AnasayfaBlogEn Popüler Yapay Zeka Uygulamaları
Teknoloji

En Popüler Yapay Zeka Uygulamaları

24 Şubat 2020
Bu görüntü, bir ışığa dokunmak için uzanan beyaz bir robot elini göstermektedir. Robot el mavi bir arka planla aydınlatılmıştır ve yuvarlak ve beyaz renkli ışığa çok yakındır. Robot eli mafsallı eklemlerden ve kavisli metal plakalardan oluşuyor ve parmak uçları hafif kavisli. Arka planda mavi ve beyaz bir logo ile mavi ve beyaz bir daire vardır ve her ikisi de robot el tarafından kısmen gizlenmiştir. Bu görüntü, görüntü altyazısı için bir veri kümesi hazırlanmasına yardımcı olmak üzere kullanılabilir.
Yapay Zeka Uygulama AlanıÖrneklerYapay Zeka'nın Katkıları
EğitimKişiselleştirilmiş öğrenme uygulamaları, yazılı sınavların otomatik notlandırılması, çalıntı tespitiÖğrencilere kendi seviyelerine uygun öğrenme materyalleri sağlar, öğretmenlerin yükünü hafifletir, akademik dürüstlüğü korur
FinansSahtekârlık tespiti, algoritmik ticaret, otomatik borç tahsilatıHileli işlemleri önleme, iş akışını hızlandırma ve maliyetleri düşürme
SağlıkHasta teşhisi, tedavi planı oluşturma, hastalık tahminiHızlı ve doğru teşhis, bireyselleştirilmiş tedavi, hastalık süreçlerinin etkin yönetimi
TekstilModa trendlerinin analizi, otomatik tasarım oluşturmaYeni moda trendlerinin öngörülmesi, yaratıcı ve yenilikçi tasarımlar
İşe AlımCV analizi, otomatik mülakat yapmaDoğru personel seçimi, mülakat süreçlerinin hızlandırılması
OtomasyonOtomatik üretim süreçleri, sürücüsüz araçlarDaha hızlı ve verimli üretim, güvenli ve konforlu ulaşım
Görüntü İşlemeYüz tanıma, nesne tespitiGüvenlik ve kimlik doğrulama, konum tabanlı hizmetler
Ses TanımaAsistanlar, otomatik transkript oluşturmaKişiselleştirilmiş hizmetler, zaman tasarrufu
Doğal Dil ÜretimiChatbotlar, metin oluşturmaEtkin müşteri hizmetleri, otomatik içerik oluşturma
BiyometriParmak izi tanıma, göz taramasıGelişmiş güvenlik, özelleştirilmiş kullanıcı deneyimi

Günümüzdeki teknolojik gelişmeler bireylerin ve toplumların yaşamlarına dokunmaktadır. Bireylerin ve toplumların yaşamlarına dokunmanın yanı sıra yaşamlarını şekillendirmekte ve kolaylaştırmaktadır. Yapay zeka konusu da teknolojinin gelişmesiyle birlikte son zamanların en çok konuşulan konularından birisi haline geldi. Yapay zeka konusu gittikçe geliştirilen ve bireylerin yaşamlarına müdahale eden bir hale geldi. Yapay zeka uygulamaları geliştirilerek bireylerin yaşamlarına dokunulmaya başlandı. Yapay zeka uygulamaları bireylerin yaşamlarını gittikçe kolaylaştıran birçok özellik geliştirdi.

Yapay zeka uygulamaları kullanım alanlarının yelpazesi her geçen gün artış gösterir. Yapay zeka uygulamaları tıptan eğitime, sağlıktan tekstile, işe alım sürecinden finans alanına, otomasyondan hukuk alanına ve daha birçok alanda kullanılır. Yapay zeka uygulamaları, yeni ve test edilmiş bireyin zekasını temsil eden uygulamalar olarak bilinir. Yapay zeka uygulamaları, uygulama alanı olarak incelendiğinde görüntü işleme, ses tanıma, muhakeme, doğal dil üretimi, biyometri, metin analizi, robotik süreç otomasyonu olarak sayabiliriz. Yapay zeka uygulamaları birçok alanda kullanılmaktadır. Yapay zeka uygulamaları hangi alanlarda ve nasıl kullanıldığını inceleyelim.

Eğitimde Yapay Zeka Uygulamaları Nelerdir?

Eğitimde yapay zeka kullanımı her geçen gün artmaktadır. Eğitimin planlanma aşaması, gerçekleştirilmesi ve değerlenmesinde bu teknoloji kullanılmaktadır. Bu teknoloji kullanılırken görüntü, ses ve yazılı verilerden yararlanılabilir. Yararlanılan bu verileri gerçek eğitim ortamından toplayabilir. Eğitimin kişiselleştirilmesi için gerekli iyileştirmeleri gerçekleştirilebilir. Bu amaçları gerçekleştirebilmek için yapay zeka yöntemine başvurulmaktadır.

Eğitimde yapay zeka, kişiselleştirilmiş öğrenme uygulamalarında kullanılmaktadır. Eğitimcilerin yıllardır önem verdiği bir konu bulunmaktadır. Bu konu öğrenmeyi, öğrencinin özel ihtiyacına göre ayarlanma konusudur. Sınıflardaki kalabalık mevcut tek tek öğretmenlerin öğrencilerin farklı seviyelerine göre ayarlama yapabilmelerini zorlaştırmaktadır. Bu durum ancak yapay zeka uygulamaları ile çözülmeye başlanmıştır. En alt seviyeden en üst seviyeye kadar öğrencilere kendi seviyelerine uygun zorluk seviyesine ait derecelendirme sistemleri kullanılabilir. Öğrencilerin kendi seviyelerine uygun öğrenme, test, geri bildirim ve anlamalarını sağlamak için dijital platformlar kullanılabilir.

Eğitimde yapay zeka uygulamaları öğrencilerin ulaşması gereken kaynaklara evrensel olarak erişimde bulunmasını sağlar. Yapay zeka uygulamaları farklı dilleri konuşan öğrencileri veya herhangi bir engeli bulunan öğrencileri küresel sınıf oluşturarak herkesin erişimine izin verilebilir. Bu durum hastalık ya da engeli nedeniyle okula gidemeyen öğrenciler için avantaj sağlar. Aynı zamanda belirli bir konuda öğrenim görmek isteyen ancak okulunda yeterli eğitim alamayanlar için oldukça büyük bir olanaktır. Yapay zeka sayesinde okullar ve geleneksel sınıflar arasında olan büyük engellerin parçalanmasını da sağlar.

Eğitimde yapay zeka eğitimcilere de birtakım kolaylıklar sağlamaktadır. Bir öğretmen öğrencilere çok fazla zaman harcar. Bunun yanında öğrencilere vermiş olduğu ödevleri ve testleri notlandırmak için de oldukça vakit harcar. Günümüzde makineler sayesinde çoktan seçmeli sorulara not verilebilse de yazılı olarak yapılan sınavlara makineler not verememektedir. Ama yapay zeka teknolojisi yazılı sınavlara not verme aşamasında büyük yol kat etmiştir. Çok kısa süre içerisinde bu teknoloji sayesinde yazılı sınavlar okunabilecektir. Eğitmenlerin okulda öğretmenlik rolünün yanı sıra yöneticilik rolü de bulunmaktadır. Yöneticilik görevlerini otomatikleştirmek için adımlar atılmıştır.

Son olarak üniversiteye giden çoğu öğrenci intihal konusuna aşinadır. Özellikle bilimsel makale ve tez yazan kişilerin çok sık duyduğu bir kavramdır. Eğitimde yapay zeka teknolojisi bu konuda büyük yol kat etmiştir. İntihal için algoritma oluşturulmuştur.  Algoritma denen kavram, benzerlik fonksiyonundan yararlanırken, bu fonksiyon sayesinde iki belge arasındaki benzerlikler bulunur.

Finans Alanında Yapay Zeka



Yapay zeka uygulamaları çok farklı sektörlerde kullanıldığını belirtmiştik. Bu sektörlerden birisi de finans sektörüdür. Finans alanında yapay zeka kullanımı yıllar geçtikçe daha fazla kullanılmaktadır. Finans sektöründe, yapay zeka sigortacılık alanından finansal analiz raporlamalarına, borç tahsilatından çek bozdurmaya kadar birçok işlemin halledilmesini sağlamaktadır.

Finans alanında en önemli konulardan biri olan sahtekârlık tespitinde yapay zeka uygulamaları kullanılmaktadır. Genel olarak belirtilen yasal zorunluluk konularını ve iş akışını sağlamak için yapay zeka kullanılır. Bu sayede hileli ve sahte belgelere karşı önlemler alınabilmektedir. Aynı zamanda bu alan için operasyon maliyetleri en az seviyeye düşürülmektedir. Finansal analiz raporlamalarında algoritmik ticaret ve yatırım stratejileri için yapay zeka kullanılmaktadır. Bu işlemleri sağlamak için doğal dil işleme tekniği başta olmak üzere diğer tekniklerden yararlanılmaktadır. Bu teknikler ayrı bir başlık altında açıklanacaktır.

Bir diğer kullanım alanı ise kredi verme ve kredi puanlama da kullanılmaktadır. Kredi işlemleri yapay zeka teknolojisi kullanılarak işlemler yürütülmektedir. Geçersiz olma potansiyeli bulunan kredileri açığa çıkarmak ve harekete geçmek için kullanılır. Faturalandırma alanında da bu teknoloji kullanılmaktadır. Müşterilere ödemelerini hatırlatan erişilebilir faturalandırma hizmetleri kullanılır. Bu sayede kredi kurtarma oranlarında artış yaşanmaktadır. Bireylerin yanı sıra işletmelerinde bu sistemi kullanmasına imkân verilmektedir.

Borç tahsilatı alanında da yapay zeka teknolojisi kullanılmaktadır. Etkin borç tahsilatı sürecini belirleme gibi görevler bu teknoloji sayesinde başarı ile yapılmaktadır. Aynı zamanda herhangi bir anlaşmazlık yaşanması durumunda borç tahsilatında ne kadar büyük başarılar sağladığı görülmektedir. Gider raporlaması alanında bu teknoloji kullanılmaktadır. Gider raporlaması ve temel işletme muhasebe süreçlerini geliştirmek için aktif olarak kullanılmaktadır. Bu sayede iş akışlarında yaşanan onaylama işlemlerinin süresi oldukça kısalmıştır. İşlem maliyetleri de azaltılmıştır.

Yapılan işlemlerin yasal uyumluluğu içinde yapay zeka teknolojisi kullanılır. Yasal uyumluluk sorunlarında yasal ve düzenleyici belgelerin hızlı bir şekilde taranması sağlanır. Bu işlemi gerçekleştirmek için doğal dil işleme yöntemine başvurulur. Bireylerin çalışmasına gerek kalmadan binlerce belge hızlı bir şekilde taranır. Finans alanında yapay zeka uygulamaları danışmanlık hizmetlerinin verilmesinde yardımcı olmaktadır. Robo-danışmanlık adı altında bireysel finans durumları izlenebilir. Bunun için mobil asistan ve chatrobot kullanılmaktadır. Bireyin tasarruf hedeflerini ve harcama oranlarını bireyin kendi durumuna göre düzenlenmesini sağlar. Ardından bireyin finansal hedeflerine ulaşabilmesini sağlamak için plan önerileri sunmaktadır. Finans alanında yapay zeka kullanımı hem bireylerin hem de finans çalışanlarının işlerini kolaylaştırmıştır. Ayrıca finans alanında yapay zeka kullanımı ile işlemler daha hızlı gerçekleştirilmektedir. Finans alanında yapay zeka işlemlerde uygulanan maliyet oranını büyük ölçüde azaltmıştır.

Yapay Zeka Uygulama Alanları

Yapay zeka diğer adıyla Al teknolojileri olarak anılmaktadır. 2016 yılında Al teknolojilerinin kullanım oranı %38 iken 2018 yılında %62’nin üzerine çıkmıştır. 2016 yılında Al teknolojilerine yapılan yatırım 8 milyar dolardı. Bu yatırımın 2020 yılında 47 milyar dolara yükseleceği düşünülmektedir. Yapay zeka uygulamaları her geçen yıl geliştirilmektedir. Bu uygulamalar yazının giriş kısmında da bahsedildiği gibi birçok alanda kullanılmaktadır.

Bireylere, işletmelere ve toplumlara büyük oranda yararı dokunmaktadır. Bu uygulamaları kullanmamızı sağlayan yapay zeka uygulama alanları bulunmaktadır. Yapay zeka uygulama alanları sayesinde Al teknolojisi kullanılabilmektedir. Örneğin, finans alanında yapay zekanın büyük oranda iş görmesi adına, aşağıda belirtilecek olan uygulama alanları tercih edilir. Yapay zeka uygulama alanları olmadan bu teknoloji bir işe yaramaz. Yapay zeka uygulama alanları şu şekilde gösterilebilir;

  • Doğal Dil Üretimi: Bilgisayar verilerinden metin üretme olarak tanımlanır. En çok bilinen kullanım alanı Google tarafından kullanılan “Bunu mu demek istediniz?” cümlesidir. Bunun yanı sıra rapor oluşturma, müşteri hizmetleri, iş zekası analizleri için kullanılmaktadır.

  • Makine Öğrenme Platformları: Makinenin sağladığı verilerle mantıklı sonuçlar üretmesini sağlar. Örneğin, bir mağazada bulunan müşterinin fiş verileri ile ilgili algoritmalar yazılıyor. Bu algoritmalardan kola alan müşterinin cips aldığı da ortaya çıkıyor. Buradan yola çıkarak cips ve kola reyonları birbirine yakınlaştırılır. Bu da satış rakamlarını ciddi bir oranda yükseltmektedir. Belirtilen özelliğinin yanında API geliştirme, eğitim araç seti ve veri sağlamak için de kullanılır.

  • Konuşma Tanıma: Bireyin konuşmalarını bilgisayar uygulamaları için kullanışlı hale getirir. Mobil uygulamalarda ve interaktif sesli yanıt sistemlerinde kullanılmaktadır. Günümüzde kullanım oranı artmaktadır. Akıllı telefonlardan hayatımızın her alanına doğru bir büyüme gerçekleşmiştir.

  • Sanal Ajan: En genel haliyle chatrobotlardan insanlarla bağlantı kurabilen gelişmiş sistemleri temsil eder. Müşteri ilişkileri, finans alanı ve akıllı ev yöneticisinde oldukça sık kullanılmaktadır.

  • Yapay Zeka Donanım: Al yönelimli hesaplama işlerini verimli bir şekilde yürütmek için tasarlanan grafik işlemci birimlerdir.

  • derin öğrenme platformu: Beynimizdeki nöronlara benzer şekilde çalışır. Çoklu soyutlama katmanlarına sahiptir. Yapay sinir ağlarından oluşan makine öğrenme türünü temsil etmektedir. Model tanıma ve sınıflandırma uygulamalarında kullanılır.

  • Biyometri: Görüntü, konuşma, dokunmatik tanıma, vücut dili ve daha fazlasını içeren bir uygulama alanıdır. Birey ve makine arasındaki doğal etkileşimi etkinleştirir ve arttırır. Başta güvenlik ve pazar araştırması olmak üzere çoğu uygulamalarda kullanılmaktadır.

  • Metin Analizi: Cümle yapısını ve anlamını, duyguyu ve niyeti istatistiksel ve makine öğrenme yöntemleriyle anlaşılmasını kolaylaştırır. Bu sayede metin analizi yapılmasını sağlar.

Eğitim, Kişiselleştirilmiş öğrenme uygulamaları, yazılı sınavların otomatik notlandırılması, çalıntı tespiti, Öğrencilere kendi seviyelerine uygun öğrenme materyalleri sağlar, öğretmenlerin yükünü hafifletir, akademik dürüstlüğü korur, Finans, Sahtekârlık tespiti, algoritmik ticaret, otomatik borç tahsilatı, Hileli işlemleri önleme, iş akışını hızlandırma ve maliyetleri düşürme, Sağlık, Hasta teşhisi, tedavi planı oluşturma, hastalık tahmini, Hızlı ve doğru teşhis, bireyselleştirilmiş tedavi, hastalık süreçlerinin etkin yönetimi, Tekstil, Moda trendlerinin analizi, otomatik tasarım oluşturma, Yeni moda trendlerinin öngörülmesi, yaratıcı ve yenilikçi tasarımlar, İşe Alım, CV analizi, otomatik mülakat yapma, Doğru personel seçimi, mülakat süreçlerinin hızlandırılması, Otomasyon, Otomatik üretim süreçleri, sürücüsüz araçlar, Daha hızlı ve verimli üretim, güvenli ve konforlu ulaşım, Görüntü İşleme, Yüz tanıma, nesne tespiti, Güvenlik ve kimlik doğrulama, konum tabanlı hizmetler, Ses Tanıma, Asistanlar, otomatik transkript oluşturma, Kişiselleştirilmiş hizmetler, zaman tasarrufu, Doğal Dil Üretimi, Chatbotlar, metin oluşturma, Etkin müşteri hizmetleri, otomatik içerik oluşturma, Biyometri, Parmak izi tanıma, göz taraması, Gelişmiş güvenlik, özelleştirilmiş kullanıcı deneyimi
yapay zeka uygulamaları yapay zeka eğitimde yapay zeka finans alanında yapay zeka yapay zeka uygulama alanları
Kalın, koyu renk sakallı bir adam beyaz bir duvara yaslanmış duruyor. Otuzlu yaşlarında görünüyor ve yüzünde ciddi bir ifade var. Sakalları dolgun ve gür, yüzünün ve boynunun büyük bir kısmını kaplıyor. Üzerinde açık gri desenli siyah bir tişört ve mavi bir kot pantolon var. Adamın kısa, koyu renk saçları var ve gözleri koyu kahverengi. Sert bir ifadeyle dosdoğru karşıya bakıyor. Arka plan beyaz bir duvar ve ışık görüntünün sol tarafından geliyor.
Sezer Açiler
Blog Yazarı

Sezer AÇİLER, 19 Haziran 1995 tarihinde Sakarya’da dünyaya geldi. 2018 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Gayrimenkul danışmanı, stajyer sosyolog ve Felsefe Grubu öğretmeni olarak çalıştı. Sertifika programlarına katıldı. 2019 yılında İstanbul İşletme Enstitüsünde blog yazarı olarak çalışmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü, biri kameraya dönük diğeri arkasını dönmüş iki insan başının yakın çekimidir. Arkası dönük olan yüz beyaz bir renge sahip ve parlak mavi arka plana karşı öne çıkıyor. İkinci kafa, hafif bir gülümseme ile bir adamın yüzünün karikatürüdür. Resmin sol alt köşesinde siyah bir yüzey üzerine yerleştirilmiş mavi bir daire var. Resmin sağ tarafında beyaz metinli parlak mavi bir işaret ve resmin sağ alt köşesinde bir erkek profili görülüyor. İki erkek başı, aralarında bir bağlantı olduğunu ima edecek şekilde birlikte çerçevelenmiştir. Görselin ortasındaki mavi ve beyaz logo bu fikri daha da güçlendiriyor. Genel olarak bu görsel huzurlu ve uyumlu bir atmosfer yaratıyor.
İnsan Kaynakları Yönetimi

Yapay Zeka ve İşe Alım Süreci

22 Aralık 2018
Bir adam sağ elinde siyah bir tablet tutmaktadır. Sol eli tabletin yan tarafına dayanmış. Gözleri tabletin ekranına bakmaktadır. Üzerinde beyaz bir gömlek ve koyu mavi bir kot pantolon var. Tabletin sol tarafında ortasında gri bir daire olan beyaz bir altıgen var. Sağ tarafta ise mavi zemin üzerinde beyaz bir çizgi var. Her iki logo da siyah arka planlı beyaz bir dairenin üzerindedir. Sağ üst köşede bir İngiliz anahtarı ve bir dişli bulunan beyaz bir logo yer almaktadır. Sağ alt köşede mavi ve beyaz bir röntgenin yakın çekimi yer alıyor. Adam tabletle ne yaptığına odaklanmış ve niyetli görünüyor.
Teknoloji

Yapay Zeka ve Tarihi

30 Kasım 2020