AnasayfaBlogFotoğraflı Haberler ile Öne Çıkın
Meslekler

Fotoğraflı Haberler ile Öne Çıkın

19 Aralık 2019
Bu yakın çekim görüntüde, gri bir arka plan üzerinde siyah beyaz bir logo sergileyen bir arama motoru optimizasyonu web sitesi yer alıyor. Görüntünün merkezinde, karmaşık saat mekanizmaları ve daha küçük dişlilerden oluşan bir yığın dişli ve çark içeren metal bir nesne yer alıyor. Özellikle, sağ üst köşede beyaz bir daire ile gri bir dişli bulunurken, solda daha küçük, karmaşık bir tasarıma sahip bir dişlinin yakın çekimi yer alıyor. Resmin sol tarafında, dikdörtgen bir çerçeve içinde kısmen görülebilen bir harfin yakın çekimi yer alıyor.
KonuAçıklamaÖnem
Fotoğraflı Haberlerin ÖnemiFotoğraflar haber metinlerini tamamlar, destekler ve öne çıkarır. Haber sitesinde fotoğraf galerileri oluşturabilir, sosyal medya hesaplarında etkili fotoğraflar ile haberleri sunabilir ve tanıtabiliriz.İnternet haberciliği için kullanıcıları siteye çekmek ve haberin anlamını güçlendirmek için en güçlü araçlardan biridir.
Haber Fotoğraflarında SEOFotoğrafların haber niteliği taşıması, haber içeriğiyle örtüşmesi ve SEO çalışması yapılması gereklidir. SEO, fotoğraflı haberlerinin daha fazla kişiye ulaşmasına yardımcı olur.Arama motorlarında sizi öne çıkarabilecek formda hazırlanması gerekliliği.
Ana Anahtar Kelime KullanımıAnahtar kelime, kullanıcının aradığı konu ile sizin anlattığınız konu arasında bağlantı kurmak için önemlidir. Fotoğrafta kullanılmalıdır.Fotoğrafın arama motorlarında kolay bulunur olması.
Fotoğrafı TanımlamakFotoğrafın konusu, içerikle uyumlu olmalı ve doğru kelimelerle ifade edilmeli.Fotoğrafın doğru anlaşılması ve arama motorlarında bulunabilirliği.
Fotoğraf Altı YazılarFotoğraflarda mutlaka bir cümlelik konuyla ilgili bir anlatım yapmalı ve ana anahtar kelime geçirilmelidir.Fotoğrafın anlamının ve haberin bağlamının daha iyi anlaşılması.
Fotoğraf için Alternatif TanımlamaFotoğrafın yan anahtar kelimelerle tanımlanması, arama hacminin genişletilmesine yardımcı olur.Haberin daha geniş bir kitleye ulaşabilmesi.
Siteniz ile Fotoğrafın UyumluluğuFotoğrafın boyutları sitenize uygun olmalı ve sitenin yüklenme hızını düşürmemesi için sıkıştırılmış bir formata dönüştürmelisiniz.Sitenin performansını ve kullanıcı deneyimini etkiler.
Fotoğraf GalerileriFotoğraf galerileri, etkili fotoğraflardan oluşan bir kompozisyon oluşturmayı ve her fotoğrafın kısa bir cümleyle tanımlanmasını içerir.Okuyucu için daha fazla ilgi çekici ve anlaşılır olabilir.
Fotoğraf Kullanımının İyi Bir Kurgu İhtiyacıFotoğraf galerilerinde fotoğrafların bir anlam bütünlüğü içerisinde sunulması ve hikaye anlatımı şeklinde kurgulanması gerekmektedir.Kullanıcıların içeriği kolayca anlaması ve ilgisi çekilmesi.
Çarpıcı ve Doğru Haber BaşlıklarıFotoğraflı haberler hazırlarken, çarpıcı ancak haberin gerçeğinden sapmayan başlıklar kullanılmalıdır.Okuyucunun dikkatini çekme ve siteye trafik çekme açısından önemli.

Habercilikte kullanılan ana materyallerden bir tanesi de fotoğraftır. Haberi bütünleyen, yazılı metne anlam katan, daha güçlü bir anlatım sağlayan fotoğraflar internet haberciliğinde de en önemli unsurlardan birini oluşturur. İnternet ortamında fotoğraf kullanımının geleneksel medyaya göre çok daha sınırsız olması fotoğraflı haberleri daha da önemli bir noktaya taşır. Özellikle internet haberciliği sosyal medya kanallarının aktif kullanımını da düşündüğümüzde, kullanıcıları siteye çekmek için en güçlü araçlar fotoğraflardır. O halde internet haberciliğinde fotoğraflar,

  • Haber metinlerini tamamlamak, desteklemek ve ön plana çıkarmak için,

  • Haber sitesinde fotoğraf galerileri oluşturarak, bir haberi fotoğraf ağırlıklı anlatmak,

  • Sosyal medya hesaplarında etkili fotoğraflar ile haberleri sunmak ya da tanıtmak için farklı şekillerde kullanılır diyebiliriz.

Tüm bunları yaparken fotoğraflı haberlerle öne çıkmak için dikkat edilmesi gereken bazı kurallar var. Bunlar fotoğrafların haber niteliği taşıması, haber içeriğiyle örtüşmesi ve arama motorlarında sizi öne çıkarabilecek formda hazırlanması yani SEO çalışması yapılmasıdır.

Fotoğraflı Haberler İçin SEO Çalışması Nasıl Yapılır?

SEO özellikleri yani arama motoru optimizasyonu, internet ortamındaki her içeriğin arama motorlarına göre uyarlanmasını ifade eder. Yazılı içerikler, video içerikler ya da diğer görsel içerikler de olduğu gibi fotoğrafların da optimizasyonu sizi Google görseller de öne çıkararak fotoğraflı haberlerinizin çok daha fazla kişiye ulaşmasına yardımcı olur. Peki bunun için nelere dikkat etmek gerekir?  Her şeyden önce mümkün olduğunda özgün fotoğraflar kullanmak önemlidir. Ancak bir ajanstın paylaştığı bir haberle birlikte servis edilen fotoğrafları da kullanmanız gereken haberler elbette vardır. Burada da fotoğrafı arama motorları doğru tanımlayarak fark yaratmanız söz konusudur.

  • Fotoğrafta ana anahtar kelime kullanmak: Haber içeriğiniz ister uzun bir metinden oluşsun, ister fotoğraf ağırlıklı olsun internet ortamında mutlaka anahtar kelimeye ihtiyacınız var. Çünkü anahtar kelimeler kullanıcının aradığı konu ile sizin anlattığınız konu arasında bağlantı kurmak için vardır. Arama motorlarına anahtar kelimenizi doğru tanımladığınızda fotoğrafınızın kullanıcı tarafından bulunması kolaylaşmış olacaktır. Bunu birkaç farklı yerden yapmanız gerekir. Birincisi fotoğrafınızı bilgisayarınıza kayıt ederken kullanacağınız dosya adıdır. Çünkü sitenize yüklerken fotoğraf bu isimle internet ortamında kayıt altına alınacaktır. E-ticaret nedir ile ilgili bir haber yaptığınızı varsayalım. Haber içeriğinizdeki ana anahtar kelimeniz e-ticaret ise, fotoğrafı da aynı isimle kaydetmelisiniz. Aynı şekilde fotoğrafı bir ana başlıkla isimlendirmeniz gerekir. Burada da ana anahtar kelimeyi kullanabilir, kısa bir başlık oluşturabilirsiniz.

  • Fotoğrafı tanımlamak: Fotoğrafın konu ile ilgili olup olmadığını belirtmek için fotoğrafta yer alan unsurları tanımlamak gerekir. Örneğin haber içeriğinizle ilgili olarak bisiklete binen bir çocuk fotoğrafı kullanıyorsanız bunu doğru kelimelerle ifade etmeniz gerekir.

  • Fotoğraf altı yazılar: Haber yazınızda aralarda kullanacağınız fotoğraflarda mutlaka bir cümlelik konuyla ilgili bir anlatım yapmalı ve bu cümle içerisinde ana anahtar kelimenizi geçirmelisiniz.

  • Fotoğraf için alternatif tanımlama yapmak: Burada da yan anahtar kelimelerinizi kullanarak, fotoğrafınızın arama hacmini genişletmiş olursunuz.

  • Siteniz ile fotoğrafın uyumluluğu: Fotoğrafın boyutları sitenizdeki görsel alanına uygun olmalıdır. Ayrıca çözünürlüğü iyi olmalı, ancak sitenin yüklenme hızını düşürmemesi için sıkıştırılmış bir formata dönüştürerek yüklemeniz önemlidir. Özellikle fotoğraf galerilerinde bu durumun sorun yaratmaması için basit fotoğraf programlarından faydalanabilirsiniz.

Fotoğraf Galerileri ile İnternette Haber Hazırlamak

Bir fotoğraf karesi bazen uzun cümlelerle anlattığınızın dahi önüne geçerek net bir şekilde olanı ortaya koyar. Habercilikte fotoğraf için değer katan olanı olduğu gibi yansıtabilmesidir. İnternet haber sitelerinde fotoğraf galerileri oluşturmak okuyucu açısından tercih edilen bir haber modelidir. Etkili fotoğraflardan oluşturulan birbirini takip eden bir kompozisyon oluşturmak ve her fotoğraftaki anlatılanı birer ikişer cümle ile tanımlamak siteye trafik sağlayan, okuyucuya kolaylık sunan bir sistemdir. Ancak burada iyi bir kurgu gereklidir.

Yani fotoğraflar bir anlam bütünlüğü içerisinde sunulmalıdır. Her bir fotoğraf karesi, tıpkı yazılı metinde olduğu gibi giriş, gelişme ve sonuç olarak bir haberi öyküye dönüştürerek anlatabilmelidir. Metin içeriklerinde kullanılan fotoğraflar haberi tamamlayıcı nitelikte olur. Fotoğraf galerilerinde ise yazılar fotoğraftaki haberi tamamlayıcı nitelikte olmalıdır. Çarpıcı ancak haberin gerçeğinden sapmadan hazırlanan bir başlık ile hazırlanan fotoğraflı haberler hem okuyucunun sitede daha uzun süre kalmasını sağlar, hem de arama motorları açısından değer taşır ve sizi ön plana çıkarır.

İnternet Haberciliğinde Fotoğraf Nasıl Seçilir?  

Öncelikle internet ortamının gerek web sitelerinde ve bilhassa sosyal medyada 24 saat boyunca, her yaştan herkese açık platformlar olduğunu düşünülerek fotoğraf seçilmelidir. Haber için fotoğraf kaynakları haber ajansları, halk tarafından gelen fotoğraflar, haber fotoğrafçılığı yapan profesyonel kişiler, bazen de fotoğrafçılık yapanlar tarafından sağlanır. Bazen görselde internet ortamındaki image banklardan ya da haber arşivlerinden de faydalanılabilir. Önemli olan etik açıdan internet platformuna uygunluğu ve hazırlanacak haber ile birebir örtüşen fotoğraflar olmasıdır. Fotoğrafın nerede kullanılacağı dikkat edilmesi gereken bir başka noktadır. Web sitenizin ana sayfasında habere yönlendiren bir link olarak kullanacaksanız, okuyucuyu yazıya teşvik edecek haberin konusu ile ilgili ana fotoğrafı seçmelisiniz. Haberin devamında alt başlıklarda kullanacağınız fotoğraflarda ise fotoğraf alt başlıkta bahsettiğiniz konuyu destekler, açıklar nitelikte olmalıdır.

Dolayısıyla fotoğraf seçerken yazının kurgusundan faydalanmalı, uyumlu fotoğrafları seçmelisiniz. Sosyal medya kanallarında kullanacağınız fotoğraflarda yine haberin ana başlığı ile uyumlu fotoğraf seçimi, okuyucuyu siteye yönlendirebilir. Ayrıca sosyal medyada da birden fazla fotoğraf ile bir haber kurgusu oluşturabilirsiniz. Burada da yine sıralamaya dikkat ederek ve sosyal medya platformlarının resim boyutlarına dikkat ederek seçimler yapmanız gerekirse düzenlemeniz gerekir. Haberin türüne göre fotoğraf seçmek, uyumluluk açısından önemlidir. Sosyal yaşamla ilgili bir haber mi, toplumsal bir olay mı, ciddi bir araştırma mı? Haberin türü ve içeriği seçeceğiniz fotoğraflarda bir uyum yakalayabilecek karelerden oluşmalıdır.

İnternet Haberlerinde Fotoğraf Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Fotoğraflı haberlerde fotoğrafın içeriğe uygunluğu, arama motorlarına optimize edilmesi ve kullanım yerine göre seçimleri dışında dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar da bulunur. Haber kaynağının güvenirliği bunların en başında gelir. Dışardan çalışan sizin muhabirleriniz haricinde haber fotoğrafçılarından aldığınız ve halktan gelen fotoğraflarda kaynağın teyidi önemlidir. Çünkü üç gün sonra fotoğrafın bir başkası tarafından çekildiğinin ispatı halinde telif ödemek durumunda kalabilirsiniz. Ayrıca fotoğrafa konu edilen haberin doğruluğunu araştırmanız da haber yapmadan önce dikkat edilmesi gereken bir diğer unsurdur.

Veri gazeteciliği kapsamında yararlanılan kaynaklardan biri de arşiv fotoğraflardır. Burada da kaynak fotoğrafların yayınlama hakkınız olup olmadığına, telif durumuna bakmanız gerekir. Fotoğrafların görüntü kalitesi açısından daha iyi bir noktaya taşımak için gerekli düzenlemeler yapmak, fotoğrafın orjinalliğini bozmayacak ölçüde olmalıdır. Habercilikteki tarafsızlık ve dürüstlük ilkesine uyarak fotoğrafların anlamını bozacak değişikliklere gitmekten kaçınılmalıdır.

İnternet haberciliğinde sitenizin ve haberlerinizin ön plana çıkabilmesi, okunurluk oranının artması açısından önem taşır. Fotoğraflı haberler özellikle fotoğraf galerileri ve sosyal medyadaki haberler açısından iyi değerlendirilmesi gereken, internet haber sitenizi ön plana çıkaracak çalışmalardır. Dolayısıyla hem habercilik ilkelerine hem de yayınlandığı internet ortamına uygun hareket edilmesi önemlidir. İnternet haberciliği nedir? İşte bu konuda daha detaylı/profesyonel bilgiler vermek ve size destek olmak adına Enstitü tarafından verilen online eğitimler çok işinize yarayabilir. Bu sayfadan İnternet Haberciliği Eğitimi alabilir ve eğitim sonundaki pratik sınavdan başarılı olarak sertifikanızı ücretsiz olarak alabilirsiniz. 

Fotoğraflı Haberlerin Önemi, Fotoğraflar haber metinlerini tamamlar, destekler ve öne çıkarır Haber sitesinde fotoğraf galerileri oluşturabilir, sosyal medya hesaplarında etkili fotoğraflar ile haberleri sunabilir ve tanıtabiliriz, İnternet haberciliği için kullanıcıları siteye çekmek ve haberin anlamını güçlendirmek için en güçlü araçlardan biridir, Haber Fotoğraflarında SEO, Fotoğrafların haber niteliği taşıması, haber içeriğiyle örtüşmesi ve SEO çalışması yapılması gereklidir SEO, fotoğraflı haberlerinin daha fazla kişiye ulaşmasına yardımcı olur, Arama motorlarında sizi öne çıkarabilecek formda hazırlanması gerekliliği, Ana Anahtar Kelime Kullanımı, Anahtar kelime, kullanıcının aradığı konu ile sizin anlattığınız konu arasında bağlantı kurmak için önemlidir Fotoğrafta kullanılmalıdır, Fotoğrafın arama motorlarında kolay bulunur olması, Fotoğrafı Tanımlamak, Fotoğrafın konusu, içerikle uyumlu olmalı ve doğru kelimelerle ifade edilmeli, Fotoğrafın doğru anlaşılması ve arama motorlarında bulunabilirliği, Fotoğraf Altı Yazılar, Fotoğraflarda mutlaka bir cümlelik konuyla ilgili bir anlatım yapmalı ve ana anahtar kelime geçirilmelidir, Fotoğrafın anlamının ve haberin bağlamının daha iyi anlaşılması, Fotoğraf için Alternatif Tanımlama, Fotoğrafın yan anahtar kelimelerle tanımlanması, arama hacminin genişletilmesine yardımcı olur, Haberin daha geniş bir kitleye ulaşabilmesi, Siteniz ile Fotoğrafın Uyumluluğu, Fotoğrafın boyutları sitenize uygun olmalı ve sitenin yüklenme hızını düşürmemesi için sıkıştırılmış bir formata dönüştürmelisiniz, Sitenin performansını ve kullanıcı deneyimini etkiler, Fotoğraf Galerileri, Fotoğraf galerileri, etkili fotoğraflardan oluşan bir kompozisyon oluşturmayı ve her fotoğrafın kısa bir cümleyle tanımlanmasını içerir, Okuyucu için daha fazla ilgi çekici ve anlaşılır olabilir, Fotoğraf Kullanımının İyi Bir Kurgu İhtiyacı, Fotoğraf galerilerinde fotoğrafların bir anlam bütünlüğü içerisinde sunulması ve hikaye anlatımı şeklinde kurgulanması gerekmektedir, Kullanıcıların içeriği kolayca anlaması ve ilgisi çekilmesi, Çarpıcı ve Doğru Haber Başlıkları, Fotoğraflı haberler hazırlarken, çarpıcı ancak haberin gerçeğinden sapmayan başlıklar kullanılmalıdır, Okuyucunun dikkatini çekme ve siteye trafik çekme açısından önemli
fotoğraflı haberler internet haberciliği seo fotoğraf galerileri fotoğrafçılık haber fotoğrafçılığı veri gazeteciliği 
Omuz hizasında kahverengi saçları olan genç bir kadın, yüzünün önünde tuttuğu beyaz bir akıllı telefonla selfie çekiyor. Parlak, neşeli bir gülümsemesi var ve gözleri tamamen açık. Sağ eli telefonu desteklerken sol eli yüzünün yan tarafında duruyor. Mavi beyaz çizgili bir tişört ve bir çift kot şort giymektedir. Saçları hafifçe dağılmış ve rahat, kaygısız bir pozu var. Gri bir duvarın önünde duruyor ve etrafı parlak, güneşli bir atmosferle çevrili. Bu neşeli an, anı yaşamanın sevincini yakalıyor.
Banu Cantekin
İçerik Editörü

İstanbul İşletme Enstitüsünde içerik editörü olarak görev almaktadır. Kişisel gelişim ve eğitimlerle ilgili içerik hazırlıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.