AnasayfaBlogFotonik Bölümü Nedir?
Bölümler

Fotonik Bölümü Nedir?

01 Ekim 2020
Bu resim, metal gövdeli ve çeşitli düğme ve butonlara sahip bir makinenin yakından görünümünü göstermektedir. Makine dikdörtgen şeklindedir ve gümüş ve siyah bir kaplamaya sahiptir. Makinenin ön tarafında, her biri benzersiz bir şekil ve tasarıma sahip birkaç küçük düğme ve topuz bulunmaktadır. Makinenin üst kısmında, çeşitli ayarları kontrol etmek için kullanıldığı anlaşılan büyük, yuvarlak bir düğme bulunmaktadır. Makine düz bir yüzeye yerleştirilmiş ve hafifçe yana yatırılmıştır. Görüntünün arka planı açık gri renktedir ve makineyi çevresinden ayırmaktadır. Görüntüde yüksek düzeyde ayrıntı var ve makine iyi durumda görünüyor.
Fotonik Nedir?Fotonik BölümüFotonik İş İmkanları
Işık bilimi olup, fotonları üretme ve kontrol etme üzerine çalışır.Işık bilimi ve mühendisliği üzerine eğitim veren bir lisans programıdır.Savunma sistemlerinden sağlık sektörüne kadar geniş bir iş imkanı mevcuttur.
Beyaz ışığın farklı ışık renklerinden oluştuğunu ve ışığın hem parçacık hem de bir dalga olduğunu inceler.Fotonik İYTE olarak, Fen Fakültesi bünyesinde İzmir’de kurulmuştur.Farklı disiplinlerde proje ve konularda çalışabilen profesyoneller yetiştirilir.
Görünür ve görünmez ışık dalgaları günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası olan bir teknoloji unsuru haline gelmiştir.Aynı zamanda Birleşmiş Milletler tarafından ise geleceğin inovatif teknoloji alanı olarak ilan edilmiştir.Fotonik teknolojiler üzerine profesyonel düzeyde çalışmalar yapan bireyler günümüzde her zamankinden daha fazla talep görür.
Bilim insanları 20. yüzyılın elektroniğe bağlı oluşu gibi 21. yüzyılın da fotoniğe bağlı olacağını ifade ederler.Fotonik sektörüne profesyonel fotonikçiler yetiştirme amaçlı bir lisans programıdır.Işığın kullanıldığı her alanda fotonik teknolojilerin kilit rol oynayacağı tahmin edilmektedir.
Fotonik bilimi kullanılarak; suçları çözmek, hastalıkları iyileştirmek hatta evreni keşfetmek gibi eylemlerin mümkün olabileceği keşfedilmiştir.Bölümün amacı; bu alanda nitelikli eleman yetiştirmekle birlikte, ileri düzeyde araştırma yürütebilecek bilim insanlarını yetiştirerek ülkemize kazandırmaktır.Analitik düşünme becerisi, çok disiplinli konu ve projelerde çalışabilen, bireysel becerileri yanında takım içinde de çalışabilen profesyoneller yetiştirilir.

Son zamanların öne çıkan alanlarından biri olan fotonik, insanlarda merak uyandırmaya başladı. Buna paralel olarak ”Fotonik nedir?” sorusuna yanıt arayanların sayısı da giderek arttı. Aslında fotoniğe kadar gelen sürecin başından bu yana, bilim adamları uzun yıllar ışığı inceledi. Bunun neticesinde zamanla beyaz ışığın farklı ışık renklerinden oluştuğunu keşfettiler. En nihayetinde aslında ışığın, aynı anda iki farklı olguya tekabül ettiğini buldular.

Işık bir parçacık olduğu kadar aynı zamanda bir dalgaydı. Yaptıkları deneylerce ışığın doğasında barındırdığı bu iki olguyu doğruladılar. 1960’larda lazerin buluşu sonrası, fotonik kelimesi de insanların dünyasına girmeye başladı. Peki, fotonik nedir? Fotonik, en kısa ve net tanımıyla ışık bilimi olarak tanımlama bulur.

Günümüzde fotonik; ışık parçacıkları olan fotonları üretme, kontrol etme ve bunların tespiti ile ilgilenir. Ve hayatımızın neredeyse her alanında etkileşim halinde olan bir teknoloji unsuru haline gelmiştir. Çoğu zaman farkında olmasak da görünür ve görünmez ışık dalgaları günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçasıdır.

Günlük yaşam teknolojilerimizden olan akıllı telefon, dizüstü bilgisayar, aydınlatma aletleri, fiber internet gibi araçlar sürekli kullandığımız fotonik teknolojilere verilecek ana örnekler arasındadır. Bu örneklere ek olarak fotonik kullanım alanlarını biraz daha açarsak; barkod tarayıcılar, DVD oynatıcılar, sağlık sektöründe kullanılan tıbbi aletler, imalat endüstrisinde kullanılan lazer kesim ve işleme uygulamaları, savunma ve güvenlik sistemlerinde bulunan kızılötesi kamera gibi araçlar, eğlence dünyasında karşımıza çıkan holografi, lazer gösterileri gibi örnekler de fotonik kullanılan alanlardandır.

Fakat fotonik bu örneklerden çok daha fazlasıdır. Çünkü zamanla fotonik bilimi kullanılarak; suçları çözmek, hastalıkları iyileştirmek hatta evreni keşfetmek gibi eylemlerin mümkün olabileceği keşfedildi. Bu gelişmeler neticesinde artık bilim insanları Fotonik ile çok daha derin buluşların yapılabileceğini düşünüyor. Bu durum; fotonik alanının değerlenme hızını arttırdı.

Yine buna paralel olarak bilim insanları 20. yüzyılın elektroniğe bağlı oluşu gibi 21. yüzyılın da fotoniğe bağlı olacağını ifade ediyor. Bu açıklama; zamanla fotoniğin ne kadar önemli olacağına ve dünyayı büyük ölçüde, nasıl etkisi altına alacağına açıkça bir işaret olarak gösterilebilir. Fotonik için öznel bir tanımlama yapacak olursak; henüz sınırları bilinmeyen ve keşfedilmeyi bekleyen bir dünya diyebiliriz.

Fotonik Bölümü Nedir?

“Fonik nedir?” ve “Fotonik bölümü nedir?” soruları tercih döneminde adayların cevap aradığı sorulardandır. Fotonik; hem bir bilim hem de teknoloji alanı olarak kabul edilir. Fotonik için, ışık bilimi ve mühendisliği ifadesi de kullanılmaktadır. Fotonik; Avrupa Birliği tarafından etkinleştirici anahtar teknolojiler arasında kabul edilmiştir. Aynı zamanda Birleşmiş Milletler tarafından ise geleceğin inovatif teknoloji alanı olarak ilan edilmiştir.

Ülkemizin ilk ve tek Fotonik Bölümü’nün; 2015 UNESCO Dünya Işık Yılı’nda, Fotonik İYTE olarak, Fen Fakültesi bünyesinde İzmir’de kurulduğu bilinmektedir. Fotonik Bölümü için yüksek lisans - doktora eğitimine, 2016-2017 yılları bahar döneminde başlansa da Fotonik İYTE lisans bölümü için ilk öğrenci alımı; 2019-2020 öğretim yılında gerçekleşmiştir. Ayrıca 2011 yılında kurulan Gazi Üniversitesi Fotonik Uygulama ve Araştırma Merkezi (GAZİ FOTONİK), ülkemizde bu alanda projelerini yürüten bir kurumdur.

Fotonik teknolojiler üzerine profesyonel düzeyde çalışmalar yapan Gazi Üniversitesi Fotonik Uygulama ve Araştırma Merkezi; ülkemizdeki üniversiteler ve diğer araştırma kurumlarında çalışan araştırmacılarla imkanlarını paylaşmaktadır. Özellikle genç araştırmacılar yüksek lisans ve doktora tez çalışmalarını merkezde yürütme şansı bulabilmektedir. Tüm bunların yanında 2020 Mayıs ayı sonunda Gazi Fotonik lisans bölümü kurulmuştur. UBF – Fotonik olarak Gazi Üniversitesi bünyesinde kurulan bu bölüm için resmi hesaplardan yapılan duyurulara göre 2021 – 2022 akademik yılı içerisinde öğrenci alımı planlanmaktadır.

“Fotonik bölümü nedir?” için kısaca fotonik sektörüne, profesyonel fotonikçiler kazandırmayı amaç edinmiş bir lisans programıdır diyebiliriz. Bölümü başarıyla tamamlayan öğrenciler fotonikçi olarak unvan alır. Bölümün amacı; bu alanda nitelikli eleman yetiştirmekle birlikte, ileri düzeyde araştırma yürütebilecek bilim insanlarını yetiştirerek ülkemize kazandırmaktır. Fotonik Bölümü mezunlarının genel özelliklere değinecek olursak: analitik düşünme becerisi yüksek, çok disiplinli konu ve projelerde çalışabilen, bireysel becerileri yanında takım içinde de çalışabilen profesyoneller oldukları söylenebilir. 

Fotonik Bölümü İş İmkanları Nelerdir?

Fotonik bilimi üzerine ileri eğitim almış bireyler günümüzde her zamankinden daha fazla talep görmektedir. Savunma sistemlerinden sağlığa kadar uzanan yelpazede, ışığın kullanıldığı her alanda fotonik teknolojilerin kilit rol oynadığı inkar edilemez bir gerçek.

Bölüm mezunu; fotonikçi bireyler için hem kamu hem de endüstriyel sektörlerde ilgi çekici teknik pozisyonlar mevcuttur. Doğası gereği, fizik, kimya, malzeme bilimi, elektrik ve elektronik mühendisliği ile ilişki içerisinde olan fotonik birçok sektörde iş bulma şansını mezunlarına sağlar.

Bölüm mezunları uzmanlaşma alanlarına göre çeşitli sektörlerde iş imkanı yakalayabilirler. Bunlar; sağlık, savunma, enerji, aydınlatma ve iletişim gibi olarak sıralanabilir. Buna ilaveten üretim yapan, hizmet veren, kamu veya özel, ulusal veya uluslararası kuruluşlarda da iş olanakları bulabilir ve akademik kurumlarda görev alabilirler.

Fotonik Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Fotonik Bölümünü tercih eden öğrenciler, lisans eğitimleri boyunca fotonik teknolojilerde uzman birey niteliği kazanan "fotonikçi" olarak yetiştirilir. Üniversite ders müfredatı, sektörün ihtiyaçları dikkate alınarak oluşturulduğu için öğrenciler potansiyel iş imkanları üzerine becerilerini etkileşimli olarak geliştirebilme şansına sahip olur.

Fotonik Bilimi; fizik, kimya, elektronik gibi birçok disiplini içinde barındırır ve onlardan faydalanır. Bunun yanında diğer bilimlerin ve teknolojilerin gelişmesine de olanak sağlar. Bu da fotonik üzerine eğitim görenler bireylere; kendilerini geliştirebilecekleri birçok sektörün kapılarını açar. Yani fotonik sadece ışıkla alakalı gibi görünse de birçok sektörün kendi içinde ışık bilimine yer vermesi; onu, her alanda değerli kılmaktadır.

Fotonik bölümünün tek bir alanla sınırlı olmaması da mezunlarının birçok sektörde iş bulabilmesi anlamına gelmektedir. Fotonik Bölümü; şimdilik sadece İzmir Yüksek Teknoloji Enstitü (İYTE) bünyesinde bulunmaktadır. Gazi Üniversitesi bu bölümü açsa da 2020 akademik döneminde henüz öğrenci alımı gerçekleştirmemiştir. 

Fotonik Bölümü Dersleri Nelerdir?

Fotonik İYTE baz alınarak bu bölümde yer alan başlıca dersler aşağıda sıralanmıştır:

  • Fotoniğe Giriş

  • Fotonik Laboratuvarı

  • Genel Kimya

  • Temel Analiz-I

  • Genel Fizik

  • Genel Fizik Laboratuarı

  • Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi

  • İngilizce

  • Geometrik ve Enstrumantal Optik Laboratuvarı

  • Geometrik ve Enstrumantal Optik

  • Programlamaya giriş

  • Optik ve Fotoniğin Temelleri

  • Fotonikte Elektromanyetik Dalgalar

  • Mühendislikte Matematik Metotlar

  • Modern Fizik

  • Fotonik Malzemeler

  • Fotonik Laboratuvarı

  • Türk Dili

  • Optik ve Fotoniğin Temelleri

  • Uygulamalı Elektromanyetizma

  • Lazerler ve Fotonik

  • Katıhal Optiği

  • Optik Tasarım

  • Optoelektronik

  • Optoelektronik Laboratuvarı

  • Kuantum Fotoniği

  • Fotonik Aygıtlar: Fabrikasyon ve Test

  • Moleküler Fotonik

  • Yüzey Fiziği Laboratuvarı

  • Araştırma Projesi

  • Staj

  • Nanofotonik

  • Biyofotonik

  • Nanoteknoloji ve Nanosensörler

  • Optik ve Fotonik Malzemeler

  • Fotonik Uygulamalarda Organik Malzemeler

  • Fotonikte Nanofabrikasyon Teknikleri

  • Termodinamik

  • Kuantum Optiğe Giriş

Fotonik Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

Fotonik Bölümü için öğrenci alımı 2020 - 21 akademik yılında da sadece Fotonik İYTE bünyesinde olmuştur. Bölüm, sayısal puan türünde öğrenci alımı yapar. Son alımda, bölüm için açılan kontenjan sayısı 40’tır.

Üniversite  Bölüm  Taban Puan  Sıralamaİzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Fotonik 291,70459 276367

Işık bilimi olup, fotonları üretme ve kontrol etme üzerine çalışır, Işık bilimi ve mühendisliği üzerine eğitim veren bir lisans programıdır, Savunma sistemlerinden sağlık sektörüne kadar geniş bir iş imkanı mevcuttur, Beyaz ışığın farklı ışık renklerinden oluştuğunu ve ışığın hem parçacık hem de bir dalga olduğunu inceler, Fotonik İYTE olarak, Fen Fakültesi bünyesinde İzmir’de kurulmuştur, Farklı disiplinlerde proje ve konularda çalışabilen profesyoneller yetiştirilir, Görünür ve görünmez ışık dalgaları günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası olan bir teknoloji unsuru haline gelmiştir, Aynı zamanda Birleşmiş Milletler tarafından ise geleceğin inovatif teknoloji alanı olarak ilan edilmiştir, Fotonik teknolojiler üzerine profesyonel düzeyde çalışmalar yapan bireyler günümüzde her zamankinden daha fazla talep görür, Bilim insanları 20 yüzyılın elektroniğe bağlı oluşu gibi 21 yüzyılın da fotoniğe bağlı olacağını ifade ederler, Fotonik sektörüne profesyonel fotonikçiler yetiştirme amaçlı bir lisans programıdır, Işığın kullanıldığı her alanda fotonik teknolojilerin kilit rol oynayacağı tahmin edilmektedir, Fotonik bilimi kullanılarak; suçları çözmek, hastalıkları iyileştirmek hatta evreni keşfetmek gibi eylemlerin mümkün olabileceği keşfedilmiştir, Bölümün amacı; bu alanda nitelikli eleman yetiştirmekle birlikte, ileri düzeyde araştırma yürütebilecek bilim insanlarını yetiştirerek ülkemize kazandırmaktır, Analitik düşünme becerisi, çok disiplinli konu ve projelerde çalışabilen, bireysel becerileri yanında takım içinde de çalışabilen profesyoneller yetiştirilir
fotonik nedir fotonik bölümü fotonik bölümü nedir fotonik iyte gazi fotonik fotonik
Sağ elini başının üzerine koymuş mutlu bir kadın. Yüzünde parlak, içten bir gülümseme var ve gözleri kapalı, bu da rahatlamış olduğunu gösteriyor. Açık kahverengi saçları alnından geriye doğru taranmış ve beyaz bir bluz giymiş. Başı hafifçe sola eğik ve duruşu kendinden emin. Anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor, yüzünden neşe yayılıyor. İfadesi memnuniyet ve mutluluktan ibaret.
Tuba Uyar
Blog Yazarı

1989 Aralık doğumdur. İskenderun/ Hataylıdır. Konya Necmettin Erbakan üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Öğretmenliği (BÖTE) bölümünden mezun olmuştur. 2019 yılında Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne başlamıştır, halen devam etmektedir. Yüz yüze İş güvenliği, online olarak içerik editörlüğü eğitimleri almıştır. Dijital İllüstratör çizimleri yapmakta ve yazar olarak çalışmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.