AnasayfaBlogElektrikli Cihaz Teknolojisi Bölümü (MYO)
Bölümler

Elektrikli Cihaz Teknolojisi Bölümü (MYO)

15 Ocak 2021
Bir cihazın yakın plan görüntüsünde ortada dijital bir multimetre, solda pembe bir nesne ve sağda bir güç şeridi görülüyor. Multimetrenin siyah bir yüzü, birkaç düğmesi ve kırmızı bir topuzu vardır. Pembe nesne, saplı yuvarlak bir şekle sahip. Güç şeridinde, her birinde küçük bir anahtar bulunan altı çıkış dizisi vardır. Resmin sağ alt tarafında, beyaz bir yüzey üzerinde kırmızı bir diş fırçası görülüyor. Tüm nesneler arka planda elektrikli ekipmanlarla çevrilidir.
ÖzellikAçıklamaEk Bilgi
Bölüm AdıElektrikli Cihaz Teknolojisi (MYO)Elektrikli cihazların üretim, bakım-onarım, pazarlama ve montaj süreçlerini içerir.
Eğitim Süresi2 yılStaj uygulaması vardır.
Puan TürüTYTYKS baraj puanı 150
ÜniversitelerEge, Balıkesir, Çankırı Karatekin, Dicle ve Şırnak ÜniversiteleriSınırlı sayıda üniversitede eğitim verilmektedir.
İş İmkanlarıÖzel sektörKamu sektöründe iş imkanı yoktur.
Çalışma AlanlarıTeknik servis, fabrika, atölye ve üretim bantlarıGenellikle kapalı ortamlarda ve hareketli görevlerde çalışılır.
DGS İle Geçiş Yapılabilen BölümlerElektrik-Elektronik Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, FizikBölümü tamamladıktan sonra DGS puanı ile 4 farklı 4 yıllık lisans bölümüne geçiş yapılabilir.
GörevlerÜretim, pazarlama, montaj, bakım ve onarımElektrikli ev aletlerinin çeşitli işlemlerini yürütürler.
İş TanımıElektrikli cihaz teknikeriEvlerde, işyerlerinde ki elektrikli cihazların bakım ve onarımında görev alırlar.
Kullanılan AletlerTornavida, pense, avometre, gaz şarj aparatı, vakum cihazı gibi aletlerÇalışmalarında çeşitli el aletleri ve ölçü aletleri kullanılır.

Elektrikli cihaz teknolojisi aklınıza gelebilecek her çeşit elektrikli cihazın üretimi, bakım ve onarımı, pazarlaması, montajı gibi süreçlerin geliştiği bir alandır. Elektrikli cihaz teknolojisi bölümü her tür elektrikli cihazın pazarlamasını, bakım ve onarımını yapmakta görev alacak, donanımlı mezunlar vermeyi hedefler. Bu bölümde eğitim 2 yıl sürmektedir. Bölüm öğrencileri aldıkları eğitimi pekiştirmek üzere zorunlu staja tabi tutulur.

Bölüm son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle beraber, elektrikli aletlerin çoğalması sebebi ile en çok tercih edilen bölümler arasında yer alır. Özellikle elektrikli ve elektronik cihazlarla yakından ilgilenen, teknolojiyi yakından takip eden lisede de bu alanda eğitim gören adayların tercih ettiği ve tercih etmesi tavsiye edilen bölümlerdendir. Bölümü tercih eden adayların özel sektörde çeşitli iş imkanları karşılamaktadır.

Elektrikli Cihaz Teknolojisi Bölümü Nedir?

Elektrikli ve elektronik cihazlar ile neredeyse hayatımızın her alanında karşılaşıyoruz. Televizyon, buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve daha birçok elektrikli alet bu sınıfa dahildir. Dolayısı ile elektrikli cihaz teknolojisi bölümü de bu alanları kapsıyor. Bölümden mezun olan öğrenciler bu cihazların üretimi, bakım ve onarımında, pazarlamasında, montajında görev almak üzere yetiştiriliyor.

Bilindiği üzere ön lisans bölümlerine farklı puan türü ile öğrenci kabul edilmektedir. Bu bölüm için belirlenen puan türü ise TYT puanıdır. Dolayısı ile katılmaları gereken zorunlu tek sınav YKS olacaktır. 2 yıllık bölümler için belirlenen YKS baraj puanı 150 olarak açıklanmıştır. Çok fazla üniversite tercih seçeneği bulunmayan bölüm; Ege Üniversitesi, Balıkesir üniversitesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi, Dicle Üniversitesi ve Şırnak Üniversitesi'nde eğitim vermektedir.

Elektrikli cihaz teknolojisi bölümünü tercih etmeyi düşünen adaylar sayısal derslerde başarılı olmalıdır. Disiplinli ve teknolojiyi yakından takip eden adaylar için doğru bir tercih olacaktır. Çalışmaları sırasında birçok insanla iletişim halinde olacak mezunların iletişim gücü yüksek olmalıdır. Elektrikli cihaz teknolojisi bölümünden mezun olduktan sonra adayların bir kısmı lisans eğitimine devam eder. DGS puanı ile tercih edebilecekleri 4 tane 4 yıllık lisans bölümü bulunmaktadır.

Bölümden mezun olduktan sonra Dikey Geçiş Sınavı'ndan yeterli puan alan adayların geöiş yapabilecekleri bölümler aşağıdaki gibidir.

Elektrikli Cihaz Teknolojisi Bölümü İş İmkanları Nelerdir?

Elektrikli Cihaz Teknolojisi mezunları kamu sektöründe iş imkanına sahip değildir. Bunun en önemli sebebi bölüm için bir kontenjan ayrılmamasıdır. Ancak özel sektör için seçenekler oldukça fazladır. Çalışma alanları; teknik servis, fabrika, atölye ve üretim bantları olacağı için genellikle kapalı ortamlarda çalışmalarını sürdürürler. Bununla birlikte sürekli hareket halinde olacakları görevleri de olur. Servis için çoğu zaman evlere ve işyerlerine gitmeleri gerekir.

Bölüm mezunları mühendis, teknisyen ve işçilerle birlikte çalışmalarını yürütür. Müşteriler ile de sürekli iletişim halinde olurlar. Elektrikli Cihaz Teknolojisi mezunlarının başlıca çalışma alanları aşağıdaki gibidir.

  • Elektrikli ev aleti üretimi yapan firmalar

  • Klima, elektrikli ısıtıcı üreten kurumlar

  • Elektrikli cihaz üreten firmalara bağlı teknik servisler

  • Beyaz eşya bakım ve onarımı yapan firmalar

Elektrikli Cihaz Teknolojisi Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Elektrikli Cihaz Teknolojisi mezunlarına elektrikli cihaz teknikeri de denmektedir. Evlerde, işyerlerinde kullanın cihazların üretim, pazarlama, montaj, bakım ve onarımında görev alan teknik elemanlardır. Çalışmaları esnasında; Tornavida, pense gibi küçük el aletleri, ölçü aleti (avometre), gaz şarj aparatı, vakum cihazı gibi aletler kullanmaktadırlar.

Bölüm mezunları; elektrikli küçük aletler ve elektronik aletler, beyaz eşya sektöründe yer alan tüm departmanlarda çalışabilirler. Isıtma, soğutma sektöründe; üretim teknikeri olarak, servis teknikeri ve AR-GE departmanı ile ürün geliştirme elemanı ve eğitim personeli olarak çalışmalarını yürütme şansları vardır. Özellikle son yıllarda beyaz eşya ve küçük ev aletleri sektöründeki gelişmeler çoğaldığı için sektörde donanımlı eleman ihtiyacı sürekli artmaya devam etmektedir. Bölüm mezunlarının başlıca görevleri aşağıdaki gibidir.

  • Elektrikli cihaz üretiminin hemen hemen her aşamasında görev alabilirler.

  • Elektrikli cihazların pazarlama işlemlerini yapan firmalarda satış temsilcisi olarak görev alabilirler.

  • Teknik servis elemanı olarak çalışabilir, çeşitli elektrikli cihazların onarımını yaparlar.

  • Elektronik ev cihazları üretim sektöründe yeni ürün tasarımı aşamasında AR-GE mühendisi ile birlikte çalışmalarını yürütebilir.

  • Tüm elektrikli ev cihazlarının bakım ve onarım işlemlerini yapabilirler.

  • Personelin görevlerini tayin eder ve çalışmalarını gözlemlerler.

  • Çalışma planının uygulanmasını sağlamaktan sorumludurlar.

  • İhtiyaç duyulan malzeme, alet gibi ihtiyaçları sağlarlar.

Elektrikli Cihaz Teknolojisi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Elektrikli Cihaz Teknolojisi 2 yıllık ön lisans programını tercih etmeyi düşünen adaylar öncelikle görecekleri dersleri merak eder. Elektrikli Cihaz Teknolojileri bölümü öğrencileri eğitimlerinin birinci ve ikinci döneminde teknik dersleri alır. Öğrenciler sonraki yılda bu bilgilerin üzerine alanlarında kendilerini geliştirebilecek uygulamalı dersler ile donanımlı birer tekniker olarak mezun olur.

Üniversitelerde zorunlu staj uygulamaları da bulunur. Staj gün sayısı üniversitelere göre değişiklik gösterebilir. Tüm dersleri başarılıyla tamamlayan ve bölüm şartlarını yerine getiren öğrenciler Elektrikli Cihaz Teknolojileri ön lisans diploması almaya hak kazanır. Elektrikli Cihaz Teknolojisi bölümünü tercih edecek adaylar, aşağıda sıraladığımız temel derslerden sorumlu olur.

  • Ölçme tekniği

  • Doğru akım devreleri

  • Temel elektronik

  • Dijital okuryazarlık

  • Bilgi ve iletişim teknolojileri

  • Alternatif akım devreleri

  • Endüstriyel kontrol elemanları

  • Ev cihazları

  • Arıza analizi

  • Cihaz kurulumu

  • Elektrik motorları ve sürücüleri

Elektrikli Cihaz Teknolojisi Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

2020 Elektrikli Cihaz Teknolojisi Taban Puanları ve 2020 Elektrikli Cihaz Teknolojisi Başarı Sıralamaları aşağıdaki listelediğimiz gibidir. Listede yer alan bilgiler ilk 4 eğitim kurumunu kapsamaktadır. Listelenen puanlar ve sıralamaların tamamı bu yıl yerleşen adayların bilgileridir. Yazımızdaki verilerin hepsi ÖSYM-YÖK tarafından açıklanmış olan en son puan bilgisidir.

Üniversite  Bölüm  Taban Puan  SıralamaEGE ÜNİVERSİTESİ  Elektrikli Cihaz Teknolojisi  243,79842 957984EGE ÜNİVERSİTESİ Elektrikli Cihaz Teknolojisi (İÖ)  234,41746 1078890BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ  Elektrikli Cihaz Teknolojisi 221,21573 1262826BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ  Elektrikli Cihaz Teknolojisi (İÖ) 218,48604 1301362

Bölüm Adı, Elektrikli Cihaz Teknolojisi (MYO), Elektrikli cihazların üretim, bakım-onarım, pazarlama ve montaj süreçlerini içerir, Eğitim Süresi, 2 yıl, Staj uygulaması vardır, Puan Türü, TYT, YKS baraj puanı 150, Üniversiteler, Ege, Balıkesir, Çankırı Karatekin, Dicle ve Şırnak Üniversiteleri, Sınırlı sayıda üniversitede eğitim verilmektedir, İş İmkanları, Özel sektör, Kamu sektöründe iş imkanı yoktur, Çalışma Alanları, Teknik servis, fabrika, atölye ve üretim bantları, Genellikle kapalı ortamlarda ve hareketli görevlerde çalışılır, DGS İle Geçiş Yapılabilen Bölümler, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Fizik, Bölümü tamamladıktan sonra DGS puanı ile 4 farklı 4 yıllık lisans bölümüne geçiş yapılabilir, Görevler, Üretim, pazarlama, montaj, bakım ve onarım, Elektrikli ev aletlerinin çeşitli işlemlerini yürütürler, İş Tanımı, Elektrikli cihaz teknikeri, Evlerde, işyerlerinde ki elektrikli cihazların bakım ve onarımında görev alırlar, Kullanılan Aletler, Tornavida, pense, avometre, gaz şarj aparatı, vakum cihazı gibi aletler, Çalışmalarında çeşitli el aletleri ve ölçü aletleri kullanılır
elektrikli cihaz teknolojisi elektrikli cihaz teknikeri pazarlama ön lisans DGS elektrikli cihaz teknolojisi bölümü elektrikli cihaz teknolojisi bölümü (MYO)
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.