AnasayfaBlogEn İlginç Fobi Türleri
Popüler Yazılar

En İlginç Fobi Türleri

19 Eylül 2021
Bu görsel gözlüklü bir kadını ve bir arama kutusunu tasvir etmektedir. Beyaz bir gömlek giymiş ve küpeler takmış olan kadının gözlükleri ışıkta hafifçe yansımaktadır. Gözleri, üzerinde siyah bir büyüteç simgesi ve çeşitli simgeler bulunan beyaz bir ızgara olan arama kutusuna odaklanmıştır. Arka planda, siyah metinli gri bir işaret ve bir el gölgesi var. Ön planda ise kadının göğsünün yakın çekimi var. Arama kutusunun içinde siyah bir dikdörtgen olan beyaz bir kare var. Tüm bu unsurlar bir araya gelerek büyüleyici bir sahne oluşturuyor.
Fobi TürüTanımAyrıntılar
KsilofobiOrmanlık alanlardan ve malzemesi odun olan malzemelerden korkmaOldukça nadir görülen bir fobi türüdür.
AblütofobiYıkanma korkusuKadınlarda erkeklere nazaran daha yaygındır.
HelyofobiGün ışığından, güneşin yarattığı parlaklıktan korkmaOldukça nadir görülür.
HaptofobiDokunmaktan veya dokunulmaktan korkmaGenellikle cinsel bir saldırıya uğrayan veya bu konuda travma yaşamış kişilerde görülür.
ParaskavedekatriafobiAyın on üçünün bir cumaya denk gelmesinden korkmaÇeşitli inanışlara göre İsa'nın çarmıha gerildiği gün olarak kabul edilir.
AtelofobiKusur ve hata yapmaktan korkmaKişi sürekli kendini eleştirme eğilimindedir.
KronofobiZamanın ilerlemesinden, zamanın kendisinden korkmaBelirli bir dönemin bitişinden korkanlar bu fobiye sahip olabilir.
NomofobiTelefonsuz kalamama korkusuÇağımızın en yaygın fobilerinden biridir.
FobofobiKorkmaktan korkmaBirden fazla fobisi olan ve onların farkında olan kişilerde görülür.
AnatidaefobiBir ördek tarafından izlenme korkusuGenellikle çocukluk travması ile ilişkilendirilir.

Kendinizde hiç fobi keşfi yaptınız mı? Keşif diyorum çünkü bazen fobiye sebep olan nesneyle veya durumla karşılaşılmadan ona olan korkunuzun farkında olmazsınız. Hazırsanız en zirve, kulağa en çılgın gelen korkularımızı düşünme zamanı. Yüksekten korkma? Su korkusu? Kulağa yeterince çılgın gelmedi değil mi? Yazımızı okuyunca bu konuda beklediğiniz doygunluğa ulaşacaksınız.

Fobi Nedir?

Fobi kelimesinin Yunan mitolojisindeki dehşet tanrısı diye bilinen ‘Phobos’tan geldiğini biliyor muydunuz? Normalde korku duyulacak bir durum veya nesne olmamasına rağmen kişinin bunlara karşı aşırı korku duyması ve bunlardan uzak durmasına fobi diyoruz. Fobilere bir hastalıktan çok karakter özelliği gibi bakılsa da tedavisi olan veya gerektiren durumlar olduğunu bilmekte fayda var. Çünkü kimi fobiler veya korku seviyeleri insanın günlük yaşamını kısıtlayacak cinste olabiliyor. İnsanların hayat kalitelerini düşüren fobilerden kurtulmak için ise önce istemek ve farkındalık, sonrasında ise psikolojik destek geliyor.

En İlginç Fobi Türleri Nelerdir?

Çok fazla sayıda fobi türü olduğunu biliyoruz. Elbette bilmediklerimiz de vardır. Şimdi bizim araştırıp en ilginç kategorisine layık bulduğumuz fobileri sizlerle paylaşacağız.

Ksilofobi

Yunanca ‘xilo’ yani ahşap kelimesinden türüyen fobimizde kişiler ormanlık alanlardan ve malzemesi odun olan malzemelerden korkuyorlar. Oldukça nadir görülen bu ilginç fobinin giderilebilmesi için bazı stratejiler yürütülmüş olsa da bilimsel bir çalışma yok. Daha çok doğayı anlama, tanıma ve araştırma üzerine gidildikçe ksilofobi atlatılabilir bir fobi fakat ileri düzeye varan bir vakada profesyonel yardım almak önemli bir hal alıyor.

Ablütofobi

Günün yorgunluğunu attığımız, dinlendiğimiz, sonrasında misler gibi koktuğumuz banyo yapmaktan korktuğunuzu düşünün. İşte ablütofobiye sahip kişiler yıkanmaktan korkuyor. Araştırmalara göreyse kadınlarda bu oran erkeklere nazaran daha yüksek. Fakat endişeye mahal yok ablütofobiden kurtulmak psikolojik bir destekle kolayca mümkün oluyor.

Helyofobi

Günün başladığı, en güzel en verimli saatlerden korkmaya helyofobi diyoruz. Bu fobiye sahip kişiler gün ışığından, güneşin veya ışıkların yarattığı parlaklıktan korkarlar. Bunun sebebi küçükken yaşanılan bir güneş çarpması olabilir deniyor ve oldukça nadir görülüyor.

Haptofobi

Biraz yürek burkan bir fobiden bahsedeceğiz. Dokunmaktan veya dokunulmaktan korkulan bir fobi. Geçmişinde cinsel bir saldırıya uğrayan veya bununla ilgili bir travmaya sahip kişilerde genellikle görülüyor. Dokunulması haptofobik kişilerde yanma hissine sebep oluyor.

Paraskavedekatriafobi

Kelimemiz oldukça uzun olsa da içinde anlamını barındırıyor. Şöyle ki Yunancada ‘paraskave’ cuma anlamına, ‘dekatria’ on üç anlamına geliyor. Fobimizin tanımı da ayın on üçünün cumaya denk gelmesinden korkulması şeklinde. Kulağa biraz saçma geliyor farkındayız. Hadi 13 uğursuz sayı olarak bilinir birçok inanışta fakat bunun cumayla bağdaşması oldukça tuhaf. Fakat inanışlara göre İsa’nın böyle bir günde çarmıha gerildiği söyleniyor. Başka dinlerde de bunun gibi uğursuz olaylar söylenilmekte.

Atelofobi

Kendinizi kusurlarınızla sevmeyi öğrenmek, o özgüveni kazanmak bazen zaman alır. Fakat eğer atelofobiniz varsa bu durum rahatsız edici boyutta demektir. Kişi mükemmel olmaya odaklanarak obsesif hale gelmiştir. Herhangi bir kusuru olmasından korkar ve sürekli kendini eleştirme eğilimindedir. Psikoterapi ile kişi bu durumdan kurtarılmaya çalışılır.

Kronofobi

‘Zaman geriye aksın’ veya ‘zaman dursun’ naralarıyla hatırladığımız replikler ve sihirli dokunuşlar, keşke gerçek olsun diye iç çekmeler. İşte bu durumun yani zamanın ilerlemesinden, zamanın kendisinden korkmaya kronofobi diyoruz.

Nomofobi

Fobilere hastalık denmediğini söylemiştik fakat bu gerçekten de çağımızın hastalığı. Telefonsuz kalamama korkusu olarak bilinen nomofobiye sahip kişi sayısı oldukça fazla. Hatta bilimsel araştırmalara göre özellikle gençlerde bu durum intihara bile sürüklüyor. İnternet günümüzde bağımlılık halini almış durumda bunu biliyoruz. Fakat telefonsuz, internetsiz kalmak gerçekten bütün dengemizi bu kadar bozacak dereceye gelmeli miydi?

Fobofobi

‘Korkmaktan korkmak’ diye bir şey duydunuz mu hiç? Ya da bunun bir fobi çeşidi olduğunu? Özellikle birçok fobisi olan ve bunların farkında olan kişilerde görülen bir durum. ‘Ya daha fazla fobim olursa’ diye düşünülen, düşündükçe anksiyete bozukluğu boyutuna varan bu olgularda kişiler yeni bir şey öğrenme veya severek yaptığı şeylere karşı da hevesini kaybeder.

Anatidaefobi

En ilginç fobilerimizden biri de anatidaefobi adlı bir ördek tarafından izlenme korkusu anlamına gelen bir fobi. Çocukluk travmasıyla ilişkilendirilmesiyle beraber bir karikatüre de konu olmuştur.

Venüstrafobi

Oldukça üzücü fobilerden biri de ‘güzel kadınlardan korkma’ yani venüstrafobidir. Bu kişiler oldukça özgüvensiz olup hoşlandıkları kadınlarla göz göze dahi gelemeyebiliyor. 

Pediofobi

Akıllara direkt Chucky adlı film karakterini getiren bir fobiden bahsediyoruz. O filmi izledikten sonra herkes oyuncak bebeklerine biraz kuşkulu bakmıştır, arkamı döndüğümde ya hareket ederse? İşte bunun gerçek hayatta rahatsız edici boyuta varmış hali pediofobi yani oyuncak bebek korkusu. 

Eisoptrofobi

Baka baka doyamadığımız, bazılarımızın önünde saatler harcadığı aynalar olmasa ne yapardık? Bunun cevabını bilmiyorum fakat eisoptrofobik insanlar buna gayet memnun olurdu diyebilirim. Eisoptrofobi aynalardan korkma, sürekli izleniyor hissiyatına kapılma durumudur. Gerçekten biraz korku filmlerini andırıyor.

Çerofobi

‘Her şey çok iyi gidiyor kesin bir sorun çıkacak’ dediğimiz sonrasında da sırf bunu söyledik diye başımıza kötü şeyler geldiğini iddia ettiğimiz türlü zamanlar vardır. Çerofobi de buna benzer olarak mutluluktan korkma fobisi anlamına gelir. 

Fobilerimizle Nasıl Baş Ederiz?

Lunaparktaki roller coaster, ranger, hız treni ve korkumuzu zirveye çıkaran diğerlerini düşünün. Bazılarımız korkacağını bile ve isteye eğlenmek için hemen atlar. Bazıları ise cesaretini toplamak için bekler de bekler ve sonunda binemez. İhtiyaç duyduğumuz cesareti bulduğumuzda korkumuzla yüzleşerek pişman olmayacağımız belki de hayatımızın en adrenalin dolu anlarını yaşarız. İşte korkularımız gibi fobilerimizle de yüzleşmek baş etmenin en güzel yöntemlerinden biri. İşin farmakolojik kısımları da var tabii. Bu daha çok ileri derecede, hayati önem taşıyan durumlarda masaya yatırılabilir. Fakat biz burada psikolojik bir tedaviden bahsedeceğiz. Psikiyatri uzmanları fobiye sebep olan nesnelerin veya durumların hayallerinin bile kişiyi rahatsız ettiğini belirtiyor. Bu durumda ilk olarak imajinasyon yöntemiyle yani rahatsız oldukları şeyleri hayal ederek tedaviye başlıyorlar. Adım adım soyuttan somuta doğru bir süreç takip edilerek kişinin fobilerinden kurtulması sağlanıyor. Tabii en önemlisi önce fobinizin ne olduğuna ve neden korktuğunuza odaklanmanız. Yani fobinize sebep olan kaynakları keşfetmeniz sonrasındaysa adım adım bunlarla yüzleşmeniz.

Ksilofobi, Ormanlık alanlardan ve malzemesi odun olan malzemelerden korkma, Oldukça nadir görülen bir fobi türüdür, Ablütofobi, Yıkanma korkusu, Kadınlarda erkeklere nazaran daha yaygındır, Helyofobi, Gün ışığından, güneşin yarattığı parlaklıktan korkma, Oldukça nadir görülür, Haptofobi, Dokunmaktan veya dokunulmaktan korkma, Genellikle cinsel bir saldırıya uğrayan veya bu konuda travma yaşamış kişilerde görülür, Paraskavedekatriafobi, Ayın on üçünün bir cumaya denk gelmesinden korkma, Çeşitli inanışlara göre İsa'nın çarmıha gerildiği gün olarak kabul edilir, Atelofobi, Kusur ve hata yapmaktan korkma, Kişi sürekli kendini eleştirme eğilimindedir, Kronofobi, Zamanın ilerlemesinden, zamanın kendisinden korkma, Belirli bir dönemin bitişinden korkanlar bu fobiye sahip olabilir, Nomofobi, Telefonsuz kalamama korkusu, Çağımızın en yaygın fobilerinden biridir, Fobofobi, Korkmaktan korkma, Birden fazla fobisi olan ve onların farkında olan kişilerde görülür, Anatidaefobi, Bir ördek tarafından izlenme korkusu, Genellikle çocukluk travması ile ilişkilendirilir
fobi korku psikoloji ilginç fobiler
Bu fotoğraf bir tarlada oturan bir kadını gösteriyor. Beyaz uzun kollu bir gömlek, mavi kot pantolon ve kahverengi botlar giyiyor. Saçları düşük bir at kuyruğu şeklinde geriye toplanmış ve gözlük takıyor. İki eli kucağında ve uzaklara bakıyor. Tarla yemyeşil, uzun otlar ve arka planda birkaç ağaç var. Gökyüzü güzel bir mavidir ve birkaç beyaz bulut etrafa dağılmıştır. Kadın huzurlu ve çevresinden memnun görünüyor. Görüntü boyunca yayılan sakin bir özgüveni var.
Beyda Çalışkan
Blog Yazarı

Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği 4. sınıf öğrencisidir. Okumak, yazmak, araştırmak dışında müzikle ilgilenmeyi seviyor. Fakülte sosyal kulüplerinden birinin de kurucuları arasında. 

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü kırmızı ve siyah ekose pazen gömlekli bir adamı gösteriyor. Tam sakallı ve saçları yüzünün yanlarından görünüyor. Gömlek yakasına kadar düğmeli ve kırmızı renk gömleğe hakim. Gömleğin kumaşı dokulu ve küçük siyah ve beyaz karelerle dokunmuş. Adam düz beyaz bir arka plan üzerinde durmaktadır. Hafifçe sola bakıyor ve ifadesi nötr. Kolları yanında dik durmaktadır ve elleri görüntüde görünmemektedir.
4.7
(26)

Ads (Adwords) Eğitimi

27 Konu5 Saat
Genç bir adam, parlak kırmızı ve siyah ekose bir gömlek giymiş, düz bir arka planın önünde duruyor. Kısa siyah saçları var ve kollarını kavuşturmuş hafifçe gülümsüyor. Siyah kot pantolon ve siyah ayakkabı giyiyor. Duruşu kendinden emin ve rahat. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında, genç ve sağlıklı bir ten rengine sahip gibi görünüyor. Dörtte üçlük bir pozda duruyor ve doğrudan kameraya bakıyor. Yüzünde dostça bir ifadeyle anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor.Oğuzhan Yılmaz
1286464
Bu görüntüde gözlüklü ve sakallı bir adam beyaz bir bluz giymiş olarak görülüyor. Doğrudan kameraya bakıyor ve doğrudan göz teması kuruyor. İfadesi ciddi ve yüzünde kararlı bir ifade var gibi görünüyor. Arkasında beyaz bir arka plan olan iyi aydınlatılmış bir alanda görünüyor. Bir sunumun ya da dersin ortasındaymış gibi görünüyor ya da belki de bir ders veriyor. Bu, güven ve kararlılığı ifade etmek için kullanılabilecek harika bir görüntüdür. Bilgi ve uzmanlık hissi verir ve izleyicinin deneyimli bir öğretmenin huzurunda olduğunu hissetmesini sağlar.
5
(3)

Excel Raporlama Eğitimi

30 Konu5 Saat
Bu görsel, fotoğrafçılıkla ilgili bir çevrimiçi kursu tasvir etmektedir. Siyah elbiseli bir kadın, siyah metinli beyaz bir tabelanın önünde durmaktadır. Sahne, öğrenme ve profesyonel eğitim duygusunu yansıtmaktadır. Bu kurs sayesinde öğrenciler, yetkin fotoğrafçılar olmak için gereken bilgi ve becerileri kazanabileceklerdir. Kompozisyon, ışıklandırma, pozlama ve daha fazlası gibi konularla fotoğrafçılığın temellerini öğretmek için tasarlanmıştır. Katılımcılar bu kursa katılarak fotoğrafçılığın yaratıcı potansiyelini keşfedebilir ve çarpıcı görüntüler üretme tekniklerini keşfedebilirler. Doğru rehberlik ve doğru araçlarla herkes fotoğrafçılık sanatını öğrenebilir ve bunu harika fotoğraflar çekmek için kullanabilir.
5
(114)

Fotoğrafçılık Eğitimi

10 Konu5 Saat
Bu, siyah, kolsuz bir elbise giyen genç bir kadının fotoğrafı. Kollarını iki yana açmış, ayakta duruyor ve doğrudan kameraya bakıyor. Saçları kısa küt kesilmiş ve çenesinin hemen altına kadar uzanıyor. Yüzü oval şekilli, küçük bir burnu ve dolgun dudakları var. Gözleri koyu renk ve badem şeklindedir ve kendinden emin bir bakışa sahiptir. Cildi pürüzsüz ve hafif bronzlaşmış. Yüksek yakalı ve düz, dar kesim siyah bir elbise giymektedir. Elbise hafif bir kumaştan yapılmıştır ve belinde ince gümüş bir kemerle tamamlanmaktadır. Düşük topuklu ve ayak bileğinde küçük bir tokası olan siyah ayakkabılar giyiyor. Genel görünümü modern ve şık.Evren Yılbaşı
1245464