AnasayfaBlogFotoğrafçılık Kavramları ve Anlamları
Fotoğrafçılık

Fotoğrafçılık Kavramları ve Anlamları

01 Mart 2023
Fotoğrafçılık birçok alanlarda kullanılan bir sanattır.
Fotoğrafçılık KavramıTanımıÖrnek Uygulama
Film HızıFotoğrafta ne kadar ışık alınacağını belirleyen saniyedeki kare oranını gösteren sayı24 karelik filmde, film 24 saniyede bir kare alıyor
Hareket BulanıklığıFotoğrafçının anlık isteklerine yanıt vermesi veya hareketleri daha başarılı olması için sürpriz etkileyici görüntüler üretme tekniğiBir futbol maçında, hareket halindeki oyuncunun çekimine odaklanma
Görüntü KaybıÜzerinde çalışılan bir görüntünün veri kaybından kaynaklanan kalitesizlikleri ve hata alanında düşük kontrastıBir fotoğrafı bir dosya sıkıştırması programıyla sıkıştırma ve sonucunda çeşitli piksellerin kaybolması
Flaş SensörüKameranın merceğe ışık göndererek pozlama süresini ayarlamasına ve ışık miktarının doğru seviyede olmasını sağlamaya yardımcı olan donanımSpor etkinliğinde çekilen fotoğrafların kalitesini artırmak için kullanılır
Işık Alanı AlgılamaFotoğrafçılıkta pozlama esnasında algılanan net hassasiyetAçık havada doğru pozlama sağlamak için ISO, diyafram ayarları ve zamanlama dikkate alınır
Görüntü OluşturmaFotoğrafın öğeleri ile mekaniksel, elektronik ve bilgisayar ortamlarını kullanarak fotoğraf makinesi dışında yeni fotoğrafların oluşturulma teknikleriElektronik çizimler, retuşlar, efektler, grafikler ve resimler eklemek
Görüntü Düzeltme AyarlarıFotoğraflardaki renk, parlaklık ve mıknatıslaşma gibi etmenleri ayarlayan teknikFotoğraftaki parlaklığın artırılması ya da bir renk sabitlenmesi gibi düzeltmeler yapmak
PozlamaBir fotoğrafın amacına uygun olarak oluşturulan ve düzenlenen ışık kullanımıGöz açısının doğru seçilmesi, çekimin derinlik odaklamasının doğru yapılması ve pozlama aralığının seçilmesi
Görüntü BoyutuBir fotoğrafı değerlendirmede kullanılan genişlik, yükseklik ve derinlik oranlarıBir fotoğrafın boyutlarını ayarlayarak o fotoğrafın değerlendirilme oranını değiştirebilmek

Fotoğrafçılık, çekilmiş fotoğrafların kullanılmasıyla oluşturulan bir sanattır. Fotoğrafçılar, dünyayı gözlemleyen ve görüntüleyen sanatçılardır. Bu makalede, fotoğrafçılık alanında kullanılan kavramlar ve terimleri inceleyeceğiz. Fotoğrafçılık birçok alanlarda kullanılan bir sanattır. Fotoğrafçılıkta kullanılan kavramlar arasında derinlik, kompozisyon, çerçeveleme ve diyafram önemlidir.

Fotoğrafçılık Hakkında Kavramlar ve Anlamları

Fotoğrafçılıkta kullanılan kavramlar, genellikle fotoğrafçının neyi çektiğini, nasıl çektiğini ve görüntünün nereden geldiğini belirlemeye yardımcı olur. Ayrıca, fotoğrafçıların fotoğraflarının daha etkili olmasını sağlamak için kullandıkları teknikleri ve araçları da kapsar. Bunlar arasında kompozisyon, ışık ve renk kullanımı, fotoğraf çekim teknikleri ve dijital işlemler de dahil olmak üzere çeşitli uygulamalar yer almaktadır.

  1. Film Hızı: Film Hızı, fotoğrafçılık için temel olan bir özelliktir ve fotoğrafta ne kadar ışık alınacağını belirleyen saniyedeki kare oranını gösteren sayıdır. Örneğin, 24 karelik bir filmde, film 24 saniyede bir kare alıyorsa, bu 24 karelik film dakikada bir kare alıyor demektir ve bu film hızı 24 olarak sonuçlanıyor. 24 karelik filmlerin aksine, 36 karelik bir film, 36 karelik bir film hızına sahiptir ve bu film dakikada 1,5 kare alır.

  2. Hareket Bulanıklığı: Hareket Bulanıklığı, bir fotoğrafçının anlık isteklerine yanıt vermesi veya hareketleri daha başarılı olması için sürpriz etkileyici görüntüler üretebilmesi için bir tür fotoğrafçılık tekniğidir. Bir örnek olarak; bir futbol maçında fotoğrafçının, hareket halindeki herhangi bir oyuncunun çekimine fokuslanması ve çekimlerini ekrandaki hareketler, pozlar ve duraklamalarla çeşitlendirmesi bu tekniğin kullanıldığı bir durum olacaktır.

  3. Görüntü Kaybı: Görüntü Kaybı, üzerinde çalışılan bir görüntünün veri kaybından kaynaklanan kalitesizlikleri ve hata alanında düşük kontrastı gibi dezavantajlarla karakterize olan durumudur. Görüntünün sıkıştırılması veya çoğaltılması durumlarında ortaya çıkabilir. Örneğin, bir fotoğrafı bir dosya sıkıştırması programıyla sıkıştırırsak, çeşitli piksellerin kaybına ya da gecikme ya da sapmaya sebep olan izler oluşacaktır. Bu kısa süreli kalitesiz görünüm ve parlamayla da sonuçlanabilir. Görüntü kaybının önüne geçmek için, fotografçılara kaybı durduracak özelleştirilmiş sıkıştırma ve kayıt biçimleri kullanmaları önerilir.

  4. Flaş Sensörü: Flaş sensörü, çoğu fotoğraf makinesinde, garip görünen, kare biçimindeki ve genellikle kamera gövdesinin üstünde bulunan küçük donanımlardır. Flaş sensörü kameranın merceğe ışık göndererek pozlama süresini ayarlamasına ve ışık miktarının doğru seviyede olmasını sağlamasına yardımcı olur. Örnek olarak, bir spor etkinliğinde flaş sensörü çekilen fotoğrafların kötü gözükmemesi için kullanılabilir.

  5. Işık Alanı Algılama: Işık Alanı Algılama, fotoğrafçılıkta pozlama esnasında algılanan net hassasiyeti olarak tanımlanabilir. Pozlama işleminde obje farklı ışık alanlarına maruz bırakıldığı için bu hassasiyet olmaksızın doğru bir pozlama gerçekleştirilemez. Işık alanı algılama, pozlama sürecinde ışığın tutulması ve kontrol edilmesi için kullanılan bir ölçüm aracıdır. Örnek olarak, açık havada doğru pozlama sağlamak için ISO, diyafram ayarlarını ve zamanlamayı dikkate almalısınız. Ayrıca, çekim yapılacak ortamın ışık alanını doğru bir şekilde ölçebilmek için de metreye ihtiyacınız olacaktır.

  6. Görüntü Oluşturma: Görüntü Oluşturma, fotoğrafçılık alanında fotoğrafın öğeleri ile mekaniksel, elektronik ve bilgisayar ortamlarını kullanarak fotoğraf makinesi dışında yeni fotoğrafların oluşturulma teknikleridir. Örnek olarak: basit bir fotoğrafta çerçeve üzerinde elektronik olarak çizim oluşturmak, retuş etmek, efektler, grafikler ve resimler eklemek gibi görsel işlemleri içerebilir. Çoğu durumda, otomatik işlemler, kullanıcıdan kullanıma hazır veya özelleştirilebilen basit araçlar, farklı tekerlekli veya büyük bilgisayar sistemleri kullanılarak gerçekleştirilir.

  7. Görüntü Düzeltme Ayarları: Görüntü Düzeltme Ayarları, fotoğrafçılık için önemli tekniklerden biridir. Fotoğraflardaki renk, parlaklık ve mıknatıslaşma gibi çeşitli etmenleri ayarlayan bu ayarlar, fotoğrafların daha kontrollü ve profesyonel görünmesini sağlar. Örnek olarak, bir fotoğraf parlaklığının artırılması ya da bir renk sabitlenmesi gibi durumları düzeltmek için kullanılan Görüntü Düzeltme Ayarlarıdır.

  8. Pozlama: Pozlama, bir fotoğrafın amacına uygun olarak oluşturulan ve düzenlenen ışık kullanımıdır. Gözlemciler, pozlama fotoğrafçılık sanatının ana prensiplerinden biridir ve sağlam bir pozlama, net fotoğraflar için temel taşların biridir. Örneğin, fotoğraflarda göz açısının doğru seçilmesi, çekimin derinlik odaklamasının doğru yapılması ve onu vurgulayacak olan pozlama aralığının seçilmesi için pozlama bilinmelidir.

  9. Görüntü Boyutu: Görüntü Boyutu, bir görüntüyü değerlendirmede kullanılan üç ana boyutun (genişlik, yükseklik ve derinlik) yardımıyla tanımlanan çok boyutlu bir analiz tekniğidir. Örnek olarak, dijital kameralarda panoramik görüntü çekmek için kullanılan 36 Mpx'lik (megapiksel) bir DSLR kamera örnek olarak verilebilir. Bu kamera, genişlik olarak 4928 piksel, yükseklik olarak 3264 piksel ve derinlik olarak 12 bit bir şekilde çekim yapabilir.

  10. Dijital İşleme: Dijital İşleme, fotoğrafların çekilmesinin ardından, fotoğraf bilgisinin makine tarafından parçalara, olgulara, özelliklere ve arka plana ayrılmasına ve bunların arasındaki farklı ilişkileri ölçülerek değiştirilmesine denir. Örnek olarak, bir fotoğrafın kontrastının arttırılması, parlaklığının değiştirilmesi, renklerin kullanılması, görüntünün istenmeyen alanlarının silinmesi gibi işlemleri verilebilir.

  11. Enstantane Hızı: Enstantane Hızı, fotoğrafçılıkta kullanılan bir terimdir ve objektifin kapandığı andan itibaren sensörün objektifin karşısındaki akışının sonlandırılmasına kadar aradaki zaman aralığını tanımlar. Enstantane hızı, günümüzde genellikle hız açısından iki pikosegundan (1/1000 saniye) bile daha kısa olarak tanımlanır. Fotoğrafçı, çektiği pozu kapmak için en iyi hızı seçebilir. Örneğin, bir çocuğun hareket ettiği bir oyun alanını yakalamak için enstantane hızını 1/2000 saniye ayarlaması gerekir.

  12. Diyafram: Diyafram; fotoğraf makinesinin lensinin arkasındaki kısımda, lense giden ışık miktarını kontrol etmek için kullanılan çember şeklinde, hareketli diskçe bir açıklıktır. Diyaframın açılmasıyla, belirlenen süre içinde daha fazla, kapatılmasıyla ise daha az ışık geçmesini sağlar. Örnek verecek olursak, diyafram seviyesini düşük tutularak daha fazla zamana ihtiyaç duyulan ve daha fazla detay içeren makroları çekebiliriz. Aynı zamanda yüksek diyafram seviyeleri sayesinde geniş açıklıklı görüntüler elde etmek mümkün olacaktır.

  13. ISO: ISO, fotoğrafçılıkta kamera sensörünün ortam ışığına karşı hassasiyetinin ölçümü için kullanılan bir ölçü birimidir. ISO, üreticidir fotoğraf ekipmanının hassasiyeti üzerinde belirli kurallara dayanarak kamera ayarı olarak ayarlanır. Mesela; ISO 100 sensörü çok az ışığa karşı hassas olduğu için daha net ve daha kaliteli görüntüler elde etmek için kullanılır. ISO 1600 ise çok fazla ışığın olmadığı durumlarda veya fotoğraf çekiminin çok hızlı şekilde yapılması durumunda kullanılabilir.

  14. Beyaz Denge: Beyaz Denge, fotoğrafçılıkta kullanılan bir tekniktir ve görüntüdeki renk için kullanılır. Bu teknik, fotoğrafların renk tonunu düzenleyerek görüntünün en doğal ve doğru şekilde kaydedilmesini sağlar. Bu, güneşli bir havada fotoğraflanmış bir manzarada meydana gelen sarı renk ışığının fotoğrafın sola kaymasını engelleyecek şekilde düzenlenmesidir. Örnek olarak, güneşli bir havada fotoğraf çekmek için gerekli olan beyaz ayarlama, ışık kaynağının beyaz olarak algılanması anlamına gelir. Bu, fotoğraflardaki sarı ışık etkisinin azaltılmasını ve fotoğraflardaki tonların daha doğru bir şekilde tespit edilmesini sağlar.

  15. Flaş: Flaş, kullanılan akıllı telefonlar, fotoğraf makinaları ve diğer fotoğraf çekme cihazlarında yer alan fotoğraf veya video çekimleri için kullanılan bir ışık kaynağıdır. Flaş kullanılması, çekilen çekimlerin daha iyi bir kaliteye ulaşmasını ve fotoğrafçının istediği sonuçları elde etmesinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Örnek olarak, aydınlık bir odada veya gece gezintisi sırasında fotoğraf makinesinde flaş kullanmanın, çekilen fotoğrafların netliğini arttıracağını gösterebiliriz.

  16. Diyafram Önceliği: Diyafram önceliği, fotoğrafçılıkta ışık yoğunluğunu arttırmak ve ayarlayabilmek için kullanılan bir çekim ayarıdır. Bu ayar fotoğraf makinesinin diyaframını (ikincil açma) sabit bir zaman aralığında her defasında açık tutarak, ışık alan görüntüyü biçimlendirir. Örnek olarak, diyafram önceliği ayarının 5'ten 2'e ayarlanması, fokal alana her defasında daha fazla ışık odaklanması anlamına gelir. Bu ayarın kullanımı ile ışık yoğunluğu arttırılabilir.

  17. Perspektif: Perspektif, fotoğrafçılık biliminde kameranın filme resmi kadrajda ne kadar düzgün gösterdiğine ilişkin bir kavramdır. Perspektif, kamera objektifiyle çekilen her resmin bütün parçalarının uzayda iç içe geçtiği görüntüyü oluşturmak için kullanılır. Perspektif, gözle fark edilen derinlik, çatı ve öteki nesnelerin görünümlerine yardımcı olur. Örnek olarak, evinizi fotoğraflamak istediğinizi varsayalım. Kameranızı evinizin önünden geriye doğru verdiğiniz bir açı ile çektiğinizde, eviniz arka plana göre daha küçük görünecek ve ortadaki objelerin uzaklıklarının daha iyi anlaşılması için kameranızın perspektifi kullanılmış olacaktır.

  18. Odak Noktası: Odak Noktası, bir fotoğraf makinesinin üretilmiş fotoğrafın ya da film görüntülerinin net çekim planını belirler. Bu nokta, fotoğraf makinesinin lensinin odaklanması düzeneğinin kullanılarak belirlenir. Odak Noktası, diyaframın f/düzeyi veya hareketli lens yüksekliği değişmemesi durumunda, fotoğraf makinesinin nasıl iyi sonuç verebileceğini belirler. Örnek olarak, bir fotoğraf makinesinin lensinin odaklanmasını kullanarak bir pansumanın (çiçekler, ağaçlar, hayvanlar vb.) arka plana karşı daha fazla netlik sağlama özelliği odak noktasının bir örneğidir.

  19. Manzara Fotoğrafçılığı: Manzara Fotoğrafçılığı, doğa, tabiatın sunduğu güzellikleri kuşbakışı çekimlerle yakalamaya çalışan görsel sanatların bir türüdür. Çekim yaptığınız anlamlı ve simgeler aracılığıyla izleyenler üzerinde etki oluşturmayı hedeflemektedir. Örnek olarak, koşuşturmacanın ortadan kalktığı, bir dağ manzarasındaki huzurlu bir günü fotoğraflamak manzara fotoğrafçılığının temelidir.

  20. Doğa Fotoğrafçılığı: Doğa Fotoğrafçılığı, çevresel öğeler ve formların fotoğraflarını çekmeyi içeren fotoğrafçılık sanatıdır. Bu tür fotoğraflarda doğanın başka biçimlerini gösteren siyah-beyaz veya renkli fotoğraflar olarak çekilebilir. Doğa fotoğrafçılığında fotoğrafçıya çevresel değişkenler karşılaştırılmalıdır; bunlar içerisinde hava koşulları, aydınlatma koşulları, renk eşitsizlikleri ve mesafe gibi dikkat edilmesi gereken unsurlardır. Örnek olarak; bir orman yakınlarında bulunan ırmak suları içerisinde bulunan kaya parçalarının arka planı içerisinden orman arkasını gösteren bir fotoğraf çekebilir.

  21. Fotoğraf Makinesi: Fotoğraf makinesi, fotoğraf çekimleri için tasarlanmış elektronik bir cihazdır. Fotoğrafçılık birçok teknik ve bilimi kullanarak fotoğraf çekmeyi sağlayan cihazların kullanımını gerektirir. Fotoğraf makinesinin temel parçaları şunlardır; lens, sensör, rölefaksiyon, pozlama ve kontrol sistemleri. Fotoğraf makinesinin çalışma prensibi, lens aracılığıyla gelen ışıkların sensör tarafından algılanması ve elektrik sinyallerinin rölefaksiyon tarafından pozlama ve kontrol sistemi aracılığıyla fotoğrafa dönüştürülmesi şeklinde özetlenebilir. Örnek olarak DSLR (digital single-lens reflex) cihaz fotoğrafçılık alanında çok kullanılan ve en kaliteli cihazların başında gelir. Bir DSLR cihaz, bir optik mercek ile fotoğraf çekilirken, görüntü kameraya daha önce ayarlandığından, fotoğraf araya bir oda ölçüsü aracılığıyla doğrudan aktarılır.

  22. Film: Film, fotoğrafçılıkta kullanılan bir malzemedir. Bir film, çekilen görüntülerin katalizörü olarak düşünülebilir, görüntüyü optik olarak algılamasını sağlayarak fotoğraf galerisine aktarılmasını kolaylaştırmak için kullanılan bir araca benzer. Filmler, ışıkları çeşitli bileşenlere ayırarak onları belirli bir talebe göre renkli ya da siyah-beyaz olarak depolayan kimyasal maddelerden yapılır. Filmler, herhangi bir fotoğraf makinesinin ön tarafında dururken görüntü yakalama işlemi için ışığı alır. Siyah ve beyaz filmler, gelişimiyle ışığın alacağı doğrusal çizgiler oluşturur ve fotoğraftaki gölgelerin büyüklüğünün belirlenmesine yardımcı olur. Renkli filmlerse, fotoğraftaki renklerin boyutlarını yakalamaya yardımcı olur.

  23. Odaklama: Odaklama, fotoğrafçılık alanında kullanılan bir tekniktir ve görüntünün net olarak kaydedilmesini sağlamak için kullanılır. Görüntünün netliğini sağlamak için kamera objektifinin bir noktadan düzgün olarak odaklanması gerekmektedir. Odaklama her zaman mekanik bir süreci içermeyebilir. Bazı kameralar otomatik odaklama kullanır ve ayrıca belirli bir noktayı el ile odaklamaya izin vererek düzgün bir netliğe ulaşmak için kullanılır. Örnek olarak, bir fotoğrafçı belirli bir nesneye odaklamak istiyorsa, önce objektifin merceğini hedefe sabitlediğinden emin olmalıdır. Ardından, tekrar odak noktasını belirlemek için kamera kontrol seçeneklerinden yararlanmalıdır.

  24. Enstantane Önceliği: Enstantane önceliği, fotoğrafçılık biliminde bir pozlama yöntemidir. Teknik olarak, fotoğrafçı, bir anahtar kelime olan Enstantane önceliğini kullanarak kameranın odaklanma ve pozlama ayarlarını değiştirir. Bu öncelik, imajdaki bir nesneyi belirli bir kesme noktası üzerinde enstantane hızına ayarlayarak, nesneyi aynı anda çekmek için kullanılır. Bu kararı, fotoğrafçı, uygulanması gereken çözünürlük ve hareket algısına göre alır. Örnek olarak, muazzam bir hareket, at koşu yarışında bile, atın ön ayağı enstantane hızında çekilirse, ön ayak pozunu mükemmel algılamak daha kolay olur.

  25. alan derinliği: Alan Derinliği, fotoğrafçılık için kullanılan bir terimdir ve fotoğrafın ne kadar detaylı çekilmiş olacağını kontrol etmek için kullanılır. Alan derinliği, bir fotoğrafı çektiğinizde, ne kadar derinlikte ayrıntılar yakalanabildiğini tespit etmek için kullanılır. Çektiğimiz fotoğrafın ön plan öğesi (örneğin göz, ağız vb.) ve arka plan öğesi (örneğin efsane dolu manzara ya da elbise işlemeleri gibi daha küçük öğeler) arasındaki netlik oranını kontrol etmeye yardımcı olur. Örnek olarak, bir gözün derinlik odaklama ve büyük bir arka plan ile çekildiğini düşünelim. Alan derinliği, bu iki öğenin arasındaki netlik oranının ne kadar açık çıktığını gözlemenize yardımcı olacaktır.

  26. Odak Uzaklığı: Odak Uzaklığı, fotoğrafçılık biliminde kullanılan optik bir terimdir. Bir objektifin belli bir mesafeye (yani bir noktaya) odaklanabilmesini sağlayan mesafeyi ifade eder. Küçük değerler diyafram çok büyük olan, yakın alan ya da yakın-görüntü konularının çekimi için kullanılan objektifleri ifade eder. Büyük değerler ise, uzun mesafeli objektifleri ifade eder. Örneğin, bir 100mm fiyatı 200mm objektif, uzak taraftan yakın görüntüyü çekmek için kullanılır.

  27. Özçekim: Özçekim, kişinin fotoğraf çekmesini kendisi yönetmesi ve kamerayı kendisinin kullanması anlamına gelir. Bu, kişinin diğer insanların fotoğraflarını çekme gibi daha karmaşık fikirleri olan resim çekmek üzere kullandığı bir kamera ve lens konfigürasyonuna sahip olmasını ifade eder. Özçekim yaptığınız zaman kendi tarzınızı yansıtabilir, çektiğiniz resimleri istediğiniz şekilde özelleştirebilirsiniz. Örneğin, bir portre fotoğrafı için kontrast ve parlaklık ayarlarını değiştirebilir, istediğiniz detayları öne çıkarmak için kenar boyutlarının parlaklık ayarlarını değiştirebilirsiniz.

  28. Portre Fotoğrafçılığı: Portre Fotoğrafçılığı, herhangi bir yüzü, heykeli, objeyi ya da portreyi odak noktası olarak kullanarak çekilen fotoğrafların çeşididir. Bu tür fotoğraflar, kişinin zarafeti, güzelliği ve ustalık sizi onu sunarken duygusal özelliklerini yakalamayı amaçlar. Bu anlamda, portre fotoğrafçılığının kendine özgü bir sınırı ve tarzı vardır. Örnek olarak, bir portre fotoğraf çekiminde kullanılan arka plan, ışık, ön plan çerçevenin ve pozun seçimi çok önemlidir.

  29. Makro Fotoğrafçılığı: Makro Fotoğrafçılığı, fotoğraf çekme tekniği olarak, yakından çekilen büyük detayları, bozulmamış olduğu sürece elle odaklanmış fotoğrafların yakın fokusuyla yakalama tekniklerini ifade eder. Makro fotoğrafçılık, çoğu durumda, lensin çektiği odak mesafesinin objektiflerin çok küçük çaplarına eşit olduğu durumlarda gerçekleşir. Fotoğrafçılar, makro alanın yakınında yalnızca kompozisyon çalışmaları değil, aynı zamanda detaylı ilgi ve özveri göstermek zorunda kalırlar. Örnek olarak, çiçekleri, küçük hayvanları veya insanların gözlerini yakından çekmek makro fotoğrafçılık ile mümkündür.

  30. Objektif: Objektif, fotoğrafçılık biliminde kullanılan mercek sistemlerinden oluşan bir ünite olarak tanımlanır. Bir fotoğraf makinesinde objektif, makinedeki diyaframın arkasındaki lens sistemi olarak kullanılır ve lensin açıklığı, ensteği mikrofokusu, odaklama mesafesi ve ışığın bir çerçeveye düzgün bir biçimde odaklanmasını sağlar. Örnek olarak, yüksek çözünürlüklü bir fotoğraf makinesi için kullanılan bir objektif genellikle 18-70mm aralığındaki bir lent sistemi sağlar. Bu tip bir objektif, çekim çerçevelerinin arasını değiştirerek hedefe farklı odaklama mesafeleri kullanmaya izin verir.

  31. Dijital Sensör: Dijital Sensör, fotoğrafçılık biliminde kullanılan cihazların ve kameraların iletim açısına bağlı olarak ışık algılayarak elektronik işaretler oluşturmasını sağlayan bir cihazdır. Bir dijital sensör, görüntüyü algılamak için bir sensör matrisi içerir, bu matristeki her bir piksel bir küçük fotoğraf oluşturmak için ışık algılar. Örneğin, bir kompakt dijital kamerada kullanılacak olan 13 MP sensörün her bir hücreleri 3500 x 2300 pikselden oluşur.

  32. RAW Formatı: Raw Formatı, fotoğrafçılık biliminde araştırma amacıyla kullanılan ve genellikle hafıza kartında saklanan bir fotoğraf dosya formatıdır. Bu formatta kaydedilen görüntüler, yüksek çözünürlükte daha kaliteli görüntüler elde etmek için arka plan işlemlerinden sonra işlenebilir. Aynı zamanda, bu formatta saklanan fotoğraf dosyaları diğer fotoğraf dosyalarından daha az yer kaplayarak daha uzun süre kaydedilebilir. Örnek: Fotoğraf makinesinde Raw formatında fotoğraf çektiğinizi ve fotoğraf makinesinde düzenlenmesini istediğinizi düşünün. Bu fotoğraf RAW formatında çekildiği için fotoğraf makinesinde daha fazla çalışma yapılmasına izin verir. RAW formatındaki fotoğrafa son olarak efekt ve çerçeve gibi renk ve görsel öğeler eklenerek tamamlanabilir.

  33. JPEG Formatı: JPEG (Joint Photographic Experts Group) formatı, fotoğrafçılık alanında standartlaşmış, sıkıştırılmış bir görüntü dosya biçimidir. JPEG birçok kaydedilmiş piksel içeren, başkalarının okuyabilmesi için formatlandığı bir görüntü dosyasıdır. JPEG dosyaları, kaydetmek istediğiniz görüntünün kalitesini düşürmek veya en baştan belirlediğiniz nitelikte olan dosyaları kaydetmek için kullanılabilir. Örnek olarak, çekilen bir tuval resmini internette paylaşmak için JPEG dosyasına dönüştürüp sıkıştırmaları yapılabilir.

  34. Dijital Kompresyon: Dijital Kompresyon, fotoğrafçılık biliminde kullanılan bir terimdir. Bu terim, kaydedilen verilerin bellek veya depolama alanı gereksinimlerini azaltmak için, kodlama ve hatta şifreleme tekniklerini kullanarak dijital sinyallerin boyutunu küçültmek için kullanılan bir süreçtir. Örnek: JPEG kompresyonu, fotoğraf yüklemeleri için en yaygın olarak kullanılan bir kompresyon yöntemidir. Bu kompresyon yöntemi, görüntülerin boyutlarını düşürmek için gereksiz ayrıntıları özetleyerek, verilen görüntünün kalitesinden çok az ödün verme karşılığında göstergeyi azaltır.

  35. Dijital Arşivleme: Dijital Arşivleme, fotoğrafçıların dijital fotoğraflarının veya diğer imajlarının korunmasını her zaman kolay, güvenli ve ulaşılabilir bir şekilde saklamak için kullandıkları bir set taktiktir. Dijital arşivleme, bir veya daha fazla ortama içerik sağlamakla kendini sınırlı tutabilir veya fotoğrafların arandığı, kontrol edildiği ve yönetildiği karmaşık bir arşivleme sistemiyle daha da geliştirilebilir. Örneğin, bir kullanıcı, kendi DSLR kamerasında veya bir bulut depolama servisinde arşivlemek için farklı klasörler oluşturabilir veya etiketlerle imajları da düzenleyebilir.

  36. Pozlama Telafisi: Pozlama Telafisi, fotoğrafçılık biliminin belirli bir ışık kaynağından alınan gördüğü zaman kompakt veya SLR fotoğraf makinesinin gözünün gördüğünün neredeyse aynısını yakalamak için kullanılan formüldür. Bu kavram, fotoğrafçıların diyafram veya diğer pozlama ayarlarının yanı sıra daha yüksek veya daha düşük ISO'ya kadar ayarları değiştirerek farklı pozlamalar elde etmelerini sağlar. Pozlama Telafisi, çoğu zaman Film Hızında (ISO) Döngüsü olarak bilinir ve kullanıcının belirli bir oran aralığında güneş ışığı veya el ışığı gibi farklı ışık kaynaklarının pozlamasına göre pozlama ayarını yapılmasını sağlar. Örnek olarak; ISO100 için 1/100, ISO200 için 1/200 ve diyafram, odak, vb. gibi diğer ayarlar sabit tutulduğunda, kullanıcı ISO50 için 1/50 ayarı yapar.

  37. Odak Kilidi: Odak Kilidi, bir fotoğrafçılık aleti olarak, bir fotoğraf objektifinin odak ayarını sabitlemek için kullanılan bloğun adıdır. Örnek olarak; Fotoğrafçı, bir manzara görüntüsü çekmek isteyebilir. Eğer kameranın ayarları manzaraya yakın hale getirilir ve odak kilidi kapatılırsa odak ayarı manzaraya yakın hale gelecek ve fotoğrafçının tekrar temayül etmesine gerek kalmaz.

  38. Balans Ayarı: Balans ayarı, fotoğrafçılık bilimindeki bir terimdir. Kaynak ışığının renk kompozisyonunu düzeltmek ve pozlama ayarlarının sağlamak için kullanılan renk oranını içerir. Balans ayarı, kaynak ışığının renk sıcaklığının, pozlama ayarlarının ve düzeltilecek fotoğrafın renk paletinin dengelenmesini sağlar. Örneğin, sabah güneş ışığının sarısı, gün ortası güneş ışığının beyazı ve akşam güneş ışığının mavi ışıkları arasındaki farkı ayarlamak için balans ayarı kullanılabilir. Yani, kaynak ışığının renk sıcaklığını ayarlayarak fotoğrafın doğru pozlanmasını sağlamak için, balans ayarını kullanmak gereklidir.

  39. Tilt-Shift Efekti: Tilt-Shift Efekti, fotoğrafın bireysel alanlarının odaklanmasını veya değiştirilmesini sağlamak için kullanılan bir tekniktir. Genellikle makrosefektli fotoğraflar için kullanılmakla birlikte, fotoğrafın diyafram açıklığını değiştirerek, kameraların gerçek odak uzunluklarını, muayene edilen nesneden farklı bir uzaklığa getirerek de bu efekt elde edilebilir. Örnek olarak, uyarlamayla tamamen odaklanan dışı boş bölgelerin ya da bölgeler arasındaki net görüntülerin olduğu makrosefektli fotoğraflar verilebilir.

  40. Flaş Senkronizasyonu: Flaş Senkronizasyonu, fotoğrafçılıkta kullanılan bir tekniktir. Flaş cihazının, bir fotoğraf makinesinin modifikatöründen işaret alarak yakın zamanda çekilen bir görüntüyü yeterli olarak aydınlatmasını sağlamak için kullanılan tekniktir. Flaş senkronizasyonu, kişinin çok kısa süreli bir aydınlatma aracıyla ani bir pozlama sağlamak ya da fotoğrafın belli bir bölümünü çok farklı aydınlatma koşullarıyla pozlamak gibi durumlarda kullanılır. Örnek olarak, karanlık bir odada hareket halindeki bir konu gibi flash ile pozladığınızda, konu hareket halindeyken mükemmel bir görüntü elde edersiniz.

  41. Manuel Pozlama: Manuel Pozlama, fotoğrafçılıkta kullanılan bir fonksiyonudur. Bu fonksiyon ile fotoğraf makinesinin duyarlık derecesini kontrol etme imkanı sağlanır. Manuel pozlama kullanılarak fotoğraf makinesinden çıkan fotoğrafların çok daha iyi ve sıkıştırılmış sonuçlar alınması sağlanır. Manuel pozlama ile kullanıcı kamera gövdesinin izin verdiği ölçüde ISO değerlerine, optik boyutlara ve zaman aralıklarına ayarlar yapabilir. Şimdiye kadar kamera ile kullanılan otomatik pozlama fonksiyonuna kıyasla daha iyi sonuçlar alınması mümkündür. Kısaca, kullanıcılar fotoğraflarının daha iyi kalitede alınmasını sağlamak için farklı ISO ve expozisyon değerleri arasından seçim yapabileceklerdir. Örnek olarak, fotoğraf çekmeye çalıştığınızda, özellikle hava bulutluysa, manuel pozlama kullanmanız gerekebilir. Vücut odaklama ve kontrast ayarlarını değiştirerek ISO ve süreyi ayarlayabilirsiniz. Bu şekilde, daha karanlık detayların yakalanacağı, daha farklı tonların elde edileceği bir fotoğraf elde etmek için manuel pozlama özelliği kullanılabilir.

  42. Optik Zoom: Optik zoom, fotoğrafçılıkta çekim yapmak için kullanılan bir yakınlaştırma özelliğidir. Optik zoom kullanılarak çekilen fotoğrafın kalitesi dijital yakınlaştırma özelliğinden daha yüksektir. Örnek olarak, çok uzaktaki bir kuşun çekimi yapıldığında, optik zoom kullanılarak o kuşun çok net fotoğrafı çekilebilir.

  43. Dijital Renk Yönetimi: Dijital Renk Yönetimi, fotoğraf ve resim oluşturma süreçlerinde kullanılan ve renk doğruluğunu olumlu yönde etkileyen bir tekniktir. Dijital renk yönetiminin temel amacı renk parlaklığının ve dengelerinin fotoğraflar ve dijital görseller arasında eşitlenmesini sağlamak üzere gösterilen renklere göre ayar yapmaktır. Dijital renk yönetimi, bir fotoğraf makinenin temel ayarlarını kodlamak ve kontrol etmek üzere tasarlanmış bir geri alma/kaydetme sürecidir. Örnek olarak, fotoğraf makinesinin ürettiği görüntüler, dijital renk yönetimindeki kurallara uygun olarak sıkı bir şekilde monitöre gönderilir, ardından görüntü uygun bir yazıcıya hafızada saklandığı sürece, aynı renk dengesini konservatif şekilde sürdürür.

  44. Işık Ölçümü: Işık Ölçümü, fotoğrafçılıkta kullanılan bir tekniktir. Bu teknik, kullanılan aletler yardımıyla konu üzerinde kullanılan ışık miktarının ölçülmesini sağlar. Örneğin; ışık ölçer yardımıyla, fotoğraf makinenin sayısal düzeyde ayarlanmasına yardımcı olmak için, pozlama ölçümü yapmak mümkündür. Bu sayede kullanılan bütün aletlerin net bir fotoğraf çekmek için en iyi şekilde yapılandırılmasına yardımcı olur.

  45. Pozlama Kilidi: Pozlama Kilidi, fotoğraf çekimlerinde pozlama değerlerinin kilitlenmesidir. Bu mekanizma sayesinde, pozlama ayarınızı bir kez ayarlayarak diğer ayarlamalarınızı da sabitleyebilirsiniz. Örneğin, HDR (yüksek dinamik aralık) gibi durumlarda kullanışlıdır. Fotoğrafçı, belirlenen pozlamayı diğer ayarların yerini otomatik olarak gelmesi sağlanmaktadır. Ayrıca, pozlamayı odaklama olmadan değiştirmek de mümkündür.

  46. Perspektif Kontrolü: Perspektif Kontrolü, bir fotoğrafa birden fazla perspektiften yaklaşım sunan ve fotoğrafın diğer alanlarından daha ön plana çıkan bir özelliğin kontrol edilebileceği bir fotoğraf tekniğidir. Görüntüyü düzeltmek için renk doygunluğu, kontrast, parlaklık ve keskinlik gibi karmaşık fotoğraf ayarları kontrol edilebilir. Örnek olarak, basılı bir reklam fotoğrafının birkaç yönden yapay olarak öne çekilmiş görünmesini sağlamak için yaklaşık olarak alt, üst ve iki yan bölümleri olmak üzere 4 farklı perspektiften yaklaşılabilir. Böylece çekilen fotoğraf görsel olarak yüksek kalitede bir görüntü bütünlüğü algılayabilecek şekilde tasarlanabilir.

  47. Renk Efektleri: Renk Efektleri, fotoğrafçılıkta renkleri fotoğrafın istenen duruma getirmek için kullanılan teknikleri ifade etmek için kullanılır. Örnek olarak üç renkli gökkuşağı fotoğrafı üzerinde oynama yapmak için kullanılabilir. Renk efektleri, fotoğrafın tonlamasını, üç renkli gökkuşağında farklı tonların kullanılmasını ve yakınlaştırılmasını dahil olmak üzere bir çok parametreyi değiştirerek fotoğrafın görünümünü ve doku yapısını değiştirebilecek şekilde bir araya getirir.

  48. Lens Flares: Lens Flares, fotoğrafçılık alanında kullanılan bir gölge efekti olarak tanımlanabilir. Lens Flares fotoğraf çekimlerinde kullanılan çoğu lenslerde meydana gelen bir ışık yansımasıdır. Fotoğrafçılar arkaplan güneş ışığının üzerinden geçtiklerinde lens arasından süzülen ışık artarak bir gölge efekti oluşturur. Böylece fotoğrafınızda ışık veya gölgelerin örneklenmesi sağlanmaktadır. Örnek olarak, doğal bir gökkuşağını pozlamadan önce bir fotoğraf çekerseniz, lens ile gökyüzü arasından süzülen ışık, fonu çok kırmızıya boyaya döndürebilir.

  49. Görüntü Sabitleme: Görüntü Sabitleme, fotoğrafçılık ve videografik kayıt süreçlerinde kullanılan bir tekniktir. İki nokta arasındaki mesafeyi sabitlemek için kullanılır. Genellikle fotoğraf çekimlerinde veya film çekimlerinde sabit mesafeye çeken kişinin kamerasını sabit tutması gereklidir. Mesafe sabit olmalıdır; yoksa görüntüde kırılma veya dengesizlikler olacaktır. Bir örnek olarak, savaşın fotoğraf makinesinden veya aynasız kameradan çekilen görüntülerin tek bir taraftan nasıl göründüğünü düşünelim. Bu zorlu çekimler için kullanılan görüntü sabitlemek için noktalar arasındaki mesafeyi sabitlemek gerekiyor. Bir diğer örnek olarak, kalabalık bir toplantıda birisi fotoğraf çekiyor olabilir. Arka plan hareket etmeye başladığında, görüntü sabitleme tekniği kullanılarak, kamera arka plan hareketine karşı sabit tutulmaktadır.

  50. Otomatik Odaklama: Otomatik Odaklama (Autofocus), fotoğraf makinesinin algılayıcı tarafından kameranın odaklanma noktasının belirlendiği bir fotoğrafçılık tekniğidir. Bu teknik kameralar, dijital teknolojisi kullanılarak yakın ve uzak nesnelerin net bir şekilde odaklanmasını sağlar. Otomatik odaklama sistemi, lens tarafından verilen düzeltmeler kullanılarak farklı mesafelere odaklanmasını sağlar. Bunu yaparken lensin, algılayıcı tarafından odağın nasıl ayarlanması gerektiğini anlamasına yardımcı olan kontrast oluşturmasını kullanır. Örnek olarak, bir fotoğraf makinesi çekip, kullanıcı odaklanmak istediği bir noktaya kadrajı ayarlamadan veya otomatik odaklama özelliğini kapalı tutmadan önce, lensinin kameranın algılayıcısına kontrast sağlaması için sıkıca odaklanması gerekmektedir.

  51. Manuel Odaklama: Manuel Odaklama, fotoğrafçılık biliminde kullanılan bir yöntemdir. Bir fotoğraf makinanın otomatik odağı kullanılmadan fotoğrafın net olacağı konuma ayarlamak için kullanılır. Fotoğrafçı, gözleriyle odak noktasını gözlemleyerek fotoğraf makinasının manuel odak aygıtıyla pozlama ayarlarını yapar. Örneğin, bir fotoğraf makinesinin üzerinde, fokus noktasının hassas ayarlara izin veren mekanik bir düğme varsa, odak noktasını elle ayarlamak için onu kullanabilirsiniz.

  52. Otomatik Pozlama: Otomatik Pozlama, fotoğrafçılık yazılımlarından uygun fotoğraf parlaklık ve doygunluk ayarlarının otomatik olarak bulunmasını sağlayan bir özelliktir. Otomatik Pozlama, optimal parlaklık seviyesini ve doygunluk görülesi sağlamak için fotoğrafın kompozisyonu ve çekim koşullarına bakar. Örnek olarak, bir fotoğraf çekmeyi düşünelim. Otomatik pozlama fonksiyonu çalışır ve size hava koşullarının (yani aydınlık, bulutlu veya gece) fotoğrafa ne kadar pozlama yapma gereği doğuracağına karar verir.

  53. Dijital Zoom: Dijital Zoom, fotoğrafçılıkta kullanılan bir tekniktir. Kullanıcılar, çektikleri fotoğrafların büyütme yöntemi olarak kullanılan bu tekniğe dayanarak çeşitli görüntü parçalarını çoğaltıp yansıtarak çoğaltabilirler. Tekniğe göre, bir fotoğrafın arka plandaki bilgiyi veya ön plandaki ayrıntıyı yakalamak için kullanıcılar Dijital Zoom özelliğini kullanabilirler. Örnek: Bir fotoğrafta arka plandaki dağların fiziksel görünümünü yakalamak istediğinizde Dijital Zoom özelliğini kullanabilirsiniz. Bu özellik sayesinde dağların arka planındaki detayları veya ayrıntıları yakaladığınız fotoğrafınızı sonradan büyütebilirsiniz.

  54. Beyaz Ayarı: Beyaz Ayarı bir fotoğraf üzerinde daha doğru renkleri elde etmek için kullanılan bir tekniktir. Beyaz Ayarının amacı, gösterilen bir nesnenin çevresindeki ışık kaynaklarının çeşidine göre renklerin ayarlanmasını sağlamak ve fotoğraftaki ayrıntıların daha doğru görünmesini sağlamaktır. Örneğin, bir fotoğrafın kurtarma bazlı beyaz ayarı yapılması gerektiğinde, parlak ve karanlık alanlara daha doğru renklerin verilmesini sağlamak için kameranın renk ayarı kullanılır. Böylece, fotoğrafın daha doğru görünmesi sağlanır.

  55. Gölge Kontrolü: Gölge Kontrolü; fotoğrafçılıkta gölgelemenin kullanımını kontrol etmek için kullanılan tekniktir. Gölgeleri ayarlamak veya kaldırmak için kullanıldığı zaman kullanıcının gölgelendirilecek bir nesneye gölge etkilerinin etkinliğini açıkça kontrol etmesine olanak tanır. Örnek olarak, fotoğraf çekiminde bir arka aydınlatma ile ön planın arka plan şeklinde ayarlanması, fotoğraf alanının gölgelenmesinin azaltılması gibi. Fotoğrafçılıkta kontrol etmek için çeşitli aletler kullanılır, bu aletler kullanıcının gölge etkilerini iyi kontrol etmesini ve düzenlemelerini olanaklı kılar.

  56. Kırpma Faktörü: Kırpma Faktörü (Crop Factor), parmakla tutulabilen kameraların fotoğrafın büyüklüğünü ayarlamasını sağlayan bir değerdir. Bu değer, kullanılan lensin 35mm film üzerinde göreceli olarak fotoğraf kapladığı alanda oluşturulan potansiyel genişlik ve yükseklik arasındaki oranı ifade etmektedir. Örnek olarak, bir DSLR'ın 1.6 kırpma faktörü olduğunu varsayalım. Bu, küçük odaklanmış lense bağlanırsa, lensin 35mm'deki fotoğraf genişliğiyle aynı alana sahip fotoğrafların ancak 1.6 kat büyüklükte alınabileceği anlamına gelir. Bu, telafisi olan bir düzeltmedir ve fotoğrafçıya daha geniş bir görüş alanı sağlamaktadır.

  57. Aynasız Fotoğraf Makinesi: Aynasız Fotoğraf Makinesi, bir fotoğrafçılık kamerası olarak adlandırılan teknolojik cihazdır. Bir DSLR kameraya benzer, ancak daha küçük olduğu için daha taşınabilir ve pratik bir seçenektir. Ancak, temel fotoğraflarda da eşsiz bir şekilde tasarlanmıştır. Aynasız fotoğraf makinesinde, tüm görünür ışıklar yönlendirilmiş bir diyafram tarafından yakalanır ve ayna tarafından dikkate alınmadan görüntü sensörüne taşınır. Bu, ağırlıklı ortalama bir değer olarak gördüğümüz görüntü algılayıcılarına yönelik baskılanmış incelikler, uzun açıklıklar ve büyük ISO değerleri gibi özellikleri sağlar. Örnek olarak, Sony şirketinin ürettiği A7 aynasız fotoğraf makinası mükemmel olmasının yanı sıra, 4K video çekimleri, makro çekimleri, yüksek performanslı otomatik odaklama sistemiyle kaliteli fotoğraflar çekilmesini sağlar.

  58. Gürültü: Gürültü, bir fotoğraf çekiminde oluşan anormal, şişman ve kirli görüntüler veya fotoğrafın değerini düşüren bozulmalardır. Gürültü genellikle fotoğraf berraklığını azaltır ve ziyaretçilere kötü bir görüntü oluşturabilir. Örneğin, kalp hastalarının sağlık durumlarını gözlemlemek üzere alınan bir fotoğrafta çok fazla gürültü gözlenmesi, hastanın gerçek durumunun bulgularının sakatlanabileceği anlamına gelir.

  59. Adobe Photoshop: Adobe Photoshop, dijital görüntü işleme, görüntü düzenleme ve basılı ve dijital çıktıların tasarımında kullanılan bir yazılım programıdır. Yaygın olarak, web tasarımı, fotoğraf düzenleme, grafik dizaynı gibi çeşitli konularda kullanılan Adobe Photoshop, kullanıcıların seçtikleri fotoğrafların dijital olarak düzenlenmesine olanak sağlar. Örneğin, kullanıcılar kontrastı, parlaklığı, renkleri, boyutları ve daha birçok özelliği değiştirerek fotoğraflarını düzenleyebilir. Adobe Photoshop da ayrıca, siyah beyazdan renkli fotoğraflara veya tersine dönüştürme, süzgeçler ekleme gibi gelişmiş fonksiyonlar vardır.

  60. Pozitif: Pozitif, fotoğrafçılıkta kullanılan bir basım tekniğidir. Pozitif, bir örnek fotoğrafın fotokimyasal olarak baskıya gönderilmesi işleminden oluşur, teknik olarak, slayt veya negatif fotokimyasal işleme uygulanarak pozitif baskının yaratılmasını içerir. Örneğin, bir negatif baskının pozitife dönüştürülmesi, baskıya gönderilmeden önce bazı kimyasal işlemler ile başlar. Ayrıca, bir pozitif baskı yaratmanın bir diğer yolu da ekrana basılması ve sonrası aktarım olabilmektedir. Örnek olarak, bir fotoğraf kameraya bastığında, doğrudan baskıların pozitif haline çevrilmesidir.

  61. Düşük Işıkta Çekim: Düşük Işıkta Çekim, fotoğrafçılık biliminde karanlık veya kapalı ortamlarda düşük miktarda ışık kullanılarak çekilen fotoğraflara verilen isimdir. Örneğin, bir fotoğraf makinesinin varsayılan ayarlarında, genellikle üç ışık kaynağından gelen miktar yeterli olmadığında bu tür fotoğraflar çekmek gerekir. Bunu gerçekleştirmek için, fotoğrafçılar statik konuşlandırmanın yanı sıra portre üreticisinden, ışık takviyesi edici aksesuarlardan ve yüksek ISO ayarından yararlanır.

  62. Zamanlayıcı: Zamanlayıcı, fotoğrafçılık yaparken kullanılan bir tekniktir. Bu tekniğin amacı, kamera ile çekilen fotoğrafın belli bir zaman aralığında etkinleşmesi sağlamaktır. Kısa bir örnek olarak, fotoğrafçı bir çiçek bitkisinin üzerindeki hareketli bir böceğin görüntüsünü yakalamak isterse, zamanlayıcının kullanılmasının sağlanabileceği bir durum ortaya çıkar. Kamera, böcek üzerinde hareket ettiğinde çekimin pozlaması yardımıyla zamanlanabilir. Böylelikle, fotoğrafçının görüntüyü hassas bir şekilde yakalaması sağlanacaktır.

  63. Pozlama Ölçümü: Pozlama Ölçümü, kamera veya bir optik sistem üzerinden gelen ışık miktarını ölçmek için kullanılan bir tekniktir. Bu ölçüm, kamera veya optik sistemin saydam ortamlar üzerinden ışık geçirme kapasitesini ölçmek için kullanılır. Pozlama ölçümleri, pozlamayı değerlendirmek için kullanılan çeşitli teknikler arasında kullanılma eğilimindedir. Örnek olarak; Bir fotoğrafçının, fotoğraf çekmek için kullandığı bir kameranın açıklık değerlerini ölçmesi için pozlama ölçümleri yapması gerekebilir. Fotoğrafçı, gelen ışık miktarını ve hem vücutta hem de lens gücünde kullanılan ışığın miktarını ölçebilir. Bununla birlikte, kameranın pozlamasını değerlendirerek, fotoğraf çekimleri için en uygun ayarları belirleyebilir.

  64. Fotoğrafçılık Terminolojisi: Fotoğrafçılık Terminolojisi, fotoğraf çekimi, fotoğraf sergisi, fotoğraf üretimi, fotoğraf etiği ve fotoğrafları ölçeklendirme gibi faaliyetleri ifade eden çoğul terimleri ve deyimleri kapsayan bir dil sistemidir. Örneğin; Perspektif: Fotoğrafınızda nesnelerin yakınından uzak olarak işlemesi; yakınlaştırma: Küçük detayları çarpıcı bir şekilde yakın plan görüntüler yaratmak için fotoğraf makinesinin odaklanması; ve Işıklandırma: Bir fotoğrafı çekmek için gereken doğru ışık oranlarını yaratarak arzu edilen görüntü çıkartmak gibi.

  65. Perspektif Bozulması: Perspektif Bozulması (Lens Distorsiyonu olarak da bilinir), fotoğrafçılık alanındaki konular arasındadır. Perspektif bozulması, fotoğrafın içindeki sahne ile optik lens arasındaki çarpıklığı tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Ortamda iyi bir kompozisyon ve iyi bir ışıltı kullanımı (renk, yoğunluk vb.) olmadığında, bu perspektif çarpıklığının, özellikle kompozisyonun görüntülenmesini engelleyeceği görülecektir. Örnek olarak, fotoğraf makinenin kullanıldığı açı hakkında bazı hatalar yapabilir. Bazı örnekler; uzun mesafedeki binaları düzgün gösteremediği için çatlak gibi görünebilir ya da objeler arasındaki ilişkilerde de değişiklikler oluşabilir.

  66. Yer Çekimi: Yer çekimi, materyallerin birbirlerine kendi toplam kütlesi tarafından üretilen çekim gücüdür. Yer çekimi, ailenin birbiri üzerinde oluşturduğu bir kuvvet olarak tanımlanır ve bir nesnenin ağırlığının çekim gücüne direk orantısı vardır. Örneğin, bir elma çekimi tepkime etken farklı bir kütledir ve kendi arasında daha az kütleli bir kuvvete sahiptir. Yer çekiminin bir parçası olarak Gravitasyon, galaksiler arasındaki çok büyük kütlelerdeki çekiş gücü olarak tanımlanır. Güneş çekim alanının dışına çıkan bir nesne, Güneş'ten uzaklaşılarak çekim alanının dışına çıkar.

  67. Kompakt Fotoğraf Makinesi: Kompakt Fotoğraf Makinesi, fotoğraf makinesi türlerinden biridir. Bu küçük, şık ve hafif bir fotoğraf makinesidir ve fotoğraf çekmeyi daha kolay ve yaygınlaştırır. Kompakt fotoğraf makineleri üzerinde genellikle herhangi bir üslupla manuel kontrollere erişim olmayabilir, ancak otomatik kontrollere kolayca erişmek için bir dizi özellik sunmaktadır. Bu özellikler arasında sensör çözünürlüğü, renk modları, sürükleme, ISO hızı ve odaklama gibi özellikler yer almaktadır. Örnek: Canon PowerShot SX530 HS, kompakt fotoğraf makineleri arasında çok popüler olan bir modelidir. Bu fotoğraf makinesi 16.0 megapiksel çözünürlüğü, 50x optik zoom, ayrıntılı 3.0 inç LCD ekran ile entegre olmuştur. Diğer özellikler arasında 16 modda ISO algılaması, Full HD video çekimi ve otomatik ve sürekli çok hızlı odaklama bulunmaktadır.

  68. DSLR Fotoğraf Makinesi: DSLR Fotoğraf Makinesi (Dijital SLR Fotoğraf Makinesi), sık kullanılan yüksek kaliteli fotoğraf makinesine verilen isimdir. Makineler bir lens tutucusuna ve opsiyonel bir LCD monitöre sahiptir. Makineler artan piksel sayısı ile, çok fazla miktarda veriyi, aynı anda çok çeşitli odak ve genişlik açılarından kaydedebilmektedir. Bu tür fotoğraf makinesi, profesyonel fotoğrafçılar ve amatörler için ideal bir seçenektir. Bir DSLR Fotoğraf Makine örneği olarak, Nikon D3500 DSLR Fotoğraf Makinesi verilebilir. Bu etkili bir görüntü özelleştirme sunan 24,2 megapiksel bir DSLR'dir. Ek zoom objektif ile birlikte, bu makine düşük ışık durumlarında harika fotoğraf çekmek için yoğun AF algılayıcısı ve EXPEED 4 İşlemcisi gibi özellikler sunmaktadır.

  69. Açık Diyafram: Açık Diyafram; fotoğrafçılıktaki diyafram ayarlamasında kullanılan bir ayarlamadır. Açık diyafram fotoğrafçının dilediği parıltı alanının yoğunluğunu ve demir ayarlamayı kontrol etmesinde kullanılır. Açık diyafram, ışık detaylarının çözünürlüğünü ve fotoğrafın nihai hazırlanmasında kullanılan diyafram aralığını ayarlamaya yardımcı olmasıdır. Örnek olarak; Dijital SLR çekimlerini düşünelim. Eğer 50mm/f/4.0 objektif kullanılırsa, diyafram daha fazla açık hale getirilir. F/4.0, diyaframın açık olduğu ve fotoğraf çekiminde daha geniş bir aralık kullanımının mevcut olduğu anlamına gelir.

  70. Kapalı Diyafram: Kapalı Diyafram, gözün daha fazla ışığı toplamasını engellemek için kamera diyaframının üzerine konulan küçük bir kapaktır. Kapalı Diyafram, derin odak (ya da derin keskinlik) elde etmemizi sağlayan bir açılış sayesinde fotoğraf makinesinin ışık geçirme kabının küçültülmesini mümkün kılıyor. Örnek olarak, ISO 200, 1/200 sn ve f/2.8 deki açığın kapalı diyafram açıklığı olarak küçültülmüş poz olarak f/5.6 olarak kalmasıdır. Bu sayede, arka planın da odaklanması sağlanmış olur.

  71. Bokeh: Bokeh, fotoğrafçılık biliminde genellikle ön planın daha net olması için kullanılan, arka plan veya orta planın bulanıklaşmasını sağlayan bir etkileşimdir. Bokeh, fiziksel açıdan özelliklerleri dikkate alınarak, objektiflerin arka fokal çevresindeki kırışıklık konfigürasyonlarının kullanılmasıyla oluşturulabilir. Örnek olarak, ön planda bir kişi tarafından parmağındaki yüzük, arka plana karşı çığlık atan müzikal bir grup arasındaki meydan okumaların özetlenmesinde, kişi hakkında dikkat çekici bir nokta olmadan onlara gönderilmiş bir mesajın düşünülmesinde bokeh kullanılabilir. Böylece, arka fonun bulanıklaşması ile kişinin odaklanması planın ön plandaki tek objeye kaydırılmaktadır.

  72. RAW İşleme Yazılımları: RAW İşleme Yazılımları, fotoğrafçılık biliminde kullanılan programların çıktılarının bir araya getirilmesi ve iyileştirilmesi için kullanılan kompleks bilgisayar yazılımlarıdır. Bu yazılımlar, fotoğrafçıları fotoğrafların görünümünü ve kalitesini genişletmek için farklı türlerde görüntü düzenlemelerini uygulamaya olanak tanır. En yaygın olarak kullanılan RAW İşleme Yazılımları arasında Adobe Photoshop ve Lightroom bulunmaktadır. Bu yazılımlar fotoğraflardaki herhangi bir noktanın yaratıcı, hassas ve gelişmiş manipüle edilmesini sağlar. Raw İşleme Yazılımları fotoğrafları geometri, gölge, nesne yerleşim gibi farklı unsurları ve kalite seviyesi potansiyelini arttırmak için kullanıcıya çok sayıda kişiselleştirme ve optimize seçenekleri sunar.

  73. Geliştirme: Geliştirme, fotoğrafçılık biliminde fotoğrafın kontrast, parlaklık, madde ve tonlarındaki özellikleri düzenlemek için fotoğrafın verilerinin düzenlenmesi ve manipüle edilmesidir. Görsel olarak, geliştirme, fotoğrafın çeşitli araçları ve teknikleri kullanarak bir dizi düzeltmeler yaparak düzenleme yapmak için kullanılan bir süreçtir. Geliştirme, bir fotoğrafın düzenlenmesini kolaylaştırmak ve artırmak için her türlü parametrenin ve özelliklerinin kullanımıyla başlar. Örneğin; bir fotoğrafı parlaklık ayarlamak için kontrast eklemek, kontrastı ayarlamak için parlaklık eklemek veya filtreler eklemek veya gölgeler gibi teknikleri kullanmak gibi.

  74. Işık Duyarlılığı: Işık Duyarlılığı (ASA / ISO), fotoğraf makinesiyle çekilen her kare için kullanılabilecek maksimum ışık oranını belirlemek için ölçülen bir değerdir. ASA, daha küçük değerler daha az ışık gözlemlemesine ve daha parlak görüntülere neden olurken, yüksek ASA, daha büyük oranlara ve daha koyu görüntülere neden olur. Örnek olarak, ISO 100 170'lukken, ISO 200'deki değer, fotoğrafa daha fazla ışık alması anlamına gelecektir.

  75. Sensör Boyutu: Sensör boyutu, bir fotoğraf makinesinin sensörünün fiziksel ölçülerini ifade eden özel bir ölçüdür. Genellikle bir milimetrekare olarak ölçülür. Uzunluk, en ve derinlik çoğu durumda sensörün özellikleri hakkında önemli bir bilgi verir. Örneğin, bir DSLR makinada her sensör farklı boyutlarda olabilir. Bir APS-C sensörü, 24,2 x 16,7 milimetre yaklaşık bir boyuta sahip olabilir. Bu sensör 8,3 megapiksel çözünürlüğe sahiptir.

  76. Makro Çekim: Makro çekim, fotoğrafçılık alanında ince detayları yakalamak için kullanılan ve çok yakın aralıklarda çekim yapan bir tekniktir. Bu özel çekim stilleri, sahneyi çok yakından büyütmek için küçük mesafeye çekim yoluyla çekim yapılarak elde edilir. Özellikle bitki ve böceklerin, diğer küçük nesnelerin çok yakından fotoğraflanmasından elde edilecek güzel görüntüler bu teknikle oluşturulur. Örnek olarak, insan eli yakınında tutulan çiçeklerden elde edilen çekimler veya böceklerin detaylarının alınması bu çekimin uygulandığı durumlardandır.

  77. Pozlama Süresi: Pozlama Süresi, fotoğrafçılık için kullanılan, ışığın da kullanılması gereken bir tekniktir. Bu, sensörünüzdeki harekete veya hareketin uzunluğuna bağlı olarak, fotoğrafçının ışığı kullanması gerektiği zaman aralığını belirleyen bir özelliktir. Pozlama Süresi fotografın çerçevesinde bekleyen ışığın, üretilecek fotoğrafın kalitesine olumlu etkisi olacak kadar arttırılması anlamına gelir. Örnek verecek olursak; pozlama süresi ayarlanabilir ve saniyeye kadar ayarlanabilen bir özellik olduğundan, pozlama süresi hızlı olmayabilir. Eğer pozlama süresi hızlı ayarlanırsa, uzun süren dengesiz durumlar yakalanabilir; örneğin, bir dönence çekilen fotoğraf böyle bir durumda hafifliklere , trafik ışıklarının çizgiler haline gelecek şekilde ayarlanabilir.

  78. Siyah Beyaz Fotoğrafçılık: Siyah Beyaz Fotoğrafçılık, renklerin kullanılmaması durumunda çekilen ve işlenen fotoğrafçılık sürecidir. Renksiz görüntülerin elegant bir şekilde oluşturulmasını sağlamaktadır. Siyah Beyaz Fotoğrafçılık, sosyal ve doğal ortamların çoğunlukla gerçekçi tanımlanmış detaylarının özgün bir şekilde kullanılarak veya basit bir şekilde algılanmalarını sağlamaktadır. Örnek olarak; İskandinav Gölü’ndeki gökkuşağının eşsiz güzelliğini siyah beyaz olarak fotoğraflarken, arka planda mavisinden canlılığını kaybetmiş bulutlar ya da sadece fotoğraflanan öğenin detaylarını anlamak için her şeyi tek bir renkte taşıyarak ortaya çıkartma yeteneğini göstermeyi mümkün kılabilir.

  79. Maksimum Diyafram: Maksimum Diyafram, fotoğrafçılar tarafından kullanılan bir alet ve tekniktir. Fotoğrafçılar, belirli bir odak mesafesi arasındaki alanı diyafram aracılığıyla yoğunluk derecesine göre sınıflandırarak pozlama yapmak için kullanırlar. Maksimum diyafram, mümkün olduğu kadar düşük yoğunluğa sahip en büyük diyaframı ifade eder. Bu, fotoğrafçıya maksimum sayıda ışık giremesini sağlar. Örnek olarak, f/2.8 diyafram maksimum diyaframı ifade ederken, f/22 diyafram çok daha düşük yoğunluklu bir noktayı işaret eder.

  80. Flüoresan Işık: Flüoresan Işık, ışığı hareket eden bir ışık kaynağından geçen bir dizi floresan uçla verilen bir titreşimde parazitlenen elektromanyetik bir dalga şeklinde yayılan renksiz bir ışıktır. Bu dalga parazitlenmesi, yayılanın ortaya çıkardığı renkli bir ışığa neden olur. Örneğin, bir fluoresan ampul, LED ampul ile aynı görevleri yerine getirebilir, ancak LED ampul çok daha parlak bir ışık verir. Flüoresan ışık aynı zamanda ürünlerin ve mekânların hâlihazırdaki görünümünü dramatik bir şekilde değiştirebilir ve imajınızın oluşması için iyi kaynaklar arasındadır.

  81. Yüzük Flaşı: Yüzük Flaşı, fotoğrafçılıkta genellikle daha parlak görüntüler elde etmek için kullanılan bir tekniktir. Yüzük flaş, fotoğraf çekilirken kameraya takılmış veya ayakta duran bir elektronik flaş tarafından oluşturulan bir halka aydınlatmaya yönelik olan bir aydınlatma tekniğidir. Yüzük flaş için, kamera genellikle aşağıdaki özelliklere ve flaş desteğine sahip olmalıdır: Güç, Gövdesel Ayar ve / veya Yüzük Flaşı. Örnek olarak; bir stüdyo ortamında ya da bir etkinlik mekanında royal blue bir arka plana sahip bir modellik durumu diyelim. Modeli, standart 1 pozlama ile flaşa göndermek istiyorsak, yüzük flaş ile göndermek daha iyi sonuçlar verir. Yüzük flaş, arka plana pürüzsüz ve parlak aydınlatma sağlar ve modelliği pozlamada kontrastı artırır.

  82. Adobe Lightroom: Adobe Lightroom, dijital fotoğrafta parlak fotoğraflar yaratmaya yönelik yüksek özellikli bir yazılım paketidir. Adobe Lightroom, gömülü profesyonel seviyede renk ve tonlamayı kullanarak fotoğrafları iyileştirmek ve veya önceden uygulanmış seçimleri ya da etiketlemeleri kullanarak sınıflandırmak için kullanılır. Adobe Lightroom ayrıca dijital fotoğraf oluşturma gibi gelişmiş özellikler de sunar. Örnek olarak, bir fotoğraf stüdyo ortamını bir fotoğraf makinesi veya cep telefonu ile yakalayabileceğiniz bir çerçeve oluşturmanızı sağlar. Diğer özellikleri arasında fotoğrafların basılması, paylaşılması ve ağ üzerinden yedeklenmesi bulunmaktadır.

  83. Negatif: Negatif, fotoğrafçılık biliminde, görüntünün düzgün görünmesini sağlamak için kullanılan film fotoğrafı veya dijital görüntüdeki matrisin tersine çevrilmiş şeklidir. Negatifin görüntünün doğal ton ve renklerinin tersine çevrilmesi anlamına gelir - renkler kırmızı yeşil ve maviyi karşıt renkler olarak, parlaklık ve koyuya değiştiren ve doku oluşturur. Örneğin, gökyüzündeki bir bulutların fotoğrafının altında daha koyu bir mavi görünebilir. Beyazlar siyahlar, siyahlar beyazlara ve renkli alanlar da ters renklere çevrilir.

  84. Fokal Uzaklık: Fokal uzaklık, fotoğrafçılıkta kullanılan bir terimdir. Fokal uzaklık, objektifleri odaklarken bir lensin veya objektin nitelikleri hakkında kullanılan bir kavramdır. Örnek olarak, 35 mm bir lensin fokal uzaklığı 35 mm olacaktır. Fokal uzaklık, mercekler arası uzaklığı tarif eden netlik boyutunu ve çekim açısını ifade etmek için kullanılır. Özet olarak, fokal uzaklık bir objeğe odaklandığında mercekler arası mesafeyi ifade eder.

  85. Panoramik Çekim: Panoramik Çekim, bir fotoğrafçı tarafından birden çok poz aracılığıyla alınan ve aynı noktadan birbirini tamamlayan, geniş ve açıklıklı bir görüntüyü oluşturmak amacıyla çekilen fotoğraflardır. Örnek olarak, bir fotoğraf çekerken güneşin güzel bir batışını yakalamak ve geniş bir manzara görüntüsü elde etmek istersek, çok sayıda küçük pozun alınarak, bunların sonradan doğudan batıya doğru birleştirilmesiyle oluşan bir panoramik fotoğraf yaratılabilir.

  86. Bütçe Fotoğrafçılığı: Bütçe fotoğrafçılığı, fotoğrafçılar tarafından her türlü ücret veya ücret düşük maliyetli fotoğraf işlerinden bahsedilmesidir. Görevler genellikle uluslararası haberler ya da reklam veya test çekimleri olarak tanımlanabilir. Bütçe fotoğrafçılarının amacı, kaliteli ürünler kaçınılmazdır. Fotoğrafçılar genellikle düşük fiyatlar talep edebilir ve bazen sponsorluk kontratlarını kapsayabilir. Örnek Olarak: Bir Bütçe Fotoğrafçısı, Uluslararası Kulüplerarası bir basın konferansı sunmak için bir çekim yapmak isteyen bir gazeteci ile çalışabilir. Bütçe Fotoğrafçısı, gazetecinin isteklerini karşılamak için ortalama ücreti ve uzun vadeli taahhüt kontratlarını kabul etmek zorunda kalacaktır.

  87. Renkli Fotoğrafçılık: Renkli fotoğrafçılık, fotoğrafçılara, renkli görüntüler elde etme imkanı veren bir tekniktir. Renkli fotoğrafçılık, rengi algılamak ve kaydetmek için üç temel parçanın kullanımıyla yapılır: ışık, filtreler ve kimyasal maddeler. Işık, penisilin veya benzeri kimyasal bir film kullanılarak yakalanıp kaydedilir. Filtreler, fotoğraftaki nesnelerin rengini belirler. Kimyasal madde, fotoğraftaki rengi arttırma veya düşürme işlemini gerçekleştirir. Örnek olarak, günbatımının rengini yakalamak isteyen kişi, yakalama için kırmızı bir filtrenin kullanılmasını ve sonrasında bunu kimyasal madde ile bütünleştirip film şeridinin etkilenmesini sağlar. Sonrasında da elde edilen görüntü hedeflenen etkiyi yakalamış olur.

  88. Minimum Diyafram: Minimum diyafram, fotoğrafçılık biliminde kullanılan bir özellik olup, kullanılan diyaframın en düşük değerini temsil eder. Minimum diyafram, odaklanmakta olan nesnenin merceğinin odak dengeyini etkileyebilmek için seçilen görüş alanının daraltılmasını sağlamak için kameranın diyaframının her zaman en düşük seviyesinde tutulmasını sağlar. Örnek olarak, minimum diyafram, arkanıza araba almaya çalıştığınızda kullanılabilir. Fotoğrafın arkaya giden arabanın öne çıkmasını sağlamak için minimum diyafram kullanılabilir çünkü arka plan fonu hafifçe bulanık olur, bu da ardında giden arabayı öne çıkarır.

  89. Yarı Işık: Yarı ışık, fotoğrafçılıkta çekim yapmak için kullanılan ışık miktarının %50'si olmasıdır. Örnek olarak, bir fotoğraf çekerken, genellikle çekim yaparken dış ışığın kısıtlı olmasına rağmen iki taraflı ışık kaynağının kullanılması gerektiği durumlarda, iki tarafın her biri için çekim yapılırken iki tarafın her biri için %50 ışık olması gerekir. Bunun, optimal çekim koşullarının sağlanmasına yardımcı olacağı anlamına gelmektedir.

  90. Polarizasyon Filtresi: Polarizasyon Filtresi, fotoğraf makinesine takılıp, fotoğrafçının istediği bir açıdan ışıkları kontrol etmek ve kontrastı arttırmak için kullanılan optik bir filtredir. Ayrıca, fotoğrafların ton ve renklerinde kontrol etmek için de kullanılabilir. Polarizasyon filtresi sonsuzluk efektini de oluşturmak için kullanılabilir. Örnek olarak, bir gökyüzü fotoğrafındaki parlak bulutları bulanık hale getirerek, bu fotoğrafta bir sonsuzluk etkisi oluşturulabilir.

  91. Monopod: Monopod, fotoğrafçılık alanında kullanılan ve kameranın istikrarlı bir şekilde tutulmasını sağlayan tek bir direk ile desteklenen basit bir destek çerçevesidir. Monopod, deneyimli fotoğrafçılar için tam donanımlı bir sabitleyici olarak düşünülebilir. Monopod, fotoğraf makinesinin belirli bir noktaya sabitlenmesinde özellikle kullanışlıdır. Örnek olarak, açık bir meydanda portre kesimleri elde etmek için bir kamera monopodu kullanılabilir. Ayrıca, bir kameranın geniş bir alana hareket etmesi durumunda da elde edilen çekimler daha keskin ve net olacaktır.

  92. Fotoğrafı Boyutlandırmak: Fotoğrafı Boyutlandırmak, fotoğrafın boyutlarını değiştirmek için kullanılan bir fotoğraf işleme tekniğidir. Fotoğraf boyutlandırma işlemi, JPEG ve PNG'nin her ikisinin de görüntü kalitesini kaybetmeden ölçeklenmiş bir fotoğraf üretmek için kullanılır. Örneğin, bir fotoğrafın genişliğini %200 artırarak (bu aslında iki kez ölçeklendiği anlamına gelir) ve bir web sayfasında kullanılabilecek hale daha küçük bir boyutta getirilmesi fotoğrafı boyutlandırmak için çalışılır.

  93. Gece Fotoğrafçılığı: Gece Fotoğrafçılığı, fotoğraf çekmenin, gündüz fotoğrafçılığından daha farklı bir yaklaşım ve teknik gerektirdiği durumlarda uygulanan bir fotoğrafçılık tekniğidir. Gece fotoğrafçılığı, düşük ışık koşullarının artmasıyla ortaya çıkan belirli özellikleri kapsayan kişisel olarak oluşturulmuş görüntülerdir. Bunlar muhteşem gece manzaraları, görsel şaşırtıcı kahvaltı bozuk paraları, hareket halinde araçların iziyle bölünmüş rüzgarla hararetli dalgalar ve tüm bu mekânların sessizliğini ve tatlı hüzününü oluşturan çorak araziler olabilir. Örnek olarak, gece atmosferiyle çok şey ev sahipliği yapan bir köprünün yakınlarındaki nehrin kıyısındaki manzaranın fotoğrafı çekilmesi gece fotoğrafçılığı olarak değerlendirilebilir.

  94. Panning: Panning, fotoğraf çekme işlemlerinde kullanılan bir tekniktir. Bu tekniğin amacı, fotoğrafın saniyede belli bir hızla çekilmesini sağlamaktır. Panning’in özelliği, kompozisyonun arka planı ara birimindeki hareketlerini odak noktasını belirtilen yöne göre eşitlemektir. Örnek olarak, bir araç hareket halinde iken, kamerayı eşit bir hızla takip ederek arka planın hareketli ve odak noktasının sabit kalmasını sağlamak mümkündür. Bu teknik, fotoğrafçıya hareket halindeki nesnelerin daha net görünür hale getirilmesini sağlamasının yanı sıra, hareket özelliği düşünülen fotoğraflarda efektif sonuçların elde edilmesini sağlayan etkileyici bir ayrıntıya sahiptir.

  95. Mercek Değiştirme Sistemi: Mercek Değiştirme Sistemi, fotoğraf makinesinde bulunan objektifin beraberinde gelen merceklerin haricen değiştirilmesini mümkün kılan alete verilen isimdir. Mercek Değiştirme Sistemi, farklı merceklerin kullanılarak nasıl fotoğraflama yapılacağı gibi konularda çok çeşitlilik sunmaktadır. Süper geniş açılı, telefoto gibi objektiflerle kullanılabildiği gibi, alan derinliğini değiştirebilme sistemleri de mercek değiştirme sistemi ile kolaylıkla işlenmiş olmaktadır. Örnek olarak, kullanıcılar süper geniş açılı bir mercek kullanarak farklı alan derinliğine sahip fotoğraflar çekebilmektedirler.

  96. Aydınlatma Aletleri: Aydınlatma aletleri; fotoğrafçılık alanında kullanılan, görüntülerin yaratılması ve belirli etkilere sahip olması için ışık kaynaklarını kontrol etmeyi mümkün kılan araçları ifade eder. Aydınlatma aletleri, ışığın anahtarlamadan doğru dağıtılmasını sağlamaya yönelik arka, ön ve yan aydınlatmaları da içerir. Örnek olarak; Baskı Devre Aydınlatmaları, Güneşlikler, Panel Aydınlatmaları, El Feneri aydınlatmaları, LED aydınlatmaları veya Sıcak Filtreli Aydınlatmalar gibi seçeneklerden oluşur.

  97. Güneşlik: Güneşlik, fotoğrafçılık ve film çekimleri sırasında objektifleri güneşten koruyarak kontrollü bir ışık hissini sağlamak amacıyla kullanılan ek bir lens veya sırt çantasına yerleştirilen bir parça aksesuardır. Genellikle belli bir açıyla belirlenmiş metalden yapılmış bir araç olarak tasarlanmıştır. Örneğin, güneşlik, bir kameranın objektifini korumak amacıyla kullanılabilecek bir fotosolarye ayarlamak için kullanılır. Güneşlik, aynı zamanda ışık seviyesini düzenlemek ve hafifletmek için de kullanılır.

  98. Fotoğrafı Kesmek: Fotoğrafı Kesmek, fotoğraf üzerinde sınırlandırma veya bölme işlemi olarak tanımlanabilir. Bu işlem kullanıcıların amacına uygun olarak baskı fotoğraf çerçevelerine, web veya baskılı fotoğraflara uygun fotoğraf oranlarını elde etmek için kullanılır. Örnek olarak belirli çerçeve oranına uyacak şekilde dört bir köşe kesebilirsiniz. Bu işlemin sonucunda, 16 x 20 çerçeveye uyumlu fotoğraf elde etmiş olursunuz. Bu, sadece fotoğraf üzerinde çerçeve oranını belirlemek için değil, zaman zaman önemli detayların kesilmeden görüntülendiğinde yardımcı olacaktır.

  99. Fotoğrafı Beyazlatmak: Fotoğrafı Beyazlatmak, fotoğrafın kontrastını azaltarak daha açık bir parlaklık değerine sahip hale getirme sürecidir. Her bir fotoğrafta kontrast farklılıkları vardır, ancak fotoğrafı beyazlatmak açık ve mat tonlar arasındaki farklılıkları daha az gösterir. Örneğin, fotoğrafta ortaya çıkan yeşil tonlar, beyazlatılmadan önce daha koyu bir ton sergileyebilirken, beyazlatıldıktan sonra daha açık bir ton görünebilir.

  100. Fotoğrafı Taramak: Fotoğrafı Taramak, bir fotoğrafın dijital bir ortama aktarılmasını sağlayan işlemdir. Fotoğrafı tarama işlemi, bilgisayar ortamına bir kağıt yüzeyindeki fotoğraf bilgisinin aktarılmasını sağlar. Tarama işlemi, fotoğrafın optik algılanan telefon kameraları veya dijital makroobjektifler tarafından taranan kozmopolit bir işlemdir; bu işleme tarama çözünürlüğü denir. Örnek olarak, bir tarayıcıyla taranan bir el fotoğrafının sonuçları, bir ev bilgisayarında veya cep telefonunda daha sonra kolayca görüntülenebilir.

  101. Fotoğraf Üretim Süreci: Fotoğraf Üretim Süreci, fotoğrafçılar tarafından oluşturulmaya çalışılan ya da fotoğrafçılardan çekilmeye çalışılan ortamın herhangi bir fotoğraf çekiminden sonra, fotoğraf yaratım aşamasına gelinceye kadar uygulanan adımlardır. Fotoğraf üretim süreci, çekim öncesi araştırma ile başlar, öncesi iyi bir eylem planı oluşturma geçerlidir. Bu plan, fotoğrafçıya planlanacak olan konuyu çekmeyi kolaylaştıracağı gibi, çekmeyi planladığı şeyi tam olarak almasına izin verir. Ardından, fotoğrafçı çekim yerini hazırlar, örtüleri ayarlar, varsa objektif ve döngüleri monte eder ve diğer gerekli ekipmanları kurar. Ardından, fotoğrafçı fotoğraf çeker ve çektiklerini düzenler. Sonra, fotoğrafçı fotoğraf üretim sürecinden sonra grafik tasarım aracılarını kullanarak görselleri optimize eder ve fotoğrafları sunmak için yayınlayarak, kullanmak. Örnek: Bir fotoğraf çekme projesi düşünün. Çekim öncesi aşamada, fotoğrafçı konunun özelliklerini veya temayı düşünür ve bu konu hakkında bir çekim planı oluşturur. Ardından, fotoğraf çekme yerinin tasarımıyla ilgilenir. Eğer gerekliyse, çeşitli objektifleri kullanmak veya geri döngüleri ayarlamak için malzemeleri hazırlar. Sonra, fotoğrafçı çekim yapar. Eğer gerekliyse, fotoğrafçı çektiği görüntüleri düzenler veya işler. Son olarak, fotoğrafçı grafik tasarım aracıları kullanarak fotoğrafları optimize eder ve sunmak için yayınlayarak, kullanıcıya sunar.

  102. Statif: Statif, fotoğrafçılık biliminde kullanılan bir destek cihazıdır. Kameranın hareket etmesini engelleyerek daha net görüntüler çekmenize yardımcı olur ve kamera ve objektifin daha istikrarlı durabilmesini sağlar. Kısa bir örnek olarak, kameranızı sabitlediğinizde, herhangi bir tuş hareketini yok sayarak, etrafınızdaki hareketi yakalamanızı sağlar. Diğer bir örnek olarak, bir insanı çekmek istiyorsanız, statifi kullanarak, sahnenin hareket etmemesini sağlayabilirsiniz.

  103. Fotoğrafı Döndürmek: Fotoğrafı Döndürmek, bir fotoğrafın belli bir yöne göre döndürülmesi işlemidir. Bu işlem, fotoğraf çekimi yönteminin, ortamın veya görüntünün üzerinde art veya az etki yapmak için uygulanmaktadır. Genellikle, işlem download edilen veya çekilen fotoğrafların düzenlenmesinde kullanılır. Örnek olarak, bir şehir fotoğrafını döndürerek sahneyi daha ünlü çarpıcı veya uygun olan görüntüye çevirebiliriz.

  104. Fotoğrafı Karartmak: Fotoğrafı Karartmak, görüntü vermek için aydınlatmayı azaltmak veya tamamen ortadan kaldırmak anlamına gelen fotoğrafçılık yöntemlerinden biridir. Fotoğrafı karartmak, fotoğrafçıya gerçekçi görüntüler oluşturma yeteneği sağlar. Bunu sağlamak için, bir kullanıcı ışık yoğunluğunu azaltarak veya aydınlatma kaynağının gizlendiği ortamlar için karanlık ortamlar oluşturma yeteneğine sahiptir. Örnek olarak, üretim yaparken, ürünün belirli aydınlatmada gösterilmesi gereklidir; bu durumda, karanlık arkaplan ve kontrastlar kullanılır. Aynı zamanda, perspektifi vurgulamak veya fotoğraf albümünde farklı efektler oluşturmak için de kullanılabilir.

  105. Fotoğraf Arşivleme: Fotoğraf arşivleme, bir fotoğrafçı tarafından üretilen ve kaydedilen fotoğraf veya diğer belgenin yönetimi yoluyla tek bir veri tabanı içerisinde organize edilmesi anlamına gelir. Bu arşivlenen fotoğraflar, arama ve kullanım şekillerinin daha da organize edilmesi için etiketler ya da anahtar kelimeler ile işaretlenebilir. Örnek: Sinematogravi Fotoğraf Arşivi, fotoğrafçıların fotoğraflarını ve haber merkezlerinin elde ettiği fotoğrafların üzerinde bir arşiv oluşturmak için kullanılan bir platformdur. Sinematogravi Fotoğraf Arşivi, fotoğrafları arama ve etiketleme aracılığıyla arşivlerinde kolayca sınıflandırmalarına olanak sağlar.

  106. Pozlama Ölçümü Modları: Pozlama Ölçümü Modları, fotoğrafçılıkta ışık sayısını ölçmek için kullanılan farklı modlardır. Işık ölçümünün kullanımı postanın görüntüyü doğru şekilde yakalamak veya özelleştirmek için çok önemlidir. Bunlar ışık kullanımı ile gerçekleştirilir. Modele göre, fotoğraf şeçimlerinde spot, koordineli ve ortalama olarak üç ölçüm modu bulunur. Spot pozlama ölçüm modu, ışık kaynağından çıkan ışık miktarının sadece objeye doğru yönden yönlendirilecek bölgeye ölçüm yapılmasıdır. Seçilen bölge için tek ışık kaynağı aranır. Bu, objeye yakın konumda yerleştirilen bir makine parçası olabileceği gibi, ışık kaynağının kendisi de olabilir. Koordineli pozlama ölçüm modu, fotoğrafçının istediği bölge için sabit iki ışık kaynağı arar. Her ışık kaynağı ile tek tek ölçüm yaparak istenilen düzeyde bir pozlama için net sonuçlar verir. Ortalama pozlama ölçüm modu, fotoğraf çerçevelerinin bütün alanını temsil eden çok sayıda ölçümü kullanır. Işık kaynağı konumu fark etmeksizin ortalamayı hesaplayarak pozlamanın tam tarifini verir.

  107. Gölge Detayları: Gölge Detayları, fotoğrafçılık alanında çekilen bir fotoğrafın parlak alanlarına karşılık gelen gölge alanlarının renksel gölgelerindeki detaylara verilen isimdir. Fotoğrafçının kompozisyon yeteneklerinin, aydınlatma becerilerinin ve kontrast kullanımının bir sonucudur. Örnek vermek gerekirse; bir insan portresinin parlak alanları keskin kontrastlı iken gölge alanlarının da yumuşak, iç içe geçmiş çizgiler vardır. Bu çizgiler ve yüzün kontrastının düzenli olarak mükemmelleştirilmesi ile oluşan gölge detaylara sahiptir.

  108. HDR Fotoğrafçılığı: HDR Fotoğrafçılığı, fotoğrafçılar tarafından aynı anda birden fazla fotoğraf çekilerek (genellikle üçten fazla fotoğraf) elde edilen ve bir ortamların doğal görünümünü göstermek için geniş dinamik aralığı ile renk yoğunluklarının kullanılmasıyla getirilen tekniktir. Bu yöntem hem HDR resimleri aynı fotoğrafta bileştirilen üçten fazla fotoğrafa şekil verir ve gerçekçi bir görünüm kazandırır. Örnek olarak; bir parkın güneşli bir günün gölgesi ve şemsiyelerinin ışığın güneş doğuşu veya gökyüzünün göz kamaştırıcılığını yakalamak için HDR fotoğraf tekniğinden yararlanılır.

  109. Fotoğrafı Ters Çevirmek: Fotoğrafı Ters Çevirmek, fotoğrafın kamera ile çekildiği doğal çekimin tersine düz bir tablonun oluşturulmasıdır. Bu teknik özellikle, çekilen fotoğrafın kameraların bir defalık çekim için kullanılabilirliğini artırmak için kullanılır. Örnek olarak, çekilen fotoğraf sağdan sola (landscape için yatay, portre için dikey) dönüştürülür. Böylece, çekilen görüntü aynı kullanılarak, sağdan sola veya soldan sağa hareket eden obje(ler)in özelliğini göstermek için kullanılabilir.

  110. Fotoğraf Sergileme: Fotoğraf sergileme, fotoğrafları sanat ve tasarım eserleri olarak düzenlemek ve sunmak için kullanılan bir tekniktir. Fotoğrafçılar, fotoğrafları profesyonel olarak göstermek için bu profesyonel tasarımları kullanır. Fotoğraflar kağıt, tabakalama, baskı ve çerçeve gibi teknikleri kullanarak, müşteriye sunduğu düşünce ve hisleri öne çıkarmak için düzenlenir. Örneğin, fotoğrafçı klasik motifler kullanarak bir görüntünün arka planını daha da güçlendirebilir veya bir arka plan oluşturmak için ek araçlar kullanabilir. Fotoğraf Sergileme, şık ve profesyonel bir görünüm oluşturmak için farklı seçeneklere sahiptir.

  111. Işık Alanları: Işık alanları, fotoğraf çekimleri için kullanılan bir bölge fişek aydınlatması tekniğidir. Fotoğrafçılar, toplama noktalarını istedikleri şekilde kontrol ederek, ışıkları çekim alanına ve nesneye odaklamak için farklı bölge ve şekil aydınlatmaları oluşturmak için bu tekniği kullanırlar. Örneğin; podyumlu bir portre çalışmasında, arka planda tanımlı bir alanı daha parlak, sadece ön arka planı veya başı aydınlatmak için uygun bir aydınlatma sağlamak için yanal ışık alanları kullanılabilir.

  112. Ayna Kilitleme: Ayna Kilitleme, dış nesnelerin gün ışığını almak için otomatik olarak fotoğraf makinesinin detaylarını kısıtlamaya olanak tanıyan kamera ayarıdır. Bir fotoğraf çekilirken, Ayna Kilitleme , anında gövdesine bağlı aynanın yükselme veya alçalan hareketleri açısından kilitlenmesini sağlar. İşlem, objenin yüzeyi ile merceğin fonksiyonunu kapanmasına neden olur. Örnek olarak, bir kompakt DSLR fotoğraf makinesinde, Ayna Kilitleme düğmesine basılacak ve ayna yükselme hareketinden çok önce kilitlenecektir. Böylelikle objenin mercek ile uzun süre etkileşimde kalmasını sağlanır.

  113. Işık Parlamaları: Işık Parlaması, fotoğrafçılık biliminde kullanılan bir fotoğraf tekniğidir. Bu tekniğe göre, fotoğrafınızın daha çarpıcı olduğundan emin olmak için, belli bir zaman diliminde odaklanmış ve göz alıcı bir ışık kullanılması gerekir. Işık parlaması, fotoğrafın arka planını aydınlatmayı amaçlayan kısa, yoğun ışık parçacıklarını aralıksız olarak parlamaya devam etmesidir. Örneğin, bir çiçeğin fotoğrafını çekmek istediğinizi varsayalım. Çiçeğin etrafını aydınlık bir şekilde parlatmak için ışık parlamasını kullanabilirsiniz ve bu fotoğrafın arka planının karanlık ve kontrastlı görünmesini sağlayacaktır.

  114. Bulanıklaştırma: Bulanıklaştırma, fotoğrafçılık alanında yüksek kontrast, detay ve netlik içeren resimlerin meydana getirilmesinde kullanılan bir tekniktir. Bulanıklaştırma netliği ve kontrastı uçlar arasına yerleştirerek görüntünün pürüzsüzlüğünü ve göz alıcılığını arttırır. Örnek olarak, uzaktan çekilen bir buzullardan oluşan manzarayı daha net ve canlı göstermek için bu teknik kullanılabilir. Buzullardaki sert kontrastlar arasından keskinliği vurgulayarak, her birinin birbirine yakın olduğu gibi, değişken yüksekliklerin yumuşatılmasına yardımcı olur.

  115. Görüntü Sabitleme Sistemi: Görüntü Sabitleme Sistemi, bir fotoğrafçının objektif kameralarından objektifi denklemlemek üzere tasarlanmış optik bir aygıttır. Sistem gerçek bir objektif kameraları içerisinde parlak noktaların dalgalanmasını hafifletmek ve güçlü pozlama ve hızlı hareketteki objeleri net bir şekilde yakalamak amacıyla tasarlanmıştır. Örnek olarak, SLR veya DSLR kameralar çok hareketli bir konuda fotoğraf çektiğinizde, eğer bir Görüntü Sabitleme Sistemi kullanıyorsanız, fotoğrafınız bu harekete karşı stabilize olur ve objeler net bir şekilde görünür.

  116. Düzenleme Yazılımları: Düzenleme Yazılımları, fotoğrafçıların çektikleri fotoğrafların üzerinde düzenlemeler yapmasını sağlayan ve kullanıcı arayüzüne sahip yazılımlardır. Düzenleme Yazılımları, fotoğrafların teknik özelliklerini düzenlemede (renk, parlaklık, kontrast, ton vs.), belge dizilimini düzenlemede (fotoğrafı çevirme, kırpma vs.), görsel efektler oluşturmada ve konvansiyonel düzenleme işlemleri (karşılaştırma, yakınlaştırma, uzaklaştırma vs.) yaratmada kullanılır. Örneğin, Adobe Photoshop programı, görüntü üzerinde düzenlemeler yapmak için profesyonel standartları sunan bir düzenleme yazılımıdır.

  117. Dijital Manipülasyon: Dijital Manipülasyon, fotoğrafçılık biliminde kullanılan şekilde fotoğrafların üzerinde farklı ve özel görünümler sağlayan, fotoğraf üzerinde değişiklikler yapmak için kullanılan bir bilgisayar tekniğidir. Örnek olarak, bir fotoğraf resminin zımni düzenlenmesiyle balık gözü efekti oluşturmak mümkündür. Bu teknik, daha küçük detayların güçlendirilmesinden, renklerin kontrol edilmesine, detaylı görünümlerin hedeflenmesine ve serbest çizimlerin yapılmasına kadar çok çeşitli dijital efektlere izin verir.

  118. Dijital Fotoğraf Düzenleme: Dijital Fotoğraf Düzenleme, fotoğrafların dijital ortama taşınması ve düzenlenmesi sürecini ifade etmektedir. Bu süreç genel olarak renk koridorlarının ayarlanması, görüntünün kırpılması, değişimini sağlayarak crop hizalanması, görüntünün parlaklık, kontrast, canlılık ve daha birçok özelliğinin kontrolü, fotoğrafın artefaktlar, zımbalar vs silinmesi ile birlikte çoğu fotoğraf programları aracılığıyla kontrol edilebilmektedir. Örnek olarak; çekilen fotoğrafın renk doygunluğu ayarlanarak, parlaklığı yüksek ve canlı bir görünüm elde edilmesi.

  119. Yüksek Dinamik Aralık: Yüksek Dinamik Aralık (YDA) fotoğrafçılık alanında kullanılan bir terimdir. YDA görüntüleri, fiziksel oluşturulan ışık koşullarında alınan görüntülerden daha kullanıcı dostu ve doygunluk düzeylerine sahip görüntülere dönüştürmeye yarayan bir teknolojidir. YDA ışının ölçülemeyen çok yüksek ile çok düşük yoğunluk aralığını baskılara veya ekrana daha pratik şekilde aktarmada yardımcı olur. Örnek olarak, bir gün batımı fotoğrafını çekerken; en yüksek ve en düşük ışık parlaklığı aralığının kameraya karşı büyük bir fark oluşturacağı düşünülebilir. Yüksek Dinamik Aralık (YDA) tekniği ile, bu farkı algılayan kamera, daha doygun görüntüler elde etmek için görüntüyü optimize eder.

  120. Bölgesel Ayarlama: Bölgesel Ayarlama, fotoğrafların belli alanlarına bakılarak, bunlardan dilediğiniz gibi ayarlamalar yapmanızı sağlayan bir fotoğrafçılık tekniğidir. Örneğin bir fotoğrafta gözün fikir vermesini istiyorsanız, bir düzenleme aracı ile siyah beyaz tonlar ve kontrast ayarlamaları yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra, bir diyafram ayarı ile pozlama değerleri arttırılabilir veya soğutulabilir. Bölgesel Ayarlama, fotoğraf çekiminde son derece etkindir ve yakınlaştırılmış görüntülerdeki özellikleri daha iyi gözlemlemek için de kullanılabilir.

  121. Renk Doyma: Renk Doyması bir görüntünün daha keskin görünmesini sağlamak veya o görüntü hakkındaki hisleri arttırmak için esas olarak rengin değiştirilmesi ve bazı rengin arttırılması tekniğidir. Renk doygunluğu, fotoğrafların da ötesinde grafiklerin, baskıların ve dijital baskıların görünürlüklerini ve göze çarpan özelliklerini arttırmak için kullanılır. Örnek olarak, bir manzara fotoğrafından gökkuşağının dijital baskıda keskin bir görünüme sahip olmasını sağlamak için renk doyucu teknikler kullanılabilir.

  122. Keskinlik: Keskinlik, fotoğrafçılık dünyasında kullanılan bir terimdir. Görüntülerin daha net bir biçimde görünmesini sağlamak için kullanılan bu kavram, ek bir optik sistem katlanarak veya mercekleri ayarlayarak sağlanır. Görüntülerin netliğini artırmak için kullanılan fotoğraf kameralarının veya lenslerin optik sistemlerinde meydana gelen, gelişmiş lens açıklığı veya optik sistemin özellikleri ile optimum seviyelere getirilen keskinlik, daha net bir görüntü elde edilmesini sağlar. Örnek olarak düz bir duvar örnek vermek gerekirse; ışık şiddetinin ve lens açıklığının ayarlanması için, duvarın oluşturduğu görüntünün ekstranın küçük çizgileri olarak görünmesi sağlanır. Bu sayede daha net bir görüntü elde edilmiş olur.

  123. Yoğunluk Aralığı: Yoğunluk Aralığı; aralıktaki yoğunluklar arasındaki ilişkileri açıklamak için kullanılan bir fotoğrafçılık tekniğidir. Örnek olarak, belirli bir parçanın ne kadar yoğun olduğunu göstermek için yoğunluk aralıkları kullanılabilir. Aynı zamanda, bir gökyüzünün derinliğini veya bir derenin rengini vurgulamak için de yoğunluk aralıkları kullanılabilir. Yoğunluk aralığı ayrıca, belirli parçaların belli özelliklerini daha açık bir şekilde göstermek için de kullanılabilir.

  124. Yakınlaştırma Faktörü: Yakınlaştırma faktörü, fotoğrafçılıkta bir lensin belirli bir verilen mesafenin, yakın bedensel mesafe üzerinde ne kadar yaklaştırabileceğini belirlemek için kullanılan bir kavramdır. Örneğin, 18mm lens bir verilen mesafeden yaklaşık 35 cm'ye yaklaşabileceği anlamına gelir. Yakınlaştırma faktörü, özellikle enstantane veya yakın odaklama fotoğrafları çekerken yüksek duyarlılıkla sınırlı mesafeler için önemlidir.

  125. Otomatik Netleme: Otomatik Netleme, fotoğrafçılık çalışmalarında bir fotoğrafın otomatik veya bilgisayar destekli olarak kesme, düzeltme ve çerçeveleme işlemine verilen isimdir. Örneğin, fotoğrafın kenarlarını düzeltmek için, fotoğrafçılar photoshop yazılımını kullanabilirler. Yazılım geçerli parametreleri kullanarak fotoğrafın kenarlarının altında net bir çerçeve oluşturacak şekilde otomatik olarak netleyecektir.

  126. Görüntü Stabilizasyonu: Görüntü Stabilizasyonu, fotoğrafçılıkta kullanılan bir tekniğin adıdır. Bu teknik, kamera eklemlerine sabitlenmiş bir sistem kullanarak, kamerayı hazırlamak amacıyla; titreşimleri ve hareketleri önlemek için kullanılır. Bu da sonuçlarından nefes kesici görüntüler elde etmek anlamına gelir. Örnek olarak; bir akrobatik uçuş görüntüsünün alınması durumunda, Görüntü Stabilizasyonu tekniği kullanılarak, titreşim ve hareketlerin önlenmesi sayesinde, net ve keskin bir görüntü elde edilebilir.

  127. Çalışma Ortamı: Çalışma Ortamı, fotoğrafçılıkta kullanılan bilimsel bir yaklaşımdır. Bu yaklaşım kullanıcıların deneyimlerini ve çalışma süreçlerini geliştirmelerine olanak sağlayan teknikleri içerir. Çalışma Ortamı, konsantrasyonu, dikkati, odaklanmayı ve doğru algıyı sağlayan bir araçtır. Örnek olarak, kullanıcıların arzu ettikleri sahne ve hava koşullarında fotoğraf çekmek için minimum zaman harcamasını, konfor seviyesini ve iyi hızı elde etmesini sağlamak için çalışma ortamını kullanmaları önerilir.

  128. Görüntü Sabitleme Sensörü: Görüntü Sabitleme Sensörü, bir görüntüyü daha güvenilir bir şekilde yakalamak için sağlanan bir fonksiyondur. Bu gibi durumlarda, kameraya monte edilen bir sensör, titreşimleri veya hareket etrafındaki herhangi bir araçsal kontrolden biri tarafından verilen, kamera üzerindeki lensi sabit tutan bir arayüzü sağlar. Fotoğraf çekiminin sonuçlarında daha net ve keskin görüntülere sahip olunur. Örneğin bir fotoğrafçı kalabalık bir etkinliği çekerken, sensör sayesinde kamera hareketlerinin sebep olacağı görüntü bulanıklığının önüne geçebilir.

  129. Ekspozisyon Ayarı: Ekspozisyon Ayarı, fotoğrafçılık biliminde kullanılan bir terimdir. Ekspozisyon ayarı, belirli bir fotograf çalışmasında kullanılacak olan ışık miktarını ve güçlerini ayarlayan bir dijital tekniktir. Ayrıca uygun ekspozisyon ayarı yardımı ile beraber pozlama oranının da ayarlandığı ve ışık miktarının kontrol edilerek gerçekçi bir fotoğraf çekilmesi sağlanır. Örnek olarak; fotoğraf makinanızın diyafram değerini arttırırsanız, ortaya çıkan fotoğraf daha açık olarak çıkar; fakat bu durum beyaz yerleri üzerinden uğratacağından fotoğrafın karanlık kesimleri daha karanlık çıkacaktır.

  130. Geliştirme Süreci: Geliştirme süreci, fotoğrafçılık bilimindeki, fotoğrafların arka plan, doğal gölgeler ve kontrastlar gibi özelliklerini kullanarak daha iyi başarıyı sağlayan uygulamaların bir kombinasyonudur. Bu süreçte, negatifler belirli bir aşamaya getirilerek, fotoğraflar için olabildiğince iyi kaliteyi sağlamak için gerekli işlemler yapılır. Örnek olarak, fotoğraflanmış negatiflerin duvar kâğıdına aktarılması için fotoğrafa uygun bir aşamaya gelmesi gerekir. Bu aşamaya, negatiflerin bir banyoda geliştiriciden geçirilmesi, bağımsız bir diyafram ve hatta, belirli özel filtrelerin kullanılması gibi seçeneklerle ulaşılır.

  131. Keskinleştirme: Keskinleştirme, fotoğraf çekerken görüntünün daha net bir görünüm almasını sağlayan bir tekniktir. Bu teknik, bir görüntünün yumuşak olmasından doğan görünür hassaslık kayıbını ortadan kaldırmak için küçük ölçekli kontras değişiklikleri yaparak gerçekleştirilir. Örnek olarak, fotoğraf çekerken görüntünün kırılgan ayrıntılarını gözlemek için bir düzeltme sürgüsü kullanabilirsiniz. Bu sürgü, kontrastı artırarak netleştirmeyi ve görüntünün daha net bir görünüm almasını sağlayacaktır.

  132. Fotoğraf Kırpmak: Fotoğraf Kırpmak, fotoğraf çekiminde kullanılan işlem tekniğidir. Bu teknik, çekilen fotoğraftaki nesnelerin algılanmasını arttırmak için kullanılır. Fotoğrafınızda, fotoğraf kırpmayla arka fonu kesip her nesnenin dikkat çekici bir tonda karşı tarafa bakmasını sağlamanızı sağlar. Örneğin; meydandaki performanslarla bağlantılı bir fotoğraf çekmek istiyorsanız, kamera ile arka fonu kırparak, performansın öne çıkmasını sağlayabilirsiniz. Bu tekniğin diğer bir faydası, fotoğraflarınız tarafsız ve çekimin odaklanmış olduğu nesneye odaklanmış olmasıdır.

  133. Dijital Kayıt: Dijital kayıt, görüntüyü dijital olarak saklamak ve almak için kullanılan bir yöntemdir. Dijital veri, görüntüyü (fotoğraf, video, belgesel veya sanat) kayıt sistemlerinden görüntünün sayısal temsilidir. Örnek olarak, bir fotoğraf makinesi, fotoğraflardan elde edilen dijital verileri (pikseller) dizilime kayıt eder ve daha sonra bu verileri kullanıcıya iletir. Aynı şekilde, bir video kamerası da, hareketli görüntülerin kaydını bir dosyaya kayıt eder ve bununla birlikte, kullanıcıya hareketli görüntüler verir.

  134. Açı Kontrolü: Açı Kontrolü, açılan ve arka plan arasındaki aralığı kontrol etmeyi ve denetlemeyi sağlayan fotoğrafçılık tekniğidir. Bu teknik, bir kişiyi veya nesneyi arka planla bir biçimde bir araya getirmeye ve derinlik hissi yaratmaya yardımcı olur. Açı kontrolünde fotoğrafçı, kamerasının standart ölçeğindeki açıyı önemseyerek evreni çekmeye çalışır. Örneğin, klasik poz verme durumunda, fotoğrafçı potansiyel çektiği kişiyi arka plan ile yaklaşık 45 derece bir açı kullanarak tanımlayarak çekebilir. Bu açı kontrolünün, arka plan ve çekilen öğenin arasındaki aralıkları kontrol etmesi için kullanılır.

  135. Dış Mekan Fotoğrafçılığı: Dış mekan fotoğrafçılığı, açık hava ortamlarında çekilen fotoğrafların tasvirini içeren fotoğrafçılık bilimidir. Buna örnek vermek gerekirse, dış mekan fotoğrafçılığı manzaranın veya doğanın küçük bileşenlerinin kadrajlanmasını veya bir çiftin dış mekanlardaki evlilik fotoğraf çekimini kapsar. Genellikle, fotoğrafçı, bir parkta, plajda, dağlarda veya herhangi bir dış mekan türünde çekim yapar. Çekilen fotoğrafların üst resimler, büyük çift açı veya panoramalar, yakın planlar, ara mesafe planlar ve çok yönlü silüetlerin çekimleri olabilir. Dış mekan fotoğrafçılığı çoğu zaman, ışık şartlarının dengeli olmasını ve kompozisyonu zengin hale getirmek için dikkatli planlama gerektirir.

  136. Çevre Dostu Fotoğrafçılık: Çevre Dostu Fotoğrafçılık, insanların veya hayvanların çevredeki konumunu fotoğraflamak için kullanılan veya çevreye verilen baskıyı daha azaltılmış tekniklerle gerçekleştirilen fotoğrafçılık tarzıdır. Fotoğrafçılar tamamlayıcı çevreselilik yaklaşımını kullanarak, çevreye tahsis edilen kaynaklara, mesela ışık ve gürültüye, daha az baskı yaparken, etkili ve üretken fotoğraflar çekmeye çalışırlar. Örnek olarak, fotoğrafçıların tüketilen elektriğin miktarından azaltmak için ekipmanlarını şarj etme ve çevre elektrik kaynaklarına başvurma gibi uygun çözümler geliştirecektir. Ayrıca, artıklarınızı bir çöp kutusuna atmaktan çok daha sağlıklı bir şekilde atma uygulamalarının bir parçası olarak fotoğrafçılar için çöplerin toplanması ve arıtılmasının gerçekleştirilmesi de çok önemlidir.

  137. Görüntü Renklendirme: Görüntü Renklendirme; görüntüleri renklerle kişisel bir ifadeye dönüştürme sanatıdır. Görüntüleri ifade etmek ve okuyucunun ilgisini çekmek için, önceden belirlenmiş renkler gibi renkler olarak kullanılır. Renkler küresel olarak ifade edilebilir veya evrensel heykeltraşlık türleri, kültürler, mesajlar ve simgeler gibi farklı anlamlara göre seçilebilir. Örnek olarak, bir tarihi anıt fotoğrafının görüntüsünü renklendirmek için, beyaz, siyah, kahverengi, gümüş veya kırmızı gibi renkler kullanılabilir. Bu renklerin tarihi anıt ve çevre ile ilişkilendirilmesi ile arzu edilen ifade yakalanmış olur.

  138. Uzaktan Kumanda: Uzaktan Kumanda, fotoğrafçılık alanında kullanılan bir teknolojidir. Kamera ve dijital cihazları kontrol etmek için kullanılan bir cihaz olarak tanımlanır. Uzaktan Kumandalar normal olarak kablosuz olarak programlanmış cihazlar olarak tasarlandı ve kullanıcıların kameralarının tüm özelliklerini veya diğer cihazları kumandanın tuşlarına aracılığıyla kontrol etmesine olanak sağlar. Bir örnek olarak, bir kullanıcı kumandayla oturduğu odadan fotoğraf çeken bir kameraya bağlı olarak kameranın görüntü çekme modunu veya açı ayarını değiştirebilir.

  139. ISO Ayarı: ISO Ayarı, bir fotoğraf makinenizi kontrol etmek için kullanılan bir ayardır. ISO, mercekli bir fotoğraf makinesi için fotoğrafın parlaklık derecesini belirlemek için kontrol etmek için kullanılan bir ayar ölçüsüdür. Bu ölçü daha sonra işlenen bir fotoğrafın muhtevasını belirleyebilir. ISO değeri artırıldığında, daha fazla ışık almak için fotoğraf makinenizin duyarlığı arttırılır fakat fotoğrafın kalitesini düşürür. Örnek: Eğer çektiğiniz fotoğraf çok karanlık ise ISO değerinizi yükseltebilirsiniz, bu da daha fazla ışık almak için fotoğraf makinenizin duyarlılığını arttıracaktır.

  140. Negatif Tarama: Negatif Tarama; fotoğrafçılıkta kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntem, fotoğrafçıların çektikleri negatif filmi, mükemmel kalite ve doğruluk için tarama olarak bilgisayarına aktarmalarını sağlamak için kullanılır. Negatif tarama, kaliteli bir tarama için kullanılan anlamına gelir ve fotoğrafların, çoğu durumda kötü kalite sürümleriyle karşılaştırıldığında daha üstün bir kalitede elde edilmesini sağlar. Örnek olarak, dijital aygıta bir negatif film taraması yapmak, tarayan tarafından yaratılan yüksek çözünürlükli sayısallaştırma algoritmasını kullanarak görüntünün mümkün olan en yüksek kalitede ortaya çıkarılmasını sağlar. Sonuç olarak, dijital çalışmalarında ustalaşmış fotoğrafçılar, negatif filmleri tarayarak mükemmel kalitedeki fotoğraflar elde etme şansına sahiptir.

  141. Renk Düzenleme: Renk Düzenleme, fotoğrafçılık biliminin bir parçası olarak, fotoğrafları daha özel bir görünüm kazandırmak için renklerin düzenlenmesini ifade eder. Renk düzenleme, görüntülerin daha özgün, canlı ve kontrastlı olmasını sağlamak için renk tonlarının, renk karışımının, karşıtlıklar, parlaklık ve gölgelerin ayarlanmasını ve kontrol edilmesini içerir. Örnek: Görüntünün renk tonu, renk karışımı, karşıtlıkları, parlaklık ve gölgeleri ayarlanarak renk düzenlemesi gerçekleştirilebilir.

  142. Filtreler: Filtreler, bir görüntüyü etkilemek için kullanılan optiklerdir. Filtreler, ışığı görüntünün belli özelliklerini kontrol etmek için kullanılan mekanik veya optik parçalardır. Örneğin, bir polarizasyon filtresi, fotoğraf makinenizde fotoğraf çekmek için ışığın doğrusal olarak polarize edilmiş olmasını sağlar. Ayrıca farklı renklerin ve güneş ışınlarının maksimum düzeyde engellemek için kullanılan filtreler de mevcuttur.

  143. Görüntü Kenarlıklandırma: Görüntü Kenarlıklandırma, belirli bir görüntü üzerinde gerçekleştirilen bilgisayar işlemleri sonucunda ortaya çıkan görüntü derinliği arttırarak anlamlı ayrıntılar elde etme işlemidir. Görüntü Kenarlıklandırma teknolojisi, optik kameraların fotoğraf çekmesinden kaynaklanan kenar kaybının telafi edilmesine yardımcı olur. Örneğin, bir fotoğrafın köşelerinde gözlenen düşük kontrast seviyesini telafi etmek için görüntü kenarlıklandırılır. Bu işlem, fotoğrafların kontrastını, canlılığını ve netliklerini arttırarak fotoğraflardaki objelerin belirginlik ve netliklerini yükseltmeyi amaçlamaktadır.

  144. Objektif Halkası: Objektif Halkası, bir fotoğraf makinesinin, objektifin içinden geçen ışığı sınırlandıran ve objektifin odak uzaklığını, açıklık ve odak noktasını ayarlayan bir mühürlü parça olarak tanımlanabilir. Bu parça, özellikle objektifleri başka kameralara uyumlu hale getirmek için kullanılan adaptörlerin aksesuarıdır. Fotoğraf makinelerinin çoğunda, Lens Halkası standart bir lens kenarından sökülebilir ve farklı profesyonel lensleri kullanmak için iletsiz olarak değiştirilir. Örneğin, bir makineye adapte edilebilir lens, genellikle içerisinde, lens halkasını bağlamak üzere yeni bir Lens Halkası ile birlikte verilir.

  145. Pozlama Uyarısı: Pozlama Uyarısı, fotoğraf çekimi sırasında kullanılan yardımcı bir ayağının özüdür. Bu uyarı, fotoğrafın istenen şekilde çekilmesini sağlamak için gerekli olan hava ve sahne koşullarının fotoğrafçıya bildirilmesini içerir. Örneğin; hangi pozlanma ve ayarların kullanılacağı, ışık kaynağının nereden geleceği ve sahneyi nasıl görecek şekilde düzenleneceği gibi. Pozlama Uyarısı, fotoğrafçılık bilimi için çok önemlidir çünkü kötü olarak kullanılabilecek bir pozlama fikrinin çıkış önlemek için doğru pozlanma seçilmesini sağlar.

  146. Yansıma Kontrolü: Yansıma Kontrolü, fotoğrafçılık biliminde renk ve parlaklık ile güneş ışıklarının çekim üzerindeki etkilerinin kontrol edilmesi amacıyla kullanılan bir tekniktir. Bu tekniğin temelinde fotoğraftaki beyaz dengesinin doğal ışık kaynaklarından etkilenmeyen bir şekilde ayarlanması vardır. Örneğin, bulutlu bir çekimde beyaz dengesinin kapalı bir ışık ortamında ayarlanması, çekimin daha net olarak algılanmasına yardımcı olacaktır.

  147. Fotoğrafçılık Sanatı: Fotoğrafçılık Sanatı, fotoğraf kompozisyonunun, tablonun güzelliği ve çekiciliğiyle söz konusu ettiği bir sanattır. Fotografçılık sanatı, yaşamımızda dikkat çeken ve çoğu zaman paha biçilmeyen doğalın ve içgüdüsel olarak oluşturulan fikirlerin aracılığıyla oluşturulan fotoğrafları fotoğraflamak olduğu anlamına gelir. Fotoğrafçılık, daha iyi sonuçlar elde etmek için güzel kompozisyonlar, açılar, ışık ve kurgulamayı içerir. Örnek olarak, sanatçı, bir tehlikeli mağaradan çekilmiş güzel, karanlık ve titreyen bir fotoğraf çekmeyi amaçlayabilir. Fotoğraf, esnek bir pozlama tekniği veya dikkat çekici bir kompozisyonun kullanılmasını gerektirebilir. Çekilen bu fotoğraf sanatçıyı harekete geçirebilir ve yeni fotoğraf teknikleri geliştirmeyi ve mükemmel sonuçlara götürmeyi umut ettirebilir.

  148. Kamera Modları: Kamera Modları, fotoğrafçıların kamera ayarlarını kontrol etmelerini ve her bir pozlamanın en iyi sonucu almalarını sağlamak için yaygın olarak kullanılan modları ifade eder. Kamera Modları, fotoğrafa anlık ve üretim açısından yaklaşımları kolaylaştırmak için çalışır.

    Birkaç genel Kamera Modu şunlardır: Otomatik Modu, Manuel Modu, Program Modu, HiHz Modu ve Çerçeve Lejyeni Modu.

    Otomatik Modu, kullanıcılar için en kolay moddur ve fotoğrafçı tarafından ayarlanması gereken her şeyi kamera tarafından kendiliğinden yapar.

    Manuel Modu, kullanıcının kamera için tüm ayarları manüel olarak el ile yapması gerektiği moddur. Kullanıcı daha önce görüntüleyeceği ortamın belirli koşullarının farkında olup, beyaz dengesini, ISO ve diyafram ayarlarını el ile uyarlayabilir.

    Program Modu, kullanıcının bazı ayarları manüel olarak değiştirirken, kamera tarafından ayarlanması gereken diğer ayarları kendilikinden ayarlar. Bu modda, kullanıcının kamera ayarları hakkındaki bilgisi nispeten düşüktür ancak optimum odak noktalarına ve obje yakınlaştırma derecesine göre ayarlar yapması sağlanır.

  149. Fotoğraf Baskısı: Fotoğraf Baskısı, belli bir resmin fotoğraf makinesinin üretmiş olduğu dijital görüntülerin üzerinden baskı çıkarmak için uygulanan bir fotoğrafçılık tekniğidir. Fotoğraf baskıları üzerinde belli özellikleri ayarlamak ve farklı yöntemleri kullanmak mümkündür. Fotoğraf baskısı teknolojisi, düz fotoğrafların basılmasından başlayarak zengin renkli fotoğraf baskısına kadar çeşitli baskı biçimlerini üretmek için çok çeşitli teknolojilere ve malzemelere ihtiyaç duyar. Örnek olarak, Epson tarafından üretilen SureColor P400F Fotoğraf Baskı Makinesi, eksiksiz renkli fotoğraflar üretmek için kullanılabilecek en gelişmiş fotoğrafçılık teknolojilerinden birini destekler. Makine üzerinden, yüksek kaliteli stok baskıları çıkarmak için UltraChrome HD pigment baskı kartuşlarını başarıyla kullanabilirsiniz.

  150. Fotoğraf Boyutlandırma: Fotoğraf Boyutlandırma, fotoğrafların çözünürlük veya boyutlarını değiştirmek için kullanılan bir tekniktir. Bu, fotoğrafların kenarlarının düzeltilmesi, resimlerin ölçeklerinin veya çözünürlüklerinin değiştirilmesi gibi ufak detaylarına kadar çok daha detaylı düzenlemelere odaklanabilir. Örneğin, bir fotoğraf boyutlandırma tekniği olarak, fotoğrafın üstündeki nesneleri büyütmek veya daha küçük yapmak mümkün.

  151. Dijital Dönüşüm: Dijital Dönüşüm, fotoğrafçılık biliminde bir fotoğrafın dijital ortamda dijital bir formata dönüştürülmesidir. Bu dönüşüm birkaç adımı kapsar: fotoğrafın düzenlenmesi, düzgün bir şekilde boyutlandırılması ve farklı türlerde kaydedilmesi. Örnek olarak, bir günlük analog fotoğraf film okutulabilir ve dijital bir ortama dönüştürülebilir, bu da düzenleme ve görsel işlevselliği kolaylaştıracaktır.

  152. Işık Alanı Kontrolü: Işık Alanı Kontrolü, fotoğrafçılık alanında düz veya oval bir alana sahip objektiflerin ışık geçirme gücünü kontrol etmeyi sağlayan bir tekniktir. Bu teknik, fotoğrafçının düz, oval veya herhangi bir alanda aydınlatmayı daha hassas şekilde yönetmesini sağlar. Örnek olarak, bir fotoğrafçı, ışık alanı kontrolü sayesinde bir merkez ile taşından dışa doğru oval bir alan oluşturabilir; bu sayede sahne ya da objenin arka planda kaldığını istediği alanlarda daha az ışıkla aydınlatma olanağı ile sunmaktadır.

  153. Zoom Ayarı: Zoom Ayarı optik zoom veya digital zoom olarak ikiye ayrılabilir. Optik zoom, fotoğraf makinesinin lens üzerinde yer alan mekanik aygıtlar aracılığıyla mesafede değişiklikler yapılarak yakınlaştırma işlemi gerçekleştirir. Digital zoom ise fotoğrafınız üzerinde dijital işlemler yaparak yakınlaştırma işlemi gerçekleştirir. Örnek olarak şöyle düşünebiliriz: Eğer bir ev manzarasını fotoğraflamak istediğinizi düşünürsek, optik Zoom ayarı sayesinde mesafeden yakınlaştırarak o evin özelliklerini daha detaylı çekebiliriz; Digital Zoom ile ise ev öğesine izin verdiğiniz ölçüte kadar yakınlaştırma işlemi sağlanabilir.

  154. Işık Alanı Dengelemesi: Işık Alanı Dengelemesi, fotoğrafçılık alanında kullanılan bir tekniktir. Işık Alanı Dengelemesi tekniği, kullanılan ışık kaynağının türü ve spektrumu dikkate alınarak fotoğrafın ışık dengesini ayarlamak için kullanılır. Işık topraklama ayarlarını kullanarak, farklı ışık kaynaklarından gelen ışıkların zenginliklerini düzenleyerek doğru ton ve tonu ayarlamayı sağlar. Doğal ortamlar için, doğal ışık kaynaklarının türüne, miktarına ve çeşidine göre ayarlamalar yapılabilir. Örnek olarak; ışık durumunun ışın, güneş, fluoresan, LED gibi farklı ışık çeşitlerinden oluştuğu bir durumda, üç adet kullanılarak örnek olarak fotoğraf çekiminde Flouresan Işık Kaynağı ayarlaması yapılabilir.

  155. Görüntü Perspektifi: Görüntü Perspektifi, görürken fotoğraf makinesinin lensinden kaçınılan bir yoğunluk alanının farkına sahip bir çekim yöntemidir. Görüntü Perspektifi, mantıksal ve fiziksel ölçülere dayalı olarak tasarlanan, mekanlarda ve olayların oluşumunda bir Görünümün nasıl durduğunu tasvir etmek için kullanılır. Örnek vermek gerekirse, bir tarihi mekan çekiminde fotoğraf makinesinin merkezini kullanarak sağlayabilirsiniz. Böylece, duvarlar ve mekanın diğer unsurları daha iyi görüntülenebilir ve kompozisyonunuzun merkezi noktasının çekim noktanız olacağını garanti edebilirsiniz.

  156. Otomatik Beyaz Denge: Otomatik Beyaz Denge (ABD), fotoğraf çekiminde kullanılan bir otomasyon sürecidir. ABD, fotoğrafın içeriğine dayanarak oluşturulan renk tonlarının dengelenmesini sağlar ve renk tonlarının temel renkleri, sarı, mavi, mavi, turuncu ve yeşil arasında dengede kalmasını sağlar. Örneğin, sıcak bir günde alınan bir fotoğrafın mavi tonlarının üzerine koyulmasını sağlayarak fotoğrafın ideal bir beyaz dengesi elde etmeyi sağlar. Bu da fotoğrafın doğal görüntüsünü korur. Böylelikle çekilen fotoğraf gerçekçi görünür.

  157. Kırpmak: Kırpmak, fotoğrafçılık biliminde kullanılan ve bir fotoğrafın açısını değiştirmek için kullanılan bir tekniktir. Kırpmak, gözlemcinin kamerayı bir noktaya karşı hareket ettirmekten çok daha fazlasıdır. Fotoğrafın yakından alınması ve büyük bir açıya hareket ettirilmesidir. Örnek olarak, bir otoyoldan geçerken kamera, ilerleyen araba trafiği dinamizmini yakalamak için kırpmalı yaklaşılabilir. Kırpmalı fotoğraf otomobillerin birbirini izlediğini gosterir, bu araba güzergahının hızını ve harekete geçirici unsurların ne olduğunu gösterir.

  158. Sanat Yönelimi: Sanat Yönelimli Fotoğrafçılık Sanatı, fotoğraf çekmeyi konvansiyonel fotoğrafçılık veya ticari fotoğrafçılıktan ayıran temel özellik olarak kullanılan, klasik anlamda sanatsal olarak güçlü görüntüler oluşturmak için doğru teknik ve stil yaklaşımlarını kullanıyor. Fotoğrafçılar, kaydedilen görüntüyü, projenin sanat yönelimini göstermesi için zenginleştirirler. Fotoğrafçı, dijital veya optik aygıtlar kullanarak objektif çekimler yapmak için deneyler ve teknikleri deniyor veya fotoğrafçılar, objektif çekimleri diğer sanat eserleri aracılığıyla süslemek için beş duyu kullanıyorlar. Örnek olarak başyapıtı resim gibi eserlerin dekore edilmesi gibi bir çalışmada yaratıcılık ve stil kullanılmaktadır.

  159. Doğru Odaklama: Doğru Odaklama, fotoğrafçılık alanında kullanılan bir tekniktir ve odaklanma algısını iyileştirmek için kamera ayarlarından yararlanır. Odaklanma algısının doğru olması, etrafınızdaki nesnelerin kesin, net ve doğru bir şekilde çekilmesini sağlar. Doğru odaklama için, fotoğraf makinesinde özel bir manuel odaklama ayarı vardır. Bir odak ayarı, nesnenin temel noktalarını, kontrastlarını, çok yönlülüklerini, ortalamalarını ve diğer özelliklerini belirler. Örneğin, bir fotoğraf makinesinde manuel olarak ayarlanabilir odak ayarı, kısıtlı bir zamanda çoklu nokta odaklama (AF) ile karşılaştırıldığında, fotoğrafın daha iyi netlikte çekilmesini sağlayacaktır.

  160. Flaş Tipleri: Flaş Tipleri, fotoğraf çekmek için kullanılan farklı ışık kaynaklarını ifade etmek için kullanılan terimdir. Flaş Tipleri, hafif veya yoğun parlaklıkta farklı ışık kaynağını genellikle yeniden oluşturan kısa süreli, yerinde olmayan ışık kaynaklarıdır. Örnek olarak; manuel flaşlar, dijital flaşlar, TTL flaşlar, çoklu flaşlar, yoğun flaşlar, ring flaşlar, yatay flaşlar ve yanıp sönen flaşlar bunlardan birkaçıdır. Manuel flaşlar, çoğunlukla, makul maliyetli bir ışık kaynağı olarak kullanılır ve çok düşük iletişim kapasitesine sahiptir; dijital flaşlar, daha pahalı olsalar da, yüksek verimli TTL ile iletişim kurma kapasitesine sahiptir.

  161. Otomatik ISO: Otomatik ISO, fotoğrafçılık biliminde kullanılan bir tekniktir. Temelde ISO değerinin kullanılan ayarlara bağlı olarak kendiliğinden ayarlanmasına olanak sağlar. ISO, daha doğrusu diyafram, pozlama süresi ve açıklık ile ortaya çıkan görüntünün parlaklığını değiştirmek için kullanılan sabit bir değerdir. Otomatik ISO, öncelikle pozlama süresi ve açıklığın ayarlandığı durumlarda, fotoğrafçının artan ve azalan ışık seviyelerini yakalamak için ISO aralığının Manuel ayara göre otomatik olarak ayarlanmasını sağlar. Örnek olarak, yoğun bir çevrede pozlama süresi ve açıklık değerlerini kilitleyerek ISO değerlerini otomatik olarak arttırmak mümkündür. Böylece resimler hareket görüntüleri ve okunaklı bir görüntü elde edilebilir.

  162. Manuel ISO: Manuel ISO, fotoğraf makinesinin hassasiyetini ayarlamaya yarayan bir özelliktir. ISO, makinedeki sensörün ne kadar hassas olduğu ile yakından ilgilidir ve ışığı algılamasına etkisi vardır. Düşük ISO değerleri daha az ışık algılamasına neden olur ve dolayısıyla eski fotoğraf makinelerinin daha belirgin ve net görüntü ürettiği düşünülür. Yüksek ISO değerleri ise daha fazla ışık algılaması sağlar ve görüntüleri daha parlak ve gerçekçi hale getirir. Örneğin, gece çekimlerinde, ışık seviyesini arttırmak için yüksek ISO değerleri kullanmak söz konusu olabilir.

  163. Sepya Tonlama: Sepya tonlama; görüntüleri eski film şeklinde boyamak ve yaşlanmış bir hava vermek için oldukça basit ama etkili bir fotoğraf düzenleme tekniği olarak tanımlanabilir. Bu yöntem, daha eski bir duruma sahip olan görüntülerin ağır rengi üretmek için yoğun sepi tonlarının kazanılmış fotoğrafın üzerine uygulanmasından meydana gelir. Örnek olarak beyaz ve siyah çerçeveli bir fotoğraf alınabilir, tonların uygulanmasıyla eski bir görüntü oluşturulabilir.

  164. Görüntü İyileştirme: Görüntü İyileştirme, kullanılarak görüntü efektlerinin açıklanan standartlarını ve kalite ölçütlerini geliştirmek ve ilk olarak alınan görüntü kalitesini arttırmak için yapılan bir tekniktir. Görüntü iyileştirmesi teorik olarak çekilen orjinal görüntü üzerinde belirli bir iyileştirme gibi kalite iyileştirmesi işlemlerini içerir. Örneğin, kontrast, parlaklık ve renk düzeltmeleri, kenar vurgulama ve eski görüntüleri canlandırma gibi. Buna göre, bir fotoğrafçı gibi bir görüntü iyileştirme uzmanı, bir görüntüyü daha koyu renkler için kontrast arttırabilir veya renkleri düzenleyebilir; ışığı daha parlak hale getirebilir veya bozuk parçaları düzeltebilir ve daha eski fotoğrafları canlandırabilir.

  165. Manuel Beyaz Denge: Manuel Beyaz Denge (MWB), fotoğrafçılıkta bir fotoğraf makinanın ışık sensörüne ne kadar ışık akışı sağlayacağını belirleyen bir seçenektir. Işık sensörü, pozlama oranını ayarlamanıza yardımcı olursa bile, tam olarak istediğiniz renk değerini elde etmenize yardımcı olacak renklerin veri işlemcisine nasıl aktarılacağını belirleyebilir. Manuel Beyaz Denge, hangi renklerin hassasiyeti ile çalışılacağını ve ayarların ne olacağını tanımlayan şemadır. Örneğin, ortam ışığına gelen, koyu bir sabah saatinde gün doğumu ile çekilen bir fotoğraf çektiyseniz, MWB’yi koyu renklerin daha açık renklerden daha hassas olacağı şekilde ayarlamanız gerekir.

  166. Ölçüm Modları: Ölçüm Modları, fotoğrafçılık biliminde algılanan ışık miktarını ölçmek için kullanılan sistemdir. Bir ölçüm modu daha kaliteli ve mükemmel eğriler oluşturmak için ışık miktarının her bir bölgeyi ayrı ayrı ölçmesine izin verir. Örnek olarak, "Uzun Zamanlı Ortalama" (LTA) ölçüm modu, film veya dijital sensörlerin varyant kaydedebilmesine izin verir. Bu modda, ışık tarama bilgisi alır, bu ışık tarama bilgisi aracılığıyla ortalama güç oluşturulur ve bu güç ard arda kaydedilir. Son olarak, bu kayıtlar arasındaki ortalama kullanılarak, yüksek çözünürlüklü bir görüntü elde edilir.

  167. Küçük Odak Derinliği: Küçük odak derinliği, fotoğrafçılık biliminde kullanılan bir terimdir. Tanım olarak, küçük odak derinliği fotoğraf karesinin hangi kısmının net görünmesini istedigimize bağlı olarak odak mesafesinin düşürülmesini ve yakın nesnelerin göz kamaştırırken arka planın bulanık hale gelmesini sağlar. Bu yaklaşım ile kompozisyon fotoğrafta konu üzerinde yoğunlaşır ve böylece ortaya çok güzel görülen bir fotoğraf çıkarır. Örnek olarak, bir çiçeğin güzel detaylarını yakından belgelemek için küçük odak derinliği kullanılabilir. Böylece arka planın karışık görünmesi sağlanır ve çiçek ön plana alınır.

  168. Flare Kontrolü: Flare Kontrolü, manyetiklerin ve kıvılcımın kullanımıyla olmak üzere fotoğraf kamerasının lensine giren ışığın yoğunluğunu düzenlemeyi sağlayan bir yöntemdir. Çoğunlukla su kenarı manzaralarda kullanılmaktadır. Bu yöntem; güneş ışığının vurduğu beyaz kum, su veya gökkuşağı gibi parlak nesnelerin parıltılarının fotoğraflarda gereksiz parlak alanlar oluşmasını önlemektedir. Örnek olarak, manyetiklerin kullanımı ile parlak nesnelerin parıltısı azaltılarak fotoğraftaki üniteler arası parlaklık ve kontrast dengesi yakalanır. Ayrıca, siyah ve beyaz manyetikler yerleştirilerek güneş ışınları fotoğrafların dışında tutulabilir.

  169. Vurgulama Kaybı: Vurgulama Kaybı, fotoğrafçılıkta kompozisyonlu fotoğrafların daha basit görünmesini sağlayan bir tekniktir. Tekniğin temel amacı, ön plandaki ve arka plandaki objeler arasındaki ışık farkının azaltılmasıdır. Örnek olarak, ön planda ince bir şemsiye açılmış bir kişi poz verirken, arka plandaki bölüme kıyasla az ışık alıyorsa, vurgulama kaybı tekniği kullanılabilir. Bu durumda, arka plandaki bölüme ışık vermek, vurgulama kaybı tekniğini kullanarak ön plandaki kişiyi daha iyi netlikte çekmenizi sağlar.

  170. Hassasiyet: Hassasiyet, fotoğrafçılıkta kullanılan bir terimdir. Çekim ortamı ve kullanılan teknolojinin ışık kapladığı ortamın karanlık ve aydınlık uçları arasındaki seviyeyi ifade etmek için kullanılır. Hassasiyet, bir fotoğraf makinesinin ya da bir deneyimli kullanıcının, mümkün olduğunca karanlık ve aydınlık farklılıklarını yakalamasına ve detaylara dikkat ederek iyi bir resim elde edebilmesine izin verir. Bir örnek verecek olursak, ikinci bir sahneye benzersiz bir keskinlik getirmek için kamera ayarlarının hassasiyet ayarı piksele olarak daha yüksek bir seviyeye çeker.

  171. Filigran Ekleme: Filigran Ekleme; bir fotoğraf veya görüntü içine düzenli şekilde üstüne sürülen ve kopyalanmasının ya da iletmelerinin çoğaltılmasının önüne geçmek amacıyla kullanılan, fotoğraf piksel dizisidir. Örneğin, fotoğraf üzerine bir filigran eklemek, bunu kopyalamayı güçleştirmek veya kopyalanan fotoğrafların alıcı tarafından farkedilmesini sağlamak için kullanılabilir. Örnek olarak, bir görsel içerisine eklenmiş güzel bir yüzük şeklinde tasarlandığında her kopyalama için benzersiz bir filigran etiketi oluşturabilirsiniz.

  172. Görüntü Çözünürlüğü: Görüntü çözünürlüğü, fotoğrafçılık alanında fotoğrafların veya görüntülerin çözünmüş parçacıklarının sayısını ifade eden terimdir. Görüntü çözünürlüğü, dikkatinizi oluşturan piksellerin veya noktaların sayısından oluşur. Genel olarak, daha yüksek çözünürlük daha net ve parlak bir fotoğraf ya da görüntü sağlar. Örneğin, bir 1200x1800 aralığındaki bir görüntü 2 megapiksel çözünürlükte olacaktır ve bu, 1200x1800 pikselden oluşan bir görüntü anlamına gelir.

  173. Yüz Tanıma: Yüz Tanıma, fotoğraf ve görüntü içerisindeki sistemler tarafından yüzlerin teşhisi ve tanımlanması için geliştirilen bir teknolojidir. Yüz tanıma teknolojisi, ya fiziksel ve ya biyometrik özellikleri tarayarak kişiyi tanımlamaya yöneliktir. 3-Boyutlu kameralar ve optik okuyucular, yüz tanımlama için uygun parçalar halinde kullanılmaktadır. Örnek olarak, kimlik kartı olarak kullanılan pasaport ve sürücü belgelerinde yüz tanıma teknolojisi kullanılabilir.

  174. Kontrast: Kontrast, bir gözlemevi olarak görülen fotoğraf çalışmasında, ışınlar arasındaki farkın gözlemevinin netliğini ve gücünü belirleyen belirli bir sıra söz konusudur. Kontrastın temel amacı, renkleri ve koyu/seçilmiş alanları vurgulamak ve fotoğrafın dokusunu oluşturmaktır. Örnek olarak, bir fotoğraf çekip, normal bir beyaz seviyesine vurursanız, fotoğraf açık renkleri içerir, ancak koyu renkler her yerde boş kalır. Kontrast arttırdıktan sonra, fotoğrafın koyu renkleri arttı ve renk harmanlaması güçlendi.

  175. Arka Plan Bulanıklığı: Arka plan bulanıklığı, fotoğrafçılıkta kameranın odaklandığı ya da fotoğraf çekim alanının ana nesnesi dışındaki arka planın erimiş ve dağınık bir görünüme sahip olmasını sağlayan bir tekniktir. Bu, daha net, ancak hareket etmeyen odaklanmış bir arka plan olmaktan ziyade kişinin ön planının dikkat çekiciliğini arttırmak için kullanılır. Arka planın erimesini sağlamak için teknikler, arka plan odak uzaklığını doğru ayarlamaktan büyük diyafram değerleri kullanmaya kadar geniş bir yelpazede değişir. Örneğin, çekim alanında bir çiçek, arkadan gelen ağaçların arka planında odaklamaya karşı olan diyafram değerinin f/2.8 ve daha büyük olmasını sağlamak arka planın bulanık bir görünüme bürünmesini sağlayacaktır.

  176. Büyük Odak Derinliği: Büyük odak derinliği, görüntünün fokus alanından dolayı gerçekleşen fotoğrafın odak alanı genişliğidir. Bu derinlik ölçümü, objektif ve kamera arasında bulunan uzaklıkların çoklu kombinasyonunu kullanarak alınan fotoğraf içerisindeki fokuslanmış alanın ölçümüdür. Örnek olarak, makro fotoğraf çekimlerinde gözükmek üzere nesnenin tamamının net bir şekilde ortaya çıkarılmasının sağlanması için kullanılan odak derinliğinin en yüksek olduğu seviyeye kadar uzaklaşmak, odak derinliğinin arttırılmasını sağlar.

  177. Flaş Senkronizasyon Modları: Flaş Senkronizasyon Modları, fotoğrafçılar tarafından kamerada flaşın ışık sinyalini kamera diyaframının titreşim frekansına ayarlayarak, makinanın en uygun çekim süresini ayarlamak için kullanılan bir sistemdir. Örnek olarak, Normalde Flaş modu, kamera sensörünün önce sinyal gelene kadar açık olduğu bir moddur. Bu mod, flaşın hareketini yakalamak ve diyaframın hareket moduna karşı çalışmasını sağlamak için tercih edilir. Sürükleme Flaş modu ise, flaşın önce sinyal gelip gelmeyeceğini anlamak için bir kamera sensörü açma ve kapama döngüsüne bağlı olarak çalışır. Bu mod, diyaframın hareketinden daha hızlı hareketli obje görüntülerinin yakalanması için tavsiye edilir.

  178. Gürültü Filtresi: Gürültü Filtresi; fotoğrafçılık alanında kullanılan oluklu işlemcili fotoğraf düzenleme metodudur. Gürültü Filtresi, gürültüyü minimum etmek için kullanılan gizli modelleme yöntemlerinin bileşiminden oluşan bir tekniktir. Gürültü Filtresi kapalı hatlar veya anlık gürültüleri azaltarak, fotoğrafların daha keskin detaylar sunmasını sağlar; aynı zamanda hafif gürültünün detayları neredeyse yok etmeme gibi temel bir görev de üstlenir. Gürültü Filtresi, her kontrast ve netlikten kalma gürültüyü minimuma indirmekten sorumluyken, aynı zamanda fotoğrafın doğal dokusunu da korur. Örneğin; açık alanlardan çektiğiniz fotoğraf, gürültüyü minimum seviyeye çekmek için Gürültü Filtresi kullanarak daha kolay elde edilebilir.

  179. Monokromatik Fotoğrafçılık: Monokromatik fotoğrafçılık siyah-beyaz fotoğrafçılık olarak bilinen tek renkli görüntülerin çekilmesi şeklinde tanımlanır. Monokromatik fotoğrafçılık, baskı teknolojisinin, grafik tasarımın ve sanatın her alanında önemli ölçüde kullanılan bir fotoğraf tekniğidir. Tek renkli iletişim aracı olarak, monokromatik fotoğrafçılık, merkezi bir konu veya tema üzerine odaklanmak için izlenebilecek bir yoldur. Örnek olarak, siyah-beyaz bir fotoğraf, akılda kalan bir sonucu sağlayacak şekilde temelde tamamen soğuk ya da sıcak ile gösterilebilecek bir portre çekebilir.

  180. Lens Sabitleme: Lens Sabitleme, fotoğrafçılık biliminde kullanılan bir tekniktir. Lens sabitleme, sabit olan kamera objektifinin lensinin sabit tutulmasını sağlamak için kullanılan bir mekanizmadır. Lens sabitleme çok sayıda hareketli nesnelerin yakınındaki çok küçük hareketleri düzeltmek ve görüntünün bulanıksız olmasını sağlamak amacıyla kullanılır. Aynı zamanda, lens sabitleme kamera nesnenin yakınındaki hareketlerin objektifin çabuk aynı odak noktasında tutulması için de kullanılan bir tekniktir. Örnek olarak, bir fotoğrafçı hareketli bir nesneyi fotoğraflamak için standart bir lens ve lens sabitleme kullanıyorsa, fokus alma, odaklama veya netleştirme sırasında nesnenin hareketini dengeler ve net bir görüntü elde edebilir.

  181. Görüntü Bozulması: Görüntü Bozulması, bir görüntünün istenen kalite ve nitelikte algılanamaz hale gelmesi durumu olarak tanımlanır. Görüntü bozulması meydana gelebilecek hataların belirlenmesi ve kontrol edilmesi görüntü işleme ve görüntü kalitesi üzerinde hayati bir öneme sahiptir. Örnek olarak, görüntü perde sarkması görüntü bozulması olarak nitelendirilebilir. Bu, çekim sırasında görüntünün hareket halindeki nesnelerin kare aralıklarındaki yükselmelerinin veya azalmasının görüntü kalitesini düşürmesidir.

  182. Otomatik Görüntü İyileştirme: Otomatik Görüntü İyileştirme, fotoğrafçıların renk ayarı veya diğer görsel görevleri başarmak için kullandıkları bir tekniktir. Bu işlem, görüntü üzerindeki renklerin, kontrast ve parlaklığın düzeltilmesi, siyah-beyaz görüntülerin renkli görüntülere dönüştürülmesi veya tüm görüntünün birleştirilmesiyle gerçekleştirilebilir. Fotoğrafçılar, otomatik görüntü iyileştirmeyi kullanarak fotoğraf çekerek fotoğraf üzerinde bir sürü değişikliğin yapılmasını sağlayabilirler. Örnek olarak, fotoğrafçılar, renk ayarlarına otomatik görüntü iyileştirmeyi kullanarak ayarlayabilir ve parlaklık ve kontrast seviyelerini ayarlayabilirler.

  183. Odak Hizalama: Odak Hizalama, bir kamerada çoğu konuda net görüntü elde etmek için lensin nispeten farklı noktalarda manuel olarak hizalanmasını içerir. Lenslerin algıladıkları çok sayıda noktanın dikkatli hızlanmasına ihtiyaç duyulur. Örnek olarak, tek bir noktayı net olarak hedef alarak, etrafındaki özellikleri tarayarak etrafa yansımak suretiyle sizden kötü etkilenmesini engelleyecek şekilde lensi odaklamak mümkündür.

  184. Geliştirme Araçları: Geliştirme Araçları fotoğrafçılık biliminde fotoğrafları düzenlemek ve efektler oluşturmak için kullanılan yazılımlar olarak tanımlanabilir. Örneğin Photoshop özellikleri, bir fotoğraftaki tonları ve ışıkları düzenlemek, filtreleri uygulamak veya çerçeve eklemek için kullanılabilir. Bir diğer örnek olarak Lightroom da bir fotoğrafı çeşitli gölgeler ve dengelerle düzenlemek ve çevre dokusunu düzenlemek için kullanılır. Bu araçların her biri, profesyonellerin fotoğraflarını geliştirmenin ve tüm özellikleriyle profesyonel çıkışlar yaratmanın çeşitli yollarını sağlar.

  185. Görüntü Karanlıklaştırma: Görüntü karanlıklaştırma, fotoğraf çekimlerini renkli olduğu halde koyu renkli görüntüler elde etmek için kullanılan bir tekniktir. Görüntü karanlıklaştırması, fotoğrafların bazı bölümlerini yerleşik kamera ayarlarını kullanarak ya da daha karmaşık programları veya sistemleri kullanarak renklerinin ve tonlarının daha koyu renklere döndürülmesini sağlar. Örneğin, fotoğraftaki bir arka plan, gri, siyah veya mavi renge döndürülebilir. Karanlıklaştırma işlemi, belirli detaylar cümbüşü elde etmek veya bir pozlama dengesi oluşturmak için de kullanılabilir.

  186. Otomatik Çekim Modları: Otomatik çekim modları, fotoğrafçılık biliminde kullanılan çeşitli birim ayarlarının kullanıcı tarafından düzenlenmesi yerine fotoğraf makinesinin otomatik olarak parametreleri belirlemesini sağlayan modlardır. Dönüşümü, fotoğraf makinesinin içindeki çeşitli programlar aracılığıyla oldukça kolaydır. Çoklu yönlü çekim modları genellikle standart çekim, portre çekim, sport çekim, makro çekim, çok açıklık, balanslama beyaz öncesi vb. şeklinde sıralanır. Örnek olarak, standart çekim modu, fotoğraf makinesinin potansiyel standart fotoğraf için mevcut olan her şeyi otomatik olarak ayarlayacağı anlamına gelir.

  187. Dikey Odaklama: Dikey Odaklama; fotoğraf makinesinin çektiği fotoğrafa belli bir netlik sağlandığında sağlanan yatay bir düzeyde odaklanma gibi farklı yüksekliklerde de odaklanma sağlanabilmesidir. Dikey Odaklama ile, çok uzaklardaki obje ile yakın mesafedeki objeye odaklanmak imkansız olanlara ulaşmak mümkün. Örneğin, aynı pozlama açısında bir arka plana odaklanırken, mülkün her bir detayını ön plan üzerine odaklayabilirsiniz.

  188. Otomatik Ölçüm Modu: Otomatik Ölçüm Modu, bilgisayar veya uyumlu görüntü belirleme aygıtları tarafından kullanılan bir özelliktir. Dijital fotoğraf makinesi kullanırken otomatik ölçüm modu, kullanıcının objeyi ölçümlemek ve ışık koşullarını kontrol etmek için otomatik olarak kullanmasını sağlar. Otomatik ölçüm modu, sıcaklık, parlamaları ve dış ışıklandırma koşullarına iyi bir şekilde uyum sağlayarak saydamlık, kontrast ve renk yoğunlukları gibi fotoğrafın kalitesine etki eden bazı faktörleri ayarlayarak fotoğraf çekmeyi kolaylaştırır. Örnek olarak, kullanıcı, dijital makinesinin otomatik ölçüm modunu kullanarak gece manzarası fotoğrafı çekebilir. Makine otomatik olarak gerekli ölçümleri yapacak ve kullanıcıya daha net ve gerçekçi görünen bir gece manzarası fotoğrafı sunacaktır.

  189. Gece Görüş Modu: Gece Görüş Modu, fotoğraf ve videoların aydınlatmasız karanlık ortamlarda daha net kaydedilmesini sağlamanın bir yoludur. Bu mod, dijital cihazlarda mevcut olan sensörleri mümkün olan en iyi şekilde kullanarak çok daha parlak ve net bir görüntü elde etmesini sağlar. Örnek olarak, bir gece fotoğraf çekmek için bir kameranın Gece Görüş modunu kullanması, gece fotoğraf çekmeyi çok daha kolay hale getirecektir.

  190. Daha Yüksek Işık Duyarlılığı: Daha Yüksek Işık Duyarlılığı, fotoğraf çeşitlerinde aynaların, sensörlerin ve filmlerin doğru görüntüyü yakalamaya olanak sağlayan ışık duyarlılığıdır. Çoğu fotoğraf makinesinin üzerindeki ISO ayarı, kullanılan fotograf teknolojisinin ışık duyarlılığını ayarlayan bir değerdir. Daha yüksek ışık duyarlılığı, daha karanlık ortamların bile etkili bir şekilde fotoğraflanabileceğini, ancak daha parlak ışık kaynakları ile fotoğraflama esnasında kötü kalite kaybı olacağını ifade eder. Örnek olarak, ISO 100 ayarını açık alanlarda kullanırken ISO 800 ayarını karanlık ortamlarda kullanmayı düşünebilirsiniz.

  191. Odak Uzaklığı Ayarı: Odak Uzaklığı Ayarı, fotoğrafçılık tekniğinin temel özelliklerinden biri olan odak noktalarının hızla ve doğru bir şekilde gerçekleşmesidir. Kullanılan aletin objektif merceğinin ne kadar uzaklıkta tutulacağına bağlıdır. Odak ayarı, objektif pozisyonunu temin eden farklı yerlerde yerleştirilen bir kılavuz kullanılarak ayarlanır. Kısa bir örnek olarak, bir makro fotoğraf için odak uzaklığı ayarı kullanılacaktır. Makro fotoğraf çekimi için, lensin uzaklık ayarı, her nokta için farklı mesafelerde olmalıdır. Bu nedenle, objektifin her nokta için doğru odak noktasına getirilmesi için odak uzaklığı ayarı gerekmektedir.

  192. Flaş Örtüsü: Flaş Örtüsü, fotoğrafçılıkta fotoğraf makinesi gözünün alındığı aydınlık ortamda, fotoğraf çekim için yardım sağlayan bir tekniktir. Flaş örtüsü, makineden çıkan parlak ışıkların kontrol edilmesine ve tek boyutlu bir ışık alanı oluşturulmasına yardımcı olur. Örnek olarak; söz konusu gündüz çekimlerinde parlak ışıkların çekim alanına etkilerini minimumda tutmak istenirken, ışık odağı alındığında ve fotoğrafçının istediği sonuçlar elde etmesi için flaş örtüsü kullanılabilir.

  193. Flaş Eşleştirme: Flaş Eşleştirme, fotoğrafçılık biliminde sıklıkla kullanılan bir tekniktir. Fotoğraf makinenin içindeki elektronik flaş cihazının, flaş göreceyi kullanarak objenin etrafına ışık saçmasını sağlayan bir çalışma mekanizması olarak açıklanabilir. Flaş Eşleştirme, rozetlerin doğru şekilde ve istenen şiddette aydınlatılmasını sağlar. Örnek: Açık havada gece fotoğrafçılığı yaparken, kamera tarafından ayarlanan ISO değeri ve dış flaş hakkında yeteri kadar bilgiye sahip olmamak durumunda olabilirsiniz. O zaman üstündeki elektronik flaş ile flaş boyutu ve şiddetini doğrudan etrafınızdaki objelere ayarlarken Flaş Eşleştirme kullanabilirsiniz. Böylece, objektifin önü ön ve arka planın aydınlatılması sağlanır.

  194. Renk Tonlama: Renk Tonlama, fotoğrafçılıkta fotoğrafların karakterini, görsel olarak baskılamak için kullanılan bir tekniktir. Bu teknik, renkleri doğru bir şekilde düzenlemek ve renki seçmek için kullanılan bir desen oluşturmak için kullanılır. Örneğin, bir siyah beyaz görüntüde, siyah ve beyaz bölgenin arasında güçlü bir tonlama oluşturmak için açık siyah ve koyu beyaz renklerinin kullanılması gerekir. Aynı siyah beyaz görüntüde, renkli bir görüntü için farklı renk tonları da kullanılabilir. Bu durumda, maviden koyu kahverengiye kadar farklı tonlar arasında gezinmek için farklı renk tonları kullanılır.

  195. Görüntü Aydınlatma: Görüntü Aydınlatma, fotoğrafçılık ve videografik sanatlarda çekimler için görsel nesneler ile çevre arasındaki ışık durumunu kontrol etmeyi amaçlayan tasarım prensibidir. Görüntü aydınlatmasında, seçilmiş ışık fontlarından iki temel öğeyi etkili bir şekilde bir arada kullanarak güzel bir çalışma ortaya çıkarmak için kullanılır. Bunlardan biri ana aydınlatma kaynağıdır (doğal aydınlatma, stüdyo reflektörleri vb.) Diğeri ise kontursuz ve yüzeye dayalı fon aydınlatmayı sağlayan arka (veya ikincil) aydınlatmadır. Örnek olarak, bir portre çekiminiz için ana ışığın yüzeye yönelmiş stüdyo reflektörü kullanılırsa, arka aydınlatma ise sessiz bir beyaz bir ışık kaynağı (örneğin, bir sessiz beyaz flaş veya difüz panel) kullanılarak alınırsa, net ve keskin görüntüler elde edilebilir.

  196. Mekanik Netleme: Mekanik Netleme, fotoğraf çekimlerinde kullanılan mekanik cihazları kapsayan fotoğrafçılık tekniğidir. Genellikle statik bir fotoğraf çekmek amacıyla kullanılır ve fotoğrafın merkez noktası Amerikan Fotoğraf Sanatı Birliği'nin (APA) netleme standartlarına göre merkezlenir. Mekanik Netleme manuel bir süreç olduğundan, esneklik ve hassasiyet önemli bir konudur. Örnek olarak; bir markanın veya ürünün fotoğrafının net olarak veya hangi pozisyona sahip olduğu halde kullanılması için mekanik netleme kullanılır. Bu, pozun 4 köşesinin tiyatro perdesi gibi daha doğru bir merkezlenme ile düzgün bir şekilde temizlenmesini sağlar.

  197. ISO Duyarlılığı: ISO Duyarlılık, fotoğraf makinesinin içindeki sensörün ne kadar ışık alması gerektiğini belirlemek için kullanılan bir ölçüdür. ISO duyarlılığı, bir fotoğraf makinesinin ne kadar parlak bir fotoğraf elde etme kabiliyetine sahip olduğunu ve göstermek için ne kadar ışık ihtiyaç duyduğunu sağlamak için kullanılır. Yüksek ISO duyarlılığı, ışık alanında daha fazla hassasiyete ve üstün netlik ilkesine sahip bir görüntü elde etmeyi sağlar. Örnek olarak, bir ISO duyarlılığı 100 kullanarak alınan bir görüntüde, 400 ISO duyarlılığı kullanarak alınacak aynı görüntü daha az ışır ihtiyacı olan daha hassas farkını gösterecektir.

  198. Yüksek Kontrast Modu: Yüksek Kontrast Modu, fotoğrafçılık alanında kullanılan bir özelliktir. Fotoğraflarda hassas kontrast aralıklarını arttırmak için kullanılan bu mod, iki karşıt renk arasındaki farkların maksimum dereceye çıkmasına olanak sağlar. Fotoğraflardaki karanlık detaylar gün ışığında olduğu gibi belirgin hale gelebilir ve aydınlatılan alanlar açık ve yoğun bir kontrast sağlayarak daha canlı bir görünüm kazanabilir. Örnek: Bir yağmur ormanının potansiyel fotoğraf alanının kontrastını Yüksek Kontrast Modu ile kullanmak, en koyu kısımların daha belirgin bir görünüme sahip olacağı anlamına gelir. Bu durum fotoğraftaki süs bitkileri veya çiçeklerin görünürlüklerini kat be kat artırıp, her şeye daha net bir görünüm kazandırır.

  199. Flaş Pozlama Modu: Flaş Pozlama Modu, fotoğrafçılıkta kullanılan bir moddur. Bir fotoğrafın doğru ortam ışığının sağlanması için, fotoğraf makinesinin ışık kaynağına bağlı olan ve belirli bir zaman dilimi içerisinde zamanlanan harici bir flaş ışığının kullanılmasını sağlar. Flaş pozlama modunun örneğin akşam gündüz kameralarında, karanlık odalarda ve gece poz vermek için kullanılabilir. Çoğu modern fotoğraf makinesinin zoom özelliği sayesinde flaşın uzak mesafelerde kullanılabilmesi sağlanmıştır. Aynı zamanda, flaş pozlama modu, süper pozlama modu, yarım pozlama modu veya manuel pozlama modu gibi farklı modlar da sunabilir.

  200. Flaş Örtüsü Pozlama Ayarı: Flaş Örtüsü Pozlama Ayarı, kullanılan flaşla ortaya çıkan ışığın yoğunluğunu yeterli seviyede tutmak için kullanılan bir ayardır. Örtüsü pozlama ayarı, fotoğrafçının kontrol edebileceği piksellik, yoğunluk, görüntüleme (deneyimleme) ve sıcaklıkların kontrol edilmesini sağlar. Flaş türüne, sensör türüne ve fotoğrafın bir görüntü olarak ne istediğine bağlı olarak değişebilir. Örnek olarak; kullanılan flaş türüne göre açıklık 3.2 - 5.6 arasında seçilebilir. Kullanılan flaşın mesafesine göre yoğunluk değerleri seçilebilir ve bir fotoğraf için deneyimlenmesi uygun renk kazanımları ve oranları sağlanabilir.

  201. Odak Uzaklığı Kontrolü: Odak Uzaklık Kontrolü, fotoğrafçıların fotoğraf çekim sırasında belirli nesneleri netlik kazanmasını sağlayan bir tekniktir. Kısaca, odak kontrolü kullanılarak fotoğraf çekme aparatının lensi, belirli bir noktaya have göre ayarlanır, böylece fotoğrafın fokal noktası, net ve odaklı elementler halindedir. Örnek olarak, bir kuşu net ve detaylı gösteren bir fotoğraf çekmek isteyen bir fotoğrafçı, kuşun pozisyonuna ve uzaklığına göre odak uzaklığı kontrolünü ayarlamalıdır. Bunu yapmak için kullanılacak olan lensin odak ayarlaması, kuşun uzaklığından ve konumundan bağımsız olarak doğru şekilde yapılmalıdır.

  202. Doğal Işık: Doğal ışık, doğal çevrede var olan ve alışılmış fotoğraf tekniklerini etkileyen ışık kaynaklarıdır. Doğal ışık çok çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir, ancak en yaygın olarak bireylerin kullandığı ışık güneştir. Doğal ışık günün belirli saatlerinde en kuvvetli olarak kullanılır. Örneğin, sabahın erken saatlerinde, akşamüzeri ve akşamları yanmakta olan güneşten alınan ışık en kullanışlı ve fotoğraflarca tercih edilen ışık kaynağıdır.

  203. Görüntü Çarpıklığı: Görüntü çarpıklığı, fotoğrafçılıkta objektif sisteminde optik hatalara bağlı olarak görüntüyü çarpık göstermesine neden olan bir durumdur. Bu çarpıklık, lensin anormal bir şekilde doğrultu hataları nedeniyle meydana gelir ve mercekler arasındaki bozulma veya distorsiyondan kaynaklanır. Örnek olarak, bir kenarı daha geniş gösterip, kenarlara doğru yayan dış sınırlara bağlı oluşan çarpıklığı örnek olarak verebiliriz. Bu çarpıklık, lenslerin dışarıdan aldığı sinyallere neden olan bozulmaya da neden olur.

  204. Yumuşak Odaklama: Yumuşak odaklama, fotoğrafçılık ve videografi alanında kullanılan bir tekniktir. Odaklama sırasında objektifin diyaframı çok hafifçe açık bırakılır. Yardımıyla pozlanacak objelerin belirli alanları, fon veya arkaplanla ilgili fokalı ya da net olmayan bir alana dikkat çekilir. Net olmayan bir alan odaklama ile efektif bir görüntü elde edilmesiyle sağlanır.
    Örnek: Bir çiçek fotoğrafı çekerken, arka planın çok net olmasını istemiyorsanız kolaylıkla yumuşak odaklama tekniğini kullanabilirsiniz. Bu, çiçeğin açık olmasına rağmen arka plandan, sunumun daha kusursuz bir görüntü oluşturmasını sağlamak için kullanılır.

  205. Pozlama Sırasında Hareket: Pozlama Sırasında Hareket, fotoğraf çekimlerde, görüntüyü netleştirmek için kullanılan bir tekniktir. Pozlama Sırasında Hareket, bir fotoğraf makinesi ile bir hareketli nesneyi duruma getirerek, görüntüdeki unsurların kaybolmasına neden olan noktalanma etkisini hafifletmek amacı ile kullanılır. Örnek olarak, 10/1000 saniyelik bir pozlama süresi; normal koşullarda bir araba yolculuğunun süresindeki arabaların neredeyse görünmez gibi görünebileceğini ortadan kaldıracaktır.

  206. Beyaz Dengesi Vurgulama: Beyaz Dengesi Vurgulama, görüntüler düzgün bir şekilde renklendirilirken gerçek hayat tonlarını yakalamayı ve daha hassas renk tonları elde etmeyi sağlayan bir tekniktir. Beyaz Dengesi Vurgulama, fotoğrafta herhangi bir yerin aynı beyaz ışık koşullarında gösterilmesini sağlamaktadır. Örneğin; aynı fotoğraf çekilirken seyirci için bir manzaraya gösterildiğinde, güneşin ışınlarının çekim alanına gelmesi çok da uzak olmaz. Güneşin karşısındaki beyaz evde, beyaz dengesi vurgulama, güneş ışığından gelen güneş ışığına uyum sağlamak için evde beyaz ışık eklenecektir. Bu arada, güneşten gelen ışıkla aynı tonlar yakalanacaktır.

  207. Enstantane Sırasında Hareket: Enstantane sırasında hareket, fotoğrafçıların belli bir noktadan belli bir zamanda aldıkları çözünürlükteki görüntüleri yakalama yeteneğinin bir özelliğidir. Bir enstantane sırası, hareketli gösterileri yakalamak için kullanılan üstün kalitedeki fotoğraf makinesi veya kameralardan hangi saniyeyi ifade eden pozlara kadar çekim çekildiğini belirten sıralanmış bir küme oluşturur. Örnek olarak, bir at koşusunu izlemek için, atın çeşitli aşamalardaki hareketinin takip edilmesi için kullanılan enstantane sırasının fotoğrafları çekilmiş olur. Fotoğrafta yarışçının her bir adımının yakalanmış olduğu belli saniyelerde her iki ayağının pozisyonu gösterilecektir.

  208. Dijital Zoom'un Yetersiz Kalması: Dijital Zoom, bir fotoğraf makinesinin lensi tarafından yakınlaştırılma yeteneğinden daha yüksek bir ölçek için biçimde elde edilen fotoğraf çözünürlüğünü arttırmak için kullanılan bir tekniktir. Ancak, bu teknik yetersiz kalır, çünkü fotoğraf makinesindeki optik zoomun yeteneğine göre olduğundan daha yüksek bir ölçek için bir etkiye gidemez. Yetersiz olması nedeniyle, dijital zoom fotoğraflarda kaliteyi düşürebilir, nesneleri distorsiyon edebilir ve fotoğraftaki nesnelerin gerçek büyüklüklerini gösterme yeteneğinden yoksun kalır. Örnek: Siz yakınlaştırma özelliğini arttırmak için makinenizde dijital zoom kullandınız. Ancak, çekiminize sadece yakınlaştırılmış görüntü elde edebildiniz. Bu, dijital zoomun yetersiz kalmasıdır.

  209. Flaş Yönü: Flaş Yönü, fotoğrafçılıkte kullanılan bir terimdir ve kullanılan flaşların görece ışık yansıma yönünü belirler. Flaş Yönü, ışığın çekim alanındaki kişi veya nesneye nasıl yansıyacağını bildirir. Örneğin, fotoğrafçı çıkışta bir arka plan ışığı çekmek istediğinde, Flaş Yönü saat yönünde olmalıdır. Bu durumda, flaş arka planda oluşturulan yansımaları önlemek ve arka plandaki detayları ortaya çıkarmak için kullanılarak, çekimin elde edilen sonuçları iyileştirilebilir.

  210. Flaş Uzunluğu: Flaş Uzunluğu, gücü ölçmek için fotoğrafçılıkta kullanılan bir kavramdır. Flaş uzunluğu, fotoğraf makinesinin flaş ünitesinden atılan ışık miktarını belirler. Flaş ünitesinin gücü, yakın alanlar için daha yüksek olmalıdır. Örneğin, düğün fotoğraf çekmek istiyorsanız, flaş uzunluğunun daha yüksek olması gerekir.

  211. Gece Görüntüleme: Gece Görüntüleme, fotoğrafçılık alanında kullanılan tekniklerin biridir. Bu teknik, insan gözünden çok daha az ışık gerektirerek, görüntünün mevcut ışık düzeyinin çok altında olması durumunda bile net görüntü yakalamayı sağlamak için kullanılır. Gece Görüntüleme, astronomi, suç beraberliği, takip ve özel güvenlik gibi birçok alanda kullanılan önemli bir tekniktir. Gece Görüntüleme, fotoğraf çekerek veya kısa süreli video oynatma teknikleri ile çevrede bulunan gizli nesneleri ve hayvanları göstermek için kullanılır. Örneğin, suç olabilen bir olayın cinayet alanında bulunan gizli nesneleri göstermek için, Gece Görüntüleme tekniği kullanılmaktadır.

  212. Kırmızı Göz Giderici Flaş: Kırmızı Göz Giderici Flaş, fotoğrafçılık biliminde kullanılan bir tekniktir. Oluşturulan kısıtlayıcı sahne çerçevelerinden veya çoğaltıcı ışık kaynaklarından çok parlak ışık kaynaklarını ortadan kaldırmak için kullanılır. Bu tekniğin amacı, insanların gözlerinde oluşan kırmızı veya mavi seçilmiş noktaları ortadan kaldırmaktır. Örnek olarak; el feneri kullanarak, fotoğrafın arka planında küçük bir ışık arkası kullanabilirsiniz. Bu arka plan, kamera ile çekilen pozlar arasındaki göz ışığını yok etmede yardımcı olacaktır. Kırmızı Göz Giderici Flaş’ı kullanmak için, fotoğrafların merkezindeki düşük yoğunluklu ışık ikincil bir flaş buharlaştırıcısı kullanılır. Bu durumda, iyi ayarlanmış olan anında "maskelemeler" oluşturulmuş olacaktır.

  213. Görüntü Ölçeği: Görüntü Ölçeği, görüntülerin renkli olup olmaması, çözünürlük ve boyutları gibi fiziksel özelliklerinin küçük çaplı değişimlere tabi tutulmasıyla gerçekleşen bir süreçtir. Özellikler arasından belirlenen değerler için bir ölçek oluşturulur ve bu ölçekteki her bir girdiyi tanımlamak için bir etiket belirlenir. Örnek olarak, fotoğraf çekiminde fotoğrafın çözünürlüğünün ölçeğinin 1-5 arasında (1 en düşük, 5 en yüksek) skalaya durmak üzere ölçeklendirilmesi verilebilir. Bu anlamda, 5 çözünürlük fotoğrafa en yüksek kalitede, 1 çözünürlük fotoğrafa ise en düşük kaliteyi verdiği söylenebilir.

  214. Güneş ışığı: Güneş ışığı, fotoğrafçılık biliminde, doğrudan ya da dolaylı olarak güneşten gelen ışık parçacıklarıdır. Güneş ışığının en yaygın kullanımı, fotoğraf makinesi aracılığıyla görüntüleri kaydetmek için pozlama (uygun ışık miktarının sağlanması) olarak kullanılır. Örneğin, açık bir gün arka planda gölge düşmeyen bir ev manzarası fotoğraflamak istiyorsanız, bu ışığın uygun pozlama için kullanılması gerekir.

  215. Beyaz Ayarı Kontrolü: Beyaz Ayarı Kontrolü, fotoğrafçılık biliminde kullanılan bir kamera ayarıdır. Fotoğraf çeken bir kameranın içindeki sensör, pozlandırma ayarı olarak kullanılır. Beyaz ayarı kontrolü, fotoğrafın doğru beyazayarı değerini sağlamak için kullanılır. Beyaz aydınlatmanın gücü, fotoğrafını çekme sırasında sensöre aktarılır ve bu da bir pozlandırma ayarı olarak kullanılır. Örnek olarak, beyaz ayarı kontrolünü kullanarak, bir valizin beyazı bulunabilir ve daha sonra bir sensörün bu ayara tıklanmasıyla fotoğrafın doğru beyaz ayarını alacağını söyleyebiliriz.

  216. Işıklandırma Kontrolü: Işıklandırma Kontrolü, fotoğrafçılıkta özellikle dış mekan çekimlerinde efektif bir şekilde kullanılan ve ışıklandırıcının etkilerini eşit tutmak için kullanılan bir etkidir. Bu etki, gölgeleme yaptığında bile bir dikiz aynasının kullanılmasıyla sağlanabilir. Örnek olarak, flaş kullanılarak açık tarafa ya da karanlık tarafa daha fazla ışık verilmesi Işıklandırma Kontrolü'yle eşit tutulabilir.

  217. Hareketi Durdurma: Hareketi Durdurma, fotoğrafçılıkta bir kompozisyon tekniğidir. Bu teknik bir görüntüdeki hareketli komponenleri durdurarak, hareketin belirli bir anını yakalamak için kullanılır. Yakalanan an, kareyi çeken fotoğrafçının anlık tepkisinin ötesinde, değişimleri veya hareketin gücünü gösteren etkileyici bir görüntü olmak üzere planlanabilir. Örnek olarak, bir koşu atının hareketini durdurmak için, shutter hızı çok yüksek tutulabilir ve çok uzun pozlamalar ile örneklenen bu teknik koşu atının hareketini kendi içinde bir kompozisyon olarak çağrıştırmaktadır.

  218. Flaş Konumlandırması: Flaş Konumlandırması, fotoğrafçılıkta fotoğrafa istenilen ikincil ya da üçüncül aydınlatma efekti sağlamak için kullanılan bir tekniktir. Flaş, belirli bir noktaya odaklanır - üçüncül aydınlık kaynağı olarak - ve birkaç saniye içinde ışık verir. Flaşın konumlandırılması, kullanılan flaşın pozisyonuyla ilgilidir ve bu özelliği kullanarak fotoğrafa farklı bir ifade verilebilir. Örneğin, pozlar poz arka plan aydınlatılmamış olma eğilimindedir. Flaş konumlandırması yapılarak flaş hem pozu hem de arka planı aydınlatılabilir.

  219. Işıklandırma Seçenekleri: Işıklandırma Seçenekleri, fotoğrafçılıkta kullanılan farklı ışık kaynaklarının yönlendirmek ve kontrol etmek için kullanılan ışıklandırma teknikleridir. Bunlar arasında yansımayı etkili kullanmak, hafif kaynaklarının farklı noktalara geri yansımasını kontrol altına almak, ışık kapılarını kullanmak, ışığı odaklamak ve filtreleri kullanmak gibi uygulamalar bulunmaktadır. Örnek olarak; Yansıma tekniği, fotoğraf makinesinin burun kulakları veya dairesel alanların kenarına yerleştirilen yansıtıcıları kullanmaktadır. Bu yansıtıcılar yansımayı optimize etmek veya fotoğraf çerçevesinin dışında kuvvetli ışıkların düşmesini engellemek için kullanılabilir. Yansıtıcılar sayesinde, ışık kaynakları daha zayıf olabilecek kadar da sönük olabilirken, fotoğraf makinenin hedefine çok daha fazla aydınlık bir şekilde odaklanması sağlanmaktadır.

  220. Flaş Yüksekliği: Flaş Yüksekliği, fotoğrafçılıkla ilgili bir terimdir. Flaş, fotoğraf çekiminde aydınlatmayı sağlamak için kullanılan bir araçtır. Flaş Yüksekliği, özetle, kullanılan flaşın ne kadar parlak olacağını belirlemek için kullanılan bir ölçü birimidir. Bu ölçü birimi genellikle ışık metre cinsinden ifade edilir. Flaş Yüksekliği, fotoğraf çekiminde kullanılan flaşların kullanılacak ortama göre ayarlanması için kullanılır. Örneğin, genellikle ev içinde veya dışarıda çekilen fotoğraflarda flaş yüksekliği farklı olmalıdır. Ev içi ile çekimlerde flaş yüksekliği daha düşüktür çünkü genellikle daha parlak, kapalı bir alan olmasından dolayı. Aksi halde, dışarıdaki manzara fotoğrafı çekimleri sırasında çok daha yüksek bir flaş yüksekliğine ihtiyaç duyabilirsiniz.

  221. Görüntü Yenileme Hızı: Görüntü Yenileme Hızı, bir fotoğraf makinesinin yaydığı ışık parçacıklarının yeniden görüntülenmesi ve gösterilmesi için gerekli olan süreyi ifade eder. Tek karelik bir görüntünün kare hızıyla yeniden görüntülenmesi için, görüntü yenileme hızı, örneğin, 30 kare/saniye olarak ayarlanabilir. Böylelikle, bir saniye içinde 30 farklı görüntünün sürekli olarak akışını oluşturmak için gerekli olan hızı sağladı.

  222. Pozlama Süresi Uyarısı: Pozlama Süresi Uyarısı, fotoğrafçıların daha kaliteli görüntüler yakalamak ve göz alıcı filmler oluşturmak için daha uzun pozlama süreleri kullanılırken ortaya çıkan görüntü parçacıklarının temizlenmesi için kullanılan bir tekniktir. Bu araç, rastgele hareketli parçacıkların pozu etkileyebileceği veya fotoğrafın bozulmasına yol açabileceği durumlarda fotoğrafçıları uyarıyor. Örnek olarak, bir fotoğraf makinesi küçük bir objeyi net olarak yakalayacak kadar uzun bir pozlama süresi kullanılmasını gerektiriyorsa, Pozlama Süresi Uyarısı sizi uyaracaktır. Bu, fotoğrafçıların fotoğrafın bozulmasına neden olabilecek hareketli parçacıkları temizlemek gerektiğini anlamalarını sağlayacaktır.

  223. Flaş Yönetimi: Flaş Yönetimi fotoğrafçılık biliminde kullanılan bir tekniktir. Flaş, bir fotoğrafın ambiyansının parlaklığını veya fonun rengini değiştirmekte kullanılan bir ışık kaynağıdır. Flaş Yönetimi, ışık gücü, temas çerçevesi ve odak aralığı bu ışığın konumunu ayarlamak için fotoğraf çekerek, kullanılan ışığın dengesini sağlamak üzere uygulanan bir tekniktir. Örneğin, bir fotoğraf oluştururken, bir çerçeve içindeki kamera ışık geçirmez flash havuzunun pozisyonu, ışığın açısı ve ışık çıkış seviyesi ayarlanır. Bu, görüntü elde etmek için kaç miliamp veya watt kullanılacağını ve yaratılan ışıkların arasındaki dengenin sağlanmasını sağlar.

  224. Filtre Ayarları: Filtre ayarları, fotoğrafçılıkta belirli nesnelerin görüntüsünün özelliklerini değiştirmek için lensin önüne takılan farklı tiplerde optik araçların dış görünüşünün oranıdır. Filtre ayarlarının genel amacı, kullanılan fotoğraf makinesininın göründüğünden farklı görüntülere sahip olmaktır. Filtre ayarları kullanılarak, fotoğraflarda belirgin çizgiler oluşturmak veya ek çerçeveleme görünümüne sahip olmak, fotoğraflar arasındaki tonları arttırmak veya düşürmek, gökyüzünün mavi tonlarını daha da parlak yapmak veya azaltmak gibi birçok şey yapılabilir. Örneğin, fotoğrafçı, fotoğraf çektiği ormanda anıtsal bir görünüm yaratmak istediğinde, koyu gri bir filtre kullanarak ipekleşme efekti oluşturabilir.

  225. Düşük Odak Derinliği: Düşük odak derinliği, fotoğrafçılıkta belirli bir açıdan ışıkları yakalayabilmek için kamera objektifinden geçen ışığı, özellikle arka plana yönelik olarak engellediği göz önünde bulundurulur. Çekilen görüntünün odaklanmış kısmının ötesinde konu hakkında birbirinden ayrılma ve belirginlikte kaybolma olmasıyla tanımlanır. Düşük odak derinliği, görüntünün daha ön plana çekilmesi ve arka planın daha az net olması için kullanılır. Örnek olarak, bir portre fotoğrafında bir kişinin gözlerinin ön plana çıkmasını sağlamak için düşük odak derinliğinin kullanımı.

  226. Pozlama Dengeleme: Pozlama Dengeleme; fotoğrafçılıkta pozlamaya farklı renklerde ve ışıkların yayılma hızına göre hafif ayarlamalarla yapılan bir tekniktir. Poz gece çekimleri, ormanlar için ağaçlarla ortalama pozlama gibi birçok durumda kullanılır. Örneğin, bu özelliğin en iyi şekilde kullanılması beyaz denge ayarından geçer. Klasik renklerdeki belirli renkleri ve hangi renklerin poza nasıl dağıldığını kontrol etmenin bir yoludur. Bu özellik, bir fotoğraf makinenin kamera sensörüyle bir kıyaslama yapmasına ve beyazın resme yakın bir tonu elde etmesine yardımcı olur.

  227. Mekanik Yavaşlatma: Mekanik Yavaşlatma, bir fotoğraf makinesinin mercek sistemini kullanarak ile oluşturulan çekim hızının azaltılmasıdır. Bu, makinedeki vakum sistemi veya mekanik bir cihaz aracılığıyla daha yavaş çekim hızı üretmek için gerçekleşir. Mekanik Yavaşlatma, fotoğrafçıların daha net, daha ayrıntılı görüntüler elde etmesini sağlar. Örnek: Fotoğrafçı bir arka plana odaklanmak istiyor, ancak hareket eden bir objeye çekimi kesin olarak yakalamak istiyor. Mekanik Yavaşlatma, çekim süresini yavaşlatarak hareket eden objeyi net olarak yakalar.

  228. Zamanlayıcı Kontrolü: Zamanlayıcı Kontrolü, fotoğrafçılıkta dışındaki fotoğraf makinesinin kendi hareketini düzenlemek için kullanılan bir teknolojidir. Zamanlayıcı kontrolü, fotoğrafçının görüntülenen ve fotoğraf çekilen her nesneyi ayarlamasına yardımcı olur. Örneğin, bir fotoğraf makinesinden, önceden belirlenen birikim ölçümünden üretilen bir fotoğraf çekilmesini ayarlamak için zamanlayıcı kontrol kullanılarak fotoğrafınızın zaman olarak hassas bir şekilde ayarlanması sağlanabilir. Bir diğer örnekte, fotoğrafçı istediği kompozisyon veya kontrastı elde etmek için bir fotoğraf makinesinin ISO değeri ayarlamak için zamanlayıcı kontrol kullanır.

  229. Gürültü Kısıtlama: Gürültü Kısıtlama, fotoğraf çekiminde karşılaşılan gürültü faktörünün (parazit sapmaları, noktaların gözlenmesi, canlılık kaybı vs.) fotoğrafların kalitesinden miras alınmamasını sağlayan bilimsel bir yaklaşımdır. Gürültü kısıtlama, düşük ışık veya yoğun parazitorların aksine, daha yüksek kaliteli görüntü akışı sağlamaya çalışır. Örnek olarak, bir fotoğraf makinesinin sensöründe görüntüleri sık gürültüye maruz kalacak hassas bir durumda, fotoğraf makinesi kendisi için en uygun olan bir gürültü kısıtlama filtresi kullanarak ekranın kalitesini korumaya çalışabilir.

  230. Flaş Uyarısı: Flaş Uyarısı, fotoğraf çekim sırasında fotoğraf makinenin flaş kullanılması konusunda kullanıcıya bilgi veren bir uyarı sistemidir. Mamul cihazın kapanması, flaş çalışır pozisyon konumu, hareketli bir konu olması veya flaş kullanılmıyorsa, ekran gerekli durumlar hakkında uyarı verebiliyor. Örnek: D-SLR bir makine kullanıyorsanız ve flaşı kapatacağınızı fark ederseniz, Flaş Uyarısı makinenin çekim öncesi kontrolleri menüsünde sizi uyaracaktır.

  231. Flaş Hızı: Flaş hızı, fotoğrafçılıkta kullanılan merceğin videosunu çekmek için ne kadar hızlı bir şekilde açılıp kapanması gerektiğini belirleyen bir terimdir. Flaş hızı, mercek/fotoğraf makinenin çektiği fotoğrafların pozlama koşullarına ve görüntü kalitesine etki eder. Flaş hızı, 1/f, yani 1 saniyede merceğin bir kez açılıp ve kapanmasıyla hesaplanır. Bir örnek vermek gerekirse, çektiğiniz bir fotoğraf için 1/10 saniyelik bir hız seçilirse, mercek 1 saniyede 10 kez açılıp kapanacaktır.

  232. Flaş Rezistansı: Flaş rezistansı referans noktası olarak kullanılan bir tekniktir. Fotoğrafçılar, belli bir pozlama ile ışığı daha iyi kullanmak için referans noktasına göre flaş gücünü ayarlamak için bu tekniği kullanırlar. Örnek olarak; fotoğrafçı eğer referans noktaya göre flaş gücünü arttırırsa, ya da daha azını kullanırsa fotoğrafın parlaklığının, aydınlığının ve renklerinin ayarlanmasına yardımcı olur.

  233. Bulanıklık Ayarı: Bulanıklık ayarı, fotoğraf stilizasyonu için bir kullanıcı arayüzü efekti olarak adlandırılır. Bu ayar, fotoğrafın sınırlarındaki belli detayların vurgulanmasına izin verir. Fotoğrafta netlik, belli derecede bulanıklık ve hafiflik sağlanır. Örneğin, beyaz yüzeylerde renk varyasyonlarının yakalanması için bulanıklık ayarı boz laştırılabilir.Farklı ölçeklerde bulanıklık ayarlanır - miktarının artırılması ile netlik ve keskinliği düşürülerek, fotoğrafın daha yumuşak ve net olması sağlanır. Örnek olarak, doğal orman çekimi yapılıyorsa, fotoğraf çekiminden önce bulanıklık ayarı kullanılarak, orman arka planının hafif bulanık bir görünümünü elde etmek mümkündür.

  234. Pozlama Kontrolü: Pozlama Kontrolü, fotoğrafçıların, fotoğrafın gölgesi ve parlaklığı hakkındaki arzu edilen görünümü alabilmelerini sağlayan bir fotoğrafçılık tekniğidir. Bu kontrol, özellikle pozlama değeri (belirli bir ışık miktarının farkında olarak sağlanan) ve kademeler (bilgisayar baskısında farklı tonların gösterilmesini sağlamak için farklı ton ve parlaklık aralıkları) aracılığıyla sağlanır. Örnek olarak, fotoğrafçılar fonu açık tutmak için daha yüksek bir pozlama değer les sendeleyebilir, böylece arka planın ön plan kadar parlak görünmesini sağlar.

  235. Yüksek Odak Derinliği: Yüksek Odak Derinliği, fotoğrafçılıkta çekilmiş bir kare içerisinde her konu detayı anında net olarak görülür hale gelmesidir. Bu yöntem, ayrıca hedeflediğiniz arka planın kompozisyonunuza odaklaşmış olarak ayrı olarak olağanüstü açıklığı ortaya çıkarmaya da yardımcı olur. Yüksek odak derinliği genellikle, düşük f-Sayısı (diyafram açıklığı) kullanılarak

  236. Flaş Sıcaklığı: Flaş sıcaklığı; fotoğrafçılıkta kullanılan renk sıcaklıklarının ölçüsü olan bir değerdir. Renk sıcaklıkları basitçe, çekilen fotoğraflardaki rengin ne kadar doğal olacağının belirlenmesine yardımcı olmak için kullanılan bir ölçüm sınıfıdır. Bir fotoğraf çekmek için kullanılan herhangi bir aydınlatma kaynağının renk sıcaklığı kelvin (K) cinsinden ifade edilir. Flaş sıcaklığı, bir fotoğraf makinenin flash modundaki fotoğrafa aydınlatma sağlamaktadır. Örnek olarak, beyaz gözlere sahip bir insanın portresi için flaş sıcaklığı kullanılabilir. Flaş, insanın gözlerindeki ışığı sağlayarak, onların daha canlı görünmesine yardımcı olan renk sıcaklığını arttırır.

  237. Statik Odaklama: Statik Odaklama, fotoğrafçılar tarafından kompozisyon odak noktasının net bir şekilde vurgulanmasını sağlamak için kullanılan bir tekniktir. Durdurma veya Baskılama, fotoğrafçılıkta genellikle düşük hızda çekim yapmak için kullanılan bir yöntemdir. Statik odaklamanın temel prensibi, objektifin kişinin odak noktası olan objeye tüm odaklanmış olmasıdır. Statik odaklamayı kullanarak, fotoğrafçı objeyi net bir şekilde vurgular ve kompozisyona öncelik verir. Örneğin, bir arka plan fotoğraf çekerek ağaçlara odaklanıp, arka planda net olmayan gökyüzünü değişik efektler kullanarak vurgulayabilirsiniz.

  238. Odak Mesafesi: Odak mesafesi, kamera sensörüne olan maksimum netlik mesafesidir. Odağın herhangi bir noktaya yakınlaştığı ve odak noktasından uzaklaştığı noktayı ölçmek için kullanılır. Odak mesafesi, milimetre cinsinden ölçülür. Odak mesafesi, fotoğraf makinenin üzerindeki lensi döndürmek ya da lensini değiştirmekle değiştirilebilir. Örnek olarak; bir telefoto lensi (500mm) ile çekilen bir fotoğrafta odak mesafesi, 500mm olacaktır.

  239. Flaş Sinyali: Flaş sinyali, fotoğrafçılıkte aydınlatma için kullanılan bir elektronik sinyaldir. Flaş sinyali, kamera ve flaş ayarları arasındaki iletişimi sağlamak için kullanılır. Örnek olarak, bir fotoğrafçının kamera ayarlarını değiştirmesi durumunda, kamera kullandıkları profesyonel flaş sistemleri tarafından verilen çıkış sinyalini alır. Flaş sinyali, kameranın ne kadar süre için flaş çalışması gerektiğini bilmesini sağlar ve kamera ile flaş çalışabilmek için gereken iletişimi sağlar.

  240. Flaş Kapasitesi: Flaş Kapasitesi; fotoğrafçıların iç mekan ve dış mekan gibi çevrelerde fotoğraflar çekerken optimum ışık seviyesini sağlamalarını sağlamak için kullandıkları bir ölçümdür. Flaş kapasitesinin ışık çıkışını mümkün olduğunca düşük tutmak için ölçülmesi gerekiyor. Örnek olarak, gün ışığındaki flaş kapasitesi, ortamın ışık koşullarına ve kullanılan flaş cihazına göre farklılık gösterebilir. Örneğin, hava son derece açık olduğunda ve ISO 100 üzerinde bir flaş cihazı kullanıldığında flaş kapasitesi yaklaşık 1/8000 çekim süresi olarak ölçülebilir.

  241. Görüntü Düzeltme: Görüntü Düzeltme, fotoğrafçıların fotoğraflarının kalitesini ve hassasiyetini korumak ve teknik olarak düzeltebilmek için kullandıkları bir tekniktir. Görüntüdeki renklerin, pozlama ve tonların ayarlanması, kontrastı güçlendirme, kurgu hataları ve bozulmaları giderme gibi işlemler bu teknik içerisinde yer alır. Örnek olarak, fotoğrafçı karanlık ortamda alınmış bir fotoğrafın pozlamasını düzelterek görüntünün parlaklığının arttırılmasını bahsedebiliriz.

  242. Görüntü İşleme Teknolojisi: Görüntü işleme teknolojisi, fotoğrafçılık alanında kullanılan ve görüntüleri bilgisayarda işlemek amacıyla üretilen yazılımlar, elektronik aygıtlar ve süreçleri arasındaki gelişmiş teknolojidir. Görüntü işleme teknolojisi ile, hareketli veya yapay olarak oluşturulmuş görüntüler arasında yüksek seviyede işleyebilen ticari görüntü işleme sistemleri oluşturulabilir. Örnek olarak, Görüntü İşleme Teknolojisi, fotoğrafçılıkya oldukça faydalı olduğundan, basit bir fotoğrafın bir çıktıya dönüştürülmesi için kullanılabilir. Görüntü İşleme Teknolojisi, fotoğrafların çarpıcı kontrastlar, Renk Engelini, Vignette gibi basit editsayonlar ve efektler içeren kombinasyonlarına dönüştürülmesi için de kullanılabilir. Ayrıca, görüntü işleme teknolojisi, farklı efektler ve düzenlemeler içeren karmaşık çerçeveler ve posterler olusturmak için de kullanılabilir.

  243. Görüntü Sabitleme Modu: Görüntü Sabitleme Modu (ISO), fotoğrafçıların kameraları tarafından, fotoğraf çekiminde oluşan gürültüyü azaltmak için kullandıkları bir kontrol modudur. Örneğin, açık alan fotoğraf çekimi gerektiren bir durumda ISO kullanılır. Gürültüyü azaltmak için ISO oranı düşürülür; ISO oranının düşürülmesi, fotoğrafın daha düşük hızlarda çekimini sağlar, ancak daha fazla ışık alınmasını gerektirir. ISO değerinin artırılması da baskılanacak gürültünün daha yüksek seviyelerde olmasına neden olur, ancak dahili ışığın kullanılmasını gerektirir.

  244. Dijital Fotoğraf Baskısı: Dijital Fotoğraf Baskısı, dijital görüntülerin hareketli/sabit medya ortamına aktarma işlemlerinden sonra, belirli ortamlara baskı yapmaktan oluşan bir çözüm yoludur. Diğer fotoğraf baskı tekniklerinde olduğu gibi dijital baskıya da renkli ayrıntılı görüntüler elde edebilmek mümkündür. Örnek olarak, amatör fotoğrafçılarıyla birlikte profesyonel görüntüler için de kullanılabilir. Hazırladığınız dijital fotoğrafı kolaylıkla kâğıt tipi fotoğraf baskısına aktarılabilir veya poster veya dijital fotoğraf üretim makinesi ile kartvizit veya slayt gibi çok çeşitli dekoratif parçalar üretilebilir.

  245. Dijital Fotoğraf Düzenleyici Programlar: Dijital Fotoğraf Düzenleyici Programlar, fotoğrafçılık biliminde araçlar ve teknolojileri kullanarak fotoğrafları değiştirmek ve onların kalitesini arttırmak için kullanılan dijital programların topluluğudur. Bu programlar genellikle kullanıcıların düzenlenebilir, basılabilir, paylaşılabilecek ve evrensel formatlara taşıyabilecekleri fotoğraflar oluşturmasına olanak tanır. Örneğin Adobe Photoshop, son zamanların en popüler dijital görüntü düzenleme programıdır. İmajlar üzerinde olumsuz ya da olumlu görüntüleri düzenlemek, filtreler, boyutlandırma ve çerçevelendirme gibi çok sayıda işlev ve özelliğe sahiptir.

  246. Dijital Fotoğraf Albümü: Dijital Fotoğraf Albümü, fotoğrafçıların fotoğraf çektikleri ve kaydettikleri fotoğrafları tanımlamak ve iletmek için kullandıkları fotoğraf arşivleme sistemleridir. Dijital fotoğraf albümleri, kullanıcıların fotoğrafları arşivleyip elde etmek için etkili yollar sağlar. Örnek olarak, dijital fotoğraf albümüne kullanıcının fotoğraf çektiği hemen her türlü mevsim veya olayın fotoğraflarını kaydedebilir. Fotoğrafların aynı zamanda zaman sıralamasına göre tek tek ya da küme olarak görüntülenmesini de sağlayabilir.

  247. Dijital Fotoğraf Arşivi: Dijital Fotoğraf Arşivi, genellikle fotoğrafçılık ya da dijital görüntüleme biliminde kullanılan bir kavramdır. Diğital Fotoğraf Arşivi, dijital verilerin saklanması, aranan verilerin bulunması ve geri alınması için kullanılan bir organize veri yönetim sistemidir. Bu sistem, birbiriyle bağlantılı belgeleri, fotoğrafları ve diğer dijital verileri arşivlemek ve erişilebilir bir şekilde aramak için kullanılır. Örnek olarak, resim arşivi yöneticileri, meme değerinde yüksek çözünürlükte fotoğrafları ve birbiriyle bağlantılı çoklu dosyaları arşivlemek ve kolayca arama yapmak için dijital fotoğraf arşivi sistemlerini kullanabilirler.

Bu kurs, fotoğrafçılık alanındaki kavram ve teknikleri öğrenmek isteyenler için harika bir fırsattır. Fotoğrafçılık, güzel ve etkileyici fotoğraflar oluşturmak için kullanılan bir sanattır. Fotoğrafçıların çektiği görüntüler, çeşitli kompozisyon, ışık ve renk kullanımı teknikleri ile oluşturulur. İyi bir fotoğrafçı olmak için, bu kavram ve teknikleri iyi bir şekilde anlamak çok önemlidir. Fotoğrafçılık kursumuz, fotoğrafçılık alanında kavram ve teknikleri öğrenmek için harika bir fırsat sunuyor. Bu kurs öğrencilere, güzel ve etkileyici fotoğrafların nasıl oluşturulacağını ve kavram ve tekniklerin önemini öğretiyor. Fotoğrafçılık kursumuz, fotoğrafçılık alanında başarılı olmak isteyen herkes için mükemmel bir seçenektir.

Sonuç olarak, fotoğrafçılık alanındaki kavram ve teknikleri öğrenmek isteyen herkes için, fotoğrafçılık kursumuz harika bir fırsattır. Bu kurs, öğrencilere güzel ve etkileyici fotoğrafların nasıl oluşturulacağını ve kavram ve tekniklerin önemini öğretiyor. Fotoğrafçılık kursumuz, başarılı bir fotoğrafçı olmak için herkese ideal bir seçenek sunuyor.

Fotoğrafçılık, kalbinizi göstermenin en güzel yoludur.

IIENSTITU
Film Hızı, Fotoğrafta ne kadar ışık alınacağını belirleyen saniyedeki kare oranını gösteren sayı, 24 karelik filmde, film 24 saniyede bir kare alıyor, Hareket Bulanıklığı, Fotoğrafçının anlık isteklerine yanıt vermesi veya hareketleri daha başarılı olması için sürpriz etkileyici görüntüler üretme tekniği, Bir futbol maçında, hareket halindeki oyuncunun çekimine odaklanma, Görüntü Kaybı, Üzerinde çalışılan bir görüntünün veri kaybından kaynaklanan kalitesizlikleri ve hata alanında düşük kontrastı, Bir fotoğrafı bir dosya sıkıştırması programıyla sıkıştırma ve sonucunda çeşitli piksellerin kaybolması, Flaş Sensörü, Kameranın merceğe ışık göndererek pozlama süresini ayarlamasına ve ışık miktarının doğru seviyede olmasını sağlamaya yardımcı olan donanım, Spor etkinliğinde çekilen fotoğrafların kalitesini artırmak için kullanılır, Işık Alanı Algılama, Fotoğrafçılıkta pozlama esnasında algılanan net hassasiyet, Açık havada doğru pozlama sağlamak için ISO, diyafram ayarları ve zamanlama dikkate alınır, Görüntü Oluşturma, Fotoğrafın öğeleri ile mekaniksel, elektronik ve bilgisayar ortamlarını kullanarak fotoğraf makinesi dışında yeni fotoğrafların oluşturulma teknikleri, Elektronik çizimler, retuşlar, efektler, grafikler ve resimler eklemek, Görüntü Düzeltme Ayarları, Fotoğraflardaki renk, parlaklık ve mıknatıslaşma gibi etmenleri ayarlayan teknik, Fotoğraftaki parlaklığın artırılması ya da bir renk sabitlenmesi gibi düzeltmeler yapmak, Pozlama, Bir fotoğrafın amacına uygun olarak oluşturulan ve düzenlenen ışık kullanımı, Göz açısının doğru seçilmesi, çekimin derinlik odaklamasının doğru yapılması ve pozlama aralığının seçilmesi, Görüntü Boyutu, Bir fotoğrafı değerlendirmede kullanılan genişlik, yükseklik ve derinlik oranları, Bir fotoğrafın boyutlarını ayarlayarak o fotoğrafın değerlendirilme oranını değiştirebilmek
Fotoğrafçılık fotoğraf fotoğrafçılık eğitimi fotoğraf çekimi fotoğraf çekim teknikleri
Dolgun, koyu renk keçi sakallı bir adam doğrudan kameraya bakıyor. Güçlü bir çene çizgisi, belirgin elmacık kemikleri ve yoğun bir bakışı var. Yanaklarında ve çenesinde birkaç günlük kirli sakal var. Gözleri koyu renk ve kaşları bakımlı. Yüzünden geriye doğru taranmış orta uzunlukta, dalgalı siyah saçları var. Kıyafetleri beyaz bir tişört, mavi bir kot ceket ve bir çift solmuş kot pantolondan oluşuyor. Kendinden emin, rahat bir duruşu var.
Turhan Develi
Etkinlik Fotoğrafçısı

Turhan Develi, hayatta bir kez yaşanacak anları yakalama tutkusuna sahip bir etkinlik fotoğrafçısıdır. Canlı etkinliklerde çalışmanın heyecanını seviyor ve mükemmel kareyi yakalamak için her zaman hazır olmaya çalışıyor. Turhan'ın fotoğrafları dünyanın dört bir yanındaki dergilerde ve dijital yayınlarda yer aldı. Fotoğraf çekmediği zamanlarda eşi ve kızıyla vakit geçirmeyi seviyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.