AnasayfaBlogElektrik Mühendisliği Bölümü
Bölümler

Elektrik Mühendisliği Bölümü

05 Mart 2020
Bir kişi, elektrik akımını, voltajı, direnci ve sürekliliği ölçmek için kullanılan bir cihaz olan sarı dijital multimetre kullanıyor. Multimetrenin küçük dairesel bir ekranı ve işlevlerini kontrol etmek için bir dizi düğmesi vardır. Kişi elinde kırmızı bir kablo tutmakta ve cihazı incelemektedir. Multimetrenin üzerinde, kondansatör olabilecek farklı renklerde birkaç dairesel nesne bulunan metal bir şerit vardır. Arka plan biraz bulanıktır, ancak odak kişi ve cihaz üzerindedir. Bu görüntü, Elektrik akımını, voltajı, direnci ve sürekliliği ölçmek için sarı bir dijital multimetre kullanan bir kişi şeklinde bir resim başlığı veri kümesi oluşturmak için kullanılabilir.
BilgiAçıklamaÖnemli Notlar
Elektrik MühendisliğiElektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtım sistemleri, akıllı şebekeler, elektrik makinaları, elektrikli sürücü sistemleri ve bunların tasarımı, projelendirilmesi, gerçekleştirilmesi, izlenmesi, korunması, kontrolü, ekonomisi ve yönetilmesi ile ilgili bilimsel ve teknolojik konuları kapsayan bir mühendislik dalıdır.İlk elektrik mühendisi unvanı 17. yüzyılda gelmiştir.
Elektrik Mühendisleri Mesleki GörevleriBulunan sistemlerin denetimliğini yapar, yeni bir sistemin kurulması gerekirse bunun doğru şekilde yürütülmesin sağlar, sistemin kurulum ve montaj aşamasını yürütür.Elektrik mühendisleri imza yetkisine sahiptir.
İş İmkanları ve SektörlerElektrik – elektronik, yapı, enerji, üretim ve endüstriyel ürünler, hizmet sektöründe iş imkanı bulunmaktadır.Elektrik mühendisliği mezunları iş imkanı konusunda biraz daha şanslılar.
Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Arasındaki FarklarElektrik mühendisliği, elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtım gibi alanlarda faaliyet gösterirken, elektrik-elektronik mühendisliği daha çok elektronik üzerine kuruludur.Herbir bölümün kendine özgü özellikleri ve farkları bulunmaktadır.
Elektrik Mühendisliği Bölümü PopülerliğiElektrik mühendisliği, henüz tam olarak tanınmadığı veya çekindikleri için tercih listelerinde yeteri kadar talep görmeyebilir.Türkiye'de bölümün olduğu üniversite sayısı bir elin parmağını geçmemektedir.
Elektrik Mühendisliği Mezunları için DurumBölümün az mezun vermesi ve buna karşılık talebin oluşması ciddi bir avantaj sağlamakta.Öğrenciler, alanında uzman kişiliğe kavuşmaktadır.
Elektrik Mühendisliği Ne İş Yapar?Üretimden başlayan bir süreçte tüketime kadar olan bölümü kontrol ederHerhangi bir proje karşısında mühendisler hemen onay verebilmektedir.
TarihçeElektriğin ana yapısına ihtiyaç duyulmasından dolayı bu alana olan ilginin artmasına neden olmuştur.Elektroskobun keşfedilmesini sağlayan William Gilbert ilk elektrik mühendisi olarak tarihe geçmiştir.
Bölümün Global DurumuÜlkemizde elektrik mühendisliği olarak bilinen bölümün dünya genelinde ismi 'Power Engineering'dir.Günümüzde de elektrik mühendisliği bölümü önemli bir yere sahiptir.
Elektrik Mühendislik UnvanıMezun olan öğrenciler direkt olarak elektrik mühendisi unvanını hak etmektedirler.Mühendisler pek çok konu hakkında söz sahibi olabilmektedir.

Elektrik mühendisliği bölümü başlı başlına bir alandır. Bunu ilk başta belirtmek istedim. Çünkü elektrik mühendisliği, elektrik – elektronik mühendisliği ile karıştırılabilmektedir. Temelde birbirine benzer gibi gözükebilir. Ancak her bir bölümü kendi başımıza ele aldığımızda aradaki farklar ortaya çıkmaktadır. Öncelikle elektrik mühendisi güç üretim, iletim ve dağıtım gibi alanlarda faaliyet göstermektedir. Elektrik – elektronik ise ağırlıklı olarak elektronik üzerine kuruludur. Öğrenciler genelde elektrik – elektronik mühendisliği bölümü seçeneğini kullanmaktadır. Fakat elektrik mühendisliği de kendi içinde büyük getirisi olan meslek dalı arasındadır.

İlgili bölüm: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü

Elektrik mühendisliği, velilerin ve öğrencilerin henüz tam olarak tanımadığı ya da çekindiği bir bölümdür. Bu yüzden tercih listelerinde yeteri kadar talep görmemektedir. Buna karşılık üniversitelerin ilgili fakültelerinde de oldukça az sayıda bölüm yer almaktadır. Türkiye’de yüzlerce üniversite yer almasına karşın bölümün olduğu üniversite sayısı bir elin parmağını geçmemektedir. 

Tüm bu veriler olumsuz gibi gözükebilir. Ancak Türkiye’nin ve dünyanın elektrik – elektronik bölümü mezunlarına nasıl ihtiyacı varsa, aynı şekilde elektrik bölümü mezunlarına da ihtiyacı vardır. Sonuç olarak elektrik mühendisliği bölümü nispeten az mezun vermektedir. Diğer bölümler baz alındığında mezun sayısında ciddi farklar olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bunun büyük bir avantajı da ortaya çıkmaktadır. İş sahasında elektrik mühendislerinin rakibi diğer alanlara göre daha azdır.  

Elektrik Mühendisliği Nedir?

Elektrik mühendisliği; elektrik, elektronik, elektromanyetik dalgalar ve elektromanyetizma gibi alanların çalışıldığı, bu sistemlerin uygulamalı ve teorik olarak gösterildiği bölümün adında denir. Elektrik mühendisliği geniş kapsamlı bir çalışma sahasını kapsar. Bölüm elektrik ve elektronik ile ilgili olan tüm terimleri kapsar. Ülkemizde elektrik mühendisliği olarak bilinen bölümün dünya genelinde ismi ise ‘’Power Engineering’’ şeklindedir. İstanbul Teknik Üniversitesi ise elektrik mühendisliği için şu tanımı kullanmıştır: 

“Elektrik enerjisi üretim – iletim ve dağıtım sistemleri, akıllı şebekeler, elektrik makinaları, elektrikli sürücü sistemleri ve bunların tasarımı, projelendirilmesi, gerçekleştirilmesi, izlenmesi, korunması, kontrolü, ekonomisi ve yönetilmesi ile ilgili bilimsel ve teknolojik konuları kapsayan bir mühendislik dalıdır.” 

Elektrik mühendisliği hem ülkemizde hem dünyada eski bir bölüm olarak bilinmektedir. Elektriğin ana yapısına ihtiyaç duyulmasından dolayı bu alana olan ilginin artmasına neden olmuştur. Elektrik ile ilgili alanında daha uzman kişilerin yetişmesi için eğitim yoluna başvurulmuştur. Bunun neticesinde de üniversitelerin ilgili fakültelerinde eğitim olarak verilmiştir. Tarihte ilk elektrik mühendisi unvanı 17. yüzyılda gelmiştir. Elektroskobun keşfedilmesini sağlayan William Gilbert ilk elektrik mühendisi olarak tarihe geçmiştir. 

17. yüzyıldan sonrada elektrik mühendisliği kendini geliştirmeye devam etmiştir. 18. ve 19. yüzyıllarda da birçok isim alanında pek çok başarılara imza atmıştır. Bu başarılar bir sonraki yüzyılda da devam etmiştir. Günümüzde de elektrik mühendisliği bölümü önem kazanmıştır. Sektör dinlemeksizin her alanda elektrik ve birimlerinin varoluşu bölüm daha değerli kılmıştır. 

Elektrik Mühendisliği Bölümü İş İmkanları Nelerdir? 

Elektrik mühendisliği mezunları iş imkanı konusunda biraz daha şanslılar. Bölümün az mezun vermesi ve buna karşılık talebin oluşması ciddi bir avantaj sağlamakta. Mezun olan öğrenciler bilgi ve birikimleri sayesinde pek çok sektörde hemen iş başı yapabilme imkanına sahip olabiliyor. Başta elektrik – elektronik olmak üzere; yapı, enerji, üretim ve endüstriyel ürünler, hizmet sektöründe iş imkanı bulunmaktadır.  

Yukarıda belirttiğimiz alanlarda rahatlıkla iş bulabildikleri gibi öğrenciler, alanında uzman kişiliğe kavuşmaktadır. Mezun olan öğrenciler direkt olarak elektrik mühendisi unvanını hak etmektedirler. Aynı zamanda mühendisler pek çok konu hakkında söz sahibi olabilmektedir. Ve en önemlisi de elektrik mühendisleri imza yetkisine sahiptir.

Herhangi bir proje karşısında mühendisler hemen onay verebilmektedir. Elektrik iletimi ve dağıtımı, üretimi, enerji, elektrik makineleri, inşaat elektriği gibi konularda mühendisler söz sahibidir. Bu verilen bilgiler ışığında mühendislerin ne kadar avantajlı olduğunu düşünebiliriz. Özellikle imza yetkinliği oldukça önemli olduğunu belirtmek isterim. 

Elektrik Mühendisliği Bölümü Mezunları Ne İş Yapar? 

Elektrik mühendisi hali hazırda bulunan sistemlerin denetimliliğini yapar. Üretimden başlayan bir süreçte tüketime kadar olan bölümü kontrol eder. Buna ek olarak yeni bir sistemin kurulması gerekirse bunun doğru şekilde yürütülmesin sağlar. Sistemin kurulum ve montaj aşamasını yürütür. Elektrik üreten bir tesiste görev alan mühendis, projenin tamamen denetimcisi olur. Projede yer alan iş mühendise bağlıdır. 

Sistemlerin planlı çalışmasına yardımcı olur. Mühendis, oluşan problemler karşısında ani müdahale ve çözüm üretme noktasında iş bitiricidir. Maliyeti yüksek olan işlerin daha az seviyelere inmesini sağlar. Çalışan ekibin koordineli şekilde ilerlemesini sağlar. Ekibin güvenliğini ön planda tutarak azami ölçüde kontrol eder. 

Elektrik Mühendisliği Dersleri Nelerdir? 

Elektrik mühendisliği bölümü dersleri her üniversitenin eğitimiyle neredeyse eş değerdir. Sadece İstanbul Teknik Üniversitesi’nde İngilizce öğrenim görecek olan öğrenciler, derslerin bir kısmını İngilizce şeklinde almaktadır. Bölümde zorunlu derslerin yanında seçmeli derslerde yer almaktadır. Ancak seçmeli dersler 2. sınıftan sonra başlamaktadır. 1. sınıfın bitimiyle beraber 2. sene öğrenciler zorunlu derslerin yanında seçmeli derslerde alabilmektedir. 

  • Fizik 

  • Elektrik Mühendisliği ve Etik 

  • Genel Kimya 

  • Diferansiyel Denklemler 

  • Malzeme Bilimi 

  • Devre ve Sistem Analizi 

  • Elektromagnetik Alanlara Giriş 

  • Elektroniğe Giriş 

  • Sayısal Devreler 

  • Aydınlatma Tekniği 

  • Elektromekanik Enerji Dönüşümü 

  • Güç Elektroniği Devreleri 

  • Mühendislikte Çizim ve Tasarım 

  • Otomatik Kontrol Sistemleri 

  • Elektrik Makinaları 

  • Yüksek Gerilim Tekniği 

  • Enerji İletim Sistemleri 

  • Güç Elektroniği Laboratuvarı 

  • Yüksek Gerilim Laboratuvarı 

  • Elektrik Enerjisi Üretimi 

  • Elektrik Enerjisi Dağıtımı 

Elektrik Mühendisliği Taban Puanları ve Sıralaması 

elektrik mühendisliği bölümü, 5 farklı üniversitede bulunmaktadır. bu üniversitelerin birinde ayrıca ingilizce eğitimi verilmektedir. bir üniversitede ikinci öğrenim şeklinde eğitim yer almaktadır. Üniversitelerin 4’ü Marmara Bölgesinde sadece 1 tanesi Ege Bölgesi’ndedir. Bölümü tercih edebilmek için puan türünüz sayısal olmalıdır.  

Elektrik mühendisliği, 4 yıllık bir bölümdür. Bölüm, mühendislik fakültesinde bulunmaktadır. Sadece Bandırma 17 Eylül Üniversite’sinde bölüm dolmamıştır. Öğrenciler tarafından bu üniversite tercih edilmemiştir. Bölüm için kontenjan ise 60 kişi olarak belirlenmiştir. Diğer elektrik mühendisliği bölümü taban puanları ve sıralaması ise şu şekildedir; 

ÜniversiteKontenjanTaban PuanSıralama
İstanbul Teknik Üniversitesi (İngilizce)40483,0302713046
İstanbul Teknik Üniversitesi95469,3073819341
Yıldız Teknik Üniversitesi130432,5118241240
Kocaeli Üniversitesi90480,0678413439
Kocaeli Üniversitesi (İkinci Öğrenim)90322,65947147866
Afyon Kocatepe Üniversitesi70262,43766293173
Elektrik Mühendisliği, Elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtım sistemleri, akıllı şebekeler, elektrik makinaları, elektrikli sürücü sistemleri ve bunların tasarımı, projelendirilmesi, gerçekleştirilmesi, izlenmesi, korunması, kontrolü, ekonomisi ve yönetilmesi ile ilgili bilimsel ve teknolojik konuları kapsayan bir mühendislik dalıdır, İlk elektrik mühendisi unvanı 17 yüzyılda gelmiştir, Elektrik Mühendisleri Mesleki Görevleri, Bulunan sistemlerin denetimliğini yapar, yeni bir sistemin kurulması gerekirse bunun doğru şekilde yürütülmesin sağlar, sistemin kurulum ve montaj aşamasını yürütür, Elektrik mühendisleri imza yetkisine sahiptir, İş İmkanları ve Sektörler, Elektrik – elektronik, yapı, enerji, üretim ve endüstriyel ürünler, hizmet sektöründe iş imkanı bulunmaktadır, Elektrik mühendisliği mezunları iş imkanı konusunda biraz daha şanslılar, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Arasındaki Farklar, Elektrik mühendisliği, elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtım gibi alanlarda faaliyet gösterirken, elektrik-elektronik mühendisliği daha çok elektronik üzerine kuruludur, Herbir bölümün kendine özgü özellikleri ve farkları bulunmaktadır, Elektrik Mühendisliği Bölümü Popülerliği, Elektrik mühendisliği, henüz tam olarak tanınmadığı veya çekindikleri için tercih listelerinde yeteri kadar talep görmeyebilir, Türkiye'de bölümün olduğu üniversite sayısı bir elin parmağını geçmemektedir, Elektrik Mühendisliği Mezunları için Durum, Bölümün az mezun vermesi ve buna karşılık talebin oluşması ciddi bir avantaj sağlamakta, Öğrenciler, alanında uzman kişiliğe kavuşmaktadır, Elektrik Mühendisliği Ne İş Yapar?, Üretimden başlayan bir süreçte tüketime kadar olan bölümü kontrol eder, Herhangi bir proje karşısında mühendisler hemen onay verebilmektedir, Tarihçe, Elektriğin ana yapısına ihtiyaç duyulmasından dolayı bu alana olan ilginin artmasına neden olmuştur, Elektroskobun keşfedilmesini sağlayan William Gilbert ilk elektrik mühendisi olarak tarihe geçmiştir, Bölümün Global Durumu, Ülkemizde elektrik mühendisliği olarak bilinen bölümün dünya genelinde ismi 'Power Engineering'dir, Günümüzde de elektrik mühendisliği bölümü önemli bir yere sahiptir, Elektrik Mühendislik Unvanı, Mezun olan öğrenciler direkt olarak elektrik mühendisi unvanını hak etmektedirler, Mühendisler pek çok konu hakkında söz sahibi olabilmektedir
elektrik mühendisliği bölümü elektrik mühendisliği elektrik mühendisliği nedir elektrik mühendisliği bölümü elektrik mühendisliği taban puanları ve sıralaması
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir grup insan bir dizüstü bilgisayarın etrafında toplanmış, ön planda kıvırcık saçlı ve sakallı bir adam var. Adam bir telefona bakmaktadır. Arkasında, gözlüklü bir kadın ağzı hafifçe açık bir şekilde dikkatle dizüstü bilgisayara bakmaktadır. Dizüstü bilgisayarın ortasında, tuşların üzerinde bir kalem tutan bir adamın elinin yakın çekimi görülebiliyor. Grup dizüstü bilgisayara odaklanmış, dikkatle ekranın içeriğini tartışmaktadır. Dizüstü bilgisayarın ışığı yüzlerini aydınlatarak konuşmanın ciddiyetine dair bir fikir veriyor.
Bölümler

Otomotiv Mühendisliği Bölümü

13 Eylül 2020
Bu yakın çekim görüntü, duvar prizine bağlı bir güç kaynağını göstermektedir. Güç kaynağı, biri güç kablosuna bağlı iki çıkışı olan dikdörtgen siyah bir kutudur. Güç kablosunun kırmızı bir fişi vardır ve duvar prizine takılıdır. Güç kaynağının sol tarafında beyaz ve mavi karelerden oluşan mavi bir kare, sağ tarafında ise beyaz ve mavi karelerden oluşan kırmızı bir kare görülmektedir. Güç kaynağı, arka planda bir makinenin ipuçlarını içeren gri bir arka planla çevrilidir.
Bölümler

Elektrik Bölümü (MYO)

28 Aralık 2020
Bu görüntü bir fotoğraf için gülümseyen bir adamı gösteriyor. Takım elbise giyiyor ve profesyonel bir ortamda olduğu anlaşılıyor. Boynunun ve yüzünün yakın çekimi neşeli ifadesini gösteriyor ve sakalı ona seçkin bir görünüm veriyor. Ayrıca siyah zemin üzerinde beyaz bir metin var, muhtemelen üretim yönetimi kursuyla ilgili. Genel olarak, bu görüntü kursun önemini aktarıyor ve konuyla ilgili bir güven ve gurur duygusu veriyor.
4.9
(16)

Üretim Yönetimi Eğitimi

24 Konu5 Saat
Parlak bir gülümsemeye sahip genç bir adam doğrudan kameraya bakıyor. Açık ten rengine sahip ve kahverengi gözleri mutlulukla parlıyor. Koyu renk saçları düzgünce kesilmiş ve yüzü rahat ve memnun. Beyaz arka planla güzel bir tezat oluşturan mavi bir tişört giyiyor. Yüz ifadesi neşeli ve olumlu tavrı bulaşıcı. Gerçekten mutlu ve o andan memnun görünüyor. Bu görüntü bir neşe anını yakalıyor ve öznenin duygusunu aktarıyor.Bahadır Atmaca
1008411
Bu, siyah ve yeşil metinli bir bayrağın önünde gülümseyen takım elbiseli bir adamın görüntüsüdür. Bu görsel bir Japon online eğitim kursunun parçasıdır. Resimdeki adam, kursun öğrencileri hazırlayacağı profesyonel tipine bir örnektir. Bu kursun yardımıyla öğrenciler profesyonel dünyaya girmek için ihtiyaç duydukları bilgi ve becerileri kazanabilirler. Arka plandaki bayrak, kursun Japon kültürü ve değerlerine odaklandığını göstermektedir. Siyah ve yeşil metin muhtemelen çevrimiçi kursun logosudur. Kursun güvenilir ve iyi bir üne sahip olduğunu gösterir. Bu kursu almak, öğrencilerin başarılı olmak için gerekli becerileri kazanmalarını sağlayacaktır. Onlara herhangi bir işyeri için bir varlık haline getirecek bilgiyi verecektir.
5
(35)

Japonca Eğitimi

16 Konu5 Saat
Parlak bir gülümsemeye sahip genç bir adam doğrudan kameraya bakıyor. Açık ten rengine sahip ve kahverengi gözleri mutlulukla parlıyor. Koyu renk saçları düzgünce kesilmiş ve yüzü rahat ve memnun. Beyaz arka planla güzel bir tezat oluşturan mavi bir tişört giyiyor. Yüz ifadesi neşeli ve olumlu tavrı bulaşıcı. Gerçekten mutlu ve o andan memnun görünüyor. Bu görüntü bir neşe anını yakalıyor ve öznenin duygusunu aktarıyor.Bahadır Atmaca
975411