AnasayfaBlogEn Nefret Edilen 9 Meslek
Meslekler

En Nefret Edilen 9 Meslek

24 Şubat 2020
Bir el, beyaz bir kâğıdın ortasında siyah bir kalem tutarken görülüyor. Kalem sağ elde, işaret parmağı kalemin üst kısmında olacak şekilde tutulmaktadır. Kağıt hafifçe buruşturulmuş ve kalem kağıt üzerinde bir işaret yapmak için aşağı bastırıyor. El yakın bir açıdan görülüyor ve yazı yazan kişinin bileğinde bir bilezik görülüyor. Kalemin ucu kağıda dokunurken yandan görülüyor. Arka plan bulanıklaştırılmış ve sağ alt köşede bir cep telefonunun küçük bir kısmı görülebiliyor. Görüntüdeki ışık parlak ve doğal, eli ve kalemi aydınlatıyor.
Meslek GrubuNeden Nefret Ediliyor?Notlar
Diş HekimliğiÇocukluk döneminden itibaren oluşan korku ve önyargılarDiş hekimliğine karşı olan ön yargının kırılacağı pek düşünülmemekte
İkinci El Araba Satışı Yapan KişilerYalan, düzenbazlık ve kurnazlıkla bilinirlerGalericilerin %70-80'i dolandırıcı olarak algılanmaktadır
Politikacılar ve SiyasetçilerDoğruları tam olarak söylemiyorlar gibi algılanırGenellikle 'para yiyen' olarak görülürler
Okul MüdürleriKatı kurallar koyar ve ceza verirlerOkul çağındaki kişiler müdürlerden hoşlanmazlar
Vergi DenetleyiciliğiVergi ödemekten kaçıldığı için nefret edilirVergi denetleyiciler hep daha fazla vergi almanın yollarını ararlar
AvukatlıkHer işi ve işlemi para için yapıyor gibi görülürCeza ve boşanma gibi konularda daha sert bir görünüme sahip olabilirler
Ayak Hastalıkları UzmanıÇalışma alanının getirdiği rahatsızlıklardan dolayıEn zorlu meslek grupları arasında sayılır
Olay Yeri İncelemeİşin doğası gereği insanları rahatsız edebilen bir atmosferin olmasıEn kötü meslekler arasında anılır
MumyalayıcıÇalışma alanının oluşturduğu huzursuzluktan dolayıBu meslek grubu genellikle zorlayıcı olarak kabul edilir
Bomba İmha Uzmanıİşin getirdiği yüksek risk ve stresDünya genelinde en zorlu mesleklerden biri olarak kabul edilir

Herkesin nefret ettiği bir meslek grubu vardır. Nefret ettiğimiz meslekleri saymaya başlasak, herhalde bitiremeyiz. Birey olarak düşündüğümüzde birçok nefret edilen meslek çıkarabiliriz. Ancak bazı meslekler var ki, nefreti tüm dünyada tescillenmiş.

Nefret edilen meslekler, genellikle ön yargımızdan ya da korkumuzdan kaynaklanır. Sevmeye bir türlü alışamadığımız meslek gruplarında işimiz düştüğünde sıkıla sıkıla gideriz. Hep bir problemle karşılaşırız. Sanki bize özgüymüş gibi. Hatta ‘Hep bana denk geliyor’ böyle sıkıntılar serzenişinde bulunuruz. Nefret edilen meslekler adeta bizleri hayattan soğutur. Gittiğimize gideceğimize bin pişman oluruz. Bir de bu işlerden çalışan insanlar var. Aslında birazda onlar açısından bakmak lazım. Bizim gibi onlarda mesleklerine karşı ön yargılı mı?

Kendi açımızdan baktığımızda en kötü meslekler de sıralayabiliriz. İşinde memnun olmayan insanlar çalıştığı mesleği en kötüler içine koyar. Ağır çalışılan ve kötü meslek grupları dünyanın her bölgesinde aynıdır. Nereye giderseniz gidin, hep kötü meslek olarak seçilir. Örneğin; ayak hastalıkları uzmanı, olay yeri inceleme, son ütücü, mumyalayıcı ve bomba imha uzmanı gibi meslekler en kötü şekilde tabir edilir.

Saydığımız bu meslekler insanların çalışması için zorlayıcı sınıftadır. Bu meslek gruplarını çoğaltmak mümkün. Ancak bizler, insanların genel olarak nefret ettiği meslekleri sizlere sıralayacağız.

Nefret Edilen Meslekler Nelerdir? 

Nefret edilen meslekler sıralamasını verdiğimiz zaman sizlerde bizlere hak vereceksiniz. Dünya üzerinde adeta tescillenmiş 9 tane nefret edilesi meslek yer almaktadır. Bu meslekler, birçok insan tarafından da, yapılması da zor gelebilir. Bizim ülkemizde de bu mesleklere olan ön yargı oldukça fazladır. Gelin birlikte nefret edilen meslekler listesine bakalım.

Diş Hekimliği

Birinci sıraya diş hekimliğini koyduk. Çünkü birçok insan dişçiden oldukça fazla nefret eder ve sevmez. Çocukluktan beri kimse sevmemiştir. Ön yargı bir kenara dursun hep bir korku içimizde yer almıştır. Hele de o makinelerin sesini duyduğumuzda, hemen koltuktan kalkma ihtiyacı duyarız. Hatta bazılarımız dişimiz çürüyene kadar diş doktoruna gitmeyiz.

Herkesin illa diş hekimliğinde bir anısı vardır. Özellikle sıra beklerken içeriden gelen sesleri duyunca kaçarız. Daha sıramız gelmeden randevuya girmeden gideriz. Aslında küçüklükte oluşan bu korkuyu yenebilsek böyle bir olayla karşı karşıya kalmayız. Ancak diş hekimlerine karşı olan ön yargımızın kırılacağını da pek sanmıyorum.

İkinci El Araba Satışı Yapan Kişiler

Nefret edilen meslekler başlığını okuduğunuzda belki de aklınıza ilk gelen sektör olmuştur. İkinci el satış yapan kişileri ikici sıraya koyduk. Galericilerin yapmış olduğu kurnazlığı, yalanı ve düzenbazlığı kimse yapamaz herhalde.  Bu durum herkes için  geçerli olmasa da, Fakat galericilerin yüzde 70 – 80’ini dolandırıcı kanısına herkes varır. Dünyada da bu şekilde tescillenmiş bir meslek dalıdır. Özellikle ülkemizde bu konuda master yapmış galericiler var. Arabayı bizden alırken 3 – 5 bin lira aşağısında fiyat söyler. Ancak satarken üzerine koyar koyabildiği kadar. Elbette kar edecek sonuçta işletme sahibi bir yerde. Fakat iş bununla bitmiyor ki, kilometresi ile oynanmış araçlar. 5 kere takla atmış hasarlı arabaların ardı arkası kesilmiyor. Hasarlı ve boyalı araçlara orijinal havası verirler. Daha sonrasında güzel sözlerle vatandaşa satış yaparlar. Öyle ya ‘az yakar çok kaçar

Politikacılar ve Siyasetçiler

Siyasetin içinde bulunan kişilere karşı hep bir ön yargımız olmuştur. Çünkü bizlere her zaman doğruları söylemiyorlarmış gibi gelir. Kendilerine göre bir yalan uydurarak vatandaşların karşısına çıkarlar. Adı üstünde politikacı. Sadece politika uygulama amacında. Herkese farklı bir mizaç ve üslupla yaklaşılıyor. Vatandaşın gözünde politikacı para yiyen olarak canlanıyor.

Okul Müdürleri

Okul çağındayken hiçbirimiz müdürleri sevememişizdir. Genellikle ceza veren müdürler bu tavırları nedeniyle nefret edilen kişiler olmuşlardır. Müdür genellikle katı kurallar koyar ve buna uyulmasını iter. En ufak bir düzensizlikte ceza uygular. Ancak bunların hepsi biraz geride kaldı. Şimdi neredeyse insanlar müdürlere ceza vermekte. Genelde dünya genelinde nefret edilen meslekler arasına girmeyi başarmıştır.

Vergi Denetleyiciliği

İnsanlar vergi ödemekten her zaman kaçınır. Vergi ödemek büyük bir külfet gibi gelir ve vergi toplayan kişiler hiçbir toplumda sevilmezler. Vergiyi denetleyen kişiler her zaman bir açığımızı bulmaya çalışır. Daha fazla vergi alabilmek için ellerinden geleni yaparlar. Hiç bilmediğimiz bir yerden bile vergi ödemesi çıkararak bizden almaya çalışırlar.

Avukatlık

Fazla sevilmeyen avukatlar dünyanın nefret edilen meslekler listesine girmeyi başarmıştır. Genel olarak insanlar avukatlık mesleğini pek sevmezler. Her işi ya da işlemi sanki para için yapıyormuş gibi insanların gözüne gelir. Ceza, boşanma gibi konularda daha sert bir görünüm çizebilir. Avukatların vereceği kararla bir taraf kazanırken diğer taraf maddi yükümlülüğe maruz kalabilir. Hatta ceza alarak hapishaneye kadar giden bir süreç yaşanabilir.

Hemşirelik

Hemşirelilk mesleği aslında gözümüze hep iyi gibi gözükür. Asıl gerçek öyle değildir. Hastanede yatılı olarak kalanlar bilir. En ufak bir operasyon da bile bir gün kaldıysanız, başınızdan olay geçmiştir. Genellikle afralı tafralı davranırlar. Nezaketten uzak, sert ve katıcı şekilde hastalara bakarlar. Bazen bir soru sormaya bile korkar olur insan. Nasıl davranacığını bilemez. Hastalar üzerinde kurdukları baskı sonucu hemşirelere, insanlar tarafından bir nefret duyulur. Bütün hemşireler kötü olacak diye bir kaide yok. Ancak iyisini de bulmak, koca arazide altın aramaya benzer. İnsanlara karşı sergiledikleri tutumu ve davranışları hemşireleri bu listeye itmiştir.

Haber Spikerliği

Aslında ülkemizde haber spikerlerinden fazla nefret edilmez. Dönem dönem spikerler yaptığı hareketlerle tepki çektiği olur. Yaptığı hareketlerle halk tarafından dışlanabilir. Ancak dünyada daha fazla nefret edilir. Bir yerde yangın ya da ölüm haberi sunarken, hiçbir şey olmamış gibi davranırlar. Hatta bazen kamera hatalarında bunu görmek mümkündür. Ölüm ya da yangın haberi varken güldüğü anlar televizyona yansımıştır.

Borsa Yatırımcılığı

Kolay yoldan para kazanan insanlar ya da kısa yoldan para kazanma yöntemleri için örnek verilebilir. Evet kimine göre öyle gelebilir. Yüklü miktarda borsaya para yatırarak kar elde etmeyi bekler. Bu durum bazı insanların canını sıkabilir. Para biriktirmek ve toplamak için borsa yolunu tercih ederler. Yatırdıklarının kat ve kat fazlasını geri alabilir. Listemizin son sırasını da borsa yatırımcılarına ayırdık. 

Nefret edilen meslekler içinde 9 tanesini sizler için sıraladık. Peki size göre en nefret edilen meslek nedir? Yorum kısmına bekliyorum. Sizlerde nefret ettiğiniz meslekleri bizlerle paylaşın.

Diş Hekimliği, Çocukluk döneminden itibaren oluşan korku ve önyargılar, Diş hekimliğine karşı olan ön yargının kırılacağı pek düşünülmemekte, İkinci El Araba Satışı Yapan Kişiler, Yalan, düzenbazlık ve kurnazlıkla bilinirler, Galericilerin %70-80'i dolandırıcı olarak algılanmaktadır, Politikacılar ve Siyasetçiler, Doğruları tam olarak söylemiyorlar gibi algılanır, Genellikle 'para yiyen' olarak görülürler, Okul Müdürleri, Katı kurallar koyar ve ceza verirler, Okul çağındaki kişiler müdürlerden hoşlanmazlar, Vergi Denetleyiciliği, Vergi ödemekten kaçıldığı için nefret edilir, Vergi denetleyiciler hep daha fazla vergi almanın yollarını ararlar, Avukatlık, Her işi ve işlemi para için yapıyor gibi görülür, Ceza ve boşanma gibi konularda daha sert bir görünüme sahip olabilirler, Ayak Hastalıkları Uzmanı, Çalışma alanının getirdiği rahatsızlıklardan dolayı, En zorlu meslek grupları arasında sayılır, Olay Yeri İnceleme, İşin doğası gereği insanları rahatsız edebilen bir atmosferin olması, En kötü meslekler arasında anılır, Mumyalayıcı, Çalışma alanının oluşturduğu huzursuzluktan dolayı, Bu meslek grubu genellikle zorlayıcı olarak kabul edilir, Bomba İmha Uzmanı, İşin getirdiği yüksek risk ve stres, Dünya genelinde en zorlu mesleklerden biri olarak kabul edilir
nefret edilen meslekler en kötü meslekler meslekler meslek kötü meslek
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.