorsanız, ücretsiz kısmı değerlendirilebilir. Pandemi nedeniyle kitap basımı çok azaldı. Şu süreci geçirmek istiyorsanız yayınevlerine mail atın, çalışabileceğinizi söyleyin. 

Yazarın elinden çıkan orijinal metin bir editöre teslim edildiğinde metinde ne gibi değişiklikler yapma hakkına sahip?

Hem yazar hem editör olarak iki kısmı da bilen biri olarak editör azarın rakibi ya da düşmanı değil. Editör yazara ait kitabı, okuyucu daha keyif alsın diye yapan kişi. Kitabı kendininmiş gibi emeğini veriyor ve sonrasında sadece editör olarak ismi geçiyor. Editör kurguda aksayan, uymayan karakterle bağdaşmayan yerlerin çıkarılması için yazarla anlaşıyor. 

Yazar kendini editöre bırakırsa çok daha keyifli bir hikayeye sahip olacak. Bilinen biri olmaya başladıktan sonra siz seçebiliyorsunuz. Yazarla uyum önemli. 

Size bir kitap ulaştığında ilk olarak neye dikkat edersiniz?

Dosya geldiğinde neye dikkat ediyoruz? Editör olarak yazarla çalışacaksam okuyorum. Yayınevi ile kitap seçiyorsam. Aralardan bölüm seçerek okuyorsun. Kurgu oturmuş mu, dil oturmuş mu? Bu konulara bakıyoruz.

Kitap editörlüğü atölyesi dersinize kimler katılmalı, neden katılmalı, neler öğrenecekler?

Editörlük yapmak isteyenler öncelikle, yazdığınız hikayeyi düzenlemek de önemli, o yüzden kendi hikayesini düzenleyenler de katılmalı. Kitap editörlüğü kurmaca üzerine ilerliyor. Hikaye yazmaktan, düzenlemekten ya da okuduğu hikayenin nasıl yazıldığını öğrenmek isteyen herkes katılabilir. 

Kitap editörlüğü atölyesi dersinize ile diğer eğitiminize katılanlar bu sertifikayı aldıktan sonra hangi alanlarda kullanabilirler?

Bu sertifika yayınevlerine nasıl bir çalışma yaptığınızı göstermek için güzel bir yol. Yazarlık kısmında da yaptığınız işin profesyonel bakış açısıyla nasıl yapıldığını göstermek için iyi bir rol.

Şu an aktif olan çok keyifli ve verimli eğitimleriniz var. Biraz diğer eğitimlerinizden de bahsedebilir misiniz?

İki yeni eğitimimiz başlayacak. Benim işim yazmak ve yazılanları düzenlemek. Verdiğim eğitimler de bu yönde. Yazar ve editör olarak deneyimlerim, editörlüğünü yaptığım yazar arkadaşların deneyimlerini paylaşıyorum. Tecrübelerle ilerliyoruz. Yaratıcı yazarlık dersimiz var. Yaratıcı yazarlık atölyesi, kitap editörlüğü atölyesi ve yaratıcı yazarlık uygulama atölyesi var. 

Karakter yaratma üzerine bir ders hazırlığı içerisindeyiz. Bir de kitap nasıl basılır? Kitabın serüvenini adım adım anlatacağız. İyi okursanız, işin mutfağını da merak edersiniz. Bu eğitimler yazmaktan okumaktan keyif alan herkes için. 

Editör olmak isteyen hevesli genç arkadaşlara önerileriniz nelerdir?

İyi bir okuyucu olsunlar. Okudukları kitapta yazarın bakış açsını, karakterin nasıl oluştuğunu görmeye çalışsınlar. Kurgunun nasıl toparlandığına dikkat etsinler. Okuduğunuz kitap her şeyiyle hazır bir örnek. Nasıl yazıldığıyla ilgili adımlara bakarlarsa en iyi alıştırma bu. Dilbilgisi ve imla kuralları önemli.

Kitap editörü olmak isteyenler ve editörlüğü meslek olarak seçmeyi düşünenler ne yapmalı?

Türkiye’de editörlük bölümü yok. Türk dili ve edebiyatı bölümü ya da gazetecilik bölümü okuyabiliyorsanız artı bir. Kurmacanın kurgunun nasıl yapıldığını bilmenin en iyi yolu iyi ve meraklı bir okuyucu olmak.

Editör ve redaktör arasındaki fark nedir?

Editör özellikle yen çıkacak kitaplardaki kurguya da düzenleme yapıp karışabilen kişi. Editör metni yayına hazırlayan kişi. Redaktör de editör; fark şu: kurguya müdahale etmeyeceksiniz, imla hatalarını bulup dil uyumunu sağlayacaksınız.

Yayınevine basılması için nasıl kitap gönderilir? Süreç nasıl olur?

Hikaye yazdık, basılmasını istiyoruz. Defalarca üzerinden geçip, hikâyenin öncelikle açıklarını kurgudaki eksiklerini gideriyoruz. Dil bilgisi eksiklerini gideriyoruz. Yayınevleri dosya elemesi yaparken bunlara dikkat ediyor.

Yasemin Nasır Erbek Kimdir?, 1973 doğumlu, Uludağ Üniversitesi iktisat mezunu ve 5 kitap yazarı 100'e yakın kitap editörlüğünde çalıştı , N/A, Editörlük Mesleği, Türkiye'de editörlük bölümü bulunmuyor Gazetecilik ve Türk Dili-Edebiyat bölümleri alanındaki bilgiler editörlük için çıktı noktası olabilir, İyi ve meraklı bir okuyucu olmak, kurmaca yapıları anlama yeteneği bu meslekte çok önemlidir, Kitap Okuma ve Not Alma, Okunan her kitabın özeti çıkarılmalı, hikaye ve karakterler üzerine düşünülmelidir, Sevilen hikayelerle ilgili notlar alınmalı, kurgu bütünlüğü değerlendirilmelidir, Türk Dili Bilgisi, Editörlükte dil bilgisi oldukça önemlidir, Herkesin kolay erişim için bir imla kılavuzunun olması gereklidir, Yayınevine Kitap Gönderme, Hikayenin dil bilgisi ve kurgu eksiklikleri giderildikten sonra yayınevine gönderilir, Yayınevleri dosya elemesi yaparken kurgu ve dil bilgisi eksikliklerine dikkat eder, Freelance Editörlük, Freelance çalışan editörler, belirli bir şirkete bağlı olarak değil bağımsız olarak çalışır, Freelance çalışmayı düşünen editörlerin iş bulma ve müşteri ilişkileri yönetme konusunda da yetkin olması önemlidir, Yazarlara Tavsiyeler, Erbek, hikayelerinin açıklarını ve kurgudaki eksikliklerini gidererek yayınevine göndermeleri konusunda yazarlara öneride bulunur, Hikaye yazanlar üzerinden defalarca geçmeli ve en iyi hale getirmeli, Kitap Editörlüğü İçin Eğitim, Türkiye'de editörlük bölümü olmasa da, gazetecilik ve Türk Dili ve edebiyatı bölümü bu mesleğe hazırlayabilir, Akademik eğitim almanın yanı sıra çok okuyarak ve içinde bulunulan dilde usta olarak da editörlük mesleğinde başarı sağlanabilir, Editörlük Mesleğinin Zorlukları, Editörler, yazarların çalışmalarındaki hataları düzeltirken kendi üsluplarını korumalarını sağlamalıdır, Farklı yazarlar ve türlerle çalışabilmek, meslekte çeşitliliği ve zorlukları getirir, ancak bu aynı zamanda gelişim için de bir fırsattır, Yayınevi İşbirliği, Bir kitabın yayınlanması, yazar, editör ve yayınevi arasındaki işbirliği ile gerçekleştirilir, Bütün süreç boyunca açık iletişim ve profesyonellik önemlidir
kitap editörlüğü
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kişi masada oturmuş kitap okumaktadır. Kitap açık ve okuyucunun işaret parmağı bir sayfanın üzerinde. Kişi mor bir gömlek giymiştir ve yüzünde ciddi bir ifade vardır. Kitap siyah beyazdır, kapağında bir saat vardır ve arka planda mor bir tabelanın üzerinde beyaz renkle Beni Oku yazmaktadır. Ön planda, kitabı tutan bir elin yakın çekimi görülmektedir. Okuyucu öne doğru eğilmiş, dikkatle kitaptaki kelimelere odaklanmaktadır. Oda loş bir şekilde aydınlatılmıştır ve kitap görüntüdeki tek ışık kaynağıdır.
Kişisel Gelişim

E-kitap mı, Basılı Kitap mı?

11 Şubat 2020
Bir kadın beyaz bir arka planın önünde ayakta durmakta ve elinde bir kağıt parçası tutmaktadır. Yüzünde parlak bir gülümseme var ve gözleri doğrudan kameraya bakıyor. Elindeki kâğıt beyazdır ve üzerinde mavi bir metin yazılıdır. Sol üst köşede, beyaz zemin üzerine siyah bir harf var. Kağıdın sağ tarafında siyah ve mor bir metin var. Kağıdın alt kısmında beyaz bir kare içinde siyah bir X harfi var. Ayrıca diğer elinde, çeşitli sayfaları görünen açık bir kitap tutmaktadır. Kitabın kapağı mavi beyazdır ve arkasındaki beyaz zemin üzerinde kitabın ve kağıdın gölgesi vardır.
Problem Çözme

Kitap Yazarken Nelere Dikkat Edilmeli?

29 Ağustos 2021
Bu görüntü bir dizüstü bilgisayara bakan bir kadını gösteriyor. Kadın rahat bir pozisyonda oturuyor, bacak bacak üstüne atmış ve ellerini dizüstü bilgisayarın üzerine koymuş. Yüzü bilgisayar ekranı tarafından aydınlatılıyor ve ona odaklanmış ve konsantre bir ifade veriyor. Mavi ve beyaz desenli bir gömlek giymiş ve saçlarını yüzünden geriye doğru toplamış. Arka planda, bir kişinin kafasının bulanık görüntüsü görülebiliyor. Görüntünün sağ tarafında, bir kadının yüzünün yakın çekimi, kravat ve mavi bir saatle birlikte görülüyor. Görüntünün sağ alt köşesinde bir sokak lambasının bulanık bir görüntüsü mevcut. Dizüstü bilgisayar gümüş bir kaplamaya sahip ve ekranı parlak bir ışıkla aydınlatılmış. Kadın dikkatle dizüstü bilgisayarı inceliyor ve görüntünün atmosferi odaklanma ve konsantrasyondan oluşuyor.
Kişisel Gelişim

Yazı Yazma Yolculuğu

05 Temmuz 2019
Bir kişi masada oturmuş, sağ elinde bir kalemle bir kağıda yazı yazmaktadır. Sol eli kâğıdı yerinde tutmaktadır. Kağıt buruşmuş ve üzerinde yazı varmış gibi görünüyor. Masanın üzerinde bir dizüstü bilgisayar açık ve beyaz bir d harfi görülüyor. Kişi beyaz bir gömlek giymektedir ve yüzünde odaklanmış bir ifade vardır. Odanın ışığı parlaktır ve masanın üzerindeki tüm nesneler net bir şekilde görülebilmektedir. Dizüstü bilgisayarın bir klavyesi vardır ve kişi yazı yazarken kağıda bakmaktadır.
İçerik Yazarlığı

Editör Ne Demek? Editör Ne İş Yapar?

16 Ocak 2020
Sarı gömlek ve koyu renk pantolon giyen bir kadın, bir ofisteki masasında oturmuş, siyah bir kalemle bir kitaba yazı yazmaktadır. Sol elini masanın kenarına dayamış ve sağ eliyle kalemi tutarak kitabın açık sayfasına yazmaktadır. Odadaki ışık yüzünde parlıyor, kitabı ve masayı aydınlatıyor. Yüzü odaklanmış ve konsantre olmuş, gözleri yazdığı sayfaya bakıyor. Kitap, yazdığı sayfaya kadar açık ve kalem kâğıt üzerinde hareket ederek sayfaya sözcükler yazıyor.
4.9
(10)

Kitap Editörlüğü Atölyesi

10 Konu10 Saat
Kısa, siyah saçlı genç bir kadın kameraya genişçe gülümsüyor. Üzerinde beyaz, uzun kollu bir gömlek var ve arka planda beyaz bir duvarın olduğu bir odada duruyor. Gözleri parlak ve dişleri görünüyor, bu da mutluluğunu gösteriyor. Yanakları hafifçe kızarmış, ona hafifçe kızarmış bir görünüm veriyor. Dudakları hafifçe ayrılmış ve gerçek sevincini ortaya koyuyor. Yüzünde parlak, kendinden emin bir gülümsemeyle doğrudan kameraya bakıyor. Rahat bir ortamdaymış gibi görünüyor ve olumlu tavrını yansıtıyor. Elleri önünde kenetlenmiş, memnun ve rahat görünüyor. Neşesi bulaşıcıdır ve gülümsemesi bulaşıcıdır. Kendi teninde güzel ve kendinden emin görünüyor, neşe ve mutluluk yayıyor.Yasemin Nasır Erbek
14691012
Bu bilgisayar ekranı görüntüsü, devam etmekte olan bir video düzenleme kursunu göstermektedir. Bilgisayar ekranında, video düzenlemenin ne kadar kolay olduğunu gösteren, içinde metin bulunan yeşil bir kare görüntüleniyor. Ayrıca muhtemelen kursun nasıl tamamlanacağına dair talimatlar içeren siyah metinli beyaz bir işaret de var. Görüntünün köşesinde sakallı ve bıyıklı bir adam görülüyor, muhtemelen dersi veren eğitmen. Genel olarak bu görüntü ilgi çekici ve bilgilendirici bir video düzenleme kursunu gösteriyor.
Siyah bir tişört giyen kalın bıyıklı sakallı bir adam beyaz bir arka plan üzerinde duruyor. Yüzündeki saçlar koyu renk ve düzgünce kesilmiş, bakışları uzaklara odaklanmış. Geniş bir alnı, uzun bir burnu ve ince dudakları var. Gözleri koyu kahverengi ve güçlü bir çene hattına sahip. Kalın siyah saçları kısa, düz bir kesimle şekillendirilmiştir. Kollarını önünde kavuşturmuştur ve kendinden emin bir duruşu vardır. Temiz tıraşlıdır ve erkeksi bir duruşu vardır.Ekrem Sözen
831464
Bu çevrimiçi kurs görselinde elinde bir mektupla gülümseyen takım elbiseli bir adam görülüyor. Bu muhtemelen bir içerik yazma kursu almanın başarısını temsil ediyor ve öğrenilen becerilerin değerini gösteriyor. Adamın etrafı saksıda bir bitki, bir logo ve bir sprey kutusu gibi diğer nesnelerle çevrilidir. Bu unsurlar muhtemelen adamın başarıya ulaşmak için çeşitli içerik yazma stillerini öğrenmesi ve bunlarda ustalaşması gerektiğini ifade ediyor. Bu görsel, içerik yazma kursu almak isteyen herkes için harika bir motivasyon kaynağıdır ve elde edebilecekleri başarıyı hatırlatır.
5
(1377)

İçerik Editörlüğü

10 Konu5 Saat